Dodaj do ulubionych

WAWÓZ Samaria - Kreta

09.05.08, 12:33
Czy któś przebył szlak Wąwozu Samaria? Ponieważ mam pytanie. Wiem,
można tam dojechać autobusem na własną rękę, tylko nie wiem, jak po
krótszym lub dłuższym odcinku wrócić np. do Chani. Czy są tam jakieś
autobusy, czy taksówki??? Jak wrócić z przepięknego Wąwozu
Samaria???
Będę bardzo wdzięczny za komentarze, a przy okazji serdecznie
polecam wyjazd na Kretę i odkrycie tego przepięknego wąwozu.
Obserwuj wątek
    • iberia.pl Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 09.05.08, 12:57
      polecam przejsc caly wawoz a nie tylko kawalek.

Jest mozliwosc zwiedzania tego krotszego odcinka ale od strony
      morza:czyli przyplywasz, idziesz 2km bodajze do tego najciekawszego
      miejsca i wracasz na plaze, skad zabiera Cie prom.
      • gossc1111 Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 09.05.08, 13:34
        Dzieki za info. Czyli jest to ciężka wyprawa,nawet na tym krótszym
        odcinku (idę w jedną stronę ok 2h i potem jeszcze wracam).A z
        dłuższego jak się "wraca"?
        • iberia.pl Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 09.05.08, 13:54
          4 lata temu jak bylam na Krecie to wygladalo to tak:
          Wycieczke do Samarii kupilam w lokalnym biurze (nie u
          rezydenta).Autokarem pojechalismy do ...(nazwy nie pomne) i tam sie
          zaczyna wyprawa przez caly wawoz-schodzenie w dol.A potem pworot
          promem w inne miejsce gdzie czekal na nas autokar.

Wbrew pozorom pokonanie wawozu nie jest bardzo meczace.Ja nie mam za
          grosz kondycji (tryb siedacy, wszedzie jezdze autem, zero sportow
          itd.) a przeszlam go w 5 h w tym przerwa 30-40minut.Duzo zalezy od
          terminu:ja bylam na poczatku czerwca i wtedy byly naprawde upaly.Ale
          w wawozie az tak tego nie czuc, czesc trasy o ile nie wiekszosc jest
          raczej w cieniu lub polcieniu.Wystarowalismy o g.8 rano i na plaze
          dotarlismy krotko po g.13, fakt bylismy padnieci, ale naprawde WARTO
          przejsc caly wawoz :-)!

Ten krotszy kawalek to o ile sie nie myle 2 km a nie 2h :-)
          www.odyssei.com/pl/travel-article/8184.html
          • gossc1111 Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 09.05.08, 14:44
            Dziekuje za wyczerpujaca odp. Co do "opcji", to ja także uważam, ze
            opcja "full" jest najlepsza. Pozdrawiam
            • Gość: Vito12 Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: *.tvsat364.lodz.pl 09.05.08, 19:54
              Bezwzglednie trzeba wybrac opcje dluzsza 14 km.Czas przejscia,okolo max.6h.Droga
              idzie w dol,lub po prostej.Pamietac trzeba,aby zdazyc na ostatni prom powrotny
              okolo 17 w Ayia Roumelli,nie ma drogi powrotnej do gory,idziemy tylko w jednym
              kierunku w dol.Trzeba pamietac o wygodnych butach.wodzie do picia,kapeluszu na
              glowie i kremie ochronnym.Powodzenia.
              • iberia.pl Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 09.05.08, 20:29
                Gość portalu: Vito12 napisał(a):

> Bezwzglednie trzeba wybrac opcje dluzsza 14 km.

a nie 18km?:-)

>Czas przejscia,okolo max.6h.

Niekoniecznie, jesli ktos bedzie czesto robil postoje, albo idzie z
                dzieckiem to pojdzie dluzej :-).

>Trzeba pamietac o wygodnych butach.wodzie do picia,kapeluszu na
                > glowie i kremie ochronnym.

tak, ale wydaje mi sie, ze tam sa ujecia wody pitnej wiec mozna
                sobie wode co jakis czas uzupelnic. Buty-polecam traperki-zeby palce
                nie bolaly :-).
                • Gość: lilkaaa Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: 212.160.172.* 09.05.08, 21:05
                  14km jest w rezerwacie, cała trasa od wejścia do wąwozu do plaży to właśnie 18km
                  ja jak najbardziej polecam przejście całej trasy (wersja dłuższa), widoki piękne i niezapomniane, w pełni rekompensują zakwasy następnego dnia :)
                  co doo butów to na pewno w traperach jest najwygodniej, ale pamiętajcie, żeby nie zakładać nowozakupionych butów, które jeszcze nie ułożyły się do stóp. ja miałam wysłużone sportowe buty (z grubszą podeszwą), tak samo mój mąż i daliśmy radę
                  aha, tak, na trasie są ujęcia wody, więc nie trzeba dźwigać paru litrów ze sobą.
                  • Gość: marek Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: 80.50.54.* 16.07.08, 19:00
                    Dzięki za praktyczne informacje:)
                    mam jeszcze jedno pytanko - czy można iść w szortach, czy trzeba
                    mieć długie spodnie?
                    • eliii Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 16.07.08, 20:12
                      Osobiście przeszłam całą trasę w krótkich spodenkach i żadne przeciwwskazania
                      nie przychodzą mi do głowy.Dużo ważniejsze od spodni są buty.Ja miałam trekkingi
                      i absolutnie nie żałowałam (choć na Krecie użyłam tylko 2x, w Samarii i na
                      trasie do Lutro).Warto pomyśleć o polarku na starcie bo o świcie wysoko
                      przeszywający chłód (początek września).I koniecznie całą trasę.Ludzie człapiący
                      od Agia Rumelli nie wyglądali na szczęśliwych (mimo wszystko pod górkę w
                      nieludzkim upale).
                      • Gość: gtw Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: *.rzeszow158.tnp.pl 17.07.08, 12:31
                        trekkingi mozna, jak się komuś chce wieźć buciory specjalnie tylko
                        po to z Polski...zwykłe adidasy także doskonale się sprawują...

my byliśmy w Samarii w II połowie września, przejście od ok. 9 do 15
                        w luźmym spokojnym tempie...

ciepłych ciuchów nie trzeba, lampa była non stop...

zimny browar w pierwszej knajpie za wawozem smakowal jak
                        nigdy...było tam też korytko z bieżącą zimna wodą, do którego mozna
                        było wsadzić nogi...bajka...
    • oiathira Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 18.07.08, 08:24
      my byliśmy 3 razy w Samarii, nie korzystaliśmy z biura. Na dworcu
      autobusowym kupiliśmy bilety. Autobus dowiózł nas do wejścia do
      Samarii. Po 6 godz. zeszliśmy na dół, posiedzieliśmy w tawernie,
      oczekując na prom, prom i autobus do Chanii były już opłacone.
      Kupując bilet w Chanii musisz powiedzieć, że chcesz do Samarii z
      drogą powrotną. Miłych wrażeń, ja byłam w maju, sierpniu i
      październiku. Warto. Weź butelkę plastikową do napełniania wodą ze
      strumyków. Chce się pić.Buty - adidasy, nie miałam problemów, dużo
      osób było w wygodnych, sprawdzonych rzemykach.
    • Gość: Damaszek Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.16, 23:39
      Byłem na Krecie 4 lata temu, niestety z różnych powodów do wąwozu się nie wybrałem i aż do dziś pluję sobie w brodę. W tym roku wracam na Kretę z mocnym postanowieniem, toteż grzebię na forach i szukam wskazówek. Tutaj jest mini przewodnik z praktycznymi informacjami: jak się dostać, jak wrócić itp.:
      www.travelmaniacy.pl/artykul,wawoz_samaria_na_krecie,2179,5,0.html
      Zastanawiam się jak to jest z tym niebezpieczeństwem: czy jest faktycznie niebezpiecznie? Chciałbym zabrać 9 - letnią córę.
      • Gość: Monika Re: WAWÓZ Samaria - Kreta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.16, 07:23
        Ja byłam z córką 10-letnią, spokojnie dała radę, a nawet lepiej zniosła całą wędrówkę niż ja. Były tam nawet młodsze dzieci np. rodzina z dwoma synkami w wieku 6 i 8 lat. Każdy idzie w swoim tempie, na przejście całej trasy jest mnóstwo czasu. są miejsca na postój i odpoczynek. Najważniejsze jest wygodne zakryte obuwie, butelka do uzupełniania wody i nakrycie głowy (gdy już się wyjdzie z lasu). No i trzeba zabrać aparat lub kamerę - widoki przepiękne.
    • volvo74 Re: WAWÓZ Samaria - Kreta 15.05.16, 16:06
      byłem w tam tym roku , na pewno nie długie spodnie , widziałem ludzi w klapkach i sandałach nie wiem jak przeszli mi sie adidasy rozleciały ostatnie 200 m doszedłem w butach do wody,buty jak kto zapomniał to u góry kupi
      warto na pewno , nie mniej mimo że z górki i trasa nie wymagająca to temp. na dole daje popalić ludzie padają do resztek cienia w każdym wieku , warto zabrać buty do wody plaża bardzo kamienista i gorąca , ta krótsza trasa od dołu to dla rodziców z dzieciakami,polskich przewodników nie ma bo i Polaków mało my mieliśmy Niemkę , czekała na check pointach czy komuś nie trzeba było udzielic pomocy, dała mapy i info w których punktach wąwozu trzeba być by zdążyc na ostatni prom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka