Gość: bObO Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 212.244.192.* 28.08.01, 09:09 Doświadczenie z V-power (tzn. ŻADNYCH różnic ani w spalaniu ani w dynamice) zniechęciło mnie do spróbowania wersji Racing. Link Zgłoś
Gość: MS Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.rzesa.rzeszow.pl 28.08.01, 09:53 Ztankowałem może 3 razy. Auto chodzi lepiej ale bez popadania w euforię co do V- power racing 99+ to przeraziła mnie cena. Link Zgłoś
Gość: Tweed Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.grey.com.pl 28.08.01, 10:17 Tankowalem racinga przez jakis czas. Zauwazylem roznice w elastycznosci, przyspieszeniu i glosnosci pracy silnika, ale tylko na niskich obrotach. Tzn. mniej koniecznych redukcji (szczegolnie odczuwalne miedzy 2 i 3 biegiem), plynniejsze przyspieszenie, cichsza (bardziej stlumiona) praca silnika (co, paradoksalnie do nazwy daje sie odczuc, przy spokojnym stylu jazdy. Przy wyzszych obrotach nie widzialem juz zadnej roznicy. Nie do konca jestem przekonany, ze warto jest tyle doplacac, bo jak wrocilem do zwyklem 95, to nie czulem specjalnie zadnego dyskomfortu. Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.formus.pl 28.08.01, 10:38 praktycznie nie odczuwam roznicy, aczkolwiek wlewam raz na miesiac ze wzgledu na wlasciwosci czyszczaco-konserwujace Link Zgłoś
Gość: Rafał Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.chello.pl 28.08.01, 11:19 AR 146/1,7 129KM - Żadnych różnic ( silnik bardzo wrażliwy na jakość paliwa ) . Miałem nawet wrażenie , że pracuje gorzej. Ale jeśli paliwo to leżakuje w zbiornikach stacji kilka miesięcy ( przy tej skali sprzedaży ) , to nie ma się co dziwić... We właściwości czyszczące można wierzyć , podobnie jak w preparat " Calgon" , czy magnetyzery.... Wiara czyni cuda . Link Zgłoś
Gość: cinek Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.formus.pl 28.08.01, 11:50 Gość portalu: Rafał napisał(a): > AR 146/1,7 129KM - Żadnych różnic ( silnik bardzo wrażliwy na jakość paliwa ) . > > Miałem nawet wrażenie , że pracuje gorzej. Ale jeśli paliwo to leżakuje w > zbiornikach stacji kilka miesięcy ( przy tej skali sprzedaży ) , to nie ma się > co dziwić... > We właściwości czyszczące można wierzyć , podobnie jak w preparat " Calgon" , > czy magnetyzery.... Wiara czyni cuda . jezeli paliwo Shell jest takie same jak inne to tankuj dalej PKN lub RG, ja pozostane pomimo wszystko przy shell-u :)))), wolnosc wyboru mamy od ladnych paru latek co do magnetyzerow sa polsrodkiem do poprawy osiagow auta, ale maja jedna zalete jak zamontujesz magnetyzer zawartosc syfu w spalinach spadnie, a dzieki temu mozna zrezygnowac z kata, a to juz bardzo milo sie odczuwa, no chyba ze ma sie wredna sonde lambda, ale z niej tez mozna zrezygnowac :)))) pozdrowka Link Zgłoś
Gość: Kayo do Cinka ?? IP: 195.117.241.* 28.08.01, 23:03 Gość portalu: cinek napisał(a): > mozna zrezygnowac z kata, a to juz bardzo milo sie odczuwa, no chyba ze ma sie > wredna sonde lambda, ale z niej tez mozna zrezygnowac :)))) > zrezygnowałem z katalizatora ale sonda została Eskort 1.4 silnik pracuje równo ale zdarza się że się dusi niezależnie od niczego i w czasie jazdy i na wolnych obrotach co jakiś czas co zrobić z tą cholerną sądą Lambda ??????? pozdrawiam Kayo Link Zgłoś
Gość: Rycho Re: do Cinka ?? IP: 10.128.128.* / *.acn.pl 28.08.01, 23:32 Gość portalu: Kayo napisał(a): > Gość portalu: cinek napisał(a): > > > > mozna zrezygnowac z kata, a to juz bardzo milo sie odczuwa, no chyba ze ma > sie > > wredna sonde lambda, ale z niej tez mozna zrezygnowac :)))) > > > zrezygnowałem z katalizatora ale sonda została Eskort 1.4 silnik pracuje równo > > ale zdarza się że się dusi niezależnie od niczego i w czasie jazdy i na wolnych > > obrotach co jakiś czas co zrobić z tą cholerną sądą Lambda ??????? > > pozdrawiam Kayo >Po prostu ją odłącz.Skład spalin będzie wtedy prawdopodobni nieprawidłowy lecz nic specjalnego poza tym nie będzie się działo.Jeżeli jednak chce się dbać o środowisko to sonda lamda i katalizator są absolutnie niezbędne. Link Zgłoś
Gość: cinek do Kayo IP: *.formus.pl 29.08.01, 08:48 no kat, no sonda lambda ..., no problem :))) mialem tak w clio, tez sie dusil na wolnych, wiec wywalilem sonde, wszystko bylo ok, problem polega na tym ze nie zawsze bedzie ok, poniewaz czasami "luzujac" wydech troche nam spadnie cisnienie w ukladzie (tak jest jak zamiast kata nie wczepisz strumienicy, lub zrobisz pelny przelot) wtedy na wolnych obrotach silnik jest bardziej mulowaty niz przed przerobka. Co do spalin wystarczy wczepic magnetyzer i wszystko jest w normie. Pozdrowka Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 28.08.01, 11:18 Jezdze prawie wylacznie na V-Powerze (zwyklym). Nie mam problemow jak czasami niektorym sie zdarza ze zla jakoscia paliwa. Racinga tankuje b. rzadko ze wzgledu na cene. Jesli chodzi o porównanie do zwykłego paliwa to powiedziałbym że obrazuje to cena. V-Power zwykły jest niewiele droższy od zwykłego paliwa i jest lepszy, ale nie widać jakiejś oszałamiającej różnicy. Natomiast Racing... jest różnica taka jak w cenie. Jeżdżę F.Focusem 1.6 /100 KM. Racing ma spalać niby mniej, ale mi spala więcej, bo auto dostaje takiego kopa, że na każdej prostej wciskam gaz mocniej niż zwykle. Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 212.244.192.* 28.08.01, 11:20 Gość portalu: Kicur napisał(a): Natomiast Racing... > jest różnica taka jak w cenie. Jeżdżę F.Focusem 1.6 /100 KM. Racing ma spalać > niby mniej, ale mi spala więcej, bo auto dostaje takiego kopa, że na każdej > prostej wciskam gaz mocniej niż zwykle. No stary, w takim razie zaraz jadę na Shella. Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.epsa.com.pl 28.08.01, 11:40 Jak napiszą, że to paliwo pozwala osiągnąć prędkość naddźwiękową to będziesz jedną z wielu ofiar śmiertelnych REKLAMY ;-)))) ps. to dziwne im szybciej jedziesz tym wiecej Ci pali? Link Zgłoś
Gość: Michal Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.telia.com 28.08.01, 11:49 Rozebralem wiele motorow w swoim zyciu. Wszystkie mialy niesamowite zuzycie spowodowane zla eksploatacja. Raz trafil mnie sie SAAB 900rok 83 po przebiegu 430kkm.Byl lekko uderzony z przodu. Zostal wyrzucony. Po wyjeciu glowicy nie stwierdzilem zadnego zuzycia pomierz<ylem garby na rozrzadzie o,key. Cylidry nie maja zadnego kantu dzwonie do wlasciciela i pytam na czym tys jezdil odpowiedz byla krotka MOBIL No1. Pozniej zaczelem zwracac uwage na pojazdy eksploatowane na tym oleju. Zawsze byla ta sama odpowiedz nie widac zuzycia. Shell jest napewno dobry ale nie najleprzy do normalnej eksploatcji.Michal Link Zgłoś
Gość: MarekG Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.chello.pl 28.08.01, 12:07 mozliwe... ale akurat Mobil nie produkuje benzyne... Link Zgłoś
Gość: Michal2 Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.mediacom.pl 28.08.01, 13:35 Dziekujemy za "piekne swiadectwo wiary" :)) bez obrazy ale chodzi nam o paliwo a nie oleje. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.makolab.pl 28.08.01, 23:56 Gość portalu: Michal napisał(a): > Rozebralem wiele motorow w swoim zyciu. Wszystkie mialy niesamowite zuzycie > spowodowane zla eksploatacja. Raz trafil mnie sie SAAB 900rok 83 po przebiegu > 430kkm.Byl lekko uderzony z przodu. Zostal wyrzucony. Po wyjeciu glowicy nie > stwierdzilem zadnego zuzycia pomierz<ylem garby na rozrzadzie o,key. Cylidry > > nie maja zadnego kantu dzwonie do wlasciciela i pytam na czym tys jezdil > odpowiedz byla krotka MOBIL No1. Pozniej zaczelem zwracac uwage na pojazdy > eksploatowane na tym oleju. Zawsze byla ta sama odpowiedz nie widac zuzycia. > Shell jest napewno dobry ale nie najleprzy do normalnej eksploatcji.Michal Coś mi się zdaje że w 83 r. (i dobre kilka lat później) o Mobilu 1 nikt jeszcze nie śnił. Link Zgłoś
Gość: MarekG Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.chello.pl 28.08.01, 12:15 czesto jezdze trasy ok. 650 km w jedna strone - W-wa - Bratyslawa, przy zastosowaniu V-Power 95 jestem w stanie spokojnie przejechac na pelny bak (octavia 1,8) i zostanie mi jeszcze troche w zbiorniku. Tak samo z 99+, wiec trudno ocenic... I tak na prawde wszystko zalezy od stylu jazdy - ta sama odleglasc jestem w stanie pokonac przy bardziej nerwowej jazdzie i za 1,5 baku (bak ma 55l), czyli o 50% drozej, w sumie niezaleznie od zastosowanej benzyny. Czesto mi sie zdarzalo (glownie na poczatku, tzn. cca rok temu) ze sie zabrudzila lamda-sonda (przynajmiej tak powiedzieli w serwisie) co mi sie niezdarzalo przy innym paliwie (w wiekszosci statoil 98). Teraz jest od kilku miesiecy wszystko ok, uzywam od cca 2 miesiecy 99+. No i skoro benzyne przeplaca firma, to 5 punktow na litr jest niezlym prezentem. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: alex Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 193.120.89.* 28.08.01, 12:38 Wydaje mi sie, ze aby uzyskac zawsze lepsze osiagi na V-Power nalezaloby dostosowac odpowiednio zaplon. Chyba ze fabrycznie silnik + elektronika zostaly ustawione na paliwo 98+ Link Zgłoś
Gość: Benio Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 11:19 Gość portalu: alex napisał(a): > Wydaje mi sie, ze aby uzyskac zawsze lepsze osiagi na V-Power > nalezaloby dostosowac odpowiednio zaplon. Chyba ze fabrycznie silnik + > elektronika zostaly ustawione na paliwo 98+ Link Zgłoś
Gość: Benio Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 30.08.01, 11:22 Mój Safrane (3.0 v6) po zatankowaniu 99+ to istny ogier polecam chłopaki Link Zgłoś
Gość: MASTER Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 157.25.125.* 30.08.01, 11:22 Jeżeli chcesz się dowiedzić czegoś na temat V-Power racing 99+, to nie słuchaj tych wszystkich bredni napisanych przez innych uczestników dyskusji. Ludzie po porostu nie maja pojęcia o czym mówią. Jeżeli ktoś twierdzi że benzyna która ma 99,5 oktana sprawiła że auto bardziej hałsuje lub nawet gorzej przyśpiesza czy więcej pali oznacza to że jest "głupi"(przepraszam za wyrażenie). W każdym aucie (może wyjątek trabant, syrenka i maluch) benzyna o większej ilośći oktanów powoduje MNIEJSZE SPALANIE, LEPSZE OSIĄGI I PŁYNNIEJSZE WCHODZENIE SILNIKA W OBROTY (wyzsze i niższe). Sam jeżdze Renault Megane 1.4 16v 95 koni i auto ma 11,5 sekundy do setki przy benzynie 95 oktanów (tak podaje książka fabryczna, a także instrukcja do auta mówi że benzyna o większej liczbie oktanów poprawia osiągi auta). Sprawdziłem to i zgadza się. Leje V-Power racing 99+ i mierzyłłem osiągi na tej benzynie parokrotnie i auto ma 10,4 lub 10,5 sekundu do setki (to sekunda lepiej !!!)Sprawdza się to szczególnie w silnikach w miarę nowo konstruowanych, bo jeżeli ktoś jeżdzi ładą czy zastawą na racingu to niech nie oczekuje efektów. Mam kolegę który leje 99+ do sportinga CC i też ma 0,7 sekundy lepszego kopa w ceniasie. Spróbój sam, nalej tej benzyny i nie słuchaj TYCH WSZYSTKICH AMATORÓW KTÓRZY ZABIERAJĄ GŁOS A NIE MAJĄ POJĘCIA O NICZYM. POZDRAWIAM !!! Link Zgłoś
Gość: Mike Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 10.1.26.* / 193.41.231.* 03.09.01, 16:21 A czym kolega mierzył te osiągi, stoperem, czy może licząc 121, 122. Niech kolega nie wali głupot, sekunde lepszy czas czyli około 9%, czyli analogicznie przyrost mocy powinien być rzędu 15%, najtańszy tuning świata. Stosowanie benzyny o LO > 95 ma sens tylko wtedy gdy silnik ma czujnik spalania detonacyjnego lub gdy ktoś sobie przyśpieszy zapłon. Wbrew pozorom Pb 98 daje coś i w maluchu, tylko trzeba wiedzieć co i jak. W Astrach kiedyś był przełącznik 95/98 przyrost mocy 2 KM - 2,5%. Link Zgłoś
Gość: bObO Re: Shell V-Power lub V-Power racing 99+ IP: 212.244.192.* 03.09.01, 13:18 Zatankowałem w sobotę i nie widzę żadnej różnicy, oczywiście poza ceną (1 pln droższa od normalnej). Link Zgłoś