szymi_mispanda
07.02.16, 19:31
Ostatnio pare razy bylem w Europie tej zachodniej, bogatej niby.
I powiem tak - ja raczej skonczonym psymista nie jestem, ale bedzie kurde wojna.
I to nie przez uchodzcow, nie.
Nie pisze pamietanikow tylko jak jade to mam przemyslenia wiec to jest 1 tysieczna tego co w czasie ostatnich podrozy mi przeszlo przez glowe.
1. Zwezone ulice specjalnie
2. wszedzie strefy 30 a nawet strefy 20, o tym ze wszedzie jest max 50 nie wpominam.
3. Wszedzie pojebani rowerzysci (a w kilku miastach bylem) majacy swoja insfrastrukture np. swoje swiatla ale totalnie je olewajcy i jezdzacy jak chca - a z tego mi moj przewodnicy mowili to uwaga bo przepisy sa takie i tak i tak wina jest zasze samochodu.
4. Ilosc papierow w porownaniu do UAE i papierologii zeby wyporzyczyc samochod - to jest cos niesamowitego. Dla kogos z normalnego swiata ilosc europejskiej biurokracji jest czyms abstrakcyjnym.
5. Ceny nieruchomosci - w tych krajach gdzie bylem to jest tak ze 90 procent nieruchomosci ma 1 procentowa populacja rentierow z jakis kilkusetletnich rodzin.
Styl zycia przecietnego europejczyka finansowo zostal dawno przyklepany - tzn. jest tzw wynajem dlugoterminowy, i ludzie po 40 lat z dziecmi, bogaci co maja np nowe audi a6 nie maja zadnej nieruchomosci.
Wszechobecna inwigilacja - juz nie ma co pisac o tym ze wszedzie na budynkach, wewnatrz sklepow, czy po kilkanascie sztuk w kazdym autobusie sa takie male pol-sferz z ciemnego plastuki pod ktoryymi sa kamerki.
Sa juz czytniki ile osob wchodzi do autobusu!
Widzieliscie film z Tomem Crusiem "Minority Report"?
Europa zachodnia to juz teraz jest taka mieszanka Minority Report z SaAngelees z innego filmu "Demolition Man".
Ja sie zaloze ze problem uchodzcow sie skonczy za rok czy dwa. Natomiast bedzie ku... wojna.
Zawsze jakis lewak moze powiedziec - nie podoba ci sie to sobie jedz z europy - no i jezdzimy, ale to nie jest tak wcale latwo psychologicznie dla kazdego wyjechac.
A zycie pod taka niesamowita kontrola panstwa i narzucaniu rozwiazan we wszystkich dziedzinach zycia predzej czy pozniej doprowadzi psychicznie ludzi do wybuchu i w europie bedzie prawdziwa wojna.
W ciagu max 10 lat.