Dodaj do ulubionych

610 punktów karnych

29.07.24, 17:21
Tego wyniku raczej nikt na olimpiadzie nie pobije

www.onet.pl/informacje/onetpoznan/jechal-na-rekord-teraz-grozi-mu-ponad-600-punktow-karnych-i-wiezienie/80pbf9s,79cfc278
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 17:46
      Ciekaw jestem jaki będzie wyrok sądowy. Motocykl mu zabiorą. Nie wiem, ale ktoś już zwrócił na cyfrę pisaną. 46 450 PLN. Ale to już na innym portalu.
    • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 17:55
      Na olimpiadzie nie ma takiej konkurencji jak ucieczka motorem przed policja

Kolo nacpany, ale szybki
      • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 18:05
        wislok1 napisał:

> Na olimpiadzie nie ma takiej konkurencji jak ucieczka motorem przed policja

Nie ma?
        A wydawalo mi się że jest. Dobrze ze ktoś wyprowadził mnie z błędu bo umarłbym w niewiedzy
        • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 18:56
          Prosze bardzo

I raczej nie da sie zdobyc w zadnej dyscyplinie sportowej 610 punktow karnych

Ale za to mam cos innego:

HORROR z wyjazdu do Czech, Niemiec, Szwajcarii, Italii i Austrii,

czyli jak jest zle na zgnilym Zachodzie, jak tam przesladowali autora tej relacji....

Mialo byc strasznie, ale ta relacja to kompletnym kabaret....

Pojechal za granice kompletny palant i teraz narzeka oraz ZMYSLA NON STOP

www.onet.pl/turystyka/40-lat-i-do-piachu/podrozowalem-po-europie-zachodniej-przestanmy-narzekac-na-polske/gsb7el4,30bc1058
          • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:02
            Czytałem.
            Ale ja właśnie potraktowałem to jako ironiczny tekst tak jak autor pisze na blogu
            Bardzo fajnie przerysowany, taka szpila w tylek wszystkim narzekającym na wszystko w Polsce i zachwyconych szeroko pojętym zachodem :)
            • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:16
              Czyli zmyslenia w zywe oczy to przerysowanie ......

Ciekawa koncepcja
              • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:30
                Dobrze to co tam jest zmyślone?
                Że toalety w Niemczech są gorsze od naszych?
                Nie
                Że włosi często każa w apartamentach dopłacać za pościel?
                Nie
                Że istnieje instytucja kaucji gotowkowch
                Nie
                Że przejazd przez czechy to tragedia
                Nie
                Że wieden nie ma obwodnicy a radom ma?
                Nie
                Tak artykul jest przerysowany
                To się chyba nazywa hiperbola i jest stosowane czesto w felietonach
                Jak np czytałeś Wiecha powojenne felietony to tam było hiperboli multum
                • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:45
                  Kolo, uspokoj sie, bo bredzisz jak potluczony, tak jak autor tej CHOREJ relacji

The End potworku, bo dostales ataku wscieklizny
                  • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:51
                    Cala czesc o Szwajcarii, 100 PROCENT, gdzie np. miejscowi atakuja turystow, bo ci jada przepisowo, to sa KOSMICZNE BREDNIE

100 PROCENT KONFABULACJI

Tak sa brednie to opinie o autostradach o toaletach w DE; autostradach w Austrii, o braku obwodnicy Wiednia,
                    I tak dalej i tak dalej

The end
                    • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:53
                      Ups wiedenczycy wybudowali obwodnicę w ostatnich 2 tygodniach
                      Super bo będzie mi się lepiej jechało za 2 tyg
                      • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:57
                        Jest cos takiego jak mapy google

• trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:03
                          Ale mapy google ani waze nie pokazują obwodnicy Wiednia od Mikulova do Grazu.
                          • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:16
                            NIe moja wina, ze jestes slepy
                      • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:11
                        > Ups wiedenczycy wybudowali obwodnicę w
                        > ostatnich 2 tygodniach

A tak serio, nie wiem, czy obwodnica Wiednia miałaby jakikolwiek sens, przynajmniej na kierunku północ-południe. Może i jechaloby się szybciej (choć znając austriackich nazioli i tak jebnęliby ograniczenie do 100), ale za to - biorąc pod uwagę rozmiary miasta - dużo dłużej i spalając więcej paliwa. A tak - wszyscy jadą równo 80, na całym odcinku ani jednych świateł, więc tempomacik i banan na ryju obserwując, jak spada średnie spalanie, a zasięg się wydłuża.

Więc się nie dziwię, że Radom ma obwodnicę, a Wiedeń nie. Naziole to praktyczny naród.
                        • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:15
                          Jeździsz o dobrych porach. Ostatnio kumpel nie chciał rano wyjeżdżać w niedzielę i się wpakwoalem w ok 15 do Wiednia w niedzielę. Korek był dobre 30 km od Wiednia, znaki się wtedy wyświetlają na 60 a nie 80 a i tak szarpana jazda.
                          A jak ja jadę w nocy w jedną stronę i kolo 12 jak wracam to tak jak mówisz. Tempomat na 87 (83 wg gps) I jazda
                          • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:24
                            > Jeździsz o dobrych porach

Jeżdżę o najróżniejszych porach. Nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się wpakować w korek, choć fakt faktem miałem dwa czy trzy razy ograniczenie do 60. Tylko ze to niewiele zmienia, ot ustawiasz tempomat na 20 km/h mniej niż zwykle.
                        • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:18
                          S1 to obwodnica Wiednia z polnocy na poludnie lub odwrotnie

To sa fakty

Z faktami sie nie dyskutuje
                          • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:20
                            pl.m.wikipedia.org/wiki/Obwodnica
                            Wokół miasta
                            Dlatego też inna nazwa to ring
                            To gdzie ten wieden to ma?
                            • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:29
                              > pl.m.wikipedia.org/wiki/Obwodnica
                              > Wokół miasta

Ale wiesz, co do ścisłości definicji to można polemizować. Na tej zasadzie to Wrocław też nie ma obwodnicy - choć A8 nosi nazwę Autostradowa Obwodnica Wrocławia - bo za nią jest jeszcze terytorialnie 1/3 miasta, w tym zdaje się i twoja kwatera główna.
                              • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:35
                                S1 powstala jako obwodnica srodmiejska Wiednia, bo NIE DALO SIE zbudowac obwodnicy w innym miejsciú ....

No tak jest , to jest obwodnica Wiednia z polnicy na poludnie lub odwrotnie...

W innych kierunkach obwodnica WIednia omija centrum bardziej zdecydowanie....

I Wieden ma caly system obwodnic....

Ta S1 to waskie gardlo, bo po jej zbudowaniu miasto sie rozroslo w kierunku wschodnim....

Austriacy obwodnice na tym odcinku intensywnie ulepszaja, ale sa korki...

• trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:45
                                Tyle że wieden wygląda tak jakby we Wrocławiu puścili obwodnicę (bezkolizyjnie) Gadowianka i milenijnym. Lubię Wiedeń i zazwyczaj mnie to cieszy, bo ulubiona serbska knajpa jest dosłownie 300 m od zjazdu za Dunajem (albo przed jak jadę tam) ale określanie drogi przez miasto, nawet szerokiej i bezkolizyjnej, mianem obwodnicy to przesada
                                • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:55
                                  S1 to jest obwodnica srodmiejska

Ale jest

NAtomiast Radom zadnej obwodnicy nie posiada

tiny.pl/dnjww

A co dopiero Wroclaw

tiny.pl/dnjw5

W Wroclawiu nie da sie ominac scisle centrum miasta jadac z kazdej strony, w Wiedniu da sie jak najbardziej

Wroclaw to ma polowe obwodnicy....

• wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:57
                                    A Wieden ma cala

tiny.pl/dnjcq
                                  • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:04
                                    > W Wroclawiu nie da sie ominac scisle
                                    > centrum miasta jadac z kazdej strony,

Eee, co ty pierdolisz?
                                    • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:12
                                      Przeciez nie istnieje obwodnica Wroclawia na wschodzie
                                      • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:16
                                        www.radiowroclaw.pl/articles/view/141292/Budowa-ostatniego-odcinka-WOW-ruszy-dopiero-w-drugiej-polowie-roku
                                        :D
                                      • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:17
                                        > Przeciez nie istnieje obwodnica Wroclawia na
                                        > wschodzie

I co z tego? Nie istnieje Obwodnica AUTOSTRADOWA. Istnieje Obwodnica wschodnia DW372. Jadąc z dowolnego kierunku możesz bez żadnego problemu ominąc "ścisłe centrum miasta", nawet jeśli hojną ręką zdefiniujesz je jako wszystko, co wewnątrz obwodnicy śródmiejskiej.
                                        • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:26
                                          Bzdury

Obwodnica srodmiejska to MINIMUM TRASA ekspresowa

Takie warunki spelnia S1 w Wiedniu

Tak samo nie istnieje obwodnica Monachium od strony A95, czyli autostrady od Garmisch-Partenkirchen....

Wpada sie do centrum, tak, jak w Wroclawiu

• vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:32
                                            > Wpada sie do centrum, tak, jak w Wroclawiu

Skąd dokładnie jadąc i dokąd wpada się we Wrocławiu do centrum? Wymień kierunek i numery dróg.
                                            • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:36
                                              Kopara opada

W Monachium tez nie wpadasz na plac pod ratuszem, tylko jest droga krajowa B2R

Ale to jest to samo
                                              • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:39
                                                > W Monachium tez nie wpadasz na plac pod
                                                > ratuszem, tylko jest droga krajowa B2R

No to jeszcze raz: określ, co uważasz za "centrum Wrocławia" i napisz, z którego kierunku, jaką drogą i dokąd jadąc wpadasz do owego "centrum". Chętnie pomogę ci je ominąć i zaoszczędzić czas i paliwo.
                                                • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:46
                                                  Chodzi o to, ze nie obwodnicy Wroclawia od wschodu, tak samo jak nie ma obwodnicy Monachium od autostrady A95
                                                  • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:50
                                                    > Chodzi o to, ze..

... nie odpowiedziałeś na pytanie.
                                                  • trypel Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 08:53
                                                    Teraz zaczynam się lękać ze jak w weekend jak prawie co tydzień będziemy jechać na strachocin do przyjaciół to okaże się że juz nie ma wschodniej obwodnicy i tylko mi się wydawało że ona jest.
                                                    A co zrobią nasi przyjaciele co nią do pracy jeżdżą a jej już nie ma :(
                                                    Smutek i żal.
                                                    Byla ale nie zgadzała się z wislokowymi faktami więc musi zniknąć.
                                                    Nie może być tak że Monachium czegoś nie ma a Wrocław ma.
                  • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:52
                    :) nie bój się nie pogryzę. Zębów szkoda.
                    Tradycyjnie merytorycznych uwag się nie spodziewałem ale coraz łatwiej cie wyprowadzić z równowagi. I coraz bardziej przewidywalnie. To się zaczyna nudne robić. Musisz nad sobą popracować żeby rozwinąć inteligencję.
                    • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 19:57
                      I wzajemnie

Dostales ataku szalu, az sie przestraszylem
                      • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:02
                        Ojej zaraz napije się meliski
                        Będzie pasowała do tego wina co właśnie pije
                        Bardzo dobre
                        Myślę że zanim doczekam samolotu to pare kieliszków zaliczę
                        • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:07
                          Wislok sobie spokojnie chodzi po forum a tu trypel dostal szału
                          youtu.be/-BCdjFGcn5Y?si=G9nMdtV0FNXJEs3b
                          • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:22
                            To nie moje klimaty co do wygladu domow i calego otoczenia....

Moje sa takie

tiny.pl/dnjrp

• vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:21
                  > Tak artykul jest przerysowany

Dodajmy do tego tradycyjne pomstowanie na polskich kierowców ("w Polsce to ja nawet nie wsiadam za kierownicę") i narzekanie na oznakowanie dróg.

Tymczasem np. Czesi na autostradach to piraci, Niemcy jeżdżą ponad dwie paki (ok, u nich wolno, ale bezpieczne ani ekonomiczne to to nie jest), o Włochach to już w ogóle szkoda gadać, na tym tle Polacy jeżdżą zadziwiająco spokojnie, szczególnie odkąd podnieśli taryfikator. Oczywiście trafiają się debile, ale tak jest wszędzie i jest to margines.

W kwestii znaków natomiast - kto pojeździł trochę po Europie, ten wie, że oznakowanie - a szczególnie ograniczenia prędkości 'potrafią być zupełnie debilne. W takiej Austrii na przykład.
                  • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:29
                    Ja nie pomstuje na polskich kierowcow...

Czesi to czasami swiry, nie piraci....

Niemcy jezdza OK, tak samo Austriacy, Italiano tez sa grzeczni

Szwajcaria to juz jest przedszkole....

Dozwolone 50, to jada 50....

Generalnie nie ma co tu ZMYSLAC

No, ale autor tej relacji to zrobil...

Ograniczenia predkosci w Austrii nie sa debilne.....
                    Mozna jechac 130 ( tolerancja 140 )
                    Na zwyklych drogach 100 ( tolerancja 110 )

W obszarze zabudowanym 50 ( tolerancja 60 )

Tam, gdzie sa roboty drogowe, to jest 80 i tu sa pulapki, bo stawiaja radar i cyka fotki....

Kierowca z PL czy Czech przyzwyczajony, ze taki znak to est smiech na sali, moze dostac list polecony z Austrii z wezwaniem do zaplaty...
                    • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:51
                      > Czesi to czasami swiry, nie piraci

Jak zwał tak zwał. W każdym razie trzeba na nich uważać, bo potrafią zapierdalać mocno ponad miarę. Szczególnie celują w tym kierowcy Superbów, zauważyłem.

> Niemcy jezdza OK

Owszem, znają zasady poruszania się po autostradach (w odróżnieniu od np. Włochów, o czym niżej), ale jak ci się taka Bunia zbliża z tyłu z podświetlną, to jednak czas na rozważenie wykonania manewru masz bardzo ograniczony.

> Italiano tez sa grzeczni

Gościu, pamiętaj, że rozmawiasz teraz z kimś, kto mieszka we Włoszech i ma do czynienia z tutejszymi kierowcami od prawie dekady. Oni są może nie tyle pojebani, co skrajnie nieprzewidujący, nieobliczalni i samolubni. Od jazdy środkowym pasem na autostradzie (prawy, wiadomo, jest dla kamperów, ciągników i innych pedałów, nawet jeśli akurat obowiązuje zakaz ruchu TIRów), przez nieużywanie jakiejkolwiek sygnalizacji lub nadużywanie wszelkiej sygnalizacji, aż po parkowanie gdzie popadnie, ze środkiem ronda włącznie. Na północy to jeszcze jak cię mogę, ale to, co dzieje się na południe od Bolonii, to jest kurwa dramat.

> No, ale autor tej relacji to zrobil...

Tak jak trypel podejrzewam, że autor nie zamyślił ani jednej z opisanych rzeczy.

> Ograniczenia predkosci w Austrii nie sa
                      > debilne.....

Są, już kiedyś tłumaczyłem. Ograniczenie do 120 za chwilę tunelik i ograniczenie do 100, za chwilę wyjazd i znowu 120, za chwilę następny tunelik i znów 100 i tak co kilometr. Autostrada Innsbruck-Kufstein na całym odcinku limit stówa, choć wcześniej z Brenner możesz grzać nawet 130.

> Tam, gdzie sa roboty drogowe, to jest 80 i tu
                      > sa pulapki, bo stawiaja radar i cyka fotki....

Się naziolskie chujki wycwaniły, bo często stawiają dwa radary i robią pomiar odcinkowy.
                      • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:57
                        A tam na południe od Bolonii
                        Jakby mi się tak kiedys chciało kamerkę zakupić to by wislok zobaczył ze ta jazda 50 w zabudowanym we wloszech (polnocnych) to tylko w jego wyobraźni. Jak za bardo wkurzę kogoś za mną jazda 55-60 to potrafi mnie wyprzedzić na światłach, na skrzyżowaniu, na rondzie też jak szerokie
                        Jak zjeżdżam z autostrady do tamtego domu to mówię żonie ze przechodzę w Italian Mode, tzn nie staje na stopie, nie używam migacza ale wciąż trzymam się ograniczen. Kurde jakoś nie mogę grzać tak jak oni
                      • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:08
                        Ja tego dramatu w Italii nie zauwazylem, nie bylem ponizej Rzymu, ale powyzej jest OK

No, zdarzaja sie czasami swiry, ale przy Czechach to jest znikoma ilosc.....

Naprawde znikoma....

W obszarze zabudowanym ( miasta i wioski ) jest tyle tych pomaranczowych go.ien, ze tylko debil je ignouje....

Italiano jezdza WZOROWO w obszarze zabudowanym ze strachu prrzed tami pomaranczowymi radarami...

Co do Austrii
                        to nie ma czego takiego jak tunelik 120 i potem 100, i tak dalej...

W tunelach jest 100, czasem 80, poza tunelami 130

Nie ma wiecej w tunelach jak 100...

Od Kufstein do Innsbrucku jest 100 i tam najwyzek jada ludzie 110 na liczniku, radarow w 3 dupska.....

Chodzi o ochrone srodowiska, smiech na sali.....

Ale jak sa radary, to tylko glupek to ignoruje
                        • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:10
                          Cyt "
                          Italiano jezdza WZOROWO w obszarze zabudowanym ze strachu prrzed tami pomaranczowymi radarami..."

Dodaj że pizzerie są otwarte cały dzien
                          • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:13
                            Dziwnym trafem NIKT z Italiano nie jesdzie powyzej 600 w obszraze zabudowanym

No, ale kto komu zabrania pisac bajki
                            • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:14
                              mialo byc 50
                            • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:16
                              Chyba tylko w Monachium bo raczej nie we Włoszech
                            • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:19
                              > Dziwnym trafem NIKT z Italiano nie jesdzie
                              > powyzej 600 w obszraze zabudowanym

Jesteś pewien, że byłeś kiedyś w ogóle we Włoszech?
                              • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:27
                                Powyzej 50, poza tym, sie zgadza
                        • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:29
                          > W obszarze zabudowanym ( miasta i wioski )
                          > jest tyle tych pomaranczowych go.ien, ze tylko
                          > debil je ignouje..

Lokalsi dobrze wiedzą, gdzie te skrzynki stoją i zwalniają tylko tam. Google Maps też pokazuje dość dokładnie ich rozmieszczenie. Poza tym połowa tych fotoradarów nie działa i miejscowi też dobrze wiedzą, która to połowa. Poza tym Włosi mają w prawie jeszcze krótszy okres przedawnienia mandatu z radaru niż w. Polsce (tylko to się inaczej liczy: od popełnienia wykroczenia do jego stwierdzenia przez służbę obsługującą fotoradar - muszą się uwinąć z wysłaniem w 90 dni, a często się nie wyrabiają po prostu). Do tego są niby systemy pomiaru odcinkowego typu Tutor na autostradach, ale raz, że nie uwzględniają one ograniczeń czasowych (z powodu robót czy choćby deszczu, przy którym można jechać max 110),a dwa, że nie wiem, czy w ogóle coś uwzględniają, bo sam jeżdżę pod korek (140 na tempomacie), a i tak co chwilę ktoś mnie wyprzedza - no nie ma siły, żeby prawidlowo działający system tego nie wyłapał.

Tak że, krótko mówiąc, nie ucz ojca dzieci robić.
                          • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:41
                            Krotko mowiac WSZYSCY w obszarze zabudowanym w Italii jada jak PRZEDSZKOLAKI

Poza obszarem zabudowanym, gdzie tego pomaranczowego go.na nie ma, to juz niektorzy dziczeja...

To sa fakty

• vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:49
                              > Krotko mowiac WSZYSCY w obszarze
                              > zabudowanym w Italii jada jak
                              > PRZEDSZKOLAKI

Krótko mówiąc - bredzisz. Choćby z samego faktu, że przedszkolaki nie jeżdżą. Jedyny powód , dla którego wydaje ci się, że Włosi trzymają się przepisowej prędkości w obszarze zabudowanym jest taki, że duży ruch w połączeniu z ukształtowaniem samych dróg (zakręty, ronda, zwężenia etc.) uniemożliwia w wielu miejscach szybszą jazdę. Ale daj Makaroniarzowi kawałek pustej prostej, a zobaczysz, jak przestrzegają prędkości. Najlepiej dorzuć jeszcze jakiegoś typa na Suzuki Burgmanie 650 czy coś w ten deseń.
                              • wislok1 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 22:36
                                Taa, jasne
                              • waga173 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 23:56
                                vogon.jeltz napisał:

> Ale daj Makaroniarzowi kawałek pustej prostej, a zobaczysz, jak
                                > przestrzegają prędkości.

Chyba Makaroniarze sie nie myja w zakamarkach ciala i dorabiaja sie grzybucy obrebnej pachwin objawiajacej sie swedzeniem jajec. Chyba nie tylko oni, bo co rusz to widze na drodze jakiegos co mi sie wydaje ze niby za kierownica ale jaja go swedza i to niezle. Byl przypadek ze kapitan AlItalia dotkniety grzybica pachwin kolujac do pasa startowego wyprzedzil po trawie dwa samoloty w kolejce przed nim.
                            • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:49
                              Zgadza się jak przedszkolaki
                              Bałagan i każdy robi co chce
                              I to są fakty znane każdemu kto naprawdę był we wloszech
                          • schweppes1 Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 01:00
                            Czy te odcinkowe Tutory we Włoszech w ogóle działają? A jeśli działają, to czy współpracują z Polską? Przejechałem w okresie 2012-2015 kilka tysięcy km po włoskich autostradach mając z przyzwyczajenia z Polski 170 na tempomacie i dopiero kilka lat później dowiedziałem się, że ciągle mijałem te pomiary. Mijałem dziesiątki razy ten znak na całą szerokość jezdni z napisem "controllo della velocita con sistema Tutor". 0 mandatów.

Co do żółtych fotoradarów na północy, to faktycznie sporo ich w miasteczkach i raczej Włosi w tamtych regionach jeżdżą tak jak zwykle też mówią - po niemiecku.
                            • vogon.jeltz Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 11:41
                              > Czy te odcinkowe Tutory we Włoszech w ogóle działają?

No właśnie sam nie jestem pewien. Na pewno mają jakąś tolerancję, bo jeżdżę często na granicy albo ciut powyżej i nigdy nic mi nie przyszło, a przemierzam tymi autostradami grube parę tysięcy rocznie.

> A jeśli działają, to czy współpracują z Polską?

Być może współpracują. Tak ogólnie jakaś tam współpraca jest, bo jak miałem jeszcze auto na polskich tablicach, to raz przyszedł mi na mój ostatni polski adres mandat za jakieś niewielkie przekroczenie rzędu 20 km/h (ale nie z Tutora). Tyle, że był już przedawniony, więc im odpisałem grzecznie, żeby się oddzwonkowali i więcej od nich nie usłyszałem.

Mam natomiast podejrzenie graniczące z pewnością, że nie ze wszystkimi krajami ta współpraca jest. I np. ze Szwajcarią nie ma. Bo jak widzę wypasionego SUV-a grzejącago pod 2 paki, to w połowie przypadków jest to Szwajcar.

Ogólnie wydaje mi się, że te Tutory to jest trochę żeby straszyć klientów. I w sumie dobrze, bo gdyby do chaosu, jaki generują na autostradzie, Włosi dołożyli jeszcze szybkość według uznania - to byłby armageddon.
                            • wislok1 Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 19:15
                              Te odcinkowe zapewne nie dziajaja, ale te POMARANCZOWE fotoradary dzialaja jak najbardziej....

I Italiano wysylaja regularnie mandaty do DE
                  • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:31
                    Jak sie domyślasz my kochamy wlochy i jakby nawet jutro zakazali latać (co pewnie kiedys nastapi) to nam do szczęścia wystarczy Carnia.
                    Ale bądźmy szczerzy - wloska organizacja nie jest idealna.
                    Autostrady. Jak ostatnio mi połknęło bilet na zjeździe na Carnie ok 3 w nocy to stałem z 15 min czekając aż ktoś odbierze dzwonek. Ale jak już odebrał to jak zacząłem po angielsku to po prostu otworzył bramkę zdalnie:)
                    Remonty na drogach trwają dłużej niż we Wrocławiu, mój urzad jest teoretycznie czynny chyba 3 x w tygodniu po 2 h. W praktyce trzeba polować na babkę (Sabrine :)) żeby cokolwiek się dowiedzieć. A i tak uwielbiam to miejsce
    • marekggg Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 20:38
      jak ktos jest debilem - no coz.
      • hrasier_2 Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:14
        E tam. 5 lat to odsiedzi jednym pół dupkiem, a jak sędzia będzie łaskawy to może mniej. Na spłatę weźmie pożyczkę od Bociana i gitara.
    • qqbek Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:26
      Wynik godny podziwu.
      Dostanie góra dwa lata w zawiasach, kilkuletni zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych i będzie nadal jeździł.
      Gorzej z grzywną, bo tę ściąga teraz skarbówka.
      • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 21:50
        Ale punktami się będzie do końca życia chwalił bo żaden kurs tego nie zdejmie
        • qqbek Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 22:26
          trypel napisał:

> Ale punktami się będzie do końca życia chwalił bo żaden kurs tego nie zdejmie

Jak będzie nadal zapierdalał naćpany na motocyklu (a zakładam, że tak będzie), to zbyt długo chwalić się też nie będzie mógł.
          Może na moto nie jeżdżę, ale jeżdżę sporo na rowerze i wiem, że jak na jednośladzie nie myślisz za innych, to nie ma takiej opcji, żeby oni myśleli chociaż za siebie. W minionym tygodniu zrobiłem ze stówę po drogach publicznych, bardzo zachowawczo (bo z młodą) i pomimo tego, że rowerzystów tam od zajebania, to stwierdzam, że niektórzy nadal o tym nie pamiętają. Inna sprawa, że naprawdę groźną sytuację miałem w Zafirze (którą przez cały pobyt ruszyłem może dwa, albo trzy razy - nie po to się jeździ na Roztocze, żeby samochodem jeździć). Jakiemuś napaleńcowi z czerwonego Megane zachciało się (poza zabudowanym, ale z ograniczeniem do 70) wyprzedzić trójkę rowerzystów. Tak się do tego zabrał, że gdyby nie moje nagłe hamowanie (z 67 do poniżej 30 - sprawdziłem na nagraniu z kamerki), to albo by się czołowo we mnie wpierdolił, albo tych rowerzystów pozabijał wracając na swój pas.
          • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 22:31
            Prawda
            Że trzeba mieć oczy dookoła głowy i refleks mocno powyżej przeciętnej. Zwłaszcza odkąd wprowadzili dla wszystkich obowiązek jazdy na światłach.
            Dlatego już jeżdżę mocno spokojniej niż 10 lat temu
            • qqbek Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 22:40
              Pierwsze - mijam pacana (odczyt GPS jeszcze się nie zaktualizował) drugie - już po minięciu pacana (jak zacząłem znów przyspieszać).
              • qqbek Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 22:53
                A tak przy okazji - widzisz trzeciego rowerzystę? Nie? Jest za Megane... ledwie się zmieścił.
                • trypel Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 23:42
                  Pewnie był szczupły i jechal Na wąskich oponach
                  To się jakoś zmieścił
                  • qqbek Re: 610 punktów karnych 29.07.24, 23:56
                    trypel napisał:

> Pewnie był szczupły i jechal Na wąskich oponach
                    > To się jakoś zmieścił
                    >

Gdybym nie hamował, to byłoby naprawdę niewesoło. Uciekać nie było jak, bo zarośla aż po jezdnię (koordynaty masz na screenach - wjazd do Zwierzyńca, gminną, od strony Józefowa). Walnąłem dwa razy długimi jak zaczynał ten manewr, bo widziałem, że się nie wyrobi, ale żadnego wrażenia to na nim nie zrobiło. Po prostu pojechał "na pałę", decydując się albo pozabijać rowerzystów, albo zabić siebie (tona osiemset Zafiry, plus ja, żona i dwoje dzieci, to wychodzi dwie tony - przypierdoliłby jak w ścianę tym Megane).
                    • hrasier_2 Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 09:47
                      Nie byś był sobą, gdybyś nie dołączył swojej historii ubarwionej na kolorowo. Czasami to cię podziwiam. Powinieneś prowadzić takie watki na Youtube. Miałbyś oglądalność.
                      • qqbek Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 10:40
                        hrasier_2 napisał:

> Nie byś był sobą, gdybyś nie dołączył swojej historii ubarwionej na kolorowo.
                        > Czasami to cię podziwiam. Powinieneś prowadzić takie watki na Youtube. Miałbyś
                        > oglądalność.

To nie "ubarwianie", tylko czystej wody bandytyzm drogowy.
                        Gdyby nie fakt, że mam świadomość, że potem by mnie czekały wycieczki na Policję w Zwierzyńcu (albo Zamościu), to bym to zgłosił na stop agresji.

No, ale skoro tak jeździsz i pochwalasz, to nie mam uwag.
                      • tbernard Re: 610 punktów karnych 30.07.24, 14:00
                        hrasier_2 napisał:

> Nie byś był sobą, gdybyś nie dołączył swojej historii ubarwionej na kolorowo.

W dzisiejszych czasach większość kamer jest kolorowa. Nie sądzę aby nagrywał to kamerą czarno-białą aby potem ubarwiać na kolorowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka