peter.steele maresol 29.10.03, 09:00 Maresol Ma- cos posiada Re - drugi dźiwięk w gamie Sol - 5 dźiwęk w gamie Maresol- podsiada 2 dźiwęki z gamy a pozostały dalej szuka. Powodzenie, bo kto szuka nie błądzi. --- Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: maresol 29.10.03, 13:34 a wiesz ty pjetka, dlaczego na dźwięki w gamie mówimy właśnie tak a nie inaczej?? ;-) o! hipek_mediewista Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: maresol 29.10.03, 19:58 hippy_pottamus napisała: > a wiesz ty pjetka, dlaczego na dźwięki w gamie mówimy właśnie tak a nie > inaczej?? ;-) o! > hipek_mediewista Bo jest to zapis Gamy diatonicznej (majorowej) czyli (dwutonowej) jest określona następstwem całych tonów i półtonów. Zawiera ona 8 tonów w obrębie oktawy. 9/8 nazywamy wielkim całym tonem, 10/9 - małym całym tonem, 16/15 - półtonem. Nazwa tonu C do D re E mi F fa G sol A la H si C do Chyba wszystko jasne co?? - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
hippy_pottamus Re: maresol 03.11.03, 16:06 no wlasnie nie , pjetuszka ;-) bo niby DLACZEGO na trzeci dzwiek mowimy 'mi'? a na piaty 'sol'?, co do D, E ,F, G, A, H sie zgadzam - diatonika, ale mi chodzilo o geneze NAZW ;-) mysl pjetka mysl ;-) m. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: maresol 05.11.03, 21:22 Solmizacja, system sylab, wprowadzony w XI w. przez Guida z Arezzo, który sześć pierwszych dźwięków skali diatonicznej nazwał: ut, re, mi, fa, sol, la (początkowe zgłoski kolejnych wierszy hymnu na cześć św. Jana). Ok. 1600 dodano sylabę si (pierwsze litery ostatnich 2 wyrazów tegoż hymnu). W XVII w. na miejsce "ut" wprowadzona została sylaba "do". Czy teraz Ciebie to zadpwala?? Odpowiedz Link Zgłoś
maresol Re: maresol 30.10.03, 10:53 zupełnie nieźle dzieki, chociaż zupełnie odmienna interpretacja maresol Odpowiedz Link Zgłoś
maresol Re: maresol 30.10.03, 10:55 zupełnie nieźle dzięki, chociaż moja interpretacja była i jest zupełnie inna maresol Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Moneoo 29.10.03, 09:04 Moneoo Mo - ma Neo - bohater z Matrixa o - okrzyk zachwytu Moneoo - człowiek, który ma okrzyk Neo, przez co jest jeszcze bardziej trendy Przepraszam za zwlokę, że czekałeś, ale dopiero dziś zauważyłem ten wpis. --- Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele De molka 30.10.03, 18:27 De molka De mol jest to dziwiek De molka to kobieta, który nazywa sie de mol - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrzos ...A wrzos??? IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 30.10.03, 20:46 Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Wrzos 30.10.03, 20:50 Wrzos (Calluna), rodzaj z rodziny wrzosowatych, do którego należy tylko 1 gatunek - wrzos pospolity (Calluna vulgaris), zimozielona krzewinka występująca w Europie, zachodniej Syberii, Azji Mniejszej i północnej Afryce. W Polsce pospolity na niżu i w niższych terenach górskich, rośnie na siedliskach ubogich, kwaśnych, w suchych lasach sosnowych, na polanach, wyrębach lub suchych pastwiskach. Miejscami tworzy jednogatunkowe skupienia, tzw. wrzosowiska, w Polsce rzadkie, częste w zachodniej Europie. Roślina posiada silnie rozgałęzione i gęsto ulistnione łodygi wysokości od 15 do 60 centymetrów. Liście drobne, równowąski, naprzeciwległe, u nasady z dwoma ostrymi, szydłowatymi uszkami. Kwiaty drobne, różowe, niekiedy innej barwy, zebrane w gęsty, jednostronny kwiatostan umieszczony na szczycie łodygi. Kwitnie w sierpniu i we wrześniu. Jest rośliną miododajną. W celach dekoracyjnych uprawia się wiele odmian ogrodowych. Do celów leczniczych ścina się górne części pędów z kwitnącymi kwiatami, suszy i osmykuje suche kwiaty. Kwiaty wrzosu zawierają kilka procent garbników, glikozyt arbutynę, cukry, olejek eteryczny, gorycze, flawonoidy, polifenole, kwasy organiczne i sole mineralne zawierające, między innymi, potas i krzemionkę. Preparaty z kwiatu wrzosu hamują rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, działają rozkurczowo i moczopędnie. Obecnie stosuje się kwiat wrzosu głównie w stanach zapalnych lub kamicy dróg moczowych, nieżytach przewodu pokarmowego, biegunkach i w stanach nadmiernego pobudzenia nerwowego. Do leczenia tych dolegliwości stosuje się często kwiat wrzosu w połączeniu z innymi ziołami o podobnym lub uzupełniającym działaniu. - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzos Re: Wrzos IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 30.10.03, 22:16 Wszystko to bardzo interesujace...ale plytkie. A przeciez w tym wszystkim chodzi o mysl glebsza,ktorej jak widze nie znalazles w encyklopedii co z kolei zmusza mnie do stwierdzenia,ze takowej nie posiadasz. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Wrzos 30.10.03, 22:30 Wrzos osoba, która jest bardzo wrazliwa jednak chce głebszych mysli. Wystepuje pod tym samym Ip co kochanka z postów "poezja poranna" Wrzos- roslina o fo\ioetoeawej barwie. Wrz- skrót od wrzasku os - wiadomo Wrzos - wrask os, ktore sa przganiane - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Wrzos 30.10.03, 22:31 peter.steele napisał: > Wrzos osoba, która jest bardzo wrazliwa jednak chce głebszych mysli. > Wystepuje pod tym samym Ip co kochanka z postów "poezja poranna" > Wrz- skrót od wrzasku > os - wiadomo > Wrzos - wrask os, ktore sa przganiane > Wrzos - wrzask os, które sa przepedzane Ten wrzask mnie az tak przestraszył, że błąd zrobiłem > - > Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć > Marzyłem też, wolno było marzyć > - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wrzos Re: Wrzos...Re.peter... IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 31.10.03, 03:43 Tak ,to prawda przyznaje lepiej odganiac sie od osy...,ale tak samo mozna odganiac sie od pchly... Ta pierwsza probuje w jakis sposob zyc pozytecznie...w odroznieniu z druga...,ktora caly swoj zywot poswieca na wypijaniu krwi z ludzi i zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izka Re: Wrzos...Re.peter... IP: 5.2.1R1D* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 31.10.03, 16:56 ...tak na marginesie konczac ..."Wrzos" jedna z ksiazek M.Rodziewiczowny. Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Wrzos...Re.peter... 31.10.03, 17:39 W tym przypadku przyzjane racje senne_marzenie. A dokladniej jej sygnaturce. pasuje do Izy vel Wrzosu" Mezczyzna wie dobrze kobieta wie lepiej" Jak wiesz lepiej to po co chcesz dowiedziec sie wyjasnienia swego nicka?? - Wierzyłem w coś, bez tego ciężko żyć Marzyłem też, wolno było marzyć Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Sterek 02.11.03, 22:02 Na prośbe Sterka: Ster- 1) ruchoma część usterzenia statku powietrznego służąca do sterowania. Stery dzielą się na: ster kierunku i ster wysokości. 2) rudel, zamocowana z tyłu statku wodnego ruchoma pionowa płetwa, zanurzona w wodzie, której wychylenie powoduje zmianę kursu statku. Na małych jednostkach do wychylenia steru służy drążek, tzw. rumpel, na większych - koło sterowe. Sterek- mniejszy od steru Odpowiedz Link Zgłoś
sterek Re: Sterek 02.11.03, 22:22 jestem w pelni usatasfakcjonowany :-))) thx pozdr sterek .....( maly ) Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Słownick wyrazów czatopodobnych 04.11.03, 21:57 Peter, jesteś bezkonkurencyjny. Ja też poproszę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Gatta13 04.11.03, 22:44 Gatta13 Ver. 1 Gatta - firma produkująca rajstopy i pończochy. Reklamuje to Steczkowska 13- godzina od której w czasach PRL zaczynało się życie Ver.2 groups.msn.com/gatti/pooma.msnw?action=ShowPhoto&PhotoID=136 Nic dodać nic ująć Odpowiedz Link Zgłoś
gatta13 Re: Gatta13 05.11.03, 16:03 Jestem w pełni usatysfakcjonowana. Chyba sobie zrobię z tego wizytówkę. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: Gatta13 10.11.03, 10:34 a juz byłam? chyba nie. a moze już okienko zamknięte dla interesantów? w każdym razie petere jestes niezły mówiąc eufemistycznie;-))buzka Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Gatta13 10.11.03, 19:26 binka napisała: > a juz byłam? chyba nie. a moze już okienko zamknięte dla interesantów? > > w każdym razie petere jestes niezły mówiąc eufemistycznie;-))buzka Binka jak bym mógł o Tobie zapomnieć umieścilemn juz Twój nick wcześniej Oto link do niego www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=178&w=8472523&a=8635287 Odpowiedz Link Zgłoś
binka Re: Słownick wyrazów czatopodobnych 10.11.03, 21:07 wybacz petere;-))))))))))))))) cmok Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele Re: Słownick wyrazów czatopodobnych 10.11.03, 21:45 binka napisała: > wybacz petere;-))))))))))))))) > cmok :)))))))) Dla Binki rozcałowanej Odpowiedz Link Zgłoś
peter.steele FIFI 11.11.03, 14:10 Nie mylic z FIFA :)))) F istaszki I I nne F rykasy I mprezowe Odpowiedz Link Zgłoś