Dodaj do ulubionych

Hanni ma racje!!!

01.12.09, 12:24
To nie autostrady (a wlasciwie ich brak) odpowiadaja za smiertelnosc na
naszych drogach. Jednym z powodow oczywiscie jest nadmierna predkosc,
rozwijana przez naszych miszczof. Zgadzam sie tu z hannim, po obejrzeniu
wczoraj newsa w TVN. W Polsce kazda predkosc, ktora moze prowadzic do
jakiejkolwiek kolizji moze odpowiadac za czyjas smierc. Wezmy na przyklad
goscia, ktory jedzie noca 40 km/h i doslownie wbija sie w
nieoswietlony sprzet rolniczy. Piszac wbija sie mam na mysli doslownie
wbicie sie. Kierowca pedzacy jak wariat ma niezbyt grozne obrazenia, z
wyjatkiem powaznego krwotoku wewnetrznego. Zespol ratownictwa, ktory przybyl
na miejsce wypadku (po zaledwie 20 minutach) stwierdza, ze tak masywny krwotok
wymaga interwencji pogotowia lotniczego - oni moga nie zdarzyc, zanim pacjent
wpadnie we wstrzas. No i mamy problem. W Polsce jest tylko 11 przyszpitalnych
ladowisk, ktore moga przyjmowac smiglowce w nocy (w grudniu 16.00-7.00). Zaraz
napiszecie, ze to nie problem. I ja sie z tym zgodze. To naprawde zaden
problem. W Polsce nie ma bowiem ani jednego smiglowca ratowniczego, ktory
ma wyposazenie do lotow nocnych.

Oczywiscie ten brak ladowisk zacznie byc problemem, poniewaz wlasnie szkoli
sie pilotow nowonabytych, bardzo nowoczesnych smiglowcow ratowniczych. Teraz
bedzie wiec rownie zabawnie i bez sensu - smiglowce juz beda, ale beda cale
rejony kraju, do ktorych pomoc nie dotrze w sensownym czasie. Napiszecie, ze
to nie problem, bo takich ladowisk nie ma zapewne w mniej zurbanizowanych
rejonach. Otoz nie. Nie ma go na przyklad zaden spital w Krakowie...

Reasumujac. Ratownictwo drogowe mamy na najwyzszym swiatowym poziomie, tylko
nie mozna sie rozkwaszac w nocy. Nie mozna rowniez robic sobie krzywdy, ktora
wymaga podlaczenia do sztucznego pluca. Akumulatory bowiem wytrzymuja pol
godziny, ladowanie to 2 godziny, bo pogotowia nie stac na droga przetwornice
12/220V (zabawka 50 zl, cos lepszego 300 zl), na wypadek awarii akumulatorow.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 14:50
      A co my tu bedziemy o burzuazyjnych smiglowcach!? Polska jest biedna i musi zaufac sluzbom ratowniczym na kolach :-P

No i tu problemu zaczyna pojawiac sie glebia... Jak kolowe sluzby ratownicze maja dokadkolwiek zdarzac jezeli coraz wiekszy ruch wprasowuje sie w coraz szczelniejsze rynny? W miastach slupki i barierki (pare dni temu obserwowalem jak straz pozarna stala za dwupasmowym korkiem, ktory nie mogl sie rozjechac, bo z lewej barierki, a z prawej slupki), a poza nimi wyspy (rowniez ciagnace sie na wielokilometrowych odcinkach) i korkujace ruch mokroronda.
      • kozak-na-koniu Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 14:56
        I tak ma być, gdyż nadmiar dróg powoduje nieuchronne zwiększenie ruchu. Jest to
        znana od zarania dziejów zasada, według której nie buduje się nowych elektrowni
        (bo wzrasta zużycie prądu), nie inwestuje się w służby ratownicze (wiadomo - im
        sprawniejsze, tym więcej wypadków) i tak dalej. We wszystkich kulturnych krajach
        wszyscy chodzą na piechtę albo ewentualnie kuńmi i patrzta jakie som bogate. I
        wcale się nie zabijają.:)
        • emes-nju Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 15:08
          kozak-na-koniu napisał:

> I tak ma być, gdyż nadmiar dróg powoduje nieuchronne zwiększenie
          > ruchu. Jest to znana od zarania dziejów zasada, według której nie
          > buduje się nowych elektrowni (bo wzrasta zużycie prądu), nie
          > inwestuje się w służby ratownicze (wiadomo - im sprawniejsze, tym
          > więcej wypadków) i tak dalej.

Jezeli zatem przestepczosc zacznie sie liczyc wedlug liczby telefonow na policje, to po zlikwidowaniu jakiegos procenta telefonow, o odpowiedni procent spadnie przestepczosc. Hm... Jakos dziwnie znajomo wyglada taka "logika" :-D
    • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 15:07
      edek40 napisał:

W Polsce nie ma bowiem ani jednego smiglowca ratowniczego, ktory
      > ma wyposazenie do lotow nocnych.

Bzdura!!!! "Ratownik 12" może lądować w nocy bo sam go widziałem juz
      2 razy . Można go zobaczyć u zbiegu ulic Racławickiej i Wołoskiej .
      W Warszawi oczywiście .
      • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 15:14
        > Bzdura!!!! "Ratownik 12" może lądować w nocy bo sam go widziałem juz
        > 2 razy . Można go zobaczyć u zbiegu ulic Racławickiej i Wołoskiej .
        > W Warszawi oczywiście .

Napisalem autora tych rewelacji. Byc moze to oczym pisali, ze szkola, juz lata.
        Wsio rawno. Ladowisk brak.
        • emes-nju Ratownik 12... 01.12.09, 15:23
          Rozumiem, ze Ty mogles nie zadac sobie trudu poszukania informacji o Ratowniku 12, bo nie o tym pisales. Ale Habudzik, skoro juz podaje przyklad KONKRETNEGO smiglowca, moglby.

Bo ten KONKRETNY, za to JEDYNY na Mazowszu smiglowiec Agusta (wlasnie Ratownik 12!!!) ulegl wypadkowi 20.11.2009. (LINK) Od tego czasu Mazowsze NIE MA SMIGLOWCA RATOWNICZEGO zdolnego do lotu w nocy. Nie ukrywam, ze nie poprawia mi nastroju NA PRZYSZLOSC wiedza, ze KIEDYS taki smiglowiec byl :-D
          • edek40 Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:33
            > Bo ten KONKRETNY, za to JEDYNY na Mazowszu smiglowiec Agusta

Program, ktory widzialem w TVN, powiadal wlasnie o szkoleniu pilotow do tych maszyn, ktore dopiero sa przysylane na podstawie dosc niedawnego przetargu.

Dlaczego ze spokojem przyjmuje rewelacje budzika? Ano dlatego, ze statystyki, o ktore ciagle sie spieramy nie pochodza z tego roku, tylko z lat poprzednich. Purysci chetnie pomijaja znaczacy spadek liczby zabitych w 2008 r., choc wciaz ratownictwo opiera sie u nas o niesprawne w wielu wypadkach karetki pogotowia. I nadal tak bedzie, jesli mozna wierzyc, ze tylko 11 ladowisk ma oswietlenie. Oczywiscie wazne jest, aby minusy nie przyslonily nam plusow. Smiglowce zdolne do lotu noca sa, wiec latac do nocnych wypadkow beda. Wystarczy, ze nie beda ladowac.
            • tiges_wiz Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:37
              coz, to probowalem powiedziec co niektorym jak zwrocilem uwage ze w polsce jest
              taka wysoka smiertelnosc wypadkow przy 50 km/h.

ale widocznie nasze 50 km/h jest inne niz 50 km/h w innych krajach
              • emes-nju Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:41
                tiges_wiz napisał:

> coz, to probowalem powiedziec co niektorym jak zwrocilem uwage ze w
                > polsce jest taka wysoka smiertelnosc wypadkow przy 50 km/h.

Albo slabuje na umysle, albo uzyles zbyt daleko idacego skrotu myslowego ;-)
                • tiges_wiz Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:46
                  "i taki miszcz jak ty nie wpadl na to ze tu sa inne realia?
                  ze tu jest problem, z dojechaniem pomocy na czas a ludzie sie gapia zamiast
                  pomagac?"

taki cytacik
              • edek40 Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:44
                > coz, to probowalem powiedziec co niektorym jak zwrocilem uwage ze w polsce jest
                > taka wysoka smiertelnosc wypadkow przy 50 km/h.
                >
                > ale widocznie nasze 50 km/h jest inne niz 50 km/h w innych krajach

Tiges, Ty jestes mechanior. Powinienes wiedziec, ze 50 km/h w Szwajcarii jest inne niz w Polsce. Powodem jest to, ze w Szwajcarii malo ktory samochod rozpada sie na dwie, lub wiecej czesci, w wyniku kolizji z ta wlasnie predkoscia.

Sprobuj wyjasnic naszym medrcom, jaki wplyw na bezpieczenstwo ruchu drogowego, ma w ogole sredni wiek naszych aut, calkowicie zapominajac o ich stanie technicznym.

Ja juz nie mam sily. Przeciez ja nie neguje faktu nagminnego przekraczania predkosci i wplywu tego czynnika na smiertelnosc. Jesli jednak podnosze inne czynniki, jako rownie wazne, ale calkowicie pomijane, zaraz robie za pirata ;)
          • habudzik Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:46
            emes-nju napisał:

> Rozumiem, ze Ty mogles nie zadac sobie trudu poszukania informacji
            o Ratowniku
            > 12, bo nie o tym pisales. Ale Habudzik, skoro juz podaje przyklad
            KONKRETNEGO s
            > miglowca, moglby.

Mógłby i zrobił to . To nie jedyny śmigłowiec na Mazowszu chyba że
            Płock leży w Wielkopolsce .

> Bo ten KONKRETNY, za to JEDYNY na Mazowszu smiglowiec Agusta
            (wlasnie Ratownik
            > 12!!!) ulegl wypadkowi 20.11.2009.
            (LINK) Od tego czasu Mazowsze NIE MA
            SMIGLOWCA RATOWN
            > ICZEGO zdolnego do lotu w nocy. Nie ukrywam, ze nie poprawia mi
            nastroju NA PRZ
            > YSZLOSC wiedza, ze KIEDYS taki smiglowiec byl :-D
            >

Bzdura !!! Warszawa ma teraz Mi-2 jako Raownik 12 .
            • edek40 Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:49
              > Bzdura !!! Warszawa ma teraz Mi-2 jako Raownik 12 .

Mi-2 nie ma zezwolenia na loty nocne. A o tym pisze.
              • habudzik Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:56
                edek40 napisał:

> > Bzdura !!! Warszawa ma teraz Mi-2 jako Raownik 12 .
                >
                > Mi-2 nie ma zezwolenia na loty nocne. A o tym pisze.
              • habudzik Re: Ratownik 12... 01.12.09, 15:58
                edek40 napisał:

> > Bzdura !!! Warszawa ma teraz Mi-2 jako Raownik 12 .
                >
                > Mi-2 nie ma zezwolenia na loty nocne. A o tym pisze.

Augusta jednak może latac na przyrzady . Póki co musimy sie na czas
                remontu zadowolic Mi-2 . To oznacza że są helikopty w Polsce mogace
                w nocy latac .
                • edek40 Re: Ratownik 12... 01.12.09, 16:12
                  > Augusta jednak może latac na przyrzady . Póki co musimy sie na czas
                  > remontu zadowolic Mi-2 . To oznacza że są helikopty w Polsce mogace
                  > w nocy latac .

Pisze nie wyraznie? Augusty dopiero zasilaja nasz park maszynowy i wciaz sa
                  szkoleni piloci. To nie mercedes A, ktorych dziennie produkuje sie setki.
                  Smiglowce buduje sie wolniej. Fakt, w nocy latac moga, nie moga tylko
                  ladowac przy szpitalach. Znaczy moga - przy 11 na caly kraj. Bo nie ma
                  odpowiedniego oswietlenia i przyrzadow. Bez tego smiglowiec, wyposazony w
                  najlepsze przyrzady nie podejdzie do ladowania, chocby z uwagi na drzewa czy
                  wszelkiej masci linie energetyczne, niewidoczne z powietrza w nocy.

Masz synu gitare, a jak nauczysz sie grac, to i struny ci kupie. Albo:
                  jezdzijcie kiedy chcecie, ale nie rozbijajcie sie w nocy. Przylecimy po was, ale
                  nie zawieziemy do szpitala. Umrzesz w czasie lotu...
                  • habudzik Re: Ratownik 12... 01.12.09, 21:35
                    edek40 napisał:

> > Augusta jednak może latac na przyrzady . Póki co musimy sie na czas
                    > > remontu zadowolic Mi-2 . To oznacza że są helikopty w Polsce mogace
                    > > w nocy latac .
                    >
                    > Pisze nie wyraznie? Augusty dopiero zasilaja nasz park maszynowy i wciaz sa
                    > szkoleni piloci. To nie mercedes A, ktorych dziennie produkuje sie setki.
                    > Smiglowce buduje sie wolniej. Fakt, w nocy latac moga,

Czyli kolejny Twój popis kłamstwa ? Miało nie być ani jednej Augusty w Polsce a
                    jest . No cóż , wyczekałeś aż pójdzie do warsztatu by móc napisać że Mazowsze
                    nie ma helikoptera mogacego latać wyłacznie na przyrządy .

nie moga tylko
                    > ladowac przy szpitalach.

A to dlaczego nie mogą lądować przy szpitalach ? Bo brak stacjonarnego
                    oświetlenia i rękawa od wiatru ? A jak lądują do wypadków w polu ? Otóż moga
                    ladować przy chyba każdym szpitalu . Jedyne co jest wówczas potrzebne by zgodnie
                    z przepisami przeprowadzić akcję to straż pożarna .

>Znaczy moga - przy 11 na caly kraj.

Ponieważ jest tych szpitali wg Cibie tak niewiele to nie będziesz miał problemu
                    z wymienieniem ich . Proszę bardzo , czekam .

• edek40 Re: Ratownik 12... 02.12.09, 09:38
                      > Czyli kolejny Twój popis kłamstwa ?

Znowu popis chamstwa? Napisalem skad czerpie swoja wiedze. Pretensje do
                      zrodla. Ja tylko zasygnalizowalem problem, ktory na szczescie powoli zaczyna
                      znikac. Nie mniej, statystyki wypadkow obejmuja czasy "przed Agustowe" i o tym
                      pisze.

> A to dlaczego nie mogą lądować przy szpitalach ?

A dokladnie gdzie mialyby ladowac? Przejazd karetka z miejsca wypadku - 2
                      godziny. Przelot smiglowcem 15 minut + 1 godzina z ladowiska do szpitala. Nie
                      oplaca sie go w ogole wysylac. Smiglowiec, mlotku, to takie cos, co ma dowiezc
                      poszkodowanego szybko, bo to moze zmniejszyc statystyke smiertelnosci, nad ktora
                      tak, cwiczac hipokryzje, biadolisz.

> Ponieważ jest tych szpitali wg Cibie tak niewiele to nie będziesz miał problemu
                      > z wymienieniem ich . Proszę bardzo , czekam .

Na co czekasz? Czy ja jestem lotnictwo cywilne?
                      • habudzik Re: Ratownik 12... 02.12.09, 11:07
                        edek40 napisał:

> > Czyli kolejny Twój popis kłamstwa ?
                        >
                        > Znowu popis chamstwa? Napisalem skad czerpie swoja wiedze. Pretensje do
                        > zrodla.

Należało zweryfikować informację lub gdy się okazało że jest nieprawdziwa
                        przyznać się do błedu . Byłoby po sprawie .

>
                        > > A to dlaczego nie mogą lądować przy szpitalach ?
                        >
                        > A dokladnie gdzie mialyby ladowac? Przejazd karetka z miejsca wypadku - 2
                        > godziny. Przelot smiglowcem 15 minut + 1 godzina z ladowiska do szpitala.

Co Ty bredzisz . Jest wiele szpitali które mają na tyle duży teren by mógł na
                        nich wylądować mały helikopter a nawet jak w przypadku szpitala MSWiA moga
                        wylądować na trawniku za przystankiem tramwajowym i to ciemna nocą .

> > Ponieważ jest tych szpitali wg Cibie tak niewiele to nie będziesz miał pr
                        > oblemu
                        > > z wymienieniem ich . Proszę bardzo , czekam .
                        >
                        > Na co czekasz? Czy ja jestem lotnictwo cywilne?

Czekam aż wymienisz z nazwy które to tylko 11 szpitali może podjąć helikopter .
                        Nie jesteś lotnictwo cywilne ale skoro piszesz że jest tych szpitali 11 to
                        musisz wiedzieć które to są . Czekam !
                        • edek40 Re: Ratownik 12... 02.12.09, 11:18
                          > Należało zweryfikować informację lub gdy się okazało że jest nieprawdziwa
                          > przyznać się do błedu . Byłoby po sprawie .

Przeciez to zrobilem. Czepiasz sie, tylko po to, aby nieco przykryc swoj
                          wrodzony brak taktu?

> Co Ty bredzisz . Jest wiele szpitali które mają na tyle duży teren by mógł na
                          > nich wylądować mały helikopter

A wiesz to jako pilot, ktory w roznych warunkach przelatal setki godzin? A moze
                          przeczytales w internecie, jak hanni o srednich predkosciach uzyskiwanych przez
                          "przechwalaczy"

> Czekam aż wymienisz z nazwy które to tylko 11 szpitali może podjąć helikopter .
                          > Nie jesteś lotnictwo cywilne ale skoro piszesz że jest tych szpitali 11 to
                          > musisz wiedzieć które to są . Czekam !

Zapytaj kolegow z TVN. To ich temat. Ja tylko poruszam kolejny, poza predkoscia
                          temat, zwiazany z (nie)bezpieczenstwem naszych drog.

Obejrzyj sobie news z tragedii pod Kielcami. Na zdjeciu dosc wyraznie widac
                          Mi-2. Szczescie wiec, ze wypadek zdarzyl sie za dnia...
                          • habudzik Re: Ratownik 12... 02.12.09, 11:29
                            edek40 napisał:

> > Należało zweryfikować informację lub gdy się okazało że jest nieprawdziwa
                            > > przyznać się do błedu . Byłoby po sprawie .
                            >
                            > Przeciez to zrobilem. Czepiasz sie, tylko po to, aby nieco przykryc swoj
                            > wrodzony brak taktu?

Co niby zrobiłeś ? Podałeś nieprawdziwą informację , nie sprawdziłeś i nie
                            napisałeś że się pomyliłeś .

> > Co Ty bredzisz . Jest wiele szpitali które mają na tyle duży teren by móg
                            > ł na
                            > > nich wylądować mały helikopter
                            >
                            > A wiesz to jako pilot, ktory w roznych warunkach przelatal setki godzin? A moze
                            > przeczytales w internecie, jak hanni o srednich predkosciach uzyskiwanych przez
                            > "przechwalaczy"

A skąd Ty wiesz że nie może helikopter wylądować na boisku Orlik ?
                            Ja mieszkam ok 100m od miejsca gdzie ląduje czasami Ratownik 12 . Na początku
                            było to na tyle interesujące zjawisko że zrobiłem kila zdjęć

> > Czekam aż wymienisz z nazwy które to tylko 11 szpitali może podjąć heliko
                            > pter .
                            > > Nie jesteś lotnictwo cywilne ale skoro piszesz że jest tych szpitali 11 t
                            > o
                            > > musisz wiedzieć które to są . Czekam !
                            >
                            > Zapytaj kolegow z TVN.

Mam wielu kolegów w TVN ale nie oni napisali na forum że jest tylko 11 szpitali
                            które mogą podjąć helikopter .

>To ich temat. Ja tylko poruszam kolejny,

To sprawdź wiadomość zanim ja podasz wyśmiewając kogoś kto niby jest za to
                            odpowiedzialny albo jak się wyda że tak nie jest to przyznaj że popełniłeś gafę
                            . To na prawdę nic nie kosztuje .
                            • edek40 Re: Ratownik 12... 02.12.09, 11:38
                              > Co niby zrobiłeś ? Podałeś nieprawdziwą informację , nie sprawdziłeś i nie
                              > napisałeś że się pomyliłeś .

Ty, kolego, nie jestes w stanie odpowiedziec na wyrazne pytanie, poniewaz w toku
                              kolejnych watkow mataczenia, zapominasz o tym od czego watek sie zaczal. Jak
                              moze wiec pamietac, ze podalem konkretne zrodlo. I to takie, ktorego rewelacji
                              nie da sie latwo sprawdzic, o czym doskonale wiesz. Z reszta nie o tym pisalem.
                              Ty czepiasz sie, jak zwykle, jednego czy dwoch juz latajacych smiglowcow, ja zas
                              pisze o sytuacji sprzed roku i wiecej. Za trudne?

> A skąd Ty wiesz że nie może helikopter wylądować na boisku Orlik ?

Z uwagi na wysokie siatki za bramkami w nocy nie moze.

> Mam wielu kolegów w TVN ale nie oni napisali na forum że jest tylko 11 szpitali
                              > które mogą podjąć helikopter .

Zapytaj ich wiec skad wzieli te 11 szpitali. Masz latwiej.

> To sprawdź wiadomość zanim ja podasz wyśmiewając kogoś kto niby jest za to
                              > odpowiedzialny albo jak się wyda że tak nie jest to przyznaj że popełniłeś gafę
                              > . To na prawdę nic nie kosztuje .

Kiedy zosatal rozpisany, rozstrzygniety i w jakim stopniu jest zrealizowany
                              kontrakt na nowe smiglowce. Loty nocne pogotowia nie sa niczym szczegolnym.
                              Oczywiscie poza Polska do niedawna w 100% oraz dzis na znacznych rejonach, ktore
                              wciaz dysponuja tylko Mi-2.
                              • habudzik Re: Ratownik 12... 02.12.09, 12:16
                                edek40 napisał:

> > Co niby zrobiłeś ? Podałeś nieprawdziwą informację , nie sprawdziłeś i ni
                                > e
                                > > napisałeś że się pomyliłeś .
                                >
                                > Ty, kolego, nie jestes w stanie odpowiedziec na wyrazne pytanie, poniewaz w tok
                                > u
                                > kolejnych watkow mataczenia, zapominasz o tym od czego watek sie zaczal.

Na jakie pytanie odpowiedziałem? Nie interesuje mnie od czego sie wątek zaczął
                                tylko jaki bzdury zawiera . Zawira bzdurę że w Polsce nie ma helikoptera
                                anijednego który może lądowac w nocy .

Jak
                                > moze wiec pamietac, ze podalem konkretne zrodlo. I to takie, ktorego rewelacji
                                > nie da sie latwo sprawdzic, o czym doskonale wiesz.

To po co je podajesz wiedzą że jest do kitu lbu nie wiedząc czy to prawda ?
                                Wyśmiewać winnych jednak za stan rzeczy Ci to nie przeszkadza . Powinieneś albo
                                przeprosić albo wcześniej sprawdzić . Jak się nie da wcześniej sprawdzić ( co
                                też jest kłamstwem z Twojej strony bo ja od razu sprawdziłem że to kaczka ) to
                                się nie oskarża .

Z reszta nie o tym pisalem.
                                > Ty czepiasz sie, jak zwykle, jednego czy dwoch juz latajacych smiglowcow, ja za
                                > s
                                > pisze o sytuacji sprzed roku i wiecej. Za trudne?

Po co piszesz o styuacji która dawno nie istnieje ? To jakbyś pisał że w Polsce
                                jest 49 województw i dodał jak Ci na bzdurze złappano że miałeś na myśli lata
                                ubiegłe .

>
                                > > A skąd Ty wiesz że nie może helikopter wylądować na boisku Orlik ?
                                >
                                > Z uwagi na wysokie siatki za bramkami w nocy nie moze.

Może . To prowizoryczne lądowisko obok mojego domu jest właśnie boiskiem i to
                                niewymiarowym ( dlatego pisałem o Orlikach )

> > Mam wielu kolegów w TVN ale nie oni napisali na forum że jest tylko 11 sz
                                > pitali
                                > > które mogą podjąć helikopter .
                                >
                                > Zapytaj ich wiec skad wzieli te 11 szpitali.

Nie oni wzięli tylko Ty je wziąłeś . Albo podaj nazwy albo odszczekaj .
    • wichura Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 15:47
      Według mnie brak autostrad jest jedną z głównych przyczyn wysokiej
      śmiertelności na Polskich drogach. Uzasadnienie:
      1) wysoka śmiertelność wśród pieszych - na autostradie ich nie ma,
      2) kolizje z traktorami, pojazdami wolnobieżnymi, maszynami
      rolniczymi - na autostradę nie mają prawa wjazdu, więc problem
      odpada,
      3) brak skrzyżowań, dobra (i czysta! Bo jak nie ma bezpośrednich
      wjazdów z pola, to i syfu nie naniosą) nawierzchnia, siatki
      zabezpieczające przed zwierzyną - same plusy dla bezpieczeństwa,
      4) pewnie ponad połowa użytkowników dróg zawsze "się spieszy" - i
      nie ograniczą tego żadne szykany, fotoradary, wysepki, patrole! Bedą
      zapieprzać (bo żyjemy w XXI wieku, taka jest nasza cywilizacja),
      więc trzeba stworzyć do tego warunki,
      5) wypadki były, są i będą zawsze, także na autostradach. Ale inny
      rodzaj zdarzeń będzie dominował - nie będzie zabójczych "czołówek"
      przy wyprzedzaniu, co najwyżej najechanie na tył, gdy się coś
      zakorkuje, albo "dach", gdy ktoś przeszarżuje,
      6) czas dotarcia z pomocą. Pasem awaryjnym - dość szybko, bo do tego
      on służy. Także śmigłowiec dotrze z łatwością - wyląduje na
      autostradzie, tuż poniżej miejsca wypadku.
      Rzadko kto ginie w mieście (nie mylić z "terenem zabudowanym"), więc
      stworzenie warunków do bezpiecznej jazdy poza miastem to podstawa.
      Jasne - pozostanie ruch poza-miejski, ale lokalny, nie-autostradowy.
      Ale i na to autostrady będą miały pozytywny wpływ: "fizyczny"
      (mniejszy ruch i przede wszystkim odseparowanie ruchu lokalnego od
      tranzytowego) i "mentalny" (patrząc po sobie, gdy podróżowałem po
      Niemczech - mogę jechać coś w okolicach 50 kmh w mieście, jeśli
      wiem, że za paręnaście minut i parę kilometrów wjadę na autostradę,
      gdzie ten stracony czas momentalnie odrobię).
      • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:00
        Są kraje gdzie autostrad nie ma a słyna z największego
        bezpieczeństwa.
        • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:03
          Ba , jest takze na odwrót . Jest kraj w którym jest najwięcej chyba
          autostrad , nie ma pieszych a są wypadki .
        • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:16
          > Są kraje gdzie autostrad nie ma a słyna z największego
          > bezpieczeństwa.

Wymien je. Pomin kraje skandynawskie, poniewaz wszystkie w kupie maja mniej
          mieszkancow niz jedna Polska, a powierzchnie duuuuuuzo wieksza. Trudniej im sie
          wiec znalezc i zderzyc.
          • emes-nju Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:21
            edek40 napisał:

> > Są kraje gdzie autostrad nie ma a słyna z największego
            > > bezpieczeństwa.
            >
            > Wymien je.

Ja wiem! Ja wiem! Ja wiem!

WATYKAN :-P
          • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 22:05
            edek40 napisał:

> > bezpieczeństwa.
            >
            > Wymien je. Pomin kraje skandynawskie, poniewaz wszystkie w kupie maja mniej
            > mieszkancow niz jedna Polska, a powierzchnie duuuuuuzo wieksza.

I znowu geografia się kłania . 99% ludzi je zamieszkująca porusza się w
            skupiskach więc nie mają problemu ze znalezieniem siebie nawzajem . Finlandia ma
            pewnie jakieś 5mln ludzi którzy np zamieszkują wyspę Wolin . Chyba spory problem
            by się wylać pod drzewem nie będąc zauważonym .
            • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 10:37
              > I znowu geografia się kłania . 99% ludzi je zamieszkująca porusza się w
              > skupiskach więc nie mają problemu ze znalezieniem siebie nawzajem .

Mi sie klania??? Misiaczku, oni wobec tego, co wnikliwie zauwazyles, nie maja
              daleko do pracy.
              • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:08
                edek40 napisał:

> > I znowu geografia się kłania . 99% ludzi je zamieszkująca porusza się w
                > > skupiskach więc nie mają problemu ze znalezieniem siebie nawzajem .
                >
                > Mi sie klania??? Misiaczku, oni wobec tego, co wnikliwie zauwazyles, nie maja
                > daleko do pracy.

My też nie mamy daleko . 95% ludzi jeździ z domu do pracy z pracy do sklepu i
                czasami do kościoła .
                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:22
                  > My też nie mamy daleko . 95% ludzi jeździ z domu do pracy z pracy do sklepu i
                  > czasami do kościoła .

Tak. A pozostale 5% ma juz za soba 500 km takiej jazdy.
                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:30
                    edek40 napisał:

> > My też nie mamy daleko . 95% ludzi jeździ z domu do pracy z pracy do skle
                    > pu i
                    > > czasami do kościoła .
                    >
                    > Tak. A pozostale 5% ma juz za soba 500 km takiej jazdy.

Tam też więc o co chodzi ?
        • wichura Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:27
          > Są kraje gdzie autostrad nie ma a słyna z największego
          > bezpieczeństwa.
          Bogate kraje skandynawskie? Przez które w dodatku nie prowadzą
          główne szlaki komunikacyjne? Czy może ta mała plamka w środku
          Europy - Szwajcaria?
          Poza tym wszyscy oni doszli do tego metodą drakońskich kar i
          represji! Na szczęście nas, Polaków, nie da się tak łatwo złamać!
          Osobiście wolę "oddziaływanie pozytywne", czyli ułatwianie
          bezpiecznego rozwijania większych prędkości - ale to znacznie
          droższe rozwiązanie, niemodne i niedochodowe.
          • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:30
            > główne szlaki komunikacyjne? Czy może ta mała plamka w środku
            > Europy - Szwajcaria?

Ale malutka Szwajcaria, z ktorej znaczan czesc to niedostepne Alpy, ma okolo
            1700 km autostrad i drog ekspresowych. Niechby choc tyle bylo w duzo wiekszej
            Polsce...
          • emes-nju Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 16:33
            wichura napisał:

> ta mała plamka w środku Europy - Szwajcaria?

O ile sie nie myle (to taki eufemizm), to Szwajcaria ma jedna z najgestszych
            sieci autostrad na swiecie.
            • jorn Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 01.12.09, 17:00
              Przekonali mnie. Już wiem, że autostrady i w ogóle stan infrastruktury drogowej nie mają żadnego wpływu na bezpieczeństwo w ruchu drogowym. Nie wiem tylko czegoś innego? Jeśli te autostrady i drogi ekspresowe są do niczego niepotrzebne, to po jaką cholerę w większości krajów europejskich wybudowano tysiące kilometrów takich dróg?
              • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 01.12.09, 21:38
                jorn napisał:

> Przekonali mnie. Już wiem, że autostrady i w ogóle stan infrastruktury drogowej
                > nie mają żadnego wpływu na bezpieczeństwo

A znasz inne kolory niz biały i czarny ? Nikt nie pisał że nie mają
                żadnego wpływu tylko że mają ograniczony , niewielki wpływ . Tym
                bardziej że kraje nie posiadajace autostrad to jednocześnie najbezpieczniejsze
                lub jedno z najbezpieczniejszych miejsc na Ziemi .
                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 09:40
                  > Tym bardziej że kraje nie posiadajace autostrad to jednocześnie najbezpieczniejsze
                  > lub jedno z najbezpieczniejszych miejsc na Ziemi .

A zalicza sie do nich.... Antarktyda? Wymien kraje, w ktorych jest tak
                  bezpiecznie, a nie ma autostrad i drog ekspresowych. Nie wymiguj sie, ze droga
                  ekspresowa to nie autostrada. Istotnie, jednak w zasadniczej wiekszosci
                  zestawien, wymieniane sa te drogi w sumie z autostradami. Zapewne z jakiegos
                  bardzo istotnego powodu.
                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:10
                    edek40 napisał:

> > Tym bardziej że kraje nie posiadajace autostrad to jednocześnie najbezpie
                    > czniejsze
                    > > lub jedno z najbezpieczniejszych miejsc na Ziemi .
                    >
                    > A zalicza sie do nich.... Antarktyda? Wymien kraje, w ktorych jest tak
                    > bezpiecznie, a nie ma autostrad i drog ekspresowych. Nie wymiguj sie, ze droga
                    > ekspresowa to nie autostrada. Istotnie, jednak w zasadniczej wiekszosci
                    > zestawien, wymieniane sa te drogi w sumie z autostradami. Zapewne z jakiegos
                    > bardzo istotnego powodu.

Norwegia .
                    • edek40 Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:26
                      > Norwegia .

A ta Norwegia ma bez mala 38 mln wlasnych, nieoswietlonych, obywateli oraz
                      masowy ruch tranzytowy. Zapomniales o Antarktydzie. W Norwegii na pewno maja
                      choc jakas ekspresowke. Na Antarktydzie nie. A w wypadkach komunikacyjnych ginie
                      mniej ludzi niz w Norwegii. I to pomimo tego, ze nie maja tam smiglowcow do
                      lotow nocnych. Znaczy sie Norwegowie to jacys pieniacze za kierowcnica.
                      • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:33
                        Nie ważne jest ilu mieszkańców na Norwegia . Ważne że 99% ludzi zyje na
                        przestrzeni wielkości wyspy Wolin a więc zagęszczenie jest duże . I nie maja
                        zbyt dużo autostrad a pozostałe drogi odpowiadają naszym lokalnym bo można
                        jechać co najwyżej 80km/h samochodem osobowym .
                        • edek40 Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:43
                          > Nie ważne jest ilu mieszkańców na Norwegia . Ważne że 99% ludzi zyje na
                          > przestrzeni wielkości wyspy Wolin

Ja i moi sasiedzi mieszkaja na powierzchni nawet wiekszej niz powierzchnia tej wyspy. Jezdza spokojnie i dostojnie do pracy i nie widuje tu nawet kolizji. Co innego na sasiedniej krajowce, biegnacej przez Legionowo. Odleglosc ta sama, ale charakret ruchu inny. A moze "moja" szosa jezdza ludzie madrzy, a krajowka same glupki. To zupelnie jak z tymi czarnymi punktami. No sa takie miejsca, gdzie calkiem, zupelnie i bez zadnych przyczyn kierowcy postanawiaja sie masakrowac. W innych nie. Tylko w tych "czarnych punktach" nastepuje koncentracja wypadkow tak duza, ze zasluguje na tablice.
                          • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 12:18
                            Co nas Twoi znajomi albo moi interesują ? Faktem jest że zagęszczenie ludzisk
                            jest tam duże i żyję bez autostrad .
                            • edek40 Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 12:28
                              > Co nas Twoi znajomi albo moi interesują ? Faktem jest że zagęszczenie ludzisk
                              > jest tam duże i żyję bez autostrad .

No to w moich okolicach jest rowniez duze, a wypadkow brak. A obok, wypadki sie
                              zdarzaja, choc "moja" szosa jezdza rowniez mieszkancy Legionowa, powiekszajac
                              ruch. Dlaczego nie dochodzi do wypadkow, a na krajowce owszem, skoro korzystaja
                              z tych szos mieszkancy tych samych okolic i to wymiennie. Mi czesto zdarza sie
                              jezdzic ta krajowka, zamiast moja lokalna.
                              • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 13:17
                                Subiektywne odczucia się nie liczą a liczą się statystyki . W zasięgu wzroku
                                rzeczywiście nie widzę wypadków co wcale nie oznacza że ich nie ma .
                                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 13:22
                                  > Subiektywne odczucia się nie liczą a liczą się statystyki . W zasięgu wzroku
                                  > rzeczywiście nie widzę wypadków co wcale nie oznacza że ich nie ma .

Subiektywne odczucia to codzienne, dwukrotne pokonywanie tej trasy i nie
                                  widzenie wypadkow albo okazjonalne zagladanie na krajowke i widzenie kolizji i
                                  wypadkow.
                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 13:30
                                    edek40 napisał:

> > Subiektywne odczucia się nie liczą a liczą się statystyki . W zasięgu wzr
                                    > oku
                                    > > rzeczywiście nie widzę wypadków co wcale nie oznacza że ich nie ma .
                                    >
                                    > Subiektywne odczucia to codzienne, dwukrotne pokonywanie tej trasy i nie
                                    > widzenie wypadkow albo okazjonalne zagladanie na krajowke i widzenie kolizji i
                                    > wypadkow.

Ja jeżdże codziennie krajówką i rzadko widuje wypadki co wcale nie oznacza że
                                    ich jest mało . Z przyczyn niezrozumiałych dla Cibie nie możemy wiedzieć o
                                    wszystkim .
                • jorn Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 09:45
                  A znasz takie pojęcie jak ironia, młotku?
                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:13
                    jorn napisał:

> A znasz takie pojęcie jak ironia, młotku?

Znam i co , chcesz napisać iż to była ironia z Twojej strony ? To skoro tak to
                    teraz bez ironii napisz że autostrady i ogólnie infrastruktura ma niewielki
                    wpływ na wypadki lub że ma zasadniczy , największy na to wpływ .
              • emes-nju Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 10:14
                jorn napisał:

> Przekonali mnie. Już wiem, że autostrady i w ogóle stan
                > infrastruktury drogowej nie mają żadnego wpływu na bezpieczeństwo
                > w ruchu drogowym.

Ja tez juz jestem przekonany!

Juz wiem, ze pokonanie dystansu 1000 km (niekoniecznie w jednym kawalku) droga bezkolizyjna jest rownie (a moze nawet bardziej!) niebezpieczne, jak pokonanie tego dystansu po drodze ze skrzyzowaniami co 100 m (rowniez niewidocznymi - np. z polna droga zza krzakow), z przejsciami dla pieszych, z rowerzystami i pieszymi (w nocy nieoswietlonymi).

> Nie wiem tylko czegoś innego? Jeśli te autostrady i drogi
                > ekspresowe są do niczego niepotrzebne, to po jaką cholerę w
                > większości krajów europejskich wybudowano tysiące kilometrów
                > takich dróg?

Bo glupie polaczki tego pragna! Waaadza wiec, zeby nadal byc waaadza, buduje calkiem niepotrzebne drogi zamiast budowac wiecej wysepek i mikrorond.

Hm... Jak spojrzy sie na mape Europy, to wychodzi na to, ze inne nacje sa jeszcze glupsze... Wydaja na bezkolizyjne drogi znacznie wiecej niz glupie polaczki :-P
                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! I Habudzik też! 02.12.09, 11:15
                  emes-nju napisał:

> jorn napisał:
                  >
                  > > Przekonali mnie. Już wiem, że autostrady i w ogóle stan
                  > > infrastruktury drogowej nie mają żadnego wpływu na bezpieczeństwo
                  > > w ruchu drogowym.
                  >
                  > Ja tez juz jestem przekonany!
                  >
                  > Juz wiem, ze pokonanie dystansu 1000 km (niekoniecznie w jednym kawalku) droga
                  > bezkolizyjna jest rownie (a moze nawet bardziej!) niebezpieczne, jak pokonanie
                  > tego dystansu po drodze ze skrzyzowaniami co 100 m (rowniez niewidocznymi - np.
                  > z polna droga zza krzakow), z przejsciami dla pieszych, z rowerzystami i piesz
                  > ymi (w nocy nieoswietlonymi).

Ryzyko jest zbliżone . Masz rację .

• habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 22:09
              emes-nju napisał:

> wichura napisał:
              >
              > > ta mała plamka w środku Europy - Szwajcaria?
              >
              > O ile sie nie myle (to taki eufemizm), to Szwajcaria ma jedna z najgestszych
              > sieci autostrad na swiecie.

a przerwy pomiędzy jedną a druga częścią jednej autostrady łaczy droga
              nieprzejezdna dla tira bo z rondem o średnicy 40 metrów . Ta droga ma status
              drogi międzynarodowej .
              • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 09:43
                > a przerwy pomiędzy jedną a druga częścią jednej autostrady łaczy droga
                > nieprzejezdna dla tira bo z rondem o średnicy 40 metrów . Ta droga ma status
                > drogi międzynarodowej .

Dlaczego tranzyt TIRow ma jechac wlasnie tedy, jesli w Szwajcarie mozna
                przejechac i wzdluz i w poprzek drogami bez rond?
                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:17
                  edek40 napisał:

> > a przerwy pomiędzy jedną a druga częścią jednej autostrady łaczy droga
                  > > nieprzejezdna dla tira bo z rondem o średnicy 40 metrów . Ta droga ma sta
                  > tus
                  > > drogi międzynarodowej .
                  >
                  > Dlaczego tranzyt TIRow ma jechac wlasnie tedy, jesli w Szwajcarie mozna
                  > przejechac i wzdluz i w poprzek drogami bez rond?

Bo jeśli chcesz z Genui przyjechać do Zgorzelca to jest to najlepsze rozwiązanie .
                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:31
                    > Bo jeśli chcesz z Genui przyjechać do Zgorzelca to jest to najlepsze
                    rozwiązanie .

Dlaczego?
                    • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:36
                      edek40 napisał:

> > Bo jeśli chcesz z Genui przyjechać do Zgorzelca to jest to najlepsze
                      > rozwiązanie .
                      >
                      > Dlaczego?

Dlatego że i z tego powodu jest bardzo praktycznie . Na poważnie to z Poznania
                      do Warszawy najlepszym rozwiązaniem będzie jazda E30
                      • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:51
                        > Dlatego że i z tego powodu jest bardzo praktycznie . Na poważnie to z Poznania
                        > do Warszawy najlepszym rozwiązaniem będzie jazda E30

Dlaczego?
                        • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:19
                          edek40 napisał:

> > Dlatego że i z tego powodu jest bardzo praktycznie . Na poważnie to z Poz
                          > nania
                          > > do Warszawy najlepszym rozwiązaniem będzie jazda E30
                          >
                          > Dlaczego?

Co dlaczego ? Nie rozumiem ?
                          • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:31
                            > Co dlaczego ? Nie rozumiem ?

Dlaczego mam tluc sie wiele godzin po e30, gdy w koncu bede mogl jechac a2?
                            • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:20
                              edek40 napisał:

> > Co dlaczego ? Nie rozumiem ?
                              >
                              > Dlaczego mam tluc sie wiele godzin po e30, gdy w koncu bede mogl jechac a2?

Gdzie ? Częściowo jest A2 a częściowo DK2 ale wszystko to jest E30 . Identycznie
                              sprawa się ma z E141 . Częściowo biegnie autostradą , cześciowo przez miasteczka
                              i wsie z rondami nieprzejezdnymi dla tirów
                              • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:24
                                > Gdzie ? Częściowo jest A2 a częściowo DK2 ale wszystko to jest E30 .

Ale a2 ma laczyc Warszawe z Poznaniem bez rondek. Dlaczego po wybudowaniu tej
                                autostrady mialbym jezdzic przez rondka?
                                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:32
                                  Rozumiem że celowo motasz . Napisałem : aby przejechać odcinak Genua-Zgorzelec
                                  najdogodniejsza droga to droga E141 a ta prowwadzi częściowo autostradą a
                                  częściowo drogą uznawaną przez Cibie za lokalną z rondami nie do pokononia przez
                                  TIR-a .
                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:02
                                    > Rozumiem że celowo motasz .

Nie.

> Napisałem : aby przejechać odcinak Genua-Zgorzelec
                                    > najdogodniejsza droga to droga E141 a ta prowwadzi częściowo autostradą a
                                    > częściowo drogą uznawaną przez Cibie za lokalną z rondami nie do pokononia przez
                                    > TIR-a .

Napisales to. Nie neguje. Ciekaw jestem jednak dlaczego w Twoich oczach lamanie
                                    kregoslupa ciezarowki jest dogodniejsze niz jazda autostrada czy ekspresowka? I
                                    z czyjego punktu "siedzenia".
                                    • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:28
                                      edek40 napisał:

> > Rozumiem że celowo motasz .
                                      >
                                      > Nie.
                                      >
                                      > > Napisałem : aby przejechać odcinak Genua-Zgorzelec
                                      > > najdogodniejsza droga to droga E141 a ta prowwadzi częściowo autostradą a
                                      > > częściowo drogą uznawaną przez Cibie za lokalną z rondami nie do pokononi
                                      > a przez
                                      > > TIR-a .
                                      >
                                      > Napisales to. Nie neguje. Ciekaw jestem jednak dlaczego w Twoich oczach lamanie
                                      > kregoslupa ciezarowki jest dogodniejsze niz jazda autostrada czy ekspresowka? I
                                      > z czyjego punktu "siedzenia".

A jak miałbym przejechać inaczej ?
                                      • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:52
                                        > A jak miałbym przejechać inaczej ?

Zadalem sobie troszke trudu. Dystans przez Ciebie zalozony to 1155 km. Z tego
                                        tylko 51 km biegnie poza autostradami i drogami ekspresowymi. Jest tu tylko
                                        jedno rondo w miejscwosci Lustenau w Austrii. Tyle viamichelin. Idzie przezyc.
                                        Dystans z Warszawy do Poznania to tylko 300 km, z czego ponad 120 wiedzie
                                        drogami lokalnymi. A i rondek jakby wiecej...
                                        • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:54
                                          edek40 napisał:

> > A jak miałbym przejechać inaczej ?
                                          >
                                          > Zadalem sobie troszke trudu. Dystans przez Ciebie zalozony to 1155 km. Z tego
                                          > tylko 51 km biegnie poza autostradami i drogami ekspresowymi. Jest tu tylko
                                          > jedno rondo w miejscwosci Lustenau w Austrii.

Ale ja nie mam interesu jechać przez Austrię . Tak samo jak jadący przez rondo w
                                          Kołbieli nie mają interesu aby jechać przez Słowację .
                                          • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 15:15
                                            > Ale ja nie mam interesu jechać przez Austrię . Tak samo jak jadący przez rondo w
                                            > Kołbieli nie mają interesu aby jechać przez Słowację .

A, skoro nie masz interesu, to jedz jak chcesz. Dlaczego jednak klamiesz, ze JA
                                            musze przedzierac sie przez mikrorondaka nieprzejezdne dla TIRow. Po zblizeniu
                                            okazalo sie, ze to mikrorondko ma srednice w poblizu 100 m. Oby wszystkie w
                                            Polsce takie byly. Z reszta w tej Austrii to poza autostrada pokonasz gora 3 km,
                                            wlasnie w Lustenau. To swietna pora na obiadek. Pozostale czterdziesci pare to
                                            okolice Zgorzelca.
                                            • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 15:19
                                              edek40 napisał:

> > Ale ja nie mam interesu jechać przez Austrię . Tak samo jak jadący przez
                                              > rondo w
                                              > > Kołbieli nie mają interesu aby jechać przez Słowację .
                                              >
                                              > A, skoro nie masz interesu, to jedz jak chcesz. Dlaczego jednak klamiesz, ze JA
                                              > musze przedzierac sie przez mikrorondaka nieprzejezdne dla TIRow.

Bo jeśli nie chcesz jechać przez Austrię tu musisz jechać E41 a tam sa ronda i
                                              to np takie:
                                              www.panoramio.com/photo/15578277

Po zblizeniu
                                              > okazalo sie, ze to mikrorondko ma srednice w poblizu 100 m. Oby wszystkie w
                                              > Polsce takie byly. Z reszta w tej Austrii to poza autostrada pokonasz gora 3 km
                                              > ,
                                              > wlasnie w Lustenau. To swietna pora na obiadek. Pozostale czterdziesci pare to
                                              > okolice Zgorzelca.
                                              • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 15:25
                                                > Bo jeśli nie chcesz jechać przez Austrię tu musisz jechać E41 a tam sa ronda i
                                                > to np takie:
                                                > www.panoramio.com/photo/15578277

Ale ja chce! Jade wielkim autem, ktore nie zmiesci sie na mikrorondku. Na szczescie moge jechac przez Austrie, gdzie jedyne rondo wypada w porze obiadu i ma 100 m srednicy. Ty mozesz jechac przez Szkocje, tam rowniez szosy sa nieprzejezdne dla duzych aut.
                                                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 15:30
                                                  edek40 napisał:

> > Bo jeśli nie chcesz jechać przez Austrię tu musisz jechać E41 a tam sa ro
                                                  > nda i
                                                  > > to np takie:
                                                  > > www.panoramio.com/photo/15578277
                                                  >
                                                  > Ale ja chce! Jade wielkim autem, ktore nie zmiesci sie na mikrorondku. N
                                                  > a szczescie moge jechac przez Austrie, gdzie jedyne rondo wypada w porze obiadu
                                                  > i ma 100 m srednicy. Ty mozesz jechac przez Szkocje, tam rowniez szosy sa niep
                                                  > rzejezdne dla duzych aut.

Więc rondo w Kołbieli niech sobie tiry omijają przez Słowację . A do Reutlingen
                                                  w D z Genui jak pojedziesz ?
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 15:43
                                                    > Więc rondo w Kołbieli niech sobie tiry omijają przez Słowację . A do Reutlingen
                                                    > w D z Genui jak pojedziesz ?

Trzymaj sie marszruty, ktora sam podales.

Ale co tam. To 622 km, z czego tylko 66 poza autostradami i drogami ekspresowymi
                                                    (10% - da sie przezyc). Viamichelin nie sygnalizuje zadnego ronda, o
                                                    mikrorondkach nieprzejezdnych dla TIRow nie wspominajac.

Ten sam viamichelin trase W-Wa - Poznan ocenia na 319 km, z czego 129 poza
                                                    autostradami (30% - tez da sie przezyc oczywiscie, nawet nie zauwazy sie roznicy).
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 20:12
                                                    edek40 napisał:
                                                    To 622 km, z czego tylko 66 poza autostradami i drogami ekspresowym
                                                    > i
                                                    > (10% - da sie przezyc). Viamichelin nie sygnalizuje zadnego ronda, o
                                                    > mikrorondkach nieprzejezdnych dla TIRow nie wspominajac.

Bo nie umiesz chyba czytać . Trasa wiedzie drogą E41 z rondami klasy mikro o
                                                    których już wcześniej dyskutowaliśmy .
                                                    Oto opis punktu 60 w Michelinie :
                                                    "Na rondzie, skręć w: 2 zjazd Kontynuuj na 2 / E41 w kierunku
                                                    Po nałożeniu zdjęcia ronda na skalę ma ono wg Michelina poniżej 20 metrów . To
                                                    pewnie niedokładność Michelina .

Bez względu na to czy to Michelin czy Google pokazują tą samą drogę na której
                                                    są ronda i przejazd przez miasto .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 08:07
                                                    > Bez względu na to czy to Michelin czy Google pokazują tą samą drogę na której
                                                    > są ronda i przejazd przez miasto .

Ale tak viamichelin, jak i google zgadzaja sie, ze droga lokalna trzeba pokonac
                                                    zaledwie 66 km? Taki dystans mozna potraktowac jak relaks po zasuwaniu
                                                    autostrada. Jakas zmiane, ktora zapobiega znuzeniu. To ile tych rondek mamy na
                                                    tych 66 km?

U nas jest, jak mawia Radio Erewan w zasadzie tak samo, autostrada jest krotkim
                                                    przerywnikiem po emocjach setek kilometrow drog lokalnych.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 09:21
                                                    edek40 napisał:

> > Bez względu na to czy to Michelin czy Google pokazują tą samą
                                                    drogę na kt
                                                    > órej
                                                    > > są ronda i przejazd przez miasto .
                                                    >
                                                    > Ale tak viamichelin, jak i google zgadzaja sie, ze droga lokalna
                                                    trzeba pokonac
                                                    > zaledwie 66 km? Taki dystans mozna potraktowac jak relaks po
                                                    zasuwaniu
                                                    > autostrada. Jakas zmiane, ktora zapobiega znuzeniu. To ile tych
                                                    rondek mamy na
                                                    > tych 66 km?

Piszemy o tym że na drodze tranzytowej północ-południe sa mikroronda
                                                    nieprzejezdne dla tirów i są miejscowości oraz miasta z
                                                    rondami takimi jak to.
                                                    47.277593,8.45413
                                                    lub 20 metrowe to:
                                                    47.28128,8.454063
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 10:59
                                                    > Piszemy o tym że na drodze tranzytowej północ-południe sa

Nie. Piszemy o dwoch konkretnych trasach, ktore osobiscie zalozyles. Na jednej mamy okolo 5% trasy poza ekspresowkami i autostradami, na drugiej az 10%. Nie linkuj mi wiec kolejnej Andory, jako dowodu, ze przez mikrorondka przepychaja sie TIRy w ilosci zblizonej do naszej dowolnej tranzytowki wschod-zachod. I nie pisz, skoro zalozyles jakas trase, ze nie masz ochoty przez Austrie. Ja zawsze mam ochote jechac trasa optymalna, a nie przez liczne mikrorondka.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:03
                                                    Jest droga międzynarodowa i na niejs sa ronda , mikroronda i chcąc
                                                    ja pokonać musisz pokonać ronda . Nie pisz że możesz przez Austrię
                                                    pojechać bo nie możesz . Jedziesz z Genui do Niemiec południowo
                                                    zachodnich i nie masz innej mozliwości jak pokonać Szwajcarie droga
                                                    tranzytową e41.
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:14
                                                    > Jest droga międzynarodowa i na niejs sa ronda , mikroronda i chcąc
                                                    > ja pokonać musisz pokonać ronda . Nie pisz że możesz przez Austrię
                                                    > pojechać bo nie możesz . Jedziesz z Genui do Niemiec południowo
                                                    > zachodnich i nie masz innej mozliwości jak pokonać Szwajcarie droga
                                                    > tranzytową e41.

Wyznacz konkretna marszrute, a ponownie sprawdze Twoje rewelacje. Strasznie mnie
                                                    one bawia.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:17
                                                    edek40 napisał:

> > Jest droga międzynarodowa i na niejs sa ronda , mikroronda i
                                                    chcąc
                                                    > > ja pokonać musisz pokonać ronda . Nie pisz że możesz przez
                                                    Austrię
                                                    > > pojechać bo nie możesz . Jedziesz z Genui do Niemiec południowo
                                                    > > zachodnich i nie masz innej mozliwości jak pokonać Szwajcarie
                                                    droga
                                                    > > tranzytową e41.
                                                    >
                                                    > Wyznacz konkretna marszrute, a ponownie sprawdze Twoje rewelacje.
                                                    Strasznie mni
                                                    > e
                                                    > one bawia.

Co Cie takiego bawi ? Masz pokonać drogę E41 przez Szwajcarię . Są
                                                    ronda na niej dwa razy mniejszej srednicy niż to w Kołbieli . jest
                                                    przejazd przez miasto .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:42
                                                    > Co Cie takiego bawi ? Masz pokonać drogę E41 przez Szwajcarię . Są
                                                    > ronda na niej dwa razy mniejszej srednicy niż to w Kołbieli . jest
                                                    > przejazd przez miasto .

Wyznacz mi trase, ktora nie ma alternatywy. Oczywiscie dluzsza niz szerokosc
                                                    Szwajcarii. Najchetniej z Genui, ktora sobie ukochales. A ja sprawdze dlaczego
                                                    nie bede musial korzystac z e41.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 14:46
                                                    edek40 napisał:

> > Co Cie takiego bawi ? Masz pokonać drogę E41 przez Szwajcarię .

> > ronda na niej dwa razy mniejszej srednicy niż to w Kołbieli .
                                                    jest
                                                    > > przejazd przez miasto .
                                                    >
                                                    > Wyznacz mi trase, ktora nie ma alternatywy. Oczywiscie dluzsza niz
                                                    szerokosc
                                                    > Szwajcarii. Najchetniej z Genui, ktora sobie ukochales. A ja
                                                    sprawdze dlaczego
                                                    > nie bede musial korzystac z e41.

Bo bedziesz musiał z niego korzystac gdyż masz bardzo ważny
                                                    zagraniczny telefon w Zurichu . Dlaczego miałbym jechać przez rondo
                                                    w Kołbieli skoro mogę pojechać inna droga lub przez sąsiedni kraj i
                                                    ominę .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 14:53
                                                    > Bo bedziesz musiał z niego korzystac gdyż masz bardzo ważny
                                                    > zagraniczny telefon w Zurichu . Dlaczego miałbym jechać przez rondo
                                                    > w Kołbieli skoro mogę pojechać inna droga lub przez sąsiedni kraj i
                                                    > ominę .

Do Szwajcarii tylko samolotem. Lataja tam takie smieszne malutkie samolociki.

Oczywiscie rondo w Kolbieli mozna ominac, szczegolnie gdy jedzie sie z Hamburga
                                                    do Rygi. Dla Ciebie kazda niedorzecznosc jest dobra, jesli to Twoj pomysl. W tym
                                                    mechanizmie chcesz, abym z Genui do Zgorzelca ominal Austrie z 1 rondem o
                                                    srednicy 100 m, a pojechal przez Szwajcarie, i natknal sie na rondo o srednicy
                                                    20 metrow.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:01
                                                    edek40 napisał:

> > Bo bedziesz musiał z niego korzystac gdyż masz bardzo ważny
                                                    > > zagraniczny telefon w Zurichu . Dlaczego miałbym jechać przez
                                                    rondo
                                                    > > w Kołbieli skoro mogę pojechać inna droga lub przez sąsiedni
                                                    kraj i
                                                    > > ominę .
                                                    >
                                                    > Do Szwajcarii tylko samolotem. Lataja tam takie smieszne malutkie
                                                    samolociki.
                                                    >
                                                    > Oczywiscie rondo w Kolbieli mozna ominac, szczegolnie gdy jedzie
                                                    sie z Hamburga
                                                    > do Rygi. Dla Ciebie kazda niedorzecznosc jest dobra, jesli to Twoj
                                                    pomysl. W ty
                                                    > m
                                                    > mechanizmie chcesz, abym z Genui do Zgorzelca ominal Austrie z 1
                                                    rondem o
                                                    > srednicy 100 m, a pojechal przez Szwajcarie, i natknal sie na
                                                    rondo o srednicy
                                                    > 20 metrow.

Tak bo jestes Białorusinem i nie masz wizy austri albo musisz zabrać
                                                    coś z Zurichu , albo ... albo ....albo . Mie wiem czy wiesz jak
                                                    wyglada przejście graniczne między Austria i Szwajacarią w tym
                                                    miejscu , zaraz za kilkukilometrowym tunelem i przejazd przez rzekę
                                                    na A13?
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:10
                                                    > Tak bo jestes Białorusinem i nie masz wizy austri albo musisz zabrać
                                                    > coś z Zurichu

Jestem Polakiem, a Ty wyslales mnie z Genui do Zgorzelca. To jade. Jak chcesz,
                                                    abym zawrocil do Zurichu, to bedziesz musial doplacic. Jestem juz 200 km od
                                                    Zgorzelca. Zjadlem smaczny obiadek na tym dwukilometrowym laczniku pomiedzy
                                                    autostradami w Austrii. Wiesz, tym na ktorym to rondo o dwukrotnie wiekszej
                                                    srednicy niz g...no inzynierii drogowej w Kolbieli.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:14
                                                    Teraz Ty wprpowadzasz modyfikacje ? Jedziesz z Genui do Zgorzelaca i
                                                    nie jedziesz przez Austrię . Ch=yba ze ja moge pojechac omijajac
                                                    Kołbiel .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:21
                                                    > Teraz Ty wprpowadzasz modyfikacje ? Jedziesz z Genui do Zgorzelaca i
                                                    > nie jedziesz przez Austrię .

Jade przez Austrie. Dales mi dowolnosc w wyborze trasy. Ale nie przez Insbruck,
                                                    bo nadkladalbym drogi.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 21:04
                                                    edek40 napisał:

> > Teraz Ty wprpowadzasz modyfikacje ? Jedziesz z Genui do Zgorzelaca i
                                                    > > nie jedziesz przez Austrię .
                                                    >
                                                    > Jade przez Austrie. Dales mi dowolnosc w wyborze trasy. Ale nie przez Insbruck,
                                                    > bo nadkladalbym drogi.

Nie , nie dałem Ci dowolności trasy tylko konkretną drogę tranzytową a że
                                                    pochodzimy z Polski to pisałem o Zgorzelcu . Nie chodzi bowiem o przejazd z
                                                    punktu A do punktu B konkretnie tylko o wykorzystanie do tranzytu jednej z dróg
                                                    tranzytowych z rondami i mikrorondami .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 10:12
                                                    > Nie , nie dałem Ci dowolności trasy tylko konkretną drogę tranzytową a że
                                                    > pochodzimy z Polski to pisałem o Zgorzelcu . Nie chodzi bowiem o przejazd z
                                                    > punktu A do punktu B konkretnie tylko o wykorzystanie do tranzytu jednej z dróg
                                                    > tranzytowych z rondami i mikrorondami .

Napisales wylacznie Genua - Zgorzelec. Wybralem dogodna trase, a nie szykany, w
                                                    ktore zlosliwie chciales mnie wprowadzic. Jesli znajde inna trase bez rondek, to
                                                    co, kazesz mi jechac przez Syberie, byleby tylko udowodnic, ze po Europie jezdzi
                                                    sie rownie zle, jak po Polsce. Nie jezdzi sie gorzej. W Europie nie ma rejonow
                                                    wielkosci Polski, pozbawionych praktycznie drog ekspresowych i autostrad.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 11:55
                                                    edek40 napisał:

> > Nie , nie dałem Ci dowolności trasy tylko konkretną drogę tranzytową a że
                                                    > > pochodzimy z Polski to pisałem o Zgorzelcu . Nie chodzi bowiem o przejazd
                                                    > z
                                                    > > punktu A do punktu B konkretnie tylko o wykorzystanie do tranzytu jednej
                                                    > z dróg
                                                    > > tranzytowych z rondami i mikrorondami .
                                                    >
                                                    > Napisales wylacznie Genua - Zgorzelec. Wybralem dogodna trase,

Nie wybrałeś dogodnej trasy tylko tak samo niewygodna choć może z innego powodu .

a nie szykany, w
                                                    > ktore zlosliwie chciales mnie wprowadzic.

Nie złośliwie . Chcę byś przejechał tranzytem drogę międzynarodową . Nic poz tym
                                                    . Jeśli migasz się od tej drogi to kierowcy mogą migać się od ronda w Kołbieli .

>Jesli znajde inna trase bez rondek,

Załóż więc że musisz stawić się z dowolnego powodu pod Zurychem jadąc z Genui do
                                                    Zgorzelca .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 12:29
                                                    > Nie wybrałeś dogodnej trasy

Istotnie. To nie ja wybralem. Wpisalem zalozona PRZEC CIEBIE trase, a cala reszte zrobil program, ktoremu nie dodawalem zadnych atrakcji czy wykluczen. Co ja na to poradze, ze ten program, podobnie jak inni myslacy ludzie, nie wpiernicza kierowcow dlugodystansowych pomiedzy ciagniki rolnicze i mikrorondka? Co innego, gdybym szukal trasy z Pierdziuchowic, do Pierdziszewa, ktore sa od siebie odlegle o 50 km. Zaloze sie, ze wtedy viamichelin wyslalby mnie taka trasa, ze zwymiotowalbym na zakretach i mikrorondkach.

> tylko tak samo niewygodna choć może z innego powodu

Z jakiego konkretnie powodu niewygodna?

> Nie złośliwie . Chcę byś przejechał tranzytem drogę międzynarodową .

No i wlasnie, skorzystalem z viamichelin z ustawieniami domyslnymi. I francuski, co za ironia, program splatal Ci psikusa.

> Załóż więc że musisz stawić się z dowolnego powodu pod Zurychem jadąc z Genui do
                                                    > Zgorzelca .

Wpadlem. W Szawajcarii wyszlo mi okolo 15 km poza autostradami/ekspresowkami na slawnej E41. Tu zatrzymam sie na wczesne drugie sniadanko. A potem, jadac przepisowo, po szwajcarsku, 30 km/h w ciagu 20 minut odwale cala nieekspresowa trase.

Zanim zaczniesz cos jeszcze zmieniac, informuje, ze na Mt Blanc TIRem nie jade...
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 12:38
                                                    edek40 napisał:

> > Nie wybrałeś dogodnej trasy
                                                    >
                                                    > Istotnie. To nie ja wybralem. Wpisalem zalozona PRZEC CIEBIE trase, a cala resz
                                                    > te zrobil program, ktoremu nie dodawalem zadnych atrakcji czy wykluczen. Co ja
                                                    > na to poradze, ze ten program, podobnie jak inni myslacy ludzie, nie wpiernicza
                                                    > kierowcow dlugodystansowych pomiedzy ciagniki rolnicze i mikrorondka?

Oczywiście że wyprowadzają droga jaka wybrał Ci Michelin wyglada jak na
                                                    zdjęciach więc raczej ciężko będzie ja pokonać TIR-em .

> > tylko tak samo niewygodna choć może z innego powodu
                                                    >
                                                    > Z jakiego konkretnie powodu niewygodna?

Już pisałem . Poddałeś w wątpliwość by kierowca chcial jechać E41 bo hamulce ,
                                                    sprzęgła i przepał. Na E43 też będzie hamulec , sprzęgło a zamiast przepału
                                                    wienetka w Austrii . Dlatego jest ona niewygodna .

> > Nie złośliwie . Chcę byś przejechał tranzytem drogę międzynarodową .
                                                    >
                                                    > No i wlasnie, skorzystalem z viamichelin z ustawieniami domyslnymi. I francuski
                                                    > , co za ironia, program splatal Ci psikusa.

Nie mi spłatał tylko Tobie bo ja chiałem byś przebył trasę E41 a nie E43 . Z
                                                    jakiego bądź powodu .

> > Załóż więc że musisz stawić się z dowolnego powodu pod Zurychem jadąc z G
                                                    > enui do
                                                    > > Zgorzelca .
                                                    >
                                                    > Wpadlem. W Szawajcarii wyszlo mi okolo 15 km poza autostradami/ekspresowkami na
                                                    > slawnej E41.

i przez ronda 2 razy mniejsze niż to w Kołbieli .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 12:47
                                                    > Oczywiście że wyprowadzają droga jaka wybrał Ci Michelin wyglada jak na
                                                    > zdjęciach więc raczej ciężko będzie ja pokonać TIR-em .

Ktora konkretnie A lub E wyglada jak na zdjeciach?

> Już pisałem . Poddałeś w wątpliwość by kierowca chcial jechać E41

E41, wg viamichelin, to tylko 14 km. Dam rade.

> Nie mi spłatał tylko Tobie bo ja chiałem byś przebył trasę E41 a nie E43 . Z
                                                    > jakiego bądź powodu .

Ty chciales, a ja mam wolny wybor. Zdalem sie wiec na los i program.

> i przez ronda 2 razy mniejsze niż to w Kołbieli .

To nie jade.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 12:57
                                                    edek40 napisał:

> > Oczywiście że wyprowadzają droga jaka wybrał Ci Michelin wyglada jak na
                                                    > > zdjęciach więc raczej ciężko będzie ja pokonać TIR-em .
                                                    >
                                                    > Ktora konkretnie A lub E wyglada jak na zdjeciach?

E43

> > Już pisałem . Poddałeś w wątpliwość by kierowca chcial jechać E41
                                                    >
                                                    > E41, wg viamichelin, to tylko 14 km. Dam rade.

Bzdura . Na E41 wjeżdżasz koło Seedorf i juz do granicy z Niemcami jedziesz E41 .

>
                                                    > > Nie mi spłatał tylko Tobie bo ja chiałem byś przebył trasę E41 a nie E43
                                                    > . Z
                                                    > > jakiego bądź powodu .
                                                    >
                                                    > Ty chciales, a ja mam wolny wybor. Zdalem sie wiec na los i program.

To nie ma sensu . Nie masz jechać przez Austrię bo nie masz wizy wjazdowej do
                                                    tego kraju . Dodatkowo musisz wjechać do Zurychu . jeśli uznajesz że to nie fair
                                                    ja uznaję że przez Polskę w ogóle nie muszą jeżdzić tiry tranzytem bo mogą sobie
                                                    Polskę ominąć alternatywna drogą .

> > i przez ronda 2 razy mniejsze niż to w Kołbieli .
                                                    >
                                                    > To nie jade.

To niech nie jada TIR-y do Ukrainy i już .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:06
                                                    > E43

A13/E43 ma jedna jezdnie i skaly w skrajni?

> Bzdura . Na E41 wjeżdżasz koło Seedorf i juz do granicy z Niemcami jedziesz E41

Znowu cos wymyslasz. Viamichelin prowadzi inaczej.

> To nie ma sensu . Nie masz jechać przez Austrię bo nie masz wizy wjazdowej do
                                                    > tego kraju

Od dluzszego czasu nie potrzebuje wizy, a nawet paszportu. Ty naprawde tak
                                                    marzysz, abym TIRem utknal na mikroronku, ze zaraz wymyslisz, ze samochod nie
                                                    lubi Austrii. A ja w Wiedniu mam przyjaciolke. Moze wskocze do niej. Wprawdzie
                                                    to bardzo nie po drodze, ale choc ni ebede jechal przez mikrorondka.

> To nie ma sensu . Nie masz jechać przez Austrię bo nie masz wizy wjazdowej do
                                                    > tego kraju . Dodatkowo musisz wjechać do Zurychu . jeśli uznajesz że to nie fair
                                                    > ja uznaję że przez Polskę w ogóle nie muszą jeżdzić tiry tranzytem bo mogą sobie
                                                    > Polskę ominąć alternatywna drogą .

A uznawaj sobie. Gorzej, ze wielu uzna za nonsens trase z Hamburga do Rygi przez
                                                    Slowacje. Zupelnie tak samo, jaki wiklanie sie w jakies mikrorondka w drodze z
                                                    Genui do Zgorzelca, jesli mozna je ominac, bez nadkladania drogi. Droga przez
                                                    Zurich bowiem, jest dluzsza o blisko 100 km.

> To niech nie jada TIR-y do Ukrainy i już .

Na cale szczescie nie Ty o tym decydujesz.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:12
                                                    edek40 napisał:

> > E43
                                                    >
                                                    > A13/E43 ma jedna jezdnie i skaly w skrajni?
                                                    >
                                                    > > Bzdura . Na E41 wjeżdżasz koło Seedorf i juz do granicy z Niemcami jedzie
                                                    > sz E41
                                                    >
                                                    > Znowu cos wymyslasz. Viamichelin prowadzi inaczej.

A google inaczej . Michelin prowadzi Cię zapewne na około A2 .

> > To nie ma sensu . Nie masz jechać przez Austrię bo nie masz wizy wjazdowe
                                                    > j do
                                                    > > tego kraju
                                                    >
                                                    > Od dluzszego czasu nie potrzebuje wizy, a nawet paszportu.

Ale kierowca z Białorusi i Ukrainy potrzbuje .

Ty naprawde tak
                                                    > marzysz, abym TIRem utknal na mikroronku,

Nie marzę . Tylko pokazuje że czasami i w Szwajcarii trzeba ronda mniejsze od
                                                    tego w Kołbieli pokonać . Dodatkowo droga którą wybrałeś również jest niezbyt
                                                    przejezdna dla tira .

> > To nie ma sensu . Nie masz jechać przez Austrię bo nie masz wizy wjazdowe
                                                    > j do
                                                    > > tego kraju . Dodatkowo musisz wjechać do Zurychu . jeśli uznajesz że to n
                                                    > ie fair
                                                    > > ja uznaję że przez Polskę w ogóle nie muszą jeżdzić tiry tranzytem bo mog
                                                    > ą sobie
                                                    > > Polskę ominąć alternatywna drogą .
                                                    >
                                                    > A uznawaj sobie. Gorzej, ze wielu uzna za nonsens trase z Hamburga do Rygi prze
                                                    > z
                                                    > Slowacje.

A co kogo obchodzi ważne że jest wygodniej ( podobno ) .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:20
                                                    > A google inaczej . Michelin prowadzi Cię zapewne na około A2 .

Viamichelin daje 1155 km i bez mikrorondek. Co powiada google?

> Ale kierowca z Białorusi i Ukrainy potrzbuje .

Z Chin tez. Ale ja mieszkam w Polsce i podrozuje po "mojej" Europie.

> Nie marzę . Tylko pokazuje że czasami i w Szwajcarii trzeba ronda mniejsze od
                                                    > tego w Kołbieli pokonać .

Viamichelin twierdzi inaczej i za to go lubie, choc jest francuski. Moze ich
                                                    uwielbienie dla mikrorondek na szosach tranzytowych jest nieco mniejsze niz Twoje?

> A co kogo obchodzi ważne że jest wygodniej ( podobno ) .

Jezeli przez Zurich i mikrorondka wychodzi ponad 1250 km, a bez rondek 1155 km,
                                                    to juz zupelnie nie moge pojac Twojego toku rozumowania.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:19
                                                    edek40 napisał:
                                                    Gorzej, ze wielu uzna za nonsens trase z Hamburga do Rygi prze
                                                    > z
                                                    > Slowacje.

Jest inna alternatywa .

> > To niech nie jada TIR-y do Ukrainy i już .
                                                    >
                                                    > Na cale szczescie nie Ty o tym decydujesz.

Poniekąd i ja - wybierając ( choć na wybory nie chadzam ) tych którzy zbudują na
                                                    drodze mikrorondo takie jak w Szwajcarii .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:26
                                                    > Jest inna alternatywa

Oczywiscie. Wlasnie buduje sie A2 do granicy w Niemczami i do Warszawy. Tylko
                                                    czekac, az ktos wpadnie na pomysl wybudowania choc ekspresowki do granicy. To
                                                    znaczy na polnocny wschod juz powstaje.

Tak mi przykro...

> Poniekąd i ja - wybierając ( choć na wybory nie chadzam ) tych którzy zbudują na
                                                    > drodze mikrorondo takie jak w Szwajcarii .

Niestety, obecna opcja polityczna buduje nie tylko mikrorondka. Jak odkorkuja
                                                    rondko w Kolbieli, wywalajac z tej szosy tranzyt, to wszyscy beda sie cieszyli,
                                                    ze to rondo jest. Ze mna wlacznie. Nawet jesli raz na jakis czas przejedzie tedy
                                                    TIR. Byleby nie stale, jak dzis.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:32
                                                    edek40 napisał:

> > Jest inna alternatywa
                                                    >
                                                    > Oczywiscie.

Oczywiście .

> Tak mi przykro...

Zupełnie niepotrzebnie . Z Hamburga można przez Kłajpedę do Rygi . No i kierowca
                                                    się wyśpi i zje i po ru...a . Same zyski .

> > Poniekąd i ja - wybierając ( choć na wybory nie chadzam ) tych którzy zbu
                                                    > dują na
                                                    > > drodze mikrorondo takie jak w Szwajcarii .
                                                    >
                                                    > Niestety, obecna opcja polityczna buduje nie tylko mikrorondka. Jak odkorkuja
                                                    > rondko w Kolbieli,

Nie sądzę by im na tym zalezało . I dobrze . Niech Tiry jada inną drogą .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 13:40
                                                    > Zupełnie niepotrzebnie . Z Hamburga można przez Kłajpedę do Rygi . No i kierowca
                                                    > się wyśpi i zje i po ru...a . Same zyski .

Ty masz podejscie do ekonomii rodem z PRL. Klient w sklepie to tylko utapienie -
                                                    gazetki nie mozna poczytac, trzeba sie usmiechnac i wydac towar i jeszcze
                                                    uslyszec, ze ta gazeta to juz trzy razy byla uzywana, a ile miala razy byc
                                                    uzywana? Dziesiec? Urapienie z tymi klientami. I jeszcze w butach wchodza prosto
                                                    z dworu.

> Nie sądzę by im na tym zalezało . I dobrze . Niech Tiry jada inną drogą .

j.w.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 14:01
                                                    edek40 napisał:

> > Zupełnie niepotrzebnie . Z Hamburga można przez Kłajpedę do Rygi . No i k
                                                    > ierowca
                                                    > > się wyśpi i zje i po ru...a . Same zyski .
                                                    >
                                                    > Ty masz podejscie do ekonomii rodem z PRL. Klient w sklepie to tylko utapienie
                                                    > -
                                                    > gazetki nie mozna poczytac, trzeba sie usmiechnac i wydac towar i jeszcze
                                                    > uslyszec, ze ta gazeta to juz trzy razy byla uzywana, a ile miala razy byc
                                                    > uzywana? Dziesiec? Urapienie z tymi klientami. I jeszcze w butach wchodza prost
                                                    > o
                                                    > z dworu.
                                                    >
                                                    > > Nie sądzę by im na tym zalezało . I dobrze . Niech Tiry jada inną drogą .
                                                    >
                                                    > j.w.

Nie zrozumiałem przytyku . Ani tego wyżej anie niżej .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 15:59
                                                    > Nie zrozumiałem przytyku . Ani tego wyżej anie niżej .

Wiem, bo dla Ciebie "klient" naszych drog to tylko zawada, jak klient za komuny
                                                    w sklepie. Sa kraje, ktore czerpia z tranzytu korzysci finansowe.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 04.12.09, 19:02
                                                    edek40 napisał:

> > Nie zrozumiałem przytyku . Ani tego wyżej anie niżej .
                                                    >
                                                    > Wiem, bo dla Ciebie "klient" naszych drog to tylko zawada, jak klient za komuny
                                                    > w sklepie. Sa kraje, ktore czerpia z tranzytu korzysci finansowe.

Jest wiele takich krajów które nie dość ze nie czerpia bo nie maja warunków to
                                                    ich obywatelom żyje się wyśmienicie . Taki paradox.
                                          • kozak-na-koniu Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 08:17
                                            habudzik napisał:

> Ale ja nie mam interesu jechać przez Austrię . Tak samo jak jadący przez rondo
                                            > w
                                            > Kołbieli nie mają interesu aby jechać przez Słowację .

Dokąd i którędy jadą jadący przez rondo w Kołbieli?
                                            • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 09:21
                                              kozak-na-koniu napisał:

> habudzik napisał:
                                              >
                                              >
                                              > > Ale ja nie mam interesu jechać przez Austrię . Tak samo jak
                                              jadący przez
                                              > rondo
                                              > > w
                                              > > Kołbieli nie mają interesu aby jechać przez Słowację .
                                              >
                                              > Dokąd i którędy jadą jadący przez rondo w Kołbieli?

Nie wiem . Pisał o nim Edzio .
                                              • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:01
                                                > Nie wiem . Pisał o nim Edzio .

No ale przeciez nie w drodze z Genui do Zgorzelca, gdzie tylko 5% trasy wypada
                                                poza drugami ekspresowymi i autostradami oraz jest tylko 1 rondo, o srednicy
                                                dwukrotnie wiekszej niz w Kolbieli.
                                                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:15
                                                  edek40 napisał:

> > Nie wiem . Pisał o nim Edzio .
                                                  >
                                                  > No ale przeciez nie w drodze z Genui do Zgorzelca, gdzie tylko 5%
                                                  trasy wypada
                                                  > poza drugami ekspresowymi i autostradami oraz jest tylko 1 rondo,
                                                  o srednicy
                                                  > dwukrotnie wiekszej niz w Kolbieli.

A to w drodze skąd dokad i rondo w Kołbieli ma 10 metrów średnicy ?
                                                  Wg Zumi rondo to ma 50m średnicy .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:44
                                                    > A to w drodze skąd dokad i rondo w Kołbieli ma 10 metrów średnicy ?
                                                    > Wg Zumi rondo to ma 50m średnicy .

Istotnie tyle ma. Skad wytrzasnales te 10 metrow. Takich g...wien nie robia
                                                    nawet w Andorze. Przecietna osobowka musialaby brac go na dwa razy. Ty to masz
                                                    wyobraznie...
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 14:36
                                                    edek40 napisał:

> Istotnie tyle ma. Skad wytrzasnales te 10 metrow.

Z Twojej wypowiedzi że rondo na E41 majace wg Google ~20 metrów jest
                                                    2 razy wieksze od tego w Kołbieli .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 14:50
                                                    > Z Twojej wypowiedzi że rondo na E41 majace wg Google ~20 metrów jest
                                                    > 2 razy wieksze od tego w Kołbieli .

Ale to Ty chcesz jechac przez e41. Ja wale przez Austrie, a tam rondo ma okolo
                                                    100 m i o tym pisalem. Ja w ogole nie chce do Szwajacarii.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:05
                                                    edek40 napisał:

> > Z Twojej wypowiedzi że rondo na E41 majace wg Google ~20 metrów
                                                    jest
                                                    > > 2 razy wieksze od tego w Kołbieli .
                                                    >
                                                    > Ale to Ty chcesz jechac przez e41. Ja wale przez Austrie, a tam
                                                    rondo ma okolo
                                                    > 100 m i o tym pisalem. Ja w ogole nie chce do Szwajacarii.

Przez Innsbruck jest dalej . Ani Michelin ani Google nie wymienia
                                                    tej trasy jak dogodnej .
                                                  • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:13
                                                    > Przez Innsbruck jest dalej . Ani Michelin ani Google nie wymienia
                                                    > tej trasy jak dogodnej .

I slusznie. Insbruck mijam prawa burta w odleglosci kilkuset kilometrow.
                                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 15:16
                                                    I tak wjeżdżasz do Austrii a miałeś wjechac do Zurichu .
                                              • kozak-na-koniu Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:28
                                                habudzik napisał:

> Nie wiem . Pisał o nim Edzio .

Kłamiesz. Pisał o tym przygłup habudzik.
                                                • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 03.12.09, 11:30
                                                  Nie , pisał edzio i sie nie wypiera tego .
          • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 01.12.09, 22:07
            wichura napisał:

> > bezpieczeństwa.
            > Bogate kraje skandynawskie? Przez które w dodatku nie prowadzą
            > główne szlaki komunikacyjne? Czy może ta mała plamka w środku
            > Europy - Szwajcaria?
            > Poza tym wszyscy oni doszli do tego metodą drakońskich kar i
            > represji!

Dokładnie masz rację czym dokładnie odebrałeś ją Emciakowi . Drakońskie kary i
            represje przynoszą skutek niemal natychmiastowy .
            • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 09:44
              > Dokładnie masz rację czym dokładnie odebrałeś ją Emciakowi . Drakońskie kary i
              > represje przynoszą skutek niemal natychmiastowy .

W miejscu ustawienia radaru.
              • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:18
                edek40 napisał:

> > Dokładnie masz rację czym dokładnie odebrałeś ją Emciakowi . Drakońskie k
                > ary i
                > > represje przynoszą skutek niemal natychmiastowy .
                >
                > W miejscu ustawienia radaru.

Tak póki kierowcy wiedzą gdzie on stoi . W opisywanych przez Wichure krajach
                jakoś zadzaiłało po całości .
                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:27
                  > Tak póki kierowcy wiedzą gdzie on stoi .

Oczywiscie. W domu u Ciebie tak bylo, ze ojciez z pasem mogl wylonic sie z
                  kazdego zakamarka. Stad twoje chamskie odzywki?
                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:40
                    edek40 napisał:

> > Tak póki kierowcy wiedzą gdzie on stoi .
                    >
                    > Oczywiscie. W domu u Ciebie tak bylo, ze ojciez z pasem mogl wylonic sie z
                    > kazdego zakamarka. Stad twoje chamskie odzywki?

Jakie moje chamskie odzywki . Jako pierwszy raczej nie zaczynam . Często dość
                    odpowiadam na tym samym poziomie .
                    Wracając do tematu od którego usiłujesz uciec napiszę że w krajach opisanych
                    przez Wichurę zastosowano "drakońskie kary i represje" i tym sposobem nie dość
                    że pozbyto się wypadków to jeszcze helikoptery stały się niemal zbędne .
                    • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 11:56
                      > Wracając do tematu od którego usiłujesz uciec napiszę że w krajach opisanych
                      > przez Wichurę zastosowano "drakońskie kary i represje" i tym sposobem nie dość
                      > że pozbyto się wypadków to jeszcze helikoptery stały się niemal zbędne .

Znaczy sie zrobili cos po kolei. Dowolnymi metodami poprawili bezpieczenstwo, co zaowocowalo tym, ze smiglowce do lotow nocnych okazaly sie nieomal zbedne. W Polsce NIEpoprawiono bezpiecznestwa, a niezbednych smiglowcow z prawdziwego zdarzenia jest jak na lekarswto, czyli tyle ile moze byc w krajach, w ktorych jest bezpieczniej. To zupelnie jak z bus pasami. Sa kraje gdzie siec drogowa i zasoby komunikacji masowej sa wystarczajace do uprzywilejowania ruchu zbiorczego. U nas nie mozna ominac miasta, buspasy wyznacza sie tak, ze pracujacy w miescie, a mieszkajacy poza nim, nie moga dojechac sprawnie do tego buspasa, a i sam buspas niewiele zmienia, bo autobusow na nich jest malo, a wobec wieloletnich zaniedban, bedzie ich raczej ubywac, przez biodegradacje niz przybywac.
                      • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:20
                        edek40 napisał:

> > Wracając do tematu od którego usiłujesz uciec napiszę że w krajach opisan
                        > ych
                        > > przez Wichurę zastosowano "drakońskie kary i represje" i tym sposobem nie
                        > dość
                        > > że pozbyto się wypadków to jeszcze helikoptery stały się niemal zbędne .
                        >
                        > Znaczy sie zrobili cos po kolei.

Tak najpierw represje , drakońdkie kary a jak kierowcy zwolnili to sprzedali
                        śmigłowce

• edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:44
                          > Tak najpierw represje , drakońdkie kary a jak kierowcy zwolnili to sprzedali
                          > śmigłowce

To zupelnie jak w Radiu Erewan: "Czy W Polsce, wzorem Szwajcarii, zadbano o
                          bezpieczenstwo, a potem sprzedano smiglowce? W zasadzie tak, tylko nie zadbano o
                          bezpiecznestwo i nie kupiono smiglowcow..."
                          • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:21
                            edek40 napisał:

> > Tak najpierw represje , drakońdkie kary a jak kierowcy zwolnili to sprzed
                            > ali
                            > > śmigłowce
                            >
                            > To zupelnie jak w Radiu Erewan: "Czy W Polsce, wzorem Szwajcarii, zadbano o
                            > bezpieczenstwo, a potem sprzedano smiglowce? W zasadzie tak, tylko nie zadbano
                            > o
                            > bezpiecznestwo i nie kupiono smiglowcow..."

Wichura dobrze to określił . Bezpieczeństwo osiągnięto w tych krajach
                            "drakońskimi karami i represjami" bo drogi juz były i się nie zmieniły .
                            • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:28
                              > Wichura dobrze to określił . Bezpieczeństwo osiągnięto w tych krajach
                              > "drakońskimi karami i represjami" bo drogi juz były i się nie zmieniły .

I znowu jak w Radiu Erewan - "W Szwajcarii drakonskimi metodami osiagnieto
                              poprawe bezpieczenstwa, bo drogi juz byly i sie nie zmienily. Czy podobnie jest
                              w Polsce? W zasadzie tak. W Polsce rowniez drakonskimi metodami osiagnieto
                              poprawe bezpiecznestwa, a drog jak nie bylo tak nie ma" :))))
                              • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 13:40
                                edek40 napisał:

> > Wichura dobrze to określił . Bezpieczeństwo osiągnięto w tych krajach
                                > > "drakońskimi karami i represjami" bo drogi juz były i się nie zmieniły .
                                >
                                > I znowu jak w Radiu Erewan - "W Szwajcarii drakonskimi metodami osiagnieto
                                > poprawe bezpieczenstwa, bo drogi juz byly i sie nie zmienily. Czy podobnie jest
                                > w Polsce? W zasadzie tak. W Polsce rowniez drakonskimi metodami osiagnieto
                                > poprawe bezpiecznestwa, a drog jak nie bylo tak nie ma" :))))

A więc drogi nie mają wpływu na bezpieczeństwo skoro osiągnięto je bez ich
                                modernizacji , prawda ?
                                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:18
                                  > A więc drogi nie mają wpływu na bezpieczeństwo skoro osiągnięto je bez ich
                                  > modernizacji , prawda ?

Ty nawet nie wiesz, co to Radio Erewan? :))))) A podobno tyle wiesz i wszystko
                                  widziales.
                                  • habudzik Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:29
                                    Nie nie wiem . Wiem jedno : Wichura miał rację .
            • wichura Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 10:06
              Tak jak pisałem: coś, co działa w Skandynawii, nie musi zadziałać w
              Polsce. Mamy kilkusetletnie doświadczenia w walce z różnymi, wrogimi
              nam władzami - zaborcami, okupantem hitlerowskim czy władzami
              narzuconymi przez poprzedniego Wielkiego Brata :)

Pomijając fakt, że nie stać nas na fanaberie w skandynawskim stylu
              (jesteśmy wciąż krajem "goniącym" gospodarki europejskie, leżymy na
              środku szlaków międzynarodowych wschód-zachód, brak rozsądnej
              alternatywy dla transportu drogowego). Tam teren poza miastem to
              droga "przez pustynię" - u nas najważniejsze ośrodki gospodarcze
              (Warszawa, Trójmiasto, Śląsk, Łódź) łączą dróżki o charakterze
              raczej lokalnym - nie można oczekiwać od kogoś, kto nie jedzie na
              wakacje, żeby spokojnie i cierpliwie pokonał 500 km w 7-8 godzin!

Bez jak to ująłem "oddziaływania pozytywnego" (czyli m.in. budowy
              dróg, umożliwiających szybszą - nie koniecznie w sensie Vmax,
              raczej "średniej przelotowej" i płynności ruchu - i bezpieczną
              jazdę) zawsze będziemy MY (kierowcy) i ONI (władze i ich aparat
              represji). Oni stawiają radar - my kupujemy antyradar, oni czają się
              po krzakach - my informujemy się o tym przez radyjko.
              • tymon99 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 10:58
                wichura napisał:

> nie można oczekiwać od kogoś, kto nie jedzie na
                > wakacje, żeby spokojnie i cierpliwie pokonał 500 km w 7-8 godzin!

a to niby dlaczego? jeśli zaplanował podróż poprawnie i wyjechał o zamierzonej
                godzinie, dotrze do celu na czas.
                • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:09
                  > a to niby dlaczego? jeśli zaplanował podróż poprawnie i wyjechał o zamierzonej
                  > godzinie, dotrze do celu na czas.

Kolega, jak budzik, korzysta z googla do wyznaczania czasu przejazdu. Mnie bowiem zaskoczyl optymizm kolegi wichury. 500 km w 7-8 godzin to piractwo podobne do budzika.

Jest bardzo malo tras, gdzie da sie taka predkosc uzyskac. I zadnej, w kierunkach "wakacyjnych". Jak wielu bowiem Polakow w drodze na wakacje korzysta z A4? Byc moze sa tacy, ktorzy lubia w czasie wakacji ogladac grube Niemki w Niemczech, ale to margines.
                  • tymon99 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:28
                    500km w 7-8 godzin, to prędkość handlowa pomiędzy 63 a 71 km/h. rzeczywiście
                    szybko, ale na wielu trasach najzupełniej realne. gorzej, jeśli ktoś zakłada
                    taką albo i wyższą średnią 'w ciemno' nie mając pojęcia co go czeka po drodze..
                    • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 12:46
                      > 500km w 7-8 godzin, to prędkość handlowa pomiędzy 63 a 71 km/h. rzeczywiście
                      > szybko, ale na wielu trasach najzupełniej realne. gorzej, jeśli ktoś zakłada
                      > taką albo i wyższą średnią 'w ciemno' nie mając pojęcia co go czeka po drodze..

Wymien mi trasy, gdzie zgodnie z przepisami mozna osiagac takie srednie w ciagu
                      dnia i tygodnia pracy.
                      • tymon99 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:15
                        jakiego znowu 'dnia i tygodnia pracy'?
                        • edek40 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:20
                          > jakiego znowu 'dnia i tygodnia pracy'?

Dzien pracy - powiedzmy 7.00-17.00

Tydzien pracy - poniedzialek - piatek

To wazne, zwazywszy ze ja ostatnio jezdze poza tygodniem pracy i uzyskuje
                          srednie niewiele przekraczajace 50 km/h i to tylko dlatego, ze lamie wiele
                          ograniczen predkosci i wyruszam 4-5.00 rano.

Gdzie wiec moge przepisowo smigac z predkosciami srednimi, ktore Cie nie dziwia?
                          • tymon99 Re: Hanni ma racje!!! 02.12.09, 14:56
                            napisałem, że na wielu trasach taka średnia jest realna. na tych, które
                            przemierzam regularnie, osiągam nawet nieco