Dodaj do ulubionych

Gubałówka

01.04.12, 14:13
Mam zlecenie na Zakopane a w tym wejście ( z młodzieżą) na Gubałówkę...bez przewodnika tatrzańskiego.:( A przecież Gubałówka to ponad 1000 m. Jak to wygląda w świetle przepisów.
Doświadczeni piloci nie kpijcie proszę...:)
Obserwuj wątek
    • diabelski_tuzin Re: Gubałówka 01.04.12, 14:24
      W świetle przepisów to już sobie odpowiedziałeś. Natomiast istnieje jeszcze (?) coś takiego, jak zdrowy rozsądek. Ja się takimi idiotyzmami nie przejmowałem - kilkakrotnie wjeżdżałem z grupami kolejką, raz czy dwa wchodziłem, parę razy schodziłem, raz zjechałem kanapą... Słowem - bez strachu. Ale pamiętaj, że ktoś już nazwał mnie tu "luzakiem". Więc poczekajmy jeszcze "w świetle prawa" te kilka miesięcy na zmianę przepisów.
      13
      • voyager_pl Re: Gubałówka 01.04.12, 22:40
        "Więc poczekajmy jeszcze "w świetle prawa" te kilka miesięcy na zmianę przepisów"
        Nie wiem czy dobrze jarzę ,ale przewodnicy górscy( i całe szczęście) zostają
        Na co chcesz czekać? coś mi umyka?
    • k.rostek Re: Gubałówka 01.04.12, 15:02
      Hmm to teren miasta Zakopane, z przewodników górskich to oprócz Tatrzańskich mogą prowadzić tez Beskidzcy (do graniczy TPN), a piloci pilotować mogą w końcu z miasta Zakopane nie wychodzą ;)

KR
      • mountainguide Re: Gubałówka 01.04.12, 15:11
        Po terenie Zakopanego mogą oprowadzać- przewodnicy tatrzańscy, beskidzcy( tylko bez terenu TPNu- czyli do drogi pod Reglami włącznie), terenowi. Co do Gubałówki, jak nie będziesz wychodził/a dalej niż Butorowy to na dobrą sprawę teren m. Zakopane(zurbanizowany), więc nic nie powinno się dziać- tylko nie mów jak niektóre niedouczone pilotki, że widać stamtąd Rysy...
        • st.ives Re: Gubałówka 01.04.12, 18:14
          dziękuję bardzo:) Z Butorowego będziemy zjeżdżać:)
          • stanislaw.1 Re: Gubałówka 02.04.12, 21:44
            Drodzy dyskutanci ! Ustawa " o sporcie" spowodowała uchylenie przestarzałej i fatalnie opracowanej " ustawy o kulturze fizycznej ". A to na podstawie tej " kultury fizycznej" było wydane Rozporządzenie Rady Ministrów z 6 maja 1997 w sprawie określenia warunków bezpieczeństwa osób przebywających w górach, pływających itd. Wobec tego te nieszczęsne " 1000m npm " ( jak i inne zasady ) już nie obowiązują. W zamian nie ma żadnych nowych przepisów prawnych ograniczających poruszanie się w górach - chyba, ze Parki Narodowe coś " wysmażą". Pozostaje zatem rozsądek. A Gubałówka nie jest na terenie PN.
            • mountainguide Re: Gubałówka 03.04.12, 03:10
              Parki Narodowe już dawno przygotowały swoje regulaminy na to- pozwalając na prowadzanie wyłącznie przewodnikom górskim i wysokogórskim.
            • a-r Re: Gubałówka 03.04.12, 11:44
              > Wobec tego te nieszczęsne " 1000m npm " ( jak i inne zasady ) już nie obowiązują.

Jeżeli wycieczka jest komercyjna, to nadal obowiązuje ustawa o usługach turystycznych i rozporządzenie ministerialne ws przewodników i pilotów wycieczek, w myśl którego pilotowi wycieczek nie wolno prowadzić wycieczek pieszych poza obszarem zabudowanym w rewirze należącym do przewodników górskich. A więc nie tylko z Gubałówki na Butorowy Wierch, ale także polnymi drogami po terenach niezabudowanych aż po Kraków. Absurd? Oczywiście, ale takie mamy idiotyczne prawo. Deregulacja jest konieczna, aby zlikwidować te wszystkie cyrki.

A.R.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka