fibin 01.02.06, 15:28 Co sądzicie o nowej Hondzie CBF250 jako pierwszym motocyklu do jazdy głównie po mieście i okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saracen1608 Re: Honda CBF250 01.02.06, 16:54 A o okolice jakiego miasta chodzi ?? :P Odpowiedz Link Zgłoś
saracen1608 Re: Honda CBF250 01.02.06, 18:47 a to moze byc - małe miasto, rozpedzic sie i tak nie ma gdzie , jak najbardziej sie nadaje :P Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Honda CBF250 01.02.06, 18:54 Zdawałem na takiej Hondzie egzamin na prawko i mogę powiedzieć, że jest bardzo łatwa w prowadzeniu. Ósemki przy jej pomocy robi się genialnie (chociaż operuje się blisko ograniczników skrętu kierownicy) - jest bardzo stabilna przy prawie zerowych prędkościach. Na mieście musiałem trzymać się przepisowych prędkości, ale do 80 km/h przyspieszała bez problemów. Samochody ze świateł spokojnie się zostawia (oczywiście nie wszystkie, ale zdecydowaną większość). Hamulce też były OK, choć nie miałem okazji sprawdzić ich dokładniej. Podobnie w przypadku zawieszenia - przy jeździe na wprost (niezbyt szybkiej)nic niepokojącego się nie działo. Generalnie sprzęt wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Chociaż moim zdaniem kłopotliwe może być wyprzedzanie na trasie. Dynamikę ma podobną do dwusuwowej 125 cc, więc wyprzedzać się da, ale wymaga to przyzwyczajenia. PS. Nie lepiej coś z klasy 500 cc? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 01.02.06, 19:22 Dzięki za informacje, CBF500 też rozważam ale jest dużo droższy i cięższy. Chcę żeby syn nauczył się jeździć w miarę bezpiecznie a żona i tak panikuje przy 250. Max moment obrotowy 22 Nm przy 6000 obrotów wskazuje, że maszynka powinna być dość żwawa. No i, last but not least, bardzo mi się podoba;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 01.02.06, 19:53 yo! no to ja dorzuce swoje 3 grosze. z tego co czytam to zastanawiasz sie nad nowym motocyklem - pewnie jakis leasing, moto na firme itd. coraz wiecej jest takich klientow. jezeli jednak tak nie jest to opisze Ci po krotce moj ever greenowy model 250 - ki: HONDA nx 250 dominator, dlaczego on: - mocny silnik chlodzony woda - zawieszenie enduro - jak mieszkasz w B-B no to bracie... - 19' calowe kolo z przodu i wogole bardziej wytrzymale szprychowane kola na nasze polskie piekne 'dukty' tu masz link z opisem: www.bikez.com/bike/index.php?bike=4045 parametry silnika podobne a masa sporo nizsza. i tyle, wogole uwazam ze na polskie warunki drogowe jedynym madrum i bezpiecznym rozwiazaniem jest enduro czy soft enduro - CBF ze swoimi skokami zawieszen (10 cm) i delikatnymi alufelgami ;) bedzie niestety ciezko znosic nasze dziury, zdrapki, studzienki i inne cuda. pozdrawiam! szynszyll chwilowo bez moto p.s. to znalazlem na allegro, jezeli opis jest zgodny z prawda to urwac z tego 500 PLN i brac: www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M104908 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 20:05 w warszawie w salonie hondy stoi nówka cb250. starszy model cbf, taka jak policja nasza śmiga. za 14 000 ale który rocznik już nie pamietam.. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 02.02.06, 05:46 Yo! nie bardzo wiem co rozumiesz przez nieco bardziej sportowa budowe ;) ale cos poradzimy - jest jedno moto ktore bardzo mi sie podoba i mozesz nim napsuc krwi niejednemu misiowi na 500-ce. VTR 250. nie jest niestety oferowany przez polska Honde wiec trzeba by poszukac, tu jest jedna: www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M27759 i od czasu do czasu sie pojawia na gieldach i w ogloszeniach. jezeli jednak mam byc szczery to kupilbym nowa CBF 250 jak Cie stac i miec swiety spokoj na najblizsze 50 tys km. decyzja nalezy do Ciebie - a jak Ci sie znudzi 250 to mozesz wskoczyc na jakas typowo sportowa 600-ke - tu wybor jest ogromny. szynszyll xlv750r p.s. a pomyslu w stylu kawasaki 400 uwazam za durne ;) wolalbym kupic jakas 600 - ke - masa ta sama a zupelnie inna jazda. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 02.02.06, 05:46 yo! po: 1. rob od razu kategorie A - zadnych A1 i innych gowien. kurs na 250-tkach, egzamin tez, lekko dasz sobie rade 2. jezeli chcesz kupic nowy motocykl w salonie to polecam tegoroczna premiere Hondy: CBF 250 - lekki czterotakt przy ktorym mozesz zostac na dluzej lub wrecz moze to byc Twoje moto docelowe. 3. jezeli chcesz kupic uzywane moto to jest tego troche - zasadniczo jednak odradzam dwutaktowe 125-ki - niska trwalosc, wysokie zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie i trzeba to krecic jak glupie zeby wogole jechalo. i to na ten raz tyle. pozdrawiam! szynszyll xlv750r Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 02.02.06, 18:29 yo! nie bardzo rozumiem po co to wkleiles ;) pierwsza odpowiedz dotyczy czlowieka ktory kategorycznie odzucal enduro wiec mu NX 250 nie polecalem, druga czlowieka ktory chcial koniecznie nowy z salonu. ja napisalem w odpowiedzi do Twojego postu: jezeli nie musi byc nowy kup NX 250 i tyle - cbf 250 to mily sprzet jak sie chce koniecznie nowy i koniecznie nie enduro co ie zmienia faktu ze NX 250 zjada go na sniadanie ;) pzdr szynszyll Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 03.02.06, 17:01 Wkleiłem bo spodobały mi sie Twoje wcześniejsze posty i utwierdziły mnie w decyzji zakupu CBF250:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 17:47 ile kosztuje takie nowe CBF250..? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 03.02.06, 20:59 Oficjalna cena to 15900 ale można sie targować. Nie chcę na razie mówić nic więcej żeby nie zapeszyć. Negocjacje w toku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.06, 21:07 gs500F tera jest z OC AC NW za 19000zl chyba..:) ta co ci pisalem ze stoi nowa cb250 w warszawie jest za 14 000zł. do negocjacji Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 04.02.06, 08:52 Dzięki za pomoc:) Suzuki GS500 z 2005 można spokojnie kupić za 16000, raty "zero" procent, kolor do wyboru, ale jest trochę za ciężki a chce żeby syn nauczyl sie jeździć a trochę wątły jeszcze jest niestety. Poza tym to już moto nie pierwszej świeżości, a świat idzie do przodu:) Honda CB to stara konstrukcja niestety, CBF nowiutka, jak dobrze pójdzie to dam 14000 + kilka setek może:) www.mc.honda-eu.com/uk/en/sh/CBF250/in/index.jsp?banner=/uk/en/Images/48439.swf www.honda.co.uk/motorcycles/2006/ www.honda.at/content/mc/15095_21382.html moto.honda.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 04.02.06, 12:51 yo! no toś mnie Chopie rozbawil ;) Honda CBF jest szczytem japonskiej mysli technicznej ostatnich lat ;) najkrocej mowiac GS, CB i CBF to dokladnie ten sam rozdzial techniki motocyklowej, przy czym GS ma najwiecej z rasowego motocykla - od mocy zaczynajac na hamulcach konczac. co nie zmienia faktu ze zdecydowanie kupiłbym NX 250 ;) pozdrawiam! szynszyll Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 04.02.06, 13:49 Cieszę się, że cię rozbawiłem:) Przyjrzę sie tym motorkom jeszcze raz:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 04.02.06, 14:30 yo! bede nudny ale wg mnie sredni NX ( bo jest jeszcze nx125 i nx 650) to maszyna idealna do nauki i zabawy - skoki zawieszen po 19 cm, woda nie pozwalajaca zakatowac silnika, mocny silnik i niska masa. ja sam mieszkam na podkarpaciu i wiem ile radosci daje enduro - Ty mieszkasz w rownie pieknym miejscu i jak juz syn zlapie bakcyla to go z lasu na szose nie wygonisz ;) pzdr szynszyll Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 04.02.06, 14:33 Problem w tym, że będziemy jeździć głównie po mieście nie po lesie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 04.02.06, 19:19 yo! problem w tym ze drogi w naszych miastach nie przypominaja niczego znanego w cywilizowanych krajach i nikt o zdrowych zmyslach projektujac motocykl nie przewiduje 30 cm kolein dziur wielkosci irlandii czy studzienek 15 cm ponizej poziomu - enduro ma ta przewage ze jezdzi i tu i tu a 'szosa' tylko 'tam' ;) szynszyll p.s. wszystko jasne staje sie gdy ktos smigajacy na codzien 'szosa' siada pierwszy raz na enduro i 'idzie' po miescie pake dwadziescia a zawiecha tylko radosnie poprychuje zamiast blagac o litosc ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 05.02.06, 07:22 Wiem co nieco o naszych drogach bo jeżdżę po nich dobrze ponad dwadzieścia lat, w tym ostatnie sześć również na skuterze:) Wiem, że enduro są mocniejsze i wytrzymalsze, ale po prostu mi sie nie podobają, a dla mnie wygląd pojazdu też jest ważny:) Poza tym kręgosłup już nie jest pierwszej młodości i do brykania po terenie już sie nie nadaje:( Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 05.02.06, 07:59 OK, przyznaję szczerze, że XL650V TRANSALP bardzo mi się podoba, zwłaszcza ten wiśniowy 2006, ale z wielu wzgledów jest dla mnie obecnie nieosiągalny. Ale za kilka latek, kto to wie:) moto.honda.pl/ news.auto.cz/?article=5401 Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 05.02.06, 09:16 Z endueo podoba mi się również BMW F 650 GS:) www.bmw-motorrad.pl/products/enduro/f650gs/ Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 04.02.06, 14:31 www.hondamotorcycles.com.au/motorcycle+range/road/entry/cb250.htm Honda CB250: 233,8 cm3, 15,3 kW/8000, 20Nm/6500 moto.honda.pl/ Honda CBF: 249 cm3, 16 kW, 22 Nm/6000 Suzuki GS jest rzeczywiści niezły, też go rozważałem, boje się tylko, że dla syna może być za ciężki. Ale spróbuje się potargować, zobaczymy co z tego wyjdzie, sprawa jest wciąż otwarta. Zastanawia mnie tylko to, ze nie ma go w ofercie na ten rok a sporo zostało z 2004 i 2005. Słabo się sprzedawał? CBFki z zeszłego roku zeszły wszystkie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 16:15 szynszyl ci dobrze mówi. średni NX jest bardziej uniwerslany od cb/cbf. technologia cb i cbf raczej sie nie rózni. takie enduro jest tak samo szosowe ja cb, z tą różnica ze jezdzi po każdej drodze, kraweżniku, trawniku, szytrze itp. a cb(f) to już tylko asfalt. i raczej bedzie też mniej palić wachy i bedzie tańsza w serwisie. Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 04.02.06, 18:37 Fibin, jak kupicie CBF 250 koniecznie dajcie znać i podzielcie sie wrażeniami. Bardzo mnie ten motorek interesuje, kto wie, może w przyszłym roku... :) Też słyszałem w salonie, że w zeszłym roku sprzedali praktycznie wszystko. Tym bardziej dziwne, że w polskim necie prawie nic nie ma o tym moto... Może się nie przyznają ludzie do takiego małego motorka? ;) Albo wszystko wzięły szkoły jazdy? Za to w czeskim, hiszpańskim necie jest sporo o CBF-ce 250, same pozytywne opinie. Są ciekawe czeskie testy. Wersja z 2005 ma max licznikowe 130 km/h z haczykiem, przy 110/h jeszcze normalnie przyspiesza. Ma b.dobre hamulce, światła i skrzynię biegów, niezłe zawieszenie podobno. No i ma dochładzanie cieczą :) Słowem: mały przyzwoity szosowy motocykl. Wersja z 2006 ma lekko zmodyfikowany design, Euro 3, mniej spala (podobno) i ma 2 konie więcej mocy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szynszyll Re: Honda CBF250 IP: *.rzeszow-krakowska.sdi.tpnet.pl 04.02.06, 19:38 yo! gdzie Ty wypatrzyles chlodnice wody w CBF 250? ;) www.motorbikes.be/en/Honda/2004/CBF%20250/ te dwa przewody ktore wychodza z silnika ida do malej chlodniczki oleju pod bakiem i czesc im za to bo przy takiej pojemnosci i uzyskiwanej mocy sie to pewnie przydaje. pzdr. szynszyll Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.06, 19:39 gliniarze co maja w warszawie te cb250 to mówia ze im pali 5,5 po miescie, ale oni to rwą ce swiateł jak szaleni:D ja mialem cb500 to przy lataniu tylko po miescie rura rura rura, to max mi wychodziło ale znaj zycie pałom by wyszło z 7:D Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 04.02.06, 22:15 Jasne, że się podzielę wrażeniami:) Masz jakieś namiary na te czeskie teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 05.02.06, 01:17 Szynszyl, nieprecyzyjnie się wyraziłem - chodziło mi o tę chłodniczke oleju. Użytkownik z innego forum twierdzi, że ta chłodniczka się dobrze spisuje. Można w upały lecieć na dowolnym dystansie 110/h bez obawy przegrzania. Brembo, CBF 250 jest nowszą konstrukcją niż CB. Spala 2.5 litra przy jeździe 80/h, przy pałowaniu nie przekracza 4 litrów. Dane wziąłem z czeskich testów i innych źródeł. Fibin, tu masz jeden czeski test, z fajnym filmikiem. Drugi zgubiłem, ale poszukam i podrzucę. news.auto.cz/?article=3775 Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 05.02.06, 07:17 Dzięki, super, już się nie moge doczekać, syn też. A tu zima wciąż szaleje:( "Jezdit můžete až do aleluja"!!! Czyż czeski język nie jest piękny? Poza tym mam szacunek do Czechów za Skodę. Jeździmy Fabią już prawie rok i jest to naprawdę fajne autko. Jeśli ktoś nie cierpi na manię wielkości i kompleks marki oczywiście:) Jak będziesz miał jeszcze jakieś fajne linki to podaj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 06.02.06, 14:38 Fibin, ja jeżdzę Fabią już 4-ty rok i jest OK poza drobnymi pierdołami, typu trzeszczenie deski. Siemka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 06.02.06, 14:35 Fibin, dołączam się do AdamaPawła, też mnie CBF250 bardzo interesuje, jak kupisz i trochę pojeździsz to napisz posta o wrażeniach. My z AdamemPawłem mamy nowe Yamaszki YBR125 (cena rewelka bo tylko 8.900 zł za nówkę) ale jednak CBF250 jest mocniejsza i trochę szybsza, więc kto wie, może za rok wymienimy sobie na CBF250 :) I na koniec uwaga do osób, które koniecznie ale to koniecznie muszą wtrącić swoje 3 grosze na temat 500cc. Jeśli ktoś się pyta o szosową 250cc to mu nie wciskajcie GS 500 albo jakiegoś enduraka. Gość pyta o konkretny model, to znaczy, że wie czego chce. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 06.02.06, 14:50 The Irish Times o Hondzie CBF250: www.ireland.com/newspaper/motoring/2005/0223/3539631175MOT23BIKETEST.html Warto przeczytac:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 06.02.06, 14:55 Też oglądałem tę Yamaszkę w salonie w zeszłym roku i bardzo mi sie podobała, szczerze mówiąc to bardziej niż Honda CG125:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 06.02.06, 21:07 Fibin, mi też się YBR125 dużo dużo lepiej podobała niż CG125 dlatego mam właśnie ją a nie CG125 :) Osiągi takie same (podobno YBR125 nawet ciut lepsza), jakość też OK. No i w dodatku cenowo YBR125 zdecydowanie wygrywała i nadal wygrywa. Odpowiedz Link Zgłoś
fastviper Re: Honda CBF250 18.03.06, 15:53 Już nie wygrywa (promocja Hondy) ;-) Mnie jeśli chodzi o YBR i CG najbardziej martwi to, że jeśli ją kupię, to za rok bardzo trudno będzie ją sprzedać za więcej niż 4tys zł. Na taką stratę mnie nie stać... Z 4T 250 jest jeszcze gorzej, bo nie można tym jeździć na A1 a jak ktoś ma A, to czemu nie kupi 500ccm? Jeśli chodzi o autora wątku: gratuluję ojca Twojemu synowi ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 06.02.06, 17:03 Genewa 2004 www.honda-geneve.com/catalog/CBF250-2004.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 06.02.06, 21:20 Dzięki za linki, bardzo dużo wiadomości, dobre opisy i ładne zdjęcia. Co do Vmax to zdania są podzielone, na tym czeskim teście chyba czytałem, że 130 km/h, tutaj czytam, że 125 km/h. W sumie różnica niewielka ale ... przy takiej mocy i pojemności każde 5 km/h ma znaczenie :) Ale i tak jest szybsza niż YBR125 (góra 105 km/h), hehehe. CBF250 na żywo nie widziałem, ale na zdjęciach wygląda naprawdę świetnie. Myślę, że w pełni by mnie zadowolił ten sprzęt (jazda po mieście, pozamiejskie przejażdzki po asfalcie w promieniu 100 km). Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 06.02.06, 21:47 Mnie też głównie do tego jest potrzebna. Dotychczas jeździłem na skuterze, ale już mi się troche znudziło;) Zobaczyłem ją w zeszłym roku w salonie Hondy i było to coś w rodzaju "miłości od pierwszego wejrzenia"! Tegoroczna jest chyba jeszcza ładniejsza, przynajmniej na zdjęciach:) www.honda.at/content/mc/15095_21382.html www.honda.co.uk/motorcycles/2006/ moto.honda.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brembo Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:41 chopaki ja wam powiem ze gadacie dobrze. macie ludzkie oczekiwania do moto 125/250. taką pojemnoscia jak bym nie mial czego innego tez bym trasy wakacyjne po 8000km robił po europie. MZ251 kiedys sie robilo 400km dzinnie i bylo to bardziej komfortowe niz na cb500:D serio. ale tak wam powiem ze jak dla mnie pakujecie sie w strate kasy... bo po jednym, dwóch sezonach bedziecie szukać wiekszech mozliwiosci, wiekszych moto, a cena za jaka opchniecie te swoje 125/250 bedzie śmieszma.. pozdro 600V Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 00:04 Niekoniecznie, Brembo, będę zaraz szukał większych moto i możliwości. Kwestia charakteru, możliwości i potrzeb. Nie jestem nienasycony i goniący za mocą czy nowinkami. Mam takie podejście, że wolę przyzwoity i nowy sprzęt ze średniej półki, z którego mógłbym długo i w pełni korzystać. Mam tak z komputerem, aparatami, rowerami itd. Więc nie przypuszczam, że z moto będzie inaczej. A nawet jeśli będzie inaczej - to do emerytury daleko, straty się odrobi :) Jak na razie pojeździłem na YBR, stwierdziłem, że trochę za słaba, ma za to inne plusy, których nie mają większe motocykle. Coś za coś. Najważniejszy jest złoty środek. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 07.02.06, 17:53 AdamiePawle widzę, ze prezentujemy bardzo podobny sposób myślenia i jest mi bardzo miło:) Najważniejsza jest droga środka i zachowanie we wszystkim umiaru, jak mniej więcej mówią buddyści, i jest mi to bardzo bliskie:) Bycie sobą i odwaga w obronie własnego zdania i poglądów też jest bardzo ważne. Nie wszyscy muszą i chcą mieć najszybsze i najmocniejsze samochody, motocykle, komputery i inne gadżety:) Dla mnie na przykład jazda autem w granicach 120-130 km/h po polskich drogach jest zupełnia wystarczajaca, choć jechałem znacznie szybciej i wcale miło tego nie wspominam. Dlatego kupiłem sobie nową Skodę Fabię i jestem z niej bardzo zadowolony:) Jeżeli Honda CBF250 "wyciąga" 130 km/h to jestem przekonany, ze mi to w zupełności wystarczy. W dłuższe trasy na razie się nie wybieram. A jeśli to będzie za mało to pomyślę o czymś silniejszym. Dobre auta i motocykle nie tracą dużo i szybko na wartości:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.02.06, 23:47 Te stronki, które podrzuciłeś, Fibin, jeszcze bardziej mnie przekonują (siła reklamy haha) do małej Hondy. Zresztą i tak jestem od dawna przekonany. Jesienią siedziałem na niej w salonie + kółko po placu. Wiosną zrobię jazdę próbną :) Na razie czekam, aż nasza zima zła ustąpi, żeby odpalić YBR. Myślałem, że może moim następnym motocyklem będzie 500cc, ale parę tysięcy km (miasto + niedalekie wypady) na YBR przekonały mnie, że to byłby błąd. I koszty znacznie większe i przepychanie prawie 200 kg po zatłoczonych wąskich drogach Rybnika itd. mija się z celem. Poręczność YBR jest tu nie do przecenienia :) Jedyne minusy Yamahy to znikoma moc (na dwupasmówce zmienia się prawie w motorower) i mała waga (wiatr). CBF ma prawie identyczne wymiary, ale jest nieco cięższa, mocy na miasto i wycieczki ma w sam raz, jest nieco bardziej komfortowa (na obu było mi wygodnie), no i jest lepsza technologicznie bez dwóch zdań. Szkoda tylko, że CBF ma ciut ascetyczniejszy design (np. wydech) ;) YBR ze swymi gustownymi chromami wygląda jak cukierek, szczególnie dzieciom się podoba hahaha Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 07.02.06, 18:06 Ja ostatnie sześć sezonów jeździłem na skuterze Gilera Stalker, w mieście rewelacyjny, po górzystej okolicy (Szczyrk, Wisła) też niezły, natomiat na czteropasmówce np. do Katowic to już nudno:) Byłem w 2000 roku w Rybniku zdejmowć blokadę. W tamtą stronę jechałem 40-50, z powrotem 80-90. Rybnik od Bielska-Białej niedaleko, może się kiedyś spotkamy gdzieś w środku drogi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 21:05 Czyli Twoja odblokowana Gilera ma podobną prędkość podróżną do mojej YBR ;) Ja jadę na dwupasmówce do Katowic właśnie 90/h. Mogłoby być trochę więcej, choć bardziej by mi zależało na dynamice niż na prędkości. Przy setce na motorku nakedzie już trochę wieje, ale pewnie bym się przyzwyczaił do większych prędkości ;) Nie jechałem nigdy szybciej niż motocyklem niż setką. Nie było okazji. W marcu 2005 kupiłem chiński skuter 50ccm, bo mi się skutery spodobały, gdy byłem w Hiszpanii. Ale nie przypuszczałem, że mnie to wciągnie, ten skuterek miał służyć do jazdy po gazety itd. Jednak niespodzianie dla siebie zrobiłem prawko A, sprzedałem skuter i kupiłem YBR. Tak więc szybko to wszystko poszło - YBR mam od końca sierpnia. Nie sądzę, by mi CBF (jeśli ją z pomocą Opatrzności kupię :)) nie wystarczyła, jako pojazd rekreacyjny i dojazdowy do pracy. Zresztą w wieku 35 lat czas szaleństw chyba mam za sobą ;), choć kto to wie? Nikt siebie do końca nie zna. Istotne są też nasze kochane drogi hamujące sportowe zapędy, w mojej okolicy dziura na dziurze :( A enduro mi nie leżą jakoś. Do tego dochodzi fakt, że 80% moich tras wiedzie przez teren zabudowany. No i koszty eksploatacji, w zeszłym sezonie zrobiłem na skuterze i YBR 10 tys. km, a była dłuższa przerwa w jeździe z powodu zmiany pojazdu. Zresztą zobaczymy, co przyniesie przyszłość :) Trochę mnie irytuje to nagminne narzucanie na forach pojemności 500-600cmm, w dodatku jako pierwszego motocykla. Dla mnie taka pojemność byłaby nawyższym wyobrażalnym pułapem hahaha. Chyba ;) Pozdrawiam, kto wie, może się spotkamy, chętnie bym obejrzał Twój nowy nabytek. Życzę rychłej finalizacji zakupu :) Odpowiedz Link Zgłoś
matej23 Re: Honda CBF250 07.02.06, 21:10 Gość portalu: adampawel napisał(a): > Trochę mnie irytuje to nagminne narzucanie na forach pojemności 500-600cmm Może tak jest dlatego, iż 500cc oferują nieco lepszą dynamikę i co ważniejsze, krótszy czas wyprzedzania na trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:40 Zgadzam się, Matej, na pewno lepiej mieć szybszy i mocniejszy motocykl niż słabszy niż wolniejszy. Tylko np. ja przede wszystkim jeżdzę w ciasnym mieście itd. - więc mały motorek po prostu mi wystarczy, a jego poręczność i lekkość jest tu plusem. Ja myślę, że większe pojemności są zdecydowanie popularniejsze w Polsce niż małe, bo większosć motocyklistów jeździ głównie dla rozrywki, adrenaliny itd. Tymczasem ja swój motorek traktuję jako bardzo przyjemny środek dojazdowy + czasem łagodnie rekreacyjny :) Tu wg mnie leży przyczyna sprawy. Czytałem kiedyś artykuł o jednośladach w miastach Japonii. Pisało tam, że na japońskich ulicach zdecydowanie przeważają pojazdy 50-250 ccm. Czyli dostosowanie formy do treści albo dobór pojemności do potrzeb. W wielu zachodnich miastach, które odwiedziłem, też widzałem zdecydowaną przewagę skuterów czy małych motorków na wielkimi. Tak mi się przynajmniej zdawało, nie patrzyłem może uważnie, bo malo mnie jeszcze moto interesowały ;) Po co mi "ekonomiczny" "zwinny" miejski pojazd, który spala 5 litrów, waży 200 kg i przyspiesza w 5 s do setki? Honda CBF przyspiesza do setki w najwyżej 10 s - więc i tak weźmie 90% aut w warunkach miejskich czy podmiejskich. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 07.02.06, 22:46 Ale są większe, cięższe, droższe i więcej palą. Coś za coś;) Osobiście wolę nową 250 niż starą 500/600. Gdyby tak odjąć po zerze i przełożyć to na kobiety to czyż nie lepsza zgrabna dwudziestopięciolatka od przyciężkawej pięćdziesiątki? Sześćdziesiątkę przezornie przemilczę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:48 :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
akeley Re: Honda CBF250 07.02.06, 22:49 A może Suzuki 250SB ? Supermoto - na polskie warunki drogowe jak znalazł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 22:54 Akeley, zaraz poszukam w necie czegoś o tym Suzuki :) Jaszcze mam trochę czasu do kupna kolejnego moto ;) Supermoto nie są złe. Bardzo mi się też podoba nowa Yamaha MT-03. To wprawdzie taka hybryda i o większej znacznie pojemności, ale zapowiada się wspaniale :) Choć cena... :( - a używek jeszcze długo nie będzie... A kiedy, Fibin, kupujesz motorek? I który rocznik? Domyślam się, że 2006? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 07.02.06, 23:06 Już mam zamówioną nową Hondzię CBF250 2006. W przyszłym tygodniu idę dobijać targu. Daje zaliczkę a resztę płacę przy odbiorze na wiosnę. Cena prawdopodobnie 14700 PLN. Już się nie mogę doczekać! A tu zima akurat, chwycił mróz i śnieg znów spadł:( Patrzyłem na to Suzuki 250SB ale mnie osobiście się nie podoba, choć na nasze dziurawe drogi na pewno by się nadawał:) Odpowiedz Link Zgłoś
akeley Re: Honda CBF250 07.02.06, 23:14 Jest jeszcze Suzuki ST250, taki oldschool, trochę jak Suzuki GN250, ale za to piękny półmatowy, czarny lakier! Tylko nie wiem, czy można go dostać w Europie :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.06, 23:31 Na temat Suzuki 25OSB w polskim necie nic nie ma :( więc pewnie w Polsce niedostępny. Obejrzałem na zachodnich stronach fotki i dane. Pewnie nie jest zły na nasze drogi. Suzuki TS 250 obejrzę jutro - ide spać,dobranoc. PS. Znam to uczucie, Fibin ;) Ja miałem odebrać motorek w piątek. Przyjechałem rano do salonu, żeby wszystko podpisać itd. Mechanicy właśnie wyciągali YBR-kę z kartonu. Tymczasem facet z papierami spóźnił się z Katowic o godzinę (a jechał na moto ponad 1000ccm :)) Podpisywanie trwało jeszcze dłuuuuższą "godzinę", potem szybko pojechałem do komunikacji po rejestrację i tabliczkę - a tu pani w okienku stwierdza z kamiennym spokojem, że już mnie nie przyjmie, bo piątek i zamykają... Była niewzruszona. Czujecie ten ból?? Do domu... i czekać do poniedziałku. Myślałem, że dostanę zawału :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 08.02.06, 08:52 Ja kilka lat temu na przełomie kwietnia i maja byłem na nartach w Austrii na lodowcu Stubai (koło Innsbrucka) i kupiłem tam sobie w serwisie narciarskim w Innsbrucku bardzo okazyjnie lekko używane pozawodnicze Voelkle P40 bez wiązań. Patrzyłem na nie przez kilka miesięcy czekając na nastęną zimę. Ale w końcu się doczekałem i poszalałem do syta:) A o prawdziwym motocyklu marzę od dziecka. I może wreszcie tez się doczekam:) Sztuka czekania i cierpliwości to wielka sztuka zaiste:) Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 08.02.06, 16:46 www.allegro.pl/show_item.php?item=85742956 Prawdopodobnie prawdziwa okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 08.02.06, 21:04 Może i okazja ale ja mam pewne wątpliwości. Kupiłem parę rzeczy na Allegro i średnio pasowały do tego co o nich napisano:( Zdjęcie i specyfikacja wklejone na Allegro to model 2006 a facet sprzedaje 2005. Różnią się paroma szczegółami m.in. mocą silnika (nowy 16kW, stary 15kW) i wyglądem. Dane i zdjęcie starego modelu też są dostępne na stronie Hondy więc wygląda mi to na manipulację. Nie rozumiem dlaczego miałbym nie płacić podatku od kupna tego motorka. Może gdybym kupował na firmę, ale ja kupuję prywatnie. Sprzedawca mieszka w Wa-wie, ja w B-B a to kawałek drogi:) I last but not least: nie lubię czarnego koloru! De gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 08.02.06, 23:20 Fibin, jemu chodzi o to, że nie zapłacisz "opłaty skarbowej" 2 % od ceny zakupu bo będziesz miał od niego fakturę VAT a nie umowę kupna-sprzedaży. Natomiast zgodzę się, że dane i zdjęcie są od modelu 2006 a sprzedaje 2005. No i jakoś mało jeździł, tylko 400 km ? Też bym wolał niebieską albo czerwoną niż czarną. No i o tej karcie pojazdu coś kombinuje, bo przecież te motocykle były kupione w Polskim salonie jako nowe fabrycznie, więc on też dostał karty pojazdu za darmo i ma obowiązek je przekazać nowemu nabywcy. Fibin, kupujesz 2006 za 14.700 ? Jeśli to prawda to ten gość chce za dużo za te używane 2005 (nawet jak nie jeżdżona to i tak się liczy, że jest z drugiej ręki). W jakim salonie kupujesz ? Pozdrawiam, Tomek Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 09.02.06, 08:26 Czyli jednak wygląda na to, że facet coś kombinuje:) Wszystko wyjaśni się prawdopodobnie w przyszłym tygodniu jak pojadę do salonu. Na razie jestem chory, siedzę w domu i kontaktuje się z dealerem przy pomocy maili. Mam obiecane (bo zima i martwy sezon!) 14700 PLN za srebrną nówkę 2006, najpierw zaliczka, reszta ptrzy odbiorze (jak pogoda się zrobi odpowiednia do jazdy na motorze). Salon Hondy w Bielsku-Białej. Skuter mogę wstawić do komisu i pomogą go sprzedać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 09.02.06, 18:50 Fibin, dzięki za info. 14.700 zł za nówkę 2006 to bardzo dobra cena ! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 09.02.06, 21:02 Też tak uważam i mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 14.02.06, 18:41 Motorek zamówiony, srebrna nówka 2006! Dziś byłem w salonie, wpłaciłem 1000 PLN zaliczki, cena gwarantowana 14700 PLN, prawdopodobnie sciagną ją jeszcze w tym tygodniu, odbiór do 1 kwietnia. A tu śnieg sypie i sypie, katamaranem nawet ciężko się jeździ. Byle do wiosny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 14.02.06, 18:57 Fibin, tylko żeby przy odbiorze 1 kwietnia nie okazało się, że to prima aprilis i musisz dopłacić 1.200 zł :) A tak na serio to wszyscy doradzają kupowanie dużych motocykli 500, 650, 1000. Tylko gdzie w Polsce na nich można pojeździć, skoro autostrad mamy niewiele i płatne, większość tras to wąskie szosy bez poboczy, dziury jak kratery, katamaranów i tirów jak mrówków a radarów też coraz więcej. A kupować taką maszynkę, żeby się pościgać od świateł do świateł albo palić gumę to dla mnie bezsens. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 14.02.06, 19:08 Mam nadzieję, że nie będę musiał czekać do 1 kwietnia, że wiosna przyjdzie wcześniej:) Rozmawiałem ze sprzedawcą chyba z godzinę oczywiście o motocyklach. Mówił m.in. ,że nieraz jest przerażony, bo przychodzą ludzie z duża kasą, nieraz całkiem młodzi i koniecznie chcą "przecinaka" min. 1000 ccm. On pyta czy kiedyś już na czymś jeździli, oni, ze nie, on, że może by coś mniejszego na początek oni, ze nie ma mowy i on jest bezradny bo musi sprzedać. I tacy są najczęściej "dawcami narządów", niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.06, 18:32 Hej hej, niektorzy mnie znaja-tych pozdrawiam, innych tyż:) Jestem z koszalina, planuje kupno sprzetu od 4 lat (kto tu mowil o cierpliwossci?:) W tym roku na wystawie motocykli u nas duzo czasu spedzilem siedzac na ybr, stala akurat obok nowej R6. Slyszalem jak kilka osob mowilo ze kupuje akurat teraz scigacza. Mieli od 18-20 lat, nie wygladali na motocyklistow, raczej na samobojcow. Ktos tu mowil o dawcach narzadow? B(y) T(he) W(ay) Obecnie rozwazam kupno ybr albo cbf. mam 18 lat i brak aspiracji scigantowych. od siebie daje 5tys zl, reszta rodzina. Radzicie zapewne CBF250, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 16.02.06, 08:39 Ja kupuję, niedługo podzielę się wrażeniami z jazdy:) Podobno ta nowa wyciąga nawet pod 160 km/h, ale nie wiem czy będę to sprawdzał. Dla mnie nawet autem to dużo, czuję się nieswojo i lekko wystraszony, że mogę nie zapanować nad ewentualną niespodziewaną sytuacją na drodze:( Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 16.02.06, 11:06 Gdzie słyszałeś, że ta nowa wyciąga pod 160/h?! Nie bardzo mi się chce wierzyć, ale gdyby... :) Ma przecież tylko 5 kM wiecej, a stara jedzie 130/h, z wiatrem czasem 140 (wg testów i opinii). 500- tki jadą ok. 180-190, więc... Zresztą jeżdzenie jakimkolwiek pojazdem v-max to męczenie silnika i siebie. Bardzo jestem ciekaw Twoich wrazeń! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 17.02.06, 19:43 Mikiet, witaj druhu :) Wiesz, jakby mi rodzina chciała dołożyć kasę powyżej mojego wkładu w wys. 5 tyś. zł to bym brał ... Yamahę MT-03 :):) A co, niech płacą skoro tacy dobrzy, hehe. A mówiąc poważniej, wszystko zależy od ograniczeń budżetowych. Gdybym takich nie miał to bez wahania brałbym CBF250, niestety mogłem sobie pozwolić tylko na YBR125. Ale kiedyś to się zmieni, mam nadzieję. Fibin, aż mnie zamurowało, CBF250 160 km/h ??? Oj, to chyba bardzo wątpliwe. Wiesz, reklama dźwignią handlu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.06, 20:37 Witaj witaj, wiesz, ograniczenia niby sa, ale... w sumie to osiemnaste urodziny ma sie tylko raz w zyciu... Ciezko byloby chyba te 160 wytrzymac-mowie o jezdzcu i o maszynie. Jutro ide sprawdzic YBR125 w salonie-zrobie zdjecia i zobacze jak na nim wygladam, jesli bede za duzy (mam 186) to bede sie dalej rozgladal. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 18.02.06, 04:52 Sprzedawca w salonie tak mówił! Aż sie wystraszyłem, bo żona stała obok a ona strasznie boi się o syna. Sama też panicznie boi się jeździć, nawet jako plecak. Choć w katamaranie radzi sobie świetnie:) Szczerze mówiąc to też w to nie bardzo wierzę, ale kto wie? Moja Fabcia ma 64 kM, waży saute 1050 kg a pomyka 160km/h (sprawdziłem!). Hondzia ma 22kM, waży tylko 138,5 kg, to czemu by miała tez tyle nie wyciągnąć? Pewnie wcześniej czy później to sprawdzę, tylko nie wiem gdzie, bo drogi po zimie dziurawe jak dobry szwajcarski ser:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 18.02.06, 13:45 Fibin, moja Fabia 1.4 MPI ma tylko 60 KM ale jechałem nią 170 km/h na trasie katowickiej (za Piotrkowem Tryb.) To już był szczyt jej możliwości - gaz w podłodze. Mikiet, cóż, od razu było mówić, że masz 186 cm wzrostu. Uważam, że na YBR125 jesteś za wysoki i będziesz wyglądać "nie-za-bardzo". Ja mam 173 cm i jest akurat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.06, 17:41 Ja mam ok. 177 cm wzrostu (czasem mi wychodzi 178, czasem 176 :)) - i znośnie wyglądam na YBR (ale daleeeko mi do Arnolda :)). Mój znajomy, któremu dałem się przejechać ma równo 178, jest średniej postury i też wygląda na YBR OK. Oczywiście widać, że to malutki miejski motocykl - wyglądał na nim przyzwoicie. Dałem się też przejechać innemu koledze - wielki sportowiec, 190 cm jak nic - i tu już było gorzej :). Ale kolega stwierdził, że dobrze się na YBR-ce czuje, jednak ona ma zaprawę, bo lata jeździł maluchem poskładany jak scyzoryk :) Mikiet, oprocz wygladu sprawdź, jak się czujesz na tym moto, czy nue masz za bardzo podkurczonych nóg itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 19.02.06, 19:02 Byłem dziś na MBS 2006 w Wawie na Torwarze. Jeśli chodzi o Hondę CBF500, którą nareszcie mogłem zobaczyć na żywo (CBF250 nie było) to niestety jestem zdegustowany jakością spasowania plastików i siedzenia kierowcy, szpary takie, że wstyd. Już mi ochota na CBF250 przechodzi :) Ale hostessy były świetne ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 19.02.06, 19:05 A co do podkurczenia nóg, to tak jak przypuszczałem, GS500 nie jest zbyt wygodny, nogi są za bardzo podkurczone i po dłuższej jeździe na pewno ścierpną. Siedziałem na nim na MBS 2006. GS500 zatem nie kupię :) Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 19.02.06, 19:21 Hej, Tomex, w CBF 250 nie zauważyłem żadnych tragicznych szpar. Motocykl wydał mi się troszkę lepiej wykonany niż YBR. Ale to były dość krótkie oględziny - wkrótce go znów obejrzę + jazda próbna :) A przy okazji - mam już 71 km nakręconych w TYM SEZONIE hehe :) :) :) Zerknij na stronkę YBR. Czekam na raport o MBS 2006! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 19.02.06, 19:23 Ciekawe! Ja oglądałem CBF500 w zeszłym tygodniu w salonie ale nie zauważyłem żadnych szpar, może niezbyt dokładnie się przyglądałem:) Nowej CBF250 jeszcze nie było, starą oglądałem w zeszłym roku ale tez nie widziałem żadnych wad. No cóż, zakochani tak mają:) Zastanawiam się czy wziąć sobie fly screen, czyli owiewkę. Czy to coś daje? Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 19.02.06, 19:38 Widziałem dużo zdjęć CBF 250 z takimi miniowiewkami - na mój gust takie owiewki szpecą. Ale ludzie mówią, ze to się sprawdza, na pewno nie spowalnia, za to odchyla powietrze nad głowę. Pewnie przy prędkościach 120-130 to się przyda. Ja nie jechałem szybciej motocyklem niż 100/h - ale nawet przy tak marnej prędkości czuć już napór powietrza. Ale najgorsze są te cholerne owady i huk powietrza o kask (mam średniej jakości kask). Jak mi raz jakiś wielki trzmiel przywalił w kask - to jak bomba. Trochę opinii o CBF czytałem - wszystkie podkreślały przyzwoitą jakość wykonania - więc może mimo stanu zakochania widzisz dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 20.02.06, 15:14 Dostałem dzisiaj z salonu Hondy:) Witam i dziękuje za maila ku przestrodze tych , którzy żle dobierają motocykle. CBF250 zamówiony przez Pana dostaniemy najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam , Zbyszek Szatan , SMC Bielsko. > > video.google.com/videoplay?docid=-5598263209431912025&q=kawasaki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 17:06 :) :) :) A o co chodzi z tym mailem ku przestrodze? Czyżby Ci dziękowali za reklamę CBF- ki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 20.02.06, 18:57 Wysłałem mu ten filmik z crashem. On mi właśnie mówił, że wiele osób nie dostosowuje parametrów motocykla do swoich umiejętności i często tak właśnie to sie kończy:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YAMAHAYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 20.02.06, 21:42 Kurde, ale nieźle walnął w ten murek :( Brrr Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: Honda CBF250 20.02.06, 23:12 Gość portalu: Tomex YAMAHAYBR125 napisał(a): > Kurde, ale nieźle walnął w ten murek :( Brrr bo on właśnie na ten murek patrzył, więc nie mógł wjechać w nic innego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.02.06, 23:16 Walnął, walnął... i to przy szybkości 80/h, może trochę więcej - sadząc z niewyraźnego prędkościomierza. A takie skutki... Na drugim forum była kiedyś zażarta dyskusja o tym filmiku. Przeważały glosy, że albo zahaczył lewą nogą o ziemię i stracił głowę (zaczął sie podpierać, zamiast podnieść nogę i głębiej wejść w zakręt), albo zablokowało mu tył przy ostrej redukcji bez przegazówki (widać, jak dotyka klamki sprzęgła). Tak czy inaczej, jeśli to autentyczny filmik - to pewnie gościu był nowicjuszem, może dopiero wyjechał z salonu i kazał się sfilmować na pamiatkę... Ale chyba przeżył. A ja dziś trochę przeginałem. Ciepło, 8 stopni, ale nędzna widoczność, mgiełka, zero słońca i mnóstwo wody na jezdni, pełno piachu, żwiru po roztopach oraz zalane świeże koleiny). A ja oczywiście w największym ruchu do Rybnika itd. Jeszcze w tym roku nie widziałem innego motocykla na drodze oprócz swojego (nie liczę paru skuterków czy Simsonów ze starszymi jegomościami). Koniec, nie kuszę losu. No i potem to mycie motocykla (słona woda itd.) ;) Zaś przedwczoraj wpakowałem się w boczną dróżkę (byłem u kumpla), całą zawaloną zwałami mokrego śniegu i lodu. To był balet. Dodanie gazu na dwójce i obrót o 90 stopni. Kawał drogi tak przejechałem, obracało mnie jak bąka, tonąłem :) W końcu zostawiłem motor i doszedłem pieszo. Gdyby motorek był troszkę cieższy - to bym go nie utrzymał - cudem nie było gleby. Ale zabawa była :) Chyba po YBR kupię enduro :) Sorry za OT :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 28.02.06, 21:22 CBF250 za 13100: kawaler.com.pl/index.php?link=aktualnosci&id=5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hun Uparciuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.06, 22:37 www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M147224 Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 01.03.06, 17:43 Fajnie, Fibin - 13100. Tylko: 1. Testowa sztuka, kto wie, jak ja docierano, może mulono, może męczono. 2. Rocznik 2005, lepszy byłby 2006 ;) 3. No i ten czarny kolor, wygląda ekstra, ale wolałbym niebieski albo czerwony - i bezpieczniejszy i weselszy :) 4. No i nie mam dzisiaj w kieszeni 13100 zl :) :) :) Co jest, cholera z tym mrozem i śniegiem?! Właśnie znowu zaczęło sypać mi za oknem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Honda CBF250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 01.03.06, 18:40 Mirek, to jest ta sztuka z salonu z Katowic, na którą się szykujesz aby zrobić na niej jazdę próbną :) Cena dość ciekawa ale ... te jej testowe 930 km przebiegu to mogą być jej najgorsze kilometry w życiu, pewnie często odpalana i gaszona bez nagrzania silnika. Ale z drugiej strony sądząc po zdjęciach sprzętów w komisie z tego salonu, sprzęty mają zadbane. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 01.03.06, 18:56 Trafiłem na nią serfując po necie. Mnie czarny kolor nie interesuje, a i tak mam juz zamówioną nówkę z 2006. Czekam niecierpliwie i na nią i na wiosnę:) Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 02.03.06, 12:57 Więc ja na niej siedziałem i też ją odpaliłem na dwie minuty, zrobiłem kółko i zgasiłem ;) To informacja dla ewentualnego kupca :) Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 02.03.06, 22:30 Zero wrażeń z jazdy ;) Bo byłem tam jesienią, nie umówiwszy sie najpierw (nie wiedzialem, że tam na jazde próbna trzeba mieć zaświadczenie o stałej pracy przy sobie) - więc to było tylko kilkanaście metrów na jedynce przed salonem :( Ale motocykl BARDZO mi przypadł do gustu - i jeśli nic się w moim życiu istotnego nie zmieni, to CBF będzie moim następnym moto po sympatycznej YBR- ce :) Mam zamiar wiosną pojechać na tę jazdę próbną do Katowic - ale to pewnie będzie dopiero wiosna 2007 - bo w tym roku wiosny nie będzie - zima oszalała - prognozy pogody są SZOKUJĄCE!!! :( :( :( Czytałem statystyki - to niewątpliwie jedna z najgorszych zim od wojny. A końca nie widać... Dziś znalazłem zamarzającego zaskrońca - zwierzęta się budzą oszukane przebłyskami słońca, pod korą gałązek zaczyna zbierać się sok - a tu WSTRZĄSAJACE temperatury. U nas wciąż pełno śniegu, zaspy, wczoraj co chwila padało. Można oszaleć. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
arulio Honda CB250 pierwsze moto 03.03.06, 10:39 Poprzedniczka czyli CB250 byla moim pierwszym moto. Przesmigalem 1 sezon czyli ok 4500km i powiem tak: Na miasto czy wypad na dzialke idealna! Zwinna,lekka ,zwrotna, posluszna w prowadzeniu, oszczedna (3,5l/100km) Jednak jazda we dwoje to juz gorsza sprawa- brak mocy, dobijanie tylnej zawiechy. Dalsza trasa solo jak najbardziej do zrobienia ale przy 120/h trzeba bardzo uwazac na boczne podmuchy wiatru, koleiny (motorek wazy tylko 130kg) Teraz przesiadlem sie na Transalpa XL600V i jestem NAJSZCZESLIWSZYM czlowiekiem na swiecie! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CB250 pierwsze moto 03.03.06, 20:15 Dzięki za podzielenie sie doświadczeniami, to jest właśnie dokładnie to o co na razie mi chodzi, a Transalp jest kolejny na mojej liście:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Honda CB250 pierwsze moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.06, 14:37 Witam ponownie:) No wlasnie-dobry temat i do niego mam male pytanie. W zyciu nie mialem zadnej maszyny, nawet skutera, mam 18 lat i szukam pierwszego moto. pamietam jak mowiliscie ze CBF bylaby super, ale ostanio ktos mi powiedzial ze najlepszy na poczatek bylby skuter... ale ja nie mam tyle kasy by kupic skuter a potem go sprzedac! co Wy na to? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 06.03.06, 15:34 Ja jeździłem ostatnie sześć sezonów na skuterze i było całkiem fajnie, ale zawsze marzyłem o prawdziwym motocyklu i wygląda na to, ze wreszcie się doczekam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Honda CBF250 IP: 195.136.33.* 07.03.06, 12:44 Fajny motorek jeździłem na nim na kursie prawa jazdy, na miasto idealny, całkiem szybki, ale jeśli masz 190cm to będziesz się męczył z podkurczonymi nogami !! Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 07.03.06, 16:04 Mam tylko 180 cm, syn tez coś koło tego, dzięki za info:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.06, 15:24 Jak dla mnie padaka no ale rób co chcesz tylko dopiero zaczniesz sie wk..a jak wyjdziesz za miasto i wszystkie samochody zaczna cie wyprzedzac wlacznie z poldolotami i gdy bedziesz zmusozny karkulowac czy wyprzedzisz ten samochod czy gosc nie przyspieszy samochodem itd. No ale czas pokaze Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 07.03.06, 16:24 Słyszałeś kiedyś o milości od pierwszego wejrzenia? Poza tym o gustach podobno sie nie dyskutuje:) Już prawie rok jeżdżę Skodą Fabia 1,2 HTP 47kW. Na Forum Skoda straszyli i wciąż straszą, że to straszna padaka, że nie da się tym jeździć, a o wyprzedzaniu poza miastem to już w ogóle nie ma mowy! I co? Totalne bzdury, sam sprawdziłem. A jak ktos potrzebuje rakiety, to niech sobie kupi, jego sprawa, wybór jest ogromny. Czytałem gdzieś ostatnio, że w motocyklach też juz odchodzi sie od rakietowych silników i kosmicznych prędkości. Choć niektórym podobno zastępują one męskość:) Widziałem twoje moto na forum dla samotnych. Wybacz, ale ja bym na cos takiego nie wsiadł. Ale o gustach sie nie dyskutuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrmisquamacus Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 IP: *.server.ntli.net 07.03.06, 17:38 > Czytałem gdzieś ostatnio, że w motocyklach też juz odchodzi sie od rakietowych > silników i kosmicznych prędkości - mozna zapytac gdzie tak napisali? wydaje mi sie to troche niedorzeczne. co do piania z zachwytu nad cebeef dwiescie piecdziesiat, to poczekaj jak faktycznie kupisz i uderzysz w trase np 400km z pasazerem i okaze sie ze wyprzedzenie czegokolwiek trwa wiecznosc, tudziez na autostradzie stwarzasz zagrozenie dla samego siebie tlukac sie 80km/h czekajac jak ktos wiedzie Ci w dupe :) juz nie wspomne o wyprzedzaniu ogorka marki autosan itd... Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 07.03.06, 18:12 No nie, jak czytam niektóre posty... Tą 250-tką można jechać w trasie ze stałą prędkością ok. 120/h. Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że ta CBF jest z założenia motocyklem miejskim czy podmiejskim - więc nie wpychajcie jej na długie trasy z pasażerem, szybkie autostrady. Zresztą czy wszyscy muszą jeździć po polskich autostradach 150/h i wyprzadzać wszystko, co się rusza? No i czy nie ma w naszym kraju miejsca na mniejsze pojazdy itd? Zresztą, po co ja to piszę, szkoda czasu. Każdy ma swoją historię i swój punkt widzenia. Byle jeden drugiemu nie zajeżdżał drogi i za niego nie myślał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 07.03.06, 19:38 No ja już wcześniej wspominałem, że w Polsce to według niektórych każdy motocyklista MUSI mieć sprzęt co najmniej 600cc jak nie tysiąc i każdy MUSI jeździć jak oszalały slalomem pomiędzy autami i WYPRZEDZAĆ wszystko co się rusza i jeździć w trasy koniecznie z PASAŻEREM co najmniej 500 km w jedną stronę. Inaczej się po prostu według "polskich norm" nie da ! Motocykl typu 125cc albo 250cc jest traktowany jak hulajnoga, na który nie ma sensu nawet wsiadać, nie mówiąc już o wstydzie. Ciekawe tylko dokąd, a najważniejsze - po czym - mam jeździć tym tysiącem ??? Czyżby po tych dziurawych, spękanych, wąskich, zatłoczonych, skoleinowanych szoskach ??? A może mam sobie pojechać specjalnie na Śląsk albo pod Kraków lub Poznań na kawałek "prawdziwej" autostrady ??? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 10.03.06, 11:55 Adampaweł i TomexYamaha cieszę się, że są jeszcze ludzie, którzy nie dają się zwariować na punkcie mocy i pojemności i potrafią czerpać radość z jazdy z umiarowanymi prędkościami:) Gdyby takich ludzi było więcej to na pewno byłoby mniej wypadków. Jeżdżę już dobrze ponad dwadzieścia lat i widze co sie na drogach dzieje. A jest niestety coraz gorzej:( Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 10.03.06, 11:48 Przeczytaj mój pierwszy post, proszę. Na razie nie wybieram sie w trasę 400 km w dodatku z pasażerem. Jak sie będę wybierał to sobie kupię np. Transalpa:) Czy wszyscy muszą mieć motocykle o ogromnej pojemności i mocy? Na dużych obszarach Azji czy Ameryki Południowej 250 ccm to najczęściej górna półka i jakoś żyją:) A ja też nie mam zbyt dużych wymagań i jestem pewien, że przynajmniej przez jakiś czas CBF250 da mi dużo radości z jazdy. A potem zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 13.03.06, 19:46 www.hondamotor.com.ar/motos/lista.asp?grupos=si&ID=1&nombre=Sport Jak widać w Argentynie Honda CBX250 Twister, bardzo podobna do CBF250, jest zaliczana do kategorii Sport:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Ty chyba świata nie widziesz po za tą cbf 250 08.03.06, 09:58 Btw, jeżeli nowoczesna, nowiutka jak spod igły i prosto za salonu Honda CBF250 model 2006 to padaka, to bardzo jestem ciekaw co w takim razie padaką nie jest:) www.honda.co.uk/motorcycles/2006 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzakas padaka to padaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 15:19 i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca tematu Re: padaka to padaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.06, 18:37 padaka to ta twoja cb 450 :) nawet jej nie mozesz sprzedac :) 100x bardziej wolalbym nowa cbf250 niz ten twoj chlam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: padaka to padaka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.06, 10:03 Hmm jesli chodzi o predkosci rozwijane przez motocyklisotw to fakt, nie jest milo. Pojemnosc? Nadal wszyscy sie beda napalac na plastikowe tysiaczki-tak to jest jak jest malo moto w kraju, 125, 250 sa traktowane jak "wioska". Jesli chodzi o ilosc motocykli na naszych drogach, to mozemy poczekac na globalne ocieplenie, wtedy bedzie troszke cieplej, wiec wiecej (moze) moto. Czyli i tak tego nie dozyjemy;] Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fibin A w USA nie mogą sie doczekać;) 12.03.06, 20:09 www.bikez.com/msgboard/msg.php?str_id=40855&type=bike&id=22479 Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Kartka z Brazylii:) 14.03.06, 10:35 www.honda.com.br/fotos/MOTOS_FOTOS_OC_38_100.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
fibin CBF250 coraz bliżej... 15.03.06, 11:39 ...tylko wiosny nie widać;( Witam Pana , mam informację z Hondy Polska , że Pański CBF250 będzie w przyszłym tygodniu. Pozdrawiam , życze miłego dnia. Zbyszek Szatan , SMC Bielsko. - Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: CBF250 coraz bliżej... 15.03.06, 15:03 Fan CBF250 z Opola, którego poznałem na forum tejże Hondy na stronie: www.bikez.com/index.php pisze, że kupił nówkę CBF250 z ubiegłego roku w Czechach za 13300 PLN bez żadnych dodatkowych kosztów! Rezczywiście w Czechach (i nie tylko w Czechach zresztą) Hondy sa znacznie tańsze. Szkoda:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: CBF250 coraz bliżej... IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 15.03.06, 15:26 Tak, ten CBX to przecież żywcem CBF. Czemu oni tak żonglują nazwami ? Nie mogliby sprzedawać wszędzie jako CBF ? A ten Hornet 250 piękny, szkoda, że nie ma go w sklepach. Pewnie zamiast niego dają CBF. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: les Re: Honda CBF250 IP: 195.136.33.* 15.03.06, 15:39 w czecha naprawde jest taniej moto.honda.cz/motosalon.asp?id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 15.03.06, 16:45 W UK CBF250 wychodzi poniżej 20000 PLN, we Włoszech i Niemczech CBF500 (250 nie ma)kosztują poniżej 21000 PLN:( Natomiast w Danii CBF250 kosztuje ponad 26000 PLN, CBF500 prawie 42000 PLN, a w Norwegii prawie 45000:) Najtańsze Hondy są jednak w USA, aż żal serce sciska :) powersports.honda.com/tools/purchasing_tools/# Kliknij Model Finder Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 17.03.06, 00:00 Bardzo duże są te różnice cen. Widać, jak bardzo umowną rzeczą jest wartośc rynkowa towaru. Podobnie wartość produkcji danego towaru różni się w zależności od miejsca produkcji. Coś o tym wiem, bo mój wujek pracował w Panasonicu, najpierw w Niemczech, a potem (po przeniesieniu firmy) na Słowacji. Identyczny sprzęt (rygorystycznie kontrolowany przez Japńczyków) - różne ceny. Ale w takim razie, jeśli bedę kiedyś kupował CBF-kę - to kupię ją w Czechach! Mam parę kilometrów :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 18.03.06, 19:30 Tym bardzie, że od 15 kwietnia polska karta pojazdu ma kosztować tylko 75 PLN:) Dla mnie juz za późno, zaliczka wpłacona, motorek podobno w drodze, tylko wiosny nie widac:) Ale nastepnym razem to się rozejrzę po sąsiadach przed kupnem. W Niemczech też jest tanio;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adampawel Re: Honda CBF250 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.06, 23:52 Lepiej zawróć ten motocykl z drogi. Po co ci on będzie? U nas wczoraj padało, przedwczoraj padało, dziś pruszyło (śniegiem oczywiście). Jutro będzie padać, od poniedziałku ochłodzenie, od wtorku oziębienie itd. itp. A tak na serio - to BARDZO jestem ciekaw Twoich wrażeń :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 19.03.06, 08:44 Jak tylko troche pojeżdżę to na pewno sie podzielę. Wiosna podobno coraz bliżej. W Nowym Yorku i Waszyngtonie było już lato: 25 stopni C:) W piątek byłem w Pyrzowicach na lotnisku, droga miejscami sucha i czarna, miejscami mokra i sliska bo snieg wciaż posypywał. Mnóstwo idiotów grzejących ile fabryka dała i jadących zygzakiem z pasa na pas (nawet jeden młodzian maluchem typu seicento), aż strach się bać:) Jeden grożny wypadek za Katowicami, korek na kilka kilometrów, okazało się ze jakiś debil ostro wjechał w tył jadącego przed nim samochodu, pewnie nie zdązył wyhamować;) Zero motocykli, ale wcale sie nie dziwię;) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 19.03.06, 09:45 W zeszłym roku nowa CBF250 w Czechach kosztowała 119900 Kc czyli około 16000 PLN czyli wcale nie była tańsza niż u nas: news.auto.cz/motorky/test-honda-cbf250-motorka-co-nekouse-video.html Teraz zeszłoroczny model mocno staniał do 99900 Kc, ceny nowego modelu nie podają choc jest na zdjęciach: moto.honda.cz/motosalon.asp?id=20 A u nas w ogole modelu 2005 już nie ma, pytałem w salonie początkiem lutego:) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 19.03.06, 10:45 Na Słowacji jest jeszcze taniej: moto.honda.sk/motosalon.asp?id=20 Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: Honda CBF250 19.03.06, 22:29 Taniej, taniej - oby było jeszcze taniej za ok. 2 lata :) Dziś gdy wracałem z pracy ok. 15 - było 3-4 stopnie, dużo słońca, śnieg znika gwałtownie (choć u nas wciąż jest go mnóstwo, całe zwały), drogi mokre, wszystko lśniło od światła (choć powietrze "surowe"), nawet trawkę zieleniejącą zauważyłem. Ogłuszona tą zimą przyroda pewnie WYBUCHNIE w ciągu paru dni i po tym dłuuuugim białym koszmarze raz-dwa nie będzie śladu :) :) :) A jeszcze dziś rano nic nie wskazywało na to, że zima wkrotce wyzionie ducha :) Szaleńców na drodze też widuję, bardzo często :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.06, 22:57 Pierwszy dzien wiosny-pierwsze sprzety na drodze (przynajmniej w koszalinie). Stojac dzis 10 minut na przystanku widzialem: 2 crossy (<250 2T, nie wiem dokladnie), cos co wygladalo jak stare KLE, cos czego nie widzialem dokladnie, bo patrzylem przez naklejki autobusu:) A jak w innych miastach? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Honda CBF250 22.03.06, 21:14 W Bielsku-Białej dzis prawie cały dzień sypał śnieg, jak w srodku zimy:) Ale od jutra podobno ma być cieplej i słonecznie:) W niedzielę znów byłem w Pyrzowicach na lotnisku (z B-B 100 km, z tego 80 Gierkówką), pogoda była piękna, słoneczko grzało, na tablicy przy drodze napisy: powietrze 7C, droga 15C. Przez całą drogę zauważyłem tylko jeden pojazd na dwóch kołach: jakiś dziadek "grzał" na jakimś Komarku jakieś 40 km/h:) Byle do wiosny:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Honda CBF250 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:20 Ludzie, to Wy przyjezdzajcie do Koszalina nad morze :) U nas to jest nawet cieplo, sloneczko, super warunki;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Nie odbiegajmy od tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.06, 16:23 Ale nie odbiegajmy od tematu: Kiedy bedziesz mial swoj sprzet- w sensie CBF? I jeszcze jedna sprawa-jak brzmi? czy ja slyszales? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Nie odbiegajmy od tematu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 24.03.06, 22:41 A we Włocławku od wczoraj na ulicach kilka motocykli i skuterów już widziałem. Słonecznie ale chłodno. Resztki śniegu nadal leżą. Ulice suche i dziurawe. Dziś na trasie Włocławek - Toruń wyprzedzał mnie jakiś ładny nowy Suzuki. Gnał szybko ale mu nie zazdroszczę - zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Nie odbiegajmy od tematu 27.03.06, 16:24 Właśnie wróciłem z Anglii, jechałem (autem) autostradą z Luton (lotnisko) do do Derby (córka tam mieszka) i z powrotem. W Derby odwiedziłem salon Hondy, motorki (poza CG125) tańsze niż u nas. Na autostradzie i ulicach dwuśladów jeszcze niewiele, ale drogi wszędzie jak stół. Kilka razy ostro śmignęli koło nas w deszczu, a korki olewają zdecydowanie. Deszcz i wiatr, zwłaszcza po południu, ale już zielono i kwiatki kwitną. I co ciekawe na parkingach motory poowijane co najmniej dwoma łańcuchami:) Moja Hondzia CBF250jeszcze nie dotarła do dealera:( A następny motocykl to sobie przywiozę z Anglii, już gadałem z zięciem, żeby obadał sprawę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mikiet Re: Nie odbiegajmy od tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.06, 18:34 slyszales cebefke? Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: Nie odbiegajmy od tematu 01.04.06, 21:36 Jeszcze nie:( Podobno ma byc w przyszłym tygodniu, to pewnie usłyszę! I pewnie się przejadę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomex YamahaYBR125 Re: Nie odbiegajmy od tematu IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.pl 05.04.06, 17:56 A ja słyszałem CBF250, mam na kompie filmik testowy jak sobie jeździ po szosie i powiem wam, że dźwięk jest fajny. Coś długo tą CBF-kę Ci sprowadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
fibin CBF 250 05.04.06, 20:39 Na żywo nie słyszałem. Czeski filmik z jazdy po szosie też mam:) Długo sprowadzają faktycznie. Przeleciałem się mailowo w zeszłym tygodniu po Anglii, Czechach i Słowacji i nigdzie jej jeszcze nie ma, są tylko modele z zeszłego roku:( W Bielsku-Białej biało dzisiaj jak w środku zimy, i tak nie dałoby się jeździć:( Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: CBF 250 20.04.06, 08:28 Nową srebrna Hondę CBF250 model 2006 za jedyne 14700 PLN przywieziono mi w piątek w południe przed świętami, ale tylko ją pooglądałem i zapaliłem bo właśnie wyjeżdżalismy na święta w Pieniny. Rejestrację i ubezpieczenie załatwiłem już w czwartek. Wróciliśmy we wtorek po południu i trochę pojeździłem wieczorem po uliczkach żeby nauczyć sie wrzucac biegi;) Wczoraj pierwszy raz pojeździłem na nowej Hondzie po mieście i okolicy, zrobiłem ponad sto km, m. in. objechałem jezioro Żywieckie. Mam jeszcze pewne problemy ze zmianą biegów bo oczywiście w skuterze ich nie było, a poprzednio na motorze jeździłem ponad 20 lat temu. Ale idzie mi coraz lepiej. Przełożenia są rzeczywiście krótkie ale w Fabii jest tak samo tylko troche inaczej sie to wykonuje. Chyba to jest typowe dla miejskich pojazdów:) Jestem bardzo zadowolony z nowego motorka. Max rozwinięta prędkość jak na razie to 80 km/h, przyśpieszenie jak dla mnie OK, dziś zamierzam wyjechać na czteropasmówkę do Katowic. W realu motorek jest jeszcze ładniejszy niż na zdjęciach, prowadzi się bardzo fajnie, zawieszenie jest świetne, małych dziur nawet się nie czuje a dużych staram się unikać. W porównaniu ze skuterem zmiana na lepsze jest kolosalna, choć na krętych wiejskich i podmiejskich drogach trzeba dużo mieszać biegami:) Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: CBF 250 21.04.06, 19:23 Gratuluję :) :) :) Ale trafiłeś - wspaniała pogoda! Jestem bardzo ciekaw bliższych szczegółów technicznych itd. Choć teraz ją dopiero docierasz i nie możesz wykorzystać pełnej mocy, ale powiedz, czy dynamika jest podobna do średniej wielkości auta (choćby do Twojej Fabii) - czy w miejskim i podmiejskim ruchu CBF nie jest zawalidrogą? Jak hamulce? I światła (jak pojedziesz kiedyś w nocy)? Przy jakich obrotach jedziesz te 80/h na powiedzmy 5 i 6 biegu? A czy 6 bieg jest nadbiegiem (pewnie da się to sprawdzić dopiero po dotarciu)? Z wielkim zainteresowaniem przeczytam Twoje kolejne opinie o tym motocyklu :) Gromadzę informacje o CBF 250 Comecie 250 i ER5 - tak na przyszłość :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
adampawel Re: CBF 250 21.04.06, 19:25 Aha, ucz się redukować biegi z lekką przegazówką - to dobra dla płynności jazdy i zdrowa dla skrzyni umiejętność :) Odpowiedz Link Zgłoś
fibin Re: CBF 250 21.04.06, 22:53 Na razie to mi te przegazówki wychodzą często całkiem nieplanowane, ale podobno praktyka czyni mistrza:) Odpowiedz Link Zgłoś