Dodaj do ulubionych

Rada Nadzorcza

05.06.03, 13:29
KRRiT wybrała członków rad nadzorczych PR i TVP (krótka)

5.6.Warszawa (PAP) - Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji wybrała w
czwartek członków rad nadzorczych Telewizji Polskiej i Polskiego
Radia. KRRiT wybrała po osiem osób do każdej z rad nadzorczych
tych spółek.

Do rady nadzorczej TVP wybrano: prof. Tadeusza Kowalskiego,
(kandydat Juliusza Brauna), prof. Jana Garlickiego, (kandydat
Tomasza Gobana-Klasa), Marka Ostrowskiego (kandydat Lecha
Jaworskiego), Mariana Pilota (kandydat Aleksandra Łuczaka), Annę
Milewską, Antoniego Dragana (kandydatów Danuty Waniek) oraz Adama
Pawłowicza, Krzysztofa Knittela (kandydatów Jarosława Sellina).

Do Rady Nadzorczej Polskiego Radia weszli: kandydat Juliusza
Brauna - Andrzej Długosz, kandydaci Lecha Jaworskiego: Jan Kidawa-
Błoński, Włodzimierz Retelski, Sławomiry Łozińskiej - Tomasz
Kowalski i Stanisław Wójcik; Aleksandra Łuczaka - prof. Roch
Sulima i Jan Wypych oraz kandydat Danuty Waniek - prof. Janusz
Adamowski. (PAP)

ago/ bos/ malk/ we/

• Gość: Janusz Re: Rada Nadzorcza IP: 217.153.90.* 05.06.03, 15:57
      tuhanka napisała:

> kandydat Juliusza
      > Brauna - Andrzej Długosz

Tego się po Barunie nie spodziewałem.
      Z pewnością nowa rada wysoko oceni dokonania zarządu Polskiego Radia. Miło.
      • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.06.03, 17:30
        Gość portalu: Janusz napisał(a):

> tuhanka napisała:
        >
        > > kandydat Juliusza
        > > Brauna - Andrzej Długosz

> Tego się po Barunie nie spodziewałem.

A czego się spodziewałeś?
        • Gość: Janusz Re: Rada Nadzorcza IP: 217.153.90.* 06.06.03, 09:28
          Gość portalu: Lesiek napisał(a):

>
          > A czego się spodziewałeś?

Nie spodziewałem się że to właśnie Braun będzie wspierał dotychczasowy układ w
          Polskim Radiu.
          • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: 195.205.139.* 06.06.03, 12:01

> Nie spodziewałem się że to właśnie Braun będzie wspierał dotychczasowy układ
            w Polskim Radiu.

Gratuluję wiary w dobrego i uczciwego pana Brauna wśród czarzasto-halberowych
            bestii. Prześledź korespondencję z KRRiT-em, prześledź wypowiedzi publiczne
            różnych jego członków - widać z nich wyraźnie, że Braun przez cały czas w pełni
            żyrował poczynania swoich kolegów partyjnych Długosza i Smolara, zdecydowanie
            hamując jakiekolwiek próby zajęcia się sprawami PR3 przez Krajową Radę. I to
            on, z wszystkich członków KRRiT, odpowiada chyba najbardziej za dopuszczenie do
            zniszczenia Programu Trzeciego Polskiego Radia.

Kiedy przed najbliższymi wyborami Unia Wolności będzie mnie przekonywać, żebym
            jednak na nią zagłosował i pomógł próbować sforsować próg, zapytam: jak
            zamierzają rozliczyć się przed swoimi wyborcami z działalności takiego pana
            Brauna właśnie.
            • tuhanka Re: Rada Nadzorcza 06.06.03, 12:11

>
              > Kiedy przed najbliższymi wyborami Unia Wolności będzie mnie przekonywać,
              żebym
              > jednak na nią zagłosował i pomógł próbować sforsować próg, zapytam: jak
              > zamierzają rozliczyć się przed swoimi wyborcami z działalności takiego pana
              > Brauna właśnie.

Ja osobiście będę Cię przekonywać. Oczywiście, mogę mieć prywatnie żal do
              Brauna, ale dobrze wiem, że jego jedyny grzech to grzech zaniechania. Jul nigdy
              nie był tu rozgrywającym, zawsze słuchał tego, co mówili inni. I przy całych
              swoich dobrych intencjach (którymi wybrukowane jest podobno piekło) popierał
              niewłaściwych ludzi. A co do Unii Wolności... nie mam ochoty wdawać się w
              dywagacje polityczne, ale to już nie ta sama partia. Wieloletni działacze tej
              partii coraz bardziej usuwają się na boczny tor, natomiast wpływy tam przejmuje
              młodzież, która na te rozgrywki w mediach patrzy bardzo krytycznym okiem (w
              czym mam też swój udział), a ze Smolarem i jego ludźmi nie wiążą tej młodzieży
              żadne więzy towarzyskie.
              • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: 195.205.139.* 06.06.03, 15:27
                Więc proszę bardzo, mają świetną okazję. Niech się publicznie odetną od Brauna
                i tego całego towarzystwa. Skoro ich znakiem firmowym ma być uczciwość i
                czystość w polityce, mają doskonałą okazję dać wyraźny sygnał, że nie po drodze
                im z działaczami, którzy promowali kolesiów i tolerowali aferalne układy.
                • tuhanka Re: Rada Nadzorcza 06.06.03, 16:04
                  Zapewne prędzej czy później do takiego odcięcia się dojdzie, zwłaszcza, jeżeli
                  przy okazji kongresu partii młodzi zyskają większą liczbę funkcji we władzach
                  centralnych (na razie mają silną pozycję w wielu regionach). Nie oczekuj
                  jednak, że nastąpi to już teraz. A jeśli chodzi o Brauna, to może ściągnę sobie
                  na głowę gromy, ale od niego nawet ja nie mam zamiaru przynajmniej na razie
                  odcinać. Powtarzam: nie Jul jest tutaj decydentem. To jest przesympatyczny
                  człowiek, który wprawdzie o ustawie o KRRiT ma pojęcie niezłe (jako jeden z jej
                  twórców), ale jeśli chodzi o różne rozgrywki, to jest z niego "cienki Bolek",
                  biedak nie bardzo wie, w jakiej rzeczywistości żyje. Dlatego nie będę się od
                  niego odcinać, bo naprawdę nie wiem, od czego. Mogę tylko krytykować jego
                  konkretne decyzje, ale nie potępię go jako człowieka.
                  • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.03, 17:14
                    Nikt Ci nie każe potępiać pana Brauna jako człowieka, tak samo jak (ja
                    przynajmniej) nie mam potępiać _jako ludzi_ panów Czarzastego czy Łapińskiego.
                    Wierzę, że są sympatycznymi ludźmi, kochają dzieci i zwierzęta. Interesuje nas
                    ich działalność. Działalność pana Brauna w Krajowej Radzie w interesującej nas
                    sprawie Programu Trzeciego Polskiego Radia (a przez "działalność" rozumiem nie
                    tylko to, co sam robił, ale także to, co firmował, a także to, czego zrobić
                    zaniechał) uważam za w najwyższym stopniu szkodliwą i uważam, że powinien za
                    nią ponieść odpowiedzialność. Zgadzasz się z tym czy nie?
                    • tuhanka Re: Rada Nadzorcza 06.06.03, 20:16
                      Zgadzam się, że popełnił grzech zaniechania, że nie dopilnował wielu spraw.
                      Zresztą napisałam to już wcześniej.
            • Gość: Janusz Re: Rada Nadzorcza IP: 217.153.90.* 06.06.03, 12:40
              Ja wiem, Leszku, że moja wiara była w sumie pozbawiona podstaw, może nie tyle
              wiara ile naiwna nadzieja. Patrząc na sprawę racjonalnie, wyciągając wnioski z
              tego co działo się wcześniej trzeba przyznać rację Twojej analizie, co
              niniejszym czynię. Z drugiej strony, wybór Rady TVP pokazał że ta sama KRRTV
              potrafi zrobić coś pozytywnego, więc może moja nadzieja na wybór innej Rady
              Nadzorczej nie była do końca nieuzasadniona ?
              pozdrawiam
              • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: 195.205.139.* 06.06.03, 12:57

> Z drugiej strony, wybór Rady TVP pokazał że ta sama KRRTV
                > potrafi zrobić coś pozytywnego, więc może moja nadzieja na wybór innej Rady
                > Nadzorczej nie była do końca nieuzasadniona ?

Pozytywnego?
                Zauważ: tak naprawdę cała kampania była poświęcona temu, żeby rady
                były "nieupolitycznione". Jakie poglądy mają ci ludzie na funkcjonowanie mediów
                publicznych, co zamierzają zrobić, żeby dbać o utrzymywanie przez nie poziomu i
                realizowanie zadań misyjnych - to kwestia absolutnie drugorzędna. A dla mnie
                naprawdę nie jest najważniejsze, czy w zarządach i radach nadzorczych będą
                ludzie Millera, Leppera czy jakiegoś innego Kaczyńskiego. Czy tak
                zwani "fachowcy". Ważne jest to, jakie oni mają poglądy na media i co chcą dla
                nich zrobić.

PS. Jeszcze przypomnę, bo niektórzy chyba zapominają, że osobą odpowiedzialną
                za zniszczenie Trójki jest nie nominat Millera ani Leppera, ale właśnie taki
                tzw. "fachowiec".
                • Gość: Janusz Re: Rada Nadzorcza IP: 217.153.90.* 06.06.03, 13:46
                  Gość portalu: Lesiek napisał(a):

> Pozytywnego?
                  > Zauważ: tak naprawdę cała kampania była poświęcona temu, żeby rady
                  > były "nieupolitycznione".

A negatywnego ? W tej chwili najbardziej palącym problemem w TVP jest jej
                  upolitycznienie, moim zdaniem. Jest to problem do rozwiązania na już. I jeśli
                  ta Rada daje nadzieję że publiczna telewizja będzie niezależna politycznie to
                  moim zdaniem jest to duży krok do przodu w stosunku do obecnej sytuacji.

Jakie poglądy mają ci ludzie na funkcjonowanie mediów
                  >
                  > publicznych, co zamierzają zrobić, żeby dbać o utrzymywanie przez nie poziomu
                  i
                  >
                  > realizowanie zadań misyjnych - to kwestia absolutnie drugorzędna.

Mam nadzieję że nie. Nie znam zdania tych ludzi w kwestii ambicji programowych,
                  może jednak skoro nie zostali wydelegowani do pilnowania czyichś interesów to
                  zajmą się programem ? Twój krajan, senator Kutz wypowiadał się pozytywnie o
                  nowej radzie, a Jemu, myślę w równym stopniu zależy na apolityczności telewizji
                  jak na tzw. misyjności. Ja nie twierdzę że nagle zrobiło się wspaniale, widzę
                  jednak jakieś światełko w tunelu. Zobaczymy.

> PS. Jeszcze przypomnę, bo niektórzy chyba zapominają, że osobą odpowiedzialną
                  > za zniszczenie Trójki jest nie nominat Millera ani Leppera, ale właśnie taki
                  > tzw. "fachowiec".

Ale o czym to ma świadczyć ? Że lepszy będzie niefachowiec? To tak jakbyś
                  wszystkich ekonomistów oceniał przez pryzmat prof. Kolodki. Zyta Gilowska
                  miałaby prawo czuć się urażona.

• Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: 195.205.139.* 06.06.03, 14:58

> Gość portalu: Lesiek napisał(a):
                    >
                    > > Pozytywnego?
                    > > Zauważ: tak naprawdę cała kampania była poświęcona temu, żeby rady
                    > > były "nieupolitycznione".
                    >
                    > A negatywnego ? W tej chwili najbardziej palącym problemem w TVP jest jej
                    > upolitycznienie, moim zdaniem.

Odpolitycznienie jest rzeczą ważną. Ale odnoszę wrażenie, że większość ludzi
                    (zwłaszcza polityków i dziennikarzy) wypowiadających się o mediach interesuje
                    _jedynie_ problem upolitycznienia. I to jest IMO niebezpieczne.

> może jednak skoro nie zostali wydelegowani do pilnowania czyichś interesów to
                    > zajmą się programem ?

Tak jak pan Smolar się nim zajmował?

>Twój krajan, senator Kutz wypowiadał się pozytywnie o
                    > nowej radzie, a Jemu, myślę w równym stopniu zależy na apolityczności
                    >telewizji jak na tzw. misyjności.

Myślę, że senatorowi Kutzowi, tak jak Tobie, sprawa odpolitycznienia przesłania
                    w tej chwili wszystkie inne.

> Ale o czym to ma świadczyć ? Że lepszy będzie niefachowiec? To tak jakbyś
                    > wszystkich ekonomistów oceniał przez pryzmat prof. Kolodki. Zyta Gilowska
                    > miałaby prawo czuć się urażona.

Nie będę wchodził w polemikę, czy Gilowska jest aby na pewno lepszą ekonomistką
                    niż Kołodko (abstrahując od różnych światopoglądów ekonomicznych przez nich
                    wyznawanych i od tego, że łatwiej jest krytykować z ław opozycji niż samemu
                    tworzyć programy i zawierać trudne kompromisy). W każdym razie - w tym
                    konkretnym przypadku "fachowiec" narobił o wiele więcej szkód niż działacze
                    osadzeni przez polityków. Nie musi być to oczywiście regułą, ale pokazuje
                    wyraźnie, że sama apolityczność - a nawet fachowość - nie musi oznaczać
                    cokolwiek dobrego dla mediów publicznych. Wszystko zależy od tego, jaką wizję
                    te osoby mają. A o tym na razie nie wiemy _nic_.
            • mh2 Re: Rada Nadzorcza 06.06.03, 17:28
              > Prześledź korespondencję z KRRiT-em

Leśku, a gdzi można taką "korespondencję" znaleźć. Do tej pory miałem szczęście
              widzieć listy z serii "mówił dziad do obrazu...". Czyżby komuś KRRiT pod
              rządami (...) Brauna odpowiedział merytorycznie na list w sprawie zniszczenia
              PRIII?
    • Gość: banana Re: Rada Nadzorcza IP: *.chello.pl 05.06.03, 16:48

>
      > Do Rady Nadzorczej Polskiego Radia weszli: (...) kandydaci Lecha
      Jaworskiego: (...) Włodzimierz Retelski,...
      >

następny niezatapialny?
      a co on wie o radiu, poza tym, jak je włączyć?
      • tuhanka Re: Rada Nadzorcza 05.06.03, 18:21
        Wiele pewnie nie wie, ale ma doświadczenie w biznesie i kolegów.
    • tuhanka Re: Rada Nadzorcza 05.06.03, 18:23
      A to widnieje na stronach korporacyjnych Polskiego Radia:

www.prsa.com.pl/rada_nadzorcza.asp

Janusz Włodzimierz Adamowski

Andrzej Długosz
      Przewodniczący Rady Nadzorczej PR SA

Jan Wypych
      Wiceprzewodniczący Rady Nadzorczej PR SA

Janusz Domański

Tomasz Kowalski

Krzysztof Pawłowski

Włodzimierz Retelski

Stanisław Wójcik

Lidia Żebrowska

• Gość: xz Re: Rada Nadzorcza IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.03, 14:24
        W normalnej firmie rada nadzorcza reprezentuje interesy właściciela. Czyje
        własciwie interesy reprezentują rady w radiu i telewizji?
        Czytając życiorys np. p. Długosza należałoby sadzić, że najbardziej interesuje
        się on biznesem tytoniowym i piwnym. Gdzie tutaj miejsce na radio?
        • Gość: Lesiek Re: Rada Nadzorcza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.03, 17:24
          Teoretycznie powinny reprezentować interesy właściciela, czyli Skarbu Państwa -
          tak samo jak i w innych jednoosobowych spółkach s.p. W praktyce - nadzór
          właścicielski jest mocno rozmyty. Co więcej - jeżeli już Rady te interesy
          właściciela reprezentują, to wyłącznie z punktu widzenia biznesowego, a nie
          programowego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka