Dodaj do ulubionych

smochod podczas jazdy sam zaczal zwalniac

22.05.13, 12:59
i sie zatrzymal. co to moze byc? prawie umarlam ze starchu. cos takiego stalo mi sie poraz pierwszy. jechalam 70-tka, zaczelam zwalniac bo mialam zaraz skrecac w prawo. zwolnilam zmienilam bieg, skrecalam jednoczesnie w prawo (zjechalam na szczescie z glownej) i czulam, ze choc dalej trzymam noge na gazie, auto zwalnia a potem calkiem stnelo w miejscu. wrzucilam 1 i probowalam jechac, ale nie pojechal. wylaczylam auto i po chwilo odpalilam. to samo, nie jechalo (wczesniej wlaczylam oczywiscie awaryjne). w tym czasie zadzwonilam do meza. po rozmowie, doslownie kilka minut pozniej odpalilam auto, wrzucilam 1 i powoli na 2 i na awaryjnych pojechalam do domu (mialam jakies 200 metrow). auto jechalo normalnie, przynajmniej takie mialam wrazenie. ale sie strachu najadlam. krotko wczesniej jechalam autostrada, gdyby mi sie to stalo na autostradzie? kurcze, nawet nie chce o tym myslec. co to moze byc? z gory dzieki! dodam, ze samochod jakies pol roku temu byl na przegladzie i wszystko bylo ok.... ale przez pol roku wiele moze sie zdarzyc...
Obserwuj wątek
    • resident_troll Mały off-topic 22.05.13, 13:16
      W sytuacji takiej, jak opisana, nie powinnaś jechać na awaryjnych. Jeśli masz problem z autem, a z jakichś względów nie chcesz lub nie możesz skorzystac z pomocy drogowej, to lepiej jest ustawić sobie trójkąt ostrzegawczy tak, aby przez tylną szybę był widoczny dla innych użytkowników drogi.

A co do istoty rzeczy, to najlepiej chyba udać się do dobrego warsztatu.
      • e-milia1 nie pomyslalam o tym 22.05.13, 13:29
        chcialam poprostu pojechac. gdybym miala trojkat, auta jadace z naprzeciwka nie widzialyby, ze mam problem... nie wezwalam pomocy dorgowej bo mialam kawaleczek do domu a auto jechalo. gdyby znow zgaslo, nie byloby takiego problemu bo to droga malo ruchliwa... wiem, ze najlepiej udac sie do mechanika, ale myslalam, ze ktoso moze cos zasugeruje. nie mam zaufanego mechanika i nie chce zeby mnie naciagnieto ;)
        • resident_troll Re: nie pomyslalam o tym 22.05.13, 13:55
          Pamiętaj, że przy włączonych światłach awaryjnych nie zasygnalizujesz zamiaru wykonania skrętu, czy innego manewru, z którym wiąże się konieczność użycia kierunkowskazu.
          Ja Ci nie czynię jakiegoś niebywałego zarzutu, potraktuj mój poprzedni wpis jako sugestię, gdyby w przyszłości (czego Ci nie życzę) wydarzyło się coś podobnego.

A co do możliwych technicznych przyczyn problemu, jaki opisałaś, to na pewno ktoś coś napisze. Nie chcę się mądrzyć, bo sam technikaliami się interesuję średnio i w potrzebie polegam na znajomym mechaniku, który może i faktur VAT nie wystawia, ale ma pojęcie o tym co robi i nie wali narzutów na części ;-)
          • e-milia1 Re: nie pomyslalam o tym 22.05.13, 14:50
            masz racje. na to nie wpadlam... na przyszlosc bede pamietac :) nie odebralam tego jak madrzenia sie.
            • roney03 Re: nie pomyslalam o tym 22.05.13, 14:58
              Jaki samochod , rocznik?
              Jak odpalisz to na biegu jalowym mozna zwiekszyc obroty silnika czy bez wzgledu na to ile wcisniesz pedal gazu nie rosna?
              - linka gazu
              - pedal gazu/sterownik
              -? inne przyczyne ale w tym ukladzie
              • e-milia1 mercedes C 180 22.05.13, 21:28
                94 rocznik. 130 km. odkupiony kilka lat temu od starszego pana. gdy wciskalam pedal gazu na biegu jalowym to nic sie nie dzialo.,,, po 5 minutach odpalil bez problemu, nawet nie zacharczal i pojechal. jechalam reszte drogi na 2. przypomnialam sobie, ze juz jakis czas temu mialam wrazenie, jakby troche zwalnial podczas jazdy, mozliwe, ze takze podczas lub po zmianie biegow. powiedzialam wtedy o tym mezowi, on sie przejechal i stwierdzil, ze mi sie zdawalo pewnie :/
                • misiak.bk Re: mercedes C 180 23.05.13, 08:29
                  Jeśli to benzyna to mogą być różne usterki w zależności czy masz motor m111 z przepływomierzem czy bez. Sprawdź czy nie pali ci się pomarańczowa lampka LIM podczas jazdy.
                  Zapytaj tutaj www.w202.pl/ (forum c-klasy w202). Chłopaki na pewno pomoga lub dadzą namiar na rozsądnego mechanika w twojej okolicy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka