Dodaj do ulubionych

Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka rozumu?

02.09.13, 12:28
Kumpela kupiła sobie CLA z silnikiem 1,6 benzyna
skóra, automat (dwusprzęgłowy), radyjko, szybki... , alusy ładne z niskoprofilowanymi oponkami...
biały
Cena?
No właśnie...
Auto wygląda znakomicie - zwłaszcza przód i tył. Środek - ciasnawo, ale jakość i uroda detali - super. Jeden element tablicy - taki niby tablet - mnie się nie podoba, ale zaprzyjaźnionym kobitkom - bardzo.
Gwiazda na masce dumna i wielka...
I cena - 150 tys zł

Za kompakt co prawda z DSG (z tego co wiem krytykowanym i gorszym niż VW), samochód na płycie A klasy, z silnikiem zaledwie poprawnym...
Ale czekać na niego trzeba miesiącami, podobno w całej Europie świetnie się sprzedaje.
Czy tylko mnie wydaje się, że DB jest mistrzem wyciągania forsy?
Umówmy się - 150 kosztuje C klasa (pewnie słabiej skonfugurowana ale chyba z większym motorem)
Rozumiem, ze klasa Premium musi kosztować, ale BMW 1 przynajmniej się świetnie prowadzi, ma zajebisty automat, bajeczny ukłąd kierowniczy, napęd na tył...
W Audi za 150 też dostaniemy i wypasione A3 a nawet nie najsłabszą A4

Nadeszły czasy robienia klientów w bambuko?
Jak sądzicie - przesadzam?
Od razu powiem, że wyżalam się Wam, koleżance tego nie mówiłem - ona się cieszy - ja razem z nią :-)
jeep
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 13:12
      > Rozumiem, ze klasa Premium musi kosztować, ale BMW 1 przynajmniej się świetnie
      > prowadzi, ma zajebisty automat, bajeczny ukłąd kierowniczy, napęd na tył...

normalny uzytkownik nawet nie poczuje roznicy w tym swietnym prowadzeniu i bajecznym ukladzie kierowniczym bo morcedes zgaduje tez prowadzi sie swietnie
      to samo naped na tyl wiecej z tym problemow zima niz to warte
      oudi sie juz chyba troche zaczyna przejadac
      mercedes troche odswierzyl stylistyke to zyskal n apopularnosci
      a cena jak to cena sa chetni zeby zaplacic to sie sprzedaje
      dla innych pozostaje fabka w dizlu
      • jeepwdyzlu Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 13:28
        nie tyle mnie szokuje kwota
        ile co się za to dostaje...
        Uważam, że za 150 można kupić - np niezłą BMW 3, świetną BMW 1, a od merca C klasę czy prawie E klasę
        a tu masz kompakt
        ten sam samochód bez bagażnika z tyłu jako A klasa kosztuje 2/3 tej kwoty

Tak sobie dywaguję - bez zazdrości - bardziej filozoficznie :-)
        jeep
        • jamesonwhiskey Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 14:05
          cene odnosisz do rynku polskiego i wydaje mi sie to bledem
          to jest w miare maly samochod z jakims tam bagaznikiem
          dla kobiet w sam raz gdzie c klasam oze byc juz troche za duza
          na marginesie ostatnio widzialem kolesia w evoque i tgladal jak pajac
          wybitnie damski samochod
        • gzesiolek Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 22:13
          Wg cennika to jesli dobrze pamietam roznica w cenie tej samej klasy A i CLA to ok 20tys... wiec z tymi 2/3 nieco przesadzasz...

No i jak chcesz kupic auto ktorym przez 90% bedziesz jezdzic sam i masz do wydania 150tys PLN...

Facet kupi albo hot hatcha... albo klase srednia z jakims dosc mocnym silnikiem... albo uzywke premium z bardzo mocnym silnikiem... ale kobieta moze kupic wlasnie takiego CLA i jakos sie temu nie dziwie...
      • polokokt Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 13:53
        w którymś programie motoryzacyjnym, jakiś czas temu, podawali że wielu użytkowników (wartości rzędu 80%) aut klasy premium, nawet nie wie, jakiego typu napęd ma w swoim samochodzie.
        Druga sprawa, że w tym samym programie, w którym właśnie porównywali jakieś maluchy klasy premium, wyszło, że z włączonymi wszystkimi systemami wspomagania (a tak jeździ większość użytkowników) właściwie nie ma różnicy w prowadzeniu auta z tylnym czy przednim napędem (chyba porównywali BMW 1 i Audi A3). I ja jestem skłonny w to uwierzyć. Tym bardziej, że większość użytkowników tych aut, większość czasu spędzi w miejskich korkach.

A co do nowego Mercedesa, też uważam że to wyciąganie kasy. Zbudować auto na tańszych podzespołach A klasy a sprzedawać w cenie auta wyższego segmentu. I jeszcze mieć na to chmarę klientów. Ale... to auto typowo dla kobiet chyba . Ewentualnie dla jakiś rodzin 2+ pies. A tutaj, jak ktoś dysponuje odpowiednim budżetem to parametry w odniesieniu do ceny, mogą odejść na drugi plan, a liczy sie to coś... co CLA niewątpliwie ma.
    • loyezoo Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 13:33
      Auto niebrzydkie,nie powiem.Tyle,że wlazłem na konfigurator i z jakimś nawet pakietem AMG nijak nie chce wyjść 150tys.Nie wspomnę,że to ceny katalogowe,zawsze coś tam da się urwać,tym bardziej właśnie jak zamawia się sporo dodatków.
      Pomijając kwestię,ja osobiście bym nie kupił ale każdy kupuje co lubi.Mi się podoba MB ale np.SLC z.....lat 70-tych lub np. S-klasa 116:))
      • jeepwdyzlu Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 13:38
        ale np.SLC z.....lat 70-tych
        --------------
        podobno najlepiej kupować w Kalifornii a w Polsce restaurować....
        Wcale nie musi być drogo :-)
        Pozdrawiam
        j.
        PS. O cenie się nie wypowiem, mam info, ze auto kosztowało 148 tys, ma 2 lata bezpłatnych przeglądów, zimówki i AC w cenie (na rok)
        Ale faktury nie widziałem :-)
    • qqbek To CLA już można kupić i jeździć? 02.09.13, 13:54
      Nie wiedziałem. Myślałem, że od połowy września wchodzi.

A co do zasadności wyboru:
      przed kilkoma tygodniami, na tym forum, pytała panienka o nasze opinie o Mini Pokemonie. Szereg osób (w tym ja) wskazało, że za te pieniądze można mieć niegołe A3 albo nawet lepiej niż Mini wyposażone BMW "1". A paniusia walnęła focha, stwierdziła, że jej się podoba, więc i tak kupi pokemona.

No i co poradzisz?
      CLA przynajmniej wygląda dobrze :)
    • szymi_mispanda niech to cos nazwa bez uzycia liter "CL"... 02.09.13, 13:56
      bo to profanacja i jeszcze ktoś się pomyli, ze CL i CLA to cos podobnego
      • jeepwdyzlu Re: niech to cos nazwa bez uzycia liter "CL"... 02.09.13, 14:23
        bo to profanacja i jeszcze ktoś się pomyli, ze CL i CLA to cos podobnego
        ---------
        według mnie - to absolutnie celowe działanie
        przecież to się nie nazywa klasa A sedan
        tylko CLA
        :-)

@jamesonwhiskey
        Nie twierdzę, że cena jest z kosmosu
        Twierdzę, że dodali bagażnik i kasują 50 ooo więcej
        Jestem pod wrażeniem marketingu :-)
        A cenę odnoszę nie do polskich zarobków, tylko np do cen C klasy...
        Zresztą - mercedes tak robi od dłuzszego czasu.
        Np silniki
        jeden 2 litrowy motor i nazywa się to 1,8, 2 i 2,5
        Zależy nie od pojemności tylko od mocy
        Niestety - tak samo robi BMW
        E klasa coupe to też C klasa z światłami i deską z Eklasy i jeszcze kosztuje więcej niż zwykła E
        No nie mówcie mi, że to nie jest majstersztyk!
        Podziwiam i boleje równocześnie...
        jeep
        • jeepwdyzlu to trochę tak 02.09.13, 14:26
          gdyby passat CC
          był golfem z reflektorami passata
          j.
        • jamesonwhiskey Re: niech to cos nazwa bez uzycia liter "CL"... 02.09.13, 14:52
          > Jestem pod wrażeniem marketingu :-)

bez sily marki zaden marketing by tu nie pomogl

• misiak.bk Re: niech to cos nazwa bez uzycia liter "CL"... 03.09.13, 07:53
          jeepwdyzlu napisał:
          > E klasa coupe to też C klasa z światłami i deską z Eklasy i jeszcze kosztuje wi
          > ęcej niż zwykła E
          Tak było za czasów okulara teraz już tak nie jest.
    • resident_troll Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 14:29
      Pozostając w klimacie filozoficznym - rozum doznaje porażki w przypadku chyba każdego auta klasy premium i lwiej części SUVów. Bo jesli przyjąć, że rozum (kalkulujący na zimno i logicznie) domaga się samochodu, który zaoferuje jak najlepszy stosunek "samochodowości" (rozumianej, jak zdolność do bezpiecznego i ekonomicznego przewiezienia określonego ładunku ludzkiego i nie tylko na danej trasie, bez uwzględniania zindywidualizowanych fanaberii, typu poczucie prestiżu, radocha z jazdy, etc.), to granica tego, co jest dla rozumu akceptowalne, zapewne przebiega na poziomie "plebejskich" marek klasy C lub D, w niezbyt rozbudowanych konfiguracjach. Czy podstawowej funkcji samochodu (przejazd z punktu A do punktu B) przy zachowaniu sensownego poziomu bezpieczeństwa biernego, w czymkolwiek pomagają miękkie plastiki, albo rozbudowane, wyrafinowane audio połączone z doskonałym wyciszeniem? Raczej nie. To tylko (i aż, zarazem) uprzyjemnia podróż, podnosi satysfakcję z obcowania z danym autem, dopieszcza posiadacza. Działa pozarozumowo.

Skoro są osoby skłonne zapłacić 150k PLN za Mercedesa CLA, to najwyraźniej taka cena za takie auto jest dla nich akceptowalna. Wiedzą co kupują, to świadoma decyzja, poprzedzona wielogodzinnym studiowaniem listy dostępnych dodatków i dumaniem nad odcieniem lakieru i tonacją wnętrza. To dla nabywcy nie jest trywialny środek transportu, to cacuszko, stylistyczny gadget, wygląd którego jest chyba bardziej istotny, niż właściwości jezdne, o których wiadomo, że będą i tak co najmniej przyzwoite.
      Zresztą czy to jedyny pojazd tego rodzaju? A czy np. Mini nie jest takim samym "robieniem klienta w bambuko"? Gabarytami czy komfortem nie powala, a cena spora. Najtańsze, z 75-konnym bzyczkiem pod maską to - katalogowo - ponad 70k PLN. Jak toto wzbogacisz jakims bardziej rozbudowanym pakietem dodatków, dobijesz z ceną w okolice 100k PLN za nadal mały, ciasny i dychawiczny samochodzik, którego jedyną w gruncie rzeczy zaletą jest wygląd. Podobnie (choć może nie w aż takim nasileniu) ma się sprawa z Fiatem 500, Lancią Y, Oplem Adam - jak na swoje możliwości "samochodowe" to relatywnie drogie zabawki. Z tzw. crossoverami SUVopodobnymi też tak jest. Auto "wygląda" i za samo to "wyglądanie" wyceniane jest na ładny grosz więcej, niż model z którego wyewoluowało. Kiedyś przynajmniej w standardzie lub opcji był napęd 4x4, więc można było poudawać, że kupuje się taki wynalazek dla lepszej trakcji zimą, kiedy to ciężko wyjechać z zaśnieżonego parkingu pod blokiem (sorry, apartamentowcem). Teraz w wielu nowych modelach, zwłaszcza małych, nikt już nawet nie udaje, że w tym crossoverowaniu chodzi o cokolwiek innego, niż stylistykę, wycenianą na całkiem konkretne, dodatkowe pieniądze.
      Znak czasów.
      • jeepwdyzlu Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 02.09.13, 14:50
        Pozostając w klimacie filozoficznym - rozum doznaje porażki w przypadku chyba każdego auta klasy premium i lwiej części SUVów.
        -------
        Ciekawy wpis i wiele racji.
        Ale nie zawsze tak było. Kiedyś 6 cylindrowy silnik od BMW był 3 długości przed np 4 cylindrówką VW
        E klasa zniewalała zawieszeniem, solidnością, przebiegami po 700 000 km bez awarii
        A8 był klasą samą w sobie, byle jaka seria 5 była szczytem marzeń i nikt nie porównywałby jej do mondeo czy passata...
        Ale czasy się zmieniają...
        Sam jeżdżę równocześnie A6 i accordem i daję szczere słowo honoru, że hondę lubię 3 razy bardziej...
        Już byłem zdecydowany na X3 ale im dłużej myślę, tym bardziej to auto wydaje mi się - wraz z całą filozofią firmy - bez sensu...
        jeep
        • przemekthor Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 13:58
          Wielu rozmija się z rozumem. Ja też. Mam do wydania 200 klocków. Starczy na E-klasę albo piąteczkę? Starczy, i to nawet nie w golasie. Napęd na tył, mejd in germany, premium.
          A ja wybieram S60 T6. Nieduży, ciasny, bez bagażnika, napęd na przód, kitajski brand. Ale S60 podoba mi się bardziej od niemieckich kufli. I ma 300 koni.
          • jeepwdyzlu Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 14:16
            no i bardzo dobrze :-)
            ale 300 koni na jedną ośkę?
            jestem wyraźnie słabszym od Ciebie kierowcą...
            jeep
            • przemekthor Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 21:41
              To taki skrót myślowy - T6 oczywiście ma haldex. Inaczej nie ruszyłby z miejsca.
              • jeepwdyzlu Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 04.09.13, 10:19
                T6 oczywiście ma haldex. Inaczej nie ruszyłby z miejsca.
                ------
                juz się przestraszyłem
                przy okazji - jak działa? jesteś zadowolony z haldexu?
                jeep
      • szczurek3 Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 16:39
        Dawniej pod blokiem były syrenki, maluchy a dla tych z dolarami duże fiaty ew. skody.
        Teraz jest ciekawiej. Można popatrzeć, w różnorodności jest ładniej.
        Sam się łapię na tym, że np. przepłaciłem za samochód używany tylko ze względu na kolor lakieru, był tańszy egzemplarz , w lepszym stanie, ale nie ten kolor... A przecież jak siedzę w samochodzie, to nie ma absolutnie żadnego znaczenia, jaki to kolor :) jakoś jesteśmy zaprogramowani na kształty i kolory, działa to na naszą podświadomość.
        A dużo samochodu za małe pieniądze, to są jakieś praktyczne pudełka typu doblo, tylko jak ulice by wyglądały, jakby wszyscy ujeżdżali prostopadłościany :)
        • vogon.jeltz Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 19:01
          > A dużo samochodu za małe pieniądze, to są jakieś praktyczne
          > pudełka typu doblo, tylko jak ulice by wyglądały,

Pojedź do Turcji, a się przekonasz.
    • vogon.jeltz Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 16:35
      Kumpela kupiła sobie iPada 4 32GB.
      Procesor dual core, wyświetlacz retina 2048×1536 pikseli, iOS 6.1, 4G.
      Cena?
      No właśnie...
      Tablet wygląda znakomicie - z każdej strony. System operacyjny - wymaga przyzwyczajenia, ale jakość i uroda detali - super. Kolor biały - mnie się nie podoba, ale zaprzyjaźnionym kobitkom - bardzo.
      Jabłko na obudowie dumne i wielkie...
      I cena - 3000 zł

Za tablet - co prawda ze świetnym wyświetlaczem, sprzęt na podzespołach takich samych lub gorszych jak w Samsungach czy innym sprzęcie z Androidem. Ale na całym świecie świetnie się sprzedaje.
      Czy tylko mnie się wydaje, że Apple jest mistrzem wyciągania forsy?

;-)
      • szymi_mispanda o to ciebie siem spytam... 03.09.13, 16:46
        ...bo widzem znawcem a ja nie ironicznie pytam: do czego sluzy tablet?

tylko prosze o odpowiedz nazwijmy ja "podstawowa" tzn taka jak: "krzeslo sluzy do siedzenia a samochod do jezdzenia"
        • jeepwdyzlu jeśli chodzi o Apple 03.09.13, 16:56
          to niestety od lat jestem beznadziejnym fanem
          Mam wszystko - iPhona, iPada, kilka kompów pod iOSem.
          I zaraziłem rodzinę...

Szymi - iPad to rewolucja w oglądaniu treści. Filmy, magazyny, czytanie emaili - jest megawygodne.
          Komp ma przewagę klawiatury jak trzeba pisać , mocy systemu jak trzeba coś liczyć i dysków - choć tu znaczenie spada z racji chmury...
          Zatem to nie jest W ZAMIAN. To jest OBOK.
          Podobnie jak ebook reader. Mam kindla i na nim czytam nie na iPadzie. Książki. Bo wszystko inne - na iPadzie.

A że za drogo?
          No ok, tu się zgodzę. I nie podoba mi się nie udostępnianie systemu.
          Z trzeciej strony - cena ma uzasadnienie w jakości - nieporównywalnej gdzie indziej. Stary iMac najpierw mnie służył kilka lat, potem córce, potem babci - i nigdy ani razu ani się nie zepsuł ale nawet nie zawiesił...
          Z najnowszymi gadzetami jest gorzej, ale MacBook Air - bajka...
          jeep
          PS. Jabłka na tylnej klapie nie wożę :-))
          • szymi_mispanda ja tylko pytaelm do czego sluzy... 03.09.13, 17:12
            ...i wlasnie zaznaczylem zeby odpowiedz dzipie byla aksjomatyczna i krotka "krzeslo sluzy do siedzenia"

ty opowiedziales mi ze bardzo lubisz tablety i inne komputrony i bardzo ladnie, ciesze sie twym szczesciem itd. itp. - ale ja nie o to pytam tylko o to "do czego sluzy krzeslo?" i oczekuje "do siedzenia" ew. argumenty "mozna siedziec na glebie ale dupa boli wiec krzeslo"
            • jeepwdyzlu Re: ja tylko pytaelm do czego sluzy... 03.09.13, 17:56
              tablet służy do przeglądania internetu
              oglądaniu i robieniu zdjęć i filmów
              robienia prezentacji
              gier i zabaw
              na iPada jest 400 000 aplikacji
              z czego może 10% ma sens
              ale masz tam dostęp do materiałów edukacyjnych najlepszych uczelni na świecie
              znakomite programy nauki języków
              programy brydżowe i szachowe
              i cały ten chłam który jest na androida typu pogodynki czy onet newsy...

POLECAM!
              jeep
              • jackk3 Re: ja tylko pytaelm do czego sluzy... 03.09.13, 20:25
                No to teraz powiedz na ile ci bacteria starcza?
                • jeepwdyzlu Re: ja tylko pytaelm do czego sluzy... 03.09.13, 20:32
                  na cały dzień
                  j.
            • resident_troll Re: ja tylko pytaelm do czego sluzy... 03.09.13, 17:58
              Do konsumpcji treści udostępnianych w necie.
          • vogon.jeltz Re: jeśli chodzi o Apple 03.09.13, 18:58
            > to niestety od lat jestem beznadziejnym fanem

No to zajrzyj w głąb siebie, a ujrzysz odpowiedź na swoje pytanie, które postawiłeś zakładając wątek.
            • jeepwdyzlu Re: jeśli chodzi o Apple 03.09.13, 19:22
              No to zajrzyj w głąb siebie, a ujrzysz odpowiedź na swoje pytanie, które postawiłeś zakładając wątek.
              ----------
              trochę mi przykro
              choć domyślałem się że to napiszesz
              ale ja jestem z Apple nie od wczoraj
              i byłem z nimi kiedy firma chyliła się ku upadkowi
              Poza tym - nie pytam po co ktoś wydaje 150 tys na auto
              Tylko pytam czemu właśnie na to.
              Nie widzisz różnicy?
              Nie neguję chęci posiadania mercedesa, zaskakuje mnie ten model.
              W dodatku - piszę to z niekłamanym podziwem.
              I dzielę się wątpliwościami z ludźmi - którzy jak mniemam - podobnie jak ja emocjonalnie traktują samochody.
              Dla mnie mercedes z przednim napędem to cięzki orzech to zgryzienia...
              jeep
        • vogon.jeltz Re: o to ciebie siem spytam... 03.09.13, 18:56
          > do czego sluzy tablet?

Do tego, żeby dziecko nie nudziło się podczas długiej podróży, oczywiście. A jako bonus możliwość skorzystania w razie czego z nawigacji.
      • resident_troll Re: Mercedes CLA - świetny pomysł czy porażka roz 03.09.13, 18:06
        vogon.jeltz napisał:

> Czy tylko mnie się wydaje, że Apple jest mistrzem wyciągania forsy?

Niekwestionowanym mistrzem wszechwag, jeśli chodzi o te klocki.
        Podziwiam tym bardziej, że nie dostrzegam w sprzęcie i oprogramowaniu Apple'a niczego, co byłoby warte choć połowy tego, czego za ten stuff żądają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka