Dodaj do ulubionych

SPOTKANIE na targach we Wrocławiu 6.II

31.01.09, 12:09
Targi turystyczne Wrocław 6.II to zarazem okazja by spotkać się przy kawie lub piwie - niezobowiązująco, towarzysko, tematycznie:

6.II.2009 - dopisz się do grona uczestników POD TYM LINKIEM na liście spotkania w serwisie społecznościowym GL

- dopisując się pod powyższym linkiem łatwiej przestać być anonimowym jeżeli przy okazji założy się profil ze zdjęciem na GoldenLine.pl
Obserwuj wątek
    • turdoradca Po pierwszym SPOTKANIU na targach we Wrocławiu 13.02.09, 12:21
      Spotkanie się odbyło tak jak planowaliśmy w piątkowy dzień targów, który był w założeniu tzw. dniem biznesowym i rzeczywiście nie każdy to chciał i zamierzał być na targach we Wrocławiu musiał być w piątek wolny, tak więc następnym razem, jeśli przynajmniej zaproszenie wyjdzie ode mnie to będę się starał by był to weekend.

Moim zdaniem targi to najlepszy czas na takie spotkania towarzysko-tematyczne osób niezrzeszonych w żadnych organizacjach czy działających w takich środowiskach, ale spotkania nie formalne jak Forum Pilotażu i Przewodnictwa, zarazem doraźne i raczej integrujące po trochu nas pracujących najczęściej indywidualnie i zwykle nie tylko dla jednego organizatora. Oczywiście temat też niełatwy bo przez prawie cały rok nasz zawód wymaga bycia w rozjazdach i nieraz czas spędzany "w kraju" między pracą (a nie na targach) nabiera większego znaczenia z racji zobowiązań rodzinnych i zwykłych zadań, na które każdy z nas ma trochę mniej czasu niż przeciętny pracownik o uregulowanych godzinach pracy.

Ale zawsze temat podjęty na spotkaniu można rozwijać w wolnej dyskusji w internecie (i odwrotnie).

Krótka relacja.

6 lutego we Wrocławiu było nas niedużo ale wystarczająco by w kawiarence trzeba było połączyć stoliki i by dało się spokojnie rozmawiać w sumie później rzeczywiście już bardziej towarzysko przez parę godzin. Na pewno dobra okazja dla większości z nas byśmy wzajemnie mogli się poznać bezpośrednio.

O czym rozmawialiśmy. Otóż na początku było "partyjnie", później już spokojniej, towarzysko.

Ale z tematów "partyjnych":

- omawiana była tematyka listu otwartego do pilotów indywidualnych i organizacji by rozważyć koncepcję konkretnej organizacji broniącej osoby pracujące w tym zawodzie założonej np. w formie związku zawodowego czy izby branżowej o konkretnych zadaniach np. rozjemczych w konfliktach i sporach między pilotem a organizatorem, w zakresie pracy nad czymś w rodzaju memorandum o ustalaniu stawki minimalnej, w zakresie wywierania nacisku na nieuczciwych organizatorów turystyki i równocześnie informowania środowiska z kim nie należy pracować (łamanie ustawy o turystyce, zasad zatrudniania, wynagrodzeń)

- teraz i oczywiście zawsze oszukany pracownik - ktokolwiek z nas, może dochodzić swoich praw w sądach, żmudnym odbijaniu się od urzędów i odkładających słuchawkę nieuczciwych osób, które wcześniej taką osobę zatrudniły. Organizacji pilockich jest powiedzmy dużo, instytucji oficjalnych też kilka, ale osoba pozostająca bez wynagrodzenia i czasem stawiana na wyjazdach w sytuacjach jawnie łamiących prawa pracownicze i wszelkie przepisy, jest również pozostawiona praktycznie sama - bo co da nawet list prezesa stowarzyszenia branżowego w którym płaci składki.

- pewnie da się zrobić coś więcej i coś pożytecznego, choć to oczywiście wymaga czasu i zgody całego środowiska, poza tym komuś musi się chcieć robić coś takiego i musi to być szeroko zakrojone działanie, stąd pomysł najpierw dyskusji a potem ewentualnie listu otwartego.

Listy pisać też łatwo, ale najpierw pytanie - czy w ogóle czytając to widzisz taką potrzebę?
      • bluemar Re: Po pierwszym SPOTKANIU na targach we Wrocławi 13.02.09, 14:20
        Nie mogłam wziąść udziału w tym spotkaniu-pomimo,że do ostatniej
        chwili łudziłam się,że dam radę (niestety odległość i sporo
        terminowych zajęć)-bardzo mnie cieszy ,że środowisko -
        nareszcie "otworzyło oczy" i zaczyna się poznawać oraz organizować-
        byle nie powstał kolejny pseudopilocki bubel organizacyjny a
        rzeczywiście organizacja czy nawet ZZ wyłącznie pilotów-nawet bez
        pilotów -pracowników BP (oni nie miewają problemów z niskimi
        stawkami czy nie wypłaconym wynagrodzeniem-ponieważ z reguły
        plotują imprezy BP,w którym pracują).
        Jestem jak najbardziej ZA .
        • olevos Re: Po pierwszym SPOTKANIU na targach we Wrocławi 14.02.09, 09:38
          również popieram
    • maurycy85 Re: SPOTKANIE na targach we Wrocławiu 6.II 14.02.09, 12:12
      Jestem jak najbardziej ZA powyższym pomysłem.
    • anastasi33 Re: SPOTKANIE na targach we Wrocławiu 6.II 14.02.09, 19:18
      Byłam na Targach właśnie w sobotę i fajnie by było na przyszłość jak napisałeś
      zorganizować spotkanie w sobotę lub niedziele. Powinniśmy jak najbardziej się
      scalić bo siła działania jest tylko w grupie. Jak bardzo jesteśmy osamotnieni w
      swojej pracy widać gdy nastąpi wypadek i zrzuca się winę na pilota jak w
      Grenoble lub jeśli po ciężkiej pracy nie otrzymujemy zapewnionego wynagrodzenia.
      Jeśli będą jakieś pisma czy petycje na rzecz pilotów podpiszę się z chęcią.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka