macio255 08.11.05, 11:36 Jaki jest rzeczowy argument przemawiający za tym, aby silnik uruchamiać na benzynie i po rozgrzaniu dopiero przełączać na gaz, poza oczywiście tym, że w niskich temperaturach można zamrozić parownik??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michalkadziela Re: Rozruch na benzynie 08.11.05, 13:30 Gaz nie ma właściwości smarujących, więc przy rozruchu zużycie silnika wywołane tarciem będzie drastyczne. Benzyna ma właściwości smarujące, więc przy rozruchu będzie chroniła silnik Odpowiedz Link
macio255 Re: Rozruch na benzynie 08.11.05, 23:15 Jeśli benzyna posiada właściwości zmywające olej to jak może smarować? Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Rozruch na benzynie 09.11.05, 22:36 > Jeśli benzyna posiada właściwości zmywające olej to jak może smarować? Tak i to jest właściwe rozumowanie. Zasadniczą sprawą rozruchu silnika na benzy- nie jest to aby podgrzać parownik a tym samym lepszym rozprężaniem gazu, który do parownika dochodzi w stanie płynnym. Membrany parownika mniej się zużywają jeśli zaczynają pracować po podgrzaniu płynu chłodzącego. Dlatego parowniki aut jeżdżących na trasy, setki km w sposób ciagły wytrzymują dłużej niż np. parowniki u taksówkarzy. Pozdr. Odpowiedz Link
janu5 Benzyna rozcieńcza olej. 12.12.05, 13:32 Gdzieś tu był link do artykułu z badań Shella. Przy krótkich trasach benzyna wnika do oleju tak ,że może on doładować się benzyną w 15% tracąc cenne właściwości smarne. W mojej instrukcji gazu napisano ,żeby na benzynie zapalać przy niskich temperaturach czyli zimą. Tyle ,że moje auto niechętnie zapala na benzynie przy poniżej -5 ( ford fiesta gaznik z 1992 poj.1.2l) Co więcej ja mam 2.5 km do pracy 1 km do szkoły dzieci 1.5 km do hipermarketu to są najczęstsze trasy kt ore robie. Jak zimą zapalę na benzynie to dopiero 0.5 km od pracy auto jest wpełni nagrzane mogę wyłączyć ssanie i m ogłbym teoretycznie przęłączyć na gaz. Więc cała zabawa z gazem nie miałaby .sensu. Co więcej zimą na tak kr otkich trasach pali 25% gazu mniej niż benzyny. Powodem jest koniecznośc jazdy na ssaniu na benzynie a na gazie nie. Ja myslę sobie tak , jeżeli z tym zapalaniem na benzynie to chodzi tylko o oszczędzanie membran parownika jak napisał niwela to rachunek ekonomiczny jest prosty . Ile taka wymiana membran może kosztować skoro cala instalacja kosztowala mnie 1400 zł. Zapalam na gazie bo łatwiej a jak membrany szlag trafi to się wymieni i już. Zresztą nie zabardzo wierzę ,że te 20 stopni C robi aż taką róznicę dla materiału ( tzn żę jak jest + 20 C to mozna na gazie a jak zero C to lepiej na benzynie) Włąściwości spręzyste mataerialu będą zależały od temperatury w skali Kelwina czy roznica niecałych 10% 293 a 273K może mieieć decydujące znaczenie dla zuzycia membran?? Reasumując ogólnie im więcej uruchomień zimnego silnika tym szybsze jego zuzycie. Jeżeli robimy to na benzynie to zmywamy film smarny i rozrzedzamy olej jeżeli na gazie to trochę wieksze napręzenia termiczne wprowadzamy do silnika . Co lepsze. Jeżeli chodzi o tajemniczą suchość gazu brak uzupełniających do oleju włościwości smarnych to ideałem wydaje się dodawanie do gazu par lub kropelek oleju. Ktoś tu pisał o podobnym wynalazku ale nie podał szczegółów. Poniewaz mam stary samochód w dodatku bezkomputerowy wieć rozpocząłem pewne eksperymenty z mieszaniem oleju z gazem. Wyniki jak narazie pozytywne. Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 12:22 Mówisz o użyciu benzyny do zmywania czegoś tam, czy oleju ze ścianek cylindra silnika? Przeczytaj inne tu zamieszczone moje posty - może coś załapiesz? Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 26.08.06, 18:33 Czy przypadkiem pod silnikiem nie ma czegoś takiego, jak miska olejowa - zbiornik oleju do smarowania silnika!!!??? LUDZIE!!! Rozum wam odjęło z tym smarowaniem benzyną??? Przecież benzyna jest dostarczana obojętnie jak - do komory spalania NAD TŁOKIEM, na którym są zwykle trzy pierścienie, w tym jeden rozprowadzający olej po ściankch cylindra!!! Motocykliści jesteście z dwusuwów, albo syreniarze i podobni od dwusuwów, gdzie, aby tłok miał smarowanie - dolewa się do benzyny jakiś procent oleju Mixol. Tak,czy nie??? Odpowiedz Link
remuluss Re: Rozruch na benzynie 14.12.05, 23:21 Tak na marginesie. Benzyna to olej, tyle że bardzo lekki i o bardzo niskiej lepkości. Posiada własności smarne zwłaszcza w niskich temperaturach, bo wiadomo, że im temp. niższa tym olej bardziej lepki. Odpowiedz Link
mchmiel21 Re: Rozruch na benzynie 26.08.06, 22:42 A co sie bedzie działo jak notorycznie bo nie mogę odpalic na bęzynie będę odpalał na gazie?? wiem o zapieczeniu wtryskiwaczy ?? ale czy cos we wnetrzu silnika bedzie padało uszczelka tłoki zawory ?? zakładam że na zilnym silniku nie gazuje czyli max. 2500 obr ... silnik boxera dodam dla porządku? pzdr Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 28.08.06, 19:26 To już lepiej przerzuć sie na diesla i kłopot z głowy! Nikt normalny nie odpala od razu na gazie!!! Odpowiedz Link
pchelka_81 Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 10:18 W mojej instrukcji do instalacji LPG jest napisane że na gazie nie wolno odpalać tylko wtedy gdy temperatura spadnie poniżej 10 stopni. Tak więc odpalam na gazie, ale staram się raz na kilka tankowań LPG przejechać ok 100 km na benzynie właśnie poto aby silnik się przesmarował. Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 12:19 pchelka_81: a w której instrukcji przeczytałaś, że benzyna smaruje silnik podczas jazdy na niej? A może każde autko (oprócz dwusuwów, których nie znasz) ma pod korpusem silnika miskę olejową, z której specjalna pompa tłoczy ów olej po różnych kanałach, a także smaruje - OLEJ - gładź cylindrów, a specjalny pierścień - jeden najczęściej z trzech - zgarnia nadmiar tego oleju na powrót do miski i tak w koło Wojtek??? Odpowiedz Link
pchelka_81 Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 12:22 W benzynie znajduje się odczyn smarujący. Jakbyś nie był na bakier z chemią to byś wiedział. No ale cóż, nie każdy jest alfą i omegą - nie martw się tym, wybaczymy ci tę nie wiedzę. Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 12:44 Dziecko - Ty żałosna jesteś! Chyba coś pomyliłaś z saeksem i wydzieliną w pochwie? Odpowiedz Link
hogrzes Re: Rozruch na benzynie 29.08.06, 12:50 To powiedz mi jeszcze: gdzie następuje spalanie poprzez przeskok iskry na elektrodach świecy - objętnie, benzyny, czy gazu? Słyszałaś o komorze spalania, która jest w głowicy NAD TŁOKIEM? I tam jest ulokowana - w górnej części tej komory - świeca zapłonowa, tak, czy nie? Odpowiedz Link