Dodaj do ulubionych

Kilka pytań o Meksyk

20.11.08, 11:14
Śmigamy sobie juz za kilkanaście dni do Cancun i takie mam wątpliwości:
Samochód lepiej rezerwować przez net czy na miejscu?
Jakie wycieczki lepiej brać zorganizowane niz samemu jechać?
Więcej gotówki czy polegac na kartach i bankomatach?
Czy do samej stolicy warto się pchać czy nie ma sensu?

Obserwuj wątek
    • jszafranski Re: Kilka pytań o Meksyk 20.11.08, 13:49
      poszukaj na forum MEKSYK

derduch.milutki.facio napisała:

> Śmigamy sobie juz za kilkanaście dni do Cancun i takie mam wątpliwości:
      > Samochód lepiej rezerwować przez net czy na miejscu?
      > Jakie wycieczki lepiej brać zorganizowane niz samemu jechać?
      > Więcej gotówki czy polegac na kartach i bankomatach?
      > Czy do samej stolicy warto się pchać czy nie ma sensu?
      >
      • Gość: Derduch Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.mer-2.real-hosts.com 20.11.08, 14:26
        jszafranski napisał:

> poszukaj na forum MEKSYK

Dzięki kolego! Nawet szukałem takiego Forum, nie patrzyłem jednak w Prywatnych
        stąd nie znalazłem, człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.

Pozdrawiam
        • Gość: Meksykan Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 14:44
          a kiedy lecisz bo my 26.11
          • Gość: Derduch Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.mer-2.real-hosts.com 20.11.08, 14:52
            w połowie grudnia
            • Gość: colin Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 15:32
              Też mnie ciągnie w tamtą strone poczekam aż wrócisz i coś napiszesz .
              Z jakiego BP śmigacie ??
              • Gość: Meksykan Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.08, 16:12
                5vorFlug
    • lena575 Re: Kilka pytań o Meksyk 20.11.08, 17:05
      Nie jest tak,ze się nie da, problem w tym,że z Cancun do Mexico City
      to ok. 1700 km :)))
      • wojtek37k Re: Kilka pytań o Meksyk 20.11.08, 21:21
        Ja ze swojej strony polecam wyporzyczalnie "National" , samochód za
        godziwe pieniądze - 3 dni Vw Fox za ok 100-105$ o ile dobrze
        pamiętam , samochód miał na liczniku ze 30000 km , wiec nie był
        wrakiem . Bardzo dociekliwi w sprawdzaniu stanu zwłaszcza karoserii
        przy zwrocie , trzeba mocno uważać pierwszego dnia i wszelkie nawet
        najmniejsze rysy wpisać do protokołu opisującego stan samochodu ,
        wtedy nie ma żadnych problemów .

Pozdrawiam Wojtek
        • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 20.11.08, 21:23
          My wypożyczaliśmy w Thrifty,ceny już nie pamiętam.
          • Gość: dina Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.08, 11:43
            Kurcze, juz od dawna marze o takiej podrózy do Meksyku.... ciekawe czy kiedyś w
            końcu da mi sie tam pojechac...
    • veronica3d Re: Kilka pytań o Meksyk 21.11.08, 13:15
      Lecisz w połowie grudnia?Moze tym samym samolotem,ja lece 10.12:-)
      • Gość: Derduch Re: Kilka pytań o Meksyk IP: *.mer-2.real-hosts.com 21.11.08, 18:45
        GG 2966525 :-)
        • tel-ma Re: Kilka pytań o Meksyk 21.11.08, 20:16
          Derduch apropo twoich pytań, ( sama jestem w temaqcie bo 4.12 lecę
          do cancun z Brukseli, biuro thomascook) n ie mogę się doczekać:)))))
          jeśli chodzi o kasę to słyszałam że z bankomatami nie ma problemu,
          pytanie tylkon jakie są prowizję?
          tak czy tak nie nosić przy sobie wielkiej gotówki , jeśli planujecie
          wypożyczyć auto bo podobno policja jak złapie to zdziera każdy grosz.
          Jeśli chodzi o samą wypożyczalnie to nie znam nazw poza Hertzem i
          Avis- to wypożyczlanie międzynarodowe. ale to prawda że należy
          bardzo dokładnie obejrzeć auto zanim wyjedzie z wypożyczalni.
          Jeśli chodzi o wycieczki, my na pewno pojedzimy sami to Chiten Itza,
          to ok. 100 od Cancun + do tego jakiś park ( Xceret albo Xel-Ha,
          żeby popływac z delfinami+ ruiny Tulum- tam też na pewno pojedziemy
          samodzielnie.Szczerze mówiąc niegdy nie korzystamy z przewodnika.
          Jeśli chcesz ponurkować to słyszałam że wyspa Cozumel albo Isla
          Mujeres jest godne polecenia.

Do jakiego hotelu jedziesz?
          • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 21.11.08, 20:55
            National i Thrifty to też są międzynarodowe wypożyczalnie. Avis zawsze jest
            najdroższy. O tej policji, to plotki chyba rozpuszczają rezydenci, którzy chcą
            sprzedać wycieczki ( niezbyt tanie). Jeździliśmy sporo, policja nas nie
            zatrzymywała i nic się nie działo.
            Z Cancun do Chichen Itza jest ok. 200 km i można jechać płatną autostradą, albo
            równoległą bezpłatną drogą.
            Niedaleko też jest Coba, bardzo fajne ruiny w dżungli.
            Przewodnik i mapa się przydadzą.
            • tel-ma Re: Kilka pytań o Meksyk 21.11.08, 23:02
              o policji i łapówkach słyszałam od koleżanki która wróciła z
              objazdówki po Meksyku. ona co prawda była w okolicach Acapulco.
              Mam pytanie w takim razie o odległość z Chitzen Itza do Playa del
              Carmen? może 100 jest właśnie stamtąd?
              • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 21.11.08, 23:21
                To chyba będzie podobnie, w linii prostej to trochę bliżej wychodzi. My
                jeździliśmy z Cancun. Z Cancun do Playa jest ok. 60 km( droga nr 307) a z Cancun
                do Chichen Itza prowadzi autostrada( nr 180) prościutko. Chyba nie ma tam innej
                drogi, czyli jadąc z Playa, trzeba chyba dojechać do Cancun ( 60 km) i potem do
                Chichen (200km).
                Może jest jakaś inna drogaale ja jej nie widzę na mapie.
                Zobacz na Google Earth, tam są drogi i można odległości sprawdzić.
            • derduch.milutki.facio Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 09:56
              Dzięki! Znam Thrifty doskonale, korzystam z nich w Stanach i nigdy nie było
              żadnych kłopotów. Nie skojarzyłem że działają także w Meksyku, dzieki wiec
              Voyager747 za podpowiedź, przyda się na bank.
              Ciekawostka przyrodnicza :-) Po przeczytaniu Twojego posta wlazłem na stronke
              Thrifty zeby się zorientować co i jak, a po chwili dostałem maila reklamowego od
              nich z cenami w Meksyku. Mam ich subskrypcję i czesto dostaje kody promocyjne
              ale to raczej nie przypadek :-)))
              Oj szpieguja nas te rózne ciasteczka na stronkach :-)))
              • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 10:26
                Tam jest sporo amerykańskich firm i sporo podobnych rzeczy do USA,np. 110 V w
                gniazdkach, podobny system działania WC, 1900 GSM itp.
                • derduch.milutki.facio Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 11:26
                  Dzieki zzainfo, a co wiesz o zakupach? Córka sie wypytuje czy tam Lacoste w
                  cenach ze Stanów.
                  • tel-ma Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 14:34
                    apropo zakupów to słyszałam że kosmetyki i perfumy markowe są dużo
                    tańsze, ok. 30-60% i że podobno ciuchy sportowe też warto kupować.
                    Zresztą wydaje mi się że generqalnie większość towarów będzie tańsza
                    bo w Polsce wszelkie towary markowe są bardzo drogie.
                    • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 16:06
                      Ceny są podobne do amerykańskich, czyli duuuuuuużo niższe niż u nas.
                      Wszystkie perfumy, markowe ciuchy, okulary itp. są dużo tańsze. Można kupować,
                      jest sporo sklepów, w Cancun duże centrum handlowe ze wszystkimi drogimi firmami.
                  • voyager747 Re: Kilka pytań o Meksyk 22.11.08, 16:03
                    Ceny są niezłe. Trochę drożej niż w USA, ale np. kupowałem Diora Highera 100 ml
                    EDT za 52 usd, to niezła cena. Nie wiem jak teraz, ja tam byłem 4 lata temu.
          • Gość: karolina Dobry hotel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.08, 16:03
            Polecam dobry hotel 60 km od Cancun nazywa się Iberostar Paraiso
            Lindo.
            Ciekawe wyciczki i blisko od Cancun to Cobe, warto wybrać sie do
            Xaret, choćby po to,aby pochodzić po dnie morza lub popływać z
            delfinami :-)
            • opti7 samochód w Meksyku 15.12.08, 01:29
              Przejechaliśmy ponad 3.000 km po Meksyku autem z wypożyczalni
              www.america-carrental.com/ - mogę polecic. rezerwacja przez internet
              odbiór i zapłata w biurze.
              Najważniejsze to wykupienie pełnego ubezpieczenia auta. Nie należy na tym
              oszczędzać.( sprzedawane jest to jako opcja) Mamy wtedy spokojną głowe i nie
              myslimy ze ktos na parkingu zarysuje nam auto albo że otrzemy gdzieś zderzak.
              Wypożyczalnie w Meksyku bardzo skrupulatnie sprawdzaja stan techniczny przy
              zwrocie auta i wszelkie zadrapania są punktowane i wymagaja sporej dopłaty.
              Sporo turtstów daje sie nabrac na niska cene wypożyczenia a następnie przy
              zwocie są informowani ze brakuje np. dywanika kierowcy i nalezy dopłacic 50 $ .
              Przy wypożyczniu trzeba sprawdzic bardzo dokładnie wyposażenie samochodu i
              wszelkie braki wpisac do protokołu odbioru. Dotyczy to rowniez wszystkich
              zadrapań na lakierze . Unikniemy w ten sposób przykrej niespodzianki przy
              zwrocie. Nalezy sprawdzic czy jest koło zapasowe , lewarek oraz klucz do kół.
              Przy wypożyczeniu niezbędna jest karta kredytowa ( nie moze to byc karta do
              konta )Na karcie blokowana jest suma około 700-1000$ na czas wypożyczenia. Co
              ciekawe my mieliśmy zablokowana całkiem karte mimo że pozostał na niej jeszcze
              spory limit. ( dlatego warto miec druga karte w razie czego.)
              Jezeli myślicie o wyjeżdzie do stanu Chiapas do wiosek indiańskich lepiej brać
              duze auto z w miare wysokim zawieszeniem. Na górskich drogach w Chiapas jest
              mnóstwo topes ( takie bardzo wysokie i upierdliwe progi zwalniajace , znacznie
              wieksze niz w okolicach Cancun). My mieliśmy Dodge Stratus - taki troszkę
              większy odpowiednik europejskiego Mondeo . Automatyczna skrzynia bardzo
              przydatna w czasie jazdy po Meksyku. Paliwo nie jest drogie - z tego co pamietam
              litr benzyny wychodził około 1,8zł w czerwcu tego roku ( w Polsce był wtedy po
              4,6zł)Na stacjach nie płaci się karta tylko gotówką i to koniecznie trzeba mieć
              peso a nie dolary bo przelicza niekorzystny kurs - szczególnie w turystycznych
              rejonach. Autostrady płatne sa drogie - o ile pamietam to odcinek 200km
              kosztował ponad 20$ .
              Meksykanie jeżdzą dobrze i raczej bezpiecznie , sama jazda nie powinna nikomu
              sprawiac problemu. Najgorsze są topezy i vibradores . Na bocznych drogach są co
              kilkaset metrów i do tego czasem nieoznakowane. Cięzko uwierzyć ale niektóre
              zmuszają do całkowitego zatrzymania auta i przetaczania sie przez nie z
              prędkościa 5km/h . Pomimo tak wolnej jazdy zdarzało sie dosyc czesto ze
              zawadzałem podwoziem i tylko patrzyłem w lusterko czy zostawiłem za sobą wydech.

My zrobiliśmy nastepujacą trasę:

1. Playa del Carmen
              2. Tulum - ruiny twierdzy nad morzem, piękne ale trzeba być rano
              3. Coba - ruiny miasta Majów w dżungli
              4. Valladolid - bardzo sympatyczne miasteczko , dodatkowo piękne cenoty
              5. Chichen Itza - świetne
              6. Merida , wg mnie mało ciekawa i raczej przygnębiająca
              7. Uxmal - świtne
              8. Celestun - stada flamingów
              9. Champoton - miasto portowe
              10.Escarcega - nic ciekawego
              11. Palenque - warto przejechac taki kawał zby to zobaczyć !!!
              12. Aqua azul - wodospady
              13. Misol -ha - wodospad
              14. San Cristobal de las casas - bardzo przyjemne miasteczko w górach otoczone
              przez wioski indiańskie
              15. Kanion Sumidero - rezerwat przyrody - bardzo ciekawe i efaktowne miejsce
              16. Villahermosa - ciekawy park z rzeźbami Olmeków
              17. wyspa del Carmen - dawniej siedziba piratów .
              18. Campeche - ciekawe miasto
              19. Merida
              20 Cancun

Najgorsze przejazdy były w stanie Chiapas i Tabasco . Męczące było tez
              przedzieranie sie przez chmury panamericaną do San cristobal ( wysokość 2400
              m.n.p) .

Generalnie drogi sa niezłe i nie ma na nich wiekszego ruchu . Należy tylko
              pamietać o uzupełnianiu paliwa bo stacje benzynowe są czasem oddalone o 200km .
              Nam raz zabrakło paliwa , ale na szczęscie jacys tubylcy przynieśli nam 10
              litrów benzyny w zwykłym plastikowym wiadrze :). Policja zatrzymała nas dwa razy
              ale ukradkiem pokazany rog banknotu 20$ rozwiązał wszystkie problemy i sprawił
              szeroki uśmiech na twarzach stróżów prawa. Policja i wojsko raczej nie mówi po
              angielsku , nalezy sie uśmiechać i absolutnie nie kwestionawac ich racji ( zbyt
              silny sprzeciw z naszej strony moze skończyc sie nawet więzieniem) . Wojsko
              kontrolowało nas kilka razy , włacznie z koniecznoscią wywlekania wszystkich
              tobołów z bagażnika - szukaja narkotyków broni i materiałów wybuchowych.
              Generalnie czuliśmy sie bezpiecznie i bez wiekszego problemu pokonaliśmy
              zaplanowana trasę.

Jak będzie ktos miał jakies pytanie chetnie odpowiem.
              • marlenija Re: samochód w Meksyku 22.04.19, 13:31
                Super! Dziękuję za tak wielki odzew! Zwłaszcza opti7 za wyczerpującą relację. Do tego mega dużo inspiracji. Nie wiem czy uda nam się wszystko zobaczyć, co tu zostało zaproponowane, pewnie będziemy chcieli się też trochę polenić, zwłaszcza, że hotel wygląda super. Może też Rainbow zaproponuje jakiś fajny fakultet, zobaczymy.
    • htsmx Re: Kilka pytań o Meksyk 23.07.16, 02:54
      Kochaliśmy nasz wyjazd do Cancun , wynajęliśmy samochód z wynajmu Veico Car Rental samochodów. Był to nowy samochód i bardzo tanie. Świetnym rozwiązaniem do odkrywania tego pięknego miejsca przeznaczenia.
    • yoseft Re: Kilka pytań o Meksyk 15.02.19, 03:02
      Renta un auto en cancun hoy easywaycancunrentadeautos.com/
      • robertocastrocuba Re: Kilka pytań o Meksyk 06.04.19, 02:37
        Najlepsza wypożyczalnia samochodów w Cancun
        easywayrentacar.com
    • marlenija Re: Kilka pytań o Meksyk 14.04.19, 12:42
      Lecimy do Cancun z Rainbow na wypoczynek, hotel Cancun Bay Resort, a więc Riviera Maya i zależy nam na wypożyczeniu samochodu z jakiegoś biura w okolicy (nie z lotniska), tak aby:
      1) było pełne ubezpieczenie bezwzględne (a więc 0 blokady oprócz paliwowej i 0 kosztów administracyjnych i innych historii w razie wypadku);
      2) względnie niedrogo;
      3) brak nakładających się na siebie ubezpieczeń ekstra płatnych;
      4) samochody w dobrej jakości

Interesuje mnie wypożyczenie auta na 3-4 dni. Chętnie przyjmę rady od osób, które miały niefajne przygody uliczne i po wypadku lub zniszczeniu mogą potwierdzić, że wypożyczalnia nagle nie wymyśla jakichś ukrytych kosztów.
      Lepiej wypożyczyć przez neta, czy na miejscu? Kiedy wykupić ubezpieczenie? A może ubezpieczenie osobno?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka