Dodaj do ulubionych

pochwalę się

02.10.06, 22:56
mam 2,5 letniego Marcina i cieszę się bardzo bo bardzo ładnie mówi (zaczyna
właśnie składać zdania złożone); nawet nasza lekarka, która ma porównanie
potwierdziła, że świetnie mu idzie; widać ma jakiś dar do łatwej mowy (nie
umniejszając ogromnej pracy jaką wykonała moja kochana żonka) i boję się aby
tego daru nie zmarnował; czy wiecie jak rozwijać coś takiego. wiem, że to
nietypowe pytanie ale proszę o pomoc;
Obserwuj wątek
    • klara02 Re: pochwalę się 03.10.06, 08:35
      chyba zle forum wybrales, tu raczej pisza rodzice ktorzy maja problemy z mowa
      swoich dzieci! Fajnie ze twoje dziecko tych problemow nie ma, ale nie wiem na
      co liczysz, na jakie odpowiedzi? Jak mowi i to zdaniami zlozonymi to tylko sie
      cieszyc i patrzec jak sie dalej rozwija, no coz mozemy ci tylko zazdroscic
    • anatemka Re: pochwalę się 03.10.06, 09:34
      no i swietnie, że ładnie mówi. Zmarnować nie zmarnujesz, przecie mowa to rzecz
      naturalna/by się zdawało/. Czytaj mu wierszyki, bajki, zobaczysz, że szybciej
      się ich nauczy na pamięć niż ty. Rozwijaj słownictwo/te same rzeczy nazywaj
      różnie, np: szczęśliwy, radosny, zadowolony/
      • ao2003 taaaa... 03.10.06, 13:24
        niezłe se forum wybrałeś...........
    • all1501 Re: pochwalę się 03.10.06, 18:44
      twój syn rozwija sie całkiem normalnie i nie powiedzialabym ze w kwestii mowy
      jest jakimś geniuszem. dzieci w tym wieku składaja zdania złozone nieraz robią
      to nawet dużo wcześniej. Dzieci sa ciekawe świata i nawet bez zadnej stymulacji
      poradzą sobie obserwując świat dorosłych...tak to juz jest w przyrodzie. A nie
      bardzo rozumiem czemu miałby to zmarnować, skoro dobrze sie rozwija to nie
      widze problemu, po prostu przyszła jego pora. Jakbys poczytał to forum
      zrozumiałbyś ze ludzie maja tu wieksze problemy...nie szukaj dziury tam gdzie
      jej nie ma...ciesz sie z tego ze Marcinek rozwija sie prawidłowo.
    • kasia1302 Re: pochwalę się 15.10.06, 22:20
      To chyba jakaś kiepska podpucha. Składanie zdań w wieku 2,5 roku to żaden
      wyczyn, ani geniusz. Darem tez nie nazwałabym. Norma, tatusiu, norma.
      A porozmawiac o tym możesz na forum, ale jakim nie wiem.
    • maaharet Re: pochwalę się 16.10.06, 21:28
      No tak, z mojego doswiadczenia wynika, że wiekszośc tatusiów nie ma pojęcia co
      dziecko powinno umiec w danym okresie swojego rozwoju. Ale tatusiowie już tak
      mają-))
    • wewska Re: pochwalę się 16.10.06, 23:34
      E-tam, dziewczyny, facet chwalił się też na forum Wychowanie, ale też go tam
      olali więc poszukuje potwierdzeia "geniuszu" swojego dziecka gdzie się da.
      Próbował się dowartościować kosztem naszych dzieci ale mu nie wyszło. Proponuję
      go olać.
      • magdalen1 Re: pochwalę się 20.10.06, 18:56
        I nie mogę się oprzeż, by nie pochwalić mojego aniołka. Już dwa razy był na
        tańcach. Jedna Pani prowadzi tanecznie, druga bardziej baletowo. I obie
        powiedziały że spokojnie może chodzić. Co prawda robi sobie częściej przerwy
        niż dziewczynki (rodzynek) ale podobno świetnie sobie radzi.
        Zobaczymy jak bedzie dalej?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka