wybitniemondry 27.10.25, 15:51 Jest tu ktoś, kto spełnił zaszczytny obowiązek wobec ojczyzny? Czy wszyscy tu są bażantami? A może ktoś ma kategorię D? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
only_the_godfather Re: OT LWP 27.10.25, 16:57 LWP to był wyróżnik województwa łódzkiego, końcówka czarnych tablic bo kombinacje z LW byly wydawane już po reformie z 99 roku. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 27.10.25, 17:08 only_the_godfather napisał: > LWP to był wyróżnik województwa łódzkiego, końcówka czarnych tablic bo kombinac > je z LW byly wydawane już po reformie z 99 roku. > LWP, to Ludowe Wojsko Polskie. Służyłem w latach 1982-1984. Fala jesienna. Teraz, to epizodem życiowym się wydaje. A kiedyś... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT LWP 27.10.25, 18:40 Napisales tu kiedys ze wiesz wszystko, to po chuj sie pytasz? Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT LWP 27.10.25, 18:44 waga170 napisała: > Napisales tu kiedys ze wiesz wszystko, to po chuj sie pytasz? Może tęskni? LWP - m.youtube.com/watch?v=cni0DAweM64 Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 27.10.25, 18:48 jackk3 napisał: > waga170 napisała: > > > Napisales tu kiedys ze wiesz wszystko, to po chuj sie pytasz? > Może tęskni? LWP - m.youtube.com/watch?v=cni0DAweM64 Pyta się kto kałacha trzymał w ręce. Przydała by się niektórym służba wojskowa. Ale młodym nie dziadkom. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT LWP 27.10.25, 19:19 W dniu czy raczej jeszcze w przeddzien ze wzgledu na roznice stref czasowych bylem "of all places" w... Mexico City. A nie w lozku jak kaczka. Chcialem sie dodzwonic do Polski, ale nie dalo rady. To sprobowalem do kolegi w Szwecji zeby przekazal wiadomosc ze Szwecji ale tez nie dal rady. To zadzwonilem do kolegi w USA i on od razu powiedzial nie da rady tam sie jakies niezle jaja dzieja. Jak wyszedlem na ulice to w kioskach i skrzynkach z gazetami na kazdej byl olbrzymia czcionka wielki tytul na pol strony, nie znam hiszpanskiego, zacytuje z pamieci: ESTADO DE LA GUERRA EN POLONIA. hiszpanskojezycznych przepraszam. Do dzis zaluje ze nie kupilem wtedy i nie zachowalem przynajmniej jednej z tych gazet. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 27.10.25, 20:26 Gdy Jaruzel wywołał wojnę to miałem służbę w jednostce w Czewie gdzie mieści się teraz szkoła pożarnicza na Sabinowskiej. Na zmianę pełniliśmy z kotami. To był pułk rezerwy. Po pewnym czasie wtaragali mi kartę mobilizacyjną i wyjechałem na saksy zagranicę. Była szansa w stanie wojennym wyjechać do Australli przez Monachium. Taki był łaskawca Kiszczak. Kolesie wyjechali ja nie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 27.10.25, 20:25 Tak opisuja to wojsko NIemcy de.wikipedia.org/wiki/Polnische_Volksarmee Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 27.10.25, 20:28 Generalnie to wojko mi sie kojarzy z tym serialem Czterej Pancerni I Pies Najlepsze Sceny Cz 1 Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 27.10.25, 21:02 Serial sie fajnie oglada, jest dobrze zrealizowany, aktorzy sa swietni... Ale to kompletne pie.doly pod wzgledem historycznym, w zasadzie sama propaganda ... Nie pisze, ze komunistyczna, bo PRL za Gomulki byl polsko-nacjonalistyczny, z komunizmem t nie mialo nic wspolnego,,,, Polski narodowy socjalizm Gomulki, kiedy powstawal ten serial.. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 27.10.25, 21:10 Komunizm zakladal walke klas, robotnicy i chlopi kontra burzuazja i szlachta... A potem wladze robotnikow i chlopow... O tym za Gomulki w PL nikt nie mowil, robotnicy i chlopi to byli tak zwani fizyczni, fizole.. MIeli tyle do powiedzenia co Zydzi w czasie II wojny... Rzadzil Gomulka i jego kolesie, mieli kompletnie w d... komunizm, ale jednoczesnie ludzie mieli socjalizm, czyli tanie mieszkania, dotowane ceny zywnosci, itd... Jednoczesnie rolnictwo bylo prywatne, byly prywatne zaklady rzemieslnicze, w innych krajach Ukladu Warszawskiego bylo to zabronione... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 27.10.25, 21:17 Z dzisiejszej perspektywy rzady Gomulki w PL to jakis koszmar, ale dla ludzi po rzadach BIeruta, to byl jednak krok pozytywny.... Gomulka sie smiertelnie obawial Niemcow, ze beda chcieli odebrac Wroclaw i Szczecin.. W tej sytuacji sojusz z ruskimi jego zdaniem byl bez alternatywy.... Ruscy gwarantowali, ze tak sie nie stanie... Kiedy Gomulka w 1970 podpisal uklad z RFN o uznaniu polskiej granicy byl w 7 niebie... PL wreszcie miala gwarancje bezpieczenstwa od Zachodu.... Wtedy z tej radosci postanowil NIE dotowac cen zywnosci i przy pier... ludziom drastyczna podwyzke.... Skonczylo sie maskra na Wybrzezu, kazal strzelac do ludzi... I to byl jego koniec... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT LWP 27.10.25, 21:32 Wiesz co? Zgadzam sie w stu procentach. Taka mi przyszla ad hoc mysl, ze przywodca zamiast bac sie i uciekac przed jakims cieniem, powinien rzucac swoj wlasny zeby inni sie go bali. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 27.10.25, 21:37 Byłem fanem czerech pancernych. Także Klossa po latach. Wiadomo że to fikcja. Ale czerech pancernych i pies oraz Kloss wygrali wojnę😁 Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 15:49 Służba w lwp nie powinna być powodem do dumy, podobnie jak służba w Wermachcie. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 15:57 motobieda.689 napisał: > Służba w lwp nie powinna być powodem do dumy, podobnie jak służba w Wermachcie. > Nie pisałem że jestem z tego dumny. Przypomnę że ta służba była obowązkowa. Można było odmówić i pójść do więzienia. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 17:28 A ja nie pisałem że pisałeś. Po prostu wyraziłem swoją opinię, że nie powinien być to powód do dumy. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT LWP 31.10.25, 23:14 wybitniemondry napisał: > Nie pisałem że jestem z tego dumny. > Przypomnę że ta służba była obowązkowa. Można było odmówić i pójść do więzienia > . Przypomnę tylko, że wystarczyło się dostać na studia i je skończyć, żeby odsłużyć tylko "szkółkę" (pół roku w komfortowych warunkach). Przypomnę też, że byli tacy, którzy odmawiali. Groziło mi już tylko 18 (a nie 24) miesięcy "oddaj krajowi co mu się należy", ale jak skończyłem studia, to akurat minister mnie przeniósł do rezerwy, ze stopniem wpisanym do książeczki, bez "szkółki". Gdybym studia kończył rok wcześniej, to poszedłbym na 6 miesięcy "w kamasze". Jak kto głąb, to musiał odsłużyć "głąbowe". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 31.10.25, 23:27 Za moich czasow to chyba po studiach byl rok do odsluzenia. Ja niby majac kat A nie odsluzylem ani dnia - "jakos sie tak stalo" ze nigdy mnie nie powolano i w wieku 28 lat jak chcialem paszport na wyjaza to nalezalo pokazac ze sie ma "uregulowany stosunek". A wiec wycieczka do WKR a tam po obowiazkowym wojskowym opierd ze "przez 4 lata wysylano mi listy a te wracaly bo zmienialem adresy wiec za nie uaktualnianie adresu powinni by mnie do pierdla wsadzic" Ja mowie ze to wszytko dlatego ze mi PZPR blokowal otrzymanie mieszkania wiec nie mialem stalego miejsca ani adresu wiec technicznie to bylem bezdomnym" :) No i ... wbito do ksiazeczki wojskowej "przeniesiono do rezerwy bez odbycia sluzby wojskowej". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT LWP 31.10.25, 23:40 engine8t napisał: > Za moich czasow to chyba po studiach byl rok do odsluzenia. > Ja niby majac kat A nie odsluzylem ani dnia - "jakos sie tak stalo" ze nigdy mn > ie nie powolano i w wieku 28 lat jak chcialem paszport na wyjaza to nalezalo p > okazac ze sie ma "uregulowany stosunek". A wiec wycieczka do WKR a tam po ob > owiazkowym wojskowym opierd ze "przez 4 lata wysylano mi listy a te wracaly bo > zmienialem adresy wiec za nie uaktualnianie adresu powinni by mnie do pierdla > wsadzic" Ja mowie ze to wszytko dlatego ze mi PZPR blokowal otrzymanie mieszk > ania wiec nie mialem stalego miejsca ani adresu wiec technicznie to bylem bezdo > mnym" :) > No i ... wbito do ksiazeczki wojskowej "przeniesiono do rezerwy bez odbycia > sluzby wojskowej". Ja mam szeregowego rezerwy w książeczce. Niby strzelać potrafię (byłem członkiem sekcji strzeleckiej miejscowego WKS, więc nijak się nie mogę wyprzeć tego), ale to chyba zbyt wielki kredyt zaufania ze strony władz. Serio sądziłem, że po obronie magisterki pójdę na te 6 miechów w kamasze i jakoś się tam "ukształtuję", a tu duda. WKU się za to upominała o mnie, jak już bliżej 30-tki byłem (i mieszkałem poza Polską), bo doszło do nich, że się komunikuję po angielsku też. Nawet dzielnicowego nasłali, żeby mi rodzinę w Polsce nachodził z pytaniami. Ale od tamtej pory cisza, a współpracowałem zawodowo ze Strażą Graniczną, więc pewnie gdyby chcieli, to jakieś pretensje by mieli od tamtego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 01.11.25, 10:17 qqbek napisał: > Jak kto głąb, to musiał odsłużyć "głąbowe". A w razie wojny, kto by bronił magistrów? Głąby by broniły i ginęły. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT LWP 01.11.25, 10:55 wybitniemondry napisał: > A w razie wojny, kto by bronił magistrów? > Głąby by broniły i ginęły. > Przecież aż do tego rozporządzenia MON, które mnie, na początku tego wieku, zwolniło ze służby wojskowej ludzie po studiach też szli do "szkółki" na pół roku. Tylko uczono ich taktyki pola walki i dowodzenia, a nie głównie karnego czyszczenia kibli i musztry. Wuj jest "mgr inż." to dostał przydział do wojsk inżynieryjnych, gdzie uczyli go mosty pontonowe stawiać, na wypadek konieczności wyzwalania Danii i Holandii spod imperialistycznego jarzma. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 01.11.25, 13:43 qqbek napisał: > Przecież aż do tego rozporządzenia MON, które mnie, na początku tego wieku, zwo > lniło ze służby wojskowej ludzie po studiach też szli do "szkółki" na pół roku. > Tylko uczono ich taktyki pola walki i dowodzenia, a nie głównie karnego czyszcz > enia kibli i musztry. > Wuj jest "mgr inż." to dostał przydział do wojsk inżynieryjnych, gdzie uczyli g > o mosty pontonowe stawiać, na wypadek konieczności wyzwalania Danii i Holandii > spod imperialistycznego jarzma. > No i przez te pół roku na pewno się dużo nauczyli. Może teorii. W razie wojny bardziej od nich przydatni by byli chorążowie zawodowi. U mnie w jednostce zrobili kiedyś pokaz możliwości tej elity. Między innymi pokaz gaszenia palącego się człowieka. Wypchnięty jakimiś szmatami kombinezon op1 został oblany napalmem i podpalony. Bażant na niego skoczył i zadeptał butami ogień :D Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT LWP 02.11.25, 12:25 Trzeba było złapać bażanta, oskubać i upiec na ognisq. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: OT LWP 29.10.25, 16:14 motobieda.689 napisał: > Służba w lwp nie powinna być powodem do dumy, podobnie jak służba w Wermachcie. > Jest to Twoja subiektywna opinia. Nikt nikogo nie pytał o zdanie, dostałeś bilet i dwa lata zmarnowane. Dumny z tego nikt nie był, takie były czasy, kasza i w *izdę! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 17:14 e-zybi napisał: > Jest to Twoja subiektywna opinia. Nikt nikogo nie pytał o zdanie, dostałeś bile > t i dwa lata zmarnowane. Dumny z tego nikt nie był, takie były czasy, kasza i w > *izdę! A jak ktoś miał pecha, to trzy lata. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 17:27 Myślę, że sporo ludzi którzy PRL traktowali jako super okres do życia z powodu ich wysokiej pozycji społecznej, są do dzisiaj z tego dumni, ale zdaję sobie też sprawę, że większość i tak traktuje to raczej jako konieczny obowiązek. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 29.10.25, 19:39 motobieda.689 napisał: > Myślę, że sporo ludzi którzy PRL traktowali jako super okres do życia z powodu > ich wysokiej pozycji społecznej, są do dzisiaj z tego dumni, ale zdaję sobie te > ż sprawę, że większość i tak traktuje to raczej jako konieczny obowiązek. Kto chciał po wojsku zostać trepem to został. Kto chciał zostać gliniarzem to został. Ale facet bez wojska w tych latach to cienko to wyglądało. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 20:55 boggi_dan napisał: >Ale facet bez wojska w tych latach to cienko to wyglądało. Zalezy dla kogo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 17:38 motobieda.689 napisał: > Służba w lwp nie powinna być powodem do dumy, podobnie jak służba w Wermachcie. > A kto niby ma cie bronic? Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 18:20 Jak kto ma mnie bronić? Nie wiedziałem że dalej mamy ludowe wojsko polskie i PRL, oj engine chyba się zatrzymałeś na 1989, jeśli chodzi o sytuację w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 18:25 motobieda.689 napisał: > Jak kto ma mnie bronić? Nie wiedziałem że dalej mamy ludowe wojsko polskie i PR > L, oj engine chyba się zatrzymałeś na 1989, jeśli chodzi o sytuację w Polsce. > A jakie macie? Arystokratyczne czy nie Polskie Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 18:59 Teraz jest po prostu Wojsko Polskie, które w razie wojny będzie walczyło pod pozorem utrzymania niepodległości Polski, w imię interesów wszystkich innych, tylko nie polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 19:07 motobieda.689 napisał: > Teraz jest po prostu Wojsko Polskie, które w razie wojny będzie walczyło pod po > zorem utrzymania niepodległości Polski, w imię interesów wszystkich innych, tyl > ko nie polskich. > Zdenerwowałem się a wtedy klnę. Noż kurwa mać! W imię jakich interesów i pod jakim pozorem? A weź spierdalaj z takimi poglądami! Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 20:26 engine8t napisał: > youtu.be/iI4U5jVGr7E Nalepa - Modlitwa Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT LWP 29.10.25, 20:27 youtu.be/tROUEL_iWMQ?si=zDFkR57pyem3AhMr To jest najlepsza piosenka o LWP jaka znam Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 20:41 trypel napisał: > youtu.be/tROUEL_iWMQ?si=zDFkR57pyem3AhMr > To jest najlepsza piosenka o LWP jaka znam > Piosenka o onucach. Wiesz jak prawidłowo zawinąć onuce? Ja wiem, bo nauczyłem się w wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 20:49 wybitniemondry napisał: > trypel napisał: > > youtu.be/tROUEL_iWMQ?si=zDFkR57pyem3AhMr > > To jest najlepsza piosenka o LWP jaka znam > > > > Piosenka o onucach. > > Wiesz jak prawidłowo zawinąć onuce? > Ja wiem, bo nauczyłem się w wojsku. W Polskim czy Ruskim? Mieszkalem w Legnicy kilka lat i ta w kinie w Niedziele rano byly poranki gdzie lecialy ruskie filmy rysunkowe typ "Wolk i Zajac". Moj kilkuletnie syn znal wszystkie chyba na pamiec :) I przychodzilo na nie duzo mlodych ruskich soldatow.... I musze przyznac ze ten smrud ruskich onuc pamietam do dzis.. To mocniejsze od zapachu skunksa.. jak ktos wie jak to smierdzi. A bije polskie tchorze na glowe :) Oni chybe rzeczywiscie te onuce zmieniali czy prali 2x w roku kiedy zmieniali umundurwanie z letniego na zimowe i odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT LWP 29.10.25, 20:54 Tak. Zmieniali ze strony letniej na zimowa i odwrotnie. Tez pamiętam ten smród. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 20:57 A zmieniali je nie wg pogody ale kalendrza i chyba dostrojnego do klimatu Syberyjskiego bo w plaszczach i butach - pewnie i onucach, zimowych chodzili chyba gdzies do konca Czerwca. Az bylo ich zal. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT LWP 29.10.25, 21:08 maps.app.goo.gl/o7hug7NFhwPSKwUJ9 Tu byla pralnia obrabiajaca cała jednostkę legnicka. Km stamtad mieszkała moja babcia. Nie mówię ze km śmierdziało ale jak sie szło obok to smrod byl mocno wyczuwalny. Moze to tez bylo specjalnie zeby sie z lokalsami żołnierze nie zadawali, a brak higieny w tym pomagał. Bo juz oficerowie mieszkający w mieście wyglądali inaczej Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 21:04 engine8t napisał: > W Polskim czy Ruskim? Kpisz czy o drogę pytasz? W moim roczniku kończył się obowiązek chodzenia w onucach. Wolno już było w skarpetach chodzić. Co ty wiesz o wojsku? Raczej nic. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 30.10.25, 08:43 engine8t napisał: > > > > > > > > Piosenka o onucach. > > > > Wiesz jak prawidłowo zawinąć onuce? > > Ja wiem, bo nauczyłem się w wojsku. > > W Polskim czy Ruskim? > Mieszkalem w Legnicy kilka lat i ta w kinie w Niedziele rano byly poranki gdzie > lecialy ruskie filmy rysunkowe typ "Wolk i Zajac". Moj kilkuletnie syn znal ws > zystkie chyba na pamiec :) > > Oni chybe rzeczywiscie te onuce zmieniali czy prali 2x w roku kiedy zmieniali u > mundurwanie z letniego na zimowe i odwrotnie. Ostatni raz Ruskich pamiętam na poligonie w Wędrzynie. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 29.10.25, 20:28 Wojsko Polskie w przypadku globalnego konfliktu będzie prawdopodobnie służyć w imię tego, żeby kurwa mać Stany mogły się bawić dalej w światowego żandarma, który pokazuje obecnie jak to zajebiście broni Europy i Polski, a w chwili próby, czyli nie daj los, agresji Rosji, spierdoli od obowiązku udzielenia pomocy wojskowej, tak jak spierdolił od zrealizowania gwarancji bezpieczeństwa dla Ukrainy, z którym wiązało się oddanie przez nią arsenału jądrowego, na mocy porozumienia w 1994 roku, czyli Memorandum Budapesztańskiego. Przy okazji Stany robią kraje NATO jak chcą, choćby sprzedając stary sprzęt wojskowy za gruby hajs, czy wykorzystując swoją pozycję i przy okazji wywierając presję aby nie nakładać podatków na korporacyjnych gigantów. Na wojnie kto zarabia najwięcej? Przecież, że koncerny zbrojeniowe i światowe korporacje, czytaj głównie amerykańskie, które im dłużej trwa wojna, tym więcej zarobią. A co robiło Wojsko Polskie w Iraku i w Afganistanie? Uczciwie podeszło do artykułu 5 NATO i udzieliło pomocy wojskowej w sprawie, która nas bezpośrednio nie dotyczyła, w dodatku nie była to uzasadniona interwencja, chyba że wierzysz iż rzekomy zamach WTC był zamachem, a Husajn posiadał broń masowego rażenia i to były dobre powody do interwencji wojskowej. I co kurwa? Walczyliśmy we własnym interesie, czy może dla Stanów, aby ułatwić im rozszerzanie swojej strefy wpływów? Ogólnie jestem pacyfistą, który uważa, że zabijanie się z powodów, jakie występują na wojnie jest bezsensowne, że jest to działanie w interesie polityków, którzy nigdy nie pójdą do armii, nie pójdą walczyć, tylko spierdolą za granicę, jak np. nasz wspaniały sanacyjny rząd z Rydzem-Śmigłym na czele w 1939 roku. Jeszcze to kolejne pokolenie, któremu nie zależy w większości na rozwijaniu kraju, rozmowie o sprawach ważnych dla niego, tylko jest zainteresowane mediami społecznościowymi, jakimiś totalnie nieważnymi bzdurami itp. I za co tu walczyć? Za kraj, który non stop chce czegoś od ciebie, ludzie głosują na chory duopol PO-PIS, a młode pokolenie wydaje się być oderwane od rzeczywistości? W takim razie to podobny bezsens, jakim była organizacja większości polskich powstań, oprócz III powstania śląskiego i powstania wielkopolskiego, które miały swoje realne uzasadnienie i szanse na zwycięstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 20:41 motobieda.689 napisał: ....... > Jeszcze to kolejne pokolenie, któremu > nie zależy w większości na rozwijaniu kraju, rozmowie o sprawach ważnych dla ni > ego, tylko jest zainteresowane mediami społecznościowymi, jakimiś totalnie niew > ażnymi bzdurami itp. I za co tu walczyć? Za kraj, który non stop chce czegoś od > ciebie, ludzie głosują na chory duopol PO-PIS, a młode pokolenie wydaje się by > ć oderwane od rzeczywistości? W takim razie to podobny bezsens, jakim była orga > nizacja większości polskich powstań, oprócz III powstania śląskiego i powstania > wielkopolskiego, które miały swoje realne uzasadnienie i szanse na zwycięstwo. > A zeby to nie bylo tylko narzekanie to jakie wnioski i sugestie w takim razie? Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 29.10.25, 20:49 engine8t napisał: > A zeby to nie bylo tylko narzekanie to jakie wnioski i sugestie w takim razie? Napisał: I za co tu walczyć? Kurwa wyście wszyscy siebie warci. Jedni nie chcą walczyć a drudzy spierdolili do usa. Chuj wam wszystkim w pupcie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT LWP 29.10.25, 20:52 wybitniemondry napisał: > engine8t napisał: > > A zeby to nie bylo tylko narzekanie to jakie wnioski i sugestie w takim > razie? > > Napisał: I za co tu walczyć? Jak to o Co? O suwerennosc Ojczyzny nie warto? > Kurwa wyście wszyscy siebie warci. Myslem ze kazdy jest sam siebie wart? > Jedni nie chcą walczyć a drudzy spierdolili do usa. > Chuj wam wszystkim w pupcie. Ja spierd dopiero jak oficjalne zostalem przeniesiony do rezerwy. Wprawdzie bez odbywania sluzby ale legalnie zwolniony ze sluzby :) Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 31.10.25, 19:46 Wybitny patrioto, nie wszyscy chcą ginąć jak ostatni idioci walcząc bez względu na sens, czyli tak jak robili to Polacy w większości polskich powstań w historii. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 31.10.25, 19:55 motobieda.689 napisał: > Wybitny patrioto, nie wszyscy chcą ginąć jak ostatni idioci walcząc bez względu > na sens, czyli tak jak robili to Polacy w większości polskich powstań w histor > ii. > No to najlepiej by ci było w zaborach, wybitny niewolniku. Z dzisiejszej perspektywy, sens powstań był bezsensowny. Włącznie z powstaniem warszawskim. A kiedyś nie. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 01.11.25, 11:12 Nie lubię być niewolnikiem we własnym kraju, dlatego nie zgadzam się z tym powstańczym mitem słuszności większości polskich powstań, który jest tak rozpowszechniony w Polsce iż inna myśl na ten temat, jest traktowana jako zdrada. Powstanie warszawskie np. to była głupota dowódców i decydentów: liczących po cichu na zwycięstwo, czyli Tadeusza Bora-Komorowskiego, sowieckich agentów czyli Leopolda Okulickiego, czy Jana Tatara i pożytecznych idiotów w postaci Antoniego Chruściela, czy Mikołajczyka. Powstańcy walczyli, bo dostali rozkazy, wydane w Armii Krajowej, czyli w armii gdzie rozkazy się wydawało i można było je odwołać, tak jak w każdej innej armii. Sosnkowski, Anders, czy inni rozsądniejsi dowódcy wykazywali że decyzja o powstaniu, była to nieodpowiedzialna decyzja, które miała wyłącznie negatywne skutki, z czym się zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemondry Re: OT LWP 01.11.25, 14:01 motobieda.689 napisał: > Powstańcy walczyli, bo dostali rozkazy, wydane w Armi > i Krajowej Sami rwali się do walki. A przecież wśród powstańców nie tylko same głąby były. Jakieś magistry też. Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 01.11.25, 20:40 motobieda.689 napisał: > Nie lubię być niewolnikiem we własnym kraju, dlatego nie zgadzam się z tym pows > tańczym mitem słuszności większości polskich powstań, który jest tak rozpowszec > hniony w Polsce iż inna myśl na ten temat, jest traktowana jako zdrada. Powstan > ie warszawskie np. to była głupota dowódców i decydentów: liczących po cichu na > zwycięstwo, czyli Tadeusza Bora-Komorowskiego, sowieckich agentów czyli Leopol > da Okulickiego, czy Jana Tatara i pożytecznych idiotów w postaci Antoniego Chru > ściela, czy Mikołajczyka. Powstańcy walczyli, bo dostali rozkazy, wydane w Armi > i Krajowej, czyli w armii gdzie rozkazy się wydawało i można było je odwołać, t > ak jak w każdej innej armii. Sosnkowski, Anders, czy inni rozsądniejsi dowódcy > wykazywali że decyzja o powstaniu, była to nieodpowiedzialna decyzja, które mia > ła wyłącznie negatywne skutki, z czym się zgadzam. > Ale jesteś niewolnikiem. Bo nie masz nic do gadania w tym kraju. Dla mnie powstanie warszawskie było bardzo ważne. Heroizm niekoniecznie trzeba demonstrować na polu bitwy. Jak pokazuje Powstanie, równie ważny jest heroizm dnia codziennego. Zachowanie godności i wiary w człowieczeństwo, gdy wokół wali się świat. I taki heroizm wykazywali cywilni mieszkańcy Warszawy. Pytanie na ile dobrowolnie i "rozumiejąc" powstanie jest jednak otwarte. Są różne relacje. I pytanie o koszt tego heroizmu. Tu nie ma jasnych, prostych, odpowiedzi. Ten heroizm do celów dydaktyczno - wychowawczych się nie nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 02.11.25, 10:13 Jeśli chodzi o powstanie warszawskie to koszt tego zrywu, czyli: doszczętne zniszczenie polskiej stolicy, śmierć 150-200 tys jego mieszkańców, wywiezienie kolejnych kilkuset tysięcy do obozów, wywiezienie z Warszawy ponad 50 tys wagonów z dobrami należącymi do Polaków, a także zrobienie przysługi Sowietom i utrudnienie obrony polskiej niepodległości, poprzez wyniszczenie polskiego podziemia rękami Niemców w nierównej walce, te wszystkie czynniki sprawiają, że nie były to współmierne koszty w stosunku do tego, żeby kilka razy w roku patrioci-idioci mogli sobie powspominać jak to heroicznie i potrzebnie nawalaliśmy się z Niemcami. Osobiście nie dyskredytuję heroizmu i waleczność powstańcom, gdyż to jest nie do wyparcia, aczkolwiek kwestionuję słuszność tej walki i świadomość dowódców, którzy wiedzieli że ich decyzje przyniosą prawie pewną katastrofę. Ja osobiście nie uważam się za niewolnika, gdyż nie poddaję się woli większości, tylko wybieram to co racjonalne. A jeśli chcesz posłuchać o współczesnym niewolnictwie obywateli, to tak naprawdę można powiedzieć, że wszyscy jesteśmy w kraju niewolnikami, gdyż jesteśmy zależni od decyzji władzy PO-PIS-u, którą wybiera 50-60% Polaków, a podejmowane decyzje dotyczą wszystkich. Taka jest właśnie demokracja, jest to tyrania większości, tylko co w przypadku gdy ta większość nie powinna głosować? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT LWP 01.11.25, 21:32 motobieda.689 napisał: > Nie lubię być niewolnikiem we własnym kraju, dlatego nie zgadzam się z tym pows > tańczym mitem słuszności większości polskich powstań, który jest tak rozpowszec > hniony w Polsce iż inna myśl na ten temat, jest traktowana jako zdrada. Powstan > ie warszawskie np. to była głupota dowódców i decydentów: liczących po cichu na > zwycięstwo, czyli Tadeusza Bora-Komorowskiego, sowieckich agentów czyli Leopol > da Okulickiego, czy Jana Tatara i pożytecznych idiotów w postaci Antoniego Chru > ściela, czy Mikołajczyka. Powstańcy walczyli, bo dostali rozkazy, wydane w Armi > i Krajowej, czyli w armii gdzie rozkazy się wydawało i można było je odwołać, t > ak jak w każdej innej armii. Sosnkowski, Anders, czy inni rozsądniejsi dowódcy > wykazywali że decyzja o powstaniu, była to nieodpowiedzialna decyzja, które mia > ła wyłącznie negatywne skutki, z czym się zgadzam. > No dobra, ale mamy przecież na koncie kilka udanych powstań. Dwa Powstania Wielkopolskie - to z epoki napoleońskiej i to z 1918-19. II i III Powstanie Śląskie. Sejneńskiego nie liczę, bo tu powstańcy, po tym jak Litwini spuścili im niezłe manto, dostali wsparcie regularnych oddziałów Wojska Polskiego i było "pozamiatane". Co do decyzji o wywołaniu Powstania Warszawskiego, to już się tutaj wielokrotnie tutaj wypowiadałem - zbrodnia na wielkim mieście i jego mieszkańcach, której można było uniknąć. Sowieci Warszawy "z biegu" by nie uchwycili, zresztą oberwali na przedpolach mocno i musieli podciągnąć "logistykę", czego dowództwo AK nie chciało, albo nie potrafiło zrozumieć - już samo przejście Bugu Sowietów mocno zaskoczyło, ale dojście do Wisły to było "maks" tego, co mogli zrobić bez strategicznej pauzy (zwłaszcza, że wycofujący się Niemcy niszczyli wszystko - drogi, mosty, tory kolejowe, które trzeba było choć prowizorycznie naprawić, żeby móc iść dalej). Zresztą nie mogliby pójść dalej, dopóki od południa istniała Słowacja... a powstanie na Słowacji wybuchło jak już to warszawskie zaczęło dogorywać (a i tak Niemcom udało się je stłumić). Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: OT LWP 02.11.25, 08:10 Nie zapominaj, że udanym powstaniem była Rabacja Galicyjska. Zmieniła życie panszczyznianych znacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
motobieda.689 Re: OT LWP 02.11.25, 10:15 Ja pisałem że większość powstań nie miała szans się udać, ale nie że wszystkie. Były choćby udane Powstanie Wielkopolskie i III Powstanie Śląskie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 02.11.25, 16:53 Zgadzam sie calkowicie.... Powstanie na Slowacji wybuchlo zbyt wczesnie, Armia Czerwona jeszcze nie sforsowala przeleczy Dukielskiej i nie weszla do kraju... Armia slowacja byla zbyt slaba, komunisci slowaccy tak samo, do tego ks. Tiso pozostal wierny Hitlerowi, a razem z nim czesc Slowakow.. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 29.10.25, 20:04 „Gdy Polska da nam rozkaz”. Adam Zwierz wersja oryginalna. FPŻ Kołobrzeg '86 NIkt sie o zgode nie pytal, brali z poboru.... Ale na festiwalu w Kolobrzegu wygladalo to fajnie... Podobny koles jak Zwierz spiewal, ze zajebiscie fajnie jest byc zolnierzem Wehrmachtu... Jak go po Stalingradzie wzieli faktycznie do wojska , to popelnil samobojstwo z rozpaczy, tak bylo do d... Wolal sam sie zabic niz byc ukatrupiony przez ruskich Ale tu jest roznica, LWP po 1945 na froncie nie walczylo.... Szansa na smierc w wojsku byla znikoma Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 29.10.25, 21:07 Lubiłem Zwierza. Ta jego cudowna piosenka. Przyszłaś z cudownej bajki to fragment piosenki. Tobie śpiewam zielonooka. Ma już swoje lata. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT LWP 30.10.25, 16:52 Spiewac potrafil.. Tu spiewa o zdobyciu Kolobrzegu, piosenka jest dosc krytyczna wobec dowodztwa LWP, z 8 jego kolesi w brygadzie szturmowej zostalo 2 zywych i to rannych... FPŻ KOŁOBRZEG 81- ,,Płynie Parsęta" Odpowiedz Link Zgłoś
boggi_dan Re: OT LWP 31.10.25, 21:30 Tam brało udział wiele grup szturmowych. Krążownik "Admiral Scheer" wspierał hitlerowców. Został zatopiony podczas nalotu alianckiego na Kilonię 9 kwietnia 1945 roku, po czym wrak został częściowo złomowany i zasypany ziemią. W 2024 roku odnaleziono wrak okrętu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT LWP 31.10.25, 23:19 bolo2002 napisał: > Tu na forum każdy ma D. Veto! Mam A bez §. I szeregowego rezerwy wpisanego za psi Jarek (tj. bez odsłużenia choćby dnia) w książeczkę wojskową. Odpowiedz Link Zgłoś