Dodaj do ulubionych

Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu poproszę!

IP: *.dialup.medianet.pl 18.06.04, 18:56
Witam!
Prawko zrobiłam na samochodzie ze skrzynką manualną, ale autko chcę kupić ze
skrzynką automatyczną. Nie próbujcie wybijać mi tego z głowy ;) potrzeba ta
wynika z dysfunkcji narządu ruchu. Poproszę osoby znające się na rzeczy o
krótką instrukcję obsługi: np. czego nie wolno robić przy automacie (co uszło
by przy manualu), aby nie zarżnąć skrzyni w pierwszym miesiącu etc.
Dzięki za informacje!
Kati :)
Obserwuj wątek
    • sopocianin Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 18.06.04, 19:00
      Nie trzeba robic nic, po prostu jedzic. W niektorych transmisjach da sie
      wrzucic na 'drive' lub 'reverse', przyciskajac lekko hamulec, kiedy samochod
      jest w ruchu. Tego robic nie wolno.
      Poza tym nic....
    • Gość: TO JA Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.honeywell.com 18.06.04, 19:12
      Jak masz kogos znajomego z automatem to popros go o lekcje. Samochod w tym
      wypadku to niezbedna pomoc naukowa, tak jak woda przy nauce plywania. Jak
      lekcja zabierze wiecej niz dwie minuty to znaczy ze nauczyciel do kitu.
      • Gość: Michal Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.fornfyndet.se 18.06.04, 19:27
        I nie zapomnij o wlasciwym servisie,co jakis czas wedlug instrukcji wymieniac
        olej w tej skrzyni biegow.Moga byc niespodzoianki i to kosztowne.Pzdr.michal
      • Gość: Kati Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.dialup.medianet.pl 21.06.04, 08:43
        Dzięki za radę, ale gdyby ktoś ze znajomych jeździł na automacie to nie
        zadawałabym pytania na forum. Pozdrawiam
      • Gość: Kati Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.dialup.medianet.pl 21.06.04, 08:55
        Pytanie wysłałam w piątek, przychodzę dziś do pracy, a po weekendzie przemiła
        niespodzianka :D
        Dziękuję Wam bardzo, bo nie oczekiwałam na tak wiele odpowiedzi. Także dyskusja
        niezła się z tego urodziła :) Dla mnie bomba! Dzieki za każdą wypowiedź.
        Pozdrawiam-Kati
        • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 12:06
          Prosimy bardzo :-)

Pzdr
    • marekatlanta71 Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 18.06.04, 19:39
      1) Wrzucac na "Park" jak pojazd jest w ruchu
      2) To zamo z przelaczaniem z "Drive" na "Reverse" i spowrotem.
      3) Jezeli chcesz miec dlugo niezawodny automat to nie wachluj pedalem gazu -
      nowsze automaty maja tzw "torque lock" - pozwalaja na jazde bez poslizgu w
      skrzyni. Wachlowanie gazem powoduje ze komputer rozlacza ten torque lock co
      odbija sie nienajlepiej na skrzyni a juz bardzo zle na zuzyciu paliwa
      4) Automaty NIE CIERPIA gwaltownego dodawania gazu gdy sa w trakcie zmiany
      biegu. To najlepsza metoda zalatwienia sprzegielek.
      5) Zmieniaj plyn(olej?) w automacie jak nakazuje instrukcja, lub czesciej gdy
      smierdzi spalenizna lub nie ma ladnego koloru. Warto zmieniac tez filtr tego
      plynu choc wiele warsztatow idzie na latwizne.
      6) Pilnuj zeby nie przegrzac skrzyni - np. przez dlugotrwala jazde na duzych
      obrotach silnika

• Gość: TO JA Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.honeywell.com 18.06.04, 19:50
        Twoje dwa pierwsze punkty maja najwiecej sensu. Reszta to jak: nie jezdzij na
        zaciagnietym recznym. Tylko mozesz ja wystraszyc i zniechecic.
    • Gość: TO JA Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.honeywell.com 18.06.04, 20:46
      OK, zamiast krytykowac innyc sprobuje cos poradzic:
      Nie dawaj na P (Parking) jak jeszcze samochod sie toczy.
      Nie wrzucaj R (wsteczny) jak toczysz sie do przodu, dopiero jak staniesz.
      Nie wrzucaj na D (jazda do przodu) jak jeszcze toczysz sie do tylu.
      Zawsze jezdzij na D, a te D1, D2, L, zostaw sobie na okazje jak kogos wyciagasz
      zakopanego w piasku. W czterobiegowej skrzyni D daje Ci wszystkie 4 biegi, D1
      tylko pierwsze 3, D2 tylko pierwsze 2 itd. Mozesz miec przycisk "OD OFF" co
      oznacza ze jak go wcisniesz to nie bedzie sie wrzucal najwyzszy bieg (nadbieg)
      i samochodowi latwiej bedzie jechac pod dluga gorke. Na czubku gorki przycisnij
      go jeszcze raz zeby wrocic do normalnego D. Przypomni Ci o tym lampka.
      Jak stoisz na swiatlach to zostan na D tylko trzymaj noge na hamulcu.
      Jak stoisz dluzej, np na przejezdzie kolejowym to daj na P i zdejmij noge z
      hamulca.
      Jak na przyklad wjedziesz troche za daleko na pasy dla pieszych i cofniesz, to
      pamietaj dac z powrotem na D bo jak nie to potem ruszysz, ale do tylu.
      Najwazniejsze, na pewno nikt Ci tego nie poradzi: Od czasu do czasu rzuc okiem
      czy na pewno jestes na D a nie np na D3, a reka poruszaj za wajche zeby sie
      upewnic ze sztywno siedzi na swoim miejscu a nie pomiedzy dwoma polozeniami.
      Przy zjazdach z dlugiej gorki przesun wajche na jeden albo dwa biegi nizej niz D
      zeby ulzyc hamulcom, bedziesz hamowala skrzynia, noga zdjeta z gazu. Na dole
      daj z powrotem na D.
      Wbrew pozorom automata trudno zepsuc. Szerokiej drogi
      • arturx2 Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 00:08
        > Zawsze jezdzij na D, a te D1, D2, L, zostaw sobie na okazje jak kogos
        wyciagasz
        >
        > zakopanego w piasku.
        Nieprawda. D jest do zwyklej jazdy po szosie. W miescie szczegolnie w korkach
        selektor powinien byc ustawiony na nizsze pozycje - jakie, to zalezy od
        skrzyni i liczby biegow.
        Bardzo szkodliwe jest wciskanie gazu przy jednoczesnym hamowaniu.
        • Gość: TO JA Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.honeywell.com 19.06.04, 00:24
          Miala byc noga z hamulca, zeby ulzyc hamulcom. Na poczatek powinno jej
          wystarczyc. Nie fatyguj sie z odpowiedzia bo nie bedzie mnie przez dwa tygodnie.
        • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 01:29
          arturx2 napisała:

> W miescie szczegolnie w korkach
          > selektor powinien byc ustawiony na nizsze pozycje

wiekszej bzdury nie slyszalem
          jezdzisz na D caly czas i tyle
          uzywaj nizszych biegow np: pod gore jesli na najwyzszym biegu auto juz nie
          ciagnie.po prostu zredukujesz tak jak w manualu.

nie zmieniaj biegow (R,D i P) gdy auto jest jeszce w ruchu.Mosi byc pelny STOP
          i dopiero wtedy zmieniaj.to jest najwazniejsza zecz ktora trzeba przestrzegac!

• kierowiec1 Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 10:01
          arturx2 napisała:

> Nieprawda. D jest do zwyklej jazdy po szosie. W miescie szczegolnie w korkach
          > selektor powinien byc ustawiony na nizsze pozycje - jakie, to zalezy od
          > skrzyni i liczby biegow.

Bzdura zupelna.

> Bardzo szkodliwe jest wciskanie gazu przy jednoczesnym hamowaniu.

Oczywiscie jednoczesne wciskanie podczas jazdy gazu i hamulca przy skrzyni
          recznej szkodliwe nie jest ani troche?

Ech, fachowiec....

Pozdr.

K.
          • arturx2 Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 18:49
            > Bzdura zupelna.
            Kolega ponizej wytlumaczyl wiec nie bede powatarzac. To samo mowia niektore
            instrukcje.
            > Oczywiscie jednoczesne wciskanie podczas jazdy gazu i hamulca przy skrzyni
            > recznej szkodliwe nie jest ani troche?
            Czy ja cos takiego napisalem czy czytasz to, co chcialbys przeczytac? Ale skoro
            pytasz, to odpowiem - dla skrzyni jest bardzo malo szkodliwe :-) Jesli juz to
            dla sprzegla i hamulcow. W skrzyniach aut. niektorzy dla lepszego startu
            wciskaja oba pedaly a to dla SKRZYNI AUT. jest bardzo szkodliwe. Jasniej nie
            moge :-)
    • Gość: Nina Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.toya.net.pl 19.06.04, 10:18
      Najpierw pocwicz:) Poczatkowo bedziesz miala problem, co zrobic z lewa stopa-ja
      poczatkowo "wsuwalam" noge pod fotel a i tak ciagle szukalam sprzegla:).Chociaz
      jedna z moich znajomych obsluguje pedaly automatu obiema nogami i mowi, ze
      inaczej by nie umiala.
      Reszta-jak przedmowcy-kazdy manewr drazkiem zmiany biegow po uprzednim
      zatrzymaniu.Jezdzisz zawsze na D-bez znaczenia czy w miescie czy na trasie.
      Parkowanie i wylaczenie silnika-zawsze na P- w innym wypadku kluczyka ze
      stacyjki nie wyjmiesz, choc ostatnio jezdzac Yarisem z automatem okazalo sie,
      ze jednak mozna:)
      Po 2-3 tyg. jazdy zapomnisz co to manual:)
      Pozdrawiam.
      • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 14:36
        Do fachowców : Devote, Kierowiec, Nina. Poczytajcie sobie co pisze na temat
        wyłączania Overdrive w mieście chyba najlepszy fachowiec od skrzyń
        automatycznych w tym kraju, Pan Olczak :
        www.automat.pl/testy/index.html
        Wejdźcie w testy Toyoty Camry i Hyundaia Sonaty. Podczas wymiany oleju i filtra
        skrzyni aut. u Olczaka specjalnie pytałem właśnie o to i uzyskałem jak
        najbardziej potwierdzenie co do mojego auta podczas jazdy w mieście (Camry V6
        automat) - wyłączać O/D do prędkości 70-80 km/h czyli podczas normalnej jazdy
        miejskiej. Uzyskujemy 3 rzeczy :
        - lepsza dynamika
        - mniejsze spalanie
        - mniejsze zużycie skrzyni (nie musi co chwila wrzucać na najwyższy bieg i
        zaraz redukować).
        Sam tak jeżdżę po Wawie odkąd mam automat - podczas normalnej jazdy miejskiej,
        tym bardziej w korkach - O/D OFF. Dopiero jak jeżdżę trochę szybciej niż 80,
        włączam nadbieg.

Pzdr
        • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 14:43
          Aha, i nie wierzcie w to co piszą w instrukcjach obsługi waszych autek (tam są
          właśnie porady w stylu : zawsze na D, to po co inne pozycie wajchy wogóle
          są??), te instrukcje piszą dla przeciętnego amerykańskiego klienta który nie
          powinien za dużo myśleć bo się zmęczy. W instrukcjach Forda np. wyraźnie piszą
          że oleju w skrzyni automatycznej się nie wymienia !!! Po prostu gwarancja jest
          na 1-3 lata, do 100.000 km i w tym czasie faktycznie oleju można w skrzyni nie
          wymieniać, a co potem to producenta g. obchodzi.

Pzdr
          • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 14:53
            Jeszcze co do zmieniania położenia wajchy podczas jazdy, o czym napisali Devote
            i Nina. To nie jest zupełnie zabronione jak wam się wydaje. Można podczas jazdy
            zmienić :
            - bieg do góry (z 1 czy L na 2, z 2 na D itp.)
            - można dowolnie operować przyciskiem Overdrive
            - można wrzucić N

Te biegi których nie powinno się wrzucać podczas jazdy są zablokowane (np.
            musisz wcisnąć hamulec i dodatkowo duży przycisk w skrzyni lub przełożyć
            selektor we właściwy "gate") - są to P, R i pozycje niższe od tej na której
            jedziesz.

Pzdr
            • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 18:43
              Gość portalu: Milos napisał(a):

> Jeszcze co do zmieniania położenia wajchy podczas jazdy, o czym napisali
              Devote

pisalem ze nie wolno zmieniac biegow D,R,P gdy auto jest w ruchu.trzeba sie
              calkowicie zatrzymac

nie mowilem o zmianie biego z 1,2,3,D
          • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 18:42

> to po co inne pozycie wajchy wogóle

pisze o tym w kazdej instrukcji
            nizsze biegi potrzebne sa do podjazdow pod gore.dlugie strome podjazdy
            lub zjazd z gory(hamowanie silnikiem)

proste
            • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 18:57
              devote napisał:

> Gość portalu: Milos napisał(a):
              >
              > > to po co inne pozycie wajchy wogóle
              >
              >
              >
              > pisze o tym w kazdej instrukcji
              > nizsze biegi potrzebne sa do podjazdow pod gore.dlugie strome podjazdy
              > lub zjazd z gory(hamowanie silnikiem)
              >
              > proste

Nie tylko po to. Także podczas :
              - jazdy po bardzo krętych drogach (w skrzyni 4-biegowej O/D OFF lub 3 a nawet 2)
              - przy ciągnięciu przyczepki, holowaniu (O/D OFF (3) lub 2)
              - przy wyciąganiu innego auta, ruszaniu jak się zakopiesz lub ruszaniu z
              przyczepą, ruszaniu na lodzie (1 lub L)
              - przy jeździe po parkingu czy przy zupełnym korku kiedy tylko co jakiś czas
              trochę podjeżdżasz można z kolei jechać na 1 (L)
              - a po mieście w naszych warunkach przy ograniczeniu do 50 czy 60 spokojnie
              można wyłączać Overdrive...
              • tkomuda Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 19:03

> devote napisał:
                >
                > > Gość portalu: Milos napisał(a):
                > >
                > > > to po co inne pozycie wajchy wogóle
                > >
                > >
                > >
                > > pisze o tym w kazdej instrukcji
                > > nizsze biegi potrzebne sa do podjazdow pod gore.dlugie strome podjazdy
                > > lub zjazd z gory(hamowanie silnikiem)
                > >
                > > proste
                >
                >
                > Nie tylko po to. Także podczas :
                > - jazdy po bardzo krętych drogach (w skrzyni 4-biegowej O/D OFF lub 3 a nawet
                2
                > )
                > - przy ciągnięciu przyczepki, holowaniu (O/D OFF (3) lub 2)
                > - przy wyciąganiu innego auta, ruszaniu jak się zakopiesz lub ruszaniu z
                > przyczepą, ruszaniu na lodzie (1 lub L)
                > - przy jeździe po parkingu czy przy zupełnym korku kiedy tylko co jakiś czas
                > trochę podjeżdżasz można z kolei jechać na 1 (L)
                > - a po mieście w naszych warunkach przy ograniczeniu do 50 czy 60 spokojnie
                > można wyłączać Overdrive...

skoro wiesz po co sa inne polozenia wajchy to po jaka cholere pytales sie w
                poprzednim poscie ???

• Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:07
                  tkomuda napisał:

> skoro wiesz po co sa inne polozenia wajchy to po jaka cholere pytales sie w
                  > poprzednim poscie ???
                  >
                  >

To było pytanie retoryczne. Zakładam że wiesz co to takiego, chociaż głowy za
                  to za cholerę nie dam...
              • Gość: Radek Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.2015.com 20.06.04, 03:26
                Czytam te Twoje maile, Milos i dochodze do wniosku ze automat to wiecej
                mieszania niz manual. BTW u mnie w automacie nie ma O/D.
                • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 11:27
                  Nie przesadzaj, można zresztą jeździć cały czas na D przez wiele lat i może
                  nawet nie uda ci się zarżnąć skrzyni. Ale uważam że lepiej jeździć w sposób
                  świadomy, wykorzystując w jak największym stopniu możliwości samochodu, w tym
                  wypadku układu silnik - skrzynia.
                  • Gość: Radek Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.tu.ok.cox.net 20.06.04, 19:21
                    Jak Boga kocham, nie potrafie zrozumiec czemu jazda na D miala by bardziej
                    szkodzic skrzyni w wiekszym stopniu niz blokada 3. Poprostu nie potrafie tego
                    zglebic. A przeczytalem to wszystko co bylo napisane na stronie jaka podales.
                    Rozumiem ze hamowanie i dawanie gazu naraz moze szkodzic, to ma sens,
                    podejrzewam ze to przegrzewa automat i zwieksza zuzycie na elementach skrzyni
                    (jakich to nie wiem bo nie znam sie na konstrukcji automatu, ale ta teza ma dla
                    mnie sens), podobnie ze zmiana z P-R-D w ruchu, ok zgoda, to raczej na pewno
                    szkodzi. Ale to ze przy jezdzie w korku czy w miescie blokada na 3 biegu jest
                    lepsza niz D, no za cholere nie potrafie znalezc "logiki tych czynow"
                    • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 20.06.04, 20:41
                      Gość portalu: Radek napisał(a):

> Ale to ze przy jezdzie w korku czy w miescie blokada na 3 biegu jest
                      > lepsza niz D, no za cholere nie potrafie znalezc "logiki tych czynow"

caly czas powtarzam ze nie potrzeba blokowac 3 biegu bo w korku podczas wolnej
                      jazdy zaden automat nie wzuci najwyzszego biegu.

ZADEN AUTOMAT POWTARZAM !!!
                    • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 23:42
                      Takie postępowanie ma sens w przypadku aut z O/D. Nigdzie nie pisałem o
                      blokowaniu 3 podczas jazdy po mieście w przypadku aut bez O/D. Być może też
                      jest to zalecane, ale wydaje mi się że raczej nie. O/D (nadbieg) to co innego
                      niż najwyższy bieg w zwykłej skrzyni, gdyż załączany jest w zupełnie inny
                      sposób (chyba elektromagnetycznie) i dlatego można go wrzucać i wyłączać
                      dowolnie podczas jazdy dostosowując pracę skrzyni do warunków drogowych. Cały
                      czas pisałem TYLKO I WYŁĄCZNIE o autach z O/D. Zaleceniami co do aut ze
                      zwykłymi skrzyniami nie interesowałem się, bo takiego auta nigdy nie miałem. I
                      teraz główna rzecz która może trochę Ci rozjaśni sytuację : wrzucenie O/D nie
                      tylko blokuje najwyższy bieg uniemożliwiając jego wrzucenie przez skrzynię, ale
                      też podwyższa punkty zmiany biegów od 1 do 3. Tzn. biegi te wchodzą przy
                      większych prędkościach obrotowych silnika niż z włączonym O/D. Podczas jazdy
                      miejskiej zwiększa to dynamikę. Z kolei zmniejszenie spalania podejrzewam że
                      związane jest z lepszym wykorzystaniem momentu obrotowego i mniejszym
                      przeciążaniem skrzyni która nie musi co chwila sama redukować. Nie jest tak jak
                      pisze Devote że żaden automat nie wrzuci najwyższego biegu podczas jazdy
                      miejskiej. Jeśli mówimy o 4-biegowych automatach to np. u mnie 4 bieg automat
                      wrzuciłby już przy 60-70 km/h gdybym go nie zblokował. Jeżdżąc po mieście z
                      prędkością do 80 km/h lepiej jest jeździć na pierwszych 3 biegach (przy 3-
                      litrowym silniku jadąc 80 na 3 biegu mam obroty chyba z 2500 więc trudno mówić
                      o zwiększonym spalaniu). Dzięki temu skrzynia nie musi co chwila wahlować
                      biegami. To chyba proste i logiczne. Dodatkowo zdejmując nogę z pedału gazu
                      przy 80 km/h z O/D OFF mamy efekt hamowania silnikiem co jest bardzo pomocne
                      przy dojeżdżaniu do następnych świateł. Mniejsze zużycie elementów skrzyni jest
                      chyba też oczywiste. Dokładnie z tego samego powodu w absolutnym korku gdzie
                      stoi się np. godzinę i tylko po troszeczku podjeżdża wskazane jest jechać na 1
                      (L) żeby automat nie musiał co chwila wrzucać 2-giego biegu i zaraz go zrzucać.
                      Dla nmie to są oczywiste rzeczy, ale fachowcem nie jestem. Dlatego po prostu
                      głównie stosuję się do zaleceń np. Olczaka. I wreszcie - nie nazywaj Olczaka
                      znachorem, bo ośmieszasz się w tym momencie tylko ty. Gość jako pierwszy w
                      Polsce wyspecjalizował się wyłącznie w skrzyniach automatycznych, zajmuje się
                      tym od 15 lat. Jest doktorem Politechniki Warszawskiej. Samochody do niego
                      przyjeżdżają z drugiego końca Polski, a beznadziejne i kosztowne przypadki
                      nawet z Niemiec. Odsyłają do niego wszystkie serwisy ASO w Wawie jak sami nie
                      umieją czegoś zrobić. Gość napisał program komputerowy z opisem praktycznie
                      wszystkich (kilkaset) typów skrzyń automatycznych i dokładnymi metodami
                      weryfikacji i naprawy. Pracował nad nim kilka lat. Program ten zostal
                      nagrodzony w Japonii (sic!), Japończycy nie chcieli uwierzyć że napisał go
                      jeden człowiek. Korzysta z tego programu większość ASO różnych marek w Polsce,
                      które zajmują się również automatami.
                      Nie chcę go reklamować, byłem u niego 2 razy na wymianie oleju. Gość potrafi
                      być dość gburowaty. Ale podważanie jego wiedzy jest po prostu śmieszne.

Pzdr
                      • Gość: Radek Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.2015.com 21.06.04, 02:20
                        > pisze Devote że żaden automat nie wrzuci najwyższego biegu podczas jazdy
                        > miejskiej. Jeśli mówimy o 4-biegowych automatach to np. u mnie 4 bieg automat
                        > wrzuciłby już przy 60-70 km/h gdybym go nie zblokował. Jeżdżąc po mieście z
                        > prędkością do 80 km/h lepiej jest jeździć na pierwszych 3 biegach (przy 3-
                        > litrowym silniku jadąc 80 na 3 biegu mam obroty chyba z 2500 więc trudno
                        mówić
                        > o zwiększonym spalaniu).

Uwierz mi przy rownomiernej jezdzie z predkoscia 80km/h na 4 biegu, tzn w
                        sytuacji gdy automat wrzuci czwarty bieg po osiagnieciu i utrzymywaniu tej
                        predkosci zawsze bedzie mniejsze spalanie niz przy jezdzie z ta predkoscia na
                        biegu trzecim i nie ma innej mozliwosci.

> chyba też oczywiste. Dokładnie z tego samego powodu w absolutnym korku gdzie
                        > stoi się np. godzinę i tylko po troszeczku podjeżdża wskazane jest jechać na
                        1
                        > (L) żeby automat nie musiał co chwila wrzucać 2-giego biegu i zaraz go
                        zrzucać.

Na bank masz w takiej sytuacji wieksze spalanie, niz jesli nie uzyjesz L i dasz
                        skrzyni sie przelaczac na 2.

> Dla nmie to są oczywiste rzeczy, ale fachowcem nie jestem. Dlatego po prostu
                        > głównie stosuję się do zaleceń np. Olczaka. I wreszcie - nie nazywaj Olczaka
                        > znachorem, bo ośmieszasz się w tym momencie tylko ty. Gość jako pierwszy w
                        > Polsce wyspecjalizował się wyłącznie w skrzyniach automatycznych, zajmuje się
                        > tym od 15 lat. Jest doktorem Politechniki Warszawskiej.

Swietnie, ale o uzyciu olejow silnikowych (syntetycznych) opowiada legendy
                        ludowe. Zreszta jesli juz mowimy o naprawach automatow to z tego co wiem na
                        zachodzie a napweno w USA sie ich po prostu nie naprawia tylko wymienia w
                        calosci i taka operacja kosztuje ok 1k usd z robocizna wlacznie.

• Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 12:16

> > pisze Devote że żaden automat nie wrzuci najwyższego biegu podczas jazdy
                          > > miejskiej. Jeśli mówimy o 4-biegowych automatach to np. u mnie 4 bieg auto
                          > mat
                          > > wrzuciłby już przy 60-70 km/h gdybym go nie zblokował. Jeżdżąc po mieście
                          > z
                          > > prędkością do 80 km/h lepiej jest jeździć na pierwszych 3 biegach (przy 3-
                          > > litrowym silniku jadąc 80 na 3 biegu mam obroty chyba z 2500 więc trudno
                          > mówić
                          > > o zwiększonym spalaniu).

Ps. Dzisiaj sprawdziłem na tempomacie żeby nie było przekłamań - jest to tylko
                          2250 obr./min przy 80 km/h na 3 biegu, nie 2500.

>
                          > Uwierz mi przy rownomiernej jezdzie z predkoscia 80km/h na 4 biegu, tzn w
                          > sytuacji gdy automat wrzuci czwarty bieg po osiagnieciu i utrzymywaniu tej
                          > predkosci zawsze bedzie mniejsze spalanie niz przy jezdzie z ta predkoscia na
                          > biegu trzecim i nie ma innej mozliwosci.
                          >
                          > > chyba też oczywiste. Dokładnie z tego samego powodu w absolutnym korku gdz
                          > ie
                          > > stoi się np. godzinę i tylko po troszeczku podjeżdża wskazane jest jechać
                          > na
                          > 1
                          > > (L) żeby automat nie musiał co chwila wrzucać 2-giego biegu i zaraz go
                          > zrzucać.
                          >
                          > Na bank masz w takiej sytuacji wieksze spalanie, niz jesli nie uzyjesz L i
                          dasz
                          >
                          > skrzyni sie przelaczac na 2.
                          >
                          > > Dla nmie to są oczywiste rzeczy, ale fachowcem nie jestem. Dlatego po pros
                          > tu
                          > > głównie stosuję się do zaleceń np. Olczaka. I wreszcie - nie nazywaj Olcza
                          > ka
                          > > znachorem, bo ośmieszasz się w tym momencie tylko ty. Gość jako pierwszy w
                          >
                          > > Polsce wyspecjalizował się wyłącznie w skrzyniach automatycznych, zajmuje
                          > się
                          > > tym od 15 lat. Jest doktorem Politechniki Warszawskiej.
                          >
                          > Swietnie, ale o uzyciu olejow silnikowych (syntetycznych) opowiada legendy
                          > ludowe. Zreszta jesli juz mowimy o naprawach automatow to z tego co wiem na
                          > zachodzie a napweno w USA sie ich po prostu nie naprawia tylko wymienia w
                          > calosci i taka operacja kosztuje ok 1k usd z robocizna wlacznie.
                          >
                          >

Zgadza się, tam się w takie rzeczy nie bawią, bo koszty robocizny byłyby
                          ogromne i nie ma to sensu. A ten gość to robi, rozebrał i to nie raz chyba
                          każdą skrzynię jaka istnieje :-) Dla mnie szacunek za jego robotę, bo jest
                          świetny w tym co robi. Zajrzyj na forum na jego stronie, zdarza się że ludzie
                          krytykują jego stosunek do klientów ale nigdy nie było żadnych zastrzeżeń co do
                          jego fachowości i wykonanych napraw ! Czytam to forum (nieregularnie) od 2 lat
                          i nie widziałem takiego przypadku. Więc mam dla Ciebie propozycję. Mi brakuje
                          wiedzy żeby wyjaśnić Ci szczegóły techniczne czemu jest tak a nie inaczej. W
                          tej kwestii po prostu stosuję się do zaleceń Olczaka bo mam do niego 100 %
                          zaufanie. Więc wrzuć pytanie czemu wyłączać O/D w mieście i skąd ma się wtedy
                          brać niższe spalanie na jego forum, podaj linka do naszej dyskusji. Gość żeby
                          bronić swojego dobrego imienia na otwartym forum GW chyba Ci powinien
                          odpowiedzieć, choć niestety często zdarza się że nie ma czasu i tylko odpisuje
                          że odpowiedzi znajdują się na jego stronie w Vademecum.
                          Więc podsumowując - rozumiem że przekonałem Was o mniejszym zużyciu elementów
                          skrzyni i lepszej dynamice w jeździe miejskiej z O/D OFF, nie przyjmujecie
                          tylko argumentów o mniejszym spalaniu. Ponieważ nie potrafię tego technicznie
                          wyjaśnić, odsyłam na forum Olczaka. Zobaczymy co odpowie.

Pzdr
                        • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.06.04, 12:25

>
                          > Uwierz mi przy rownomiernej jezdzie z predkoscia 80km/h na 4 biegu, tzn w
                          > sytuacji gdy automat wrzuci czwarty bieg po osiagnieciu i utrzymywaniu tej
                          > predkosci zawsze bedzie mniejsze spalanie niz przy jezdzie z ta predkoscia na
                          > biegu trzecim i nie ma innej mozliwosci.

No właśnie, dlatego cały czas mówimy o blokowaniu O/D w jeździe miejskiej, a
                          nie na trasie, nawet gdybyś cały czas w trasie jechał nie przekraczając 80
                          km/h. Dlaczego ? Właśnie dlatego że w mieście nie ma mowy o równomiernej
                          jeździe, o któej piszesz. W naszych warunkach, jazda po mieście to ciągłe
                          hamowanie, przyspieszanie, odejmowanie i dodawanie gazu przez cały czas. O
                          płynnej i równomiernej jeździe wogóle nie ma mowy.

Pzdr
                        • Gość: mw Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.ip.van.radiant.net 23.06.04, 20:19
                          Jezeli juz o to chodzi, to na zachodzie naprawia sie automatyczne skrzynie -
                          jest to tansze od wymiany (USD 500+ za naprawe a wymiana to 1500+...). W
                          normalnym uzytkowaniu automat wytrzymuje czesto dluzej niz reczna (jeden z
                          moich ma 267,000 bez remontow). Przy ostrzejszym uzytkowaniu, jak np
                          stratowaniu z wcisnietym hamulcem, moze siasc troszke szybciej, ale wiekszosc
                          nowych ma mozliwosc recznej zmiany co eliminuje potrzebe zarzynania skrzyni w
                          ten sposob. Zreszt ten sposob ruszania wykancza odpowiednik sprzegla (torque
                          convetrer) a nie sama skrzynie.

Co do zmian oleju to niestety wkazdej skrzyni, auto czy recznej, trzeba go
                          wymieniac...
                      • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 21.06.04, 04:18

> w absolutnym korku gdzie
                        > stoi się np. godzinę i tylko po troszeczku podjeżdża wskazane jest jechać na
                        1
                        > (L) żeby automat nie musiał co chwila wrzucać 2-giego biegu

a co ci przeszkadza ze automat bedzie zmienial na drugi? przeciez od tego jest
                        automat i on sie od tego nie popsuje a i spalanie bedzie mniejsze NAPEWNO.bo mi
                        chyba nie powiesz ze na 1 biegu bedzie mniejsze spalanie.paranoja jakas.

ty chcesz wyreczac automata.widocznie sie pomyliles i kup sobie manuala albo
                        tiptronika w ktorym bedziesz mogl sobie sam mieszac biegami.

ty masz jakas obsesje na te zmiany biegow.w kazdym twoim wpisie jest napisane
                        ze automat bedzie zmienial biegi w gore i w dol.widocznie potrzebujesz CVT
                        skrzynie.tam nie ma zmiany biegow.

wszystkie twoje opisy to jakas herezja i nikt tego nie stosuje.automat jest
                        ulatwieniem a tym czasem wedlug twoich zalecen robi sie bardziej
                        skomplikowanie.na dodatek dochodzi ten strach ze cos sie popsuje jak nie damy
                        na OD/OFF lub na 3 lub 1.no i to ze automat bedzie zmienial biegi w dol i w
                        gore.od tego do cholery jest automat.

bezsensu
        • Gość: Nina Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.toya.net.pl 19.06.04, 17:27
          Milos,fachowcem nie jestem-mimo to jezdze i zadnej skrzyni jeszcze nie
          rozwalilam.
          Sprzeczac sie nie bede-mozliwe, ze po miescie mozna i powinno jezdzic sie tak,
          jak opisujesz.Zauwaz jednak: kobieta przymierza sie dopiero do automatu, wiec
          logiczne, ze powinna najpierw opanowac najprostszy system jazdy.
          Pozdrawiam.
          • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:04
            Gość portalu: Nina napisał(a):

> Milos,fachowcem nie jestem-mimo to jezdze i zadnej skrzyni jeszcze nie
            > rozwalilam.
            > Sprzeczac sie nie bede-mozliwe, ze po miescie mozna i powinno jezdzic sie
            tak,
            > jak opisujesz.Zauwaz jednak: kobieta przymierza sie dopiero do automatu, wiec
            > logiczne, ze powinna najpierw opanowac najprostszy system jazdy.

Droga Nino, to o "fachowcach" to było apropos odezwania Kierowcy do Artura. Też
            nie jestem fachowcem, ale akurat o jeździe automatem wydaje mi się że trochę
            wiem. W sumie masz rację, na początek jako podstawowa zasada wystarczy żeby
            autorka wątku wiedziała gdzie jest D :)

Pzdr
        • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 18:39

> Do fachowców : Devote, Kierowiec, Nina. Poczytajcie sobie co pisze na temat
          > wyłączania Overdrive

nie wszystkie automaty Overdrive i ten przycisk.nie ma co wylaczac.w moim VW
          tego nie ma.jesli bede jechal pomalutku (miasto) to skrzynia sama redukuje na 3
          bieg.

dopiero po przekroczeniu 35mph skrzynia przelaczy mi na najwyzszy bieg.ponizej
          tej predkosci bede jezdzil tylko na 3 biegach

proste przeciez to automat i nie potrzeba ingerencji www zmiane biegow
          • tkomuda Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 18:51
            caly czas jezdzi sie na D
            to sie nazywa AUTOMAT i komputer steruje wszystkim
            komputer wybiera optymalny bieg jaki jest potrzebny
            jesli skrzynia redukuje co chwile w miescie to co komu to przeszkadza? przeciez
            to sie odbywa samoczynnie i nic nie mosisz robic.chyba ze boisz sie ze biegi
            sie zuzyja :)

b.duzo samochodow nie ma przycisku OD/OFF i jezdzi sie caly czas na D
            naogol tylko japonce maja OD/OFF i to nie wszystkie
            • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:15
              tkomuda napisał:

> caly czas jezdzi sie na D
              > to sie nazywa AUTOMAT i komputer steruje wszystkim
              > komputer wybiera optymalny bieg jaki jest potrzebny

Wypowiedź typowego bezmyślnego konsumenta - czytacza instrukcji dla Amerykanów.

> jesli skrzynia redukuje co chwile w miescie to co komu to przeszkadza?
              przeciez
              >
              > to sie odbywa samoczynnie i nic nie mosisz robic.chyba ze boisz sie ze biegi
              > sie zuzyja :)

Pisałem o tym wyżej, zapoznaj się i przemyśl :
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=13549098&a=13565459
              ale jeśli dla ciebie niższe spalanie, lepsza dynamika i wolniejsze zużycie
              skrzyni jest bez znaczenia, to znaczy że jesteś ignorantem.
              • tkomuda Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 19:26
                ciekawe jakim cudem bedziesz mial lepsze spalanie skoro bedziesz jezdzil na
                nizszym biegu

caly czas jezdzi sie na D.

zmienia sie na 1,2,3 jesli jesli jedziemy pod dlugie strome podjazy i gdy
                czujemy ze auto na najwyzszym biegu juz nie uciagnie samochodu pod gore.po
                prostu robimy redukcje tak jak w manualu.

zmienia sie na 1,2,3 jesli zjezdzamy ze stromej gory i jesli chcemy hamowac
                silnikiem.tak samo jak w manualu.

BARDZIEJ bede wierzyl temu co pisze w instrukcji niz tobie.Jezdze automatami od
                12 lat i zawsze stosuje takie kryteria jakie tutaj opisalem.Jaki efekt? Zadnych
                problemow ze skrzyniami w moich samochodach.Zreszta tak prawde mowiac bardzo
                zadko daje na 1,2,3.Moze z 2 razy do roku.

• Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:36
                  tkomuda napisał:

> ciekawe jakim cudem bedziesz mial lepsze spalanie skoro bedziesz jezdzil na
                  > nizszym biegu
                  >

Lepsze wykorzystanie momentu obrotowego. Proste.

> BARDZIEJ bede wierzyl temu co pisze w instrukcji niz tobie.

Ale naprawdę nie musisz mi wierzyć. Poczytaj sobie tylko trochę tu :
                  www.automat.pl/vademecum/index.html
                  Testy aut z O/D na tej stronie już mam nadzieję czytałeś. Gość jest wysokiej
                  klasy specjalistą i zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć...

Jezdze automatami od
                  >
                  > 12 lat i zawsze stosuje takie kryteria jakie tutaj opisalem.Jaki efekt?
                  Zadnych
                  >
                  > problemow ze skrzyniami w moich samochodach.

Bo automat jest ciężko zarżnąć. Ale zawsze można jeździć lepiej...
                  • tkomuda Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 19.06.04, 19:41

>> Testy aut z O/D na tej stronie już mam nadzieję czytałeś.

zaden z moich dotychczasowych automatow nie mial OD/OFF
                    wole takie wlasnie poniewaz nic nie trzeba robic.przeciez po to kupuje automata
                    aby nic nie robic i nie myslec ze musze cos przelaczac.komputer jest od tego i
                    on steruje wszystkim.
                    • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 20:14
                      tkomuda napisał:

> zaden z moich dotychczasowych automatow nie mial OD/OFF

Nigdy nie miałem auta bez O/D...

> wole takie wlasnie poniewaz nic nie trzeba robic.przeciez po to kupuje
                      automata
                      >
                      > aby nic nie robic i nie myslec ze musze cos przelaczac.komputer jest od tego
                      i
                      > on steruje wszystkim.

A po co są w skrzyniach automatycznych programy pracy typu Sport, Winter itp. ?
                      Dla uproszczenia selektor też powinien mieć tylko pozycje P, R i D bo przecież
                      albo stoisz albo jedziesz albo cofasz, ale jeszcze takiej skrzyni nie
                      widziałem :) Kierowca musi myśleć w każym aucie, nawet z automatem i komputer
                      cię w tym nie wyręczy. O/D pozwla ci choćby na redukcję biegu i hamowanie
                      silnikiem przy większych prędkościach, co jest bardzo przydatne. Pozwala ci
                      również na zablokowanie w każdej chwili najwyższego biegu.
                  • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:45
                    Gdybyś miał problem z dotarciem do szczegółów, tu jest wyjaśnienie nurtujących
                    cię pytań :

Toyota Camry :

"Przy jeździe miejskiej z prędkościami do 70/80 km/h wskazane jest wyłączanie
                    overdrive (czwartego biegu). Podwyższa to punkty przełożeń biegów przy tym
                    samym położeniu pedału "gazu" o mniej więcej 15% co wpływa na zwiększenie
                    dynamiki samochodu przy tych samych prędkościach obrotowych silnika i mniejszym
                    zużyciu paliwa. Zwiększa również zdecydowanie żywotność i tak niezawodnej
                    skrzyni, ponieważ częsta jazda na czwartym biegu z małymi prędkościami w
                    naszych warunkach miejskich może spowodować uszkodzenie statora osadzenia kosza
                    sprzęgła wysokich biegów i łożyska oporowego kosza.
                    Najbardziej optymalne warunki pracy zespołu silnik-skrzynia uzyskujemy w
                    przedziale prędkości obrotowej silnika 2.2 litrowego 2400-2600 obr/min. i
                    silnika 3.0 litrowego w przedziale 2200-2400 obr/min."

Hyundai Sonata :

"Jazda Sonatą w naszych warunkach miejskich wymaga zdecydowanie wyłączenia OD.
                    Celem podniesienia dynamiki jazdy i zmniejszenia zużycia paliwa w takich
                    warunkach wskazane jest stosowanie programu skrzyni -sport- . Uwarunkowania te
                    wiążą się z punktem zmiany biegów na wyższy, który w tym modelu jest zbyt
                    niski, przy użyciu pedału przyspieszenia w przedziale 30-35% kąta otwarcia
                    przepustnicy. Powoduje to przy jeździe na normalnym programie w warunkach
                    miejskich, w określonych sytuacjach załączenie czwartego biegu już przy
                    prędkości obrotowej silnika ok.1800obr/min. i prędkości jazdy 54-60 km/h.
                    Konstrukcja skrzyni powoduje, że w takich warunkach dochodzi do szybkiego
                    zużycia elementów sprzęgła wysokich biegów.
                    Najbardziej optymalne warunki eksploatacji zespołu silnik-skrzynia uzyskujemy w
                    przedziale prędkości obrotowej silnika 2450-2550obr/min przy silniku 2.0L ,
                    2300-2400obr/min przy silniku 2.4L oraz 2150-2250obr/min przy silniku 3.0L."

Te same uwagi odnoszą się do wszystkich aut z O/D. Nie tylko japończycy stosują
                    to rozwiązanie, zauważ że japońskie automaty np. Aisin są uważane za jedne z
                    najlepszych na świecie i można je spotkać np. w Oplach, Volvo, Peugeotach,
                    Vauxhallach itd. W tych autach też oczywiście jest O/D.
                    • Gość: Radek Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.2015.com 20.06.04, 04:06
                      > "Przy jeździe miejskiej z prędkościami do 70/80 km/h wskazane jest wyłączanie
                      > overdrive (czwartego biegu). Podwyższa to punkty przełożeń biegów przy tym
                      > samym położeniu pedału "gazu" o mniej więcej 15% co wpływa na zwiększenie
                      > dynamiki samochodu przy tych samych prędkościach obrotowych silnika i
                      mniejszym
                      >
                      > zużyciu paliwa. Zwiększa również zdecydowanie żywotność i tak niezawodnej
                      > skrzyni, ponieważ częsta jazda na czwartym biegu z małymi prędkościami w
                      > naszych warunkach miejskich może spowodować uszkodzenie statora osadzenia
                      kosza

Ten twoj niezaprzeczalny autorytet cos miesza, patrz wycinek z jego strony o
                      olejach silnikowych:

(...) Zapatrywanie s³uszne, aczkolwiek nie do koñca :)) ______ Je¿eli
                      instrukcja serwisowa producenta zaleca stosowanie oleju syntetycznego, wtedy
                      pojazd sprzedawany jest "z ta¶my produkcyjnej" z takim olejem. Wtedy stosowanie
                      oleju syntetycznego przy kolejnych wymianach znacznie wyd³u¿a bezawaryjny
                      przebieg. Je¿eli producent "z ta¶my produkcyjnej" sprzedaje pojazd z olejem
                      mineralnym, wtedy zastosowanie oleju syntetycznego przy kolejnej wymianie mo¿e
                      spowodowaæ powstanie pewnych niedomagañ zwi±zanych z wyp³ukaniem przez olej
                      syntetyczny nagarów powsta³ych w wyniku pracy elementów na oleju mineralnym.
                      Najwa¿niejsze jest stosowanie siê do zaleceñ producenta, bez wzglêdu na to czy
                      dotyczy to promu kosmicznego, czy te¿ kosiarki :))) (...)"

Jest to bzdura maksymalna, w sprawnym silniku uzycie wymiana z minerala na
                      syntetyk moze dla silnika byc tylko pozytywna. Jak silnik sie trzyma kupy na
                      szlamie z olejow mineralnych to juz mu nic nie pomoze poza remontem. Jak jest
                      sprawny a mocno zasyfiony szlamami z olejow mineralnych to sie taki silnik
                      plucze.

Jeszcze wracajac do twojego cytatu, jak moze auto palic mniej paliwa jak przy
                      tych samych predkosciach pojazdu, predkosci obrotowe silnika sa o 15% wyzsze.
                      To sie wogole kupy nie trzyma. Ten facet to jakis motoznachor chyba.
                      • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 20.06.04, 04:23

>
                        > Jeszcze wracajac do twojego cytatu, jak moze auto palic mniej paliwa jak przy
                        > tych samych predkosciach pojazdu, predkosci obrotowe silnika sa o 15% wyzsze.

tez to zauwazylem
                        kompletna paranoja ktora sie kupy nie trzyma.

przykladowo jedziemy 70km/h i zmieniajac bieg z 4 na 3 bedziemy mieli mniejsze
                        spalanie.usmialem sie do lez czytajac ten tekst.
                        • Gość: Radek Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.2015.com 20.06.04, 05:12
                          > > Jeszcze wracajac do twojego cytatu, jak moze auto palic mniej paliwa jak p
                          > rzy
                          > > tych samych predkosciach pojazdu, predkosci obrotowe silnika sa o 15% wyzs
                          > ze.
                          >
                          > tez to zauwazylem
                          > kompletna paranoja ktora sie kupy nie trzyma.

Tak calkiem bez sensu to to nie jest, na prosty, chlopski rozum zuzycie paliwa
                          zalezy od 3 rzeczy:
                          1. czestosci podawania mieszanki do cylindra (obroty silnika)
                          2. skladu mieszanki (sklad mieszanki w pewnym uproszczeniu jest staly 1/14)
                          3. ilosci mieszanki - to by bylo wypelnienie cylindra, przy zamknietej lub
                          przymknietej przepustnicy cylinder sie nie wypelni w stu procentach, czyli tak
                          jakby przepustnica byla otwarta maksymalnie)

Czyli zgaduje z palca bo mechanikiem nie jestem a nie jezdzilem nigdy autem z
                          komputerem ktory by podawal aktualne spalanie zeby ta teorie sprawdzic w
                          praktyce, ze jak jedziemy na 4 biegu z dana predkoscia przy pedale wcisnietym w
                          podloge a na trojce z ta sama przy lekko wcisnietym pedale gazu (sytuacja
                          bardzo teoretyczna) to wtedy faktycznie spalanie moze by i moglo byc wieksze na
                          czwartym biegu ale przy normalnej eksploatacji auta to tego nie widze.
          • Gość: Milos Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.06.04, 19:22
            devote napisał:

> Gość portalu: Milos napisał(a):
            >
            > > Do fachowców : Devote, Kierowiec, Nina. Poczytajcie sobie co pisze na tema
            > t
            > > wyłączania Overdrive
            >
            >
            >
            > nie wszystkie automaty Overdrive i ten przycisk.nie ma co wylaczac.w moim VW
            > tego nie ma.jesli bede jechal pomalutku (miasto) to skrzynia sama redukuje na
            3
            >
            > bieg.
            >
            > dopiero po przekroczeniu 35mph skrzynia przelaczy mi na najwyzszy
            bieg.ponizej
            > tej predkosci bede jezdzil tylko na 3 biegach
            >
            >
            > proste przeciez to automat i nie potrzeba ingerencji www zmiane biegow

Zgadza się, nie wszystkie auta mają O/D. Japończycy to stosują i jest to
            świetne rozwiązanie, właśnie z powodów o których pisałem. Nadbieg to nie to
            samo co u ciebie 3, bo sposób załączania jest zupełnie inny. Możesz go w każdej
            chwili podczas jazdy dowolnie włączać i wyłączać sterując w ten sposób pracą
            automatu i sposobem jazdy w warunkach o których pisałem. Możesz dzięki niemu
            również redukować bieg w dół i hamować silnikiem. O/D ma sens i dlatego
            Japończycy stosują to rozwiązanie.

Pzdr
            • devote Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr 20.06.04, 02:55

> Nadbieg to nie to
              > samo co u ciebie 3

pewnie ze nie to samo bo moja skrzynia jest inna

moja jest tzw:adaptive czyli automatycznie sie dostosowuje do warunkow
              jazdy.cos takiego jakby byl automatyczny Overdrive.4 bieg wlacza sie dopiero po
              przekroczeniu 35mph (okolo 60km/h) ponizej tego jezdzi tylko na 3 biegach.poza
              tym ten "adaptive" system powoduje ze komputer wyczowa jak kierowca operuje
              gazem i samo wybiera tryb akonomiczny lub sportowy.
    • Gość: gosc Sluchaj jezdzacych automatem od lat IP: *.home1.cgocable.net 20.06.04, 05:07
      Radze igmorowac rady domoroslych "znawcow" piszacych z Polski a sluchac tych z
      za Atlantyku ktozy automatami jezdza od lat .
      • Gość: Milos Re: Sluchaj jezdzacych automatem od lat IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.06.04, 11:24
        Nie przyszło ci do głowy że w USA są "trochę" inne warunki jazdy samochodem
        (nie tylko z automatem) niż u nas ?
        • tomaszek874 ja tam wole manuala:P 21.06.04, 14:10
          bo jak czytam te wszystkie wywody to mnie aż... no nie wiem. przecież obsługa
          automatu powinna być prosta. i to wszystko co piszecie w praktyce jest bardzo
          logiczne, ale jak to się czyta to laik [jak jak] może się przerazić...
    • Gość: maaaq instrukcja na szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.04, 14:34
      1. lewa noga odpoczywa
      2. jezdzi sie na D
      3. na myjni wrzucasz N
      4. samochod zostawiasz na P
      5. pozycje skrzyni przestawiasz trzymajac wcisniety hamulec
      6. wiekszosc automatow "pelza", tzn np. w korku, nie trzymajac nogi na gazie,
      samochod powoli porusza sie do przodu
      7. aby szybko przyspieszyc wciskasz gaz do podlogi - tam jest czujnik, ktory
      wykrywa wdepniecie (kickdown)
      8. katowanie automatu w jezdzie "sportowej" moze (ale nie musi) spowodowac
      uszkodzenie skrzyni wzglednie szybciej niz w przypadku manuala
      9. jak chcesz ruszyc ostro spod swiatel, trzymasz lewa na hamulcu, prawa na
      gazie i gwaltownie puszczasz hamulec (malo zdrowe dla skrzyni i sprzegla) :)))
      10. jesli masz stare autko to radze uwazac przy wyprzedzaniu:)
      • Gość: karburatorek Re: instrukcja na szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 21:29
        Kiedyś już była dyskusja:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=14718&w=8485511&v=2&s=0
        Pzdr.
    • Gość: Kati Re: Instrukcję do prawidłowej obsł. automatu popr IP: *.dialup.medianet.pl 01.07.04, 16:52
      Dzięki za wszelkie informacje! Buziaki Wielkie dla Wszystkich :*
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka