Dodaj do ulubionych

Czy starych wiekiem kierowców należy weryfikować ?

20.11.10, 13:45
Scena z wczoraj. Parkująca starą astrą para grubo po 70 tce spokojnie wali sobie podczas parkowania trwającego z 10 minut raz w jeden samochód raz w drugi.

Wreszcie szczęśliwie "zaparkowali" i potruptali do domu.

Gdyby moje wychuchane 4 kółka trafił tak parę razy taki geriatryk to zaparkowałbym mu tę astrę na najbliższej latarni. Raz i skutecznie!!!!!!!!

Co robić z takimi chcącymi jeździć za wszelką cenę starszymi osobami??????
Obserwuj wątek
    • tymon99 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 14:43
      a co robić z takimi, którzy tracą panowanie nad sobą na samą myśl, że ich wychuchanym 4 kółkom może się przytrafić rysa na zderzaku?
      • klaun.szyderca Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 19:14
        Otóż to, tacy są jeszcze groźniejsi. Ludzie, przecież to tylko samochód, sprzęt codziennego użytku jak pralka, telewizor czy komputer. Ktoś ci w niego uderzy to dostaniesz odszkodowanie, wyklepiesz sobie.
        • wymiatator1 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 21:53
          Zgadzam się, z tym, ze jest jedno ale: telewizorem Ci żaden staruszek rodziny nie zabije.
          • kretynofil Tylko jedna propozycja do rozwazenia... 24.11.10, 09:07
            ...skoro pozwalamy dowolnie starym ludziom prowadzic samochody - to moze, dla symetrii, nalezaloby umozliwic kierowanie pojazdami mechanicznymi ludziom dowolnie mlodym?

No co? 85-latek moze to czemu 10-latek by nie mogl?

Nie chce byc oskarzony o niechec do starszych - ale skoro ustawodawca uparl sie zeby chronic mnie przez fantazja i nieodpowiedzialnoscia mlodziezy to czemu dopuszcza mozliwosc zamordowania mnie przez kogos komu demencja zastepuje fantazje a niewydolnosc nieodpowiedzialnosc?

Ta asymetria jest zastanawiajaca :)

I prosze mi nie pisac o tym ze to dyskryminacja sprawnej mniejszosci - bo w grupie 15-latkow tez sie znajda tacy ktorzy sa dorosli i odpowiedzialni i byliby z nich lepsi kierowcy niz ze starszego pana ktory tylko w blachosmrodzie moze jeszcze poczuc sie mezczyzna. Skoro takiego mlodziana mozna dyskryminowac ze wzgledu na wiek, to mozna to samo zrobic wobec niewielkiej mniejszosci sprawnych starszych kierowcow.
          • mnieeecio Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 10:22
            Żaden staruszek nie zabije Ci rodziny także samochodem.
            Za to pierwszy lepszy szczyl w podrasowanym kadecie/beemce/golfie czy innym dziadostwie, zabije całą twoją rodzinę i swoich kumpli a sam wyjdzie z wypadku ze złamaną ręką.
            • wrobelek0403 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 11:50
              nieeeee, no w ogole!!!!

to jak wytłumaczysz fakt, ze starszy pan (70tka) za kierownica swojego malucha zasłabł z powodu niewzięcia insuliny i zabił idaca poboczem 11latke???????
              • tymon99 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 12:38
                a gdyby miał 30 lat i nie wziął insuliny, co by to zmieniło?
        • lilly_extreme Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 22:26
          samochód samochodem- ale tacy ludzie na drodze stwaraja zagrożenie, czas reakcji jest tak dlugi, że zan9m zajarzy co sie dzieje na drodze- może sie zdarzyc nieszczęscie. nie jestem najlepszym kierowca na swiecie, ale moja praca w dużej częsci to siedzenie za kierownicą- wiele mozna zobaczyć i (na szczęscie) przezyć... nie rylko wtedy kiedy za kierownica staruch
          • mnieeecio Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 10:23
            Owszem czas reakcji jest długi, ale Ci ludzie akurat w większości biorą to pod uwagę. Małolaty co jeżdżą od roku w większości nie biorą pod uwagę swojego czasu reakcji.
          • marek99az1 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 11:42
            Jest niewiele rzeczy tak pewnych jak to, że ty także będziesz struszką szanowna lilly_extreme. Statystyki wypadków nie wykazują szczególnego udziału w nich ludzi wiekowych. Jeżdżą ostrożnie, ubytki sprawności fizycznej kompensują doświadczeniem brakiem skłonności do brawury. Natomiast młodzi kierowcy (niekonieczne początkujący) mają dominujący udział w najgroźniejszych wypadkach. Takie są fakty.
            • kretynofil Ostrozna jazda tez moze prowadzic do wypadku... 24.11.10, 11:51
              Dziadek Najlepszej z Zon w wieku lat siedemdziesieciu kilku jezdzil trabantem bardzo ostroznie. Z reguly nie przekraczal 30km/h i staral sie trzymac z dala od krawedzi jezdni.

W ten sposob byl idealnie widoczny i bezpieczny.

Tylko ze zajmowal czesto dwa pasy (starajac sie miec linie oddzielajaca je rowno w srodku samochodu), blokujac ruch i doprowadzajac innych uzytkownikow do apopleksji. Sam nigdy nie mial wypadku - ale ile osob zginelo nadrabiajac opoznienia wynikajace z jego "ostroznosci" - to tylko bogowie wiedza ;)
    • psychcio Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 14:45
      Jestem zgredem i dlatego mam prawo się wypowiedzieć.
      Mam prawo jazdy od 1963r i jestem czynnym kierowcą, a więc wiem o czym piszę.

Zgredy po 70-ce winny być poddawane obowiązkowym badaniom psychotechnicznym!!!!
      Z daleka, na pustej jezdni, rozpoznaję zgreda w samochodzie [czasem mylę z blondynką] i zwiększam ostrożność w prowadzeniu pojazdu.
      • kocinos Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 18:47
        psychcio napisał:
        "Zgredy po 70-ce ..."
        Może i racja, a nawet na pewno, ale może TEŻ należałoby co jakiś czas badać KAŻDEGO kierowcę ... Piszę to całkiem serio, bo np. sporo ma problemy z samokontrolą = mają "napady agresji" ("ja im/mu pokażę"), co powoduje, że zachowują się jak skończone głąby - i nie chodzi mi tu o "odreagowanie" za pomocą "warczenia pod nosem" czy walenia w kierownicę ... Widziałem parę takich "egzemplarzy" na własne oczy.
        • v-6 Zdecydowanie tak. 20.11.10, 21:18
          Zostawmy na boku natychmiast nasuwający się argument przeciwników tych badań: wszystkich kierowców powinno się okresowo weryfikować, bo choroba nie wybiera wieku.
          Jest dowiedzione naukowo, że po 65 roku życia wzrasta ryzyko krytycznego błędu kierowcy. Po 80-ce poziom tego ryzyka stanowi już problem społeczny. Ale to materia delikatna, kryteria powinni ustalać wybitni specjaliści, którzy umieją też posługiwać się zdrowym rozsądkiem i taktem. I wolni są od pokusy "wszystkie możliwe badania, to więcej zarobimy".
          Trudna sprawa, czego dowodzi choćby post trolla "psychcio": proponuje staruszkom badania psychotechniczne, które w Polsce nie są obowiązkowe do pj kat. B wykorzystywanego amatorsko. Gdyby były, jakiś odsetek młodzieży nie jeździłby dziś samochodami ... Boję się, że wcale nie trzeba być głupim trollem, żeby posadzić taki kwiatek legislacyjny.
          W USA wożono się z tym problemem dziesiątki lat, różne stany różnie sobie z tym radziły. W Texasie dopiero kilka lat temu uchwalono tzw. Katie's Law. Nazwa pochodzi od imienia nastolatki, zabitej w Dallas przez 90-letnią kobietę-kierowcę. Staruszka nie zauważyła czerwonego światła i z pełną prędkością wjechała na skrzyżowanie ... Katie's Law nakazuje kierowcy w wieku 79 lat stawić się OSOBIŚCIE w odpowiednim departamencie w celu przedłużenia pj (na 6 lat). Ważne jest to "osobiście", bo dawniej załatwiało się sprawę pocztą, więc nawet ktoś całkiem ślepy mógł sobie pj przedłużyć, jak mu ktoś z rodziny papiery wypelnił. Delikwent musi poddać się badaniu wzroku oraz dodatkowym badaniom medycznym i/lub testowi za kierownicą. Jednak tylko badanie wzroku jest obowiązkowe, resztę może zarządzić urzędnik, który dokonuje oględzin staruszka, jeśli ma wątpliwości. Po 85 roku życia taką procedurę trzeba przechodzić co 2 lata. Nie ma żadnej psychotechniki, ponieważ nie obowiązuje ona podczas starania się o pj.
          Nawiasem mówiąc granica 79 lat jest bardzo wysoka, w innych stanach schody zaczynają się zwykle od 70 lat. Ale w Texasie jest kilkuset czynnych kierowców w wieku ponad 100 lat ...
          Są jednak stany, które - tak jak Polska - nic z tym nie robią. Na drugim biegunie są te, gdzie restrykcje zaczynają się od 40 lat (sic!).
          Pozdrawiam
          v-6
          • kocinos Re: Zdecydowanie tak. 20.11.10, 22:16
            Mam nadzieję, że V-6 nie potraktuje mojego wpisu jako trollowanie, ale mam wrażenie, że skupił się wyłącznie na fizycznym aspekcie ew. "niewydolności" kierowcy = wzrok, sprawność ruchowa. Sądzę, że również należałoby jakoś sprawdzać zdolność samokontroli psychicznej. I takie badanie powinno być obowiązkowe przy wydawaniu prawa jazdy. Wiem, że ustalenie norm takich badań jest trudne i "śliskie" (nawiedzony ustawodawca może tu nawywijać), ale może było by to bardziej efektywne, niż n.p. wprowadzanie coraz liczniejszych ograniczeń szybkości. I może powinny być one powtarzane co n.p. 20 lat do ukończenia 60-tki. Potem częściej, rzecz jasna. Nie bagatelizując, oczywiście, tego, na czym się skoncentrował V-6 ...
            Pzdr
            • v-6 Re: Zdecydowanie tak. 20.11.10, 23:51
              Odpowiedziałem w drugim poście :)
              Agresja na drodze to oczywiście poważny problem. W Stanach są zabójstwa z tego powodu. Nie wiem jak w Polsce, ale w USA samochód może być potraktowany w procesie sądowym jak broń. Jeśli tak, to może rzeczywiście jego prowadzenie powinno być objęte takimi podwyższonymi wymaganiami psychologicznymi, jak posiadanie broni czy niebezpiecznego zwierzęcia.
              Jednak, jak napisałem wcześniej, nie słyszałem o kraju, w którym wymaga się badania osobowości kierowców do uzyskania amatorskiego prawa jazdy. Co oczywiście nie znaczy, że takiego kraju nie ma.
              Myślę, że ustawodawcy wzbraniają się przed takimi rozwiązaniami, bo wyniki testów psychologicznych bywają niejednoznaczne i mogą zależeć od momentu badania albo od czynników pozamerytorycznych. Sam tego doświadczyłem.
              W 2005 roku oblałem psychologiczną część okresowego testu na posiadanie broni. W Polsce oczywiście. Przyczyna była banalna: shrink spóźnił się ponad pół godziny i nawet nie przeprosił. A ja jestem punktualny do przesady, no i nie przywykłem do wysiadywania po korytarzach. Więc go na dzień dobry opieprzyłem. On zrewanżował mi się oblaniem mnie ze względu na zbyt wysoki poziom agresji. Musiałem pisać odwołanie do KW Policji, oni skierowali mnie do policyjnego psychologa, gdzie zdałem bez problemu.
              Badania stricte medyczne są obiektywne, łatwo wymierne. Nawet sprawdzian za kierownicą jest bardziej oczywisty. Co prawda do tych testów osobowościowych stosuje się jakieś szablony ograniczające możliwość manipulacji przez badającego, ale ma on wystarczające pole manewru do własnej interpretacji. A jest jeszcze chwilowy stres, "zły dzień" itp. Pewnie dopiero wyniki klasycznej obserwacji psychiatrycznej, jaką nakazują sądy, byłyby w pełni miarodajne. Ale to juz na pewno byłaby przesada.
              Pozdrawiam
              v-6

• kocinos Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 02:15
                Faktycznie, też nie słyszałem o kraju z takimi obwarowaniami przy przyznawaniu prawa jazdy, ale ... do pewnego momentu nikt nie słyszał, by kobiety mogły głosować ...
                Masz też 100% racji, że testy psycho są mniej "mirzalne obiektywnie", przez co wyniki mogą być "nadinterpretowane", ale skoro w naszym kraju trzeba mieć testy psycho na posiadanie broni GAZOWEJ (którą łatwiej zrobić krzywdę sobie niż komuś) podczas gdy młotek, śrubokręt i.t.p. "śmircionośne narzędzia" może mieć każdy, a wiatrówki i "straszaki" może mieć nawet dziecko - to może jednak się dało by ... Choć ustawodawcy tego nie wprowadzą z 2 powodów:
                1 - lobby motoryzacyjne (spadek liczby samochodów)
                2 - oni sami mogli by stracić prawo jazdy ...
                Pozdro ...
                PS. Twój "drugi post" powstał w czasie, gdy pociłem się nad moim postem, stąd przegapienie ... Sorry
                • zdzisiek66 niekoniecznie testy psychologiczne 24.11.10, 09:50
                  Ale testy reakcji psychomotorycznych powinny być obowiązkowe przy wydawaniu prawa jazdy i co 10 lat, a od pewnego wieku np. 60 lat co 5 lat.
                  Proste rzeczy typu: jeśli tam zapali się światełko, naciśnij przycisk. Eliminujące ludzi, którzy już nie mogą prowadzić i ludzi, którzy którzy w ogóle nie powinni prowadzić, bo nie są w stanie się nauczyć bezpiecznego prowadzenia.
                  Agresję na drogach powinna eliminować drakońskimi karami policja. Ale łatwiej przecież łapać zza krzaka ludzi, którzy nie zwolnią przy znaku postawionym z powodu zakończonego rok wcześniej remontu.
          • psychcio Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 13:56
            v-6 napisał:
            >... post trolla "psychcio"...
            Jakie masz podstawy do przypisywania mi łatki trolla, ty [b]wybitny specjalisto?/b]
            Definicja trolla: pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Dlaczego uważasz, że do amatorskiego prowadzenia pojazdów badania są zbędne? Psychicznie ułomny amator może cię zabić równie skutecznie jak i zawodowiec
            ...> W USA wożono się z tym problemem...
            No w USA to .....
            Nadęty człeku, rozpisałeś się aby wykazać się znajomością świata ale w efekcie nic nowego i racjonalnego nie napisałeś:P
            Masz jakieś propozycje dotyczące obowiązkowych badań [nazwa nie jest tu najważniejsza]?
            • kocinos Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 15:29
              Mam niejasne podejrzenie, że przyczyną "przypisania łatki trolla" jest n.p. to:
              V-6 napisał:
              " ...które w Polsce nie są obowiązkowe...", a Ty piszesz:
              " ... badania są zbędne?"
              plus inwektywy ad personam. Może to nie wyczerpuje definicji trolla, ale sugeruje chęć rozmowy tylko z samym sobą ...
              Oczywista oczywistość ...
              • psychcio Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 16:41
                Chyba twe podejrzenia są nieuzasadnione, bo "łatkę trollla" nadęciak przypisał mi już po moim 1. poście.
                Ślad inwektywy [nadęty człowiek] popełniłem w 2. poście ....
                "chęć rozmowy tylko z samym sobą" - nie jestem w stanie zgadnąć skąd to domniemanie.
                W 1. poście wyraziłem swą opinię nt. potrzeby weryfikowania starych [wiekiem] kierowców, w zakresie dopuszczania ich do kierowania pojazdami. I opinię tę podtrzymuję, ponieważ na wrodzoną agresję, u starszych wiekiem, nakłada się brak refleksu, upośledzenie w ocenie sytuacji drogowej itp.
                EOT
                • kocinos Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 17:43
                  psychcio napisał:
                  "przypisał mi już po moim 1. poście. "
                  Trochę antycypował, fakt. Może n.p. zapamiętał Twoje wcześniejsze posty? ... Może to odwołanie się do "blondynki"? Radykalizm? (badania psychotechniczne - ciekawe jaki % MŁODYCH kierowców by je przeszło)
                  Nie moja sprawa, załatwcie to między sobą - jeśli chcecie.
                  Natomiast:
                  "... skąd to domniemanie."
                  Bez urazy, ale V-6 napisał: "nie są obowiązkowe", a Ty się ustosunkowałeś do stwierdzenia "są zbędne". Przecież to nie to samo. Stąd moje (trochę krotochwilne) domniemanie, bo - szczerze pisząc - drażni mnie taka metoda "walki" z adwersarzem. Może to przypadek z Twojej strony, ale "ukłuł" ...
            • v-6 Re: Zdecydowanie tak. 21.11.10, 16:48
              psychcio napisał:

> Dlaczego uważasz, że do amatorskiego prowadzenia pojazdów badania są zbędne? Ps
              > ychicznie ułomny amator może cię zabić równie skutecznie jak i zawodowiec

Nie rozumiesz: nie ma znaczenia, co ja uważam. To ustawodawca zadecydował, że nie będzie wymagał psychotestów na amatorskie pj. A jeśli tak, nie możesz żądać ich zaliczenia przez 70-latka, bo w ten sposób stawiałbyś mu WYŻSZE WYMAGANIA niż 18-latkowi zapisującemu się na kurs. To ewidentna dyskryminacja wiekowa, bezprawie.

> Nadęty człeku, rozpisałeś się aby wykazać się znajomością świata ale w efekcie
              > nic nowego i racjonalnego nie napisałeś

Pewnie, jakbym napisał tylko "Zgredy do gazu!", uznałbyś mnie za ziomala.
              Jednak, ponieważ ma to związek z tematem, do czegoś się przyznam: 25 lat temu, kiedy przyjmowano mnie do pracy w amerykańskiej korporacji, przeszedłem całkiem szczegółowe testy psychologiczne. Wyszło z nich m.in. to, że lubię się mądrzyć (najkrócej mówiąc). Wtedy byłem oburzony: JA?? Co te głupie shrinki wiedzą!! Ale ta konkluzja nie dawała mi spokoju, do dziś pamiętam tamto badanie, chociaż minęło już tyle lat. Oczywiście z czasem nabierałem dystansu do całej sprawy i dzisiaj myślę sobie tak: są te psychotesty jakie są, ale coś tam o człowieku mówią, hehe :)

> Masz jakieś propozycje dotyczące obowiązkowych badań [nazwa nie jest tu najważn
              > iejsza]?

Ja? Ja się na tym nie znam. Napisałem, jak to rozwiązano w Texasie, bo to wiem. Jakbym wiedzial, jak to robią w Górnej Wolcie, to bym napisał o Górnej Wolcie. Wcale nie twierdzę, że texańskie rozwiązanie jest dobre. Wywołało wiele ataków z obu stron, to znaczy uznaje się je i za łagodne, i za niehumanitarne i kontrowersyjne etycznie (oględziny staruszka przez urzędnika). Chodzi o przepisy wykonawcze i wskazówki dla urzędników. Jednak słabo pamiętam te szczegóły, a plik w komputerze skasowałem. No i musiałbym wtedy napisać drugie tyle ...
              Pozdrawiam
              v-6
        • v-6 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 21:55
          kocinos napisał:

>... ale może TEŻ należałoby co jakiś czas badać KA
          > ŻDEGO kierowcę ... Piszę to całkiem serio, bo np. sporo ma problemy z samokontr
          > olą = mają "napady agresji" ("ja im/mu pokażę"), co powoduje, że zachowują się
          > jak skończone głąby - i nie chodzi mi tu o "odreagowanie" za pomocą "warczenia
          > pod nosem" czy walenia w kierownicę ... Widziałem parę takich "egzemplarzy" na
          > własne oczy.

To jeszcze inna historia. Są testy psychologiczne mające wykrywać niekorzystne (niebezpieczne) zmiany osobowości. W Polsce takie testy (między innymi) przechodzą co 5 lat ludzie posiadający broń. Ale nie słyszałem o kraju, gdzie taki "sprawdzian osobowości" regularnie aplikuje się kierowcom. Może to przesada, może nie.
          To oczywiście szerszy problem - ryzyko zawału czy ślepoty cukrzycowej wzrasta wprawdzie z wiekiem, ale wielu młodszych ludzi też jest tym zagrożonych. SM atakuje względnie młodych, podobnie wiele chorób psychicznych ujawnia się w młodym wieku. I tak dochodzimy do starego tematu - okresowe prawa jazdy, weryfikowane starannie co np. 5-10 lat. Może kiedyś tak będzie ...
          Pozdrawiam
          v-6

• bolkowiak Ale zasiłek pielęgnacyjny pobierają 20.11.10, 20:22
      To jest jakiś paradoks. Kierowcy w wieku 75 lat nie są weryfikowani pod względem stanu zdrowia i jednocześnie takie osoby mogą w tym wieku występować o zasiłęk pielęgnacyjny przyznawany dla chorych i niepełnosprawnych.
      To jest absurd, który zdarza się chyba tylko w Polsce.
      Nie tak dawno było w TVN o pędżacycm samochodzie dwóch 70 latkach pod prąd. Mieli zderzenie czołowe. Być może nie wiedzieli/ nie zdawali sobie sprawy, że jadą złą stroną ulicy.

Moim zdaniem osoby po 70 roku życia powinny tracić prawo jazdy automatycznie.
      • kocinos Re: Ale zasiłek pielęgnacyjny pobierają 20.11.10, 22:26
        bolkowiak napisał:
        "Moim zdaniem osoby po 70 roku życia powinny tracić prawo jazdy automatycznie."
        A'propos "automatycznie", to jest parę celnych wiców wyjaśniających znaczenie tego słowa. W praktyce administracyjnej prowadziło by to do idiotyzmów niczego nie rozwiązujących, że o "urawniłowce" nie wspomnę ...
        To tyle od strony praktycznej. Aspekt etyczny pominę ...
      • bolo737 Re: Ale zasiłek pielęgnacyjny pobierają 23.11.10, 12:54
        bolkowiak napisał:

> Moim zdaniem osoby po 70 roku życia powinny tracić prawo jazdy automatycznie.

a zaiłek pięlegnacyjny, o którym piszesz, powinny równie automatycznie otrzymywać?

za dużo byś chciał tej automatyki.
      • atak_kobry Re: Ale zasiłek pielęgnacyjny pobierają 23.11.10, 23:23
        > Moim zdaniem osoby po 70 roku życia powinny tracić prawo jazdy automatycznie.

a moim zdaniem też prawo do tzw. "darmowej opieki medycznej" a za kolejne 5 lat prawo do życia.
    • apodemus Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 20:42
      Jedyna stłuczka, jaką miałem do tej pory, była spowodowana przez pana w wieku 86 lat, który nie zauważył na pasie obok siebie maleńkiego ;-) VW Transportera i znienacka zmieniając pas, wjechał mi cinkusiem pod pakę. Po zatrzymaniu się, razem z żoną obrzucili mnie obficie grubym słowem, a pan upierał się, że mnie tam miało nie być (!). Skończyło się policją, która wyjaśniła zdumionemu panu, jak powinna wyglądać zmiana pasa.

Nic nie sugeruję co do uprawnień.
    • kerofca Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 21:14
      Skoro masz takie podejscie do starszych ludzi za kółkiem, to lepiej nie przyjeżdżaj do UK.
      Najpierw trafi cię szlag na widok bardzo licznej grupy mocno starszych kierowców. Płci obojga.
      A następnie zamkną cie za twoje poglądy, jako za dyskryminację wiekową.
      A tak generalnie, to wogóle nie przyjeżdżaj tu ze swoją agresją.
    • andrzejmat Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 20.11.10, 23:19
      Zgredy i ich weryfikacja to osobny temat, natomiast hołotę, groźną, rerezentowaną tu przez Kulawynos - należy eliminować skutecznie i ostatecznie. Eutanazja!!! (W każdym razie jeżeli chodzi o prawo jazdy)
      • kulawywos Ad vocem 21.11.10, 12:17
        Temat jest o starszych ludziach i stwarzanych przez nich realnych problemach dlatego co to za sianie nienawiści, ksenofobia i obelgi? Pamiętaj, że nie jesteś anonimowy i w każdej chwili możesz odpowiadać za swoje słowa.
        • kocinos Re: Ad vocem 21.11.10, 12:56
          Problem przez Ciebie "poruszony" istnieje (choć wg. mnie dotyczy nie TYLKO starszych) i ataki ad personam są - niestety - dowodem skuteczności oddziaływania pewnej opcji politycznej na szerokie masy. Powiedz mi tylko, co to ma wspólnego z ksenofobią, bo jakoś nie mogę dopasować ...
        • andrzejmat Re: Ad vocem 22.11.10, 07:37
          > Temat jest o starszych ludziach i stwarzanych przez nich realnych problemach dl
          > atego co to za sianie nienawiści, ksenofobia i obelgi? Pamiętaj, że nie jesteś
          > anonimowy i w każdej chwili możesz odpowiadać za swoje słowa.

Czytaj ze zrozumieniem. Zobacz w słowniku co to jest ta ' ksenofobia. '. Za swoje opinie oczywiście moge czuc sie odpowiedzialny. Jak w tym watku widać, chyba wszyscy, i ja oczywiścxie też, uważaja problem starszych ludzi za kierownica za poważny, to może być sprawa życia lub smierci także osób trzecich . Ale zadrapania na parkingach to akurat sprawa drugorzędna, tak jak i uczucia właścicieli wypieszczonych ołtarzyków/samochodzików. Chyba, że uczucia TAKIE przejawiaja sie tak, jak to zaprezentowano w otwierającym ten watek poście. Wtedy są grozne, tak samo, jak groźny jest zdziecinniały staruszek za kierownicą. Takie reakcje ja klasyfikuje jako charakterystyczne dla osobników nazywanych ( razem z innymi, mało precyzyjnie może) - motoryzacyjną 'hołtą'. I - prosze uprzejmie = nie mieszać mi tu 'opcji' politycznych. Z tym do Torunia!
          • v-6 Re: Ad vocem 22.11.10, 22:26
            andrzejmat napisał:

> Jak w tym watku widać, chyba
            > wszyscy, i ja oczywiścxie też, uważaja problem starszych ludzi za kierownica za
            > poważny, to może być sprawa życia lub smierci także osób trzecich .

Tak naprawdę, w Polsce to dopiero BĘDZIE poważny problem. W końcu ilu 80-90 latków prowadzi dziś w Polsce samochody? Ale ta liczba będzie rosła, z oczywistych przyczyn. W Ameryce czy wspomnianej tu Anglii jest to widok powszechny, jak w Polsce kobieta za kierownicą.
            W USA długo wierzono, że kiedy starsi ludzie przestaną czuć się na siłach prowadzić, sami z tego zrezygnują. Część seniorów tak robi, więc niektórzy prawodawcy dalej w to wierzą. Niestety, życie po raz enty pokazuje, że zaufanie do ludzi jako gatunku to śliska sprawa.
            Pozdrawiam
            v-6

• mariner4 Z całą pewnościa więcej wypadków powodują 21.11.10, 12:01
      debile, tacy jak Ty. Statystycznie rzecz biorąc starzy kierowcy to margines w tych statystykach.
      no i jeszcze jedno. Ty też będziesz stary, głupku.
      M.
      • kulawywos Re: Z całą pewnościa więcej wypadków powodują 21.11.10, 12:18
        To samo co do przedmówcy!!!!!!!!
        Ps. Już jestem stary, ale nie niszczę cudzych samochodów

mariner4 napisał:

> debile, tacy jak Ty. Statystycznie rzecz biorąc starzy kierowcy to margines w t
        > ych statystykach.
        > no i jeszcze jedno. Ty też będziesz stary, głupku.
        > M.
        • jureek Re: Z całą pewnościa więcej wypadków powodują 21.11.10, 13:36
          kulawywos napisał:

> To samo co do przedmówcy!!!!!!!!
          > Ps. Już jestem stary, ale nie niszczę cudzych samochodów

Nie napisałeś w pierwszym poście, że gotów byłbyś celowo zniszczyć czyjś samochód? Czy to może ktoś podszył się pod Ciebie?
          Jura
          • pacanek_ten_prawdziwy Re:Do autora tego agresywnego wadku !!!! 21.11.10, 15:21
            He he do Kulawyumysl ????

Tytul twojego bardzo agresywnego posta jest :
            “Czy starych wiekiem kierowców należy weryfikować ?

Napisales :
            „Gdyby moje wychuchane 4 kółka trafił tak parę razy taki geriatryk to zaparkowałbym mu tę astrę na najbliższej latarni. Raz i skutecznie!!!!!!!!“

He he to jest juz agresja i grozba !!!!

Nastepnie :
            „Pamiętaj, że nie jesteś anonimowy i w każdej chwili możesz odpowiadać za swoje słowa.“

He he to samo i ciebie dotyczy , albo ???
            He he bo to ty juz w swoim poscie grozisz uzytkownikom ruchu drogowego , ze jesli ktos by smial uszkodzic twoj pojazd to grozisz mu samosadem !!!!!!!!!

Nastepnie :
            Ps. Już jestem stary, ale nie niszczę cudzych samochodów“

He he to sie wreszcie zdecyduj i oddaj twoje prawojazdy bo jestes bardzo agresywnym -jak sam piszesz - starcem .
            A takich to przeciez na drodze nie chcesz spotykac .
            Ja mialem w zycu dopiero albo juz ( zalezy od punktu widzenia ) dwie kolizje drogowe I obydwie byla spowodowane przez bardzo agresywne MLODE OSOBY !!!!!!!
            Wiec nie podeszly wiek ale AGRESJA – to sa cechy eliminujace uzytkownikow ruchu drogowego .

Pozdrawiam pacanek

Ps : wiem ze nie jestem anonimowy dlatego nie napisze co o tobie mysle po twoim zdaniu :
            „Gdyby moje wychuchane 4 kółka trafił tak parę razy taki geriatryk to zaparkowałbym mu tę astrę na najbliższej latarni. Raz i skutecznie!!!!!!!!“
            A moze jednak sie domyslisz co ja o tobie “ agresywny glupku “ mysle I prosze bez obrazy za uzyte slowa ale to ty sam sie domagasz aby ktos ci prawde o tobie I twojej agresji napisal
            A moze wizyta u psychologa pomoze ???
            Nigdy nie jest zapozno na szukanie pomocy !!!

• kulawywos Re:Do autora tego agresywnego wadku !!!! 21.11.10, 23:48
              Mamy sobie nawrzucać jak dzieci w piaskownicy??? Przecież nie będę Ci mówił , że jesteś żywym argumentem za przerywaniem ciąży bo nie o to tu chodzi!!!!!!!

Jeżeli ktokolwiek toleruje, że ktoś niszczy mu samochód to coś z nim nie tak.

Zobacz jak wyglądają boki samochodu parkowanego między innymi na ruchliwym parkingu. Obity drzwiami innych samochodów z obu stron. Zderzaki z przodu i tyłu obite bo ktoś chciał zaparkować jak Ci starsi ludzie których widziałem, nie denerwuje Cię to???

Podobno w Paryżu to norma, ale tu jest Warszawa Paryż północy:):):):):) i nie jestem szczęśliwy jak ktoś niszczy samochody. Co niby mam mu jeszcze dziękować?

• pacanek_ten_prawdziwy Re:Do autora tego agresywnego watku !!!! 22.11.10, 21:50
                Hallo kulawywos !!

Nie jestem psychologiem ale wlasnie tego typu odpowiedzi od ciebie oczekiwalem :
                "Przecież nie będę Ci mówił , że jesteś żywym argumentem za przerywaniem ciąży bo nie o to tu chodzi!!!!!!! "

I tak sie dziwie ze nie zaatakowales mnie za ten blad w tytule -
                "Do autora tego agresywnego wadku !!!!" - waDku -

Zazwyczaj osoby nie potrafiace w dyskusji przedstawic argumentow szukaja wszelkich mozliwosci "dolozenia " swojemu " rozmowcy " .
                I za taka osobe ciebie uwazam .

Nawet nie zadales sobie trudu ( przeczytania ??? ) zrozumienia tego co ja napisalem.
                bo inaczej bys nigdy nie napisal :
                "Jeżeli ktokolwiek toleruje, że ktoś niszczy mu samochód to coś z nim nie tak. "

Wskaz mi prosze w ktorym to fragmecie mojego postu pisze o tolerowaniu uszkadzania czyjegos mienia ?????

Dlatego widze ze z toba nie mozna podyskutowac
              • klaun.szyderca Re:Do autora tego agresywnego wadku !!!! 23.11.10, 19:27
                > Zobacz jak wyglądają boki samochodu parkowanego między innymi na ruchliwym park
                > ingu. Obity drzwiami innych samochodów z obu stron. Zderzaki z przodu i tyłu ob
                > ite bo ktoś chciał zaparkować jak Ci starsi ludzie których widziałem, nie dener
                > wuje Cię to???

A warto się denerwować takimi drobiazgami? Miałem na pęczki sytuacji, że ktoś delikatnie uderzył mój samochód na parkingu, dwa razy sam przyszorowałem o kogoś - raz drzwiami, raz cofając się zagapiłem. I co, mam z tych wszystkich sytuacji jakiś problem robić? Szkoda nerwów na samochód.

Kiedyś na parkingu zarysowała mi drzwi dziewczyna - biedna tak się tym przejęła i zaczęła panikować, że aż ją na kawę zaprosiłem żeby się uspokoiła :) Więcej luzu, to i fajne znajomości można nawiązać ;)
                • jantoni.jajcorz Re:Do autora tego agresywnego wadku !!!! 23.11.10, 20:04
                  Klaunie, absolutnie masz rację!
                  Wszak samochód to przyrząd ułatwiający przemieszczanie...
                  Starszych wiekiem [po 70] wysyłałbym jednak na dodatkowe badania:P Miałem okazję obserwować wyczyny/jazdę zawodowego kierowcy, mocno wiekowego. Dopiero w wieku 85 lat uległ presji członków rodziny i sprzedał swą Skodę....

Powyżej podałem swe pobożne życzenie
                  /pogląd na problem. Nie wiem jak to prawnie załatwić i dlatego proszę ew. adwersarzy o nie traktowania ninieszego postu jako okazji do wymądrzania się ....
                  Wielu z dyskutantów wykazuje tu agresję [zupełnie zbędną we wszystkich dyskusjach]
              • dorry Re:Do autora tego agresywnego wadku !!!! 23.11.10, 20:10
                kulawywos napisał: >Podobno w Paryżu to norma, ale tu jest Warszawa Paryż północy:):):):):) i nie jestem szczęśliwy jak ktoś niszczy samochody. Co niby mam mu jeszcze dziękować?<

Nie podobno, a na pewno w Paryżu taki sposób parkowania jest bardzo rozpowszechniony. I ludzie jacyś tacy wyluzowani i milsi dla siebie nawzajem i żyje się lepiej i szczęśliwiej... hmmm
                Poza tym np u mnie nie Warszawa tylko Trójmiasto. Polska nie kończy się na Warszawie i Twoim nosie, nie wiem czy zauważyłeś?
    • kofoga Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 22.11.10, 10:42
      Hmm, jakaś weryfikacja powinna być. Mój ojciec zrezygnował z jazdy mając 65 lat - stwierdził, że już się nie nadaje, nie chce stwarzać zagrożenia i kropka. Jeździł 45 lat.
      • andrzejmat Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 22.11.10, 10:51
        kofoga napisał:

> Hmm, jakaś weryfikacja powinna być. Mój ojciec zrezygnował z jazdy mając 65 lat
        > - stwierdził, że już się nie nadaje, nie chce stwarzać zagrożenia i kropka. Je
        > ździł 45 lat.

No właśnie, to sytuacja jak w 'Paragrafie 22': jeśli ktos jest w stanie ocenić, że jego sprawnośc w jakiejś dziedzinie spada, to znaczy, że nie jest z nim źle. Gorzej, gdy komuś to nie może juz przyjśc do głowy, bo jak by to ując - nie ma już do czego...
      • v-6 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 22.11.10, 22:34
        kofoga napisał:

> Hmm, jakaś weryfikacja powinna być. Mój ojciec zrezygnował z jazdy mając 65 lat
        > - stwierdził, że już się nie nadaje, nie chce stwarzać zagrożenia i kropka. Je
        > ździł 45 lat.

65? Nie za wcześnie? Mój teść ma 64 i nie zauważyłem jakichś zmian w jego sposobie prowadzenia. Zawsze jeździł ostrożnie i nie za szybko, dalej tak jeździ, błędów nie popełnia, przynajmniej w mojej obecności nie dał plamy. A przede wszystkim, kurczę, mój teść jest tylko 8 lat starszy ode mnie ;)
        Pozdrawiam
        v-6
        • kofoga Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 14:18
          On stwierdził, ze ma dość obecnego chamstwa i braku kultury jazdy - nie będzie się denerwował bo szkoda zdrowia i już ;) Jeździć ze względów medycznych by mógł ale już mu sie nie chce.
      • dorry Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 20:19
        Hmmm Twój ojciec mocno przesadził. No chyba, że jest obłożnie chory (albo to zmysliłeś). Mój ma pare lat więcej i nie widzę nic niepokojącego w jego jeździe.
      • ministrant15 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 12:20
        Jeżeli ktoś jeżdzi żle, czy niebezpiecznie to od tego jest policja i mandatami i punktami karnymi skutecznie wyeliminuje takich kierowców . Po przekroczeniu określonej ilości punktów karnych automatycznie traci się prawo jazdy i tyle w temacie. Wiek nie odgrywa tu żadnej roli tylko cechy psychofizyczne kierowcy. Dziwnie się jakoś składa, że akurat ci (młodzi), którzy powodują najwięcej zagrożeń w ruchu i wypadków przez agresywną jazdę domagają się badań kierowców starszych, bo starsi jeżdżą z reguły wolniej i takim nerwowym utrudniają wariacką jazdę. To takim "młodym" należy wprowadzić obowiązkowe badania psychiatryczne po przekroczeniu 24 punktów a to napewno zmniejszy ilość psycholi na drodze i zwiększy bezpieczeństwo o które tak walczą.
    • mariner4 Temat zastepczy 23.11.10, 12:04
      Najlepiej na to pytanie odpowiedzą statystyki wypadków. Trzeba zmieniać to, co powoduje najwięcej wypadków. Wiadomo, że na pierwszym miejscu jest brawura, na drugim stan techniczny pojazdów, (dopiero) na trzecim alkohol.
      Pod względem stażu jazdy stosunkowo mało wypadków powodują kierowcy do roku stażu. ( więc nie w szkoleniu problem)
      Jeżeli chodzi o wiek kierowców, to najwięcej wypadków powodują kierowcy młodzi - właśnie brawura. Stan dróg też pewnie jest w czołówce.
      Tymczasem ta dyskusja mówi o marginesie wypadkowości.
      Ustawodawca łapie się tematu i kombinuje. Patrz obostrzenia w kursach i egzaminach.
      A to nie jest główna przyczyna. Zaostrzenia egzaminacyjne nic nie dają. W krajach bardzo zmotoryzowanych, np USA prawko jest o wiele łatwiej zdobyć niż u nas. Szukamy przyczyn zastępczych, a tymczasem ludzie giną z innych powodów.
      M.

• nazimno Eufemizmy... 23.11.10, 12:08
        Cytuje: "Wiadomo, że na pierwszym miejscu jest brawura"

Glupota jest na pierwszym miejscu. Brawura tylko grzeczniej brzmi. Ale to jest to samo.
        • mariner4 Masz rację, ale mi chodzi 23.11.10, 13:31
          aby do spraw bezpieczeństwa na drogach nie podchodzić od d.... strony.
          M.
    • misiaczek1281 po 70-tce? mogą jeździć ale na wózku inwalidzkim:) 23.11.10, 16:25
      jakto co robić? odbierać prawa jazdy, samochody i izolować...izolować !!!
      oni mogą jeździć ale na wózku inwalidzkim hehe :)
      • zgryzliwy1 Re: po 70-tce? mogą jeździć ale na wózku inwalidz 24.11.10, 04:25
        misiaczek1281 napisał:

> jakto co robić? odbierać prawa jazdy, samochody i izolować...izolować !!!
        > oni mogą jeździć ale na wózku inwalidzkim hehe :)

na twoje inwalidztwo umyslowe wozek nie przysluguje, wiec bylbys dodatkowo poszkodowany
        • misiaczek1281 oczka już ślepe, i uszka zatkane ? haha 24.11.10, 19:10
          uraziłem meską dume ? nie martw sie o mnie, ja jestem młody i zdrowy a ty dziadku? ile masz latek? 75? oczka już ślepe, i uszka zatkane ? haha
          • gzagorski Re: na pewno to ty jesteś cham i tyle na temat 24.11.10, 23:30
            ........
            • misiaczek1281 żal mi cie 25.11.10, 17:08
              tylko od chamów potrafisz wyzywać? :) Bezsilność swą okazujesz w walce na argumenty i....bezradność przyznając racje ...żal mi cie
              • gzagorski Re: Cytaty Twoich inteligentnych argumentów. 25.11.10, 21:11
                "jakto co robić? odbierać prawa jazdy, samochody i izolować...izolować !!!
                oni mogą jeździć ale na wózku inwalidzkim hehe :)"
                "uraziłem meską dume ? nie martw sie o mnie, ja jestem młody i zdrowy a ty dziadku? ile masz latek? 75? oczka już ślepe, i uszka zatkane ? haha"
                Dalej twierdzę, że jesteś CHAMEM.
                • misiaczek1281 cytat z twoich madrych argumentów 25.11.10, 22:04

a ty kim jesteś skoro potrafisz wyzywać mnie od chamów zamiast podyskutować na temat dyskusji? spójrz w lustro...to forum jest od tego żeby podyskutować a nie wyzywać! ... ja jestem zdania że osoby po 70 roku zycia powinny być poddawane obowiązkowym badaniom psycho-fizycznym oraz ze znajomości przepisów...a Ty co powiesz na temat dyskusji oprócz wyzywania? stać cie żeby podyskutować na argumenty? czy potrafisz tylko wyzywać od chamów?
                  • gzagorski Re: pierwszy merytoryczny wpis, 25.11.10, 22:53
                    Jeżeli mówisz o testach to zgoda, ale nie wyzywać starsze osoby od ślepców, wysyłać na wózki inwalidzkie itp. Dalej twierdzę, że tamte sformułowania były chamskie i powinieneś za nie przeprosić. Taka jest moja opinia i nie musisz się z nią zgadzać. Dzisiaj czytałem o 17-latku, pijanym, który się zabił BMW. Więc młodzi i zdrowi, tak jak ty pisałeś, też powinni iść na takie badania.
          • zgryzliwy1 a jak tam z główka, brak poprawy ? 25.11.10, 05:32
            misiaczek1281 napisał:

> uraziłem meską dume ?

nie masz na to najmniejszych szans - za cienki w uszach jestes

> nie martw sie o mnie, ja jestem młody i zdrowy a ty dziadku?

juz sporo takich mlodych i zdrowych, narobilo klopotow sobie i innym, szczegolnie gdy to ich 'zdrowie' nie dotyczy umyslu - jak u ciebie
            • misiaczek1281 kup se okulary dziadku 25.11.10, 17:12
              powiedz ile masz latek staruszku? 77 ? w tym wieku mózg i ptaszek sie kurczy to ledwie widzisz a ty chcesz autem jeździć? puknij sie w pałe
              • w_r_e_d_n_y Re: kup se okulary dziadku 01.12.10, 04:13
                misiaczek1281 napisał:

> powiedz ile masz latek staruszku? 77 ? w tym wieku mózg i ptaszek sie kurczy

tobie pacanie, na starosc ani ptaszek ani mozg sie nie skurczy - nie ma z czego
                co najwyzej calkiem zaniknie, ale to i tak bedzie niezauwazalne
                uuuhahahaha
    • coppermind Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 18:27
      dlaczemu czepiasz się staruszków, jeśli większość błądynek dokładnie
      tak samo parkuje niszcząc auta dokoła ?

boisz się,że będziesz kiedyś stary, że tak walczysz ze starością ?
    • taja11 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 18:30
      A ja i tak najbardziej boję się młodych kierowców....
      • rose.madder Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 18:48
        A kto zweryfikuje karki w beemach? Przy nich zgredy to naprawe pikuś.
    • dr.krisk A co z młodymi idiotami? 23.11.10, 19:16
      Czy słyszałeś o samochodach pełnych pijanych staruszków, wracających nad ranem zygzakiem z dyskoteki? I kończących czołowo z drzewem?

Starsi ludzie jeżdżą asekuracyjnie, co najwyżej wgniotą ci błotnik. Naprany szczeniak wgniecie ciebie, siebie oraz wszystkich po drodze w drzewo.....
      • jorge.martinez Re: A co z młodymi idiotami? 23.11.10, 19:48
        Nie przetłumaczysz.

Starszy kierowca jedzie asekuracyjnie, nie pcha się na zatłoczone drogi, nie pcha się jak są złe warunki, nie szarżuje (bo po co?), nie ma BMW z Niemiec, nie będzie jeździł na kacu (nie mówiąc o bani).

Gdyby bezrefleksyjnie przyjąć kryterium wieku, to by trzeba było dawać prawko w wieku 30 lat i odbierać w wieku 60...
      • atak_kobry Re: A co z młodymi idiotami? 23.11.10, 23:31
        a co jeśli ktoś woli zginąć niż mieć wgnieciony błotnik?
    • agaga2 a kierowcy autobusów? 23.11.10, 19:55
      rząd planuje podnieść wiek emerytalny do 67 lat ...dniówka kierowcy autobusu miejskiego to czasem nawet 10 godzin prowadzenia pojazdu , jeśli są korki i autobus ma opóźnienie to bez żadnej przerwy ...
    • cartman71 Bezwzględnie 23.11.10, 20:50
      po 60 roku życia badania co rok!
      • atak_kobry Re: Bezwzględnie 23.11.10, 23:20
        każdemu badania, codziennie!!!
      • pocieszne Re: Bezwzględnie 24.11.10, 04:28
        cartman71 napisał:

> po 60 roku życia badania co rok!

a pomiedzy 20-30 co 3 miesiace
    • spondeo Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 22:31
      Czy starych wiekiem kierowców należy weryfikować ?
      Tak i nie tylko z powodow tutaj opisanych.

Jestem anocznym swiadkiem ubieglorocznej sytuacji: 80latek kierujacy Fiatem 126P, wjechal na glowna, rozwalajac wozek z niemowleciem. Przy policji krzyczal: "bo mialem zielona strzalke i mialem prawo". Zycia przywrocic sie nie da.
      W tym momencie juz nie mowimy o ryskach na lakierze zderzaka.
      • jorge.martinez Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 23:24
        Nieznajomość przepisów i brak wyobraźni (najbardziej prawdopodobne powody opisanego wypadku) nie mają nic wspólnego z wiekiem kierowcy.
        • spondeo Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 00:02
          jorge.martinez napisał:

> Nieznajomość przepisów i brak wyobraźni (najbardziej prawdopodobne powody opisa
          > nego wypadku) nie mają nic wspólnego z wiekiem kierowcy.

Alez maja na pewno, chociaz wiem ze masz na mysli ten sam brak wiedzy i wyobrazni u mlodszych kierowcow, to jednak czas reakcji znaczenie ma. W wielu krajach po 60, sa coroczne badania stanu zdrowia. To nie jest zly zwyczaj objac kierowcow prewencja.
          • jorge.martinez Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 00:08
            Mam na myśli, że 99% kierowców ma w dupie pieszych idących na JEGO zielonej strzałce.

Może dla lepszego samopoczucia ustawodawcy takie badania byłyby ważne, ale statystyki nie kłamią, to nie starsi kierowcy powodują najwięcej wypadków.

To tak samo jak z pasami. Czy z faktu, że ktoś nie zapiął pasów i dzięki temu przeżył, wynika wniosek, że nie należy zapinać pasów?
      • atak_kobry Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 23.11.10, 23:30
        > Jestem anocznym swiadkiem ubieglorocznej sytuacji: 80latek kierujacy Fiatem 126
        > P, wjechal na glowna, rozwalajac wozek z niemowleciem. Przy policji krzyczal:
        > "bo mialem zielona strzalke i mialem prawo". Zycia przywrocic sie nie da.
        > W tym momencie juz nie mowimy o ryskach na lakierze zderzaka.

co ma z tym wspólnego inny 80 latek, który nie wjechał?
        a może zabrać wszystkim mężczyznom?
        • spondeo Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 00:04
          atak_kobry napisał:
          co ma z tym wspólnego inny 80 latek, który nie wjechał?
          > a może zabrać wszystkim mężczyznom?

Ale co zabrac?
          Skierowanie na badanie, to nie zabranie czegos.
          I co do tego maja mezczyzni, bo nie rozumiem ?
          Kierowca to nie tylko mezczyzna.
          • jureek Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 13:50
            spondeo napisała:

> Skierowanie na badanie, to nie zabranie czegos.
            > I co do tego maja mezczyzni, bo nie rozumiem ?
            > Kierowca to nie tylko mezczyzna.

No fakt, kierowca to też nie tylko po siedemdziesiątce, ale ten, który w ten wózek wjechał to był po siedemdziesiątce i był mężczyzną.
            Nalezy więc kierować na obowiązkowe badania mężczyzn, nie?
            Jura
      • mariner.4 Nowe przepisy o tym mówia. 26.11.10, 17:16
        motoryzacja.interia.pl/prawo_jazdy/news/rewolucja-w-prawach-jazdy,1563637
        Wystarczy ankieta kierowcy, że jest OK. Trzeba pisać prawdę pod groźbą odpowiedzialności karnej.
        2/5 wypadków powoduje kierowcy 18-24 lata i za nich trzeba się wziąć. Np 200 % OC dla tego przedziału wiekowego.
    • atak_kobry w ogóle nie dawać prawa jazdy nikomu 23.11.10, 23:19
      bo po co?
      nawet dzieciaki jeżdżą na rowerach po ulicy bez idiotycznych papierów

ale kulawy włos nie przejmuj się, jak ty będziesz stary to znikną takie problemy wraz z eutanazją(i tobą)
    • bianna Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 02:03
      Dziadek mojego małża (aktualnie 82 lata) przypadkiem został zatrzymany przez policję jak starem rozwoził węgiel po dzielnicy do kontroli i dzięki temu odebrali mu tzw. "zawodowe" prawko, czyli kat. c,d,e. Został wezwany na badania, których nie przeszedł. Zgodnie z naszym prawem kat. B nie mogli mu odebrać. I dziadek stara sprzedał, ale nadal zasuwa swoją ładą, choć jest głuchy jak pień i boi się jeździć po ciemnicy, bo nic nie widzi (okularów nie nosi). Jak sam tłumaczy: jeździć może bo mu pozwalają...
      Jak zabije siebie to mały pryszcz, bo swoje lata już przeżył, gorzej jak np. trafi w matkę z dzieckiem. Chore prawo, a jednak prawo.....
    • k2i to jeszcze nic!! 24.11.10, 05:04
      WDroga Częstochowa-Kłobuck:D samochodem dostawczym z jajkami wyprzedza pod górkę starszy mężczyzna ze swoją partnerką....on 89lat ona 78....oczywiście oboje zginęli na miejscu zabici przez tira....to szczęście że nie jechał z przeciwka osobowy samochód z rodzinką
      • aazz91060 Re: to jeszcze nic!! 24.11.10, 05:42
        Jestem przeciw utrudnianiu starszym kierowcom, mozliwosci prowadzenia samochodu. Na dodatek, jestem przeciw wszelkiego rodzaju kursom, szkoleniom, egzaminom, znaczkom skarbowym, tonom zbednych dokumentow, zaswiadczeniom i tym podobnym gownom, ktore robia z ludzi niewolnikow i sluza do wyciagania kasy.! Im gorsze prawo, tym wiecej zakazow i nakazow. Uwazam, ze skoro ktos skonczy 18 lat i w swietle prawa, jest obywatelem pelnoprawnym, powinien sam decydowac o swoim losie. Ale do tego, potrzebne jest dobre prawo, czego niestety ludzkosc nie wypracowala i nigdy nie wypracuje, obojetnie czy to w USA, czy w Polsce. Oczywiscie to moje zdanie.!
    • czarny-michal Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 07:58
      sensowne prowadzenie auta zależy wyłącznie od ogólnych dyspozycji psychofizycznych.Refleks ma mniejsze znaczenie niż komukolwiek się wydaje.Większe znaczenie ma zdolność do przewidywania skutków własnych zachowań,rozsądek,itp.Zbyt wielu młodym kierowcom wydaje się ,że są niezniszczalni/to chyba z gier komputerowych/ i będą mieli kolejne życia,w trakcie jazdy słuchają transowej muzyki i zwykle przy niej się kołyszą,mają charakterystycznie pochyloną sylwetkę.Niektórzy są chyba tragicznymi poetami,bo wyraźnie zamierzają skończyć śmiercią samobójczą.Inni uznają tylko dwie pozycje pedału gazu,tj.włączony,
      wyłączony/on,off/.Statystyki wskazują,że grupa najstarszych kierowców nie jest najbardziej ryzykowną i pogląd ,że stwarzają szczególne zagrożenia jest obskurancki,szowinistyczny i nienaukowy! W tej chwili już nawet z byle jakiego autka wyciskamy np.180 km/h i wtedy to rzeczywiście trzeba mieć refleks pilota F16,aby przed takim idiotą uchronić siebie i rodzinę.
    • josner Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 08:20
      W tym roku, a mamy większą jego część za sobą tylko raz musiałem przeprowadzić test abs-ów. Z podporządkowanej wyjechał mi przed maskę kierowca taksówki, gość był już sporo po 60-tce. "Sorry, sorry..." Ależ mnie przepraszać nie trzeba, bo uderzenie poszłoby na pasażera z tyłu. Fakt, 5 sekund wcześniej mnie na tej drodze jeszcze nie było.
      • wva1 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 08:50
        Jestem dojrzałym wiekowo kierowcą, i nieraz szlag mnie trafia jak spotykam młodych idiotów na drodze. Obowiazkowe badania lekarskie co 10 lat bez wzgledu na wiek byłyby jak najbardziej racjonalne, a badania psychologiczne u wielu kierowców wskazane. Szczególnie duzo chamstwa na drodze obserwuję u kierowców typu skóra- fura - komóra. To oni sa najwiekszym zagrozeniem na drodze. to 40- latkowie pokazuja agresywna jazdę, bezczelne zajeżdżanie, wymijanie na trzeciego i inne kretynstwa. Ale to chyba z zalu za uciekającą młodością. I pomyśleć, ze są na świecie kraje gdzie tego typu tematy są uwazane za conajmniej nietaktowne. Ale to Polska właśnie i " moi" rodacy.
        • josner Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 09:39
          Jeśli 40-latkowie, to dla ciebie ludzie młodzi, to ile masz lat? Może już nie pamiętasz? :))
    • ostryga11 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 09:50
      Zastanawaim się, czy jest dobre rozwiązanie problemu. Przyklad mam taki mój ojciec i mój teść, obaj panowie po 70-tce. Tata wzorowy, uważny kierowca. Z pełnym refleksem i kulturą jazdy, ale nie zawalidroga. I teść - autentyczny pirat drogowy, notorycznie przekraczajacy szybkość, nie dający kierunkowskazów, przegapiający czerwone śwaitała, zamyślający sie i z defektami uwagi. I jak tu potraktować ich jednakowo? Obu zmusić do weryfikacji? Ale dlaczego za błędy teścia karać mojego ojca. To równie dobrze należałoby przebadać mnie, bo tata jest chyba lepszym kierowcą ode mnie. Jednak do samochodu teścia nie wsiadam.....
      • szarak1 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 10:30
        Badania sprawności psychofizycznej powinni przechodzić wszyscy kierowcy po 40-stce . po sześćdziesiątce co pięć lat , a po 70-ce co dwa .Natomiast młodzi od 18 tego do 35 roku badania poziomu agresji .
        • nazimno Re: 24.11.10, 10:45
          Cytuje:
          " Natomiast młodzi od 18 tego do 35 roku badania poziomu agresji "

No jasne, taki np 36-letni jest tak spokojny jakby zazywal trzy razy dziennie pavulon.
          A juz taki np. 38-latek to po prostu "aniolek w ludzkiej skorze".

• agus21075 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 11:00
      kilka dni temu w jednym z niemieckich programow pokazali jak starsi ludzie nie zdaja sobie sprawy z tego ze sa zagrozeniem.
      starszy pan wyjechal z uliczki prawie pod kola radiowozu. wyjechal na lewy pas drogi dwupasmowej (skrecil w lewo bo w tamtym kierunku chcial jechac mimo ze mial nakaz w prawo - pasy w drugim kierunku oddzielone byly chyba pasem zieleni) - dobrze ze miasto, w miare pusta droga i nic sie nie stalo.
      pan sie nie przejal.
      zona tlumaczy - ale to jest nowe auto, zawsze mielismy z reczna skrzynia biegow, pierwszy raz automatik.
      pan- ja mam prawo jazdy 59 lat. robilem jak mialem 17
      zona - mowilam mu ze ma jechac w prawo a on pojechal w lewo.
      policjant - moze powinien pan zbadac wzrok, nie ma pan problemow z widzeniem?
      zona - ma ale tylko jak slonce swieci
      pan - ale przeciez mam oslone przeciwsloneczna (chyba tak sie to cos po polsku nazywa)
      policjant - nie uwaza pan ze powinien przestac jezdzic i oddac prawo jazdy?
      zona - ale my wlasnie na urlop jedziemy

to tylko czesc tego jak starsi panstwo rozmawiali z policja. i co . i nic. pan dostanie poczta mandat i zakaz prowadzenia auta na miesiac.
      • marek99az1 Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 12:04
        agus21075 napisała:

> kilka dni temu w jednym z niemieckich programow pokazali jak starsi ludzie nie
        > zdaja sobie sprawy z tego ze sa zagrozeniem. ......

W każdej grupie wiekowej można znaleźć ludzi, którzy popełniają podobne wykroczenia i z którymi rozmowa wyglądałaby analogiczne do tej przedstawionej w niemieckim programie.
        Statystyki nie wykazują zagrożenia ze strony starszych wiekiem kierowców, którzy zwykle jeżdżą ostrożnie , bez brawury. W statystykach najgroźniejszych wypadków dominują ludzie młodzi (niekoniecznie nowicjusze).

„Analiza stanu bezpieczeństwa wykazała, że sprawcy wypadków drogowych najczęściej wywodzą się z grupy wiekowej 25 – 39 lat. Spowodowali oni ⅓ liczby wypadków, zabitych i rannych w wypadkach zaistniałych z winy kierującego pojazdem. …..
        Kolejne grupy wiekowe, z których pochodzili sprawcy wypadków drogowych to:
        od 40 do 59 lat – 28 % wypadków, 32 % zabitych, 27 % rannych,
        od 18 do 24 lat – 19 % wypadków, 20 % zabitych, 20 % rannych,
        60 i więcej – 16 % wypadków, 15 % zabitych, 14 % rannych.”

www.lodzka.policja.gov.pl/kwp/content/view/280/190/1/1/
        • misiaczek1281 dziadki mają refleks żółwia Hehe 24.11.10, 19:20
          "Analiza stanu bezpieczeństwa wykazała, że sprawcy wypadków drogowych najczęściej wywodzą się z grupy wiekowej 25 – 39 lat"

A wiesz dlaczego? Dlatego że 100 razy wiecej osób w tym przedziale wiekowym ma prawo jazdy niż osób w wieku 75 lat ...dziadki siedzą w domu bo mają skleroze, ślepote i refleks żółwia Haha
          • zgryzliwy1 Re: dziadki mają refleks żółwia Hehe 25.11.10, 06:13
            misiaczek1281 napisał:

> "Analiza stanu bezpieczeństwa wykazała, że sprawcy wypadków drogowych najczęści
            > ej wywodzą się z grupy wiekowej 25 – 39 lat"
            >
            > A wiesz dlaczego? Dlatego że 100 razy wiecej osób w tym przedziale wiekowym ma
            > prawo jazdy niż osób w wieku 75 lat ...dziadki siedzą w domu bo mają skleroze,
            > ślepote i refleks żółwia Haha

i znowu dajesz dowod swojego inwaidztwa umyslowego
            procenty to sobie mozesz liczyc na flaszkach, tu wazne sa wypadki w liczbach bezwzglednych skoro "dziadki siedzą w domu" (mniej ich na drogach) to jaki bedzie efekt gnania ich co roku na badania?
            zmniejszy sie ilosc wypadkow w roku o 20 czy 100 ?
            a to samo w odniesieniu do "mlodych i zdrowych" (podobno to ty) moze dac rezultat kilkadziesiat razy wiekszy a to juz moga byc tysiace uratowanych

wiec jak, uczysz sie od nowa liczyc czy ......kupujesz lepszy kalkulator ?
            bo na lepszy rozum, juz nie masz szans

ps
            Hehe (czy jakos tak)
            • misiaczek1281 umiesz liczyć? Amen. 25.11.10, 20:09
              Nie zrozumiałeś kolego:
              Ja mówie o tym by eliminować tych kierowców którzy mają problemy z refleksem i ze zdrowiem a nie żeby eliminować wszystkich dziadków powyżej 60 roku życia...kapujesz?

młodsi powodują wiecej wypadków bo ich jest na drogach wiecej..to logiczne!
              Gdybyś wziął na próbe 100 młodych i 100 dziadków i dał każdemu do przejechania 1 000 km to by sie okazało że dziadki spowodowały wiecej wypadków bo wśród osób po 60 tce jest wiecej schorowanych kierowców niż u młodych ...to fakty...jeśli zaprzeczasz faktom to jesteś ignorant a z ignorantami nie gadam bo to tak jakbym ze ścianą gadał ! Amen.
              • jureek Re: umiesz liczyć? Amen. 26.11.10, 10:17
                misiaczek1281 napisał:

> Gdybyś wziął na próbe 100 młodych i 100 dziadków i dał każdemu do przejechania
                > 1 000 km to by sie okazało że dziadki spowodowały wiecej wypadków bo wśród osób
                > po 60 tce jest wiecej schorowanych kierowców niż u młodych ...to fakty...

To jest gdybanie a nie fakty. Przedstaw konkretne liczby, wtedy będziemy mogli pogadać o faktach.
                Jura
                • misiaczek1281 Re: umiesz liczyć? Amen. 27.11.10, 21:14
                  Przedstawiam zasady....główna zasada to wyeliminowanie z ruchu drogowego kierowców o słabym zdrowiu...powiem na swoim przykładzie....prawo jazdy mam 11 lat i przez te 11 lat nikt nie sprawdzał ani razu mojego stanu zdrowia....żaden lekarz...a to długi czas prawda? Może mam padaczke, albo słabo widze na oczy?...i to trzeba zmienić...jakieś badania powinny być....a nie ma...i to nie zależnie od wieku...albo chociaż po 50 roku życia bo wtedy zdrówko sie pogarsza coraz bardziej....to fakty....zaprzeczasz? nie chcesz żeby było bezpieczniej na drogach? no jasne...hulaj dusza piekła nie ma HAHA
          • mariner4 Ty też będziesz stary............ 25.11.10, 12:22
            M.
            • misiaczek1281 Re: Ty też będziesz stary............ 25.11.10, 20:13
              Tak kiedyś bede stary...za 40 lat....

gdy bede stary i chory to nie bede wsiadał za kółko i narażał innych ... można jechać autobusem, albo pieszo...nie bede narażał życia i zdrowia innych a nie jak jakiś buraczany staruch który myśli że bedzie żył 200 lat !
              • mariner.4 Jesteś gnidą bez wyobraźni, a tacy 26.11.10, 16:53
                powodują najwięcej wypadków. Ale to się nie mieści w Twoich obydwu zwojach mózgowych.
                M.
      • jureek Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 13:59
        Co to za program? Pewnie jakieś RTL albo inne Pro7 czy jeszcze inne prywatne badziewie.
        Jura
    • permanentne_7_niebo Re: Czy starych wiekiem kierowców należy weryfiko 24.11.10, 11:44
      Obowiązkowa psychotechnika i orzeczenia lekarskie o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdu obowiązkowo co 5 lat dla wszystkich kierowców, proste.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka