Dodaj do ulubionych

jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - ???

IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 11.05.04, 11:40
no wlasnie, chce kupic autko, swoje wlasne pierwsze w zyciu. ma byc
bezpieczne. mysle o focusie, civicu, corolli i marze o mazdzie 3. wszystkie
HB z silnikiem benzynowym 1.6 z uwagi na cene mazdy pewnie sobie ja daruje.
co myslicie o pozostalych modelach? w gre nie wchodza zandne ople, fiaty,
skody i francuzy - uprzedzenia (sluszne czy nie, bez znaczenia).
dzieki za rady i wskazowki.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: nina Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 11.05.04, 12:58
      no co, nic nie poradzicie?:(
    • Gość: as To przecież IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:07
      zupełnie oczywiste, że nalezy wybrac corolle. A ktorą to już sama wybierzesz.
      Samochod bezawaryjny, ładny, pojemny, po prostu super. Toyota ma obecnie 2-gie
      miejsce na swiecie po GM i rekordowy zyska za 2003 rok. To o czymś swiadczy -
      klienci nie są przecież bezmyślnymi stworami. Honda to wóz dla dziwolagów
      umyslowych - droga jako wóz, obsługa droga i pachnie drobnomieszczanskim (w
      zlym tego slowa znaczeniu) szpanem. Ford jest OK, ale nie moze się rownac z
      Corolla pod wzgledem niezawodnosci. Wejdź na strone toyota.pl i skonfiguruj
      sobie autko. Acha - uprzedzając niektorych nie jestem dilerem
      toyoty.

as
      • Gość: as mazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:11
        o tym to w ogole sie nie bede wypowiadal. Trzeba miec cos zglowa, aby kupowac
        woz, ktorym handluje 5 dilerow w Polsce, drogi, i na ktorym nikt sie nie zna
        (to tak w uproszczeniu).

as
      • Gość: Michal Re: To przecież IP: *.fornfyndet.se 11.05.04, 13:12
        Naprawde oczywiste co napisal poprzednik,po wzieciu corolli przestanie Ciebie
        interesowac wnetrze samochodu tzn przedzial silnikowy.Zawsze bedzie posluszne
        nminimum 5lat bez ekstra wydatkow.Wspomnisz moje slowa.Pzdr.Michal
        P.S oczywiscie jak nie zapomnisz o servisach.
        • Gość: Grinder Re: To przecież IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:22
          Michal, a jak wyglada sprawa ze starszymi Accordami (91-93)? I wersjami z
          automatyczna skrzynia?
          • Gość: Michal Re: To przecież DO GRINDERA IP: *.fornfyndet.se 11.05.04, 15:58
            Witaj,
            Honda ACCORD nalezy do SREDNIEJ klasy aut,ze wzgledu na cene i wielkosc.
            Sa autami ekonomicznymi z silnikami 2 i 2,2 l.Modele z lat 91-93 mialy problemy
            z koncowkami wahaczy, sprezyny,pordzewiale przewody hamulcowe,koncowki drakow
            kierowniczych,takze te drobne usterki i patrzac na wiek auta naprawde sa
            drobiazgami.
            Opinia ludzi jest bardzo pozytwna szczegolnie za ekonomie,zadowleni sa zd
            obrego sie tzrymanaia drogi i swietnych wlasciwosci zimowych.
            + dobre rezultaty kontroli rocznych
            - czule na rdze starsze modele.
            Dopiero w roku 1999 ENCAP przyznal za czolowe zderzenie 4 gwiazdki.
            Pzdr.Michal
            • Gość: grinder Re: To przecież DO GRINDERA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.04, 16:49
              Dzieki Michal, chodząca encyklopedio samochodowa :)
              A nie wiesz jak sie w nich spisują automatyczne skrzynie biegów? W Polsce są
              jednak dość rzadkie i obawiam się trochę kosztów w razie czego...
      • Gość: Odin Re: To przecież > As IP: *.telia.com 11.05.04, 14:50
        .. zajzyj na ten link:
        www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,299313,00.htmlPzdr.
        • Gość: Odin Re: To przecież > As IP: *.telia.com 11.05.04, 14:55
          www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,299313,00.html
          • Gość: as nie znam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 17:15
            niemieckiego - o co tam chodzi?

• Gość: Odin Re: nie znam / übersetzung für As IP: *.telia.com 11.05.04, 21:28
              W ubieglym roku produkcyjnym dochod Toyota Motor`s przekroczyl jeden biljon
              yen`stj. dochod Toyoty byl wyzszy niz dochody Ford`a i GM´s razem wziete za
              analogiczny okres produkcyjny. Toyota jest obecnie nie kwestionawanym liderem
              w produkcji aut . Pzdr.
              ________________________________________________________________________________
              • Gość: as O tym dochodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 21:36
                to na pewno dobrze przeczytales? To niby drobna rzecz, ale w BBC nie podaja
                takiego zestawienia. Tylko wielkosc przychodow tych 3 firm.

news.bbc.co.uk/2/hi/business/3702901.stm
                as
                • Gość: Odin Re: O tym dochodzie > As IP: *.telia.com 11.05.04, 22:49
                  .. dobrze orzeczytalem ,Der Spiegel podal wysokosc dochodu,nie obrotu -
                  dlatego te wiadomosci si nieco roznia od siebie.
                  Co komu po wysokim obrocie gdy dochod jest niski ? ,prawie zerowy ?.

Zajrzyj na Frankfurt´zka Gielde , ja juz w branzy moto nie robie-za drogie
                  accje,zbyt niepewny dochod,pare dobrych rad: ludzie musza jesc-przemysl
                  przetworczy ,ludzie sa coraz starsi - potrzebuja lekow/przemysl farmakologiczny
                  to pewne resorty ale nudne dla gracza,trzeba priorytowac;adrenalina albo spokoj.
                  Pzdr.
                  ________________________________________________________________________________
              • Gość: AdM Re: nie znam / übersetzung für As IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 21:46
                Gość portalu: Odin napisał(a):

> W ubieglym roku produkcyjnym dochod Toyota Motor`s przekroczyl jeden biljon
                > yen`stj. dochod Toyoty byl wyzszy niz dochody Ford`a i GM´s razem wziete za
                > analogiczny okres produkcyjny. Toyota jest obecnie nie kwestionawanym liderem
                > w produkcji aut . Pzdr.

cos szybko wnioski wyciągasz. równie dobrze można z tego wyciągnąć wniosek
                następujący: toyota na każdym aucie zarabia niewspółmiernie więcej niż inni
                producenci. idąc dalej corrola powinna kosztować 20% mniej. oczywiście bzdura,
                podobnie jak Twój wniosek
                • Gość: Odin Re: nie znam / übersetzung für AdM IP: *.telia.com 12.05.04, 08:47
                  Ja zadnych wnioskow z artykulu nie wyciagnolem,najpierw podalem link ,
                  puzniej zrobilem "luzne" tlumaczenie tegoz artykulu na jezyk polski.

Oczywiscie ze Toyota zarabia wiecej na kazdym aucie niz jej Amerykanscy i
                  Europejscy konkurenci,ich tajemnica tkwi w lepszej organizacji pracy i w
                  wyzszy stopniu automatyzacji,,kultura pracy u Japonczyjow i innych Azjatow
                  tez rozni sie od kultury pracy w Ameryce i Europie , z drugiej zas strony
                  jezeli jakis zaklad pracy w Japoni zaczyna isc zle i trzeba zredukowac ilosc
                  zatrudnionych ,ci na gorze dostaja "kopniaka" pierwsi ,zadko sie zdaza by
                  personel produkcyjny prace stracil,tak sie sklada ze jedni z moich sasiadow to
                  osiedli w Szwecji Japonczycy ,ale z mediow i newsow z gield tez wiele mozna sie
                  dowiedziec .Pzdr.
    • Gość: AdM Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:08
      Gość portalu: Nina napisał(a):
      no wlasnie, chce kupic autko, swoje wlasne pierwsze w zyciu.

wg mnie siostro weź corrolę
      • Gość: pawel Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 13:17
        Jeśli w grę wchodzą tylko te, które wymieniłaś - oczywiście Corolla! Ich
        niezawodność nie jest już taka jak japońskich poprzedniczek, ale i tak będziesz
        jeździć bezstresowo. Wiem coś o tym, bo jeżdżę czwartą Toyotą z rzędu i od 1997
        roku żadna z nich nie miała jakiejkolwiek naprawy gwarancyjnej. Pozdrawiam.
      • art_0 Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - 11.05.04, 13:17
        Otoz to. Focus moze jest fajnym,bezawaryjnym samochodem, ale jednak jest
        troszke z tylu za Toyota. Nawet jesli Toyota jest troszke drozsza od Forda to
        moim zdaniem lepszy wybor.

Art - uzytkownik Focusa
    • Gość: nina Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 11.05.04, 14:17
      dzieki za odpowiedzi. corolla byla moim piewrzym typem. ford sie pojawil, bo
      moge miec na niego znizke okolo 6% no i jest niezla promocja (FX), mazda
      ostatni typ, bo sliczna
      myslalam tez o seacie, ale w ogole nie znam tych aut.
      • Gość: as Nie zapominaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 14:20
        do czego służy auto. Ma cię dowieźć tam, gdzie potrzebujesz. Nie musi być
        ładne. Ma być skuteczne.
      • Gość: abc Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: 193.111.166.* 11.05.04, 14:25
        TOYOTA COROLLA. bez dwoch zdan. jezdzilem i focusem i corolla - jesli chcesz
        miec autko, ktore nie bedzie sie psulo, to bierz toyote. focusem jezdzi sie
        przyjemniej, ale corolla bestresowo:)

pzdr

abc.
        • Gość: nina Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 11.05.04, 14:37
          o to mi wlasnie chodzi - zawsze kupuje sprzet, ktory sluzy lata, a jak sie
          zepsuje, to jest juz tak stary, ze po prostu TRZEBA kupic nowy (no, z
          samochodem bedzie na pewno inaczej, bo to ma byc autko na 3-5 lat, potem pewnie
          bede chciala je sprzedac). nigdy nie wolam mechanikow, kupuje takie, zeby sie
          nie psulo. chodzi mi tez o bezpieczenstwo (o to przede wszystkim). w zwiazku z
          tym mam pytanie: na ile wazne sa airbagi? corrola w wersji terra nie ma
          bocznych, co gorsza, chyba nawet nie mozna ich dokupic w opcji, a ja chcialam,
          zeby jednak one byly.. jak to jest z tymi poduszkami, konkretnie z
          tymi "dodatkowymi" - bocznymi, i kurtynami?
          i jeszcze jedno: czy faktycznie tak zle sie jezdzi autem 3 drzwiowym? 5D
          corolla jest drozsza o 2.000, wole te kase przeznaczyc na cene zakupu zeby bylo
          jak najmniejsze obciazenie kredytowe lub dodatkowe poduszki, tym bardziej, ze
          najczesciej bedzie autem jezdzic 1-2 osoby (bez perspektyw poszerzenia
          rodziny).
          Jesli ktos z Was ma toyote - czy istnieje mozliwosc negocjowania ceny gdy
          kupuje sie auto za gotowke w calosci lub w duzej czesci (ok.80% ceny)?
          slyszalam, ze toyota jest tu dosc sztywna.
          • Gość: abc Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: 193.111.166.* 11.05.04, 15:05
            Gość portalu: nina napisał(a):
            i jeszcze jedno: czy faktycznie tak zle sie jezdzi autem 3 drzwiowym?

ja sie chyba nie znam na samochodach... a jaka to jest roznica? oczywiscie, ze
            sie nie zastanawiaj i wez 3D. te dwa tysie lepiej na wyposazenie wylozyc. co do
            negocjacji cen - nie wiem.

pzdr

abc.
          • Gość: AdM Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.04, 15:23
            Gość portalu: nina napisał(a):
            na ile wazne sa airbagi? corrola w wersji terra nie ma
            > bocznych, co gorsza, chyba nawet nie mozna ich dokupic w opcji, a ja
            chcialam,
            > zeby jednak one byly.. jak to jest z tymi poduszkami, konkretnie z
            > tymi "dodatkowymi" - bocznymi, i kurtynami?

trzeba sobie pewnie jasno powiedzieć, że ilość poduszek wpływa na
            bezpieczeństwo bierne. natomiast pod względem bezpieczeństwa czynnego lepszy wg
            mnie jest focus.

jeszcze jedno: czy faktycznie tak zle sie jezdzi autem 3 drzwiowym? 5D
            > corolla jest drozsza o 2.000, wole te kase przeznaczyc na cene zakupu zeby
            bylo
            >
            > jak najmniejsze obciazenie kredytowe lub dodatkowe poduszki, tym bardziej, ze
            > najczesciej bedzie autem jezdzic 1-2 osoby (bez perspektyw poszerzenia
            > rodziny).

autem 3dr jeździ się nie gorzej, tylko lepiej, ze względu na większą sztywność
            konstrukcji(przy okazji jest bezpieczniej)

Jesli ktos z Was ma toyote - czy istnieje mozliwosc negocjowania ceny gdy
            > kupuje sie auto za gotowke w calosci lub w duzej czesci (ok.80% ceny)?
            > slyszalam, ze toyota jest tu dosc sztywna.

toyota należy do najbardziej sztywnych firm na rynku. teoretycznie na aucie
            sprzedanym na kredyt diler zarabia nawet więcej niż za gotówkę(dochodzi
            prowizja, a kasę i tak dostaje od razu w całości od banku).

• kierowiec1 Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - 11.05.04, 17:12
              Gość portalu: AdM napisał(a):

> autem 3dr jeździ się nie gorzej, tylko lepiej, ze względu na większą
              > sztywność konstrukcji(przy okazji jest bezpieczniej)

Tutaj mozna by dyskutowac, czy lepsza jest jedna duza, czy dwie mniejsze dzury
              w strukturze. Zapewne zalezy od konstrukcji danego typu.

A co do lepszej jazdy, to sprobuj kilka razy w ciasnej luce na parkingu wsadzic
              dziecko do fotelika na tylnych siedzeniach. W wersji trzy- i pieciodrzwiowej :-)

Uwaga: osoby ze sklonnosciami do dyskopatii proszone w ich dobrze pojetym
              interesie sa o niewykonywanie ww. testu i wiare na slowo ;-)

Pozdr.

K.
              • Gość: AdM Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.04, 17:18
                kierowiec1 napisał:
                A co do lepszej jazdy, to sprobuj kilka razy w ciasnej luce na parkingu wsadzic
                >
                > dziecko do fotelika na tylnych siedzeniach.

znaczy jak? w czasie jazdy? :-) bo jak na postoju to nijak się to ma do
                prowadzenia. no, chyba, że po takich gimnastykach jesteś tak wkur..ony, że
                rzutuje to na Twoje zachowanie na drodze ;-)
                • kierowiec1 Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - 11.05.04, 20:24
                  Gość portalu: AdM napisał(a):

> znaczy jak? w czasie jazdy? :-) bo jak na postoju to nijak się to ma do
                  > prowadzenia. no, chyba, że po takich gimnastykach jesteś tak wkur..ony, że
                  > rzutuje to na Twoje zachowanie na drodze ;-)

Primo masz racje z wplywem przebiegu przygotowania do jazdy na sama jazde, a po
                  drugie pojmuje pojecie jazdy kompleksowo, inclusive preflight, afterflight and
                  maintenance.

;-)

POzdr.

K.
    • Gość: Odin Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.telia.com 11.05.04, 14:46
      Mazda 3 jest b.dobra ale jezeli nie wchodzi w rachube,to pozostaje Ci tylko:
      Toyota Corolla i Honda Civic ,o Fordzie Focusie raczej zapomnij-nie dorownuje
      w niczym tym dwom "zoltkom".Pzdr.
    • greenblack mg.gov.pl 11.05.04, 16:25
      Dobrze wiedzieć, że fachowcy z Ministerstwa Gospodarki, Pracy i Polityki
      Społecznej w pocie czoła pracują nad poprawą sytuacji w Polsce i przy okazji
      wspierają marki, które tak wiele znaczą dla naszej gospodarki: Ford, Mazda,
      Honda...
      • Gość: M4b Re: mg.gov.pl IP: 217.8.168.* 11.05.04, 16:51
        Greenblack - a co Cię to obchodzi jaki kto kupuje samochód ? Zadzrość ćię żżera
        czy masz jakiś kompleks ?
        Czy to że ktoś pracuje w Ministerstwie Gospodarki (i tych innych dodatków)
        oznacza że ma jeździć np. daewoo (bo fabryka w Polsce, i miejsca pracy, i
        podatki itp) ????
        Przemysl jeszcze raz swoją wypowiedź, usiądź, ochłoń, zbierz jad ktory Ci się
        ulał ...
        • Gość: sfsadf Re: mg.gov.pl IP: *.in-addr.btopenworld.com 11.05.04, 17:20
          nie ale oznacza ze ma chociaz udawac ze pracuje i nie wchodzic na internet w
          pracy bo to spoleczenstwo za to placi - w prywatnej firmie sprawa szefa - w
          ministerstwie gdzie siedza tysiace bezproduktywnych urzednikow oplacanych nie z
          przychodu firmy a z podatkow maja przynajmniej stwarzac pozory ze ich praca
          jest cos warta (chociaz kazdy wie ze nie jest i ze jakby ich zwolnic z dnia na
          dzien to tylko oni by to zauwazyli:)
    • Gość: bosky Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.wh12.tu / *.wh12.tu-dresden.de 11.05.04, 17:59
      ja bym na twoim miejscu obstawial na mazde 3.swietne autko ale skoro mowisz ze
      ze wzgledu na cene mazda odpada to corolle bym wybral.
    • Gość: artur Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.acn.waw.pl 11.05.04, 18:51
      Mam bardzo podobny 'dylemat', z tym, że zamiast Focusa myślałem o Astrze III (do
      czasu kiedy pokazali swoje ceny:). Obecnie jestem prawie zdecydowany na Corollę
      (Mazda 3 odpadła ze względu na praktyczny brak ASO - mniemam, że w przyszłości
      miałbym problemy ze sprzedażą tego auta). Jeśli chodzi o Corollę to radzę chwilę
      poczekać, w lipcu będzie nowa Corolla po faceliftingu. Tutaj możesz zobaczyć jak
      będzie wyglądała: toyotaownersclub.com/forums/index.php?showtopic=14810 ,
      a tutaj jakie będą nowe modele, z jakim wyposażeniem i jakie będą ceny:
      toyotaownersclub.com/forums/index.php?showtopic=13550 (nie wiem czy to
      prawda, ale wygląda to dość sensownie).

Artur
      • Gość: nina Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 12.05.04, 11:39
        WSZYSTKIM BARDZO DZIEKUJE ZA POMOC:)
        utwierdziliscie mnie w moim przekonaniu co do japonczykow:)
        mam nadzieje, ze toyotka bedzie miala latem jakas fajna promocje.
        pozdrawiam wszystkich
        PS Greenblack, gdybys pracowal tak jak ja, a nie znecal sie nad ludzmi z tego
        forum (bywam to srednio co pol roku i zawsze widze Ciebie saczacego maly
        jadek), Polska inaczej by wygladala. Moja dzialka to praca bez limitu godzin,
        choc takim jak Ty moze wydac sie to dziwne, to zapewniam, ze przy wdrazaniu
        funduszy strukturalnych pracuje sie czesto do polnocy za pieniadze, za ktore Ty
        pewnie nawet nie wstalbys z lozka:)

• wiktor_l Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - 12.05.04, 11:45

Miałem podobny problem i wybrałem focusa.
          1. Corolla jest dla mnie totalnie nijaka stylistycznie.
          2. Wkurzyło mnie podejście do klienta i koniecznośc czekania na to "cudo" - na
          mnie taki prymitywny marketing nie działa pozytywnie.
          3. Dostałem super cenę na focusa 3d z silnikiem 2.0 z bardzo bogatym
          wyposażeniem. Cena zbliżona do corolli 1.4 + klima, śmiech na sali:)

Mniej ważne - bagażnik corolli wydał mi się malutki.

Pozdrawiam
          Wiktor
          • Gość: nina Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 13.05.04, 14:19
            dla mnie bagaznik wazny, ale i tak zdecyduje sie na corolle, ponoc mowia, ze
            pierwszy wybor najtrafniejszy. podoba mi sie ta nowa po faceliftingu. lepsze
            wyposazenie za relatywnie nieduza sumke - ceny IMHO do przyjecia.
            pozdrawiam
      • Gość: Artin Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.05.04, 11:50
        Jak chcesz FaceLifting - to idz do salonu są już zapisy na sierpień cena w góre
        o 1000 zł a ceny i wyposażenie nowej Toyoty możesz zobaczyć na stronie
        www.toyota.katowice.pl - miłej zabawy
        (ja wczoraj odebrałem nową z salonu Toyotę Corollę HB 5D :)))))
        • Gość: artur Re: jaki kupic - ci, co maja cos do powiedzenia - IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 12.05.04, 15:26
          Ale gdzie? - ja tam tego nie widzę. Podaj dokładnego linka - chętnie oglądnę,
          szczególnie cennik.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka