IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 21:43
mam opla vectre 1.7td ostatnio zauważyłem ze przy mocniejszym wciśnięciu gzu
leci siwy dym.Samochód ma 260000km.Co to może być?Czy to już koniec silnika?:-
((
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: Siwy dym IP: *.local.pl / *.zigzag.pl 30.09.04, 21:47
      to może być turbosprężarka, może należałoby ja zregenerować..

pozdr
      • Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 21:55
        Twoja szklana kula chyba nie miala gwarancji. Ten dym wpada do turbosprezarki
        juz siwy i takiz z niej wylatuje. Turbo nie zabarwia dymu. I nie mow mi ze olej
        z turbo wychodzi do rury. Spaliny sa przedmuchiwane do turbo.
        • Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 22:46
          A może silnik jest nieszczelny i dlatego siwy dym leci??
          • Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 22:55
            Najpierw trzeba ustalic czy to jest para wodna czy spalany olej. Gdyby to byla
            para wodna to "dym" lecialby raczej caly czas i pewnie do tej pory silnik by
            sie pare razy zagrzal. Na pewno jest to dym olejowy (niebieskawy) zmieszany z
            czarnymi spalinami. Wedlug mojej szklanej kuli- pierscienie tlokowe, duza
            robota. Czy silnik zapala z latwoscia, zwlaszcza jak zimny? Czy jest jakis
            spadek mocy w porownaniu z czasami sprzed tego dymu?
            • Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 23:03
              Trzeba z 2-3 razy grzać świece a moc taka sama jak wcześniej.A kumpel mowił nie
              kupuj opla diesla...
              • hehe.he Re: Siwy dym 30.09.04, 23:06
                wyglada na to ze czeka cie powoli kapa silnika. zimę cienko widze w swojej
                szklanej kuli.
              • Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:09
                W zimie moze w ogole nie zapalic, slaba kompresja. W dieslu wlasciwie trudno
                wyczuc spadek mocy w miescie, najlepiej to wychodzi na drodze jak rozpedza sie
                z trudem na duzej predkosci. Cos takiego zauwazyles?
                • Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 23:12
                  poza miastem 5 bieg gaz w podłoge i tylko duzo dymu a efekty mizerne.W
                  niedziele jade do SŁomczyna:-)
                  • Gość: takidużyjeż Re: Siwy dym IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 23:14
                    a co mnie to swędzi?
                  • Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:18
                    Wyglada na remoncik silnika. Poniewaz to nie Mercedes, moznaby powiedziec "czas
                    mu juz bylo". Ale moja szklana kula tez nie ma gwarancji wiec pogadaj z jakims
                    mechanikiem, niech wyda ostateczny werdykt. Powodzenia w Slomczynie:)
    • Gość: cycko Re: Siwy dym IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:53
      kurna przestań dodawać trocin i liści do paliwa, czarny dym to co innego (ale
      też nie jest to objaw drugiej młodości)
    • Gość: dziadzia Re: Siwy dym IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 02:59
      Zanim rozbierzesz silnik do ostatniej śrubki...
      ...radzę wykręcić i sprawdzić wtryski.
      Przypuszczalnie leją, a nie rozpylają.
      • Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 01.10.04, 16:23
        Oby tak bylo. Ale lejace wtryski dawalyby dym czarny. Domieszka bialego w tym
        czarnym, jak krew w stolczyku, zwiastuje powazniejszy problem.
    • wernes Re: Siwy dym 01.10.04, 16:37
      Nie przegrzales go niedawno ? Moze to byc wypalona uszczelka pod glowica.
      W sumie latwo to stwierdzic:
      - po otwarciu zbiorniczka wyrownawczego (lepiej na zimnym silniku) - wtedy
      babluje plyn chlodniczy
      - twarde gumowe rury od ukladu chlodzenia
      - ubytki plynu chlodniczego

Pozdrawiam
      • Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 22:53
        byłem u mechaniki silnik do uszczelnienia.A najlepiej to do remontu...:-((P..
        opel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka