Dodaj do ulubionych

idzie zima

15.10.15, 22:20
potraktujcie pytanie bez nadmiernego spinania się, ale:
do wyboru są dwa zestawy opon zimowych zamontowane na alufelgach (ten sam rozmiar, oczywiście):
1) bridgestone LM32 za €1350
2) continental TS850 za €1270

felgi w pierwszej wersji trochę ładniejsze. Żadne przekładki nie wchodzą w grę. Co wziąć?
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: idzie zima 15.10.15, 23:14
      TS850, i tyle. Jezdze, nie mam zastrzezen.

• waga170 Re: idzie zima 16.10.15, 01:26
      Wiecej przyjemnosci z drozszych i ladniejszych. Co prawda wiedza ta bierze sie z moich doswiadczen z kobietami ale zastosowac mozna ja do kazdego towaru.
    • trypel Re: idzie zima 16.10.15, 08:27
      pewnie za pare msc bym Ci odpowiedział - do forestera dostałem komplet nowych LM32 i w sobotę zakładam.
      Na razie bazując na wczesniejszych doswiadczeniach uważam że bridgestony ale LM 25 to najlepsze opony na snieg na jakich jezdziłęm. Ale czy Ty masz snieg u siebie?
      A poza tym ta zima idzie dość niemrawo i niezdecydowanie.
      • misiaczek1281 Re: idzie zima 16.10.15, 09:06
        Dzis zima to jest tylko w kalendarzu...tydzien - dwa mrozu i tyle zimy :)
    • duze_a_male_d_duze_m Re: idzie zima 16.10.15, 09:48
      +1 TS850
    • jackk3 Re: idzie zima 17.10.15, 17:42
      LM32
    • wicehrabia.julian Re: idzie zima 17.10.15, 22:31
      do.ki napisał:

> Co wziąć?

jaki rozmiar?
      większość testów wygrywa TS850, choć akurat mnie Continentale nie pasowały
      • do.ki Re: idzie zima 18.10.15, 08:11
        205/55R16
    • qqbek Ja bym brał to co ładniejsze. 17.10.15, 23:13
      Zwłaszcza, że opony podobnej klasy (a, że ADAC w większej ilości testów uzna Conti jest do pominięcia).

A dlaczego "to co ładniejsze"?
      Bo w pełni Ciebie rozumiem.
      Już tylko dni odliczam do pożegnania ze ślicznymi 19'' i powitania ze "stockowymi" 17''. Opony na 17'' obręczach mam bardzo dobre (Pirelli Scorpion Ice), pod zimówki 19'' obręcze za bardzo nie pasują (choć profil 45% przy szerokości 285mm to nadal naście centymetrów gumy, to jednak "Pikuś" przy 17'' i ich ponad 15cm gumy [235/65R17]).

Gdyby tylko udało się znaleźć 17'' obręcze z wzorem takim jak te 19'', to by było mniej żal :)
      • majcikot Re: Ja bym brał to co ładniejsze. 18.10.15, 13:15
        Mi teraz przychodzi kupować nowe opony z felgami na zimę ponieważ kupiłem nowe auto tutaj nie miałem felg zapasowych więc musze pomyśleć nad nowym kompletem jest to dość duży wydatek. Kupie może jakieś ładne felgi tylko mam problem bo nie wiem gdzie znajdę takie felgi;/ Może ktoś z was się orientuje gdzie może są tanie i dobre felgi? nie muszą być przesadnie tanie może być dobra cena ale nie przepłacając za to bo czasem ludzie tylko na to czekają żeby naciągnąć człowieka na koszty a jeszcze lepiej koszty dodatkowe.
    • grzek Re: idzie zima 18.10.15, 13:26
      Różnica między oponami LM32 a TS850 może być subtelna. Przychyliłbym się do wcześniejszej opinii i brałbym ładniejsze jednak jeszcze zwróciłbym uwagę na ciężar koła. Opony będą miały podobna wagę ale felgi będą się różnić i zdecydowanie wybrałbym lżejsze. Opony się wymienia a felgi zostają.
    • do.ki a przy okazji 19.10.15, 07:16
      Taniej byloby wybrac i zamowic felgi w necie, opony zreszta tez, ale napotkalem taki problem: w homologacji samochodu jest wyszczegolniony tylko jeden rozmiar opon (205/55 R16) i tylko jeden rozmiar felg (6Jx16). Jednak niemiecka strona, na ktorej robie tego typu zakupy, dla tego auta poleca inne felgi, w rozmiarze 6.5Jx16, a nawet 7Jx16), przy czym rozmiar opon zostal ten sam. Nie bardzo rozumiem jak to mozliwe ani jakie to ma znaczenie.
      Jak dodac do tego jeszcze osobny zakup wentylkow z czujnikami cisnienia i koniecznosc zameldowania ich w pokladowej elektronice, to w koncu machnalem reka i dam zarobic warsztatowi. Ale ciekawi mnie jak wytlumaczyc te rozbieznosci.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: a przy okazji 19.10.15, 08:20
        Dla opony 205mm optymalne jest 6,5cala - dopuszczalne 5,5-7,5 . Ważny (a może i ważniejszy) jest jeszcze parametr ET (offset, odsadzenie). Znając wszystkie wartości można kompletować zestaw.
      • grzek Re: a przy okazji 19.10.15, 08:59
        Firma niemiecka powinna posiadać dokument coś na kształt homologacji, np z TUV, potwierdzający, że felgi które produkuje, są odpowiednie do danego modelu samochodu. Masz pewność, że nie będą za bardzo wystawać albo ocierać przy skręcaniu, czy nie będą przeszkadzać zaciski. Wydaje mi się, że można stosować mimo, że producent samochodu ogranicza się tylko do jednego typu,
        np:
        autec-wheels.de/konfigurator/pdfdoc/E7063850721xx.pdf
      • nazimno Krotko. 19.10.15, 10:00
        Kazdy samochod (konkretny model) posiada swiadectwo homologacji.
        Jest tam zawarta lista dopuszczalnych rozmiarow ogumienia i specyfikacja felg.

• nazimno INFO 19.10.15, 10:40

www.eurococ.eu/de/coc-zertifikat
        • do.ki ale nie na temat 19.10.15, 13:09
          nazimno napisał:

> Kazdy samochod (konkretny model) posiada swiadectwo homologacji.
          > Jest tam zawarta lista dopuszczalnych rozmiarow ogumienia i specyfikacja felg.
          >

Ja świetnie rozumiem, że nie chce ci się czytać co tam kto napisał na forum. Ale w takim razie po co marnujesz czas na odpowiedzi?

Wiem co jest napisane w świadectwie homologacji, nawet zdaje się o tym pisałem. Pytanie dlaczego sklep proponuje rozmiary, które nie są wymienione w świadectwie homologacji i co z tego może wynikać dla użytkownika?
          • nazimno To bardzo proste, dlaczego tak odpowiedzialem. 19.10.15, 13:45
            1. Drukujesz dokument.
            2. Pokazujesz tym w sklepie.
            3. Pytasz, dlaczego robia inaczej, niz trzeba.
            4. Otrzymujesz odpowiedz sklepu i Twoj dylemat przestaje Cie meczyc.

Gdy chodzi o parametr felgi [ET], tez mozesz sobie znalezc jakie odchylenia sa dopuszczalne.

W Niemczech jazda na innych felgach niz dopuszczone nie jest dobrym pomyslem.
            I to mozesz sobie sam znalezc googlem. Podobnie w Belgii - jak mniemam.

PS
            Nikt tu nie jest wrozbita Emanuelem z telewizji i NIKT nie zgadnie, dlaczego sklep robi te oferty, ergo - Twoja wiara w wyjasnienie tej tajemnicy jest zaiste ogromna.

• chris62 Re: To bardzo proste, dlaczego tak odpowiedzialem 20.10.15, 09:35
              W sklepach często są takie cioły co patrzą tylko na rozstaw śrub i średnicę - byle sprzedać
            • do.ki Re: To bardzo proste, dlaczego tak odpowiedzialem 20.10.15, 11:29
              nazimno napisał:

> 1. Drukujesz dokument.
              > 2. Pokazujesz tym w sklepie.
              > 3. Pytasz, dlaczego robia inaczej, niz trzeba.
              > 4. Otrzymujesz odpowiedz sklepu i Twoj dylemat przestaje Cie meczyc.

Umknęło Twojej uwadze, że cały czas mówimy o sklepie internetowym.
              • nazimno A co to ma do rzeczy, he? 20.10.15, 12:19
                Piszac "drukujesz" mialem na mysli wydruk jako plik "pdf".
                Link do katalogu dokumentow homologacyjnych wyslalem, wiec to jest proste.
                Mozesz zrobic sobie zrzut ekranu w dowolnym formacie.
                Wysylasz do nich maila z zeskanowanym dokumentem, zrzutem ekranu, wydrukiem "pdf" albo z fotka dokumentu.

Jesli na maile nie odpowiadaja to niech sie "wala", taki sklep jest do dupy.

I to jest to "pokazywanie".
                • filip505 Re: A co to ma do rzeczy, he? 20.10.15, 20:33
                  ......na duzy snieg to 4x4 najlepsze,w ostatecznosci AWD,do pol
                  metra swiezego sniegu da sie jechac,czasem dojazdy se tak
                  rozjezdzam,ale trzeba uwazac,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka