Dodaj do ulubionych

bezpieczny samochód rodzinny- Jaki?

18.09.12, 14:16
chciałabym kupic samochód do kwoty 30.000,00. Chodzi mi o to, żeby to był bezpieczny samochód, bo mam dwójke dzieci i chodzi mi głownie o ich bezpieczeństwo. Jaki samochód byście mi polecili?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 18.09.12, 14:22
      allegro.pl/brdm-2-sprawny-16000-pln-netto-i2610581379.html
      i jeszcze zostanie na ubezpieczenie.
      Bezpieczny - to najwazniejsze
      • approved Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 18.09.12, 14:48
        Kolega Trypel potraktował Cię twardo po wojskowemu:):):):), ale z taka kwotą spokojnie możesz sobie pozwolić na 3-4 letnią Toyotę Auris albo Opla Corsę. Do wyboru do koloru. Postaraj się kupić z ogłoszenia bezpośrednio od właściciela. Nigdy od handlarza bo będzie Cię chciał oszukać.

Przed zakupem wybrany egzemplarz sprawdź dokładnie w zaprzyjaźnionym warsztacie.

• lechujarek_wolski Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 06.10.12, 09:39
          Ja proponuje Daihatsu Hijet 0,7 litra (35KM) - super spalanie i miejsce na 3 foteliki :)
    • kubek145 Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 18.09.12, 14:49
      podobno najbezpieczniejsze sa Volvo... 30tys to i V50 i V70 mozna kupic i bedzie i rodzinnie i bezpiecznie.
      • beateczka.laseczka Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 18.09.12, 14:58
        Opla to bym nie chciała, a Volvo to z tych modeli pewnie jakieś starsze niż 2005 r.?A co myslicie o Fordzie Focus Kombi lub Volkswagen Passat Kombi?
        • beateczka.laseczka Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 07:46
          najlepiej to bym chciałam samochód z wysokim zawieszeniem przypominające terenowe, nie musi mieć napędu na 4 koła, bardzo podobają mi się terenowe, tylko za dużo palą, a może sa jakieś takie po środku?
          • mikoli1 Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 08:28
            Są takowe. Np Suzuki SX4, albo, na drugim biegunie cenowym, Dacia Sandero Stepway.
            • galtomone Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 08:57
              Ale trudno uzna SX4 za auto rodzinne.. dwojka dzieci? To gdzie Ona ma bagaze dac?

Bezpieczensto bylo jedna z rzeczy ktora mialem w glowie wybierajac swoje auto (ale nie glowna), mam Avensis z 2004 (model T250) - ABS + ESP (z kotrola trakcji) i 9 poduszek. DO tego kombi, wiec miejsca dosc sporo. Mnie pasuje.
              • mikoli1 Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 09:04
                Fakt.

To może nowy Chevrolet Cruze Station Wagon? Wygląda świetnie, jeśli chodzi o bezpieczeństwo też dobrze wyposażony, bagażnik spory (500 litrów), a i cena powinna być mocno konkurencyjna w stosunku do innych marek. Tylko nie wiem, kiedy pojawi się w Polsce (bo na tzw. Zachodzie już jest).
              • beateczka.laseczka Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 09:04
                to Suzuki i Dacia wydają mi się małe, chciałabym coś podobnego do Kia Sorento, ale to jest terenowe i dużo pali
                • galtomone Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 09:19
                  Ani Cruze ani Sorento za 30k nie kupisz.
                  Co wiecej, przy autach typu SUV licz sie ze spalaniem ok 10-13l/100km lub nie wiele mniejszym ropy.
                  Jesli myslisz o LPG to spokojnie mozesz zalozyc ze duze auto typu SUV pali 15l lpg/100km

Nieby nie duzo - tyle, ze moja Avensis przy mocnym deptaniu gazu i jezdzie z rodzina zadko przkracza 10l lpg...www.motostat.pl/vehicle-stats/44544

Raczej szukaj kombi z sielniekiem 1.8 - 2.0 a jesli chodzi o wygode to koniecznie z automatem (to Ci osolodzi brak SUV'a).

Jeslli spalanie Ci nie straszne, to ciekawa opcja bedzie SUbaru Legacy lub Outback (japonskie kombi, raczej bezawaryjne), wyzej zawieszone (Outback), z silniekiem 2,5l (o 3.0 zapomnij).

Trzeba co jakis czas recznie (u mechanika) regulowac zawory ale nie ma tragedii. Masz wtedy fajne, bezpieczne auto - prawie jak SUV i do tego z LPG. Za 30k wybor jest spory.
                  • beateczka.laseczka Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 09:21
                    no własnie chodzi mi tez o spalanie, żebym dużo nie palił
                    • galtomone Zjesc cistko i miec ciastko 19.09.12, 11:34
                      Nie da sie obu rzeczy na raz.
                      Pytanie co dla Ciebie wazniejsze.
                      Faktyczna wygoda i miejsce na dwoje dzieci i bagaz + bezpieczeniestwo i ekonoomika - wtedy jakies wieksze kombi
                      czy wyglad SUV ale moze byc ciasno i na najekonomiczniej i nie najwygodniej - wtedy jakies Rav4 i pdobne wynalazki
                      Czy faktycznie ma byc duze i wygodne - jak Sorento - ale palic duzo...
    • pietrzj1 Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 11:15
      Citroen Xsara Picasso, albo nawet C4 Picasso. Nie sugeruj się wyglądem zewnętrznym, siądź do środka - dla rodziny z dwójką dzieci w sam raz. Wersje z silnikami diesla są w miarę oszczędne.
      • beateczka.laseczka Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 11:20
        tylko wolałabym trochę wyższy, Renault Scenic chyba tez sa wyższe, ale francuzów to bym nie chciała. Acha pisąłam o dwójce dzieci, ale w planach jest trzecie :)
        • only_the_godfather Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 13:29
          dlaczego nie chcesz francuskiego samochodu?Akurat do Xsary Picasso spokojnie zmieści się 5 osoba rodzina i na tylnej kanapie będzie wygodnie. Silnik 2.0 HDI mało pali a jest nie do zajeżdżenia.
      • vogon.jeltz Re: bezpieczny samochód rodzinny- Jaki? 19.09.12, 16:39
        > Citroen Xsara Picasso, albo nawet C4 Picasso.

Albo nawet C5. Bardzo dobrze wypadał w testach bezpieczeństwa (full poduszek, bodaj 5* NCAP), a używane są tanie, bo ludzie boją się a) francuskiego b) hydropneumatyki. Obu niesłusznie. Za kwotę którą dysponujesz spokojnie kupisz C5 I po litingu z oszczędnym silnikiem HDI i jeszcze ci zostanie na wymiany eksploatacyjne, ubezpieczenie i dużą bibę dla znajomych. Lub z benzyniakiem i jeszcze zostanie ci na instalację LPG wysokiej klasy.
    • jeepwdyzlu beateczka robi Was w konia 19.09.12, 11:56
      to prowokacja
      aż tak durnych bab jednak nie ma...
      jeep
      • beateczka.laseczka Re: beateczka robi Was w konia 19.09.12, 12:04
        co stawiam numer 1 to bezpieczeństwo i żeby dużo nie palił. Uparłam się może na samochody z wysokim zawieszeniem z tego względu, że wydaja mi się one bezpieczniejsze, w razie odpukać jakiegoś wypadku
        • nazimno "Odpukac" ??? 19.09.12, 12:11
          Raczej popukac.
          • beateczka.laseczka Re: "Odpukac" ??? 19.09.12, 12:26
            jeżeli co niektórym wydaje się śmieszne,co piszę, to lepiej nie odpisujcie, bo na Waszym miejscu szkoda byłoby mi czasu na takie drwiące wypowiedzi
            • nazimno ...popukanie bylo skuteczne... 19.09.12, 12:34
              (a nie zawsze jest)
        • vogon.jeltz Re: beateczka robi Was w konia 19.09.12, 16:41
          > Uparłam się może na samochody z wysokim zawieszeniem z tego względu, że wydaja
          > mi się one bezpieczniejsze, w razie odpukać jakiegoś wypadku

Wydają się.
          • only_the_godfather Re: beateczka robi Was w konia 19.09.12, 16:53
            otomoto.pl/kraz-255-b-wywrotka-stan-idealny-T3245557.html chyba że mówimy o czymś takim, w tym nikt Ci nie podskoczy na drodze.
            • vogon.jeltz Re: beateczka robi Was w konia 19.09.12, 17:00
              Ej, a jakie jest OC za silnik 15 litrów? ;)
        • soner3 altea freetrack 19.09.12, 16:53
          Jak znajdziesz za 30 tys to moze spelniac warunki .Ale obawiam sie ze 30 to troszke za malo

• misiaczek1281 kup Polo ;-) 19.09.12, 17:18
            żartowałem...może Suzuki Vitara albo RAV4? zawsze to siedzisz te pół metra wyżej niż w osobówce czyli bezpieczniej i masa większa ;-)
            • pies_w_studni Re: kup Polo ;-) 19.09.12, 23:26
              Dwie najgorsze padaki jakie moga byc: www.euroncap.com/tests/suzuki_grand_vitara_2002/143.aspx
              www.euroncap.com/tests/toyota_rav4_2006/258.aspx
              Pierdolniesz lopata i sie rozpada.
        • tomek854 Re: beateczka robi Was w konia 20.09.12, 00:17
          Auta z wyższym zawieszeniem wcale nie są bezpieczniejsze. Gorzej się prowadzą, mają wyżej środek ciężkości więc łatwiej je wywrócić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka