04.04.06, 11:42
Zacznę także hasło Jordania od informacji, którą właśnie dostałem od kolegi po
fachu z Izraela:
Jeżeli ktokolwiek będzie potrzebował jakiś informacji na temat Izraela,
Jordanii, Egiptu chętnie pomogę.
Radosław Krobski
Ejlat,Israel
republika.pl/bliski_wschod

[w mailu był nr telefonu, ale decyzję o podaniu go do wiadomości tutaj, a
ściślej może w wątku:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=38849&w=39593360
pozostawiam,
Radkowi, dla którego zaproszenie do udziału w projekcie zawsze jest :)]
Obserwuj wątek
    • mariarella Re: Jordania 04.04.06, 12:32
      www.lonelyplanet.com/worldguide/destinations/middle-east/jordan
    • padalis Re: Jordania 18.09.06, 10:28
      Witam. Jordanię mam dobrze obcykaną, jeśli ktoś by był zainteresowany.
      • mariarella Re: Jordania 18.09.06, 19:05
        jak masz obcykana to dawaj (jesli łaska) jakies linki - bo za chwile czekaja
        mnie objazdówki i każda wiadomość bedzie mi bardzo cenna.
        pozdr.
        • padalis Re: Jordania 19.09.06, 22:17
          Linków to może nie mam. Raczej w głowie wszystko siedzi:)
          • padalis Re: Jordania 19.09.06, 22:19
            ofkors, pytaj jak potrzebujesz tipsów:)
            • mariarella Re: Jordania 28.09.06, 21:19
              jak tak bez linkow - to prosze - wszystko co mozesz powiedziec o
              Ammanie,Jerashu, Madabie... pytam o wszystko - bo ja chce wiedziec jak
              najwiecej :-)) od ciekawostek historycznyych po spoleczne....
              • padalis Re: Jordania 02.10.06, 01:31
                :))) Amman - jak pilotujesz autokar, to łatwo się pogubić (dużo wzgórz, uliczek,
                rond itp.). Mnie się jakimś cudem nie udało zgubić. Miasto ciekawe, ale
                traktowałbym je bardziej jako bazę noclegową. Amfiteatr ciekawy na wieczorny
                spacer, Filadelfia do bani. Miasto żyje nocą.
                Madaba - niczego oprócz mozaiki tam nie ma. Można to zrobić w drodze do Mt.Nebo,
                albo nad M.Martwe. Samo w sobie średnie. Podobne mozaiki są zresztą w kościele
                na Mt.Nebo.
                Jerash - niom, must see. Zwiedzać można w 1-2h. Wystarczy. Dwa fajne amfiteatry,
                Świątynia Artemidy i niezła kolumnada. Warto zobaczyć.
                Hmm... ciekawostki hist. i społ... Google, przewodniki itp. Ciężko coś na ten
                temat powiedzieć, bo trzeba by eseje pisać:) Amman to chyba najwięcej
                ciekawostek. Przykrą sprawą jest brak wody w mieście i tego konsekwencje, np.
                rotacja dzielnic w dostępnie do wody. Hmm... będziesz pilotować te miejsca?
                Chyba bym Ci bardziej pomógł w praktycznych info, jeśli chcesz.
                • mariarella Re: Jordania 05.10.06, 20:56
                  wasnie wrocilam... znalam wczesniej tylko Petre - ale juz znam cala reszte...
                  pilotuje owszem - mam oczywiscie jordanskiego przewodnika - wiec spoko,
                  najbardziej chodzilo mi o jakies linki poniewaz mam malo czasu wsrod moich
                  objazdow na poszukiwania w internecie..
                  ale dzieki za odzew...
                  zreszta takie informacje moga byc przydatne nie tylko dla mnie
                  Pozdr.
                  • padalis Re: Jordania 06.10.06, 18:52
                    I jak wrażenia?:) Szczęściara z tym przewodnikiem:) Musiałem sobie radzić bez, z
                    40 osobami przez miesiąc w ub. roku:) Prze hard core:) Ile mieliście czasu na
                    Petrę? Jakbyś miała się okazję urwać od grupy, to strasznie polecam Grób Aarona
                    na Jebel Harun. Moja grupa zwiedzała indywidualnie, a kto chciał, to szedł ze
                    mną. Coś niesamowitego:) A tak poza tym jak duży jest teraz ruch turystyczny?
                    Być może za rok powtórzę Turcję, Syrię i Jordanię. W poprzednim roku miałem
                    jeszcze Liban, ale chyba trzeba poczekać, aż się nieco odbudują...
                    pozdróweczki
                    • mariarella Re: Jordania 10.10.06, 21:28
                      z miejscowymi przewodnikami tez bywa roznie.... ten akurat byl spoko, ale ja i
                      tak wole widziec sama na maxa - wiec jak gdzies sie znajde w nowym miejscu to
                      wieczory spedzam nad materialami...
                      Jordania - zupelnie pusta....
                      Pozdrawiam
                      • padalis Re: Jordania 10.10.06, 21:43
                        Ehh... z turystycznego punktu widzenia super, że pusta. Podróżowałem w tym
                        rejonie podczas wojny w Iraku i ani żywej duszy białasa... A z materiałami to
                        racja:))) Sam się teraz zaczytuję o Indiach. Jak się zawsze wzdrygiwałem na myśl
                        o Bombaju i omijałem to miejsce szerokim łukiem, to tym razem znalazłem kilka
                        fajnych rodzynków na miejscu:))) Będzie fajnie:) A wracając do Bliskiego
                        Wschodu... na Sylwestra jadę do Omanu i ciekaw jestem czy będzie podobnie pusto
                        jak w Jordanii...
                        Pozdrówki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka