Dodaj do ulubionych

Południowe Włochy

IP: *.drmarcus.com.pl 14.02.03, 08:41
Południowe Włochy - Apulia, Kalabria - warto?????
Obserwuj wątek
    • Gość: Ada Re: Południowe Włochy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 18:53
      Jasne, że warto!!! Nie ma nad czym się zastanawiać...
      Pozdrawiam
      • Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy IP: *.Astral.Lodz.PL 15.02.03, 17:33
        Od 10 lat jezdze regularnie latem do poludniowych Wloch.Dla mnie ten rejon
        europy nie ma sobie rownych.Od Neapolu w dol bardziej pachnie afryka niz
        starym kontynentem.Jest tam mnostwo miejsc do zwiedzania,puste plaze,malo
        turystow,nizsze ceny,piekne widoki i wspaniale plaze.
        Co tam jest do zobaczenia ??? hmm mam dylemat co powinno sie obejrzec w
        pierwszej kolejnosci - bo ja choc jezdze tam tyle lat to wszystkiego nie
        zobaczylem.Wszystko zalezy od tego czy nastawiasz sie na lezenie plackiem na
        plazy czy preferujesz troche ruchu.Jesli lezenie plackiem to w zupelnosci
        wystarczy Ci Gargano - polecam Vieste,a jesli Kalabria to Tropea z cudowna
        plaza.Jesli planujesz rowniez zobaczyc cos wiecej polecam odwiedzenie zamku
        Castel del Monte - szalone dzielo cesarza Fryderyka II,wykuta w skalach
        Matere,okragle domy w Alberobello i widoki Locorotondo.Piekne jest Gallipoli i
        zupelnie afrykanskie w charakterze Otranto.Tam kazde miasto ma swoj
        niepowtarzalny urok,a ludzie sa serdeczni,otwarci i zadziwiaja
        temperamentem...dla nas ludzi z polnocy czesto zaskakujacym.
        Nie wiem jak planujesz tam dojechac i gdzie nocowac.Ja jezdze z mejsca na
        miejsce wlasnym samochodem i zatrzymuje sie na licznych tam kempingach.Nigdy
        nie jestem dluzej w jednym miejscu niz dwa - trzy dni.
        Jesli chcesz wiedziec cos blizej...pytaj - chetnie odpowiem.
        Pozdrawiam

• Gość: Iwona P. Re: Południowe Włochy IP: *.bankbps.wroclaw.pl / 192.168.0.* 17.02.03, 14:12
          Witam,
          W zeszłym roku byłam na Gargano we wrześniu i szczerze mówiąc mało leżałam. Nie
          zgadzam się więc, że jest to tylko miejsce dla tych co lubią plażę. Ale nie po
          to piszę. Ja też uwielbiam południowe Włochy i tamtejszych ludzi. Już nieraz
          myślałam o Kalabrii, ale jeszcze tam nie dojechałam. Z reguły również spędzam
          po parę dni w jednym miejscu, z tym że poruszam się lokalnymi środkami
          transportu. Chciałabym zapytać, jaką trasę zaproponowałby Pan na 14 dni -
          włączając w to zwiedzanie ciekawych miejsc - niekoniecznie tych z przewodnika,
          ale również kąpiele w morzu i ustronne plaże (chodzi oczywiście o samą Kalabrię)
          Oferty biur podróży niewiele mówią, a z przewodników czasami wynika coś
          zupełnie innego niż jest to w rzeczywistości.
          Z poważaniem
          Iwona Pala
          mój e-mail:taormina@wp.pl
        • Gość: Mat Re: Południowe Włochy IP: *.drmarcus.com.pl 17.02.03, 15:32
          Cieszę się, że znaleźli się chętni do podzielenia się swym doświadczeniem.
          Skoro spędzasz od pewnego czasu urlopy w Italii, na pewno masz orientację
          odnośnie wydatków. Czy mógłbyś oszacować koszt przejazdu autostradami od
          granicy austriackiej do Kalabrii? Czy korzystaliście Państwo z kart
          magnetycznych via Card?
          Jeszcze jedno pytanie? Czy ceny we Włoszech są faktycznie tak horrendalne, jak
          zwykło się słyszeć w obiegowych opiniach? Przyznam, że kilka ostatnich urlopów
          spędziłem w Chorwacji i nie musiałem sobie niczego odmawiać, trochę się boję,
          że w Italii zakupy będzie trzeba robić rozważniej....
          • Gość: humus do Mata IP: *.acn.pl 17.02.03, 22:52
            Polecam stronę włoskich autostrad:

www.autostrade.it/pagine_1/prehome.html
            Masz tam interaktywną mapkę, zaznaczasz skąd, dokąd i przez co chcesz jechać i
            oblicza Ci koszt autostrady, odległość km itp.
            Pozdrawiam
            • Gość: wal Re: do Mata IP: *.icpnet.pl 17.02.03, 23:01
              Gość portalu: humus napisał(a):

> Polecam stronę włoskich autostrad:
              >
              > <a
              href="http://www.autostrade.it/pagine_1/prehome.html"target="_blank">www.aut
              > ostrade.it/pagine_1/prehome.html</a>
              > Masz tam interaktywną mapkę, zaznaczasz skąd, dokąd i przez co chcesz jechać
              i
              > oblicza Ci koszt autostrady, odległość km itp.
              > Pozdrawiam

Również polecam mapkę, ale dla niecierpliwych - koszt autostrady od przełęczy
              Brener do Neapolu, a włąściwie w jego okolice ok. 200 PLN
        • bielmo52 Re: Południowe Włochy 11.03.03, 19:02
          dzień dobry lub dobry wieczor, jak komu pasuje!
          Zamierzam pojechać na sycylię we wrzesniu ze znajomymi, planujemy jechac tam
          pociagiem. Mam pytanie, czy ktos jechal w ten sposob? jesli tak to bardzo bym
          prosila o jakies podopowiedzi:)bede wdzieczna:)
          pozdrowienia
    • Gość: piter Re: Południowe Włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 09:26
      kalabria!!!!!!
    • Gość: radioaktywny_ Re: Południowe Włochy IP: *.Astral.Lodz.PL 26.02.03, 21:01
      Przepraszam,ze nie odzywalem sie kilka dni,ale musialem sluzbowo
      wyjechac.Wracajac do watku poludniowych Wloch to orientacyjna cene przejazdu
      autostrada juz poznales.Ja osobiscie mam swoja ulubiona trase dojazdu do
      Italii,biegnie ona przez przejscie graniczne w Zwardoniu /piekne
      widoki/,Slowacja - przejscie graniczne w Bratyslawie,pozniej
      Wieden,Gratz,Kalgenfurt,Village,Wenecja /to miasto to moja mekka/,a pozniej w
      dol wzdluz wybrzeza Adriatyku.Jesli jade na Gargano to zjezdzam z autostrady
      przed Termoli i tam odbywam swoja pierwsza kapiel - na dzikiej,pustej plazy
      gdzie w piasku leza muszle o ksztalcie sercowek tylko wielkosci prawie polowy
      dloni.
      Jwsli jade na plw salentynski jade do konca autostrada czyli do Tarentu i
      osobom,ktore wybieraja sie do Kalabrii a lubia sie troche rozejrzec ta trase
      polecam.W przeciwienstwie do "autostrady slonca" biegnacej przez srodkawa
      czesc polwyspu ta droga prowadzi w duzej czesci brzegiem morza,a od strony
      ladu teren jest gorzysty,az do widoku najwyzszego masywu apeninow Gran sasso
      d,italia - widoki przepiekne.W ciagu jednego dnia ta trase moza przejechac.W
      poblizu Tarentu sa bardzo ladne szerokie plaze.Jest duzo campingow,sa one
      mniej wiecej o tym samym standarcie,ale zroznicowane w cenach.BYlem w
      Chorwacji 2 lata temu i rozczarowala mnie wlasnie cenami - myslalem ze bedzie
      taniej,a tymczasem okazalo sie ze byla drozsza niz [poludnie Wloch.Pozniej
      droga biegnaca wzdluz zatoki tarenckiej nalezy jechac w strone Kalabrii,po
      drodze trzeba zwiedzic riuny greckiego miasta Metapontum i nieco dalej
      Sybaris.Za tymi ostatnimi ruinami zaczynaja jest praktycznie piekne ,puste
      plaze az niemal pod same Crotone.Samo Crotone nalezy sobie darowac bo tam nic
      nie ma,ot zwykle miasto z instalacjami przemyslowymi nad morzem.Za Crotone
      radze przejechac droga nr E 848 na druga strone polwyspu - nad morze
      Tyrrenskie i jechac w strone zachodnia czyli na ten charakterystyczny pompon
      wloskiego buta.Uroku klifow wrzynajacych sie w morze i cudownych bialych plaz
      nie opisze bo nie potrafie,w kazdym razie jest tam mnostwo ladnych miasteczek
      i rownie duzo niewielkich kempingow.Najladniejsza tam jest chyba
      Tropea.Jeszcze kilka lat temu miasto to bylo pelne sklepow z wyrobami
      jubilerskimi z korali,doslonie glowna ulica byla obwieszona koralami
      jak...klasztor w Czestochowie wotami :-).Teraz jest tego nieco mniej,wiecej
      jest gadzetow wakacayjnych,podobno korali jest coraz mniej :-(
      W Karabrii warto zwiedzic jej zupelnie dziki srodek - Aspromonte..tam podobno
      do niedawna ukrywala porawane osoby.Warte odwiedzenia jest Reggio di
      Calabria.Z bulwaru widac i Sycylie,i przy dobrej widocznosci - Etne.W sumie
      trudno mi jest opisywac co na poludniu Wloch warte jest zwiedzenia bo tam
      wszystko jest tego warte.Jest to zupelnie inna
      kultura,architektura,ludzie...inny swiat.Ceny artykulow spozywczych sa nawet o
      polowe tansze niz na polnocy.Pyszne wino miejscowe kosztuje w granicach 5-15
      zl za butelke /najlepiej kupowac w prywatnych sklepikach w malych miasteczkach/
      Jesli chcecie zobaczyc jak wyglada Reggio di Calabria na zywo i jak widac
      Sycylie podam strone z kamera ,ktora mozna sobie dowolnie pokierowac :
      www.strettoweb.it/modules.php?name=Webcam
      Pozdrawiam raz jeszcze,przepraszam i czekam na ewentualne pytania.
      • Gość: bah7 Re: Południowe Włochy... IP: 213.192.80.* 27.02.03, 08:19
        Czyli jest słonecznie i pięknie...
        A jak z bezpieczeństwem w Kalabrii ?
        Czy udając się podczas podróży samochodowej np. na plażę, nie obawiasz się o
        los Twoich rzeczy, pozostawionych w autku ?

bah7
        • Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy... IP: *.Astral.Lodz.PL 27.02.03, 17:31
          Jak slyszymy przestepczosc we Wloszech jest problemem,zwlaszcza ta o chrakterze
          mafijnym.Jednak turysta moze czuc sie tam absolutnie bezpieczny,oni jesli sie
          porywaja czy morduja to robia to miedzy soba natomiast turysta jest zawsze
          witany z zyczliwoscia i wylewnoscia.Zastrzegam jednak,iz nie dotyczy to duzych
          miast zwalszcza na polnocy ewentualnie Rzymu i Neapolu - tu trzeba uwazac
          zwalszcza na bagaze w samochodzie lub pieniadze i dokumenty noszone przy
          sobie.Przyznam sie,ze mimo wielokrotnych bytnosci w Italii nie wjechalem nigdy
          do Neapolu - zawsze mijam go lukiem autostrada.
          Na prawde - poza zurbanizowanymi aglomeracjami Wlochy sa bardzo bezpieczne.Idac
          na plaze praktycznie wszystko zostawiam w namiocie na kempinu...no moze oprocz
          dokumentow i pieniedzy,ktore zamykam w aucie.Nigdy nic mi nie zginelo.W
          mnijszych miejscowosciach lub przed plaza samochod pozostawiam bez obaw rzeczy
          osobiste zabierajac ze soba.
          Osobiscie uwazam ,ze u nas w kraju jest duzo,duzo niebezpieczniej i nie mozna
          przyrownywac polskich plazy,polskich kempingow do tych wloskich,niestety na
          naszych potrafia ukrasc nawet namiot.Tam problemu okradania turystow wlasciwie
          nie ma uwzgledniajac te miliony obcokrajowcow ktore przewalaja sie przez Italie.
          Pozdrawiam
          • Gość: bah7 Re: Południowe Włochy - bardzo bezpiecznie... :))) IP: 213.192.80.* 07.03.03, 08:57
            W Kalabrii jest chyba bardzo bezpiecznie...
            Czy wiesz, że burmistrz miasteczka Soveria Manneli zaprosił Husajna do
            zamieszkania, gwarantując mu oddelegowanie trzech policjantów do całodobowej
            ochrony ?...

bah7
            • Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy - bardzo bezpiecznie... :)) IP: *.Astral.Lodz.PL 07.03.03, 17:05
              Odebrałem to jako swoistą odmiane miejscowego folkloru podobnie jak np.
              lądowanie kosmitów w Klewkach na białostoczcyżnie...:-)
              Pozdrawiam
    • Gość: panna Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 08:27
      • socka2 Re: Południowe Włochy- jak bajka 15.03.03, 18:22
        tak sie zlozylo ze mieszkam w poludniowych Wloszech -Potenza, stolica
        Bazylikaty. Dla wszystkich, ktorych interesuje historia, zabytki itp, polecam
        Neapol, Peastum, Pompeje, Matera. Co do cen, to nie jest tutaj najtaniej. Ja z
        mezem przeliczamy to tak - w Polsce placisz w restauracji 20 zl to tak jakbys
        placil tutaj 20 euro. Pizza w restauracji od 3,50 (margerita)do 10 euro, no ale
        jest wielgasna. Piwko - 3 euro, coca - 2,5 euro - ceny w restauracji.
        Jezeli ktos ma zamiar sie wybrac w te strony polecam tanie linie lotnicze -
        wloskie, ktore bede latac od 30 marca do Bari, Brindisi, Palermo, Neapolu i
        Rzymu (www.volareweb.com), irlandzkie- lataja do Pescary i Rzymu
        (www.ryanair.com), do Neapolu lata tez www.go-fly.com. Jezeli ktos ma jakies
        pytania to czekam.pozdrowienia dla wielbicieli Wloch
        • Gość: bielmo52 Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 18:02
          chcialabym sie dowiedziec, jesli mozna oczywiscie, czego na temat polaczen z
          sycylia? jak to wyglada mniej wiecej? i moze jeszcze jak wyglada podrozowanie
          po wloszech pociagiem? bede wdzieczna za wszelkie informacje!
        • Gość: joanna Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 11:45
          Chciałabym wiedzieć jak najlepiej dostać się z Lesiny do
          takich miast jak Wenecja, Florencja i Rzym oraz o ceny
          tanich noclegów w tych miastach.
          Podaję swój email furen@wp.pl bardzo dziękuję ze wszelkie
          informacje
    • Gość: janusz Re: Południowe Włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.03, 22:23
      Podobno jezdza autobusy na Sycylie. Moze ktos cos wie na ten temat. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka