17.11.23, 22:42
Jak tam u was?
U mnie białawo już i cały czas sypie.
Właściwie to "chwalipost" - choć raz idealnie wstrzeliłem się z oponami. Wczoraj po południu Micrę wrzuciłem na podnośnik w warsztacie i dałem sobie założyć zimówki, które dostałem "w komplecie".
Wyszło, że starsze, niż miały być, ale bieżnika nadal masa.
Jakby co, to czekajcie na recenzję General Altimax Winter 3 (to zdaje się pakistańska produkcja - LOL), z tego co widziałem, to w wynikach testów genialne na śnieg, lód i "śliskie", za to gorsze na wodzie (ale nie tak fatalne jak Dębice Frigo) i jeśli chodzi o stabilność kierunkową (ale po "damski wuj" mi to w aucie, które rzadko przekracza 75 km/h?). Reklamowane tak bardzo przez futrzastego Uniroyal Rainexpert 3 poszły do przechowalni - zrobiłem na nich jakieś 4 tysiące kilometrów (musiałbym sprawdzić na umowie, z jakim dokładnie przebiegiem kupiłem Micrę) i dupy nie urwały, na śliskim (liście) było ze dwa razy "śmieszniej, niż zakładałem", ale ogólnie zaczynam dostrzegać zalety tych bardziej "budżetowych" marek.
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: Śnieg! 17.11.23, 23:36
      U nas pochlodnialo, nawet popadalo i i temp spadly do +22C. Ale we wtorek ma byc +26C a potem powli zacznie sie zima i temp spadna znow do ok 20 a za jakies 1.5 tygodnia do nawet ponizej +20C...
      Powoli trzeba szukac zimowej odziezy czyli T-shirty do tylu w szafie a Polo na przod.
      • qqbek Re: Śnieg! 17.11.23, 23:41
        Dobra dobra, pogadamy przy okazji "dreaming of a white Christmas".
        • engine8t Re: Śnieg! 18.11.23, 00:24
          No takie dreams sa jak sie to mowi - na horyzoncie?
          Jak to bylo widac od mnie w ubieglym roku wiec i w tym bedzie podobnie? .
          • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 18.11.23, 10:38
            Engin, stary dziadu, nienawidzę Cię!!! A na serio to kalifornijska pogoda 😍
            • engine8t Re: Śnieg! 18.11.23, 21:43
              Co cie trzyma aby miec to samo?
              • qqbek Re: Śnieg! 20.11.23, 23:16
                engine8t napisał:

> Co cie trzyma aby miec to samo?

Przecież teraz nie ma szans na taki start w USA, jaki ty miałeś.
                Popatrz na popkulturę - Simpsoni w latach 90-tych mieli dom z 4-ma sypialniami i ogródkiem w fajnym miejscu w Springfield finansowany wyłącznie przez pracującego gdzieś w elektrowni, na jednym etacie matoła Homera, który nie miał nawet college-u.
                No wyobraź sobie teraz taką sytuację w USA AD 2023... to ni chuja u was teraz nie przejdzie (a jeszcze 30 lat temu było zupełnie normalne)!
                • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 00:13
                  Szanse zawsze są - USA to kraj możliwości - ale dziś jest znacznie większy wyzysk obywatela przez korporacje - za czasów kariery Engina to jego prezes zarabiał 3 razy tyle co on. Dzis 5000 razy więcej. Dom kosztował kilka tysięcy dolarów - dziś w SV kilka milionów, podobnie auto i inne rzeczy. Czyli albo zakładasz firmę i odnosisz sukces ewentualnie zostajesz wysokim menedżerem w korpo albo biedujesz nawet będąc klasa średnia
                  • qqbek Re: Śnieg! 21.11.23, 12:14
                    bywalec.hoteli napisał:

> Szanse zawsze są - USA to kraj możliwości - ale dziś jest znacznie większy wyzy
                    > sk obywatela przez korporacje - za czasów kariery Engina to jego prezes zarabia
                    > ł 3 razy tyle co on. Dzis 5000 razy więcej. Dom kosztował kilka tysięcy dolarów
                    > - dziś w SV kilka milionów, podobnie auto i inne rzeczy. Czyli albo zakładasz
                    > firmę i odnosisz sukces ewentualnie zostajesz wysokim menedżerem w korpo albo b
                    > iedujesz nawet będąc klasa średnia

Otóż to.
                    Wujostwo żony siedzi w Teksasie.
                    Wyjechali chyba nawet trochę wcześniej niż Engine (za późnego Gierka jeszcze).
                    Wuj poszedł do przemysłu naftowego, dochrapał się dobrego stanowiska i siedzi teraz na kupie szmalu, bo od któregoś z kilku stanowisk kierowniczych miał opcje na akcje, z których zawsze korzystał.
                    Dzieci (które za wyjątkiem najstarszego urodziły się już tam) posłał na studia, dał im lepszy start niż może to zapewnić większość Amerykanów, a i tak są częściowo "na garnuszku" rodziców nadal.
                    Tzn. na bieżące potrzeby im wystarcza, ale jak zmieniają samochód czy dom, to "tata dorzuć". To samo wakacje - zawsze latają do Europy (wujostwo koniecznie zahaczyć musi o Polskę, ale oni mają dużo czasu to bywają 2-3 razy w roku tutaj), rodzice stawiają i dzieciom i wnukom, bo ich nie byłoby stać.
                    A mają pracę typową dla klasy średniej - jedna z córek jest nauczycielką, synowie kierownikami średniego szczebla.
                    Biedować nie biedują, ale pracują po dwie osoby w rodzinie (a ciotka w życiu dnia w pracy nie była) - jak im się żona kiedyś pochwaliła, że siedzi z młodym dwa lata w domu, już bez macierzyńskiego (bo umowa jej się w pracy skończyła tuż przed narodzinami syna i jej nie przedłużyli), a my nie tylko nie zdychamy z głodu, ale jeszcze dom właśnie kupiliśmy, to nie mogli uwierzyć.

W Polsce da się ze średnich (no powiedzmy, że więcej niż średnich, ale bez szału) zarobków wyżyć 4-osobowej rodzinie. W Stanach już od dawna to by było trudne. Jest dokładnie tak jak piszesz - rozjechały się "nożyce" płacowe. Gdzieś czytałem, że jeszcze za Forda czy Cartera amerykańska klasa średnia (która stanowiła ponad 60% ówczesnego społeczeństwa) zarabiała prawie 2/3 łącznie wypłacanych płac. Teraz nie stanowi nawet połowy społeczeństwa (49%) a zarabia 40%... przy czym nie doszło do jakiejś sprawiedliwej redystrybucji dochodu, o nie, to nie biedni przejęli zarobki klasy średniej, biedni są jeszcze biedniejsi niż byli. To bogaci stali się jeszcze bogatsi i chciwsi.
                    • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 12:21
                      qqbek napisał "To bogaci stali się jeszcze bogatsi i chciwsi. "
                      ...co zresztą spowodowało wzrost cen nieruchomości. No bo jeśli szefowie firm w Dolinie Krzemowej mają od kilkuset milionów do wielu miliardów, to wykupią za to dużo nieruchomości tam...
                      Ponoć w SV można dobrze zarobić 200-300k na rok. Co z tego jak ceny nieruchomośći są tak wysokie, że część osób zatrudnionych w tamtych firmach żyje w samochodach albo wieloosobowych pokojach?
                    • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 12:23
                      ...no a sukcesem Ameryki przecież było zawsze to co mówisz: zamożna klasa średnia, pracujesz to masz i dom i samochody i dzieci masz za co utrzymać i żona nie musi pracować. Komu to przeszkadzało?
                      • qqbek Re: Śnieg! 21.11.23, 13:11
                        bywalec.hoteli napisał:

> ...no a sukcesem Ameryki przecież było zawsze to co mówisz: zamożna klasa średn
                        > ia, pracujesz to masz i dom i samochody i dzieci masz za co utrzymać i żona nie
                        > musi pracować. Komu to przeszkadzało?

Nie wiem.
                        Ale domyślam się, do czego to w końcu doprowadzi.
                        W końcu wybiorą sobie populistę na prezydenta (ale nie Trumpa wywodzącego się z high society, tylko takiego "self-made-mana" z sieczką w głowie) i za kryzys, który wywoła zapłaci cały świat.

Tu ciekawy artykuł z Time: time.com/6171292/middle-class-falling-behind-economy/
                        • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 19:37
                          Masz racje. Najlepeiej wybrac progresywnego lewaka zeby biednym i nierobom bylo dobrze a kulakow nie mozna zalowac tylko ich zlupic..
                          • qqbek Re: Śnieg! 21.11.23, 21:57
                            engine8t napisał:

> Masz racje. Najlepeiej wybrac progresywnego lewaka zeby biednym i nierobom bylo
                            > dobrze a kulakow nie mozna zalowac tylko ich zlupic..

Czy ja piszę o tym, żeby robić dobrze nierobom?
                            Przeczytaj ten artykuł z Time.
                            O urzędniczce, która musi się wyprowadzić z hrabstwa w którym pracuje, bo nie stać jej na mieszkanie (a dom, który do tej pory wynajmowała właśnie sprzedano), o nauczycielu, któremu czynsz wzrósł prawie dwukrotnie, o stewardzie z linii lotniczej, którego stać było na cokolwiek dopiero, jak siedział na dupie i dostawał zapomogi, bo ciężka praca wpędzała go w nędzę.
                            To artykuł jest o ludziach pracujących, którzy z tej pracy utrzymać się nie mogą, bo wszystko się tak "rozjechało", że po prostu ich nie stać na normalne życie... choć chcą normalnie pracować i żyć.
                            • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 23:00
                              A mnie to dziwi bo przeciez wiadomo ile sie zarabia i ile kosztuje mieszkanie i utrzymanie w danym rejonie - wiec w czym zaskoczenie?
                              Oczywiscie ze np w SV nauczycieli czy policjantow ni estac aby mieszkac blisko pracy. Ale maja wybor - wmienic prace albo miejsce zamieszkania.
                              Wy to rozumijecie tak po Polsku tzn ze w wieku 20paru lat koncze studia i w swoim miescie kupuje mieszkanoie wktorym bede mieszkal do koncz zycia bo tak robili rodzice i tak rtobia znajomi..
                              Tutaj ludzi sie przemiszcja za praca i runek na to pozwala.
                              U nas jak chcesz sprzedac dom to mozesz spokojnie zalozyc ze zrobisz to w 2 miesiace a z malym ryzkiem ze zmiescisz sie w miesiacu. Stewrd w liniach lotniczych moze mieszkac gdziekolwiek no ale oni chca nad oceanme w fajnym miejscu etc ..Kazdy tak chce.
                              Rozjezdza sie wszytko ludziom nieodpwiedzilanym i tym co nie maja zsynchrnizowanych mozliwosci z oczekiwaniami.
                              • qqbek Re: Śnieg! 21.11.23, 23:09
                                engine8t napisał:

> A mnie to dziwi bo przeciez wiadomo ile sie zarabia i ile kosztuje mieszkanie i
                                > utrzymanie w danym rejonie - wiec w czym zaskoczenie?

Przeczytaj może artykuł, zanim zaczniesz komentować.
                                Nauczyciel jest z Georgii, ten steward z Nowego Meksyku, tylko ta urzędniczka z "trochę droższego" Teksasu.
                                To nie są ludzie, którzy chcą żyć w SV, czy na Manhattanie.
                                To klasa średnia żyjąca w niezbyt "prestiżowych" miejscach.
                                • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 23:37
                                  Ok
                                  Czytam

super przyklady ale nie aby poprzec ale skontrowac to co wnioskujesz.

"Though Swope, a 42-year-old teacher, and his wife Amanda Greene, a nurse, make $125,000 a year, they couldn’t handle that steep a rent increase­—not alongside the student loans and car payments and utility bills and all the other costs that have kept growing for a family of three."

- wiesz co mysle ?
                                  Ze jak oni nie potrafi spokojnie przezyc za $125k rocznie w Atlancie to cos a nimi jest nie tak.
                                  To nie system czy warunki ale oni maj problem. Oczywiscie mozna tak zyc ze nie starczy ale mozna tak aby nie bylo problemow

Nstpeny przyklad z Phoenix.
                                  To mnie wkur.. bo tepe ludzi placa pozyczki na studia placac tylko min wiedzac ze wtedy nie spaca sie nawet principal.... Licza K ze znow ja za anich zaplace jaki im rzad umorzy. Doja skurwys system i jeszcze narzekja ?
                                  Zycie na Suburbs Phoenix jest tanie apozyczki jak sie nbierze to nalezy miec dume aby je splacac. Podejrzewam ze jezdza Leksusami ale splaty pozyczki negocjuja i narzekja jak wiekszosc takich.. Lewactwo pierd

Nie rozumiem jaki problem na Abdalla?
                                  Chcieliby dom ale za darmo? Rodzcow maj bogatych i maj po kilka domow - nicvzego ich ni enauczyli?

Caly ten artykupo dopkjladni epotwierdz co pisze od lat.
                                  Leniwe pokolenie lewackie liczy na manne z nieba i narzka do mediow ze im zle.
                                  Szlag moze trafic
                                  Dziwne ze ty to lykasz jako biede klasy sredniej.
                                  Ufff.
                                  Ide po piwo mnie trafi.
                                  • marekggg Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:00
                                    engine8t napisał:

> Ok
                                    > Czytam

> - wiesz co mysle ?
                                    > Ze jak oni nie potrafi spokojnie przezyc za $125k rocznie w Atlancie to cos a n
                                    > imi jest nie tak.
                                    > To nie system czy warunki ale oni maj problem. Oczywiscie mozna tak zyc ze nie
                                    > starczy ale mozna tak aby nie bylo problemow
                                    >
                                    > Nstpeny przyklad z Phoenix.
                                    > To mnie wkur.. bo tepe ludzi placa pozyczki na studia placac tylko min wiedzac
                                    > ze wtedy nie spaca sie nawet principal.... Licza K ze znow ja za anich zaplace
                                    > jaki im rzad umorzy. Doja skurwys system i jeszcze narzekja ?
                                    > Zycie na Suburbs Phoenix jest tanie apozyczki jak sie nbierze to nalezy miec
                                    > dume aby je splacac. Podejrzewam ze jezdza Leksusami ale splaty pozyczki negocj
                                    > uja i narzekja jak wiekszosc takich.. Lewactwo pierd

ile zaplaciles za studia?
                                    • qqbek Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:04
                                      marekggg napisał:

> ile zaplaciles za studia?

no jak ma "mgr inż." to chyba RP powinien z ćwierć miliona zielonych zwrócić.
                                      • engine8t Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:14
                                        No no niezle..
                                        Mialem powiedziane ze aby dostac paszport musze pracowac min 5 lat aby studia odpracowc. A wiec nie byly za darmo i patrzac po jakosci zycia na jakie mnie bylo stac na pensji po studiach to podejrzewam ze zabierano mi ok polowy pensji czyli ok 5 tys mies a wiec 60 tys rocznie x5 to 300 tys w drugije polowie lat 70 tych.
                                        • jackk3 Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 22:50
                                          Dokladnie. Ja tez pracowalem na wiertni jako assystent/kierownik czyli jako mgr/inz oczywiscie tylko na papierze. W dniu kazdej wyplaty przypominano mi ze ogolnie wladza ma mnie gleboko w dupie...Zreszta ten polski dyplom mial wartosc mniej wiecej papieru na jakim byl wypisany (jakosc studiow zreszta tez).
                                    • engine8t Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:14
                                      Splacalem je przez 5 lat wiec chyba nie tak malo.
                                    • engine8t Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:20
                                      Podobne pytanie mozna zadac ile placiles w PRLu podatkow?
                                      • qqbek Re: Śnieg! i koszt studiow 22.11.23, 21:45
                                        engine8t napisał:

> Podobne pytanie mozna zadac ile placiles w PRLu podatkow?

Pierwsze podatki zapłaciłem w 1994 albo 1995, kiedy jako niepełnoletni jeszcze podjąłem pierwszą pracę w wakacje.
                                        Ale siedzę tu już ponad 20 lat i płacę podatki w zamian za darmową edukację, którą otrzymałem.
                                        Myślisz, że jak przeliczymy twoje podatki przez pięć lat w PRL i moje za ponad dwadzieścia lat "w trzeciej rzepie", to wyjdą porównywalne kwoty? Nie sądzę. Nawet jak nie uwzględnisz denominacji, albo przeliczysz na dolary po oficjalnym kursie z końca lat 70-tych te swoje zarobki.
                                        Więc po co mi podjeżdżasz?
                                        Dostałeś darmowe wykształcenie, za które nic, albo prawie nic nie oddałeś, a śmiejesz się z ludzi spłacających kredyty studenckie.
                                        Typowe studia w USA to 4 lata - nieprawdaż?
                                        Typowy kredyt studencki to 50k na rok studiów.
                                        Dostaniesz gdzieś taki kredyt, który przy kapitale 200k wymaga spłaty 70 zaledwie dolarów miesięcznie? No nie ściemniaj.
                                      • marekggg Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 16:05
                                        ja zero, bo do PRL-u przyjechalem dopiero w 1994.

ale twoje studia kosztowaly troche wiecej niz 300 000 inflacyjnych zlociszy. ile to teraz jest? odebrac 4 zera, czyli 30 k PLN, czyli 8 tysiakow dolcow? za fryko.
                                        • bywalec.hoteli Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 16:10
                                          30000 starych zł = 30 PLN
                                          jakieś 7$
                                          • dodekanezowiec Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 16:21
                                            bywalec.hoteli napisał:

> 30000 starych zł = 30 PLN
                                            > jakieś 7$

30.000 starych to 3 zł. 300.000 to 30.
                                            Nie żeby się czepiać, można się pomylić przy tym. Ale może dobrze ze denominacja była na takim poziomie (1:10.000 a nie 1:1.000) bo łatwiej teraz przeliczać na euro czy dolary.
                                            • marekggg Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 16:27
                                              ja sie w tym troche pogubilem i teraz po latach jakos nie wiem. wiem tylko ze bylem milionerem ...
                                              • dodekanezowiec Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 16:39
                                                marekggg napisał:

> ja sie w tym troche pogubilem i teraz po latach jakos nie wiem. wiem tylko ze b
                                                > ylem milionerem ...

Jeszcze tak w 1999-2000 (czyli po denominacji z 1.1.1995) na 100 zł się mówiło 'bańka" (jak kiedyś na milion)
                                        • polamek100 Re: Śnieg! i koszt studiow 23.11.23, 18:09
                                          Wtedy pierwsza pensja inz po studiach była 2500 zł.
                                          Widać młodzi jesteście i G wiecie więc pytajcie i słuchajcie bo tylko tym możecie sie czegoś nauczyc
                            • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 23:46
                              Ci z Georgii zarabiaja $10k na miesiac i wynajem za $2k ich kladzie n a kolana? Zastanowiles sie nad tym?
                              Na jedzenie im wystarczy spokojnie $1500. Gdzie ta bieda?
                              Porownaj ludzi w nPolsce co zarabaija 10k a mieszknie kostuje ich 2 tys... i co biede klepia? nie sa klasa srednia?
                              Jak im nie starcza to rozpierd kase na lewo i prawo a narzekaja nie wiem z jakiego powodu.
                              • engine8t Re: Śnieg! 22.11.23, 00:01
                                Tak mi sie skojarzylo ze sasiedzi niedawno kupili dom wlasnie w Georgii - chyba 150 m kw nie tak daleko od Atlanty za $150k. Ja tez swoj pierwszy kupilem za podobna kwote i mialem platnosci $1700 i tez bylo nas 3 a zarabialem wtedy ok $60k rocznie..zona nie pracowala - chodzila do szkoly, I wcale nie narzekalismy ze brakowalo albo ze bylisy ubodzy zarabiajajc polowe tego. Tez potrzebowalismy jesc i placic za szkole i miec 2 samochody i oprocz splat kredytu mielismu koszty utrzmania domu , ubezpieczenia etc..
                                Fucken Magic?
                                • dodekanezowiec Re: Śnieg! 22.11.23, 05:35
                                  Engine Ty masz dobrze z tą strefa czasowa. Mogłeś sobie mecz Brazylia Argentyna obejrzeć bez zarywania nocy :)
                                  • engine8t Re: Śnieg! 22.11.23, 17:16
                                    Pewnie ze moglem :)
                              • qqbek Re: Śnieg! 22.11.23, 18:41
                                engine8t napisał:

> Ci z Georgii zarabiaja $10k na miesiac i wynajem za $2k ich kladzie n a kolana?

Studia teraz kosztują $50k na rok, cztery lata college-u i jesteś 200k na starcie w plecy.
                                2x200 to 400.

> Zastanowiles sie nad tym?
                                > Na jedzenie im wystarczy spokojnie $1500. Gdzie ta bieda?
                                > Porownaj ludzi w nPolsce co zarabaija 10k a mieszknie kostuje ich 2 tys... i co
                                > biede klepia? nie sa klasa srednia?

2 na mieszkanie, 2 na jeden kredyt na studia, 2 na drugi kredyt na studia, 1500 na żarcie.
                                Gdzie ubezpieczenie?
                                Gdzie coś poza żarciem (chociażby rata za samochód/odkładanie na kolejny)?
                                Nauczyciel ma wpierdalać najtańsze żarcie z Wallmart-u i nawet książki sobie nie kupić?

> Jak im nie starcza to rozpierd kase na lewo i prawo a narzekaja nie wiem z jaki
                                > ego powodu.

To co?
                                Żreć mają tynk ze ścian?
                                Czy paczki z Armii Zbawienia?
                                • engine8t Re: Śnieg! 22.11.23, 20:22
                                  A tzn uwazasz ze jak w socjalizmie kazdy ma prawo i mu sie naley studioweac na uczelni za $50k rocznie? I do tego studiwac psy chologie?
                                  Studia to opcja i inwestycja. Sa opcje gdzo koszt jest $0k albo mniej rocznie.
                                  Pisale ze mozna wydawac i 2 razy tyle.
                                  HA znajdz mmi takiego co placi 2k miesiecznie za studia.... Placa tak jak ci w Phoenix - minimuk tzn $50.mies
                                  Ubezpieczenie masz z pracy i nic ni emusisz placic. Jak wynajmujesz mieszkanie to nie masz ubezpeiczen na dom i kosztow domu.
                                  A do tego w wiekoszsci stanow sa programy ze nauczyciel jesli podejmie prace pio studiach w dzielenicy biednej to mu rzad umarz pozyczke 25%/rocznie.
                                  No wlasnie - po 2 na wszytko a mozna po jednym spokojnie. Wlasnie o to chodzi ze sie wydaje tyle ile mozna a nie tyle ile sie ma. I tu jest problem/
                                  Nie wszytkie studia kosztuja $50k i nie kazdy bierze pozyczki... Poprzewacali wam w tych glowach ze az trudno uwierzyc.
                                  Nie szukam daleko. Jkies 15 lat temu syn zarabial ok $80k/rok i jezdzil BMW, kupil sobie dom za $500k i utrzymywal wtedy jeszcze dziewczyne na studiach. Jedyne czego nie mial to splaty pozyczek za studia.

Tak ze masz racje - mozna wynalec tyle kosztow ze kazdemu zabraknie.
                                  Nie znasz rzeczywostosci wiec podchodz do tego ostroznie - bardzo ostroznie.
                                  Tu sie srednim ludziom naprawde zyje o niebo lepiej a jesli ni elepiej to na pewno wygodniej niz srednim w Polsce.
                                  Zle jest leniwym i tym co czekaja z im darmowa manna spadnie z nieba.
                                  • engine8t Re: Śnieg! 22.11.23, 20:51
                                    O zoabcz sobie ile i jakie mieszknai mozna wynajac za mniej niz $1700 w Atlancie
                                    www.apartments.com/apartments/atlanta-ga/2-bedrooms-under-1700/?bb=1rtqhr4tgIgywytpS

Biedna musilaa kupic sobie Toyote Carolle za $19k - dowgrade ..Wspolczyc tylko. ..
                                    A moglaby uzywana za $10k?

Zobacz ile jest domow na rynku ponizej $300k w Atlancie - ( ci mowia ze na taki to ich stac ale to chyba ponizej ich oczekiwan?.)
                                    www.redfin.com/city/30756/GA/Atlanta/filter/max-price=300k

Rzeczywiscie ludzie na skraju biedy.
                                  • qqbek Re: Śnieg! 22.11.23, 23:57
                                    engine8t napisał:

> Tu sie srednim ludziom naprawde zyje o niebo lepiej a jesli ni elepiej to na pe
                                    > wno wygodniej niz srednim w Polsce.
                                    > Zle jest leniwym i tym co czekaja z im darmowa manna spadnie z nieba.

Mylisz się.
                                    Po prostu w Polsce klasa średnia jest jeszcze cherlawa, a w Stanach to prawie pół społeczeństwa.
                                    Na pewno wolę mieć dziesięć-naście tysięcy miesięcznie tutaj, niż jak bym miał mieć 8-9 tysięcy w Stanach.
                                    Większy komfort życia.
                                    Lepsze usługi społeczne.
                                    Darmowe uczelnie dla dzieci.
                                    Służba zdrowia, która działa... nawet jak na wakacje pojadę to ubezpieczenie to tylko kosztujący grosze dodatek - sytuacje awaryjne mam za okazaniem mojej EHIC (w Polsce EKUZ) za darmo.
                                    • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 00:34
                                      Dodajmy do tego jeszcze tak prozaiczna rzecz jak chodniki i drogi rowerowe. W Stanach chodniki nie są oczywistością.

I poważniejsze rzeczy: bezpieczeństwo (brak powszechnego dostępu do broni)

Urlopy wypoczynkowe, macierzyńskie, zwolnienia lekarskie w ciąży, tanie państwowe żłobki i przedszkola.

Stany to moje marzenie … na wakacje. Ale do życia zupełnie nie. Nawet jakbym był poważnym szefem Googla czy Microsoftu i zarabiał miliony to wciąż nie marzenie.
                                      • jackk3 Re: Śnieg! 23.11.23, 01:10
                                        <Dodajmy do tego jeszcze tak prozaiczna rzecz jak chodniki i drogi rowerowe. W Stanach chodniki nie są oczywistością.>
                                        W PL za to są. Szczególnie pobocza są tak powszechne ze aż się chce jeździć na rowerze…
                                        <Urlopy wypoczynkowe, macierzyńskie, zwolnienia lekarskie w ciąży, tanie państwowe żłobki i przedszkola>
                                        Ty za to płacisz i to słono za te lewe zwolnienia. Za te żłobki i przedszkola tez. No ale co kto lubi…
                                        Zapomniałeś napisać o polskiej służbie zdrowia bo to chluba Polski…
                                        • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 08:50
                                          Jackk3, kiedy ostatnio byłeś w PL? 20 lat temu?

Otóż pobocza nie służą do jazdy rowerem. Do jazdy rowerem służą drogi rowerowe a jeśli ich nie ma to ulice. Na szczęście coraz więcej jest tych pierwszych jest coraz więcej. Ja mogę z mojej podpoznańskiej miejscowosci dojechać do centrum Poznania drogą rowerową. Jest nawet Wartostrada - droga rowerowa z wyspy Ostrów Tumski którą mogę wzdłuż Warty dojechać na północne dzielnice Winogrady, Naramowice. W aktualnej miejscowości Qqbka też pełno droga rowerowych.

Dla twojej wiadomości: moja żona pracowała długo w każdej ciąży ale szla też na zwolnienie lekarskie w którymś miesiącu. Potem miała okolo roku urlopu macierzyńskiego (to się zmieniało w czasie, na początku było tego mniej), płatnego więcej lub mniej w zależności ile tego urlopu weźmiesz. Nie uważam tego za „lewy urlop”.

Mówisz że słono płacę za przedszkola. A u Was bym nie płacił? Czy Meksykankę bym musial zatrudnić by z nami mieszkała bo rodzice ciągle w pracy?
                                        • marekggg Re: Śnieg! 23.11.23, 21:36
                                          jackk3 napisał:

> <Dodajmy do tego jeszcze tak prozaiczna rzecz jak chodniki i drogi rowerowe
                                          > . W Stanach chodniki nie są oczywistością.>
                                          > W PL za to są. Szczególnie pobocza są tak powszechne ze aż się chce jeździć na
                                          > rowerze…

dokladnie :-)

> <Urlopy wypoczynkowe, macierzyńskie, zwolnienia lekarskie w ciąży, tanie pa
                                          > ństwowe żłobki i przedszkola>
                                          > Ty za to płacisz i to słono za te lewe zwolnienia. Za te żłobki i przedszkola t
                                          > ez. No ale co kto lubi…
                                          > Zapomniałeś napisać o polskiej służbie zdrowia bo to chluba Polski…

chluba polski jest duzo, ale bywalec jako staly bywalec stanow zjednoczonych i kanady wie lepiej.

no i jako notoryczny zwolennik pi$$aurow, tym bardziej
                                      • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 06:25
                                        I słusznie ponieważ Stany są dla ludzi przedsiebiorczych i odważnych a nie dla tzw ofiar życiowych co to bez babskiej pomocy nie radzą sobie w niczym
                                    • jackk3 Re: Śnieg! 23.11.23, 00:58
                                      ‘Większy komfort życia’
                                      No to odleciałes całkowicie…
                                      • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 08:41
                                        Ale on ma rację. Ogólnie Europa, przynajmniej państwa członkowskie UE w tym Polska mają wyższy komfort życia dla przeciętnego człowieka niż USA. Wiem, że trudno w to uwierzyć, ja 35 lat temu też w to nie za bardzo wierzyłem że kiedyś tak się stanie.
                                        • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:12
                                          bywalec.hoteli napisał:

> Ale on ma rację. Ogólnie Europa, przynajmniej państwa członkowskie UE w tym Pol
                                          > ska mają wyższy komfort życia dla przeciętnego człowieka niż USA. Wiem, że trud
                                          > no w to uwierzyć, ja 35 lat temu też w to nie za bardzo wierzyłem że kiedyś tak
                                          > się stanie.

No to masz rację, jako przeciętnemu człowiekowi zawsze będzie Ci lepiej w socjalizmie
                                      • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 13:13
                                        jackk3 napisał:

> ‘Większy komfort życia’
                                        > No to odleciałes całkowicie…

Mógłbyś mi powiedzieć dlaczego?
                                        Mieszkam w fajnym miejscu, z pełną infrastrukturą.
                                        Do pracy mogę pojechać rowerem (właściwie to poza ścisłym śródmieściem Lublina pod koniec dojazdu do pracy to w całości drogami/pasami dla rowerów), MPK, albo samochodem.
                                        Córka ma dobrą szkołę, osiągającą wysokie wyniki w rankingach i porównaniach, chodzi na różnego rodzaju zajęcia dodatkowe i trenuje swoją ulubioną dziedzinę sportu.
                                        Syn ma miejsce w publicznym przedszkolu.
                                        Zarabiam tyle, że spokojnie wystarcza na życie bez żadnych wyrzeczeń i jeszcze sporo jestem w stanie odłożyć.
                                        Okolica jest czysta, zadbana, a służby komunalne działają sprawnie.
                                        Jestem w kręgu kulturowym, który mi odpowiada, nie muszę adaptować się do niczego, z czym nie wyrosłem w dzieciństwie.

Może nie jestem tym samym "typowym Kowalskim", żyjącym od wypłaty do wypłaty, ale żyje mi się w Polsce bardzo komfortowo.

Spędziłem dwa lata na emigracji (mieszkałem wpierw w Liverpool-u, potem na północ od Liverpool-u w Wielkiej Brytanii) i jakoś nieszczególnie mi się tam podobało. Owszem, zarobki wtedy były takie, że zarabiałem na start 3-krotność tego co przed wyjazdem w Polsce, ale i życie było inne. Jedyna przewaga Wielkiej Brytanii nad Polską, w postaci istotnie wyższych zarobków przestała dla mnie istnieć, bo w moim obecnym zawodzie zarobiłbym tam pewnie niewiele więcej niż w Polsce, co przy różnicy w kosztach życia stanowiłoby dla mnie nie awans, a degradację. Kanada interesuje mnie co najwyżej pod kątem turystyki. Zresztą mam w rodzinie osoby z obywatelstwem kanadyjskim (siostra stryjeczna wżeniła się w rodzinę polonijną z Kanady - wszystkie jej dzieci i mąż mają podwójne obywatelstwo) i siedzą tutaj, bo tu im lepiej.
                                        • dodekanezowiec Re: Śnieg! 23.11.23, 13:17
                                          Widzisz qqbek, omajdarlingowcy godblesowcy amełikanowcy dalej myślą że w Polsce się maluchami i dużymi fiatami jeździ.
                                          • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 13:35
                                            dodekanezowiec napisał:

> Widzisz qqbek, omajdarlingowcy godblesowcy amełikanowcy dalej myślą że w Polsce
                                            > się maluchami i dużymi fiatami jeździ.

Powszechna opinia wśród emigrantów :) Żeby się podbudowywać i swoją decyzję o przeniesieniu życia tam.
                                            A emigracja to zawsze wielki koszt.
                                            • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:30
                                              Nie, emigracja to nie zawsze wielki koszt. To jest podobne do biznesu.
                                              • marekggg Emigracja - to jest co innego 23.11.23, 22:53
                                                polamek100 napisał:

> Nie, emigracja to nie zawsze wielki koszt. To jest podobne do biznesu.

to jest wielkie ryzyko. I nie kazdemu sie chce. Czasami zaczynac od zera. OK, ja tak zaczynalem w bolandiiw 1995 roku, ale tylko dlatego ze chcialem.
                                          • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 13:43
                                            dodekanezowiec napisał:

> Widzisz qqbek, omajdarlingowcy godblesowcy amełikanowcy dalej myślą że w Polsce
                                            > się maluchami i dużymi fiatami jeździ.

Nie trzeba sięgać wstecz do czasów "malucha łupanego".
                                            W lecie mnie znajomy z Liverpool-u odwiedził (Polak, który tam został na dobre).
                                            Nie był w kraju chyba 12 albo 13 lat.
                                            Był w strasznym szoku.
                                            Nie dowierzał wprost, ile się przez te naście lat tutaj zmieniło.
                                            Już samo wejście do klimatyzowanego trajtka było sporym zdziwieniem.
                                            Albo fakt, że jak doleciał do Krakowa, to w niecałe 3 godziny był w Lublinie i dopiero w Lublinie zjechał z wygodnej, dwujezdniowej drogi (jechał wpierw A4 na Rzeszów, a potem S19 do Lublina), po której w sporej części (mowa o S19) głównie hulał wiatr.
                                            Na minus policzył to, że jak tutaj był ostatnio, to był krezus, choć Funt też był po 5 złotych. Jak mu wyszło, że piwo na starym mieście w Lublinie kosztuje tyle co w Liverpoolu, to już zupełnie był w szoku.
                                          • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:28
                                            To wy myślicie że my tak myślimy i to nie my mamy problem
                                        • nousecomplaining Re: Śnieg! 23.11.23, 14:41
                                          > Mieszkam w fajnym miejscu... itd.
                                          Bardzo dobre podsumowanie, mogę się pod nim jak najbardziej podpisać, z taką różnicą, że dzieci już po studiach w Polsce, nie zamierzają wyjechać (a jaki im się zachce, to wyjadą), zwiedzają świat budżetowo - da się, zwłaszcza, jak się jest młodym i się chce, zarabiają średnio, ale są szczęśliwi, mieszkają na swoim.
                                          Ale tak jak napisał ktoś wyżej, że oni tego nie zrozumieją, to by zburzyło ich porządek myślowy. Nie może być przecież tak, że wyjechali z tej biednej Polski za dobrobytem, i teraz ktoś śmie twierdzić, że w tym kraju ludziom żyje się równie dobrze jak im. Tak po prostu nie może być i koniec 🤣
                                        • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:17
                                          Nie wszyscy nadaja sie na emigrację i jak widac qqubkowi sie nie powiodlo wiec co ma robić? Postępować wg zasady że jak się nie ma co się lubi trzeba lubić co się ma.
                                          Tylko ci co się nie potrafili zaadaptować i psychicznie i finansowo mając opcje "siedza" w Polsce ponieważ tam taniej.
                                          • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 21:53
                                            polamek100 napisał:

> Nie wszyscy nadaja sie na emigrację i jak widac qqubkowi sie nie powiodlo wiec
                                            > co ma robić? Postępować wg zasady że jak się nie ma co się lubi trzeba lubić co
                                            > się ma.

Po dwóch latach miałem kierownicze stanowisko w Jaguarze w Liverpool-u.
                                            Owszem, na samym początku zdarzyło się myć gary w modnej restauracji, czy podłogi w TESCO, ale tak zaczyna większość emigrantów. Tyle, że ja po 3 miesiącach miałem już normalną pracę za biurkiem. Jak? Pojechałem tam znając język, a nie próbowałem się go uczyć na miejscu.

> Tylko ci co się nie potrafili zaadaptować i psychicznie i finansowo mając opcje
                                            > "siedza" w Polsce ponieważ tam taniej.

Kolejny mit: "w Ameryce wszystkim się udaje".
                                            Gówno prawda.
                                            Spora część polskiej emigracji siedziała i nadal siedzi na nisko płatnych posadach i w nie ziścił się jej "American dream".
                                            Pojechałem raz wieczorem do TESCO w nadmorskim Formby, w którym pracowałem na samym początku mojej przygody z UK.
                                            I wiesz co?
                                            Nadal pracował tam Polak, którego spotkałem w pierwsze dni mojej pracy tam.
                                            Ja wtedy pracowałem za minimalną (5,05 funta na godzinę) przez agencję, on pracował za ponad funta na godzinę więcej i mądrzył się, co to nie on.
                                            Półtorej roku później on nadal zapierdalał z miotłą (bo "to taka dobra praca") za niecałe 7 funtów, ja miałem ponad 15 plus dodatki. On nadal jeździł pociągiem podmiejskim, ja miałem już niegłupi samochód.

Nie, to nie brak powodzenia finansowego skłonił mnie do powrotu do Polski.
                                            Raczej coś, co Niemcy nazywają "Heimweh" i to nie w moim wykonaniu, a w wykonaniu mojej obecnej małżonki (a wtedy narzeczonej). Jej po prostu północno-zachodnia Anglia nie pasowała. Zastanawialiśmy się dłuższą chwilę nad przenosinami do Lądka (bo to i bliżej do domu i kasa dużo lepsza), ale w końcu zdecydowaliśmy się na powrót do Polski. Zresztą nie było sensu inaczej, jak lataliśmy na weekendy do domu właściwie co 4-6 tygodni, bo woleliśmy tutaj ze znajomymi i rodziną je spędzać (a stać nas na to było).
                                            • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 22:02
                                              >>Kolejny mit: "w Ameryce wszystkim się udaje".
                                              Gówno prawda

Skąd ty to wziąłeś?

Wg mnie 1/3 się udaje, 1/3 udaje że im się udało albo naciaga A 1/3 Wraca bo im się udalo.
                                            • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 22:24

"Nie, to nie brak powodzenia finansowego skłonił mnie do powrotu do Polski."

Tu nie chodzi o powodzenie finansowe. Mozna mało mieć ale czas się w pracy, sąsiedztwie i okolicy cz środowisku dobrze.
                                              Finanse pomagają ale nie one decydują czy dane miejsce lubimy czy też nie. Nasze podejście, tolerancja, akceptacja, zdolność dostosowania się i komfort psychiczny są decydujące.
                                              • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 22:35
                                                Engin, który już masz nick w tym wątku? Engine8t, carfox a teraz polamek? Co się stało, ebaby Cię zbanowały, za co??
                                                • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 23:09
                                                  Nie wiem kto, dlaczego i na jak długo.
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 23:10
                                                    A Ty chlapiesz geba jak baba i zaraz i ten zbanuja bo przeciez szpieguja
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 23:19
                                                    Tak to nie działa. Jesli masz zachowane pliki cookies zbanowanego usera (rozumiem ze Engine8t) w przeglądarce i zalogujesz się jako inny user to z automatu zablokuje ci tego drugiego usera. Jesli wyczyścisz cookies i pliki tymczasowe to powinieneś móc działać bez bana.

Oni nie śledzą adresu IP.
                                              • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 22:47
                                                polamek100 napisał:

>
                                                > "Nie, to nie brak powodzenia finansowego skłonił mnie do powrotu do Polski."
                                                >
                                                > Tu nie chodzi o powodzenie finansowe. Mozna mało mieć ale czas się w pracy, są
                                                > siedztwie i okolicy cz środowisku dobrze.
                                                > Finanse pomagają ale nie one decydują czy dane miejsce lubimy czy też nie. Nasz
                                                > e podejście, tolerancja, akceptacja, zdolność dostosowania się i komfort psychi
                                                > czny są decydujące.

Jak już napisałem - ja nie miałem problemu z Anglią (no może poza wiecznie badziewną, typowo angielską pogodą). Za to żonie się nie podobało.
                                                Pierwsze 2-3 lata żałowałem trochę powrotu, bo pieniądze były wtedy dużo lepsze tam.
                                                Ale potem zaczęło mi się tutaj dużo lepiej powodzić i już nie żałuję.
                                                • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 23:11
                                                  Najwazniejsze aby nie zalowac bo wszędzie mozna zyc i dobrze sie czuć
                                      • wislok1 Re: Śnieg! 23.11.23, 19:58
                                        Generalnie tak....

Odlot

No, ale w PL wielu sie bardzo dobrze zyje i punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia....

Ale jednak generalnie do Zachodu sporo brakuje, do USA tez
                                        • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 20:36
                                          >>>No, ale w PL wielu sie bardzo dobrze zyje i punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia....

Tylko ile to zabrało? Pokolenie?
                                          I wracając do Polski pewnie byłbym
                                          "bogatym" ale to nie znaczy że było by mi lepiej
                                          Podejrzewam też za gdyby zapytać ruskich na wsiach to wielu by też powiedziało że żyje im się dobrze i za żadne skarby do Ameryki by nie pojechał na stale.
                                          • dodekanezowiec Re: Śnieg! 23.11.23, 21:04
                                            polamek100 napisał:

> >>>No, ale w PL wielu sie bardzo dobrze zyje i punkt widzenia zalez
                                            > y od punktu siedzenia....
                                            >
                                            >
                                            > Tylko ile to zabrało? Pokolenie?
                                            > I wracając do Polski pewnie byłbym
                                            > "bogatym" ale to nie znaczy że było by mi lepiej
                                            > Podejrzewam też za gdyby zapytać ruskich na wsiach to wielu by też powiedziało
                                            > że żyje im się dobrze i za żadne skarby do Ameryki by nie pojechał na stale.

A siusiaczkowi1281 było dobrze z 20letnim autem, bez żony itd. :)
                                          • wislok1 Re: Śnieg! 23.11.23, 21:12
                                            Mi sie tu po prostu w Bawarii podoba i do tego nie narzekam specjalnie na zarobki

Oczywiscie moglyby byc wieksze....

Do PL nic nie mam, sporo ludzi niezle tam zarabia, ale jednak zdecydowana wiekszosc NIE

Dobrze znam realia zycia w PL, wiec nikt mnie nie zbajeruje tekstami, jak to zarabiscie fajnie jest w PL...
                                            Tragicznie tez nie jest
                                            Polacy nie sa ani glupsi, ani madrzejsi niz ludzie na Zachodzie....
                                            Czesc tak, czesc nie, srednio wychodzi na jeza..

PO 1989 dokonal sie w PL ogromny postep, to jest jasne

Kazdy ma swoj rozum i sam decyduje, co ma robic w zyciu i gdzie

• bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 21:36
                                              A masz tam te piątkę tyś. euro na rękę?
                                            • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 22:33
                                              wislok1 napisał:

>
                                              > Do PL nic nie mam, sporo ludzi niezle tam zarabia, ale jednak zdecydowana wieks
                                              > zosc NIE
                                              >

Ale przyczepił się do mnie jeden z drugim, "Kanadyjczyk" i "Amerykanin", że tu nie mam prawa żyć komfortowo, bo nie i już, no i muszę być "przegrywem" bo wróciłem z emigracji.
                                              Pisałem, że nie zarabiam jak Kowalski, tylko trochę lepiej niż Kowalski.
                                              Gdybym miał mieć w domu na życie 2x medianę (żony i swoją) +1000 za dzieci, to też bym raczej "kwiczał, czy starczy do 10-ego". Mediana to niecałe 4000 na rękę teraz. Rodzina z dwójką dzieci za 9 na rękę wyżyje, ale nie będzie to komfortowe życie. Co innego życie w Polsce za mocno ponad dwie średnie. To już wygląda dużo bardziej różowo.

Zresztą ty też masz "epizod emigracyjny" w życiu, to co ja tobie będę tłumaczył - choć może spróbuję tobie, bo do nich i tak nie dotrze.
                                              • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 23:14

>>Ale przyczepił się do mnie jeden z drugim, "Kanadyjczyk" i "Amerykanin", że tu nie mam prawa żyć komfortowo, bo nie i już, no i muszę być "przegrywem" bo wróciłem z emigracji.
                                                Pisałem, że nie zarabiam jak Kowalski, tylko trochę lepiej niż Kowalski.

Ale z skąd. Jedynie mówię że to co dla jednego jest wygodne i komfortowe to nie znaczy że ma być dla innego.
                                                • qqbek Re: Śnieg! 23.11.23, 23:25
                                                  polamek100 napisał:

> Ale z skąd. Jedynie mówię że to co dla jednego jest wygodne i komfortowe to ni
                                                  > e znaczy że ma być dla innego.

Mam dom (no dobra, mam jeszcze trochę ponad mój roczny dochód kapitału z hipoteki do spłaty).
                                                  Mam mieszkanie na wynajem.
                                                  Mam działkę budowlaną/inwestycyjną w doskonałej lokalizacji (choć tu sytuacja jest mocno skomplikowana i trzeba będzie się tym w końcu zająć).
                                                  Mam spory udział w kolejnym domu.

20 lat temu nie miałem nic z powyższych.

Nie wiem, co musiałbym mieć, żeby ciebie zadowolić.
                                                  Mi starczy.
                                                  Pewnie zdechnę nie przejadłszy tego, co zarobiłem (i po części odziedziczyłem) przez pierwsze 20 lat zawodowego życia. Ale dla dzieci zostanie.
                                                  Żyję wygodnie, w miejscu w którym naprawdę fajnie jest żyć, wśród naprawdę świetnych sąsiadów, na których pomoc mogę liczyć (a oni mogą liczyć na moją). Mam ładne i mądre dzieci, o które miejscowy samorząd dba jak o własne. Mam piękną żonę. Czuję się spełniony zawodowo i prywatnie.

Kurwa, czego ty jeszcze chcesz ode mnie?
                                                  Co mam jeszcze powiedzieć, żebyś zrozumiał głąbie, że można mieć w Polsce naprawdę fajne życie?!
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 24.11.23, 08:30
                                                    Nokaut. Engin znalazł się na deskach i już nie wstał po tych ciosach. Pozostali emigranci również siedzą cicho. Wiedzą już, że można w Polsce odnieść sukces życiowy i dobrze żyć.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Śnieg! 24.11.23, 09:35
                                                    Jprdl bywalec..
                                                  • jackk3 Re: Śnieg! 24.11.23, 15:14
                                                    Wy naprawdę macie kompleksy… Ja naprawdę mam lepsze rzeczy do robienia niż siedzenie w tym wątku który nota bene zupełnie jest nie na temat i udawadnianie jakiś bzdurnych teorii na temat wyższości tego nad tamtym. Niektóre wpisy są po prostu śmieszne. A teraz adieu panowie bo u mnie rano i nowy piękny dzień czas iść do roboty azbest zrywać potem polski schabowy na obiad a do poduszki trochę Polsatu… JPRL życie tutaj jest piękne!
                                                  • nousecomplaining Re: Śnieg! 24.11.23, 18:56
                                                    > Wy naprawdę macie kompleksy
                                                    Jak dotąd ze wszystkich "emigranckich" postów wynika coś zupełnie przeciwnego, czyli kompleksy tych, co wyjechali.
                                                    Ale dobra, przecież bez sensu jest wciskanie komuś na siłę tego, co ma lubić bardziej, prawda?
                                                    Ty sobie siedzisz tam, i jest ci dobrze, ja sobie siedzę tutaj, i też mi jest dobrze. Nie mam zamiaru tobie udowadniać, że wcale ci dobrze nie jest. A ty (razem z innymi mieszkającymi nie tutaj) właśnie to robicie - próbujecie udowodnić nam, że nam wcale dobrze nie jest. To jest chore. To jest właśnie wynik zakompleksienia jakiegoś. Mam już swoje lata i jak mi ktoś próbuje wmówić, że jemu się żyje lepiej dlatego że on tak mówi, to szczerze dla mnie wartość takiego rozumowania jest gówniana.
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 19:02
                                                    nousecomplaining napisał(a):

> > Wy naprawdę macie kompleksy
                                                    > Jak dotąd ze wszystkich "emigranckich" postów wynika coś zupełnie przeciwnego,
                                                    > czyli kompleksy tych, co wyjechali.
                                                    > Ale dobra, przecież bez sensu jest wciskanie komuś na siłę tego, co ma lubić ba
                                                    > rdziej, prawda?
                                                    > Ty sobie siedzisz tam, i jest ci dobrze, ja sobie siedzę tutaj, i też mi jest d
                                                    > obrze. Nie mam zamiaru tobie udowadniać, że wcale ci dobrze nie jest. A ty (raz
                                                    > em z innymi mieszkającymi nie tutaj) właśnie to robicie - próbujecie udowodnić
                                                    > nam, że nam wcale dobrze nie jest. To jest chore. To jest właśnie wynik zakompl
                                                    > eksienia jakiegoś. Mam już swoje lata i jak mi ktoś próbuje wmówić, że jemu się
                                                    > żyje lepiej dlatego że on tak mówi, to szczerze dla mnie wartość takiego rozum
                                                    > owania jest gówniana.

Amen.
                                                  • jackk3 Re: Śnieg! 26.11.23, 03:44
                                                    Zacytuj kiedy napisałem ze w PL jest zle? Nigdy nie napisałem ze jest zle! Jeżdżę do Polski regularnie i jestem pod wrażeniem jak się ten kraj zmienił. Od lat 90-tych do lat obecnych szczególnie moje ostatnie dwie wizyty nawet ta po pandemii potwierdziły ze Polska jest obecnie chyba najbardziej rozwijającym się krajem w Europie. Taki Krakow gdzie właściwie tylko jeżdżę bije na głowę miasta które zawsze były synonimem turystyki w Europie. I nie jest to moja opinia ale ludzi którzy nie mówią po polsku i są zachwyceni gdy tam pojadą. Moja wypowiedz dotyczyła gdzie się żyją lepiej/wygodniej w odniesieniu do klasy średniej a wlsciwie klasy średnio-wyższej. A to jest spora różnica.
                                                  • nousecomplaining Re: Śnieg! 27.11.23, 15:52
                                                    > Moja wypowiedz dotyczyła gdzie się żyją lepiej/wygodniej w odniesieniu do klasy średniej a wlsciwie klasy średnio-wyższej.
                                                    I dlatego że ty twierdzisz, że tak jest, to tak właśnie jest? Znowu to samo. Bulszit. Klasa średnia/średnio-wyższa żyje lepiej w Ameryce niż ta sama klasa w Polsce? Gdyż ponieważ? A co to w ogóle za klasyfikacja? Czym mierzysz przynależność do tych "klas"? Jest tu inteligentny socjolog na forum, może z nim podyskutujesz w tym temacie? Twoje argumenty i "mądrości" coraz bardziej osiągają poziom -1 i lecą z jakością w dół. Tylko czekałem na rzucenie tekstu typu " Twój dom to przy moim komórka a garaż to szopa o tym co w nim jest to nawet nie będę mówić." No i się doczekałem. Ileż jeszcze słomy wylezie, strach się bać 🤣
                                                  • jackk3 Re: Śnieg! 28.11.23, 05:26
                                                    Jest takie mądre powiedzenie o nie mieszaniu się między wódkę a zakąskę. Słyszałeś kiedyś?
                                                  • nousecomplaining Re: Śnieg! 28.11.23, 17:50
                                                    > Jest takie mądre powiedzenie o nie mieszaniu się między wódkę a zakąskę. Słyszałeś kiedyś?
                                                    Coraz więcej słomy wyłazi, tego się spodziewałem. Czekam na więcej takich mądrych inaczej "ripost", włączę je do "kanonu zachowań polactwa".
                                                  • qqbek Re: Śnieg! 24.11.23, 22:35
                                                    jackk3 napisał:

> Wy naprawdę macie kompleksy… Ja naprawdę mam lepsze rzeczy do robienia niż sied
                                                    > zenie w tym wątku który nota bene zupełnie jest nie na temat i udawadnianie jak
                                                    > iś bzdurnych teorii na temat wyższości tego nad tamtym. Niektóre wpisy są po pr
                                                    > ostu śmieszne. A teraz adieu panowie bo u mnie rano i nowy piękny dzień czas iś
                                                    > ć do roboty azbest zrywać potem polski schabowy na obiad a do poduszki trochę P
                                                    > olsatu… JPRL życie tutaj jest piękne!

No jak wklejałeś zdjęcia swojej ulicy przy okazji kupna nowego wózka, to wyglądało to gorzej, niż w wypadku mojego sąsiedztwa.
                                                    Sorry.
                                                  • jackk3 Re: Śnieg! 26.11.23, 03:29
                                                    Sam się o to prosisz zupełnie jak wtedy kiedy dostałeś po dupie z twoja znajomością angielskiego…gorzej wyglada? Na jakiej podstawie tak twierdzis? Twój dom to przy moim komórka a garaż to szopa o tym co w nim jest to nawet nie będę mówić. Fakt płytek na podjeździe nie mam No ale w życiu nie można mieć wszystkiego. Chcesz czymś mi jeszcze zaimponować to wał śmiało bo takie elaboraty walisz ze można się pogubić.
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:41
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Nokaut. Engin znalazł się na deskach i już nie wstał po tych ciosach. Pozostali
                                                    > emigranci również siedzą cicho. Wiedzą już, że można w Polsce odnieść sukces ż
                                                    > yciowy i dobrze żyć.

A wina za leżenie na deskach obarczyc należy indyka który nie umie pływać w alkoholu

Są miejsca i są ludzie są sytuacje które każdy ocenia inaczej.
                                                    Kazdo może sobie znaleźć miejsce do życia jeśli potrafi i chce

I nie można porównywać dwóch miejsc na zasadzie usredniania.

Wyobraź sobie kosmita który odwiedził Ziemię i pisze raport że na Ziemi życie jest fatalne A wręcz niemożliwe.
                                                    Większość żyje w biedzie, głodzie,zanieczyszonym środowisku , wszędzie wojny, zabójstwa, ludzie nie potrafią żyć że sobą A bogate kraje ploty stawiają aby biednych i potrzebujących nie wypuścić do siebie.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 24.11.23, 20:52
                                                    Engin jestem w szoku, piszesz z polskimi znakami?
                                                    Mam na to wytłumaczenie, spotkałeś się z potomkami i albo syn albo wnuczka Ci w komputerze zainstalowali? 😅
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 21:47
                                                    Engine8 nie pisze bo zbanowany ale ten jak mu tam plamek co sie pod niego podszywa to już niechcaco jak widac ale tylko czasami uzywa polskich kulfonow i ogonkow
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 24.11.23, 22:26
                                                    ale miałeś plan - grażyny Cię nie zbanują jak będziesz udawał że nie jesteś enginem? XD
                                                  • nousecomplaining Re: Śnieg! 24.11.23, 09:46
                                                    > Co mam jeszcze powiedzieć, żebyś zrozumiał głąbie, że można mieć w Polsce naprawdę fajne życie?!
                                                    Szkoda czasu. Pisałem już, według nich nie można i koniec. To, że my tak samo jak oni ciężko pracowaliśmy/pracujemy na to fajne życie, nie ma znaczenia. Ich życie musi być fajniejsze, bo jest to życie przecież "na zachodzie", co tam na zachodzie, w Ameryce! My sobie możemy mówić, że nam się żyje równie dobrze, ale to tylko nasze wyobrażenie, oni wiedzą lepiej.
                                                  • qqbek Re: Śnieg! 24.11.23, 10:31
                                                    nousecomplaining napisał(a):

> Szkoda czasu. Pisałem już, według nich nie można i koniec. To, że my tak samo j
                                                    > ak oni ciężko pracowaliśmy/pracujemy na to fajne życie, nie ma znaczenia. Ich ż
                                                    > ycie musi być fajniejsze, bo jest to życie przecież "na zachodzie", co tam na z
                                                    > achodzie, w Ameryce! My sobie możemy mówić, że nam się żyje równie dobrze, ale
                                                    > to tylko nasze wyobrażenie, oni wiedzą lepiej.

Ja nie kwestionuję tego, że części emigrantów naprawdę dobrze się powodzi.
                                                    Część tak jak Engine szybko "łapie" język, znajduje przyjaciół i dobrą pracę.
                                                    Częściej jest jednak tak, jak to się działo w Anglii - siedzą we własnym, emigranckim "sosie", z anteną Polsatu na budynku, za znajomych mają właściwie tylko innych Polaków, ewentualnie innych imigrantów, a miejscowi traktują ich jak trochę bardziej cywilizowanych buszmenów. Nawet jak się nauczą języka, co nie jest regułą nawet u tych, którzy siedzą po kilkanaście lat i dłużej, to w pracy traktowani są (głównie przez to ich wyobcowanie, choć i rasizm ma się mocno - nawet w Stanach), jako druga kategoria.
                                                    Z moich obserwacji wynika, że najlepiej powodzi się tym, którzy potrafią się zdobyć na wyjście poza tą "polską bańkę". Mam jednak dziwne wrażenie, że akurat takie osoby równie dobrze poradziłyby sobie w dzisiejszej Polsce, czego nie potrafią przyjąć do wiadomości, bo przede wszystkim stanowiłoby to zagrożenie dla ich światopoglądu, budowanego na fundamencie pt. "zachód jest lepszy od Polski, lepszy śpiwór w Nowym Jorku niż mieszkanie na Ochocie".
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 24.11.23, 10:37
                                                    Ameryka jest coraz bogatsza - coraz większe i bogatsze korporacje, coraz więcej miliarderów - a klasie średniej coraz trudniej związać koniec z końcem. Taki paradoks. Przypadek?
                                                  • qqbek Re: Śnieg! 24.11.23, 10:59
                                                    bywalec.hoteli napisał:

> Ameryka jest coraz bogatsza - coraz większe i bogatsze korporacje, coraz więcej
                                                    > miliarderów - a klasie średniej coraz trudniej związać koniec z końcem. Taki p
                                                    > aradoks. Przypadek?

Zjawisko "rozjeżdżających się nożyc" jest globalne.
                                                    Chyba tylko UE otwarcie próbuje z nim walczyć.
                                                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 24.11.23, 11:17
                                                    No i po co korporacje, miliarderzy i dziwne fundusze ulokowane w egzotycznych krajach muszą mieć więcej miliardów? Przecież tego nigdy nie wydadzą, nie przejedzą.
                                                    Lepiej żeby pracownicy więcej zarabiali niż Bezosy i Muski zjadali kolejne miliardy.
                                                  • duze_a_male_d_duze_m Re: Śnieg! 24.11.23, 11:32
                                                    .
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:06
                                                    Kulakow należy potraktować jak Lenin.
                                                    Zaspokoić głód i wydatki A resztę oddać biedniejszym.
                                                    Najlepsza recepta na komunizm
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:10

>>Zjawisko "rozjeżdżających się nożyc" jest globalne.
                                                    Chyba tylko UE otwarcie próbuje z nim walczyć.

Wystarczający powód aby się trzymać od EU na odległość?
                                                  • mientkibolek69 Re: Śnieg! 24.11.23, 10:56
                                                    qqbek napisał:

budowanego na fundamencie pt. "zachód jest lepszy od Polski,
                                                    > lepszy śpiwór w Nowym Jorku niż mieszkanie na Ochocie".
                                                    >
                                                    Przepraszam, że się wtrącam, ale lepszy rym byłby "lepszy śpiwór w Minesocie niż mieszkanie na Ochocie.
                                                    Ja na Zachodzie nigdy nie byłem i w Ameryce też nie, raz byłem w Warszawie, ale straszny ruch i rozbolała mnie głowa.
                                                  • qqbek Re: Śnieg! 24.11.23, 11:52
                                                    mientkibolek69 napisał:

> Przepraszam, że się wtrącam, ale lepszy rym byłby "lepszy śpiwór w Minesocie ni
                                                    > ż mieszkanie na Ochocie.
                                                    > Ja na Zachodzie nigdy nie byłem i w Ameryce też nie, raz byłem w Warszawie, ale
                                                    > straszny ruch i rozbolała mnie głowa.

Oj, nie bardzo "czujesz" historię.
                                                    Jak Regan PRL wprowadził embargo na mleko dla niemowląt, to się Urban odgryzł propagandówką - wysłał do Nowego Jorku po 5 tysięcy śpiworów i koców, jako "pomoc dla bezdomnych Amerykanów".
                                                    Rzecz jasna chwalił się tym przy kamerach Dziennika i w obecności przedstawicieli zachodniej prasy.
                                                    Niestety szybko obróciło się to przeciwko niemu, bo na murach zaczęły się pojawiać "ogłoszenia" pt. "zamienię M-5 w Warszawie na śpiwór pod mostem w Nowym Jorku".
                                                  • dodekanezowiec Re: Śnieg! 24.11.23, 13:42
                                                    qqbek napisał:

> Niestety szybko obróciło się to przeciwko niemu, bo na murach zaczęły się pojaw
                                                    > iać "ogłoszenia" pt. "zamienię M-5 w Warszawie na śpiwór pod mostem w Nowym Jor
                                                    > ku".
                                                    >
                                                    >
                                                    Urban zawsze luzaka zgrywał a był twarzą topornego, siermiężnego i dziadowskiego systemu :)
                                                    Co do USA to był też dowcip - jak odzyskać niepodległość (w PRL) - wypowiedzieć wojnę USA i od razu się poddać :)
                                                  • qqbek Re: Śnieg! 24.11.23, 13:47
                                                    dodekanezowiec napisał:

> Urban zawsze luzaka zgrywał a był twarzą topornego, siermiężnego i dziadowskieg
                                                    > o systemu :)
                                                    > Co do USA to był też dowcip - jak odzyskać niepodległość (w PRL) - wypowiedzieć
                                                    > wojnę USA i od razu się poddać :)

Co do Urbana, to on chyba poszedł na układ z Jaruzelskim po to, żeby się w końcu dorobić i ześwinił się zupełnie świadomie.
                                                    Przecież lata całe miał zakaz publikacji i reżim gnoił go jak mógł, a w końcu, "za rzecznika" nachapał się tyle, że mógł w trzeciej rzepie założyć wydawnictwo (na którym to dopiero zarobił prawdziwe pieniądze).
                                                    Ale nie jest to postać jednoznacznie zła.
                                                    To tak jak Morawiecki, czy Duda - nie uważam, że muszą to być ludzie do szpiku źli. Po prostu z wygodnictwa i dla poklasku służą temu skurduplałemu, samozwańczemu demiurgowi z Żoliborza.
                                                  • dodekanezowiec Re: Śnieg! 24.11.23, 14:25
                                                    qqbek napisał:

> To tak jak Morawiecki, czy Duda - nie uważam, że muszą to być ludzie do szpiku
                                                    > źli. Po prostu z wygodnictwa i dla poklasku służą temu skurduplałemu, samozwańc
                                                    > zemu demiurgowi z Żoliborza.
                                                    >
                                                    Ale Duda jest konsekwentny w nielubieniu Tuska. W grudniu 2001 Duda był w Unii Wolności. W grudniu 2000 (rok wcześniej) były wybory w Unii Wolności. Kontrkandydatami byli centroprawicowy Tusk i centrolewicowy Geremek. Wygrał Geremek i stąd zwolennicy Tuska współtworzyli Platformę. Andrzejek został w UW, zatem z pozycji centrolewicowych (grudzień 2001) przeflancował się na pozycje skrajnie prawicowe (kilka lat potem). Mało tego, z ówczesnej UW (czyli taka centrolewica liberalna) ewoluował do PiS czyli prawicy socjalnej.
                                                  • wislok1 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:15
                                                    Dudus to karierowicz, do tego wszystko co ma, zawdziecza kaczorowi,

Pinokio jako bankowiec to inna rzecz, ale kaczor mu dal dostep do ogromnej kasy po opuszczeniu bankowosci i zostaniu premierem

Beda zwsze sluzyc kaczorowi...
                                                  • wislok1 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:10
                                                    100 procent zgody
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:03

>>Co do USA to był też dowcip - jak odzyskać niepodległość (w PRL) - wypowiedzieć wojnę USA i od razu się poddać :)

I skończyć tak mniej więcej jak Puerto Rico?
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:07
                                                    Waga, nie rznij wariata
                                                  • nousecomplaining Re: Śnieg! 24.11.23, 13:47
                                                    > Mam jednak dziwne wrażenie, że akurat takie osoby równie dobrze poradziłyby sobie w dzisiejszej Polsce, czego nie potrafią przyjąć do wiadomości, bo przede wszystkim stanowiłoby to zagrożenie dla ich światopoglądu, budowanego na fundamencie pt. "zachód jest lepszy od Polski, lepszy śpiwór w Nowym Jorku niż mieszkanie na Ochocie".
                                                    Właśnie o tym pisałem.
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:26
                                                    Z Polska bańka to prawda.
                                                    Z równie dobrze radzeniem sobie w Polsce już niekoniecznie ponieważ Polsce są zupełnie inne warunki prawne, socjalne, finansowe etc A wracając i znając inne układy bylibyśmy jak Lucy z Rancha
                                                  • polamek100 Re: Śnieg! 24.11.23, 18:28
                                                    Przypomnij sobie bajkę o ptaszkach w klatce.
                                        • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 21:11
                                          wislok1 napisał:

> Ale jednak generalnie do Zachodu sporo brakuje, do USA tez

Wcale nie tak wiele. Byłem wiele razy w tym jeszcze niedawno w Niemczech, szoku żadnego cywilizacyjnego nie przeżyłem.
                                          Po polskich autostradach jeździ się o wiele lepiej, szybciej i płynniej niż po niemieckich.
                                          • wislok1 Re: Śnieg! 23.11.23, 21:29
                                            Odlot
                                            • wislok1 Re: Śnieg! 23.11.23, 21:46
                                              Jade z Slaska na Zachod, bramki w Gliwicach, bramki w Wroclawiu, strata pol godziny....
                                              Potem straszna autostrada z Wrocka za Legnice, dozwolone 120, prawie wsyzscy grzeja przeszlo 140, poza tirami, policja nikogo nie karze mandatami, brak pasa awaryjnego
                                              Jade ze Slaska na Krakow, bramki za Myslowicami i bramki przed Krakowem, koszmar, pol godziny w plecy,
                                              potem straszny ruch i znowu TOTALNE lekcewazenie przepisow drogowycch, wyprzedzanie na chama, jazda na zderzaku, to samo jest tej autostradzie z Gliwic do Wroclawia i dalej na tym KOSZMARNYM odcinku za Legnice...

Paranoja
                                              • wislok1 Re: Śnieg! 23.11.23, 21:51
                                                W Czechach jezdzi sie tak samo ch.jowo. tak samo jazda na zderzaku, TOTALNE olewanie przepisow drogowych, identycznie jak w PL

Jak wjade do Austrii, to jest GIGANTYCZNA roznica

W PL i CZ policja ma w d..., co sie dzieje na autostradach, w Austrii jest belitosna dla lamiacych przepisy
                                              • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 22:05
                                                może w Austrii/Bawarii jest lepiej ale w DE na pewno nie jeździ się lepiej na autostradach niż w Polsce, w szczególności jadąc od Świecka/Frankfurtu nad Odrą na zachód

ale kiedyś jechałem do Włoch to w Monachium wieczorem były duże korki
                                                • marekggg nie masz pojecia o tym jak wyglada europa 23.11.23, 23:12
                                                  bywalec.hoteli napisał:

> może w Austrii/Bawarii jest lepiej ale w DE na pewno nie jeździ się lepiej na a
                                                  > utostradach niż w Polsce, w szczególności jadąc od Świecka/Frankfurtu nad Odrą
                                                  > na zachód

ale glosowales na pi$$iorow

> ale kiedyś jechałem do Włoch to w Monachium wieczorem były duże korki

aaaa w polsce korkow nie ma?
                                          • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 22:16
                                            Ale ja bym też nie chciał mieszkać w Niemczech i tu kasa nie ma nic do rzeczy bo biurokracja, pruska dydyscyplina, serwisy, podatki, układy międzyludzkie etc
                                            Ale ponieważ większość tych rzeczy to również polski problem więc Polakom łatwiej to zaakceptować
                                • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 23.11.23, 12:39
                                  Qqbek, dokładnie, Engin powinien jeszcze kraj wspierać, przeznaczać choćby kasę na dobroczynność w Polsce. Tak robią bardzo często imigranci w Ameryce, którzy wspierają swój kraj macierzysty. Engin od Polski dostał choćby edukację i ochronę zdrowia, nawet jego dzieciak chyba rodził się w Polsce. A on jeszcze kasę z emy z Polski ciągnie.
                                  • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:21
                                    Wspieram ten kraj ogromnie i ciągle.
                                    Jak się do miejsca gdzie sla kasę to pytają "No to komu i ile dziś wysylamy?"
                                    Biednych należy wspomagać bo ich na prywatnych lekarzy i leki i węgiel i itp ciągle nie stać. A to dlatego że są tylko średnimi ludźmi.
                        • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 20:19
                          Bardzo ciekawy artykuł. Pokazuje właśnie upadek klasy średniej na rzecz klasy posiadającej, takich Enginow ale bardziej zaradnych (nieruchomościami)

Self made mana spoza high society nie wybiorą - nie ma na to szans.
                          Powody:
                          - kasa - musisz być bogaty by startować w wyborach
                          - donacje - najpierw obdzwaniasz różne wpływowe i bogate osoby, żeby wpłaciły na twoją kampanię a potem musisz o nich dbać
                          - konieczne znajomości i polityczne koneksje w Waszyngtonie, kongresie itp by zostać popartym w jednej z 2 partii
                          - media - w rękach czerwonych albo niebieskich
                          • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:26
                            Nieruchomosci to tylko opcja.
                            To w Polsce posiadaczy nieruchomości uważa się za zaradnych. Tutaj jak ktoś ma trochę kasy a zaradny nie jest to kupuje nieruchomości.
                            Za 25 lat jak wam dobrze pójdzie to zrozumiecie może i to.
                    • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 19:58
                      No wiedzisz , wyglada ze mielismy podobne poczatki jak wujostwo z Tekasasu z tym ze moje dziecko absolutnie niczego nie chce - wrecz odrzucaja oferty pomocy i to glownie dlatego ze mysli roisadnie i odpowiedzialnie.
                      Powtarza ciagle " Wy startowaliscie z nizszego poziomu i to co osigmeliscie wam sie nalezy. Daliscie mi edukacje za darmo i to powinno mi wystarczyc aby o siebie zadbac i samemu sobi ew zyciu poradzic. A ze nie jest latwo? Nikomu nie jest i to nalezy zaakceptawac a nie nie probowac zyc na czyjs koszt. Bedze mieszkaw taki domu na jaki mmniue stac ale bede wiedzila zeo to ja na to zapracowalem. Jak bede naprawde potrzebowal to wiem gdzie jestescie ale na razie bede zyl na pozimie na jaki mnie stac".
                      I po kilku patach pracy kupil dom z jednej pensji. Potem zalozyl rodzine i od razy bylo aby dziecku nie kupowac drogich zabawek bo to rola rodzicow.
                      Nam zbywa wiec chetnie byslmy im po prostu dali. No way. Nie wezma
                      Na kupno domu poprosil o pozyczke i ja oddali. Samochod chcialem mu dac ale od go odkupil za cene rynkowa. Jak zaczal pracowac i mieszkla w domu to placil za jedzeniei wynajmem pokoju. Potem bylo mu latiwej znalkezc niezalezne poniewaz tu nie bylo jzu kwesti skad wiziac kase.
                      A wiec na przykladzie wujostwa z Tekasasu moge potwierdzic ze to jest popularne - dzieci ciagna od rodzicow poniewaz oni nie cha juz tak pracowac jak my i wola zyc ponad to na co ich stac..
                      Za duzo robicie analiz statystycznech a te w tak zroznicowanym srodowisku jak USa maozna sobie o D rozbic. Wszytklo zalezy od ludzi i ich podejecia do zycia
                  • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 19:44
                    Pierd. Za moich czasow szef zarabial 10x wiecej ode mnie i nikt mu nie zazdrosci a co najwyzej chcial byc na jwego miejscu.
                    Dom kosztowal 3 -4 roczne pensje i obecnie podobnie. W SV akurat te proprcje sie rozjechaly poniewaz tam jest skupisko duzej kasy a nie ma miejsca na budowe mieszkan ale reszta stanow to ciagle sobie radzi - ale musi chciec i wlasnie to chcenie sie zmienilo
                    Hisotrjka o klasie sredniej jest dobra dla PRu lewackiego.
                    Klasa srednia zniknela dlatego ze biznesy sie wyniosly do Chin a ludzi ni emiali motywacjiu na to aby sie przekwalifikowac.
                    Ale co ciebie obchodzi klasa srednia? Ty jestes ponad i te roznice powinny ci pomoc aby tam zostac? :)
                    • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 20:22
                      Ale powiedz tak szczerze Engin, oprócz twojej pracy i zarobkow z niej, inwestycji finansowych itp. - czy twoim największym sukcesem finansowym nie było sprzedanie drogo domu w SV i kupienie tanio domu na południu stanu?
                      • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 23:17
                        NIE!!.. Zamienilem dom na dom abo gdzis zawsze trzeba mieszkac.
                        Sukces finansowy to kombinacja dochodow, oszczednosci i wydatkow.
                        Zarabialem niezle a ze wydawalismy nie tyle ile mozemy (czy jak wy to mowicie "na ile nas bylo stac" ale tyle ile potrzebowalismy wydac i nic wiecej. Co wcale nie znaczy ze mielismy male potrzeby..
                        Dochody byly z pensji oraz akcji ktore dostawalem oraz oszczednosci z tego ze nie zylismy ponad stan i od pierwszego dnia najpierw "placilismy sobie" - tzn najpierw odkladalismy jakies min aby miec zabezpieczenie a potem zylismy za to co zostalo - czyli "placilismy innym". I jak distawalem podwyzke to wcale nie wydawlam je ale dopoki sie dalo byla to nadwyzka bez ktorej przyzwyczailismy sie zyc.
                        I juz kilka razy pokazywalem jak systematyczne oszczedzanie rosnie.
                        Kase z akcji traktowalismy troche na zasadzie "easy come - easy go" tzn placilem gotowka za prywatny uniwersytem, podrozowalismy, kupowalismy auta,
                        A dom kupilismy taki na jaki bylo nas stac i po latach poprawek i remontow byl bardzo wygodnym i po prostu zamienilismy go na inny w innym miejscu poniewaz on wzrosl na warotsci ale ten co kupilsmy to tez 40 lat wczesniej kosztowal $25k a my zapacilismy z niego blisko $1M. Domu risna tu na zachodzie jak grzyby po deszczu i ciagle sie dziwie skad ludzi maja tyle kasy ze ich ciagle stac?
                        Dom ma jakas tam wartosc rynkowa ale zamienia sie w $$$ dopiero kiedy go sprzedasz a do tego czasu to jest po prostu dach nad glowa.
                        Oczywiscei ze poniewaz dom jest we wlasciwym miejscu to moge go sprzedac i kupic podobny gdzies indziej ze 1/3 a 2/3 schowac do kieszeni.. Ale poniewaz nie mam zamiaru sie przeprowadzac a ma finasowe zabezpieczenie wiec nie jest ono na bazie wartosci domu. Wileu znajhomych uzylo wartosci domu aby przejsc na emryture - r==tzn wyciagneli z domu co sie dalo i przeprowadzili sie w tansza okolice. My na szczescie nie musimy tego robic.
                • engine8t Re: Śnieg! 21.11.23, 00:51
                  Niekoniecznie. Kiedys aby pracowac w miejscu gdzie dobrz eplaca musieles tam mieszkac a obecni emozesz mieszkac tanio i zarabiac duzo.
                  Ciagle masa mozliwosci dla chetnych i odwaznych i ta sam zasada- "nie od razu Krakow zbudowano".
                  My tak tez moglismy mowic patrzac n a tych co tu przyjechali w latach 60 -tych ze im bylo latwiej. A po 5 latach oni z zazdroscia patryzli na nas,
                  A tu ciagle ludzi przyjezdzaja (tak.. i z Polski rowniez) i radza sobie calkieme niezle - nawet lepiej niz my poniewaz przyjezdzaja lepiej przygotowani.
                  Ale niestety ja ciagle slysze to samo od samego poczatku kiedy namawialem rodzine..
                  "O, nie bedziemy ryzykowac, bo tam noe mamamy zadnych gwarancji i gdyby tak od razu miec pozwolenie na prace i dobra prace to co innego ale dorabiac sie od poczatku to ja nie chce"

Patrze na Polakow co to przyjezdzja i zakldaj bizesy serwisowe.. Po 5 latach sa jak kazdy inny
                  • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 07:39
                    Podobno w OpenAI sporo Polaków w kierownictwie pracuje …
                    • marekggg Re: Śnieg! 21.11.23, 08:49
                      to moze podaj cos wiecej, w scislym kierownictwie... ja wiem

Our board

OpenAI is governed by the board of the OpenAI Nonprofit, comprised of OpenAI Global, LLC employees Greg Brockman (Chairman & President), Ilya Sutskever (Chief Scientist), and Sam Altman (CEO), and non-employees Adam D’Angelo, Tasha McCauley, Helen Toner.
                      • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 09:18
                        Bo już odeszli...
                        "Trzech polskich naukowców: prof. Aleksander Mądry, Jakub Pachocki oraz Szymon Sidor, zdecydowało się na opuszczenie firmy OpenAI, która jest twórcą modelu ChatGPT. Decyzję podjęli po tym, jak w piątek firma zwolniła swojego dyrektora, Sama Altmana."
                        www.money.pl/gospodarka/trzej-polacy-odchodza-z-openai-to-efekt-przewrotu-w-firmie-6964541520579328a.html
                        • hukers Re: Śnieg! 21.11.23, 09:43
                          bywalec.hoteli napisał:

> Bo już odeszli...
                          > "Trzech polskich naukowców: prof. Aleksander Mądry, Jakub Pachocki oraz Szymon
                          > Sidor, zdecydowało się na opuszczenie firmy OpenAI, która jest twórcą modelu Ch
                          > atGPT. Decyzję podjęli po tym, jak w piątek firma zwolniła swojego dyrektora, S
                          > ama Altmana."

Zwolnili, przywrócili.
                          Na inne stanowisko.
                          www.theverge.com/2023/11/20/23968829/microsoft-hires-sam-altman-greg-brockman-employees-openai
                          • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 09:58
                            do innej fyrmy
                            • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 09:59
                              ale link zapodany przez hukerskiego dobry: "Brockman has also revealed that the new team at Microsoft will include some key OpenAI talent. Jakub Pachocki, director of research at OpenAI, will join an unnamed leadership position in Microsoft’s advanced AI research team. OpenAI research scientist Szymon Sidor and head of preparedness Aleksander Madry are also joining Microsoft in leadership positions, according to Brockman."
                              • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 10:01
                                ...w sumie Microsoft tylko się cieszy. Podobno pracownicy OpenAI masowo protestują i się zwalniają... Być może okaże się że Microsoft ich przejmie, napisze nowego MsChatGPT i przejmie ten smaczny kąsek...
                            • hukers Re: Śnieg! 21.11.23, 10:45
                              bywalec.hoteli napisał:

> do innej fyrmy

Ok, myślałem, że Microsoft już ich połknął.
                              • bywalec.hoteli Re: Śnieg! 21.11.23, 11:21
                                Nie, nie połknął, zainwestował miliardy w OpenAI, jednak jest to osobna firma. Wszyscy kojarzą ChatGPT = Microsoft, co nie jest w pełni zgodne z prawdą.
                            • polamek100 Re: Śnieg! 23.11.23, 18:27
                              Nigdzie jeszcze nie odeszli.
          • jackk3 Re: Śnieg! 19.11.23, 06:07
            Engine nie pierdol co to za Boże Narodzenie bez prawdziwego drzewka, śniegu albo mrozu?
            • marekggg Re: Śnieg! 19.11.23, 16:11
              to sa realia prawie wszedzie w europie dzisiaj. dobra - choinke mozna miec, ale zapomnij o sniegu.
              • jackk3 Re: Śnieg! 20.11.23, 00:22
                No to w góry jechać są jeszcze miejsca gdzie śniegu trochę spada.
                • marekggg Re: Śnieg! 20.11.23, 13:11
                  niby tak, ale kiedys to rzeczywiscie bylo sniegu pod dostatkiem wszedzie
                  • engine8t Re: Śnieg! 20.11.23, 17:43
                    Ja tez mam sniegu pod dostatkiem - tyle ze musze go chciec i poswiecic 2 godziny zeby do niego dojechac.
                    Ja tam wole zeby mi zimna i problemow z nim zwiazanych na sile nikt nie wciskal :)
                    Zreszt ajak pisalem Bog sie nie na sniegu ale na pustyni narodzil wiec nie wyglupiajmy sie i nie mowmy "wlasciwe" ze BM ma miec snieg a raczej powiedzmy soebie ze jak sie ni ema co sie lubi to trzeba lubic co sie ma. ? :)
            • engine8t Re: Śnieg! 20.11.23, 01:18
              Powiedzial czlowiek ktory nieczego innego ne widzial..
              To nie snieg czy mroz robia Boze Narodzenie.. W Ziemi Swietej mieli swierka, snieg czy mroz?
              Drewko? tp tp [poganski zwyczaj?
              No i powiedz to tym w Australli.

• jackk3 Re: Śnieg! 20.11.23, 02:34