loyezoo 23.01.19, 09:45 No patrzcie, aż niemożliwe.Auto,które po wyjeździe z salonu, prawdopodobnie będzie droższe niż w salonie:) autokult.pl/32906,dramat-suzuki-chcieli-odswiezyc-jimny-wyszedl-hit-na-ktory-czas-oczekiwania-to-ponad-rok Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
toreon Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 10:02 Akurat myślałem o zakupie Jima No ale nikt przecież nie będzie czekał rok na furę Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 10:56 A co się dziwić? Znajdź inne terenowe auto na ramie za takie pieniądze. Część ludzi kupi je, bo takie chce. Sporo jednak poczeka dlatego, że musi :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:02 Dokładnie tak Ludzie poczekają bo jimny nie jest dla nich pierwszym autem tylko hobby/zabawka Auto extra, i na dodatek wrócili do rozwiązań z początków jimnego i np zrobili dołączanie przodu mechaniczne a nie elektryczne. To będzie auto na wieki. Jak nie spieprza zabezpieczenia ramy to spadek wartości będzie mniejszy niż misiaczkowi się śniło w najgorszych koszmarach Odpowiedz Link Zgłoś
4slash Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:58 Oglądałem dokładnie nowe Jimny. Ogólnie prawie wszystko super. Rama wizualnie bardzo dobrze zabezpieczona przed korozją i wzmocniona w stosunku do poprzedniej wersji elementem X między podłużnicami. Razi regulacja kierownicy tylko góra-dół. Skaleczyłem się o ostrą krawędź przesuwając fotel. Bagażnika brak - nawet na zakupy trzeba złożyć tylny fotel. Sprawia wrażenie mniejszego niż poprzednik, w którym po całodniowych wojażach po górach na Krecie się zakochałem. Trzeba się śpieszyć z zamówieniami bo spóźnialscy odbiorą wersję po liftingu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 13:52 W jedynce tez bagażnika nie było. I wcale mi to nie przeszkadzało. Jest przebój na miarę starych SJtow i auto stanie sie kultowym za pare lat Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:19 > Czysto teoretycznie — sytuacja powinna być odwrotna. > Jimny jest absolutnym przeciwieństwem tego, co dzisiaj króluje na rynku. To niemożliwe! Przecież ludzie chcą Citroena bez hydro, Subaru bez boksera i Audi bez quattro! W ogóle powinny być tylko trzy modele (miejski crossover, średni crossover i duży crossover), a markę powinno się wybierać jako opcję przy zakupie - znaczki Dacii 10 tysięcy rabatu, znaczki BMW 100 tysięcy dopłaty, promocja specjalna - kupując w tym miesiącu znaczki Skody dostaniesz gratis. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:21 Ale no weź Mówimy o 60 autach na cały 40 mln kraj I o ludziach którzy do auta podchodzą inaczej. I maja inne potrzeby. Myśle ze już 600 załatwiło by sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:50 > Mówimy o 60 autach na cały 40 mln kraj Z artykułu wynika, że to nie tylko u nas. Fabryka nie wyrabia z produkcją, więc w innych krajach czeka się podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 13:50 No ale w innych krajach tez pewnie nie sprzedają go w takich ilościach jak pandę i golfa tylko w bardziej homeopatycznych. Czyli jak zliczyć cała Europę to wyjdzie pare tys sztuk. I dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:48 W ogóle powinny być tylko trzy modele (miejski crossover, średni crossover i duży crossover), a markę powinno się wybierać jako opcję przy zakupie - znaczki Dacii 10 tysięcy rabatu, znaczki BMW 100 tysięcy dopłaty, promocja specjalna - kupując w tym miesiącu znaczki Skody dostaniesz gratis. ----- Oplułem ekran i koszulę 😀😀😀😀😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:52 > W ogóle powinny być tylko trzy modele (miejski crossover, średni crossover i duży crossover) Cztery. Jeszcze krosołwer kupe (nazi, gdzie jesteś?) Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 12:21 > Jeszcze krosołwer kupe Opcja dilerska za 50 tysięcy wykonywana poprzez zapakowanie wózkiem widłowym na tył dachu palety cementu. Opcja wydaje się być kosztowna, ale wózek widłowy swoje kosztuje, że o palecie cementu nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 11:59 Nie rozumiem co w jimnim ludzie widzą. Miejsca w środku jak w maluchu,bagażnika brak, terenówka na ramie z zawieszeniem piórowym, tylnonapędowa z dołączalnym przodem jedynie na nieprzyczepnej nawierzchni, ładowność zaledwie 300kg. Do pracy w teren jest ok, bardzo dzielny, ale na asfalt to trzeba sie tym nauczyć jeździć. Komforty i przyjemności z jazdy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 12:27 > terenówka na ramie z zawieszeniem piórowym, tylnonapędowa > z dołączalnym przodem jedynie na nieprzyczepnej nawierzchni To właśnie widzą. Dodajmy, że w kraju w którym 30% powierzchni to lasy, terenówka wielkości Jimny'ego sprawdza się bez porównania lepiej niż terenówka wielkości Hummera H1. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 17:38 Owszem jest stosunkowo mały i lekki z dobrymi kątami. Ale do lasu to się chodzi, a nie jeździ. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 14:36 > terenówka na ramie z zawieszeniem piórowym, tylnonapędowa z dołączalnym przodem No właśnie to, że jest to prawdziwa terenówka, którą wjedziesz wszędzie. Niektórzy lubią takie zabawki. Odpowiedz Link Zgłoś
1realista Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 17:36 Po pierwsze nie wszędzie da się wjechać, po drugie nawet tę terenówkę jest w miarę łatwo utopić w błocie. Ja tam nie widzę w jeździe terenowej nic przyjemnego. To ciężka praca i ciągle w terenie trzeba myśleć i obserwować otoczenie na prognozowanej trasie przejazdu. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 23.01.19, 17:55 To tak jak ja w bieganiu nie widze nic przyjemnego. Nie dość ze ciężka praca to jeszcze nudna i łatwo narobić sobie problemów ze stawami Na szczęście ludzie są różni Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 24.01.19, 10:35 > Ja tam nie widzę w jeździe terenowej nic przyjemnego. Zatem nie jest to zabawa dla ciebie. Ale znalazłoby się parę osób, którym to się podoba. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Samochód dla misiaczka..... 18.02.19, 21:52 1realista napisał: > Nie rozumiem co w jimnim ludzie widzą. Może to co ja? Że będę jeździł wygodniej niż Ładą Nivą? A ja nie rozumiem, co ludzie widzą w wypasionych furach, w których siedzi się jak na kanapie przed TV. Dla mnie samochód klasy Jimny to konieczność, bo z domu nie wyjadę. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 09:44 > będę jeździł wygodniej niż Ładą Nivą? A będziesz? A fun też będzie większy? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 10:42 Fun mniejszy, ale wygodniej (w sensie braku awarii). Odpowiedz Link Zgłoś
cybulka7700 Re: Samochód dla misiaczka..... 21.02.19, 11:59 dokładnie. za tą cenę kupiłem używanego land cruiser'a. Niezawodna maszyna do jazdy po wszystkim, niezniszczalne przekładnie, silnik, skrzynia biegów, żadnych poważnych awarii, sensowne części na rynku wtórnym. A poza tym nie oszukujmy się, wygląda dużo lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 21.02.19, 13:05 niestety od jimnego LC nie wygląda lepiej. Poza iloscią miejsca reszta dokładnia taka sama jest w jimnym Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Samochód dla misiaczka..... 26.01.19, 09:20 Kiedyś wsiadłem do tego maleństwa i nie wiedziałem, co zrobic z lewą ręka i noga - bo nie mogłem sie ruszyc ! I ten silnik od snopowiazałki-całe 102 KM-potwór! Odpowiedz Link Zgłoś
niechcepoczty Re: Samochód dla misiaczka..... 01.02.19, 23:08 Baby Benz. Myślę że na tym samochodzie znajdziemy czasem znaczek G 63 AMG u prv właścicieli z czarna matową folią. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Samochód dla misiaczka..... 18.02.19, 22:11 Ja nowe Jimny odbieram w połowie kwietnia. Taki samochód to konieczność dla mnie - mieszkam na straszliwym zadupiu i do bitej drogi mam parę kilometrów. Jak sucho, to nie ma sprawy, ale gdy spadną deszcze albo śnieg, to zaczynają się problemy. Na codzień jeźdżę Ładą Nivą, i byłoby OK, tylko ta awaryjność.... Co chwilę coś w niej naprawiam. I choć to moje hobby, nie zawsze mam na to ochotę. Śmieszą mnie głosy krytyczne o nowym JImny. Że niewygodny - a kto widział wygodna terenówkę? Defender był wygodny? Jak kto ma wrażliwą d..ę to niech siedzi w fotelu przed TV. Że "słaby silnik"? Czy 100 KM dla takiego maleństwa to mało? Łada ma 82 konie, a jest sporo cięższa - a śmiga po terenie jak nikt. To po prostu nie jest uniwersalny samochód rodzinny. No i fajne jest to, że okazało się jak wielu ludzi jest podobnych do mnie: potrzebują normalnego samochodu terenowego, bez niepotrzebnych bajerów (najbardziej śmieszą mnie w samochodach czujniki deszczu włączające wycieraczki - jakbym sam nie wiedział kiedy deszcz pada). Proste, niewyrafinowane użytkowe auto. Niestety, firmy samochodowe przejęli "specjaliści" od sprzedaży, którym wydaje się że klient najbardziej czeka na fotel gliglający go w trakcie jazdy pod paszkami. Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 15:28 Twoje spostrzeżenia niestety trafiają kulą w płot. Czujniki deszczu nie są wcale po to żeby się dowiadywać o tym ,że pada deszcz tylko wręcz przeciwnie. Asystent parkowania i cała reszta gadżetów są po to żeby ludzie którzy już na dzieńdobry są dość bezmyślni mogli być bezmyslni jeszcze bardziej. Patrząc na ruch w nieszczęsnej Warszawie łatwo stwierdzić chocby patrząc na pusty buspas i korek obok (chociaż półmetrowy napis mówi ,że buspas aktualnie nie działa) że myślenie jest dla 99% ciężkie podobnie jak przeczytanie ogromnych cyfr z godzinami funkcjonowania buspasa, myślę ,że myślenie czy czytanie może być dla większości wręcz bolesne ..SERIO!!! Tak więc ze swoją ładą czy jimnim możesz zostać odebrany co najwyżej jako dziwak.. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 16:02 poruszyłeś bardzo ciekawy temat - tez sie wielokrotnie zastanawiałem czy ci ludzie nie potrafią czytać czy co? info o bus pasie i godziny podane jak byk i widoczne z co najmniej 20-30 m, i mimo to nikt sie nie osmieli :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 16:12 > Asystent parkowania i cała reszta gadżetów są po to żeby ludzie którzy > już na dzieńdobry są dość bezmyślni mogli być bezmyslni jeszcze bardziej Co rozumiesz przez "asystenta parkowania"? Chodzi ci o to ustrojstwo, co "samo" parkuje, czy o czujniki? Bo jeśli to drugie, to jest dokładnie odwrotnie. One chronią przed bezmyślnością ludzi, którzy - na parkingach najczęściej - ustawiają barierki, słupki i inne przeszkody, których nie dojrzysz z samochodu podczas cofania. Odpowiedz Link Zgłoś
yasiaq Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 16:35 chodzi o automat który wyłącza ostatnie resztki myslenia całkiem na amen u figuranta pomiędzy pedałami a kierownicą Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 19:58 to co samo parkuje jest do dupy w miejsca w które wjezdzam on nie potrafi. Ale pewnie już uratował pare małżeństw. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 18:27 yasiaq napisał: > Tak więc ze swoją ładą czy jimnim możesz zostać odebrany > co najwyżej jako dziwak.. Mam też motocykl - Royal Enfield. Fakt, jestem dziwakiem. Najwyraźniej też nie jestem targetem wielkich firm motoryzacyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 19.02.19, 19:58 bardzo fajny motocykl jak sie ma drugi do jezdzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Re: Samochód dla misiaczka..... 20.02.19, 23:00 Fakt - nie każdy może (potrafi) jeździć Royalem. Ja potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Samochód dla misiaczka..... 21.02.19, 07:23 Przeszedłem przez fazę junaka urala i enfielda. Nie ma tam nic do potrafienia. Za to jest kupa upierdliwości w porównaniu do nowoczesnych motocykli. Jedyna zaleta ze naprawi to kazdy kowal sprawdza sie wyłącznie w kraju pochodzenia. Ale jakbym miał większy garaż to pewnie jakiś tego typu stary sztrucel tez by tam stanął. Na razie starczy to co jest Odpowiedz Link Zgłoś