Gość: Kolo100 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 21:43 mam opla vectre 1.7td ostatnio zauważyłem ze przy mocniejszym wciśnięciu gzu leci siwy dym.Samochód ma 260000km.Co to może być?Czy to już koniec silnika?:- (( Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ola Re: Siwy dym IP: *.local.pl / *.zigzag.pl 30.09.04, 21:47 to może być turbosprężarka, może należałoby ja zregenerować.. pozdr Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 21:55 Twoja szklana kula chyba nie miala gwarancji. Ten dym wpada do turbosprezarki juz siwy i takiz z niej wylatuje. Turbo nie zabarwia dymu. I nie mow mi ze olej z turbo wychodzi do rury. Spaliny sa przedmuchiwane do turbo. Link Zgłoś
Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 22:46 A może silnik jest nieszczelny i dlatego siwy dym leci?? Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 22:55 Najpierw trzeba ustalic czy to jest para wodna czy spalany olej. Gdyby to byla para wodna to "dym" lecialby raczej caly czas i pewnie do tej pory silnik by sie pare razy zagrzal. Na pewno jest to dym olejowy (niebieskawy) zmieszany z czarnymi spalinami. Wedlug mojej szklanej kuli- pierscienie tlokowe, duza robota. Czy silnik zapala z latwoscia, zwlaszcza jak zimny? Czy jest jakis spadek mocy w porownaniu z czasami sprzed tego dymu? Link Zgłoś
Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 23:03 Trzeba z 2-3 razy grzać świece a moc taka sama jak wcześniej.A kumpel mowił nie kupuj opla diesla... Link Zgłoś
hehe.he Re: Siwy dym 30.09.04, 23:06 wyglada na to ze czeka cie powoli kapa silnika. zimę cienko widze w swojej szklanej kuli. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:09 W zimie moze w ogole nie zapalic, slaba kompresja. W dieslu wlasciwie trudno wyczuc spadek mocy w miescie, najlepiej to wychodzi na drodze jak rozpedza sie z trudem na duzej predkosci. Cos takiego zauwazyles? Link Zgłoś
Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.09.04, 23:12 poza miastem 5 bieg gaz w podłoge i tylko duzo dymu a efekty mizerne.W niedziele jade do SŁomczyna:-) Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 30.09.04, 23:18 Wyglada na remoncik silnika. Poniewaz to nie Mercedes, moznaby powiedziec "czas mu juz bylo". Ale moja szklana kula tez nie ma gwarancji wiec pogadaj z jakims mechanikiem, niech wyda ostateczny werdykt. Powodzenia w Slomczynie:) Link Zgłoś
Gość: cycko Re: Siwy dym IP: *.toya.net.pl 30.09.04, 22:53 kurna przestań dodawać trocin i liści do paliwa, czarny dym to co innego (ale też nie jest to objaw drugiej młodości) Link Zgłoś
Gość: dziadzia Re: Siwy dym IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 01.10.04, 02:59 Zanim rozbierzesz silnik do ostatniej śrubki... ...radzę wykręcić i sprawdzić wtryski. Przypuszczalnie leją, a nie rozpylają. Link Zgłoś
Gość: TO JA Re: Siwy dym IP: *.honeywell.com 01.10.04, 16:23 Oby tak bylo. Ale lejace wtryski dawalyby dym czarny. Domieszka bialego w tym czarnym, jak krew w stolczyku, zwiastuje powazniejszy problem. Link Zgłoś
wernes Re: Siwy dym 01.10.04, 16:37 Nie przegrzales go niedawno ? Moze to byc wypalona uszczelka pod glowica. W sumie latwo to stwierdzic: - po otwarciu zbiorniczka wyrownawczego (lepiej na zimnym silniku) - wtedy babluje plyn chlodniczy - twarde gumowe rury od ukladu chlodzenia - ubytki plynu chlodniczego Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Kolo100 Re: Siwy dym IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.10.04, 22:53 byłem u mechaniki silnik do uszczelnienia.A najlepiej to do remontu...:-((P.. opel. Link Zgłoś