Dodaj do ulubionych

olej PMO opinie

19.01.19, 23:29
Witam wszystkich :)

Panowie tydzień temu kupiłem Audi A4 2.0 TFSI.

Jako ze zamierzam dbać o samochod to odrazu po kupnie postanowiłem zrobić kompletny przegląd auta wraz z wymianą oleju i filtrów.

Poprzedni właść. jeździł na oleju PMO 5w40 (albo 5w30 już nie pamiętam) i radził abym na kolejną wymianę też zostawił ten olej. Jednak z tego co wiem, jest to dosyć nowa marka a wiadomo ja jak każdy Polak nieufny do nowego :P Czy ktoś lał oleje PMO do silnika TFSI? Albo jest w stanie coś więcej powiedzieć o tej marce oleju? Za 4 litry w sklepie karzą sobie płacić ok 120 zł. Tylko odrazu mowie, ze prosze o opinie osoby, ktore ten olej stosowały i mają coś rzeczowego do powiedzenia.
Obserwuj wątek
    • kaczan231 Re: olej PMO opinie 20.01.19, 00:03
      PMO to olej premium z holenderskiej fabryki. W Polsce mało znany, ale mimo wszystko ceniony głównie wśród warsztatów. Duża zaleta, ze oparty o bazy PAO i cenowo jak na taką jakość bardzo tani. Generalnie w tej półce cenowej nie ma konkurencji. Mam taką swoją teorię, że chcą zdobyć rynek w Polsce i dlatego ładują tak tanio ten olej, a później podniosą cenę. Jak masz gdzie go kupić (bo nie w każdej hurtownii jest) to śmialo kupuj. I pamiętaj że to co nowe nie znaczy że trzeba się bać :)
      • termos.adam Re: olej PMO opinie 20.01.19, 00:18
        Czy chodzi o tą markę pmo-lubricants.com/ ????? Jakiś miesiąc temu na YT brałem udział w konkursie u jakiegoś tam yutubera samochodowego i do wygrania miał PMO 5w30, ale niestety oczywiście nie wygrałem :(
        • kaczan231 Re: olej PMO opinie 20.01.19, 00:38
          Tak dokładnie, mówimy o tej samej marce :) wiem, że jeszcze chyba Texaco i Comma mają taką linię produktów o takim samym skrocie PMO, ale to jest tylko jakaś linia i nie ma to nic wspólnego z marką PMO. Te skróty od tych produktów znaczą coś tam zupełnie innego, ale nie wiem nawet co ;)
        • tadzik1973 Re: olej PMO opinie 20.01.19, 10:39
          Nie jakiś Youtuber tylko Marewel, bardzo fajny i merytoryczny gosc. Ma przynajmniej dużą wiedzę a nie jak te gwiazdki jutubowe co tylko pieprzą a znają się tyle co przeciietny Janusz z ulicy.

Ja jeżdzę na Liqui Moly też fajny olej, ale nie wykluczam, że kiedyś przejdę na PMO skoro takie chwalone jest.
      • minimichu Re: olej PMO opinie 03.02.19, 12:22
        gdzie to kupic zeby było sprawdzone źrudło? Teraz tyle sie podrabia olei więc trzeba uwazac
        • wodka_lover Re: olej PMO opinie 03.02.19, 22:09
          ale o który olej pytasz? Najlepiej to w duzych hurtowniach albo prosto z oficjalnego sklepu, tam raczej nie bedzie podróbek.
          • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 09.03.19, 16:38
            Jak kupujecie przez internet to zawsze ze sprawdzonego źródła. Oleje lubią podrabiać, chociaż w przypadku PMO to raczej mało prawdopodobne bo zbyt mało znany olej póki co ;) Ale mimo wszystko trzeba sie mieć na baczności.
    • bombino Re: olej PMO opinie 20.01.19, 10:04
      Nie stosowałem nigdy PMO, ale zdązyłem poznać ten olej. Mój szwagier przeszedł z Motula 5w30 X-clean na PMO 5w30 C3 i jest chyba zadowolony bo po wymianie uciszył hydrauliczne popychacze zaworów. Szzegolnie rano było to słyszalne chociaż jak się rozgrzał to minimalnie też. A teraz cisza jak makiem zasiał xDD A ja w swoim aucie nie stosowałem bo mam nowe auto i wszystkie przeglądy mam gwarancyjne w ASO, więc nawet nie wiem co mi tam leją :] Mam nadzieję, że trochę pomogłem :P
      • bombino Re: olej PMO opinie 20.01.19, 10:05
        Dodam jeszcze ze te popychacze probował wyciszać jakimiś wynalazkami typu ceramizery ale niestety to nie pomogło, a mowilem mu kup lepszy olej zamiast wydawać kasę na jakieś przereklamowane specyfiki...
        • tadzik1973 Re: olej PMO opinie 22.01.19, 17:38
          Panie a czego ty oczekiwałeś? Motul to przeciętna marka nadmuchana przez marketing. Ja jeżdze na liqui moly i to dobry olej nie mowie ze najelpszy ale z pewnoscia dobry. Kiedyś jeździłem na mobilku ale teraz to w ogole smiec nie olej. Ja dostrzegam takie coś, ze oleje są dobre, zdobywaja klijentów a poźniej zaczynaja być słabe. I cos czuje ze tak samo jest z Liqui. Więc moze to dobry pomysł przejść na PMO, skoro wchodzo na rynek to raczej gówna nie robią. Cena też nie taka duża. Ja do siebie leje 5w30 a do żony lejemy 5w40. Jaka hurtownia ma ten olej?
      • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 20.03.20, 19:17
        a to jakiś problem być lepszym od Motula? :D Motul to naprawdę teraz masówka a nie jakościówa ;)
    • kapral23 Re: olej PMO opinie 20.01.19, 21:07
      Chłopy nie ma co się podniecać PMO. Fakt robią dobre oleje, ale jest dużo innych marek, które są na PAO i są dobre. Np Millers czy Xenum czy Penrite. Także jak szukacie dobrego oleju to nie musicie tylko kupować tego ale macie inne możliwości.
      • bombino Re: olej PMO opinie 20.01.19, 22:04
        Tylko pamiętaj misiu kolorowy ze PMO to olej w cenie 120 zł za 4 litry a Millers to ponad 200 zł, Penrite ok 300 a Xenum to ma jakieś nienormalne ceny po 600 zł nawet. Więc co tu porównywać? :D Z pewnością jest dużo dobrych marek ale jak kosztują tyle kasy to jakie to ma znacznie? :D I tak w stosunku jakość/cena wypadają blado. Chyba ze ktoś lubi sie chwalić ze ma olej zalany za 500 zł to niech kupuje Xenum :D
        • kapral23 Re: olej PMO opinie 20.01.19, 22:12
          No fakt średnia cena to ok 120 zł za banke oleju, ale zobacz ze mają też oleje po 170 zł jak np ten: sklep.pmo-oils.com/pl_PL/products/olej-pmo-5w50-racing
          • bombino Re: olej PMO opinie 20.01.19, 22:15
            Ojjjjj dobra, to seria wyścigowa, być może oparta na specjalnych bazach estrowych albo jakiś i temu jest droższa. Normalnie PMO 5w30, PMO 5w40, 10w40 i inne popularne są w cenie ok 100 czy 120 zł.
            • adam.makaron Re: olej PMO opinie 21.01.19, 22:58
              PMO też jest na PAO. Zresztą wystarczy poczytać karty charakterystyk i mozna sie wszystkiego dowiedzieć o tych olejach. PMO praktycznie nie odbiega od Millersa czy Penrite (nie wiem jak Xenum). Miałem Millersa u sb w Audi i jeździłem na nim 3 wymiany. Teraz jeżdzę drugą na PMO i też zero problemów. A wczesniej na motulu i castrolu to szkoda gadać.
              • minimichu Re: olej PMO opinie 03.02.19, 12:21
                ja tez kiedys tylko motul/castrol ale ostro sie na nich przejechalem i szukam innej marki co zastapie te oleje
    • biebrzanski.a Re: olej PMO opinie 21.01.19, 17:32
      A ja byłem fanatykiem Motula aż nie zalałem PMO. Tyle odemnie. Najwieksza wada Motula jest taka, że silnik przepala go jak moja córka fajki :D Teraz po zalaniu PMO od wymiany do wymiany ani grama nie dolewam (a wcześniej 500-800 ml) Do tego PMO nie syfi silnika, wśrodku wygląda jak nowy. Już nie wspominam o tym ze PMO jest minimalne tańsze i to kupując w oficjalnym sklepie.
      • adam.makaron Re: olej PMO opinie 21.01.19, 22:52
        Bo motul do g.ó.w.n.o , motul ma tylko dobre oleje do sportów motorowych, a oleje dla cywilnych aut nie nadają sie do niczego. Nie wiem kto jeszcze kupuje ten olej. Oczywiście o Castrolu czy Totalu, juz nie wspomnę bo to jeszcze gorsze.
      • minimichu Re: olej PMO opinie 03.02.19, 12:20
        mam to samo, motula kiedys ja zalewal do wszystkich aut, a teraz spadli z jakoscia. kiedys motul produkowali we francji to jakosc byla pierwsza klasa a teraz poprzenosili fabryki niewiadomo gdzie i już jest gorzej.
        • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 09.03.19, 16:39
          Przenieśli się aby było taniej. Normalna kolej rzeczy :D
    • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 22.01.19, 17:47
      Przejrzałem wszystkie oleje PMO. Parametry ma nawet dobre, szczególnie PMO 10w60 i PMO 5w40 C3 /5w30 .Brakuje mi w ich ofercie 0w40, chyba ze na stronie nie podali ale w rzeczywistosci mają. Jak ktoś chce przejrzeć ich oleje to proponuje wejsc na strone producenta pmo-lubricants.com/ o ile nic tam nie zaglądaliście :D . Teraz czeka mnie wymiana w moim 1.9 TDI i pytanie czy PMO 5w40 będzie dobre? Ewentualnie powiedzcie mi czy do silnika 2.0 TDI 5w30 jest ok? Jak ktoś może polecić dobry olej do tych silników to pomozcie :)
      • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 23.01.19, 20:41
        Nikt mi nie pomógł to pomogłem sobie sam :D PMO 5w40 C3 zamówione, dam znać jak przyjdzie, podziele sie uwagami ;)
        • minimichu Re: olej PMO opinie 03.02.19, 12:24
          Czekam na opinie po zalaniu, bo też stoje przed dylematem wyboru oleju i sie wacham.
          • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 09.03.19, 16:37
            Olej już od miesiąca w moim silniku. Ale moim zdaniem to za mało aby powiedzieć coś więcej. Jedyne co widzę na plus to, że ciszej pracuje niż na poprzednim oleju i w sumie tyle ;) Jak zrobię ze 3-4 wymiany to może powiem coś wiecej. Pozdro
    • minimichu Re: olej PMO opinie 03.02.19, 12:18
      Powie mi ktoś jak te oleje PMO sa w stosunku do Castrola/Motula? To podobna polka cenowa i z racji tego ze moj poprzedni silnik rozpad się (dosłownie rozpad) na Castrolu to szukam alternatywyy. Mam citroen c4 2.0 HDI. Co byscie mnie polecili????
      • wodka_lover Re: olej PMO opinie 03.02.19, 22:08
        Castrola i motula to kazdy olej bije :D (no nie mówie tutaj o olejach po 50 zł za banke bo to juz inna liga) A co wybrać to zalezy ile masz hajsu. PMO z pewnością będzie dobre w cenie do 150 zł, w cenie powyżej możesz szukać takiej marki jak SORT też dosyc nowa marka ale podobno dobra. Którego z nich nie kupisz będziesz zadowolony. A oleje typu Castrol, Motul czy Valvoline to sobie odpuść, to było dobre jeszcze pare lat temu, teraz to juz nie są dobre olej tylko przeciętne co najwyzej.
      • biebrzanski.a Re: olej PMO opinie 23.03.19, 19:01
        A mało masz opinii w tym temacie? Poczytaj to co pisali na górze to sie dowiesz... Chyba ze to tak ciężko przeczytać 5 opinii????
    • biebrzanski.a Re: olej PMO opinie 23.03.19, 19:01
      Jakby ktoś miał wątpliwości czy warto lać PMO to obejrzycie sobie film Kickstera o tej marce. Na mnie zrobił duże wrażenie. A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że jak kiedyś komuś mówilem ze PMO to dobre oleje i w swojej cenie najlepszy wybór to znawcy pukali się w głowę i mowili, że mała firma nie może mieć takiej jakości jak ukochany przez wszystkich Castrol czy Total. A tu się okazuje ze nie tylko ma taką jakość ale i lepszą. Polacy to jednak hermetyczne społeczeństwo...
      • emesce Re: olej PMO opinie 09.07.19, 20:03
        Wiem że ostatni komentarz jest z marca, ale nie wytrzymałem z tym "hermetycznym społeczeństwem". Facet obejrzał filmik na YouTube i podjarał się jak dziecko w cukierni, chociaż równie dobrze Seba mógł to samo nagrać w blendowni Totala lub naszego rodzimego producenta PKN Orlen. Wyglądało by tak samo profesjonalnie i robiło równie duże wrażenie na przeciętnym Januszu. PMO ma ciekawe produkty, ale w krótkim czasie z 70% bazy PAO (ponoć) zeszli nagle na 30%, choć przecież filarem ich marketingu była właśnie owa wysoka zawartość bazy. Kolejna sprawa, to to, że za podobne pieniądze można kupić równie dobre albo i lepsze mikstury od konkurencji, ot chociażby Ravenola VMO, albo Meguina leichtlauf. Nie neguję PMO, ale znani producenci latami testowali swoje produkty wywalając góry szmalu na ich rozwój, a przy PMO jakoś tego nie czuję. Mam taką swoją teorię, że te oleje to najprawdopodobniej seria Synpower po tuningu (ta sama blendownia) czyli z większym udziałem PAO albo w ogóle z udziałem, bo oleje Valvo pod tym względem leżą i kwiczą (może poza MST), co by NOACK obniżyć i wydłużyć trwałość filmu po 8 - 10 tyś. (Ci co używali wiedzą dlaczego). Także spokojnie z tym PMO, a to że komuś uciszyło szklanki albo zmniejszyło dolewki wskazuje jak dla mnie na HC z dodatkami jak w maxlife. Trzeba poczekać aż ludzie to dobrze przetestują w różnych silnikach i warunkach, przydało by się też dać co jakiś czas do niezależnego laboratorium to pogadamy. Pozdrawiam.
      • piszedoosla Re: olej PMO opinie 19.09.19, 21:37
        Mialem brac, ale mnie zniecheciles... ten gosc za hajs polecilby cimkac slonecznikowy....
        • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 20.03.20, 19:16
          To naprawdę ma takie znacznie kto reklamuje dany olej? Jak dla mnie to może go nawet reklamować Gosia Andrzejewicz czy Doda aby tylko jakość była dobra.
    • alkoholikniepijak Re: olej PMO opinie 01.02.20, 10:13
      PMO...nazwa marketingowa, a to zwykły olej. Większość użytkowników podnieca się wspaniałymi właściwościami, które ...są standardem . Warsztaty lubią takie oleje nie za jakość a za cenę zakupu ( 5w40 5l około 52zł brutto w hurcie) i możliwość podwójnego zysku. Nie jest to śmieciowy olej, jednak nie da się go porównać do np. do Liqui moly , Totala. O jakości nigdy nie decyduje opakowanie, cena. Castrol Edge jest ładny i drogi, jednak w autach VW TFSI to najgorszy wybór. Ogólnie to przereklamowane g..o Dobry olej to taki, który nie zostawia syfu w silniku. Oleje wyciszające pracę, to te o wyższej klasie lepkości- nie gęstości. Wysoka jakość oleju to klasa SN/CF . Książkę można pisać. Aha . Wymiana oleju- w ruchu miejskim , krótkie odcinki itp max 10tys km. Jazda w trasie, nie obiciązona, rozgrzane auto itp 15 a nawet 20tys km . Ale żadne 30-40 tys! To też chwyt marketingowy. Nowe auta wytrzymają takie interwały , ale gdy się skończy gwarancja....
      • marcin.pasieczny Re: olej PMO opinie 20.03.20, 19:14
        zapomniałeś jeszcze ze mają linie Extreme, która bije wszystko to co wymieniłeś ;) Faktycznie one kosztują proporcjonalnie więcej, w cenie hurtowej po wyże 130 zł za bańkę ale coś za coś ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka