Dodaj do ulubionych

Sterowanie hydrauliką Citroena C-5

27.03.11, 11:09
Mam C-5,rocznik 2002,poj.2.0,benzyna,przebieg 60 000km.Problem powstał po umyciu podwozia w myjni/woda pod ciśnieniem/.Do mycia samochód podniosłem przyciskiem na max.wysokość.Po umyciu nie dał się sprowadzić do pozycji trakcyjnej.Musiałem przejechać kilka km./do garażu/na maksymalnym podwyższeniu.Na postoju przy pracującym silniku
udało się przyciskami sprowadzić samochód do poz.jezdnej lecz wyświetlacz wskazuje od rzeczy.Teraz nadal reaguje na przyciski nieposłusznie,nie daje się ustawić,a wyświetlacz
pokazuje od rzeczy. Jeśli nawet udaje się go podnieść to samowolnie teraz opada ,a wyświetlacz pokazuje nie na temat. Bardzo proszę o poradę i z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • v-6 Ale jakiej rady się spodziewasz? 27.03.11, 16:34
      Jedyna sensowna brzmi: jedź do odpowiedniego warsztatu.
      Jeżeli nie opuścił się sam po wyjechaniu z myjni i osiągnięciu granicznej prędkości, to ewidentnie została zalana jakaś elektryczna czy elektroniczna pierdółka układu sterującego, może się przepalił jakiś obwód. Swoją drogą nie zadroszczę ci jazdy przez miasto na szczudłach (miałem c5). Teraz też mam auto z zawieszeniem pneumatycznym, ale zastosowano w nim - może właśnie wskutek podobnych do twoich doświadczeń - pewne rozwiązanie: pod deską rozdzielczą ukryty jest przycisk, którym można "uśmiercić" całą elektronikę sterującą. Auto samoczynnie doprowadza się do pozycji "normal" (jeśli akurat było w innej) i wszystkie obwody się wyłączają, a podwozie pozostaje zablokowane. Zaleca się to robić właśnie podczas mycia podwozia, podnoszenia na podnośniku warsztatowym, zmiany kół itp. Kolejne naciśnięcie przycisku reaktywuje cały układ.
      Nawiasem mówiąc ciekawe, czy zaszkodziło mu samo mycie ciśnieniowe, czy też to że był podniesiony. Ale to teraz problem akademicki, bo samochód trzeba naprawić.
      Pozdrawiam
      v-6

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka