Dodaj do ulubionych

Oskar- kolejna przykra sprawa

08.11.11, 20:38
Witam,
Ja też myślałam, podobnie jak koleżanka z sąsiedniego wątku, że mnie to nie spotka. A jednak niestety... W sierpniu pilotowałam imprezę dla Centrum Turystyki Oskar z Poznania, po wielu pokrętnych tłumaczeniach biura, po tym jak termin płatności dawno minął, po tym jak odsyłąno mnie od Annasza do Kajfasza skierowałam sprawę do sądu. Myślę, że i tak za dużo cierpliwości miałam dla tych Państwa. 3 listopada otrzymałam do wiadomości sądowy nakaz zapłaty dla Oskara, więc na razie spokojnie czekam bo biuro ma 14 dni na uregulowanie należności, zobaczymy jak się sprawa rozwinie.... Chciałam tylko przestrzec wszystkich, którzy myślą o współpracy z tym biurem, aby dwa razy zastanowili się za nim takową współpracę podejmą i jednocześnie pragnę utwierdzić wszystkich w przekonaniu, że trzeba walczyć o swoje z użyciem wszelkich dostępnych metod. Pozdrawiam serdecznie Ewa
Obserwuj wątek
    • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 11.11.11, 02:23
      >bo biuro ma 14 dni na uregulowanie należności...
      Lub wniesienie sprzeciwu, a wtedy sprawa trafia do sądu I instancji (rejonowego), następnie ew. apelacja do sądu okręgowego, więc może to jeszcze trochę potrwać. Niemniej życzę powodzenia i wytrwałości. Tak trzymać!
      13
      • agnes-05 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 11.11.11, 10:13
        A tak się pięknie ten Oskar wszędzie reklamuje...No ale muszą przecież skądś wziąć pieniądze na te reklamy...((
        • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 23.11.11, 11:49
          Jak się potoczyła sprawa - Oskar zapłacił czy też wniósł sprzeciw od nakazu zapłaty? A może ani to, ani to - bierze na przeczekanie... Wtedy do sądu po klauzulę wykonalności i do komornika.
          • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 23.11.11, 13:49
            Oskar nie zapłacił niestety po dziś dzień. Natomiast co do sprzeciwu to mimo, że 14 dni już minęło od doręczenia nakazu zapłaty 17ego listopada, to trzeba czekać do końca miesiąca gdyż sprzeciw mogli wysłać pocztą i mógł jeszcze nie dotrzeć- taką informację mam z sądu. Czekam więc cierpliwie i mam nadzieję na rychłe załatwienie sprawy.
        • saskia1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 24.11.11, 09:41
          Kochani jak nie znacie biura i jedziecie pierwszy raz to na miłosc boskż bierzcie zaliczki, lub pieniążki z góry. Biuro od klienta bierze kase , wiec nie widze tu niczego złego- to w koncu wasza dieta
    • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 05.12.11, 18:46
      Witam ponownie,
      Chciałam dokończyć wątek. Otuż Centrum Turystyki Oskar z Poznania, które nie dość, że nie zapłaciło należnego mi wynagrodzenie to jeszcze odwołało się od nakazu zapłaty wydanego przez sąd. Ciekawa jestem na jakiej podstawie, niebawem się tego dowiem. I będzie rozprawa. Po dziś dzień nie mam wynagrodzenia za pracę, którą rzetelnie wykonałam i na dodatek będę odwiedzać sądy różnych instancji, bo jeszcze nie raz mogą się odwołać. Bezczelność tego biura nie zna granic. Także proszę uważać na to biuro szumnie zwące się centrum turystyki.
      • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 07.12.11, 19:07
        > Lub wniesienie sprzeciwu...
        Tak, jak przewidziałem - i nie odwołało się, a wniosło sprzeciw (w postępowaniu sądowym takie nieprecyzyjne określenia mogą mieć ogromne znaczenie). A co do podstaw wniesienia sprzeciwu, to przecież jest on (sprzeciw) jawny. Sąd powinien Tobie przesłać jeden egzemplarz. Jeśli nie dostałaś, to idź kilka dni przed rozprawą i przejrzyj akta. Masz do tego pełne prawo. Musisz się przygotować do walki, zwłaszcza że BP będzie reprezentować adwokat lub raczej radca prawny. Ale z nimi też można wygrać. BP po prostu chce Cię zniechęcić. Nie daj się. Powodzenia.
        13
        • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 27.12.11, 21:25
          Kolejna porcja świeżych informacji, dziś otrzymałam list z sądu z uzasanieniem sprzeciwu jaki wniósł Oskar. Biuro to uważa, że wynagrodzenie mi się nie należy gdyż.... ono nigdy nie zlecało mi pilotażu żadnej imprezy do Włoch i wogóle moje racje są bezzasadne. Okazuje się, że Oskar wogóle mnie nie zna i to ja sama wymyśliłam sobie 9-dniową wycieczkę do Włoch, którą pilotowałam, no i 47 osób, które było na tej wycieczce wraz ze mną jako uczestnicy i jeszcze żądam za własne fantazje wynagrodzenia... No i nie ma znaczenia, że po terminie zakończenia wyjazdu pracownik biura dziękuje mi za obsługę grupy na co mam dowód w postaci maila. W każdym razie 15ego lutego będzie rozprawa w sądzie, zobaczymy jak się sprawa potoczy. A i co ciekawego się okazało przy okazji, że niejedna firma Oskar w Poznaniu zajmuje się turystyką, więc naprawdę uważajcie, a Pan właściciel jednej jest prezesem zarządu w tej drugiej, a ta jedna oprócz ddziałalności organizatora turystyki zajmuje się, np. sprzedażą detaliczna wyrobów farmaceutycznych prowadzoną w wyspecjalizowanych sklepach, itd, itp. Nie wiem jak ta sprawa skończy się dla mnie, ale przestrzeegam wszystkich przed współpracą z tym biurem. Ja będę walczyć do końca.
          • helio-trop Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 28.12.11, 12:44
            Trzymamy kciuki i czekamy na kolejne pozytywne informacje z frontu...
          • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 30.12.11, 20:36
            > Biuro to uważa, że wynagrodzenie mi się nie należy
            > gdyż.... ono nigdy nie zlecało mi pilotażu żadnej imprezy...

>niejedna firma Oskar w Poznaniu zajmuje się turystyką...

A na pewno pozwałaś właściwego Oskara? Sprawdź dokładnie.
            • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 31.12.11, 16:44
              diabelski_tuzin napisał:

> > Biuro to uważa, że wynagrodzenie mi się nie należy
              > > gdyż.... ono nigdy nie zlecało mi pilotażu żadnej imprezy...
              >
              > >niejedna firma Oskar w Poznaniu zajmuje się turystyką...
              > > A na pewno pozwałaś właściwego Oskara? Sprawdź dokładnie.
              Tak, na pewno pozwałam właściwego Oskara, tego którego nazwa i adres widniały pod służbowym mailem pracownika biura. Tenże pracownik kontaktował się ze mną i zlecał mi pilotaż wyjazdu. Wreszcie dokładnie tego, który zawierał z klientami umowy na zakup pilotowanej przeze mnie imprezy. Naturalnie jestem w posiadaniu tych maili i umowy . Nazwa firmy i jej adres są takie jak w KRS-ie. Nie wiem czy to biuro robi z ludzi "wariata" czy jak? Ja jestem pewna, że pozywam właściwą firmę. Pierwszy raz mam do czynienia z taką sprawą i mam nadzieje, że ostatni.
              • gabriielle Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 02.01.12, 11:49
                czyli z tego co piszesz Ty z nimi na pilotaż umowy nie podpisywałaś?...
                • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 03.01.12, 10:46
                  gabriielle napisała:

> czyli z tego co piszesz Ty z nimi na pilotaż umowy nie podpisywałaś?...
                  Mam podpisane zlecenie pilotażu z tego biura, w którym również jest mowa o wynagrodzeniu, o obowiązkach moich i organizatora. Wielokrotnie miałam takie zlecenia z różnych biur na pilotaż i nie było problemu tylko różnica polegała na tym, że tamte biura były uczciwe...
                  • lumen Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 03.01.12, 16:53
                    Trzymaj się Ewula, ja tez walczę z Juro-Trans Głogów, ale wzięłam do tego adwokata, bo nie będę się z chamem użerać, a kosztami i tak go obciążymy. W końcu mam wszystkie dowody wykonania dla nich pracy. Ehh, szkoda mojej energii i czasu na takich typów. Myślę, że trzeba wziąć się porządnie za takie nieuczciwe biura. Buziaki. G.
                    • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 03.01.12, 19:20
                      No trzymam się i też wzięłam adwokata, dziś wysłałam do sądu moje stanowisku na ich sprzeciw, oczywiście profesjonalnie przygotowane przez prawnika, 15ego lutego rozprawa zobaczymy czy dalej będą udawać, że sprawa nie ich dotyczy.
                      Powodzenia i Tobie życzę będę się odzywać po 15 lutym.
                      • justynaciupa Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 05.01.12, 00:34
                        Życzę Ci wygranej sprawy. Powodzenia.
                        • smerv Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 06.01.12, 01:07
                          Chyba chcą rżnąć głupa, że może Ci zlecili, ale w ostatniej chwili impreza 'się odwołała'. Masz maila z podziękowaniem - mogą kwestionować autentyczność, choć to trudno. Sąd wyżej ocenia dowody osobowe, niż dowody z dokumentów. Czyli - najlepiej dotrzeć do ludzi, którzy byli uczestnikami wyjazdu. Może masz listę z ubezpieczenia? Choć jak impreza idzie dobrze, to człowiek jest daleki od zostawiania sobie papierów. Życzę powodzenia.
                          • gabriielle Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 29.01.12, 22:29
                            ja też życzę powodzenia:))
    • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 15.02.12, 14:05
      Witam,
      Jestem już po pierwszej rozprawie, następna 4ego kwietnia. Oczywiście z Oskara nikt się nie stawił, następna rozprawa będzie już ze świadkami itd. Biuro to co dokument używa innej nazwy , mało tego te nazwy nie figurują w żadnym spisie urzędowym. Teraz jeszcze zmienił im się skład zarządu spółki, itd. czyli pomieszanie z poplątaniem. Na jednej rozprawie się nie skończy, ale mam nadzieję odzyskać w końcu należne mi wynagrodzenie za pracę.
      Pozdrawiam
      Ewa
      • agnes-05 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 16.02.12, 15:20
        Zawsze mnie zastanawia, co kieruje takimi ludźmi, że wolą rozprawę sądową, która wiele dodatkowych rzeczy o firmie może obnażyć i w dodatku wiedząc, że sądy w takich sprawach raczej biorą w obronę słabszą stronę, czyli zatrudnionego?. We Francji firma nie miałaby żadnych szans w starciu z pracownikiem, nawet sezonowym na kilka dni. Wiem, ze u nas bywa inaczej...
        Czy nie lepiej zapłacić uczciwie, w końcu na pewno nie aż tak wygórowana sumę? No, ale może jestem idealistką.
        • smerv Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 18.02.12, 11:33
          Zachętą jest tryb działania sądów. Więc wierzyciel miga się do upadłego bo 1) sprawa się może rozejść "po kościach", 2) w chwili wydania wyroku pozwany nie będzie istniał w poprzedniej formie, wtedy trzeba udowodnić, kto jest prawnym następcą i czy "odziedziczył" również długi. Kolejne dwa - trzy lata. W normalnym kraju takie sprawy są załatwiane w trybie pozaprocesowym, sąd wydaje nakaz zapłaty, bo jest faktura lub umowa, a odwołanie się dłużnika nie trwa dłużej , niż 14 dni plus 14 dni na apelację. I sprawa idzie szybko: nakaz zapłaty, egzekucja, upadłość i syndyk płaci z majątku upadłościowego. Ta szybkość powoduje, że większość firm upadnie, zanim długi osoby fizycznej prowadzącej działalność gospodarczą lub s.c. staną się gigantyczne. Myślę, że publiczny ostracyzm jest skuteczny, ale teraz trzeba bardzo uważać, co się pisze. Nie wolno ogłosić, że XX to złodzieje i oszuści, ale wolno napisać, że jestem w sporze z firmą XX, której właścicielem jest YY, o wypłatę wynagrodzenia za imprezę w dniach (...) do (...). Może, jak każdy potencjalny pilot będzie od takiej firmy wynagrodzenia z góry, to coś do rozumu dotrze. Ale zawsze znajdzie się 100 młodych adeptów, co za samą obietnicę zlecenia będą jeść z ręki.
    • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 18.03.12, 15:26
      Witam,
      Chciałam tylko powiadomić, że w końcu po tym jak Oskar dostał dokumenty z wezwaniem ich pracownika do sądu oddalonego od ich siedziby o kilkaset kilometrów oraz wezwanie do okazania ksiąg handlowych zdecydowali się mi zapłacić co zresztą sędzia przewidział na pierwszej rozprawie. Także stwierdzam, że opłaca się walczyć o swoje i nie można się poddawać, nikt z nas nie pracuje przecież charytatywnie...
      Pozdrawiam
      Ewa
      • lumen Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 18.03.12, 20:43
        Gratuluje ! Moja sprawa jeszcze w toku. Buziaki :) Gabrysia
      • helio-trop Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 20.03.12, 07:44
        Dołączam się do gratulacji !
        Czy Twoje koszty (wpis, adwokat) także pokryli ?
        • ilonazar Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 20.03.12, 11:32
          Gratulacje!
          • mountainguide Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 20.03.12, 13:41
            Gratuluje i współczuje, szkoda, że w tym kraju robi się w ten sposób "Byznes".
            • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 24.03.12, 00:31
              Dobra robota! Gdybyś mogła odpowiedzieć jeszcze na parę pytań - mogą się przydać innym w takiej właśnie nieprzyjemnej sytuacji:
              1. Rozumiem, że pozew składałaś w trybie uproszczonym (upominawczy czy nakazowy?) w sądzie właściwym dla Twego miejsca zamieszkania (stąd konieczność dojazdu pracownika Oskara)?
              2. Czy też poszedł on do sądu elektronicznego (chyba Lublin) i dopiero po sprzeciwie Oskara trafił do sądu właściwego dla Twego miejsca zamieszkania?
              3. Co oznacza "wezwanie do okazania ksiąg handlowych"? Może chodzi o aktualny wypis z KRS (Krajowy Rejestr Sądowy)?
              4. Czy możesz podać sygnaturę akt i sąd, a jeśli nie - to tylko sygnaturę. Gdyby kiedyś ktoś zrobił nierozważny krok i podpisał umowę z Oskarem to znajomość takiej sygnatury może być ważkim argumentem w rozmowie na temat 100% zaliczki...
              Gratuluję i pozdrawiam
              13
              2.
              • agnes-05 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 24.03.12, 19:30
                diabelski_tuzin napisał:

> 3. Co oznacza "wezwanie do okazania ksiąg handlowych"? Może chodzi o aktualny w
                > ypis z KRS (Krajowy Rejestr Sądowy)?

Wydaje mi się, że chodzi tu raczej o sprawdzenie faktur, czy taka impreza naprawdę się odbyła i czy klient ( klienci) uiścili opłatę. Wtedy wersja, ze takiej imprezy nie było i tej pani nie zatrudnialiśmy upada. A przy okazji może wyjść i to i owo...
                • ewuuula1 Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 26.03.12, 12:36
                  Witam,
                  Ja od razu złożyłam pozew do Sądu Gospodarczego właściwego do mojego miejsca zamieszkania ( jeśli ktoś prowadzi działalność gospodarczą musi być to sąd gospodarczy), wszystko odbywało się w postępowaniu nakazowym, Oskar kwestionując nakaz zapłaty swoim sprzeciwem doprowadził do tego, że musiała odbyć się rozprawa. Udostępnienie ksiąg handlowych znaczyło to, co pisze koleżanka powyżej, że musieli przekazać całe rozliczenia swoje i to z kilku miesięcy, a zwłaszcza z okresu, kiedy odbywała się impreza pilotowana przeze mnie. Wszystkie faktury, rachunki itd. czy zostało wszystko prawidłowo rozliczone. Na szczęście to wszystko jest już za mną. Jeśli kiedyś ktoś potrzebowałby bardziej szczegółowych informacji proszę o kontakt mailowy ewuuula1@o2.pl. Pozdrawiam Ewa
                  • diabelski_tuzin Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 26.03.12, 13:40
                    Dzięki za odpowiedź - nie uwzględniłem tego, że prowadzisz działalność gosp. A od Oskara będę się trzymał z daleka...
                  • hrhalinka Re: Oskar- kolejna przykra sprawa 24.08.13, 16:43
                    Mam takie pytanie do Ciebie ewuuula1 , kto jest właścielem tego biura? Nie mogę tego nigdzie znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka