Dodaj do ulubionych

osiągi Fiata Punto 1,4 95 km

15.12.03, 17:36
Witam, nowy samochód ale już dotarty. Producent zapenia, że auto przyspiesza
w 9,9 s do 100 km/h. Robiłem kilka prób - najlepszy wynik to 10,6 s. I jak tu
wierzyć producentowi. Czy ktoś wie w jakich warunkch należy taka próbę
wykonac - może z górki ;-). Czy ktoś ma takie auto i potwierdzi, że osiągnął
100 w 9,
9 sekundy?
Obserwuj wątek
    • siwyyy Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 20.12.03, 18:04
      Witam.
      Nie wiem jak Ty ale producent robi te testy z połową obciązenia i jednym
      pasażerem i po0za tym ma dokładniejsze aparaty pomiarowe niż Ty (choć nie
      napewno) co do potwierdzenia wejdź na forum autokącik.pl
      PZDR
    • mareklacki Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 20.12.03, 20:01
      Jeżdzilem tym samochodem i mam podobne odczucia, tzn. nie wydaje mi się aby
      osiągał przyspieszenie 9,9. Osobiście jeżdżę Mareą 1,6 i ma lepszego kopa mimo,
      że w katalogu 10,7 ale nigdy nie mierzyłem. Trzeba też mieć na uwadze różnice
      pomiędzy egzemplarzami - nawet 10%. Np. Seicento w Auto + osiągnęło 13,coś a w
      Auto Sweiecie ponad 15s. W katalogu jest 14,8. Obciążenie testowe to 2
      pasażerów o wadze 140kg + 40kg bagażu.
      • bouvier1 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 23.12.03, 23:04
        równie dobrze może być to wina tego że nie doliczyłeś czasu reakcji albo wolno
        zmieniałeś biegi lub też zmieniałeś jej przy zbyt niskiej lub zbyt wysokiej
        predkości obrotowej, albo wiatr wiał.... w każdym razie tak mała rozbieżność
        jest wg mnie normalna i w praktyce raczej niezauważalna... pozdrawiam
    • m955 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 24.12.03, 16:51
      Dotarty tzn. Ile przejechałeś??
      Silniki Fiata stają się żwawsze po przejechaniu ok. 10 tys. km.

Jeśli chodzi o osiągi to dużo zależy również od modelu- każdy producent
      dopuszcza odchylenia od katalogu.
      Twój może mieć np.: 92 KM i 120 Nm momentu...Sprawdź na hamowni jak jest.

Moim zdaniem to co podali jest całkiem realne(tylko przy 95KM@5800/
      128Nm@4500).

Test w gazetach były wykonywane na modelach wypasionych w alusy i szersze
      opony ( np: 185/60)- co też nie poprawia dynamiki (koła cięższe i większe
      opory toczenia).
      Fabryka pewnie badała na kółkach 165/70 r14

pozdr

• gawel2 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 25.12.03, 21:26
        m955 napisał:

> Dotarty tzn. Ile przejechałeś??
        > Silniki Fiata stają się żwawsze po przejechaniu ok. 10 tys. km.
        >
        > Jeśli chodzi o osiągi to dużo zależy również od modelu- każdy producent
        > dopuszcza odchylenia od katalogu.
        > Twój może mieć np.: 92 KM i 120 Nm momentu...Sprawdź na hamowni jak jest.
        >
        > Moim zdaniem to co podali jest całkiem realne(tylko przy 95KM@5800/
        > 128Nm@4500).
        >
        > Test w gazetach były wykonywane na modelach wypasionych w alusy i szersze
        > opony ( np: 185/60)- co też nie poprawia dynamiki (koła cięższe i większe
        > opory toczenia).
        > Fabryka pewnie badała na kółkach 165/70 r14
        >
        > pozdr
        >
        wszystko jak powyżej. tylko że kierowca nie puszcza gazu podczas zmiany biegów
        i wrzuca biegi w sposób grożący zablokowaniem skrzyni ( na siłę i bardzo
        szybko, bieg wchodzi gdy sprzęgło już jest puszczone). Poza tym używa się
        prawdziwego prędkościomierza a nie tego z kabiny.
        Kilka takich prób w samochodzie seryjnym i skrzynia do remontu (zablokowanie
        wałka pośredniego w wyniku występowania sił rozpychających na uzębieniu
        skośnym kół zębatych).
        Na pocieszenie, francuzy mają jeszcze gorsze skrzynie.
        • m955 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 26.12.03, 11:08
          A o tej technice nie wiedziałem.
          Nie wiem jak to jest na prawdę, ale jeśli tak jak piszesz to chyba wszyscy
          podawaliby czasy przyspieszeń przy wykorzystaniu w/w techniki.

Jak mówię nie wiem - ale nie chce mi się w to wierzyć, by "osiągi katalogowe"
          były mierzone w sposób istotnie narażający samochód na zniszczenie.
          Pewnie przy tym "numerku" wyszłoby mniej niż podaje producent (tzn. szybciej).
          Ja raczej skłaniam się ku temu, że jak komuś samochód nie osiąga tego
          co "katalogowo" dała fabryka to jeździ właśnie tym trochę "słabszym" modelem.

Fabryczna tolerancja błędu to podobno 10%(mocy/momentu) - czyli całkiem sporo.
          • kiki17 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 27.12.03, 11:53
            No witam Wszystkich. Dzięki za opinie. Uszczegółowie warunki w których
            prowadziłem "testy". Jedna osoba w aucie = prawie 100 kg, samochód ma
            przejechane 19000km pierwsze próby (latem) gdy przejechałem 11000km Latem
            jeździłem na fabrycznych conti eco 165/70 r14. Teraz mam zimówki good year
            ugrip 185/60 r14. Czas mierzyłem stoperem ręcznym wg wskazań licznika prędkości
            z samochodu. Zauważyłem, że prędkościomierz ma pewną bezwładność i przy zmianie
            biegów lub odpuszczeniu gazu przez chwilę dodaje jeszcze prekości - około 3 km.
            Tak więc czas do setki 10,6 uzyskał tak napradę gdy wskazówka była na 97 km.
            Jeśli liczyć do setki to czasem na stoperze było 12,5 s a najczęściej 11.5.
            Zauważyłem też, że samochód jest bardzo wrążliwy na jakość benzyny - dobrze
            jeździ na shellu, bp, orlenie. Dużo gorzej na innych. Byłem w Niemczech na
            niemieckiej 91 oktan jexdziła jak na dobrej polskiej 95 oktan. a na niemieckiej
            95 oktan jeździł jak na dobrej posliej 95 ze shella.

Pozdrawiam
          • kierowiec1 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 27.12.03, 16:37
            m955 napisał:

> Jak mówię nie wiem - ale nie chce mi się w to wierzyć, by "osiągi katalogowe"
            > były mierzone w sposób istotnie narażający samochód na zniszczenie.

Nie koniecznie na zniszczenie, ale mocnos kracajace zycie kilku zespolow.

NIestety wlasnie proba przyspieszania 0-100 (BTW nie majaca praktycznego zastosowania w jezdzie codziennej, ani nie oddajaca praktycznego zachoweania sie samochodu) robiona jest brutalnymi metodami. Najbardziej obciazone jest sprzeglo (rusza sie z obrotow znamionowych) i synchronizacja drugiego biegu (zmiana biegu jednym szarpnieciem, bez ujmowania gazu i praktycznie bez wciskania sprzegla). Oponom osi napedzanej takie proby tez nie przedluzaja zycia.

> Pewnie przy tym "numerku" wyszłoby mniej niż podaje producent (tzn. szybciej).

Njet. U producenta robia to fachowcy. Oni maja osiagnac najlepszy wynik, a stan pojazdu po tescie nie ma znaczenia.

Natomiast pomiary metodami i sprzetem domowym (seryjny predkosciomierz plus zegarek z sekundnikiem) mozna od razu poslac do kosza, Jedynm miarodajnym sposobem jest wykres zebrany z piatego kola pomiarowego, albo z urzdzenia doplerowskiego.

> Fabryczna tolerancja błędu to podobno 10%(mocy/momentu) - czyli całkiem sporo.

5 %. A tolerancja predkosciomierza to 7 % od koncowej wartosci skali :-)

POzdr.

K.
        • j309 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 22.05.04, 02:33
          W zyciu nie jechalem Fiatem, ktory ma dobra skrzynie (no moze odprocz stilo
          1.8). Co to za bzdury z tymi francuskimi skrzyniami? Wypisywanie takich bzdur
          swiadczy tylko o tym jak malo miales w zyciu do czynienia z francuzami.
          • vatseq Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 24.05.04, 14:42
            Dla niektorych (nie tylko na tym forum) istnieja tylko niemieckie auta. Ale tak
            często jest z niewiedzy :-) Przyzwyczailłem się do tego, nawet PT pan ekspert
            traktuje 'Francuzy' jak coś gorszego!

vatseq (peugeot)
    • marcin.klonowski Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 29.12.03, 12:08
      Z mojego doświadczenia wynika, że silniki Fire docierają się w pełni dpopiero
      po około 30 tys. km. Ile ma ten Fiat?
      • kiki17 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 29.12.03, 12:35
        Samochód ma przebieg 19200 km
        • kiki17 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 14.05.04, 09:40
          Witam po przerwie.
          Samohód ma już 29 tys. km. Osiągi się nie poprawiły. Fiat w materiałach
          reklamowych nie pokazuje już, że 100km/h samochód osiąga po 9,9s ale po 10 s.
          Zmienili jednio kłamstwo na drugie.
          Ten samochód nigdy nie osiągnął prędkości 100km/h poniżej 10,6 s
          To jest właśnie włoski marketing w zetknięciu z włoska technika. Porca Miseria
          • flly3 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 14.05.04, 10:15
            A mierzyłeś zegarkiem, czy akcelerometrem?
          • vatseq Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 20.05.04, 15:28
            Czy jesteś pewien, że materiały reklamowe podają maksymalny, gwarantowany czas
            do setki, czy też średni czas do setki?? :-) Pojazdy z jednej nawet partii mogą
            różnić się osiągami: zależy to od tolerancji w toku produkcji części,
            zastosowanych materiałów eksploatacyjnych (oleje, paliwo, ogumienie) jak również
            sposobu docierania silnika.

Podobnie rzecz się ma z długością drogi hamowania: wpływ na nią mają temperatura
            nawierzchni/kół/tarcz, rodzaj ogumienia/nawierzchni, wilgotność powietrza
            (wpływająca pośrenio na wilgotnośćnawierzchni i przyczepność).

vatseq

PS Jak chces zrobić z punto wyścigówkę, to daj sobie spokój i kup sobie porsche!
    • marcin.klonowski Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 14.05.04, 12:36
      Nadal ten problem z osiągami? A może technika pomiaru jest zła? Po pierwsze
      trzeba dociągać samochód do obrotów maksymalnej mocy, na jedynce nawet nieco
      przektroczyć je. Trzeba ruszać z bardzo małym piskiem, żeby koło wykonało ok. 3-
      4 obrotów w poślizgu maksymalnie. Zmiana biegów musi trwać poniżej 0,3 s,
      najlepiej bez specjalnego ujmowania gazu.
      • marekatlanta71 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 14.05.04, 13:27
        Popieram eksperta - osiagniecie tego co podaje producent wymaga znecania sie nad
        sprzeglem i silnikiem. Nawet w automatach trzeba robic dziwne manewry - gaz i
        hamulec jednoczesnie. 10.6 przy obiecywanych 9.9 to zupelnie dobry rezultat.
        Choc ja w Pontiacu bylem w stanie zrobic 6.8 przy obiecywanych 7.0 ale
        podejrzewam ze to blad licznika. Honda ma obiecane 5.9, ale na razie nie chce
        jej testowac bo dopiero 2000 km mam.

--
        480 KM w 2 kawalkach. Szkoda ze nie w jednym...
      • kiki17 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 18.05.04, 16:43
        Prób były setki.
        Pomiar stoperem, na suchej drodze o dobrej jakości, z jedną osobą.

Jeśli warunki jak wyżej ale ruszanie z dużym piskiem i ujmowaniem gazu przy
        zmianie biegów to czasy osiągnięcia 100 km/s dochodziły do 12,5 s;
        jeśli bez ujmowania gazy przy zmianie biegów - 11,5 s
        10,6 s było osiągnięte gdy przy rozpoczęciu próby samochód lekko się toczył (5
        cm na sekundę)
      • greenblack Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 19.05.04, 21:46
        marcin.klonowski napisał:

> Zmiana biegów musi trwać poniżej 0,3 s,

Dobre! Przednie!
    • marcin.klonowski Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 20.05.04, 12:53
      My w redakcji Auto+ przeprowadzamy pomiary w oparciu o urządzenie Datron
      Corrsyss. Jest to specjalistyczna aparautura mocowana na statywie do samochodu,
      która optycznie mierzy drogę w czasie. Rozdzielczość pomiarowa wynosi 3mm przy
      prędkościach do 400 km/h. Takiego samego urządzenia uzywa się do homologacji
      samochodów przez fabryki i stąd pochodzą wyniki w katalogach.
      Powiem tak -bardzo rzadko się zdarza, żeby samochód miał bład licznika mniejszy
      niż 3%, zwykle, gdy na budziku jest "stówa" to w rzeczywistości jest to około
      93-96 km/h. Bardzo duże znaczenie mają warunkiu pomiaru. Droga musi być
      idealnie płaska, bez zakrętów, wiatr słaby, a asfalt musi mieć odpowiedni
      współczynnik przyczepności. Biegi trzeba zmieniac naprawde szybko, ale wcale
      nie oznacza to jakiegoś specjalnego katowania skrzyni - kwestia wprawy. Ja po
      doświadczeniach ze skrzynią kłową w aucie wyczynowym uważam, że bez szkody dla
      auta można spokjojnie zmieniać biegi w dól i w górę bez sprzęgła i nie robic
      przy tym żadnego zgrzytu. Kwestia wprawy. W seryjnych autach na czymś takim
      najbardziej obrywają... poduszki skrzyni biegów. Są rzeczywiście takie auta, w
      których szybka zmiana biegów graniczy z cudem (np. większość Opli), ale zwykle
      daje sie to robic szybko. We Fiacie Punto skrzynia działa doskonale, no może
      całkiem nieźle. Jak będę mierzył jakieś testowe Punto to mogę Panu podać bład
      prędkościomierza. Proszę napisać jakie teraz sa opony - bo chyba już nie zimowe?
      • kiki17 Re: osiągi Fiata Punto 1,4 95 km 20.05.04, 17:17
        Witam Panie Redaktorze.
        Obecnie sa to opony Conti ecocontact EP 165/70 r14

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka