Dodaj do ulubionych

Wygląda to przerażająco

30.11.24, 15:27
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,31506929,koszmarne-potracenie-szesciolatki-w-zninie-80-letni-kierowca.html#do_w=46&do_v=1118&do_st=RS&do_sid=1016&do_a=1016&s=BoxNewsImg4&do_upid=1118_ti&do_utid=31506929&do_uvid=1732961243114
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Wygląda to przerażająco 30.11.24, 16:53
      Do szpitala to powinna byc zabrana "osoba dorosla" opiekujaca sie dzieckiem. Psychiatrycznego.
    • trypel Re: Wygląda to przerażająco 01.12.24, 08:51
      W tym przypadku, na podstawie innego twojego wątku
      forum.gazeta.pl/forum/w,20,178303979,178303979,Czyja_wina_.html można uczciwie napisać że obie strony są winne. Na pewno kierowca bardziej ale baba wlazaca na pasy bez 100% pewności że auto się zatrzyma może sobie ryzykować swoim życiem ale nie powinna dziecka
      • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 01.12.24, 09:27
        Pewnie, że "winna". Pierwszeństwo, pierwszeństwem, ale co mi po nim w takich sytuacjach.

Dlatego jak migają żółte a jestem na głównej, to sprawdzam, czy inni też wiedza, że to ja mogę a oni nie.

Za wolny przejazd przez ruchliwe skrzyżowanie czy postanie 10 s przed wejściem na pasy jeszcze mandatów nie dają.

A wczoraj tu na mnie trąbili (Ci z tyłu): www.google.pl/maps/@50.2751387,19.0238745,3a,65.1y,281.52h,88.85t/data=!3m7!1e1!3m5!1sONvC7BHObl93MGPm1y-P8A!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D1.146342055062874%26panoid%3DONvC7BHObl93MGPm1y-P8A%26yaw%3D281.5210705924401!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MTEyNC4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

90% kierowców wyjeżdżając z tej stacji jedzie prosto i w lewo... A ja chciałem na lewy pas, ale żeby dojechać do świateł i w lewo.

No i jako to tak stać... Jak na prawym pusto to mam jechać (tyle, że na lewym auta stały, wiec nie miałem gdzie wjechać).

Ludzie u nas strasznie niecierpliwe i jak znaki im przeszkadzają to ignroują.

Swoją drogą fajne ceny na pylonie 😱
    • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 20:10
      Ten dziadek w wieku 80 lat jechal strasznie szybko i do tego byl slepy, bo nie zauwazyl matki z dzieckiem i auta, co sie zatrzymalo przed pasami , zeby matke z dzieckiem przepuscic...

Ciekawe, czy te dziadek w wieku 80 lat cokolwiek kojarzyl ?
      Mysle, ze ze kompletnie nie i zabranie mu dozywotnie prawa jazdy to oczywistosc

CO do matki, to tak byla zajeta dzieckiem, ze sie nie popatrzyla na lewo i prawo...
      I potem bek...
      Zanujace zachowanie...
      Szkoda dziecka
      • waga173 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 20:27
        Moze ten dziadek co nic nie kojarzy to mlodszy brat Bidena?
        A ta kobita jakas bitna. Zamiast leciec udzielic pomocy dziecku chciala przypierdolic dziadkowi. A ne sobie.
        • jeepster Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 20:32
          Biden i tak ma przechlapane, bo jako były prezydent i były vice-prezydent nie może prowadzić samochodu po drogach publicznych. Ever.
          • trypel Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 20:55
            On to w ogóle ma przechlapane.
            Syn przestępca a on go jeszcze ułaskawić musiał. Bo jakby nie to by potem zona do końca życia mu wypominała ze mógł a nie ułaskawił
            • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 21:08
              Ulaskawil go, bo syn prezydenta nie moze jego zdaniem isc do pierdla...

Syn Bidena to jest plotka, kolo nie ma zadnego znaczenia, nie ma nic wspolnego z powazna polityka..

Lepszy numer byl z Nixonem, bo jego najlepszy kolo Ford go ulaskawil ....

I cale dochodzenie, kilka lat, sledztwo grozace Nixonowi pierdlem na BARDZO dlugie lata, wszystko poszlo w piz...

I cala afera Watergate sie rozeszla po kosciach...
              • trypel Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 21:15
                Ale złamał obietnice ze go nie ułaskawi. Skłamał ujmując sprawę prosto
                Ale widać lepiej narazić się wyborcom niż rodzinie
                • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 22:53
                  Zdecydowanie lepiej
                  • hrasier_2 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 23:21
                    wislok1 napisał:

> Zdecydowanie lepiej
                    I gitara. Każdy ojciec by to zrobił. A mieli tu niektórzy pretensje do prezydenta Dudy, że ułaskawia przestępców 😁
                    • jeepster Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 23:33
                      Czyli uważasz, że prezydent Duda to ojciec wszystkich przestępców, których ułaskawił? Twoja logika mnie przeraża.
                      • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 00:53
                        > Czyli uważasz, że prezydent Duda to ojciec
                        > wszystkich przestępców, których ułaskawił?

Pewnie zwracają się do niego z włoska: padre.
                      • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 06:23
                        jeepster napisał(a):

> Czyli uważasz, że prezydent Duda to ojciec wszystkich przestępców, których ułas
                        > kawił? Twoja logika mnie przeraża.

Mistrzowski komentarz :D
                    • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 08:17
                      hrasier_2 napisał:

> wislok1 napisał:
                      >
                      > > Zdecydowanie lepiej
                      > I gitara. Każdy ojciec by to zrobił. A mieli tu niektórzy pretensje do prezyden
                      > ta Dudy, że ułaskawia przestępców 😁

Czyli jak ktoś dostanie mandat za zbyt szybką jazdę, to może napisać list do Dudy a ten wtedy mandat anuluje?
                    • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 19:04
                      Syn to wyjatek
                • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 00:51
                  > Skłamał ujmując sprawę prosto

Trump kłamie CAŁY KURWA CZAS. Jakoś nie wydaje się, by ci to przeszkadzało.

> Ale widać lepiej narazić się wyborcom niż rodzinie

Przecież Biden już w żadnych wyborach startował nie będzie, więc nikomu się nie naraził.
                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 06:32
                    Rozumiem skąd się wzięła hiperbola w twojej wypowiedzi ale sam jestem zszokowany ze najświętszy że świętych pochodzi z przestępczej rodziny i mimo składanych deklaracji ze tego nie zrobi jednak okłamał wszystkich i syna ułaskawi.
                    Co stawia pod dużym znakiem zapytania inne jego działania.
                    • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:05
                      > jestem zszokowany ze najświętszy że świętych pochodzi z przestępczej rodziny

Nie wislokuj.

> mimo składanych deklaracji ze tego nie zrobi
                      > jednak okłamał wszystkich i syna ułaskawi.

Jak polityk sklada obietnicę swoim wyborcom (na przykład że Uczyni Amerykę Wielką Znów) której później nie dotrzyma (bo wiadomo, że nie dotrzyma), to chyba jest to większy kaliber niż ulaskawienie jakiegoś ćpunka.
                      • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:12
                        Myślałem że nikt nie zauwazy. :D

A chciałem pociągnąć dalej że jak się ma przestepce w rodzinie to jakby samemu się było przestępca :)

A co do drugiej części to poczekajmy i dajmy szanse. Ten już swoją miał. Dla mnie zmiana jest lepsza od stagnacji. Nawet mocno niepewna zmiana
                        • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:20
                          > A chciałem pociągnąć dalej że jak się ma
                          > przestepce w rodzinie to jakby samemu się
                          > było przestępca :)

Ale to grzechy ojców przechodzą na synów, nie odwrotnie. Nawet Święta Księga o tym mówi.

> A co do drugiej części to poczekajmy i dajmy
                          > szanse. Ten już swoją miał.

Jak by nie patrzeć, Trump też już miał. Coś z tego wyszło? No raczej nie bałdzo.
                          • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:23
                            To pomyśl jakie grzechy ukrywa ojciec że aż tak na syna przeszło:)

Na razie widzisz jeszcze nie został zaprzysiężony a już jest lepiej. Ile się zaczęło dziać.
                            • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:35
                              > To pomyśl jakie grzechy ukrywa ojciec że aż tak na syna przeszło

To już zbyt daleko idące domniemanie. Kiedyś ten łańcuszek wstecz musi się skończyć, musi być ten pierwszy ojciec, który nagrzeszy, podczas gdy jego ojciec był bez winy. Inaczej w jaskiniach nie siedziałby homo erectus, tylko sam diabeł.

> Na razie widzisz jeszcze nie został zaprzysiężony a już jest lepiej. Ile się zaczęło dziać.

Etam dziać. Bo bitcoin urósł? Urósł - to spadnie. Jeśli już coś, to wszyscy po prostu szykują się na najgorsze.
                              • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:40
                                Ja mam w dupie bitcoina
                                Np skończyła się ukraińska kroplówka a zaczęło leczenie (czyli zgoda na szersze użycie uzbrojenia dostarczanego) chyba nie jesteś aż tak naiwny żeby myśleć że jakby trump nie wygrał to też by się tak stało.
                                Nagle Europa się budzi, patrzy że ma rękę w nocniku i zaczyna myśleć o zbrojeniach.
                                Nagle zaczyna się krytykować fit55
                                Dla mnie super.
                                A jeszcze do stycznia daleko.
                                Aha i bardzo dobrze ze się wszyscy szykują na najgorsze. To dużo lepsze rozwiązanie niż zaklinanie rzeczywistości że będzie dobrze i w razie czego stany pomogą.
                                • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:55
                                  > Np skończyła się ukraińska kroplówka a zaczęło leczenie (czyli zgoda na szersze
                                  > użycie uzbrojenia dostarczanego) chyba nie jesteś aż tak naiwny żeby myśleć że
                                  > jakby trump nie wygrał to też by się tak stało.
                                  > Nagle Europa się budzi, patrzy że ma rękę w nocniku i zaczyna myśleć o
                                  > zbrojeniach.

Hm, zastanawia mnie, z którym słowem w zdaniu "wszyscy szykują sie na najgorsze" polemizujesz? Jasne, że te zmiany są na plus, ale z reguły tak jest, że szykując się na najgorsze dokonujemy pozytywnych zmian.
                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 11:05
                                    Bingo. Właśnie o to Vogon chodzi. Dzięki wyborowi Trumpa, Europa dostala takiego kopa s jaja że wreszcie zaczyna się budzić i działać. I zaczyna dokonywać pozytywnych zmian. Co nie zaszłoby jakby wygrała Kamala. Wtedy byłoby utrzymywanie status quo i powolne zanurzanie się w nocniku
                                    Wiec skoro Ty też widzisz te pozytywne zmiany to niby dlaczego wybór trumpa jest zły?
                                    :)
                                    • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 11:09
                                      > Wiec skoro Ty też widzisz te pozytywne zmiany to niby dlaczego wybór trumpa
                                      > jest zły? :)

Bo jest niestety duża szansa, że najgorsze, na które się szykujemy, się zrealizuje.
                                      • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 11:14
                                        Byłaby dokladnie taka sama. Tylko może przesunięta o jakiś czas. A tak mamy szansę na to że Europa się obudzi.
                                        Codziennie czytam RIA i takiego wysypu artykułów szkalujących stany jak od wyboru trumpa nie widziałem od 3 lat. A ponieważ wszystkie pisane są na zamówienie (jak i połowa komentarzy pod nimi) to wbrew pozorom ruscy teraz panikują bardziej niż przedtem za bajdenowej ukraińskiej kroplówki.
                                        • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 11:36
                                          > Byłaby dokladnie taka sama. Tylko może przesunięta o jakiś czas.
                                          > A tak mamy szansę na to że Europa się obudzi.

Nie wiem, czy taka sama. A nawet gdyby, to ewentualne oddanie połowy UA sowietom, rozwalenie NATO, zwiększenie spalania paliw kopalnych czy pełnoskalowa wojna z Chinami nie jest raczej w naszym interesie i jeśli miałoby nastąpić, to lepiej później niż wcześniej.

> wbrew pozorom ruscy teraz panikują bardziej niż przedtem za bajdenowej
                                          > ukraińskiej kroplówki

To mnie dziwi, bo Trump naprawdę może chcieć zakończyć tę wojnę "w 24h" wymuszając na Zełenskim kapitulację. No ale Ruscy nie zachowują się racjonalnie.
                                          • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 12:42
                                            Mnie to nie dziwi zupełnie. Jakby wygrała Kamala to najgorsze co mogłoby ruskich spotkać to wysyłanie wyrazów oburzenia i utrzymywanie sankcji omijanych skrzętnie przez zarejestrowane szybko firmy w kazachstanach i innych tadzykistanach.
                                            Teraz czują się niepewnie bo wiedzą że trump jest nieprzewidywalny. A to im rozwala wszystko.
                                            • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 14:02
                                              trypel napisał:

> Mnie to nie dziwi zupełnie. Jakby wygrała Kamala to najgorsze co mogłoby ruskic
                                              > h spotkać to wysyłanie wyrazów oburzenia i utrzymywanie sankcji omijanych skrzę
                                              > tnie przez zarejestrowane szybko firmy w kazachstanach i innych tadzykistanach.
                                              > Teraz czują się niepewnie bo wiedzą że trump jest nieprzewidywalny. A to im roz
                                              > wala wszystko.

Ale jakie wszystko?
                                              I tak konkretniej niby co do powodów paniki bym prosił (bo ja nie wiem czy to nie jest teatrzyk).

Koniec wojny w 24h... co w tym złego dla ruskich?

Ukraina traci okupowane tereny, do NATO nie wchodzi i nie wejdzie, ruskie maja czas na odbudowanie sił i za czas X zajęcie reszty.
                                              Na ich miejscu starałbym się to zrobić jeszcze za prezydentury Trumpa, bo zdecydowanie da się za (przynajmniej ciche) przyzwolenie zrobić dla USA jako państwa (i Trumpa osobiście) jakiś dobry deal.

Ale może jakieś rzeczy pomijam...?
                                              • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 14:09
                                                Pomijasz ważna rzecz. Mimo pewnie dorosłego peselu patrzysz na to co mówią a nie na to robią.
                                                Ty zakładasz ze trump odda wszystko byle zakończyć. Ja nie. Natomiast bazując na tym co widziałem przez 3 lata byłem pewien że po wygranej Kamali będzie dalej kroplówka przez kolejne 4 lata. I nic się nie zmieni bo to w sumie biznesowo fajna sytuacja była
                                                Oczywiście że panika to teatrzyk ale jak się czyta przez 3 lata to widać górki i dołki. Takiej górki nie było nigdy.
                                                • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 07:16
                                                  trypel napisał:

> Pomijasz ważna rzecz. Mimo pewnie dorosłego peselu patrzysz na to co mówią a ni
                                                  > e na to robią.

A co robią???

> Ty zakładasz ze trump odda wszystko byle zakończyć. Ja nie.

Zakładam, że zrobi to co mówi.

ERGO, jak UKR sie nie zgodzi to złamanego naboja i $ od USA nie dostanie.

"Pokój" opisany w wizji Trumpa & company przed wyborami to tylko danie oddechu ruskim.

Gwarancje pokojowe to UKR już miała nie wiem czy pamietasz.... warte były tyle co papier na którym je spisano.

> Natomiast bazując n
                                                  > a tym co widziałem przez 3 lata byłem pewien że po wygranej Kamali będzie dalej
                                                  > kroplówka przez kolejne 4 lata.

Tylko, że ja nigdzie nie chwale demokratów w tym zakresie. Stwierdzam tylko, że TAKIE JAK PREZENTOWANE podejscie do tematu Trumpa to woda na ich młyn a nie powód do przerażenia.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 07:57
                                                    "Zakładam, że zrobi to co mówi."

Znasz takiego polityka?
                                                    Może to był sen..

No wiec widzę (też możesz sobie zajrzeć na ruskie strony) jaka jest narracja i że nie ma to nic wspólnego z tym że będzie fajnie bo trump.
                                                    Ja wiem ze Europa chciałaby walczyć do ostatniego ukrainca ale czy oni tego chcą. Bo na razie to na stronach ukraińskich jest wiecej nadziei związanej z trumpem niż nam się wydaje
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 08:32
                                                    trypel napisał:

> "Zakładam, że zrobi to co mówi."
                                                    >
                                                    > Znasz takiego polityka?

Duda, Kaczyński, Morawiecki, Czarnek 😍😍😍😍😍 - wymieniać dalej? 🤣

> No wiec widzę (też możesz sobie zajrzeć na ruskie strony) jaka jest narracja i
                                                    > że nie ma to nic wspólnego z tym że będzie fajnie bo trump.

No i właśnie sie zastanawiam - why (a Ty nie mówisz)?

Mój wniosek na podstawie obserwacji jest taki, że bardzo im to pasuje, ale nie chcą zapeszyć i pokazać, że tak naprawdę się cieszą (pomimo, że się cieszą).
                                                    Dzięki temu trudniej argumentować (choć jest to w zakresie zarysowanych planów zgodne z rzeczywistością), że Trump działa na ich korzyść.

Tak jak pisałem, dla mnie to teatr bo realnie już się nie mogą doczekać tego pokoju NA TAKICH WARUNKACH.

> Ja wiem ze Europa chciałaby walczyć do ostatniego ukrainca ale czy oni tego chc
                                                    > ą. Bo na razie to na stronach ukraińskich jest wiecej nadziei związanej z trump
                                                    > em niż nam się wydaje

Nie wiem czy tego by chciała Europa... wiem, że Ukraińcy są zmęczeni wojna, coraz słabsi i to co mogli wygrać to zachód (właśnie przez te kroplówkę i niezdecydowanie) skutecznie im utrudnił.

Myśle, że patrzą też na syt realnie. Tzn. pokój musi się wydarzyć, bo kroplówka ich jako narodu i kraju nie uratuje.
                                                    Będą musieli się zgodzić na ustępstwa i przynajmniej czasową (tu okno jest duże) utrate kontroli nad tymi ziemiami, ale...

(i tu imho jest pies pogrzebany) wszystko będzie zależeć do tego jakie REALNE gwarancje bezpieczeństwa uzyskają... a z tym będzie kosmiczny problem, bo:

- ruskie za cholerę się nie zgodzą na przyjęcie nieokupowanej części do NATO
                                                    - ruskie za cholerę się nie zgodzą na zachodnie wojska (nawet bez przyjęcia tej części do NATO) na terenie Ukrainy
                                                    - amerykanie tam nie wyślą swojego wojska
                                                    - Europa też nie wyśle tam swoich żołnierzy (krzyk jaki by się podniósł ze strony partii prorosyjskich w Europie i napędzonego tym społeczeństwa byłby straszliwy) - ruskie w to od lat inwestowali, żeby taka opcja w grę nie weszła (więc i u nas to będzie gra na wzmocnienie wew podziałów)
                                                    - bez REALNYCH gwarancji bezpieczeństwa taki "pokój" (a właściwie danie oddechu ruskim przed kolejną fazą eksterminacji i zajmowania Ukrainy) jest niesprzedawalny ludziom, którzy już tyle wycierpieli. Efekt to znów całkowicie niestabilna, podzielona wywnętrzenie reszta Ukrainy

Ergo, wszystko w tej opcji działa na korzyść ruskich i nie widzę nic co by ich bolało.... szczególnie długoterminowo.

Dla mnie jedyna sensowna opcja to:

- najpierw dozbrojenie Ukrainy - takie zdecydowane, które miałoby wpływ na syt na froncie
                                                    - wypchniecie ruskich (takie widoczne i odczuwalne) z przynajmniej części okupywanych terenów
                                                    - wtedy dopiero podjęcie rozmów - bo ruskie nie będą mogły tak łatwo dyktować warunków korzystnych jedynie dla siebie

- dalsze (niestety kosztowne) dozbrajanie Ukrainy jeśli to samo będzie robić (a nic nie wskazuje by Putin miał inną drogę gospodarczo i politycznie) robić rosja. By za 3 - 5 lat jesli znów coś się zacznie było jasne, że koszt dla ruskich będzie jeszcze większy niż teraz (i dla kogokolwiek kto kiedyś zastąpi Putnia - a może będzie jeszcze bardziej imperialny - będzie to jasne, że... ani kroku dalej).

Ale to opcja praktycznie niewykonalna. Ruskie maja tu (EU) i w USA na tyle duże wpływy, ze podatnicy tego nie łykną bez krzyku... (Bo przecież do nas jeszcze nie strzelają).
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 09:21
                                                    Ja mogę dopisać do twojej listy bardziej międzynarodowo- Biden :D

Ruscy wiedzą że aktualne wladze są słabe i nic im nie zrobią. A tu nagle pojawią się element niepewności w postaci trumpa. Chwila od wyboru i już ukraincy mogą dalej strzelać rakietami. Myślisz że tego nie zauważyli?
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 09:55
                                                    trypel napisał:

> Ruscy wiedzą że aktualne wladze są słabe i nic im nie zrobią. A tu nagle pojawi
                                                    > ą się element niepewności w postaci trumpa. Chwila od wyboru i już ukraincy mog
                                                    > ą dalej strzelać rakietami. Myślisz że tego nie zauważyli?

Myślę, że to iluzja i sam w to nie wierzysz.

Jaka niepewność???
                                                    Toż Trump zapowiedział jak pokój będzie wyglądać, a ma wyglądać dokładnie tak jak pasuje ruskim.
                                                    To z czego tu być niezadowolonym?

Zamrożenie konfliktu na obecnym etapie, USA przestają płacić/dozbrajać/wspomagać, Europa niech se sama tej granicy między nimi pilnuje.

Co tu jest źle dla ruskich????
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 10:04
                                                    Ale w co nie wierze?
                                                    Zobaczymy
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:13
                                                    trypel napisał:

> Ale w co nie wierze?
                                                    > Zobaczymy

W to, że to zmiana przez która ruskie sraja w gacie.

Nadal nie wiem (a o to pytam) na czym opierasz swoj optymizm w zakresie rozwoju sytuacji i niby wg jakiego scenariusza.

Co wg Ciebie sprawia, ze ruskie sie boja i czego niby. Bo ja niekorzystnego dla nich rozwoju wypadków za cholerę nie widze.
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 11:38
                                                    > na stronach ukraińskich jest wiecej nadziei związanej z trumpem niż nam się wydaje

Pokładanie nadziei w polityku ma mniej więcej tyle samo sensu, co wiara w jego obietnice wyborcze. Szczególnie w przypadku kogoś takiego jak DT.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 11:54
                                                    Nadziei na szybkie zakończenie wojny
                                                    My w ogóle jesteśmy spaczeni nieco naszym punktem widzenia. I usiłujemy innych przekonać że dla WSZYSTKICH będzie lepiej tak jak MY chcemy.
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 11:57
                                                    > My w ogóle jesteśmy spaczeni nieco naszym punktem widzenia. I usiłujemy
                                                    > innych przekonać że dla WSZYSTKICH będzie lepiej tak jak MY chcemy.

No cóż, osiągnęliśmy taki poziom cywilizacyjny, że to do nas inni walą drzwiami i oknami, nie odwrotnie. Czyli coś tam jednak wiemy w temacie "jak zrobić, żeby było lepiej".
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:05
                                                    No to popacz na Gruzję
                                                    Usiłujemy się teraz obrażać ze wybrali ruskich a gospodarczo im jest lepiej z ruskimi niż z UE. Ale my tego nie akceptujemy
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:12
                                                    > No to popacz na Gruzję
                                                    > Usiłujemy się teraz obrażać ze wybrali ruskich a gospodarczo im jest lepiej z ruskimi

Gospodarczo nigdy i nikomu w historii nie było lepiej z Ruskimi. Plus to, że Rosja de facto oderwała od Gruzji dwa spore kawałki kraju.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:17
                                                    Niestety nie masz racji w tym przypadku
                                                    businessinsider.com.pl/gospodarka/gospodarka-gruzji-oto-dlaczego-rzad-wybral-rosje-zamiast-unii/6018z9v
                                                    Gruzja rozwija się dużo szybciej nie wcześniej. Ludzie to czują.
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:21
                                                    > Gruzja rozwija się dużo szybciej nie wcześniej. Ludzie to czują.

Artykuł za paywallem. Ale mniejsza z tym. Królestwo Polskie aka Kraj Przywiślański w XIX wieku też rozwijało się dużo szybciej niż wcześniej. Industrializacja szła pełną parą, budowano koleje itd. Ale jakoś nie wspominamy tego okresu jako złotego wieku, prawda?
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:25
                                                    Poza tym, odpowiedź na pytanie postawione w tytule artykułu nie brzmi "dlatego że gospodarka, głupku", tylko "dlatego, że Ruscy zainstalowali w Gruzji oligarchę, który majątku dorobił się na przełomie wieków w Rosji właśnie. A wiadomo, jak wtedy dorabiano sie majątków w Sowiecji.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:40
                                                    Dobra. Skoro ludzie są zadowoleni, dochody wzrastają, bezrobocie spada, gdp rośnie w tempie od dawna niewidzianym to trudno z tego zrezygnować. Prawda?
                                                    A co powiedzą historycy to rzecz inna zupełnie.
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 12:45
                                                    > Dobra. Skoro ludzie są zadowoleni, dochody wzrastają, bezrobocie spada,
                                                    > gdp rośnie w tempie od dawna niewidzianym to trudno z tego zrezygnować.
                                                    > Prawda?

Też nie rozumiem, co komu przeszkadzały zabory, skoro gospodarka miała się świetnie, PKB rosło w tempie niespotykanym w historii, a etniczni Polacy robili kariery w establishmencie politycznym i biznesowym wszystkich trzech imperiów.

> A co powiedzą historycy to rzecz inna zupełnie.

Ale jacy historycy? Przecież już ówcześnie żyjącym w Królestwie Polskim, mimo całego postępu, jaki się dokonywał, związek z Rosją, nazwijmy to, nieszczególnie odpowiadał.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:03
                                                    A Gruzinom odpowiada. Bo chyba nie jest aż tak naiwny ze wierzysz w "spontaniczne" protesty tych którym nie odpowiada?
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:06
                                                    > A Gruzinom odpowiada. Bo chyba nie jest aż tak naiwny ze wierzysz w
                                                    > "spontaniczne" protesty tych którym nie odpowiada?

Wierzę w takim samym stopniu jak wierzę w uczciwą wygraną w wyborach Bździny.
                                                  • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:14
                                                    Zresztą, Solidarność też była finansowana i wspierana przez CIA. Czy to wystarczy, żeby uznać protesty robotnicze w PRL za "niespontaniczne"? Najczęściej jest tak, że siły zewnętrzne mają swoje interesy i wywierają wpływ, zakulisowy or otherwise. W Gruzji Ruscy mają swój interes, a Zachód swój. Bardzo rzadko zdarza się, żeby niepokoje polityczne zaistniały samoistnie.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:20
                                                    I tu się zgadzamy
                                                  • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 14:36
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > A Gruzinom odpowiada. Bo chyba nie jest aż tak naiwny ze wierzysz w
                                                    > > "spontaniczne" protesty tych którym nie odpowiada?
                                                    >
                                                    > Wierzę w takim samym stopniu jak wierzę w uczciwą wygraną w wyborach Bździny.

Bigzaganiacza kacapy wyłączyły widząc, że tu już spalony, więc nakazali aktywować się kolejnemu śpiochowi. Takiemu co to "inteligentniej" potrafi manipulować. Ale cudów nie ma, zalatuje od niego onucami chociaż starał się długo i mocno perfumować.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 14:42
                                                    Piszesz o autorze artykułu z BI?
                                                    Jeśli fakty są niewygodne to należy je ignorować?
                                                  • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 14:55
                                                    trypel napisał:

> Piszesz o autorze artykułu z BI?
                                                    > Jeśli fakty są niewygodne to należy je ignorować?
                                                    >

Fakty które z kacapskich śmieci wygrzebujesz.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 15:00
                                                    Artykuł z BI? Może warto pomyśleć dlaczego UE kopnelo w dupe Gruzję?
                                                    Zły redaktor że takie świństwa pisze
                                                    Ukarac za mowę nienawiści powinniśmy
                                                  • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 20:30
                                                    trypel napisał:

> Artykuł z BI? Może warto pomyśleć dlaczego UE kopnelo w dupe Gruzję?
                                                    > Zły redaktor że takie świństwa pisze
                                                    > Ukarac za mowę nienawiści powinniśmy
                                                    >

UE tylko głośno powiedziało, o czym wszyscy wiedzą, że wybory sfałszowali kacapscy agenci w Gruzji. Potwierdzeniem tego jest protest. Ale dla kacapskiej agentury to pewnie CIA kazało ludziom protestować, tak jak swego czasu w Ukrainie i kacapy jak napadają to się tylko bronią.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 22:15
                                                    Naprawdę widzisz świat czarno białym?
                                                    Czy to tylko takie życzeniowe myślenie?
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:31
                                                    trypel napisał:

> No to popacz na Gruzję
                                                    > Usiłujemy się teraz obrażać ze wybrali ruskich a gospodarczo im jest lepiej z r
                                                    > uskimi niż z UE. Ale my tego nie akceptujemy

Po pierwsze... jak my? To my wychodzimy tam na ulice?

Po drugie - masz pewność, że faktycznie wybrali bez pomocy braci rosjan?

Po trzecie - to, że im handlowo "lepiej" nie wynika z dobroci ruskich tylko faktu, że zależności gospodarcze budowano (tylko przez 67 lat) od 1921 roku kiedy to w wyniku agresji Rosji radzieckiej na Demokratyczną Republikę Gruzji znaleźli się pod ich butem.

Trudno by takie zależności zniknęły ot tak...

A akurat Ty/My to dobrze wiemy jak się na współpracy i braterstwie z ruskimi wychodzi... Tak między bogiem a prawdą to nie znam ani jednego przykładu w którym to sie skończyło korzystnie dla jakiegoś narodu. Ba... to słabo dla samych rosjan wychodzi... Kolejni "carzy" (koronowani albo przez partię namaszczeni) żerują na rosjanach i tyle.

Więc skoro samym ruskim średnio, to trudno, żeby gorszym i mniejszym narodom było przy nich dobrze.
                                                  • trypel Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:40
                                                    Przeczytałeś?
                                                    Od 3 lat im idzie coraz lepiej. Nie od 1920
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 14:17
                                                    trypel napisał:

> Przeczytałeś?
                                                    > Od 3 lat im idzie coraz lepiej. Nie od 1920

No to coś słabo jak tylko od 3 lat, bo rynkiem zbytu nr 1 rosja jest dla Gruzji od ho, ho, ho... i jeszcze ciut ciut...

A pamiętasz dlaczego ruskie wkroczyły do Gruzji w 2008 r?

Swoja droga ciekawe czy dziś byliby na Ukrainie, gdyby wtedy zachód nie olał sprawy....
                                                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 14:17
                                                    No i czy wybory by sie układały inaczej, gdyby Gruzini wtedy nie poczuli sie przez nas zostawieni samym sobie.
                                                  • galtomone Gospodarka głupcze 04.12.24, 14:19
                                                    Inna sprawa, że my tu sobie gaworzymy a prawa jest właśnie taka - gospodarka to sprawa nr 1.

I dobrze to wiedzą Chińczycy działając np w Afryce... Tam ich wszyscy lubią (mimo, że te deale od nich to długofalowo są dla afrykańskich krajów słabe) - ale efekt chwilowy dla ludzi jest na plus.

Szkoda, że Europa tak nie działa.
                                                  • trypel Re: Gospodarka głupcze 04.12.24, 14:53
                                                    galtomone napisał:

> Inna sprawa, że my tu sobie gaworzymy a prawa jest właśnie taka - gospodarka to
                                                    > sprawa nr 1.
                                                    >
                                                    > I dobrze to wiedzą Chińczycy działając np w Afryce... Tam ich wszyscy lubią (mi
                                                    > mo, że te deale od nich to długofalowo są dla afrykańskich krajów słabe) - ale
                                                    > efekt chwilowy dla ludzi jest na plus.
                                                    >
                                                    > Szkoda, że Europa tak nie działa.

1000% racji.
                                                    A ludzie głosują portfelem a nie prawami lgbt itp
                                                  • galtomone Re: Gospodarka głupcze 04.12.24, 15:36
                                                    trypel napisał:

> A ludzie głosują portfelem a nie prawami lgbt itp

1000% racji...a kwestie LGBT i poboczne to już dawno powinny byc zalatwione... tu generalnie sie nie ma o co spierać (inaczej niz dla glupiej zasady) tak jak w kwestii praw kobiet, itp.

Od slubu dwoch pań czy panów nikomu gorzej nie bedzie....A jak adoptuja dziecko to wrecz dla mojego portfela i gospodarki lepiej.

Upór czesci srdowisk na "nie" w tym zakresie jest idiotyczny... ale przydaje sie (jako temat ważny acz poboczny) obu stronom.

A my, zamiast sprawe dawno temu zalatwic sie dajemy na to nabierać. Dac im prawa i juz... a zajac sie tym co wazne DLA WSZYSTKICH.
                                                  • hrasier_2 Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 16:48
                                                    vogon.jeltz napisał:

> > na stronach ukraińskich jest wiecej nadziei związanej z trumpem niż nam s
                                                    > ię wydaje
                                                    >
                                                    > Pokładanie nadziei w polityku ma mniej więcej tyle samo sensu, co wiara w jego
                                                    > obietnice wyborcze. Szczególnie w przypadku kogoś takiego jak DT.
                                                    Po polskiej też. Bo jest nadzieja zakończyć tę wojnę, jeśli cię to obchodzi.
                              • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 13:39
                                vogon.jeltz napisał:

> > To pomyśl jakie grzechy ukrywa ojciec że aż tak na syna przeszło
                                >
                                > To już zbyt daleko idące domniemanie. Kiedyś ten łańcuszek wstecz musi się skoń
                                > czyć, musi być ten pierwszy ojciec, który nagrzeszy, podczas gdy jego ojciec by
                                > ł bez winy. Inaczej w jaskiniach nie siedziałby homo erectus, tylko sam diabeł.

No nie wiem... Generalnie dobrze kombinujesz ale jesteś ograniczony w swojej wizji początku i łańcucha..... Podobno wszyscy pochodzimy od Adama a ten od boga...

Znaczy mówisz, że taki był sprytny ten diabeł na samym początku....?

A tym co powiedzą, że bóg nie może być diabłem.... Skoro już może być w 3 osobach to czym jest jedno wcielenie więcej.... Poza tym jest wszechmogący, więc jak chce być diabłem to może być diabłem - co nie?
                          • bywalec.hoteli Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 13:43
                            vogon.jeltz napisał:

> Ale to grzechy ojców przechodzą na synów, nie odwrotnie. Nawet Święta Księga o
                            > tym mówi.

Czyli Hunter Biden jest winny tego, że ojciec go ułaskawił? :D
                        • advanced48 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 13:38
                          Ja się ma przestępcę, to jakby.. I dlatego Stalin rozwalał lub wysyłał do worku ty całe rodziny, widocznie mieliście podobne poglądy.
                          • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 10:20
                            advanced48 napisał(a):

> Ja się ma przestępcę, to jakby.. I dlatego Stalin rozwalał lub wysyłał do worku
                            > ty całe rodziny, widocznie mieliście podobne poglądy.

Stalin był zbrodniarzem.
                            • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 11:42
                              > Stalin był zbrodniarzem.

W sumie tylko dlatego, że żył w XX wieku. Gdyby rządził parę wieków wcześniej, zapewne dostałby przydomek "Wielki".
                • advanced48 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 13:34
                  On już od wyborców nie jest zależny, a od rodziny jest.
            • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 00:49
              > Syn przestępca a on go jeszcze ułaskawić musiał.

Przecież to jest stara amerykańska tradycja - ulaskawianie przez prezydenta na koniec kadencji swoich kumpli i pociotków. Polska zresztą też. Prawo łaski powinno zostać zlikwidowane, ponieważ jest to wpierdalanie się władzy wykonawczej w kompetencje władzy sądowniczej. Prezydent to nie jest, kurwa, król. Nawet w USA.
              • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 07:11
                vogon.jeltz napisał:

> > Syn przestępca a on go jeszcze ułaskawić musiał.
                >
                > Przecież to jest stara amerykańska tradycja - ulaskawianie przez prezydenta na
                > koniec kadencji swoich kumpli i pociotków. Polska zresztą też. Prawo łaski powi
                > nno zostać zlikwidowane, ponieważ jest to wpierdalanie się władzy wykonawczej w
                > kompetencje władzy sądowniczej. Prezydent to nie jest, kurwa, król. Nawet w US
                > A.

Tylko indyków by było szkoda...
                • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:37
                  > Tylko indyków by było szkoda...

Dla indyków można zostawić. W końcu nie zostały one skazane wyrokiem sądowym, więc nie ma tu konfliktu kompetencji różnych władz.
                  • hrasier_2 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:50
                    vogon.jeltz napisał:

> > Tylko indyków by było szkoda...
                    >
                    > Dla indyków można zostawić. W końcu nie zostały one skazane wyrokiem sądowym, w
                    > ięc nie ma tu konfliktu kompetencji różnych władz.
                    Musisz z tym żyć, czyli z Trumpem. Tak wybrali wyborcy w USA. A ty nie masz nic do powiedzenia. Bo co możesz teraz, ponarzekać sobie i wyżalić się do pana Boga, jeśli wierzysz. Dla mnie wybór Trumpa to super radość😁
                    • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:32
                      > Dla mnie wybór Trumpa to super radość

Wszyscy wiemy, że jesteś debilem. Nie musisz tego przy każdej okazji przypominać.
                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:25
                    vogon.jeltz napisał:

> Dla indyków można zostawić. W końcu nie zostały one skazane wyrokiem sądowym, w
                    > ięc nie ma tu konfliktu kompetencji różnych władz.

A na Andżeja pół narodu pluło... a on kombinował właśnie jak Ty. Należy ułaskawiać przed wyrokiem - wtedy zawsze będzie casus indyka 🤣
              • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 08:24
                vogon.jeltz napisał:

> > Syn przestępca a on go jeszcze ułaskawić musiał.
                >
                > Przecież to jest stara amerykańska tradycja - ulaskawianie przez prezydenta na
                > koniec kadencji swoich kumpli i pociotków. Polska zresztą też. Prawo łaski powi
                > nno zostać zlikwidowane, ponieważ jest to wpierdalanie się władzy wykonawczej w
                > kompetencje władzy sądowniczej. Prezydent to nie jest, kurwa, król. Nawet w US
                > A.

Ja powiem więcej, niezawisłość sędziów powinna być też zniesiona i za takie przypadki jak u Tomasza Komendy sędzia powinien iść do pierdla na tyle lat ile odsiedział ten kogo niesłusznie on wsadził. Ponadto cały majątek sędziego powinien zostać zlicytowany i pieniądze przekazane poszkodowanemu i jego rodzinie. Tak jak prawo łaski, tak samo totalna bezkarność sędziego to jakieś pozostałości z feudalizmu.
                • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:10
                  > za takie przypadki jak u Tomasza Komendy
                  > sędzia powinien iść do pierdla na tyle lat ile
                  > odsiedział ten kogo niesłusznie on wsadził

A to już zalezy. Bo jeśli to organa ścigania spreparowały dowody tak, że sędzia nie mógł wydać wyroku innego niż skazujący, to do mamra powinien iść gliniarz i prokurator (oraz jego buldog).
                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:31
                    Matactwo (bo to chyba pod to podchodzi) jest karalne?
                    A co do niezawisłości, to po to jest system instancyjny, żeby w syt wydania wyroku z naruszeniem prawa czy wbrew dowodom ktoś inny go ocenił.

Brak niezawisłości = brak obiektywnych wyroków.
                    • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:39
                      > Matactwo (bo to chyba pod to podchodzi) jest karalne?

Są też przepisy pozwalające ściągnąć z urzędnika regres za straty, które spowodował swoją decyzją. Ale tak realnie - słyszałeś, żeby jakiś urzędnik, milicjant czy prokurator kiedyś został na tych zasadach pociągnięty do odpowiedzialności?
                      • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:02
                        vogon.jeltz napisał:

> > Matactwo (bo to chyba pod to podchodzi) jest karalne?
                        >
                        > Są też przepisy pozwalające ściągnąć z urzędnika regres za straty, które spowod
                        > ował swoją decyzją. Ale tak realnie - słyszałeś, żeby jakiś urzędnik, milicjant
                        > czy prokurator kiedyś został na tych zasadach pociągnięty do odpowiedzialności
                        > ?

Nooo... co jakiś czas piszą o takich gazety.
                        Ale efekt ucieka, bo u nas wszystko trwa latami. Pierwszy przykład z brzegu: wiadomosci.onet.pl/krakow/urzednik-z-krakowa-uslyszal-nieprawomocny-wyrok-sprawa-trwala-15-lat/318eswh

Po 15 latach to malo kto pamięta o sprawie....

Ale to IMHO raczej argument za lepszą edukacją ludzi (żeby pamiętali o takich sprawa, zgłaszali, patrzyli władzy na ręce np. po przez media) czy zmianą (usprawnieniem) systemu sprawiedliwości (żeby taka sprawa nie trwała lat 15 tylko 1,5 roku maks) ale na pewno nie przed generalną rezygnacją z niezawisłości sędziowskiej.
                        • trypel Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 10:08
                          Pod koniec lat 90, do 2017 roku w UKS mieli premie od nałożonych kar. Premie były naprawdę spore. Rzędu kilkadziesiąt tysięcy (20 lat temu w budżetówce to były naprawdę niezle pieniądze), a powód do kary zawsze się znalazł. Nie wiem czy przez 25 lat istnienia UKS było więcej niż 10 przegranych kar za jakie inspektor i tak nie ponosił żadnej odpowiedzialności. On miał kary nakładać. Dużo. Im więcej tym lepiej. Było wspozawodnictwo. Nieoficjalne rekordy i typowanie inspektora roku :)
                          Chore. Ale dopiero w 2017 roku ktoś podjął mądra decyzję żeby z tym skończyć
                • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 19:08
                  Wtedy nikt normalny nie bedzie pracowal jako sedzia, zostana swiry i psychopaci..

90% sie wtedy zwolni z pracy...

Sedzia MUSI miec immunitet i gwarancje bezpieczenstwa

Zdarzaja sie afery z sedziami, ale to jest kilka procent sedziow, rezsta jest normalna
                  • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 07:17
                    wislok1 napisał:

> Wtedy nikt normalny nie bedzie pracowal jako sedzia, zostana swiry i psychopac
                    > i..
                    >
                    > 90% sie wtedy zwolni z pracy...
                    >
                    > Sedzia MUSI miec immunitet i gwarancje bezpieczenstwa
                    >
                    > Zdarzaja sie afery z sedziami, ale to jest kilka procent sedziow, rezsta jest n
                    > ormalna

Kolega thebernard Ci wyjasni, ze nie masz racji, bo wszysy to zlodzieje, itd.
                    • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:08
                      galtomone napisał:

> wislok1 napisał:
                      >
                      ...
                      > > Zdarzaja sie afery z sedziami, ale to jest kilka procent sedziow, rezsta jest normalna
                      >
                      > Kolega thebernard Ci wyjasni, ze nie masz racji, bo wszysy to zlodzieje, itd.

Ale ja akurat zgadzam się z tym, że większość jest normalna. Tak jak większość księży też jest normalna a tylko nieliczni to pedofile. Sugeruję oszczędne używanie zbyt wielkich kwantyfikatorów.
                      • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 13:35
                        tbernard napisał:

> Sugeruję oszczędne używ
                        > anie zbyt wielkich kwantyfikatorów.

Nie chce mi sie szukać Twoich wpisów, ale dokładnie to (WSZYSCY) z nich wynika.
        • wislok1 Re: Wygląda to przerażająco 02.12.24, 21:02
          No bo byla w szoku, chciala mu przyje.ac...

Przypuszczam, ze nadal nie wie, przed wejscim na przejscie dla pieszych nalezy sie popatrzec w lewo i w prawo, czy cos nie jedzie..
          • advanced48 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 13:47
            Może nie wie, może nie ma prawa jazdy, egzaminów, badań, może niedowidzi. Za to kierujący niebezpiecznym narzędziem wszystkie wymienione warunki spełnił, i co z tego? Ten sposób myślenia powoduje, we w Polsce jest kilkakrotnie więcej zabójców drogowych niż w UK, Danii, NL.
      • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 01:04
        > Ciekawe, czy te dziadek w wieku 80 lat cokolwiek kojarzyl ?

Na pewno występuje pewna korelacja wieku ze spadkiem zdolności do prowadzenia pojazdów, ale nie jest to regułą. Mój osiemdziesięciotrzyletni ojciec wciąż jeździ i nikogo nie zabił, choć oczywiście nie jest już tak sprawnym kierowcą jak kiedyś, ale też jeździ bardzo ostrożnie, jak przysłowiowy emeryt.
        • waga173 Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 01:25
          vogon.jeltz napisał:

> Mój osiemdziesięciotrzyletni ojciec wciąż jeźd
          > zi i nikogo nie zabił, choć oczywiście nie jest już tak sprawnym kierowcą jak kiedyś, ale też jeździ bardzo ostrożnie, jak przysłowiowy emeryt.

A moze ten osiemdziesietotrzylatek klamie bo 50 lat temu jak jeszcze nie byl przyslowiowym emerytem kogos zabil? Tylko spierdolil bo nie bylo kamer i komorek? A znal warszawskie "Jedna zaparta jak siedem przyznanych?"gdyby jednak ktos czegos zaczynal sie doszukiwac?

Chuj z dziadkiem, interesuje mnie skad te Twoje kategoryczne stwierdzenie

"Trump kłamie CAŁY KURWA CZAS."

Jak nie dasz rady podac jakiegos przykladu to przynajmniej wytlumacz mi czy ta KURWA odnoso sie do Trumpa czy do czasu.

• vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:00
            > Jak nie dasz rady podac jakiegos przykladu to
            > przynajmniej wytlumacz mi czy ta KURWA
            > odnoso sie do Trumpa czy do czasu.

Po amerykańsku to będzie all the fucking time.
        • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 08:32
          vogon.jeltz napisał:

> > Ciekawe, czy te dziadek w wieku 80 lat cokolwiek kojarzyl ?
          >
          > Na pewno występuje pewna korelacja wieku ze spadkiem zdolności do prowadzenia p
          > ojazdów, ale nie jest to regułą. Mój osiemdziesięciotrzyletni ojciec wciąż jeźd
          > zi i nikogo nie zabił, choć oczywiście nie jest już tak sprawnym kierowcą jak k
          > iedyś, ale też jeździ bardzo ostrożnie, jak przysłowiowy emeryt.

Może ten kierujący 80-latek do tej pory jeździł w miarę prawidłowo i nikomu wcześniej nie zrobił krzywdy. No i przyszedł ten pierwszy raz, gdy wiek dał o sobie znać.
    • tiges_wiz Re: Wygląda to przerażająco 03.12.24, 09:01
      Nie zatrzymuje się jak ten po prawej, jak nie mam pewności, że ten na przeciwko też się zatrzymuje. Zwalniam, jestem gotowy do zatrzymania, ale nie zachęcę pieszego do wejścia pod auto z lewej. A takich wypadków jest mnóstwo. Pieszy się skupia na kierowcy po prawej, nie patrzy w lewo i wychodzi i bum
      • tbernard Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 10:21
        Tak jest chyba najrozsądniej.
    • vogon.jeltz Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 21:47
      W sumie to po obejrzeniu tego filmiku nasunął mi się jeszcze jeden wniosek: matka jest kretynką. Nie dlatego, że weszła z dzieckiem na pasy nie patrząc, nie. Tylko dlatego, że po wszystkim to dziecko podnosi i przytula. A przecież wiadomo, że po takim uderzeniu dziewczynka mogła mieć najróżniejsze obrażenia, w tym uraz kręgosłupa i W ŻADNYM WYPADKU NIE NALEŻY poszkodowanego podnosić czy przenosić do przyjazdu karetki, co najwyżej ułożyć w bezpiecznej pozycji bocznej, sprawdzić czy ma drożne drogi oddechowe i jeśli nie, to udrożnić. No ale świadomość postępowania w takich sytuacjach jest w narodzie żadna.
      • advanced48 Re: Wygląda to przerażająco 04.12.24, 21:58
        Jak kiedyś, po solidnej stłuczce na skrzyzowaniu dziecko wypadło z samochodu razem z szybą i nie zniosłem go z jezdni lecz odpowiednio ułożyłem, sprawdzając oddech i tętno, dostałem niezły opierdol od kilku szoferow, że blokuję ruch a im się spieszy.
      • galtomone Re: Wygląda to przerażająco 05.12.24, 06:38
        Niby racja, ale stres potrafi wyłączyć myślenie. Nie czepiałbym się. Fajnie się mówi na chłodno patrząc z boku. Sam nie wiem co bym zrobił w podobnej sytuacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka