Dodaj do ulubionych

Fiesta - rdza na piastach

17.03.11, 20:46
Witajcie
Czy są sposoby by w jakiś sposób usunąć rdzę z piast kół? Mechanik w warsztacie w którym wymieniałem opony stwierdził że na skutek tego trudno jest ściągnąć koło co może oznaczać problem choćby przy wymianie gdy auto stoi podparte na lewarku. Faktycznie, musiał nieźle się naszarpać plus użyć młota by wybić koło.
W związku z tym mam pytanie jak można zadbać o tą część samochodu? Mechanik sugerowal by wyszorować piasty z rdzy choćby za pomocą szczotki stalowej plus zabezpieczyć je jakąś pastą czy emulsją.
Czy ktoś ma doświadczenie w tym temacie i może podać więcej szczegółów jak podejść do tego tematu wskazując jaki środek zastosować ?

Dzięki i pozdrawiam
Maciek
Obserwuj wątek
    • soner3 Re: Fiesta - rdza na piastach 17.03.11, 21:44
      Mechanik dobrze radzl - szczotka i do golego metalu
      Mozna sie posluzyc wiertarka/wkretarka z odpowiednia koncowka typu szczetka druciana .
      Przynajmniej wyczyscic w tych miejscach na ktorych osadza sie felga
      • approved Re: Fiesta - rdza na piastach 17.03.11, 22:26
        Jak zwykle są dwie szkoły Falenicka i Otwocka.

Pierwsza to szczotą drucianą zedrzeć rdzę i posmarować zwykłym smarem (robię tak od lat)

Druga to po oczyszczeniu spryskanie preparatem miedziowym w spray`u. Efekt ten sam:)

• carfan Re: Fiesta - rdza na piastach 19.03.11, 22:04
      Do porządku?
      Piaskowanie i pomalowanie.
      Minus to koszt.
    • fredoo Re: Fiesta - rdza na piastach 21.03.11, 08:55
      Ja zawsze przy wymianie smaruję troche jakimś smarem lub olejem bez czyszczenia i jest OK.
    • big.helmut Re: Fiesta - rdza na piastach 22.03.11, 12:30
      wejher_man 17.03.11, 20:46
      "Witajcie Czy są sposoby by w jakiś sposób usunąć rdzę z piast kół?"

rdza na piastach kol auta jest
      ta rdza ktora leniwemu chlopu
      na lemieszu pluga siedzi ..i zre !

zacznij jezdzic

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka