Dodaj do ulubionych

OT - DExit i konsekwencje

26.12.24, 08:01
next.gazeta.pl/next/7,168930,31571530,dexit-afd-chce-by-niemcy-opuscily-unie-europejska.html#do_w=399&do_v=1159&do_st=RS&do_sid=1720&do_a=1720&do_upid=1159_ti&do_utid=31571530&do_uvid=1735164658920&s=BoxOpImg1
"Skrajnie prawicowa partia Alternatywa dla Niemiec (AfD) powraca do swojej obietnicy, że jeśli dojdzie do władzy, wycofa Niemcy z Unii Europejskiej i wspólnej waluty euro."

Powiedzmy, że to (rozpoczęcie procesu) się wydarza.

Jakie przewidujecie konsekwencje dla: EU, DE i dla nas? Będzie Europejczykom lepiej? Niemcom lepiej? Nam lepiej? Czy może jednak ładnie brzmiące hasła AfD skończyłby się obniżeniem poziomu życia, bałaganem i setką innych problemów?

Gdyby partie jak AfD czy konfa zrealizowałyby swoje obietnice to za cholerę nie widzę jak od tego będzie mi/nam lepiej ale zdecydowanie widzę miejsca (a na pewno nie wszystkie konsekwencje umiem sobie wyobrazić) gdzie będzie mi zdecydowanie gorzej.
Obserwuj wątek
    • only_the_godfather Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 08:35
      Dla nas napewno nie będzie lepiej, bo nasza gospodarka jest mocno powiązana z niemiecką. Dla Niemców to też niekoniecznie będzie dobre, wiele ich firm niemiecka jest już tylko z pochodzenia, zakłady mają po całej Europie. Już Brytyjczycy przekonali się, że opuszczenie UE wcale takie dobre nie było. I dla nas i dla Niemców będzie to oznaczać wzrost bezrobocia, spadek wzrostu gospodarczego, odpływ inwestycji. Powrót do Marki niemieckiego też nie musi oznaczać tego, że ta waluta stanie się odrazu silna.
    • galtomone 🤦‍♂️🤣🤣🤣 26.12.24, 08:52
      "Zamiast Unii Europejskiej AfD chce utworzenia tak zwanej "Europy ojczyzn" - związku państw obejmującego wspólny rynek oraz "wspólnotę gospodarczą i interesów". "

Znaczy chcemy, wyjść, żeby zrobić to co jest.

Pomijam fakt, że chyba jednak prościej zmienić to co jest niż robić coś od zera, to logika działania + hasło "Europa ojczyzn" (wracamy do XIX i XX wieku?) jest tak absurdalnie śmieszne, że ręce opadają.
      • only_the_godfather Re: 🤦‍♂️🤣🤣🤣 26.12.24, 09:05
        Czyli chcemy zacząć budować UE od początku by dojść do tego memontu w którym jesteśmy teraz.
    • bolo2002 Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 09:46
      Dywagacje zbedne- Niemcy nie opuszczą Unii-nawet pod rządami AfD.
    • hrasier_2 Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 09:48
      Przecież mają zapisane w konstytucji. Po wsze czasy w Unii. W sumie ciekawie się robi. Rządy się sypią. Trump dochodzi do władzy. Dla mnie ten rok miniony był bardzo dobry i oczekuje na więcej.
      • marekggg Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 11:43
        jak niemcy wyjda z unii to gdzie ty bedziesz lopata machac? w Radomsku?
    • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 11:17
      Dla mnie wali to kacapską agenturą, która realizuje starożytną maksymę "Dzieł i rządź".
    • grzek Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 13:46
      Wszystkie partie, które mówią o wyjściu z Unii chcą mieć władzę bez limitu i ograniczeń w stylu Putina. Prawo unijne wprowadza pewne ograniczenia i nie ma dowolności rządzenia i własnego widzimisię. I w zasadzie na tym kończy się "chcenie" wychodzenia z Unii, reszta najlepiej jakby została po staremu. Za rządów PiSu mieliśmy takie nieformalne wyjście z Unii. Brexit dla Wielkiej Brytanii nie przyniósł żadnych korzyści, podobnie byłoby w Niemczech.
      www.london.gov.uk/new-report-reveals-uk-economy-almost-ps140billion-smaller-because-brexit
      Ale kto bogatemu zabroni.
    • bywalec.hoteli Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 14:09
      Nie, nie będzie lepiej, natomiast unie należy pilnie zreformować, zatrzymać zielony ład, etsy, cafe itp.
      Inaczej upadniemy gospodarczo.
      • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 18:36
        bywalec.hoteli napisał:

> Nie, nie będzie lepiej, natomiast unie należy pilnie zreformować, zatrzymać zie
        > lony ład, etsy, cafe itp.
        > Inaczej upadniemy gospodarczo.

Można zamiast zielonego na jakiś czas zrobić tęczowy ład oraz wzmocnić uszczelnienie przed napływem imigracji z Afryki i Azji
      • engine8t Re: OT - DExit i konsekwencje 26.12.24, 20:36
        No nie, Jak Niemcy sie wypisza to tak jakby wyciiagnac srodkowy slup z karuzeli...
    • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 27.12.24, 19:42
      Poki co AFD nie grozi wejscie do rzadu, z poparciem 18% nie wygraja, a nikt z nimi koalicji nie zrobi...

Ich szef Chrupalla na slowianskie nazwisko, jest z dawnej NRD; z Luzyc..

Partia ta jest skrajnie nacjonalistyczna, ale udaje umiarkowana...

Ich cala stratego to obiecywanie gigantycznego socjalu, co dziala na NRD-w-owcow i straszenie cudzoziemcami, NATO; UE, itd..

Klasyczna ruska agentura
      • qqbek Re: OT - DExit i konsekwencje 27.12.24, 21:30
        wislok1 napisał:

> Klasyczna ruska agentura

Były nawet śledztwa w sprawie ich powiązań z Putinem, ale w imię źle rozumianej "politycznej poprawności" zamieciono sprawę pod dywan, skazując jedynie płotki, na jakieś śmieszne wyroki.

Nie chcę być tym "wrednym, przypominającym historię", ale był już jeden taki, z francuskim wąsikiem, którego skazano na śmieszną karę po tym, jak próbował "przemocą obalić ustrój". Powinni walnąć wszystkim zarzuty zdrady stanu, a nie machlojek przy zbieraniu funduszy wyborczych, to może inaczej się wszystko jeszcze ma szansę potoczyć.

A Niemiecka gospodarka ledwo dyszy nie z powodu zielonego ładu, czy reform, ale przede wszystkim z powodu rozdętego do absurdu socjalu i zbyt rozpasanych oczekiwań płacowych (w porównaniu z wydajnością). Nie da się budować "państwa dobrobytu", w którym coraz mniej osób pracuje, a coraz więcej chce konsumować "na maxa" i za darmo.
        Opisywałem chyba już tutaj sytuację sąsiada mojej siostry, który się z powodu dobrodziejstwa niemieckiej opieki społecznej zapił był na śmierć, bo go przez naście lat nie potrafił nikt zmotywować do pójścia do pracy. W Polsce skończyłby się zasiłek i albo by egzystował za środku z MOPS/GOPS, albo by wziął 4 litery w troki i się ogarnął - tam mu się nie musiało chcieć.
        • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 17:08
          Niemcy mają socjal po połączeniu części socjalistycznej z częścią kapitalistyczną. Przy okazji wschodnia część oprócz socjalu powiekszyła poziom demokracji oraz sympatii do odoru kacapskich onuc.
          • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 19:56
            Dawne NRD to jest fenomen, mlodzi uciekli na Zachod, zostali dojrzali i emeryci wychowani w komunie

Zyja lepiej niz w NRD, ale popieraja po cichu fiutina i glosno pogrobowcow Adolfa z AFD
            • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 19:58
              Chca jeszcze wiecej socjalu i odbudowy Wielkich Niemiec
              • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 12:49
                wislok1 napisał:

> Chca jeszcze wiecej socjalu i odbudowy Wielkich Niemiec

Przecież po połączeniu Niemiec Wschodnich i Zachodnich to mają powierzchnię większą nawet od Polski. Ale jak chcą jeszcze więcej, to nich zorganizują w Austrii referendum za przyłączeniem. Przecież Austria to sztuczny twór którego sens był gdy rządziła tam mafia Habsburska. Ponieważ już nie ma feudalizmu i monarchii to bezsensowne jest aby dwa niemieckojęzyczne państwa były odrębne.
                • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 21:29
                  .

Austriacy uwazaja sie za Austriakow nie za Niemcow...
                  Od bycia Niemcami ich wyleczyl pod Stalingradem i innymi miejscami bitew Austriak adolf...

Zreszta juz po 1918 roku wiekszosc byla przeciwko unii z Niemcami, kanclerz Dollfuss mial poparcie wiekszosci Austriakow i zdecydowanie odrzucal wcielenie Austrii do Niemiec...
                  Dopiero po jego zamordowaniu w 1934 przez hitlerowcow adoldf pozyskalo sporo Austriakow...

Drogo ich to zjednoczenie kosztowalo..

Od tego czasu wola rozwod z Niemcami..
                  Z Bawaria to by moze unie zawarli, ale tylko z Bawaria
                  Ale Bawaria sie nie moze odlaczyc od NIemiec
            • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 12:43
              wislok1 napisał:

> Zyja lepiej niz w NRD, ale popieraja po cichu fiutina i glosno pogrobowcow Adolfa z AFD

Kacapska obecność dała im nieco genetycznej domieszki i czy kacapy są komunistyczne, czy jak teraz faszystowskie, to dla nich bez znaczenia, skoro odór z onuc dla nich to sama przyjemność.
              • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 21:35
                Znam jednego zwolennika AFD i mnie kolo przeraza...
                Mieszka w Bawarii,m a poglady ma jak beton PZPR, USA to wrog, NATO to wrog, UE to wrog,
                sojusz z Rosja,
                dawna NRD to SRDKOWE NIEMCY,
                WSCHODNIE NIEMCY to Gdansk, Wroclaw, Szczecin....
                wielkie Niemcy ze WSCHODNIMI NIEMCAMI beda odbudowane dzieki poparciu fiutina,

peron mu odjechal jak trumpkowi
                • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 21:42
                  I kolo sie wcale nie kryje z tami pogladami....

Uwaza, ze 100 procent winy za wojne w Ukrainie ponosi USA, bo chciala zrobic z Ukrainy niezalezne panstwo, a przeciez Ukraina to czesc Rosji...
                  WIec jego zdanim fiutin mial prawo napasc na Ukraine, tak samo Niemcy beda mieli prawo napasc razem z Rosja na PL i ja podzielic ...
                  Polowa zachodnia dla DE, polowa wschodnia dla fiutina...

Kolo nie jest w szpitalu psychiatrycznym,
                  ma firme, prywatnie jest calkiem fajny...

No i ZDECYDOWANIE popiera trumpka, to jego idol
                  • bywalec.hoteli Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 21:48
                    wislok1 napisał:

> WIec jego zdanim fiutin mial prawo napasc na Ukraine, tak samo Niemcy beda miel
                    > i prawo napasc razem z Rosja na PL i ja podzielic ...
                    > Polowa zachodnia dla DE, polowa wschodnia dla fiutina...

I nie dałeś mu na miejscu w mordę jak to usłyszałeś?
                    • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 30.12.24, 15:19
                      Nie

Ale to byla ostatnia z nim dyskusja na jakiekolwiek tematy, totalny ignor...

Przynajmniej poznalem stanowisko dokladne wroga, jego poglady osobistem a nie to,c o pisza w mediach, to tez sie liczy
                      • trypel Re: OT - DExit i konsekwencje 30.12.24, 15:27
                        Czyli jak ja znam jednego złodzieja i pijaka który należy do PO to znaczy że poznałem prawdziwe oblicze PO. Ok. Dobrze wiedziec że znajomość jednostki o danych poglądach która należy do zbioru miliona jednostek od razu definiuje również cały milion.
                        Czyli moja opinia o PO jest prawdziwa. Dzięki za lekcje Wislok. Pogląd na świat warty zanotowania.
                        • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 30.12.24, 15:33
                          Ja napisalem o tym KONKRETNYM facecie, tylko o nim, TYLKO o nim
                          • trypel Re: OT - DExit i konsekwencje 30.12.24, 15:37
                            "
                            Przynajmniej poznalem stanowisko dokladne wroga, jego poglady osobistem a nie to,c o pisza w mediach, to tez sie liczy"
                            Może źle to zrozumiałem. Przepraszam.
                            Skoro pisali o nim co innego w mediach a ty poznałeś jego osobiste poglądy to przepraszam.
                            Faktycznie kawał z niego xhujka
                        • vogon.jeltz Re: OT - DExit i konsekwencje 02.01.25, 13:27
                          > Czyli jak ja znam jednego złodzieja i pijaka
                          > który należy do PO to znaczy że poznałem
                          > prawdziwe oblicze PO.

Ale to jest przecież dość typowy profil wyborcy AfD.
                          • trypel Re: OT - DExit i konsekwencje 02.01.25, 13:31
                            No widzisz ale ja mam zupełnie inne doświadczenia.
                      • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 30.12.24, 15:32
                        PS: koles pochodzi z dawnej NRD
      • hrasier_2 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 19:12
        wislok1 napisał:

> Poki co AFD nie grozi wejscie do rzadu, z poparciem 18% nie wygraja, a nikt z
        > nimi koalicji nie zrobi...
        >
        > Ich szef Chrupalla na slowianskie nazwisko, jest z dawnej NRD; z Luzyc..
        >
        > Partia ta jest skrajnie nacjonalistyczna, ale udaje umiarkowana...
        >
        > Ich cala stratego to obiecywanie gigantycznego socjalu, co dziala na NRD-w-owco
        > w i straszenie cudzoziemcami, NATO; UE, itd..
        >
        > Klasyczna ruska agentura
        Jasne to już paranoja. Ciekawych czasów się doczekałem. Rządy się walą. TVN na sprzedaż. Monika Olejnik odchodzi.Trump niedługo obejmie władzę. A na tym kryzysie kwitnie telewizja Republika i organizuje Sylwestra na Lubelszczyźnie. Koniec świata😜
        • wislok1 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 19:59
          Kacza partia popiera orbana, ruskiego pacholka, to jest paranoja
          • hrasier_2 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 20:20
            No wiesz ciebie to nic nie zmieni. Izolacja Polski na arenie międzynarodowej ( Tusk nie zaproszony do USA) i zła opinia na temat praworządności w naszym kraju( więźniowie polityczni) to dorobek dzisiaj rządzących w Polsce.
            • marecky81 Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 12:52
              Jacy więźniowie polityczni? Ten klecha od salcesonu?
    • hrasier_2 Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 11:37
      W Niemczech stagnacja. Trzeba znowu obudzić Niemcy🤪Tymczasem Hiszpania skutecznie poradziła sobie z kryzysem pandemicznym i napływem migrantów i wyrasta na nową gwiazdę gospodarczą strefy euro i ona jest na topie.
      • tbernard Re: OT - DExit i konsekwencje 28.12.24, 17:11
        To prawda, bo oprócz Seatów rozkręcili produkcję Cupry z automatyczną skrzynią biegów.
    • hrasier_2 Re: OT - DExit i konsekwencje 29.12.24, 00:54
      Krótko przed świętami Bożego Narodzenia Musk napisał w serwisie X, że tylko AfD może "uratować Niemcy". W innym wpisie obraził kanclerza RFN Olafa Scholza nazywając go "niekompetentnym głupcem". Zostało to w Niemczech odczytane jako mieszanie się w trwającą w kraju kampanię wyborczą.

"Niemcy znajdują się w krytycznym momencie - ich przyszłość balansuje na krawędzi załamania gospodarczego i kulturowego. Jako ktoś, kto dokonał znaczących inwestycji w niemiecki krajobraz przemysłowy i technologiczny, uważam, że mam prawo otwarcie mówić o jego kierunku politycznym" - napisał teraz Musk na łamach "Welt am Sonntag".

Zdaniem miliardera, "Alternatywa dla Niemiec jest ostatnią iskierką nadziei dla tego kraju". Niemcy stały się zbyt wygodne w przeciętności, "nadszedł czas na odważne zmiany, a AfD jest jedyną partią, która może otworzyć tę drogę" - uważa Musk. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.bankier.pl/wiadomosc/Elon-Musk-wyjasnia-dlaczego-popiera-AfD-Niemcy-znajduja-sie-w-krytycznym-momencie-8867212.html&ved=2ahUKEwjmlo-O1MuKAxWJUVUIHXs-AjIQ0PADKAB6BAgUEAE&usg=AOvVaw0I2AjbK6221rA64uCOcRiy
    • trypel Re: OT - DExit i konsekwencje 02.01.25, 11:47
      tvn24.pl/biznes/z-kraju/euro-zamiast-zlotego-co-na-to-polska-i-polacy-wyniki-badania-st8243396
      News na Nowy Lepszy rok :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka