Dodaj do ulubionych

zuzycie oleju

IP: *.multico.pl / 195.116.3.* 25.01.03, 12:55
Czy zuzycie oleju ok 0,5l/3000km to normalna sprawa? Dodam ze jest to astra
14. Czy nie powinienem zaczac sie martwic ze cos jest nie tak z silnikiem?
Samochod poza tym sprawuje sie ok - ma sile i rozkreca sie do 170 a dymienie
z rury nie jest zauwazalne.
Dziekuje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Kicur Re: zuzycie oleju IP: *.bielsko.msk.pl 25.01.03, 15:38
      Gość portalu: rafik napisał(a):

> Czy zuzycie oleju ok 0,5l/3000km to normalna sprawa? Dodam ze jest to astra
      > 14. Czy nie powinienem zaczac sie martwic ze cos jest nie tak z silnikiem?
      > Samochod poza tym sprawuje sie ok - ma sile i rozkreca sie do 170 a dymienie
      > z rury nie jest zauwazalne.
      > Dziekuje.

Moim zdaniem tak - ale niech się wypowie ekspert.
      W każdym razie wszystko zależy przede wszystkim od warunków eksploatacji: jak
      np. eksploatacja jest intensywna, np. jechałem Focusem ok. 180 km/h przez 1000-
      2000 km full obciążonym w upale - to potrafił spalić oleju o wiele więcej niż
      Ty piszesz. W warunkach normalnych spalanie wróciło do normy.
      Pozdr.
    • Gość: heatseeker Re: zuzycie oleju IP: *.icis.pcz.czest.pl 25.01.03, 16:43
      Nie ma sie co bac. Niektore samochody maja w instrukcjach informacje, ze
      zyzycie oleju moze wyniesc nawet 1l/1000 km! Oczywiscie w trudnych warunkach,
      ale 0,5 l/3000 to nic co sugerowaloby klopoty.
      • Gość: rafik Re: zuzycie oleju IP: *.multico.pl / 195.116.3.* 25.01.03, 16:49
        ufff lekko odetchnalem - dziekuje Kolegom i pozdrawiam.
    • adam.grabalowski Re: zuzycie oleju 25.01.03, 18:31
      Jestem spóźniony ale widzę, że pojawiły się już odpowiedzi, do których niczego
      dodawać nie trzeba. Nawiasem mówiąc prosze zajrzeć do książki auta - zwykle
      norma zużycia jest podawana. Oczywiście nie należy mylić zużycia z wyciekiem.
      • Gość: Andrzej Re: zuzycie oleju IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 18:35
        W większości "japończyków" zużycie oleju (do pewnego momentu tj. grubo ponad
        100 tyś. km) jest zerowe. Rzecz ma się podobnie w nowych Polonezach (wytrzymują
        70 - 80 tyś. km, Skodach 1.3/1.4 (około 100 tyś). Może są wyjątki ale
        generalnie do pewnego momentu zużycie jest niezauważalne! Wiem z własnych
        doswiadczeń! No i oczywiście nie dotyczy to Dieseli, choć podobno
        (?) "japonczyki" diesle też nie zużywają oleju.
        Wedłu mnie jesli przebieg jest ponad 100 tyś. km to spalanie na w/w poziomie
        jest spore ale akceptowalne.
        • Gość: mk Re: zuzycie oleju IP: *.mh 26.01.03, 22:40
          Czy wieksze zuzycie oleju moze wystapic podczas jazdy na gazie? Do chwili jazdy
          na benzynie zuzycie oleju bylo niezauwazalne (polonez rover), teraz ok 0,5l na
          5000km. Czy ktos ma jakies doswiadczenia w tym wzgledzie?
          • Gość: Janusz Re: zuzycie oleju IP: *.rasserver.net 26.01.03, 23:32
            Norma zuzycia oleju podana w instrukcji np. 0.7 l na 1 000 km dla silnika
            Poloneza z konca lat 80tych jest to ilosc spalonego oleju przez silnik wraz z
            iloscia oleju potrzebna do okresowej wymiany. Taka jest teoria!
        • wgabor Re: zuzycie oleju 26.09.04, 09:39
          nissan primera diesel 240000km zero ubytkow oleju
      • Gość: Frankowski Re: zuzycie oleju IP: 62.233.165.* 27.01.03, 09:36
        Nie istnieją silniki, które nie zużywają w ogóle oleju.
        Czym innym jest brak spadku poziomu tegoż, wywołany najczęściej rozrzedzaniem
        go przez benzynę, spływającą po ściankach cylindrów.
        W materiałach technicznych wielu marek jako normalne uznawane jest zużycie
        nawet do 1,5 l na 1000 km.
        Pragmatycznie patrząc, lepiej żeby poziom spokojnie spadał między wymianami
        oleju, bo to znaczy, że silnik smarowany jest w pełni zdrowym olejem, a nie
        rozcieńczonym.
        Istnieją oczywiście silniki, w których zużycie oleju jest wyjątkowo wysokie i
        trzeba je sprawdzać częściej niż zwykle (częściej niż co 500 km lub raz w
        tygodniu). Przykłady: Honda Civic Type-R (miska olejowa bez przegród oznacza,
        że przy silnych przeciążeniach bocznych i za niskim poziomie oleju smok wynurza
        się i panewki natychmiast kaputt), Subaru Impreza do przebiegu ok. 20000 km, MG
        ZT...
        Życzę małego, ale zauważalnego zużycia oleju
        • rrychu Re: dokładnie tak... 22.04.03, 11:25
          stoi w u mnie w instrukcji, do niedawna też byłem przekonany że nie bierze w
          ogóle oleju, a tu zaglądam do instrukcji wczytuje się i ...
          wyraźnie pisze że jeżeli nie jest zauważalny spadek pozomu to oznaczo to
          najprawdopodobniej rozcięczenie paliwem i dalej ostrzezenie ze klika godzin na
          autostradzie przy duzej prędkości a paliwo odparuje i poziom moze spaść poniżej
          min poziomu

ps
          BTW w Polsce na autostradzie 180km/h da sie pojechać nie dłużej niz godzinę,
          potem sie konczy.... autostrada :)
      • etom Re: zuzycie oleju 05.08.04, 21:49
        Witam
        adam.grabalowski napisał:
        > Nawiasem mówiąc prosze zajrzeć do książki auta - zwykle
        > norma zużycia jest podawana.

Nie wydaje mi sie ,ze to co podaje producent jest norma spalania oleju.
        Raczej zabezpieczaja sie w ten sposob przed ewentualnymi roszczeniami klientow.
        Inaczej trzeba by stwierdzic ,ze F126P z 1979r byl lepiej dopracowanym !!!! silnikiem niz obecnie produkowane ,bo mial podane zuzycie oleju 0.7l /1000 km
    • Gość: krzysb Re: zuzycie oleju IP: WAWPLC* / 217.153.29.* 29.01.03, 15:10
      w moim vw polo 1,9 SDI wymieniam olej co 15tys km. a pomiędzy tymi przeglądami
      dolewam max do 0,5l; przejechałem już 135tys km i nic się nie zmienia; to chyba
      nic niepokojącego;
      • caerme Re: zuzycie oleju 30.01.03, 22:53
        heh
        witaj,
        saxo 1,5 d, 2,5 roku [prod '00] na razie na liczniku 85 tys km i oleju w ogole
        sie nie dolewa, bo nie ma po co, i tylko pilnowanie terminu wymiany: co ok 10
        tys km [polsysntetyk raz wytrzymal do 13 i nic sie sie dzialo - czysty byl w
        sumie]
        moze czesc silnikow jest z serii tttm...?
        pozdr
        piotrek
    • jloveyou Re: zuzycie oleju 03.02.03, 08:23
      jesli chodzi o zuzycie oleju w astrze to producent dopuszcza 1.5 litrowe
      zurzycie oleju na 1000km, także u ciebie to normalka, u mnie w aucie spalanie
      jest nieco wyższe a auto ma moc i dobre osiagi, ale auto jest typowo sportowe
      wiec przy takich motorach jest to chyba oki?!
      • Gość: Ibiza Re: zuzycie oleju- Ibiza IP: *.astercity.net 03.02.03, 17:38
        Seat Ibiza 1.4MPI ,1996 . Od roku jeździ na gazie .
        Brak zauważalnego zużycia oleju (syntetic) .
        • kayo Corolla '90 1.3 12 V EFi 18.04.03, 20:41
          pali olej ale jeżdzi jak szalona na 5000 wlewam litr oleju po pół litra na
          2500, ale wiem że mam świerzy czysty olej czasem jak mocniej przygazuje
          wysokimi obrotami to jak jest zimno na zewnątrz to i zadymi ...ale to już chyba
          taka natura tych piekielnych maszyn ... które tak lubimy, dodam że leję lotosa
          półsyntetyka
    • sabina110 Re: zuzycie oleju clio 2.0 16 V williams 24.12.03, 07:51
      w moim williamsie spalanie oleju wynosi litr na 1.5 tysiaca , . Ale wóz ma moc
      , z rurki dymi na zimnym ale w serwisie mówią że te autka tak niestety mają
      przy wyższych przebiegach, hmmm,no cóż cos za coś, a tak wracajac do Astry to w
      książce serwisowej jest dopuszczalne zużycie do 1.5 l na 1000 km, wiem bo sanma
      jeździłam kiedys astrą, ale leju nie brała wogóle. Reasumując- nie masz co sie
      martwić bo silnik silnikowi nie równy noi zależy dużo od formy eksploatowania,
      pozdrawiam kolegów....i życzę wesołych świąt, a ha i proszę o odpowieź na mój
      post w kwestii skrzyni biegów...
    • bope Re: zuzycie oleju 05.08.04, 10:54
      witam 1y raz na forum samochodowym; jezdze rowniez opel astra, 1,4 60kM, 120
      tys km przebiegu, tez mi bierze olej; zuzywa okolo 0,4L/ 1000km, ale czasami
      wiecej, zwlaszcza kiedy mocno obciazony, dosc duza predkosc kolo 120-140km/h,
      jazda z obciazeniem, po gorach, okolo 0,8L oleju/1000km, jezdze na
      syntetycznym, castrol magnatec 5W40. Acha, mam instalacje gazowa, to tez troche
      zwieksza pobor oleju; aby mniej zuzywal trzeba jezdzic spokojnie, nie na
      wysokich obrotach, ponizej 120km/h; rowniez slyszalem ze branie oleju przez
      silnik to normalka, tylko zeby bylo umiarkowane, jesli wam bierze b. duzo,
      sprawdzcie czy dobrze dokrecony filtr oleju, zdarzylo mi sie 1 ze mechanicy
      kiepsko dokrecili i byl pobor z 1,5l/1000km; Moze inne marki i auta z mniejszym
      przebiegiem biora troche mniej;
    • robertek Re: zuzycie oleju - AX 1.1 06.08.04, 08:27
      Moja cytrynka (AX 1.1i 1990r 133 tys.km. LPG) zużywa raczej niewiele oleju,
      praktycznie jeżdżę od wymiany do wymiany (wymiana co 10 tys.km). A olej pomału
      ubywa, przed wymianą zbliża się do dolnej kreski na bagnecie. To chyba dobrze,
      prawda? Pzdr
      • kayo Re: zuzycie oleju - AX 1.1 06.08.04, 10:01
        mi przed wymianą pierścionków brał tak jak pisałem wyżej 1 litr na 10000 ale po
        wymianie pierscionków wyglądało to trochę lepiej w jeździe miejskiej 80 % i
        trsy 20 % zużycie oleju było niezauważalne, natomiast ostatnio zrobiłem 3200 km
        i po pierwszym etapie 1600 km jazda obciążonym autem po górach obroty w
        zakresie 2.700 - 4000 Rpm wziął równe 0.5 litra jak wracałem już nie górami (
        po dolewce) i wolniej wziął około 0.1-0.2 litra ale temperatura przekraczała 30
        stopni w obydwie strony, każda maszyna mechanicznawykonująca pracę musi być
        samarowana takie są prawa fizyki :)
    • marcin.klonowski Re: zuzycie oleju 11.08.04, 14:49
      Jeśli byłby to nowy samochód to trochę za dużo, ale nadal w normie. Proszę
      obserwować i dolewać
      • kayo Re: zuzycie oleju 01.10.04, 09:27
        moje auto to 14 letnia corolla 1.3
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka