Dodaj do ulubionych

Pomysl na ciche opony.

08.08.13, 17:14

www.heise.de/autos/artikel/Schaumstreifenreifen-1932020.html
Obserwuj wątek
    • przemekthor Re: Pomysl na ciche opony. 08.08.13, 22:59
      Mój pomysł był jeszcze prostszy - wyrzuciłem pirelli, założyłem yokohamy. I gra gitara - ze strony opon nie stwierdzam żadnych dźwięków.
      • nazimno Bardzo wiele zalezy od rzezby bieznika. 08.08.13, 23:16
        Tak czy inaczej - ta nowa konstrukcja daje podobno az 9 dB obnizki halasu.
        9 dB to bardzo duzo.
        • qqbek 9dB 09.08.13, 09:33
          Jak sam artykuł twierdzi, to obniżenie poziomu hałasu "prawie o połowę".
          To już coś.
          Tylko dlaczego zaczynają od sportowych Audi z oponami o bardzo niskim profilu, zamiast zacząć od "cywilnych" wersji "S"-ki, A8, BMW 7... gdzie to rozwiązanie najbardziej chyba byłoby pożądane?
          • nazimno W rzeczywistosci jest tak: 09.08.13, 10:08
            Narząd słuchu "logarytmuje" natężenie dźwięku (ma chrakterystyke logarytmiczna slyszenia),
            co powoduje, że 2 razy większe natężenie dzwieku odpowiada zwiększeniu
            głośności o wartość proporcjonalną do "logarytmu o podst. 10 z dwóch".

Wszystko to powoduje, że wprowadza się wielkość zwaną
            poziomem natężenia dźwięku uwzględniającą
            logarytmiczny charakter odczuwania głośności przez ucho ludzkie.

Wielkość ta wyznaczana jest z wzoru:

ß = 10*log I/I0

w którym:
            ß – poziom natężenia wyrażony w decybelach [dB],
            I – natężenie badanej fali dźwiękowej w W/m2,
            I0 - natężenie tzw. "progu słyszalności" czyli wielkość równa 10*exp(-12) W/m2

Przykłady, gdy I/I0 maja krotnosc:

2 - krotny wzrost natężenia oznacza wzrost poziomu głośności o ok. 3 dB
            4 - krotny wzrost natężenia oznacza wzrost poziomu głośności o ok. 6 dB
            8 - krotny wzrost natężenia oznaczy wzrost poziomu głośności o ok. 9 dB

(ok. czyli "okolo", poniewaz dokladniej podajac, trzeba by podac miejsca
            po przecinku, np. dla 6dB jest to 6,0205999, ale nikt tego nie robi,
            poniewaz te dalekie po przecinku miejsca nie maja znaczenia dla oceny
            poziomu halasu w dB)
            • nazimno Re: W rzeczywistosci jest tak: 09.08.13, 10:10
              Czytelniej bedzie:

ß = 10*log (I/I0)
    • rraaddeekk Re: Pomysl na ciche opony. 09.08.13, 17:46
      Nie trzeba kombinować z oponami.
      Wystarczy popracować nad wygłuszeniem kabiny.
      Wtedy zyskamy więcej, bo nie tylko dźwięki generowane przez opony wygłuszamy, ale i inne dźwięki z otoczenia.
      • wowo5 Re: Pomysl na ciche opony. 09.08.13, 18:53
        Trzeba kupic sedana albo coupe. Przynajmniej z tylu bedzie ciszej.
        • rraaddeekk Re: Pomysl na ciche opony. 09.08.13, 22:04
          Miałem tu na myśli pracę konstruktorów samochodów.
          Dobrze spasowana półka bagażnika i odpowiednio wygłuszone nadkola to też ich praca.
      • liczbynieklamia Re: Pomysl na ciche opony. 10.08.13, 08:53
        > Wtedy zyskamy więcej, bo nie tylko dźwięki generowane przez opony wygłuszamy, ale i inne
        > dźwięki z otoczenia.
        "Zyskamy" też istotne pogorszenie bezpieczeństwa. Nie tylko wzrok się liczy, słuch parę razy uchronił mnie przed zderzeniem. Ostatni raz całkiem niedawno przed idiotą w starym Lublinie z orurowaniem z przodu, który próbował jednocześnie hamować i skręcać. Gdybym go nie usłyszał, wjechałby mi w bok. A tak skończyło się na tym, że na skrzyżowaniu pojechałem w prawo zamiast prosto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka