Dodaj do ulubionych

przelot-pytania

IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 17.02.04, 21:08
Mam takie pytanie-nigdy nie lecialam samolotem(pasazerskim, miedzynarodowym)
a bede w najblizszej przyszlosci i czy ktos z Was moze mi powiedziec jak
odbywa sie oddawanie i odbieranie bagazu?Czy czesto zdarzaja sie kradzieze
bagazu?
Do mojego pytania powyzej dolanczam info ze lece liniami Airpolonia i
Ryanair
czy trzeba miec podpisane bagaze czy robia to na lotnisku?
Czy jesli lece do Londynu a pozniej z Londynu dalej inna linia to czy
zdarze(spokojnie) jesli w Londynie bede 18.00 a nastepny lot jest 2 godziny
pozniej?

dziekuje za odpowiedz BARDZO :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Goscik Re: przelot-pytania IP: *.ipt.aol.com 17.02.04, 22:46
      Mam takie pytanie-nigdy nie lecialam samolotem(pasazerskim, miedzynarodowym)
      a bede w najblizszej przyszlosci i czy ktos z Was moze mi powiedziec jak
      odbywa sie oddawanie i odbieranie bagazu?Czy czesto zdarzaja sie kradzieze
      bagazu?
      Do mojego pytania powyzej dolanczam info ze lece liniami Airpolonia i
      Ryanair
      czy trzeba miec podpisane bagaze czy robia to na lotnisku?
      Czy jesli lece do Londynu a pozniej z Londynu dalej inna linia to czy
      zdarze(spokojnie) jesli w Londynie bede 18.00 a nastepny lot jest 2 godziny
      pozniej?

dziekuje za odpowiedz BARDZO :)

1.
      Jesli lecisz Airpolonia To bedziesz w Londynie na lotnisku Stansted. Wprawdzie
      nigdy tam nie bylem ale nie jest to Heathrow lotnisko gdzie na pierwszy raz
      mozna sie pogubic.

Tutaj jest link na lotnisko Stansted:

www.baa.com/main/airports/stansted/index.html
      Z tego co tam pisza jest tam tylko jeden terminal I raczej chyba sie trudno
      zgubic.

Tutaj masz link do airpolonia:

www.airpolonia.com/index.php

Z bagazami nie jest tak strasznie czasami gina ale zadko zeby ukradli,
      przewaznie tylko jest opozniony. Ja zawsze wkladam do srodka bagazu duza
      kartke z addresem na ktory chce zeby bagaz mi dowiezli jesli jest on
      zagubiony. Dodatkowo kazdy bagaz ma male etykietki gdzie mozesz napisac swoj
      address. Na lotnisku rozdaja male karteczki gdzie mozesz napisac address I
      zawiazac na bagazu. Takze jak bedziesz oddawac bagaz to zostanie wydrukowana
      specjalna komputerowa naklejka ktora nakleja na bagaz (Jest tam informacja
      gdzie ten bagaz ma dojsc ) dostaniesz tez taki maly kuponik (przewaznie
      naklejaja ci go do biletu lub koperty w ktora wkladaja bilet) Ten kuponik jest
      wazny poniewaz jak ci zaginie bagaz to idziesz z tym do customer service I tam
      go przedstawiasz. Nie wiez nic bardzo cennego w bagazu ani nic co sie latwo
      niszczy.

Nie lecialem nigdy tymi liniami, ale nie powinno byc problemu. O ile mi
      wiadomo to w londynie nie powinnas sie juz martwic o bagaz - przeladuja go na
      samolot sami (ale upewnij sie w Airpolonia - nie wiem jak to jest z tymi tanimi
      liniami)

A ze lotnisko jest male to 2 godziny jest spokojnie wystarczajaco.

Jak juz dolecisz na miejce to bagaze beda do odebranie na specjalej tasmie
      ruchomej lub cos w tym rodzaju. Jesli twoje docelowe lotnisko jest duze to
      jest tych tasm troche. Sluchaj zaraz po wylondowaniu przewaznie mowia na jaki
      numer tasmy isc. Jak wyjdziesz z samolotu to idz do luggage /baggage claim i
      tam mozesz zobaczyc na monitorach twoj numer lotu i numer tasmy na ktorej
      bedzie twoj bagaz

Nie obraz sie ze pisze tak podstawowe informacje ale jak pierwszy raz lecisz to
      nie wiem co wiesz a co nie wiesz.

Milego lotu
      • Gość: Aga Re: przelot-pytania IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 17.02.04, 23:03
        Dziekuje Ci za wyczerpujaca odpowiedz,akurat nic z tego co napisales ,wczesniej
        nie wiedzialam:)
      • Gość: Gosc Re: przelot-pytania IP: *.as1.tre.dublin.eircom.net 18.02.04, 17:17
        Niestety w przypadku dwoch niezaleznych biletow ZAWSZE samemu odpowiada sie za
        przeniesienie bagazy miedzy samolotami.

Generalnie tanie linie lotnicze w ogole nie posadaja mozliwosci oficjalnego
        laczenia lotow/przenoszenia bagazy itp. W ten sposob bagaz nie ginie na
        przesiadkach, jak sie pierwszy lot spozni nie oferuje sie polaczenia pozniej
        itd.

Dwie godziny majac dwa niezalezne bilety to nie jest duzo nawet na sredniej
        wielkosci lotnisku. Pierwszy lot moze sie spoznic a na kolejny musisz zrobic
        check-in prawdodpodobnie na godzine przed odlotem.

Powodzenia i punktualnych samolotow :))

• bob1111 Re: przelot-pytania 19.02.04, 14:29
          Pozwole niezgodzić sie przedmówcą, na trasie Managua-Katowice mając dwa osobne
          bilety dwóch różnych linni lotniczych udało mi się nadać bagaż na całą trase i
          jest to do zrealizowani.
          Nie wiem jak to wygląda w tanich liniach ale u klasycznych przewożników da się
          załatwić taką sprawe choć przy zakupie biletu uzyskałem informacje że jest to
          niemożliwe warto więc próbować.
    • wojtek33 Re: przelot-pytania 19.02.04, 19:07
      Inersujące podejście ;-)) Pierwszy lot i pytania o bagaż? Dla mnie troska o
      bagaż była ostatnią rzeczą, jaką się wtedy interesowałem.
      Wypytywałem o przeciążenia (prawie nieodczuwalne), o zmiany ciśnienia (trzeba
      przedmuchiwać trąbki, bo potem uszy bolą), o jedzenie, darmowe drinki ;-), o
      turbulencje (są znośne, jeśli się wie, że tak musi być - ogólnie byłem
      zaskoczony, że samolot nie sunie gładko w powietrzu tylko się telepie, jakby
      przez Pabianice jechał ;-), nie leciałem 747, tam podobno jest spokojniej).

tyle lądowań, ile startów, pozdrawiam
      wojtek
      • Gość: Aga Re: przelot-pytania IP: *.infinity.net.pl / *.infinity.net.pl 19.02.04, 22:08
        Ja tam martwie sie tylko o bagaze hehehe oraz o to zeby mnie nie porwali albo
        nie okradli ;))) A jak beda turbulencje to nawet dobrze,licze na cos
        ciekawego;))) Samolotem lecialam tylko ze nie takim pasazerskim dalekobieznym;)
        ps.jak mam sobie przedmuchac trabki?czym?:))
        • wojtek33 Re: przelot-pytania 20.02.04, 10:05
          Gość portalu: Aga napisał(a):

> ps.jak mam sobie przedmuchac trabki?czym?:))

zwykle wystarczy przełykanie śliny przy zmianie wysokości (właśnie po to
          rozdawali kiedyś cukierki). Ja mam pokrzywione trąbki, więc musiałem zatykać
          nos i się nadymać ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka