Dodaj do ulubionych

Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ?

02.07.11, 12:01

Witam serdecznie
Mam takie pytanie. Zamierzam wkrótce kupić samochód . Patrzyłem na ceny aut . Na Punto Evo, Chevroleta Aveo ( najnowszy model) i kilka innych. I Za 45 tyś zł. mógłbym mieć nowy samochód z salonu. Tylko że one mają właśnie takie silniki w podstawowych wersjach. Nie wiem czy nie kupić z mocniejszym silnikiem.
Pytam gdyż mam Matiza. I gdy jechałem w trasie to TIR jadący za mną kiedyś trąbił na mnie , bo wolno jechałem. A 50 KM w matizie nie pozwala na wiele. O wyprzedzaniu Matizem tez raczej mowy nie ma.
Nie wiem czy te podstawowe silniki są wystarczające do jazdy czy może kupić jakieś auto z mocniejszym silnikiem. Pomyślałem że zapytam tutaj na forum o to.
Te 77 KM w Punto Evo podobno dają radę. To prawie 30 KM więcej niż w matizie.
Myślicie że jest sens kupić auto mocniejsze?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • dx-7 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 14:19
      Za ok. 50 tyś kupisz Astrę (48), focusa (50) i kilka innych z silnikami ~100 KM.
      • szela81 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 15:33
        albo jeśli zostawać w małych clio 1,2 tce 100 koni kombi gołe lub 5 drzwi dość bogato wyposażone
        • szela81 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 15:35
          a jako odpowiedź na pytanie- nie warto
          podane przeze mnie 1,2 w clio z tyrbem ma 100 koni bez turba 75
          ten bez turba pali więcej (!) bo żeby jakkolwiek pojechać trzeba go dusić a ten 100konny daje już całkiem fajne wrażenia, zapieprzać nie trzeba ale pod nogą zapas mocy jest
          no i clio ma lepsze plastiki i tapicerkę niż grande punto
          • nikon74 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 19:25
            Bardzo dziękuję za opinie i za poświęcony czas na mój post. Lepiej dołożę coś kasy i wybiorę silnik o większej mocy.
            Jeszcze raz dziękuję .
    • carfan Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 20:59
      Venga za ok 45-47 tyś. z 90KM lub 125KM.
    • cloclo80 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 21:50
      Zobacz w katalogu jakie wybierane przez ciebie auto ma Vmax. Jeśli mniej niż 170km/h - daj sobie siana. Możesz też sprawdzić stosunek waga/moc. IMHO wo okolicach 10 kg/KM daje komfort poruszania się.
    • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 21:56
      Za 45 nie warto, ale generalnie male auto powinno dac rade... Ale zadnymi z tych aut nie jechalem, a parametry papierowe mozesz sobie wsadzic... Choc fiaty raczej dobrze sie zbieraja.

Sama moc mowi tylko o maksymalnym przyspieszeniu, wiecej ci powie moc elastyczna:

bimota.frix.pl/post/166096/moc-moment-elastycznosc-przyspieszenie#post_166096
      • macgregor-72 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 12:37
        Zastanawiam się jak to jest, że np Peugeot 306 1.4 75KM i 111Nm ważący 1020kg ma słabsze przyspieszenie do 100 (14,9s) niż 250kg cięższy i ze sporo mniejszym momentem obr. Peugeot 207SW 1.4 75KM i 90Nm (14,2s). Czy to kwestia przełożeń w skrzyni biegów?
        • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 14:32
          Zmierzone czy na papierku ?

Na paierku to np. Colt z lepszym wyposazeniem, troche ciezszy, ale chyba z tym samym silnikiem, przyspiesza gorzej, ale za to mniej pali... :)
    • ulubiony19 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 22:39
      nikon74 napisała:

> Pytam gdyż mam Matiza. I gdy jechałem w trasie to TIR jadący za mną kiedyś trąb
      > ił na mnie , bo wolno jechałem. A 50 KM w matizie nie pozwala na wiele. O wyprz
      > edzaniu Matizem tez raczej mowy nie ma.

Jeśli ten TIR nie był przez Ciebie holowany, a w Matizie kręciły się wszystkie koła i to w przód, to oznacza, że zawalidrogą jesteś Ty:) Owszem, Matiz to z deczka badziewna gablota, ale nawet nim da się w pewnym sensie zapyrdalać tak, aż kołpaki zlatujom.

O wyprz
      > edzaniu Matizem tez raczej mowy nie ma.

Bulszit. Jest co najwyżej utrudnione!

> Nie wiem czy te podstawowe silniki są wystarczające do jazdy czy może kupić jak
      > ieś auto z mocniejszym silnikiem

Moim zdaniem znakomita większość producentów proponuje za podstawę taki silnik, który umożliwi nam przemieszczenie auta. No chyba, że mowa o Corsie D 1.0 12V (wtedy się idzie na piechty).
      Poza tym zależy, co kto oczekuje od swojego wózka. No i nie zapominajmy, że jakaś tam grupka kerofcuf nie potrafi wykorzystać potencjału swojego samochodu, co jest wręcz niehigienicznie:) (tacy to mierzą potencjał na zniszczenia).

> Myślicie że jest sens kupić auto mocniejsze?

Yhy
      Albo nie
      Aaa nie wiem
      • loyezoo Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 02.07.11, 23:02
        Matiz wcale tak źle nie ciągnie.Kiedyś z góry "polecieliśmy" we 3 ponad 160 (oczywiście licznikowe:))Natomiast jazda z prędkością 100-110 nie stanowi problemu,a tir jedzie 90.Kolejna rzecz,że auto 70KM obecnie będzie o wiele cięższe niż Matiz więc i osiągi nie będą powalać.Pzdr
      • macgregor-72 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 12:26

> > Pytam gdyż mam Matiza. I gdy jechałem w trasie to TIR jadący za mną kiedy
        > ś trąb
        > > ił na mnie , bo wolno jechałem. A 50 KM w matizie nie pozwala na wiele. O
        > wyprz
        > > edzaniu Matizem tez raczej mowy nie ma.
        >
        > Jeśli ten TIR nie był przez Ciebie holowany, a w Matizie kręciły się wszystkie
        > koła i to w przód, to oznacza, że zawalidrogą jesteś Ty:) Owszem, Matiz to z de
        > czka badziewna gablota, ale nawet nim da się w pewnym sensie zapyrdalać tak, aż
        > kołpaki zlatujom.

Nie do końca.
        Przy długich podjazdach pod górę niedobór mocy w stosunki do masy pojazdu z pasażerami może być bardzo dokuczliwy.
        • qqbek Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 14:29
          macgregor-72 napisał:

> Nie do końca.
          > Przy długich podjazdach pod górę niedobór mocy w stosunki do masy pojazdu z pas
          > ażerami może być bardzo dokuczliwy.

Jaja sobie robisz?
          Ja dorżniętą LPG Astrą 1,4 w 3 lub 4 osoby jeździłem przez rok DK17 do Warszawy na podyplomówki. Nominalnie to Astra ta miała 60KM... może nawet 200tkm wcześniej taką moc rozwijała. Matiz na pusto to 850-880kg z kierowcą, Astra z LPG i 3-ma osobami to minimum 1,25t... a mimo wszystko nikt mnie nigdy TIR-em nie strąbił, co więcej, choć wyprzedzanie było zawsze przygodą, która wymagała niemalże strategicznego zaplanowania, to dało się...

Co więcej, jeździłem kiedyś Matizem chwilę i nigdy nie narzekałem na brak dynamiki przy wyprzedzaniu... to małe autko, ale na wyższych obrotach ten 800cm silniczek daje radę... na pewno lepiej, niż 8-zaworowy 1,4 ZX z mojej poprzedniej Astry.
          • qqbek Rzecz jasna silnik to... 03.07.11, 14:36
            C14NZ... Z16X to mam w drugiej Astrze i mi się pomerdało :)
    • archonix Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 10:59
      Nie kupuj aveo za takie pieniadze, aveo to badziew, ale jak jest tani mozna brac, nie za 50 k pln!.
      Nie wierz w to ze nowa generacja to postep, to i tak tani badziew. otomoto.pl/chevrolet-aveo-1-2-84-km-gaz-nowy-C19283197.html tu masz oferte dealera nowy klima lpg za 36 k pln i wowczas aveo nabiera dopiero sensu. Jesli chodzi o silnik to 72 to malo i przed wyprzedzaniem tira bedzie sie trzeba dobrze zastanowic, ale do normalnej na polskich zatloczonych drogach spokojnie wystarczy. 140-150 na autostradzie tez sie rozpedzisz.Natommiast licz sie ze sporym zuzyciem paliwa, taki maly silnik i tak zuzyje tyle samo/prawie co mocniejsza wersja.
    • archonix Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 03.07.11, 11:08
      a i jeszcze jedno silinik w aveo ma 1.2 i 84, a te 14 km robia roznice.
      • josner Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 10.08.11, 08:47
        archonix napisał:

> a i jeszcze jedno silinik w aveo ma 1.2 i 84, a te 14 km robia roznice.

Jeździłem fiatem albeą 1.2 80KM. Kupiliśmy go bo myśleliśmy, że:
        -80KM spokojnie sobie poradzi na drodze,
        -1.2 będzie miał małe spalanie.
        Oba założenia były błędne. Na trasie zanim wyprzedziłem tira porządnie się zastanowiłem.
        Raz się nie zastanowiłem i ratowałem się ucieczką do rowu. Po mieście wóz spokojnie pożerał 8 litrów/100km (bo silnik słaby a masa wozu robiła swoje). Do tego dochodziło tragiczne zawieszenie.
        Żona po doświadczeniach z albeą powiedziała: nigdy więcej fiata. No, cóż wtedy na nic innego nie było nas stać.
        Teraz jeśli miałbym brać jakieś punto, czy aveo to z jakimś silnikiem 1.4 powyżej 100KM.
    • szymizalogowany Jak to trombił? 03.07.11, 11:52
      jak jest jeden pas, nie blokujesz lewego to możesz se jechać i 10kmh.

Jak siem komuś coś tam z tyłu nie podoba to niech sobie wyprzedzi, jak siem wkurzyłem pojadem dzisiaj sprawdzić czy trombiom - bende jechał jednopasmówkami 5kmh. hehe
      • loyezoo Trochę typów 03.07.11, 15:39
        Co do tematu.Szukam samochodu dla mamy za 50-60tys. ale wyższej klasy używany notabene do niczego jej niepotrzebny (duży) więc pogrzebałem co można do tych 45tys. kupić
        Wszystkie wymienione auta są 5 drzwiowe z bogatym wyposażeniem(każde ma klimę),fakt kilka z rocznika 2010 ale nie DEMO!!Zaleta.Od ręki w salonie
        1.Micra 2010r. 1,2 80KM 35tys.
        2.Corsa 2010r. 1.4 100KM 43tys.
        3.Hyundai i30 2010r 1,6 CRdi 90KM 45tys.
        4.Venga 2011r 1,4 90KM 44tys.
        5.Yaris 2010r 1,4 101KM 40tys.
        6.Colt 2011r 1,3 95KM z LPG (fabryczne) 41tys.
        • frax1 Re: Trochę typów 03.07.11, 21:11
          i30 1.6 crdi z 45? Brać :)
        • zielony_listek Re: Trochę typów 12.08.11, 15:48
          Z tych co wymieniłes jeździłam Micrą (mocniejszą 80 KM) i Yarisem. Mam też porównanie do poprzedniego Clio (1,2 75 KM, Clio 2 faza 2).

Micra wygrywa w kwestii manewrów. Wszystkie są oczywiście małe i zwrotne, ale Micra ma tak umieszczone przednie koła, że nawet jak coś masz zaparkowane tuż przed maską, to i tak po prostu skręcasz koła i wyjeżdżasz ;-)
          Ta 80-konna pali mi na mieście tak do 7,6 l/100km.
          Micra akurat najnowsza nie jest dużo droższa od tej z poprzedniego rocznika.

Do Hyunadaja mnie zraziła badziewność wykonania, na egzemplarzu i20 do jazd próbnych popruta tapicerka na łaczeniu, wydłubane światło stopu, klapka jakas wisząca. Moje Clio dziewięcioletnie po przejsciach lepiej sie trzymało...
        • tymon99 Re: Trochę typów 13.08.11, 12:18
          mama nie potrzebuje dużego samochodu, bo jeździ sama?
    • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 13.07.11, 11:58
      Ostatnio czytalem o Alfie Mito. Tam sa chyba 2 wersje tego samego silnika (inaczej zaprogramowane), jedna ma chyba moc max 75 KM, druga 70, ta mocniejsza - oczywiscie drozsza. Ale czy lepsza ? Moc max osiagaja przy tych samych obrotach, max moment tez taki sam, czyli ta "slabsza" w codziennej jezdzie powinna sie sprawowac nawet lepiej...
    • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 09.08.11, 15:22
      Kolejna ciekawostka...

Mitsubishi Colt 1.3... Niby 98 KM, a mulowaty (niedawno jezdzilem). Do Dacii 1.6 87KM sie nie umywa. Z wykresu wynika, ze 120 Nm Colt osiaga dopiero w okolicy 4000 obr, czyli w zakresie, ktorego na codzien sie nie uzywa, Dacia 120 ma juz od 2000... MAlo tego - odnioslem wrazenie, ze Peugeot 206 1.1 60 KM lepiej sie zbiera od tego Colta, a tego to juz nie potrafie wytlumaczyc... Wynikalo by z tego, ze lepiej kupic z silnikiem 8V niz 16V przy podobnej mocy.
      Poza tematem jeszcze dodam kiepska widocznosc w Colcie przy skrecaniu - zaslaniaja przednie slupki...

A tu:

www.autogaleria.pl/auto_test/mitsubishi-colt-1.3-invite,309.html
      test przeczacy temu co napisalem... Dane tam zamieszczone przecza temu co podaja w katalogu Mitsubishi...
      • nom73 Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 10.08.11, 10:24
        bimota napisał:

> Kolejna ciekawostka...
        >
        > Mitsubishi Colt 1.3... Niby 98 KM

Przy jakich obrotach osiąga tą moc?
        Może ten silnik trzeba bardzo wysoko "kręcić"? :-)
    • wicehrabia.julian Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 09.08.11, 20:26
      nikon74 napisała:

> Za 45 tyś zł.
      > mógłbym mieć nowy samochód z salonu.

Owszem, nielubianej przez forumowiczów marki z doskonałym TSI 85KM z kompletnym wyposażeniem. Silnik wystarczający z wielką górką na miasto i sprawdzający się w trasie, spalający daleko mniej niż wymienione przez ciebie 8V w Punto.
      • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 09.08.11, 22:03
        A ile to "daleko mniej" ?
        • qqbek Dodatkowe pytanie... 09.08.11, 22:17
          bimota napisał:

> A ile to "daleko mniej" ?

A ile to "daleko mniej" podług producenta, skonfrontowane ze zużyciem rzeczywistym... tak bardzo, nierzadko, różniącym się od deklarowanych przez producenta wartości (zwłaszcza w wypadku małych turbinek w mieście)?
        • wicehrabia.julian Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 10.08.11, 10:40
          bimota napisał:

> A ile to "daleko mniej" ?

proszę bardzo: punto 1.4 8v realne spalanie w mieście (letnie) około 8l - zima nawet 10
          auto najbardziej pogardzanej marki z silnikiem turbo 85 km - letnie spalanie 6.5 - zima 7.5 - spalanie można obniżyć o około litra montując za około 1.5 tys pakiet zawierający coś w rodzaju kersu, opony o niskim oporze toczenia i system start-stop - są to wartości realne - mam oba samochody w rodzinie i testowałem to na sobie (z wyjątkiem tego systemu z kersem)
          • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 10.08.11, 11:11
            Wg opinii internautow Punto spala w miescie ok. 7 litrow, nawet zima...

Co te twoje opowiesci maja z kersem wspolnego ??
            • wicehrabia.julian Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 10.08.11, 11:14
              bimota napisał:

> Wg opinii internautow Punto spala w miescie ok. 7 litrow, nawet zima...

Punto które posiadam nie spala 7 litrów, znacznie lżejsza Panda z tym samym silnikiem w zimie w mieście brała mi 8 l przy spokojnej jeździe

> Co te twoje opowiesci maja z kersem wspolnego ??

a to, że takowy jest dostępny w autach klasy B i wg producenta jako element pakietu pozwala obniżyć spalanie o około 1 l/100km
              • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 12.08.11, 11:15
                To co opisales nie jest kersem.
                • wicehrabia.julian Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 12.08.11, 18:58
                  bimota napisał:

> To co opisales nie jest kersem.

oczywiście, napisałem "coś w rodzaju" kersu
                  • bimota Re: Warto kupić auto z silnikiem 70 KM ? 12.08.11, 20:26
                    I nie wskazales powiazan...
    • rysiekk111 kolejny zalękniony ! ludzie opamiętajce się ! 09.08.11, 20:27
      nikon74 napisał:
      > Pytam gdyż mam Matiza. I gdy jechałem w trasie to TIR jadący za mną kiedyś trąb
      > ił na mnie , bo wolno jechałem.

czyż nie nauczałem jak dzieki wewnętrznemu doskonaleniu duchowenu wejść na wyzszy poziom rozwoju i czerpać z tego satysfakcję ?

> Nie wiem czy te podstawowe silniki są wystarczające do jazdy
      do jazdy tak, do "dorównywania" insektom drogowym nie
    • robert888 warto, ale lepiej z kilkoma na raz 09.08.11, 22:39
      sam mam takie do obsługi spryskiwaczy, wycieraczek, foteli i wentylatorka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka