Gość: Mat IP: *.drmarcus.com.pl 14.02.03, 08:41 Południowe Włochy - Apulia, Kalabria - warto????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ada Re: Południowe Włochy IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.03, 18:53 Jasne, że warto!!! Nie ma nad czym się zastanawiać... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy IP: *.Astral.Lodz.PL 15.02.03, 17:33 Od 10 lat jezdze regularnie latem do poludniowych Wloch.Dla mnie ten rejon europy nie ma sobie rownych.Od Neapolu w dol bardziej pachnie afryka niz starym kontynentem.Jest tam mnostwo miejsc do zwiedzania,puste plaze,malo turystow,nizsze ceny,piekne widoki i wspaniale plaze. Co tam jest do zobaczenia ??? hmm mam dylemat co powinno sie obejrzec w pierwszej kolejnosci - bo ja choc jezdze tam tyle lat to wszystkiego nie zobaczylem.Wszystko zalezy od tego czy nastawiasz sie na lezenie plackiem na plazy czy preferujesz troche ruchu.Jesli lezenie plackiem to w zupelnosci wystarczy Ci Gargano - polecam Vieste,a jesli Kalabria to Tropea z cudowna plaza.Jesli planujesz rowniez zobaczyc cos wiecej polecam odwiedzenie zamku Castel del Monte - szalone dzielo cesarza Fryderyka II,wykuta w skalach Matere,okragle domy w Alberobello i widoki Locorotondo.Piekne jest Gallipoli i zupelnie afrykanskie w charakterze Otranto.Tam kazde miasto ma swoj niepowtarzalny urok,a ludzie sa serdeczni,otwarci i zadziwiaja temperamentem...dla nas ludzi z polnocy czesto zaskakujacym. Nie wiem jak planujesz tam dojechac i gdzie nocowac.Ja jezdze z mejsca na miejsce wlasnym samochodem i zatrzymuje sie na licznych tam kempingach.Nigdy nie jestem dluzej w jednym miejscu niz dwa - trzy dni. Jesli chcesz wiedziec cos blizej...pytaj - chetnie odpowiem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona P. Re: Południowe Włochy IP: *.bankbps.wroclaw.pl / 192.168.0.* 17.02.03, 14:12 Witam, W zeszłym roku byłam na Gargano we wrześniu i szczerze mówiąc mało leżałam. Nie zgadzam się więc, że jest to tylko miejsce dla tych co lubią plażę. Ale nie po to piszę. Ja też uwielbiam południowe Włochy i tamtejszych ludzi. Już nieraz myślałam o Kalabrii, ale jeszcze tam nie dojechałam. Z reguły również spędzam po parę dni w jednym miejscu, z tym że poruszam się lokalnymi środkami transportu. Chciałabym zapytać, jaką trasę zaproponowałby Pan na 14 dni - włączając w to zwiedzanie ciekawych miejsc - niekoniecznie tych z przewodnika, ale również kąpiele w morzu i ustronne plaże (chodzi oczywiście o samą Kalabrię) Oferty biur podróży niewiele mówią, a z przewodników czasami wynika coś zupełnie innego niż jest to w rzeczywistości. Z poważaniem Iwona Pala mój e-mail:taormina@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mat Re: Południowe Włochy IP: *.drmarcus.com.pl 17.02.03, 15:32 Cieszę się, że znaleźli się chętni do podzielenia się swym doświadczeniem. Skoro spędzasz od pewnego czasu urlopy w Italii, na pewno masz orientację odnośnie wydatków. Czy mógłbyś oszacować koszt przejazdu autostradami od granicy austriackiej do Kalabrii? Czy korzystaliście Państwo z kart magnetycznych via Card? Jeszcze jedno pytanie? Czy ceny we Włoszech są faktycznie tak horrendalne, jak zwykło się słyszeć w obiegowych opiniach? Przyznam, że kilka ostatnich urlopów spędziłem w Chorwacji i nie musiałem sobie niczego odmawiać, trochę się boję, że w Italii zakupy będzie trzeba robić rozważniej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: humus do Mata IP: *.acn.pl 17.02.03, 22:52 Polecam stronę włoskich autostrad: www.autostrade.it/pagine_1/prehome.html Masz tam interaktywną mapkę, zaznaczasz skąd, dokąd i przez co chcesz jechać i oblicza Ci koszt autostrady, odległość km itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wal Re: do Mata IP: *.icpnet.pl 17.02.03, 23:01 Gość portalu: humus napisał(a): > Polecam stronę włoskich autostrad: > > <a href="http://www.autostrade.it/pagine_1/prehome.html"target="_blank">www.aut > ostrade.it/pagine_1/prehome.html</a> > Masz tam interaktywną mapkę, zaznaczasz skąd, dokąd i przez co chcesz jechać i > oblicza Ci koszt autostrady, odległość km itp. > Pozdrawiam Również polecam mapkę, ale dla niecierpliwych - koszt autostrady od przełęczy Brener do Neapolu, a włąściwie w jego okolice ok. 200 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
bielmo52 Re: Południowe Włochy 11.03.03, 19:02 dzień dobry lub dobry wieczor, jak komu pasuje! Zamierzam pojechać na sycylię we wrzesniu ze znajomymi, planujemy jechac tam pociagiem. Mam pytanie, czy ktos jechal w ten sposob? jesli tak to bardzo bym prosila o jakies podopowiedzi:)bede wdzieczna:) pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Południowe Włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.03, 09:26 kalabria!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radioaktywny_ Re: Południowe Włochy IP: *.Astral.Lodz.PL 26.02.03, 21:01 Przepraszam,ze nie odzywalem sie kilka dni,ale musialem sluzbowo wyjechac.Wracajac do watku poludniowych Wloch to orientacyjna cene przejazdu autostrada juz poznales.Ja osobiscie mam swoja ulubiona trase dojazdu do Italii,biegnie ona przez przejscie graniczne w Zwardoniu /piekne widoki/,Slowacja - przejscie graniczne w Bratyslawie,pozniej Wieden,Gratz,Kalgenfurt,Village,Wenecja /to miasto to moja mekka/,a pozniej w dol wzdluz wybrzeza Adriatyku.Jesli jade na Gargano to zjezdzam z autostrady przed Termoli i tam odbywam swoja pierwsza kapiel - na dzikiej,pustej plazy gdzie w piasku leza muszle o ksztalcie sercowek tylko wielkosci prawie polowy dloni. Jwsli jade na plw salentynski jade do konca autostrada czyli do Tarentu i osobom,ktore wybieraja sie do Kalabrii a lubia sie troche rozejrzec ta trase polecam.W przeciwienstwie do "autostrady slonca" biegnacej przez srodkawa czesc polwyspu ta droga prowadzi w duzej czesci brzegiem morza,a od strony ladu teren jest gorzysty,az do widoku najwyzszego masywu apeninow Gran sasso d,italia - widoki przepiekne.W ciagu jednego dnia ta trase moza przejechac.W poblizu Tarentu sa bardzo ladne szerokie plaze.Jest duzo campingow,sa one mniej wiecej o tym samym standarcie,ale zroznicowane w cenach.BYlem w Chorwacji 2 lata temu i rozczarowala mnie wlasnie cenami - myslalem ze bedzie taniej,a tymczasem okazalo sie ze byla drozsza niz [poludnie Wloch.Pozniej droga biegnaca wzdluz zatoki tarenckiej nalezy jechac w strone Kalabrii,po drodze trzeba zwiedzic riuny greckiego miasta Metapontum i nieco dalej Sybaris.Za tymi ostatnimi ruinami zaczynaja jest praktycznie piekne ,puste plaze az niemal pod same Crotone.Samo Crotone nalezy sobie darowac bo tam nic nie ma,ot zwykle miasto z instalacjami przemyslowymi nad morzem.Za Crotone radze przejechac droga nr E 848 na druga strone polwyspu - nad morze Tyrrenskie i jechac w strone zachodnia czyli na ten charakterystyczny pompon wloskiego buta.Uroku klifow wrzynajacych sie w morze i cudownych bialych plaz nie opisze bo nie potrafie,w kazdym razie jest tam mnostwo ladnych miasteczek i rownie duzo niewielkich kempingow.Najladniejsza tam jest chyba Tropea.Jeszcze kilka lat temu miasto to bylo pelne sklepow z wyrobami jubilerskimi z korali,doslonie glowna ulica byla obwieszona koralami jak...klasztor w Czestochowie wotami :-).Teraz jest tego nieco mniej,wiecej jest gadzetow wakacayjnych,podobno korali jest coraz mniej :-( W Karabrii warto zwiedzic jej zupelnie dziki srodek - Aspromonte..tam podobno do niedawna ukrywala porawane osoby.Warte odwiedzenia jest Reggio di Calabria.Z bulwaru widac i Sycylie,i przy dobrej widocznosci - Etne.W sumie trudno mi jest opisywac co na poludniu Wloch warte jest zwiedzenia bo tam wszystko jest tego warte.Jest to zupelnie inna kultura,architektura,ludzie...inny swiat.Ceny artykulow spozywczych sa nawet o polowe tansze niz na polnocy.Pyszne wino miejscowe kosztuje w granicach 5-15 zl za butelke /najlepiej kupowac w prywatnych sklepikach w malych miasteczkach/ Jesli chcecie zobaczyc jak wyglada Reggio di Calabria na zywo i jak widac Sycylie podam strone z kamera ,ktora mozna sobie dowolnie pokierowac : www.strettoweb.it/modules.php?name=Webcam Pozdrawiam raz jeszcze,przepraszam i czekam na ewentualne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Południowe Włochy... IP: 213.192.80.* 27.02.03, 08:19 Czyli jest słonecznie i pięknie... A jak z bezpieczeństwem w Kalabrii ? Czy udając się podczas podróży samochodowej np. na plażę, nie obawiasz się o los Twoich rzeczy, pozostawionych w autku ? bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy... IP: *.Astral.Lodz.PL 27.02.03, 17:31 Jak slyszymy przestepczosc we Wloszech jest problemem,zwlaszcza ta o chrakterze mafijnym.Jednak turysta moze czuc sie tam absolutnie bezpieczny,oni jesli sie porywaja czy morduja to robia to miedzy soba natomiast turysta jest zawsze witany z zyczliwoscia i wylewnoscia.Zastrzegam jednak,iz nie dotyczy to duzych miast zwalszcza na polnocy ewentualnie Rzymu i Neapolu - tu trzeba uwazac zwalszcza na bagaze w samochodzie lub pieniadze i dokumenty noszone przy sobie.Przyznam sie,ze mimo wielokrotnych bytnosci w Italii nie wjechalem nigdy do Neapolu - zawsze mijam go lukiem autostrada. Na prawde - poza zurbanizowanymi aglomeracjami Wlochy sa bardzo bezpieczne.Idac na plaze praktycznie wszystko zostawiam w namiocie na kempinu...no moze oprocz dokumentow i pieniedzy,ktore zamykam w aucie.Nigdy nic mi nie zginelo.W mnijszych miejscowosciach lub przed plaza samochod pozostawiam bez obaw rzeczy osobiste zabierajac ze soba. Osobiscie uwazam ,ze u nas w kraju jest duzo,duzo niebezpieczniej i nie mozna przyrownywac polskich plazy,polskich kempingow do tych wloskich,niestety na naszych potrafia ukrasc nawet namiot.Tam problemu okradania turystow wlasciwie nie ma uwzgledniajac te miliony obcokrajowcow ktore przewalaja sie przez Italie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bah7 Re: Południowe Włochy - bardzo bezpiecznie... :))) IP: 213.192.80.* 07.03.03, 08:57 W Kalabrii jest chyba bardzo bezpiecznie... Czy wiesz, że burmistrz miasteczka Soveria Manneli zaprosił Husajna do zamieszkania, gwarantując mu oddelegowanie trzech policjantów do całodobowej ochrony ?... bah7 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radioaktywny Re: Południowe Włochy - bardzo bezpiecznie... :)) IP: *.Astral.Lodz.PL 07.03.03, 17:05 Odebrałem to jako swoistą odmiane miejscowego folkloru podobnie jak np. lądowanie kosmitów w Klewkach na białostoczcyżnie...:-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 08:27 Odpowiedz Link Zgłoś
socka2 Re: Południowe Włochy- jak bajka 15.03.03, 18:22 tak sie zlozylo ze mieszkam w poludniowych Wloszech -Potenza, stolica Bazylikaty. Dla wszystkich, ktorych interesuje historia, zabytki itp, polecam Neapol, Peastum, Pompeje, Matera. Co do cen, to nie jest tutaj najtaniej. Ja z mezem przeliczamy to tak - w Polsce placisz w restauracji 20 zl to tak jakbys placil tutaj 20 euro. Pizza w restauracji od 3,50 (margerita)do 10 euro, no ale jest wielgasna. Piwko - 3 euro, coca - 2,5 euro - ceny w restauracji. Jezeli ktos ma zamiar sie wybrac w te strony polecam tanie linie lotnicze - wloskie, ktore bede latac od 30 marca do Bari, Brindisi, Palermo, Neapolu i Rzymu (www.volareweb.com), irlandzkie- lataja do Pescary i Rzymu (www.ryanair.com), do Neapolu lata tez www.go-fly.com. Jezeli ktos ma jakies pytania to czekam.pozdrowienia dla wielbicieli Wloch Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bielmo52 Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.trzebnica.sdi.tpnet.pl 16.03.03, 18:02 chcialabym sie dowiedziec, jesli mozna oczywiscie, czego na temat polaczen z sycylia? jak to wyglada mniej wiecej? i moze jeszcze jak wyglada podrozowanie po wloszech pociagiem? bede wdzieczna za wszelkie informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Re: Południowe Włochy- jak bajka IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.08.03, 11:45 Chciałabym wiedzieć jak najlepiej dostać się z Lesiny do takich miast jak Wenecja, Florencja i Rzym oraz o ceny tanich noclegów w tych miastach. Podaję swój email furen@wp.pl bardzo dziękuję ze wszelkie informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janusz Re: Południowe Włochy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.03, 22:23 Podobno jezdza autobusy na Sycylie. Moze ktos cos wie na ten temat. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś