Gość: Madziulka IP: 213.77.75.* 26.08.03, 20:00 W te wakacje byłam w Holandii. Było naprawdę wspaniale :-) Zdążyłam zwiedzić jedynie Amsterdam i Almere, ale w przyszłości chciałabym pojechać do Rotterdamu. Może ktoś tam już był ??:PPP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
norge75 Re: HOLANDIA RULEZ !!!! 26.08.03, 20:56 > W te wakacje byłam w Holandii. Było naprawdę wspaniale :-) Zdążyłam zwiedzić > jedynie Amsterdam i Almere, ale w przyszłości chciałabym pojechać do > Rotterdamu. Może ktoś tam już był ??:PPP Nie znam zbyt dobrze Rotterdamu, ale to raczej nowoczesne blokowisko. Nastepnym razem polacam Maastricht (moje ulubione miasto), Utrecht, Lejde, Den Bosch i wycieczke do Brukseli - zupelnie inna od Amsterdamu, niesamowity klimat. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabot Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.03, 15:07 Rotterdam to nie tylko blokowisko - warto wpaść na chwilę (rzeczywiście na ktrótko) i zobaczyć Kubus Huis - domy o kształcie kostkipostawione na wierzchołku, obok stare łodzie w dokach (ale to prawie wszędzie) i wjechać na Euromast - coś koło 180 m -końcówkę jedzie się zewnętrzną winda obracającą się wokół osi masztu - extra (do tego jeszcze okna pod nogami). Poza tym cały kawałek na północod Amsterdamu - Zaanse Schans (skansen ale fajny), Volendam i Madurodam - stare miasteczka przecudnej urody, do tego zajrzeć na Batavię - zbudowany wg starej technologi żaglowiec bodaj Kompanii Wschodnioindyjskiej. Poza tym Utrecht - koniecznie. Zajrzyj do muzeum katarynek i pozytywek -są tam tez szafy grające i uliczne organy. Jak lubisz samochody (stare) to w Hillegom niedaleko Amsterdamu (napd w strone Hagi) jest REWELACYJNE muzeum Forda - chyba największa kolekcja na świecie (a na pewno w Europie). Do tego dodaj sobie Goudę, Kinderdijk (pocztówka z wiatrakami), skocz nad morze, pojedź na Wyspy Fryzyjskie (w sprzyjających okolicznościach podczas odpływu można tam przejśc na piechotę, ale TYLKO z przewodnikiem. A fortyfikacje.... A kwiaty...... A Muzea..... A...... Oj długo by można...... Jedź i wpadnij w depresję..... oni są w niej cały czas ;-) dag sabot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziulka(autorka) Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.fhi.pl 28.08.03, 15:48 Heh,Sabot, ale się napisałeś :)) Jestem pod wrażeniem...Dziękuję za wszystkie informacje i na pewno skorzystam z nich przy najbliższej okazji :D Buziaczki :*** Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sabot Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.08.03, 16:22 A tak się jakoś rozpędziłem ;-)) Baaardzo lubię Holandię (ale bez tego ich białego piwa :-) ) Zajrzyj na www.holandia.pl/ - to jest oficjalna strona Niderlandzkiego Biura ds Turystyki - taka agenda zajmująca się promocją Holandii - fur dobry i aktualnych informacji, www.amsterdam.nl - strona Amsterdamu pozdrawiam sabot Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziulka Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.fhi.pl 28.08.03, 16:46 Stronkę www.holandia.pl znam już praktycznie na pamięć i odwiedzam ją codziennie :))) A za piwem w ogóle nie przepadam ;// Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: 62.233.139.* 30.08.03, 13:29 Utrecht jest super (i piwo blanche też) :- )) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isatje Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.upc-d.chello.nl 29.08.03, 20:02 A ja polecam drielandenpunt...miejsce gdzie stykaja sie Niemcy, Holandia, Belgia. I wszystko to w jednym malym punkciku. www.drielandenpunt.nl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.handel.tgory.pik-net.pl 29.08.03, 20:39 ja wybieram się za tytdzień. jeszcze tam nie byłem mam w planie 4 dni w amsterdamie, utrecht, haagę. czy orientujecie się może czy jest możliwość przespać się gdzieś na squtach? może jakieś adresy? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Madziulka Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: 213.77.75.* 30.08.03, 17:36 Podczas pobytu w Holandii spałam na campingu w Almere. Świetne warunki, duzo atrakcji :)) Polecam :DDD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.03, 12:03 Mieszkalam troche w Rotterdamie i rzeczywiscie to miasto odbiega od innych poniewaz zostalo zniszczone calkowicie podczas wojny. Warto jednak tam sie wybrac aby zobaczyc szescienne domy, euromast (to juz zostalo wspomniane) i przede wszystkim muzea z ktorych Rotterdam jest slynny.. Mozesz trafic tu tez na Dans Parade zorganizowana na wzor parady w berlinie oraz letni karnawal. Polecam okolice Rotterdamu male miasteczko Goudag, Kinderdijk i Keukenhof kolo Leiden(to juz troche dalej), Hage a szczegolnie Schevningen. Moje ul;ubione miejsce w Holandii to park rozrywki Efteling inny niz wszyscy , zaprojektowany przez znanego artyste holenderskiego, naprawde nie tylko dla dzieci(w okolicy Utrechtu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JOT Re: HOLANDIA RULEZ !!!! IP: *.przemysl.sdi.tpnet.pl 31.08.03, 16:07 Polecam magiczne miasteczko OUDEWATER (między Gouda a Utrechtem). Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś