peter775 16.02.06, 18:02 Jest ktoś chętny? : www.volante.auto.com.pl/index.php?wd=p&all=1&id=1541216df10f2fae8b2bb04e13193fa03eb7d1&rd=o&mr=2&md=1140&mr=&mrs =&md=&mds= Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 18:13 Witam. > www.volante.auto.com.pl/index.php? wd=p&all=1&id=1541216df10f2fae8b2bb04e13193fa03eb7d1&rd=o&mr=2&md=1140&mr=&mrs =&md=&mds= Takie ogłoszenia od miesięcy leżą w Sieci. Tylko jaki yntelygent będzie chciał przepłacić te 20kPLNów??? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 19:12 To jeszcze jedna uwaga w temacie cen... Niedawno w rozpetanej przeze mnie dyskusji pt. "Gdzie to cuore sportivo?" padaly dosc czesto argumenty ze pomiedzy AR i BMW jest przepasc cenowa itp. Tymczasem skoro nowa Brera z topowym (jak narazie) silnikiem 3.2 V6 260KM ma kosztowac 192 tys. zl a nowa 330i coupe 3.0 231KM kosztuje 188 tys. zl to smiem twierdzić ze cena Brery z silnikiem V8 Maserati bedzie oscylowala w granicach 250 tys. zl - czyli niewiele mniej niz kosztuje nowe M3 (280 tys. zl). Roznica cenowa powoli sie jak widac zaciera... Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 20:59 Witam. > To jeszcze jedna uwaga w temacie cen... Niedawno w rozpetanej przeze mnie > dyskusji pt. "Gdzie to cuore sportivo?" padaly dosc czesto argumenty ze > pomiedzy AR i BMW jest przepasc cenowa itp. Tymczasem skoro nowa Brera z > topowym (jak narazie) silnikiem 3.2 V6 260KM ma kosztowac 192 tys. zl a nowa > 330i coupe 3.0 231KM kosztuje 188 tys. zl Nie znam oficjalnych cen Brery. Pewnie ujawnią jutro w czasie pokazów. Ale można to odnieść do cen w Niemczech. BMW330i 258KM - 37,0k euro (limuzyna, wersja podstawowa) Brera - 3,2JTS 260KM - 39,8k euro (wersja podstawowa) Oczywiście dochodzi sprawa wyposażenia, gwarancji, napędu 4x4 (w BMW można dokupić za 2,5k euro, ale nie wiem czy druga oś jest na stałe czy dołączana), itd... > to smiem twierdzić ze cena Brery z > silnikiem V8 Maserati bedzie oscylowala w granicach 250 tys. zl - czyli > niewiele mniej niz kosztuje nowe M3 (280 tys. zl). Roznica cenowa powoli sie > jak widac zaciera... BMW M3 coupe - 56,9k euro Brera V8 - około 70k euro ($100k na ryni "dolarowe") - według różnych domniemań prasowych Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:12 tak ale brera alfy to tak jak seria 6 w bmw wiec roznica w cenie nadal wysoka a pozatym chcialbym zobaczyc porownanie M3 i BRERY z silnikiem maserati Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:25 Witam. > tak ale brera alfy to tak jak seria 6 w bmw Aż popatrzyłem w kalendarz. Ale nie. Pierwszy kwietnia, to nie dzisiaj. ;)) Hint - Brera jest krótsza nawet od "156". ;) Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:47 nie napisalem ze jest w klasie seri6 tylko ze brera odgrywa w alfie taka role jak seria6 w bmw czytaj ze zrozumieniem Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:50 quattro7 napisał: > nie napisalem ze jest w klasie seri6 tylko ze brera odgrywa w alfie taka role > jak seria6 w bmw czytaj ze zrozumieniem Staram się. Ale ciągle nie rozumiem dlaczego akurat "6", a nie np. "5" albo raczej "M5" lub "M6"??? Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:57 pytanie banalne bo nie porownuje tylko osiagow aut lecz jego budowe dlatego seria6 a nie seria5 a moze byc i M6 ale to nadal seria6 tak jak alfa 156 GTA to tez 156-tka Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 11:23 Cena BMW 6 w Niemczech to 62 tys. euro za wersje podstawowa 3.0 258KM, oraz 75 tys. euro za wersje V8 367KM. Wersja M6 V10 507KM kosztuje 109 tys. euro, ale watpie aby Brera V8 dorownywala jej pod jakimkolwiek wzgledem... Tym bardziej ze to nie ta klasa. Ogolnie dla mnie porownywanie Brery z BMW serii 6 nie ma najmniejszego sensu. Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 19:34 rozumiem ze bmw6 to wysoka polka ale pod wzgledem konstrukcj poprostu sa najbardziej podobne a co do tych najlepszych aut marki bmw sa tez docinki typu Bedziesz Mial Wydatki bo to ta sama grupa aut ludzie spostrzegaja je jako auta sportowe i niestety nie maja lekkiego zycia a wtedy wszystko potrafi sie zepsuc i niestety jest drogo. Odpowiedz Link
alces1 Re: Kup Pan Brerę 18.02.06, 16:23 wogole nie ma sensu porównywanie marek BMW z Alfa Romeo. Porównywać to można ale VW z Oplem, badź Honde z Toyotą. Moim zdaniem natomiast nie ma najmniejszego sensu porównywać BMW i Alfy Romeo, bo nie ma najmniejszego punktu zaczepienia dla takiej dyskusji, z resztą w zasadzie od początku w Twojej poprzedniej dyskusji przeważały wątki mówiące o mocach i cenie. Czy to jedyna płaszczyzna na której szanujący się automobilista porównuje pojazdy?? Ja kupując swoją Alfę brałem pod uwagę jeszcze szereg innych kryteriów. No i jeszcze jedna kwesita: nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą kochać jedną markę. To jest w dużej mierze kwestia gustu, a jak wiadomo każdy ma inny i dzięki Bogu, bo nudno było by na naszych polskich (dziurawych niestety)drogach. Jeśli ktoś kocha motoryzację, to traktuje swój samochód " po macoszemu", a jak wiadomo każda matka kocha swoje dzieci, więc czy to BMW jest lepsze od Alfy, czy Alfa od BMW nie ma znaczenia! Po prostu ciężko jest spojrzec na sprawę obiektywnie, może komus to i się udało, ale pewnie nie ma żadnego z tych samochodów albo ma obydwa, nastomiast w przeciwnym razie stronniczość będzie wystepować przynajmniej w 90% przypadkow. Odpowiedz Link
cysiekk1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 20:11 "Takie ogłoszenia od miesięcy leżą w Sieci"- przepraszam ale czego to dowodzi? Że "leżą" nie znaczy że wszyscy takie czy podobne przeglądali. Druga sprawa ,że niektórzy jeszcze nawet nie widzieli na własne oczy AR 159 nie mówiąc o AR Brera... Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 20:25 Witam. > "Takie ogłoszenia od miesięcy leżą w Sieci"- przepraszam ale czego to > dowodzi? Dlaczego uważasz, że musi czegoś dowodzić??? Zwróciłem tylko uwagę, że nie tylko nie jest to jkąś specjalną nowością, ale i ceną śmieszy, bo nówka w salonie jest 20kPLNów tańsza od tej w komisie... > Druga sprawa ,że niektórzy jeszcze nawet nie widzieli na własne oczy AR 159 > nie mówiąc o AR Brera... No, ja niewidziałem. I nie jestem specjalnie ciekawy. A gdy robiłem coś w ASO (bodaj w sierpniu czy wrześniu), to mechanik pytał czy chcę zobaczyć "159", bo dziś przywieźli i stoi schowana w pomieszczeniu obok. Byli baaardzo zdziwieni, gdy odpowiedziałem: "Nie, dziękuję" ;)))) Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
peter775 Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:05 Powiem szczerze ,że nawet nie orientuję się jaka jest salonowa cena Brery. Z samochodem tym już się "oswoiłem". Z czasem nie robi już takiego wrażenia (oglądałem ją baaaardzo dokładnie pół roku temu na targach we Frankfurcie) Jednak ...podoba mi się:) Odpowiedz Link
ane3ka Re: Kup Pan Brerę 16.02.06, 21:53 Ja wczoraj wlasnie znalazlam 159 u siebie w garazu :P Stoi kilka miejsc dalej od mojej niuni :) Odpowiedz Link
peter775 Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 11:26 Oficjalnie tak: Alfa Romeo Brera (wersje z seryjnym wyposażeniem): 2.2 JTS 16v (185 KM) 139 000 PLN 2.2 JTS 16v (185 KM, Sky View) 146 000 PLN 3.2 JTS V6 Q4 24v (260 KM, Sky View) 182 000 PLN Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 11:53 Witam. Ciekawe czy ktoś myśli w FAPie zanim wykoncypuje takie ceny? Przecież to w Niemczech kosztuje ponad 20kPLNów taniej... I jak to się ma sprzedawać??? Licząc euro nawet po 3,8: > 2.2 JTS 16v (185 KM) 139 000 PLN 124kPLN > 2.2 JTS 16v (185 KM, Sky View) 146 000 PLN 130kPLN > 3.2 JTS V6 Q4 24v (260 KM, Sky View) 182 000 PLN 158kPLN Eeech... :(( Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 15:06 nie ma sie co martwic, po dwoch latach bedzie to warte polowe mniej... albo i jeszcze mniej :) Odpowiedz Link
drugimarcin Re: Kup Pan Brerę 17.02.06, 20:05 Brera nie odpowiada serii 6 BMW, blizej mu do modeli serii 3 Ci, z tym ze Ci to najprostsza droga zrobione coupe, a Brera ma znaczniej przebudowany tyl. Cenowo ciezko porownac bo polityka BMW wyglada tak, ze mnostwo kasy zostawiamy przy kompletowaniu wyposazenia samochodu. Silnikowo tylko seria M i nowy 3 litrowy silnik jest przed Alfa, porownujac 159 i serie 3 1,9 jts ma lepsze osiagi od 2 litrowca BMW podobnie jak silniki 2,2 litra. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:03 >Silnikowo tylko seria M i nowy 3 litrowy silnik jest przed Alfa, porownujac >159 i serie 3 1,9 jts ma lepsze osiagi od 2-litrowca BMW podobnie jak silniki >2,2 litra. tak? 1.9JTS przy swoich 160KM ma 9,7 do setki i vmax 212 km/h. a silniki 2.2l to do czego porownujesz? bo w BMW zdaje sie nie ma takich silnikow... jezeli do 2.0 150KM to faktycznie 2,2JTS ma przewage 35KM ale juz w stosunku do silnika 2.5l traci 33KM. Przy czym katalogowo 2.2 JTS ma 8,8 do setki i vmax 222km/h a wiec osiagi prawie identyczne co duzo slabsza 320i. ktora i tak jest sporo szybsza niz 1,9JTS. Natomiast 218-konna 325i ma do setki 7,0 i vmax 245 - czyli osiagi prawie identyczne co 159 3.2 JTS !!! niestety AR 159 to bardzo ciezkie auto, a wiec to co dotychczas dawalo jej przewage teraz dziala na jej niekorzysc w porownaniach z BMW. Alfa mimo nominalnie wiekszej mocy nie jest w stanie dogonic Beemki. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:22 a w kwestii diesli to: 1.9jtd 8V - 120KM, 280Nm, 0-100 11,0s, vmax 191km/h vs. 318d - 122KM, 280Nm, 0- 100 10,6s, vmax 206 km/h 1.9jtd 16V - 150KM, 305Nm, 0-100 9,4s, vmax 210km/h vs. 320d - 163KM, 340Nm, 0- 100 8,3s, vmax 225 km/h 2.4jtd 20V - 200KM, 400Nm, 0-100 8,4s, vmax 228km/h vs. 525d - 177KM, 400Nm, 0- 100 8,1s, vmax 230 km/h - mimo przewagi 23KM 159 ma gorsze osiagi niz seria 5 z dieslem 2.5l... Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:27 streetfighter ty wielki milosniku BMW nawet nie wiesz ze BMW oznaczone np.520 ma silnik o pojenosci 2171 tylko zgodnie z tradycja oznaczone jest 520 wiec jest do czego porownywac:) Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:36 www3.bmw.pl/produkty/samochody/bmwserii3/limuzyna/ kliknij tutaj, zobacz pojemnosc w cm (moja podpowiedz: 1 995) i wtedy sie nad soba zastanow chlopie, chyba ze ty nawet nie potrafisz przeczytac ze zrozumieniem tego co jest napisane w tabelce. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:39 na dodatek nie wiesz ze w serii 5 obecnie najmniejszym silnikiem jest 2.5l z modelu 523i. chyba ze ci sie pomylily generacje... Odpowiedz Link
alfista4 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 13:57 BMW jest najpiękniejsze, BMW ma najlepsze silniki, BMW ma najlepsze osiągi, BMW jest najoszczędniejsze, BMW jest bezawaryjne , BMW jest wogóle k... najlepsze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link
alces1 wybaczcie, że siępowtarzam, ale... 19.02.06, 14:02 ...wogole nie ma sensu porównywanie marek BMW z Alfa Romeo. Porównywać to można ale VW z Oplem, badź Honde z Toyotą. Moim zdaniem natomiast nie ma najmniejszego sensu porównywać BMW i Alfy Romeo, bo nie ma najmniejszego punktu zaczepienia dla takiej dyskusji, z resztą w zasadzie od początku w Twojej poprzedniej dyskusji przeważały wątki mówiące o mocach i cenie. Czy to jedyna płaszczyzna na której szanujący się automobilista porównuje pojazdy?? Ja kupując swoją Alfę brałem pod uwagę jeszcze szereg innych kryteriów. No i jeszcze jedna kwesita: nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą kochać jedną markę. To jest w dużej mierze kwestia gustu, a jak wiadomo każdy ma inny i dzięki Bogu, bo nudno było by na naszych polskich (dziurawych niestety)drogach. Jeśli ktoś kocha motoryzację, to traktuje swój samochód " po macoszemu", a jak wiadomo każda matka kocha swoje dzieci, więc czy to BMW jest lepsze od Alfy, czy Alfa od BMW nie ma znaczenia! Po prostu ciężko jest spojrzec na sprawę obiektywnie, może komus to i się udało, ale pewnie nie ma żadnego z tych samochodów albo ma obydwa, nastomiast w przeciwnym razie stronniczość będzie wystepować przynajmniej w 90% przypadkow. Odpowiedz Link
alces1 wybaczcie, że się powtarzam, ale... 19.02.06, 14:02 ...wogole nie ma sensu porównywanie marek BMW z Alfa Romeo. Porównywać to można ale VW z Oplem, badź Honde z Toyotą. Moim zdaniem natomiast nie ma najmniejszego sensu porównywać BMW i Alfy Romeo, bo nie ma najmniejszego punktu zaczepienia dla takiej dyskusji, z resztą w zasadzie od początku w Twojej poprzedniej dyskusji przeważały wątki mówiące o mocach i cenie. Czy to jedyna płaszczyzna na której szanujący się automobilista porównuje pojazdy?? Ja kupując swoją Alfę brałem pod uwagę jeszcze szereg innych kryteriów. No i jeszcze jedna kwesita: nigdy nie będzie tak, że wszyscy będą kochać jedną markę. To jest w dużej mierze kwestia gustu, a jak wiadomo każdy ma inny i dzięki Bogu, bo nudno było by na naszych polskich (dziurawych niestety)drogach. Jeśli ktoś kocha motoryzację, to traktuje swój samochód " po macoszemu", a jak wiadomo każda matka kocha swoje dzieci, więc czy to BMW jest lepsze od Alfy, czy Alfa od BMW nie ma znaczenia! Po prostu ciężko jest spojrzec na sprawę obiektywnie, może komus to i się udało, ale pewnie nie ma żadnego z tych samochodów albo ma obydwa, nastomiast w przeciwnym razie stronniczość będzie wystepować przynajmniej w 90% przypadkow. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 14:21 Moze nie zauwazyles ale moj post byl tylko odpowiedzia na to co napisal drugimarcin... cytuje: >Silnikowo tylko seria M i nowy 3 litrowy silnik jest przed Alfa, porownujac >159 i serie 3 1,9 jts ma lepsze osiagi od 2 litrowca BMW podobnie jak silniki >2,2 litra. A moze ty alfista4 tez wybiorczo sledzisz temat i nie do konca wiesz o co biega? Przesledz caly watek to moze zajarzysz i nie bedziesz pisal glupot. A dane ktore podalem pochodza od importerow i nie moja wina ze drugimarcin nie umie ich prawidlowo odczytac. Z nich faktycznie wynika ze BMW ma lepsze osiagi niz AR 159 i ani ja ani ty ani drugimarcin (mimo szczerych checi) nic na to nie poradzimy. PS. Nowa generacja BMW faktycznie ma oszczedniejsze silniki niz AR. To tez moja wina? A moze to jakis chochlik drukarski? :> Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 16:01 masz tu wszystkie dane zobacz sobie pod BMW 320i a jak chcesz porownac BMW E36 z ALFA 159 to chyba cos ci sie w glowie pomylilo by porownywac auto ktore wyprodukowano w 1992 z ALFA z 2005.zobaczcie wszyscy naszego znawce BMW bluebox.zary.com.pl/moto_info/tech_data/dane_bmw.htm Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 16:05 A i 316 oraz 318 to tez niezly przekret niby lepsze osiagi a silniki troszke chyba zaduze jak na oznaczenia bluebox.zary.com.pl/moto_info/tech_data/dane_bmw.htm Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 22:10 Panie Quattro7, to chyba tobie cos sie pomylilo i to raczej bardzo... Gdzie widzisz w moich postach porownanie E36 z AR 159??? To ty wykazales sie nieznajomoscia tematu porownujac 159 z seria 5 ale E39, czyli poprzednia generacja! Tak jak napisalem w nowej "Piatce" E60 najmniejszy silnik benzynowy to 2.5l z modelu 523i a ty piszesz o silniku 2,2l z 520i... Poza tym ja porownywalem serie 3 z AR 159, a tak sie sklada ze BMW 320i E90 ma silnik czterocylindrowy o pojemnosci 1995cm i mocy 150KM, ktorego osiagi przewyzszaja 159 1.9jts mimo mniejszej o 10KM mocy. Zajrzyj sobie na strone www.bmw.pl zamiast sugerowac sie tabelka odnoszaca sie do poprzedniej generacji modeli BMW. Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 19.02.06, 16:50 Witam. > masz tu wszystkie dane zobacz sobie pod BMW 320i a jak chcesz porownac BMW > E36 z ALFA 159 to chyba cos ci sie w glowie pomylilo by porownywac auto ktore > wyprodukowano w 1992 z ALFA z 2005 Najlepiej chyba będzie jednak wziąć dane bezpośrednio od producenta: miniurl.pl/dane_bmw Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
hr.dracula BMW 19.02.06, 19:15 Bardzo długo mozna wykazywać wyższość świąt WN nad świętami BN. Nikt tu nie kwestionuje zalet technicznych i renomy firmy BMW ( chociaż onegdaj kląłem na przegrzewające się rzędowe szóstki bawarskiego Cudu Techniki). Co więcej - osobiście wraz z Adminem kibicujemy niejakiemu Robertowi Kubicy za kierownicą gustownego BMW F1/06. Z pragmatycznego punktu widzenia zachęcam do kupowania BMW ( w odróżnieniu od obleśnych VW i Opeli : ) ) Niemniej jednak BMW ma jeden , dość drażliwy mankament - właścicieli... 5% to miłośnicy motoryzacji i dobrych samochodów 5% to zamożni i ceniący komfort i bezpieczeństwo pragmatyczni ludzie. 30% to złodzieje samochodów i ich pomocnicy. 40% to dresy, wieśniacy , frustraci itp. tłuszcza. 10% to dzieciaki biznesmenów - białoskarpetkowców. 10% to przypadkowi klienci. Proszę o ewentualne skorygowanie proporcji lub polemikę. UWAGA! Ze smutkiem stwierdzam , że wśród użytkowników AR również zaczynają się niepokojące zjawiska - rośnie sfrustrowana rzesza posiadaczy tanio zakupionych używanych maszyn , którzy stwierdzają, że eksploatacja jest ponad ich możliwości finansowe ( tzn. Alfa ma części droższe od Seicento, a szwagier nie potrafi ich wymienić ), co skutkuje wzrostem twórczości internetowej , głupich legend i obciachu na ulicach. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: BMW 19.02.06, 22:31 >onegdaj kląłem na przegrzewające się rzędowe szóstki bawarskiego Cudu Techniki Profilaktyka ukladu chlodzenia pomaga rozwiazac ten problem :) >Z pragmatycznego punktu widzenia zachęcam do kupowania BMW ( w odróżnieniu od >obleśnych VW i Opeli : ) ) Ciekawe jednak ze VW ma w ofercie model drozszy niz najdrozsze obecnie produkowane BMW :) Mowa oczywiscie o Phaetonie W12. Ale fakt faktem, VW i Opel nie maja stylu :) > Niemniej jednak BMW ma jeden , dość drażliwy mankament - właścicieli... Szczerze mowiac nie przykladam do tego wagi. Samochod mam dla siebie a nie zeby ktos mnie w nim podziwial lub wykpiwal. >Ze smutkiem stwierdzam , że wśród użytkowników AR również zaczynają się >niepokojące zjawiska - rośnie sfrustrowana rzesza posiadaczy tanio zakupionych >używanych maszyn , którzy stwierdzają, że eksploatacja jest ponad ich >możliwości finansowe ( tzn. Alfa ma części droższe od Seicento, a szwagier nie >potrafi ich wymienić ) Niedawno w innym watku tez o tym pisalem. Ceny zakupu AR powoduja ze dresy przesiadaja sie powoli z BMW wlasnie do Alf. Ciekawe czy wtedy gdy Alfami zaczna jezdzic drechy tez bedziecie nadal wiernie bronic marki czy uznacie ze nie chcecie miec z nia nic wspolnego :)) Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: BMW 20.02.06, 17:29 Panie streetfighet - idz się bić na ulicę bo jak narazie to nie wiadomo o co ci chodzi, jeste tu przecież najmądrzejszy, wszystkich pouczasz, opowiadasz jakieś bzdury że nie wiadomo o co ci chodzi. Popracuj nad stroną i nad sobą przy okazji. Z twoich dotychczasowych wypowiedzi wnioskuję, że BMW pasowało by do ciebie znacznie lepiej. A porównywanie papierowych danych ze strony importera świadczy o tym, że g... się znasz na samochodach - jeździłeś nową 3 i 159 czy Brerą ? to napisz coś od siebie a nie wywracasz kota ogonem udając wielkiego znawcę tematu. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: BMW 20.02.06, 18:18 Jezeli chcesz uczestniczyc w dyskusji to napisz prosze cos konstruktywnego zamiast sie unosic i zalic rzucajac malo rzeczowe argumenty. To czym jezdzilem i o czym mam pojecie to moja sprawa, nie znasz mnie i malo o mnie wiesz - poza tym co ci sie wydaje, rzecz jasna. W przeciwienstwie do ciebie wypowiadam sie jako uzytkownik zarowno AR jak i BMW i moje porownania odnosza sie nie tylko do danych katalogowych. Dyskusje nt. danych z tabelki wywoluja z reguly inni forumowicze, a ja na nie tylko odpowiadam. Racz zwracac uwage na przebieg calej dyskusji, nie czytaj wybiorczo bo to nigdy nie bedzie obiektywne. >g... się znasz na samochodach - jeździłeś nową 3 i 159 czy Brerą ? Owszem, jezdzilem nowa trojka i 159 (zaden problem umowic sie w salonie na jazde probna), nie jezdzilem natomiast Brera - podobnie jak ty. Jezdzilem takze M3 E-30, E-36 i E-46, E-90 niestety jeszcze nie mialem okazji. Jezdzilem AR 164 3.0 V6 i 156 2.5 V6 - jezdzilo sie bardzo fajnie, ale jedyna M- ka jaka mozna z nimi porownac to generacja E-30 z moca 195KM, bo do M3 E-36 jest im juz ogromnie daleko. I nie mowie tu o danych z katalogu... Pozdrawiam Odpowiedz Link
malgoska1 Re: BMW 20.02.06, 18:21 Witam. > nie jezdzilem natomiast Brera - podobnie jak ty. Dlaczego? Przecież Brery już w salonach, a i na ulicy mozna spotkać (pewnie w trakcie jazd próbnych). Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: BMW 20.02.06, 18:23 > Dlaczego? Przecież Brery już w salonach, a i na ulicy mozna spotkać (pewnie w > trakcie jazd próbnych). Wiem ze juz sa. Ale przypuszczam ze na dzien dzisiejszy niewiele osob z tego forum mialo okazje je przetestowac :) Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: BMW 20.02.06, 20:49 Jedno pytanie - więc po co tu mącisz skoro tak kochasz BMW ? Q Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: BMW 20.02.06, 20:54 Owszem, jezdzilem nowa trojka i 159 (zaden problem umowic sie w salonie na > jazde probna), nie jezdzilem natomiast Brera - podobnie jak ty. > Jezdzilem takze M3 E-30, E-36 i E-46, E-90 niestety jeszcze nie mialem okazji. > Jezdzilem AR 164 3.0 V6 i 156 2.5 V6 - jezdzilo sie bardzo fajnie, ale jedyna M ... A poza ogólnikami czym jeździłeś potrafisz opisać jak się jeździ BMW a jak Alfami jak się zachowują i w czym są lepsze, gorsze ? Bo porównywanie M do 156 to chyba tylko żartem ci wyszło, inaczej byś nie robił z siebie ignoranta. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: BMW 21.02.06, 12:23 Nuvolari napisal: >Silnik to jedna z najlepszych V6 jakie w ogóle zostały skonstruowane, biorąc >pod uwagę, że wywodzi się z silnika skonstruowanego przed 30 laty tylko R6 BMW >może się z nim równać. Prosze cie bardzo Nuvolari... To twoja wypowiedz z watku "Przesiadka z 2.0 na 2.5" czyz nie? Sam porownujesz dokladnie to samo co ja a mnie sie czepiasz. Gdybys zrozumial prawidlowo to wiedzialbys tez ze nie mam zastrzezen do tego jak Alfy jezdza... tylko do tego jak sa zrobione - i z czego. Widze ze ty tez jestes znawca samochodow spad znaku smigla wiec powiedz prosze czy wedlug ciebie faktycznie AR moze sie jakosciowo rownac z BMW. I nie pisz mi tu pierdol ze V6 fajnie sie jezdzi itp bo to jest oczywiste, ale moje zarzuty wobec AR dotycza czegos zupelnie innego. Odpowiedz Link
alces1 hm... 21.02.06, 18:13 moim zdaniem Streetfighter "kręcisz bicz" na samego siebie: piszesz, że AR nie może się jakościowo równać do BMW, po czym sam podajsz linka, gdzie jest porównanie modeli 159 i BMW serii 3, gdzie jednym z kryteriów jest jakość wykonania. I tutaj poległeś, bowiem wg tego porównania ALfa wypadła lepiej, od marki, której tak głośno hołdujesz... Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 19:11 Mysle ze jakosc wykonania 159 i nowej Trojki jest bardzo zblizona, tyle ze w mojej wypowiedzi chodzilo mi raczej o to jak bylo dotychczas - powiedzmy na przelomie ostatnich 15 lat. Nie stac mnie ani na 159 ani na nowa Trojke wiec dla mnie liczy sie porownanie nieco starszych aut. A tam sprawa jest jasna. 159 to auto, ktore ma wiecej z niemieckiej konkurencji niz z rodowitej AR. Nie dziwi wiec ze i jakosc jest lepsza skoro panuje nad tym Kalbfell. Szczerze mowiac to mam nadzieje ze AR beda coraz lepsze. Chetnie jeszcze nie raz wsiade za stery Alfy ktora jakosciowo moze sie rownac z niemcami. Odpowiedz Link
alces1 Re: hm... 21.02.06, 19:16 biorąc pod uwagę wczesniejsze lata, faktycznie Alfa miala slabsze wykonanie, badz inaczej mowiac mniej dokladne niz BMW, ale jest jeden konkretny argument ktory to wszystko uzasadnia: CENA. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 19:33 alces1 napisał: > biorąc pod uwagę wczesniejsze lata, faktycznie Alfa miala slabsze wykonanie, > badz inaczej mowiac mniej dokladne niz BMW, ale jest jeden konkretny argument > ktory to wszystko uzasadnia: CENA. Sa samochody jeszcze tansze niz AR... Cena ceną ale auto "rozpadajace sie" na kazdej nierownosci nawierzchni odniera mi poczucie radosci z jazdy, mimo ze silnik i zawieszenie maja ku temu mozliwosci. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: hm... 21.02.06, 20:27 >Cena ceną ale auto "rozpadajace sie" na > kazdej nierownosci nawierzchni odniera mi poczucie radosci z jazdy, mimo ze > silnik i zawieszenie maja ku temu mozliwosci. Trzeba było nie jeździć trupami ... Q Odpowiedz Link
malgoska1 Re: hm... 21.02.06, 19:59 Witam. > Nie dziwi wiec ze i jakosc jest lepsza skoro panuje nad tym Kalbfell. AFAIK już od paru miesięcy nie panuje. Nie pracuje dla Alfy. Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: hm... 21.02.06, 20:26 > to auto, ktore ma wiecej z niemieckiej konkurencji niz z rodowitej AR. Nie > dziwi wiec ze i jakosc jest lepsza skoro panuje nad tym Kalbfell. Szczerze > mowiac to mam nadzieje ze AR beda coraz lepsze. Chetnie jeszcze nie raz wsiade > za stery Alfy ktora jakosciowo moze sie rownac z niemcami. Akurat Kelbfell nie ma tu prawie nic do sprawy. 159 już była gotowa jak go sprowadzili. Czyli chętnie wsiądziesz do Alfy- nie Alfy ... wiesz , że nawet to się zgadza z twoim uwielbieniem niemieckich samochodów. Ale polecam Acurę, Lexusa ... jakościowo są jeszcze lepsze. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 21:00 >Czyli chętnie wsiądziesz do Alfy- nie Alfy ... wiesz , że nawet to > się zgadza z twoim uwielbieniem niemieckich samochodów. Chetnie wsiade do dobrze wykonanej i niezawodnej Alfy. Jezeli bedzie przy tym miala wloski charakter tradycyjny dla marki to tym lepiej. Wloski styl podoba sie takze mnie. >Ale polecam Acurę, Lexusa ... jakościowo są jeszcze lepsze. Mysle ze jakosciowo sa na podobnym poziomie co nowe BMW. Ale zapewne sa jeszcze mniej awaryjne i bardziej bezproblemowe w eksploatacji. Odpowiedz Link
alces1 Re: hm... 21.02.06, 21:21 Streetfighter, Ty masz chyba tendencję do przesadzania, a raczej na pewno masz. Moja Alfa ma juz 6 lat, przejechane 98 tys km i wcale nie rozpada sie na drodze, a wrecz przeciwnie, ma się świetnie! Biorąc jednak pod uwagę nasz polskie drogi, każdy samochód ma prawo do szybkiego zużycia swoich elementów zawieszenie i nie tylko. To dlaczemu czepiasz się akurat tejże marki? Możesz mi to wytłumaczyć? Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 21:31 Moge. Mowiac o "rozpadaniu sie" na dziurach mam na mysli odglosy jakie wydaja wszystkie plastiki wewnatrz auta. AR nie da sie jezdzic bez radia. Mnie osobiscie trzeszczenie plastikow, skrzypienie foteli i tym podobne odglosy bardzo denerwuja, a tym bardziej w aucie z przebiegiem rzedu 100 tys. km. Jezdzilem kilkoma Alfami i nie skrzypiala tylko jedna z nich - nowka z salonu. Widzisz, sa rozne upodobania, jednym wystarcza ze samochod ma niezly silnik, inni cenia komfort jazdy. Dla mnie BMW ma obie te zalety, natomiast Alfa ma tylko niezly silnik - w sensie osiagow, bo awaryjnosc i koszty eksploatacji to juz inna sprawa. Zreszta w moich porownaniach jestem raczej obiektywny, a to znaczy ze ani Alfa ani BMW nie jest autem bez wad... Ja po prostu znajduje wiecej tych wad w AR, a mniej w BMW. Wole po prostu solidne samochody. Odpowiedz Link
alces1 Re: hm... 21.02.06, 21:57 niestety nie moge sie w pełni z Toba zgodzic, jak wspomnialem poprzednio, moj samochod spisuje sie bez zarzutu, mam też i styczność z BWM, - znajomy wręcz ubustwia tą markę, ale sam przyznaje, że są sytuacje, w których BMW nie umywa się do AR. Z resztą kiedyś już mówiłem, że nie można mieć wszystkiego i każdy w czymść jest lepszy, a w czymś gorszy. Co do skrzypienia plastików, teraz kiedy jest zima, skrzypi tylko tylna klapa w moim samochodzie, ale wiem jak sie z tym uporać, potrzebuję tylko trochę czasu... Co do siedzeń - wszystko OK, a wspomnę tylko, że są one użytkowane przez osoby ważące grubo ponad 100kg. Ale skoro juz jestesmy przy temacie, nie rozumiem jak można było zrobić "plastykowe" oparcia w BMW (model E36) - mam na mysli ich tylna część. Mowiles o komforcie podrozowania BMW, ja w związku z powyższymi oparciami na tylnym siiedzeniu czuję się jak w autobusie MPK. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 22:32 >nie rozumiem jak można było zrobić "plastykowe" oparcia >w BMW (model E36) - mam na mysli ich tylna część. Mowiles o komforcie >podrozowania BMW, ja w związku z powyższymi oparciami na tylnym siiedzeniu >czuję się jak w autobusie MPK Ale czy cierpi na tym komfort jazdy? Widzisz, sprawa jest taka ze Beemka z przebiegiem grubo ponad 300 tys. km nadal nie skrzypi w srodku (chyba ze jest po niezlych dzwonach). Podobnie Mercedes. Ty masz zapewne AR 156 albo 166 albo 147 gdzie przy przebiegu 100 tys. km moze jeszcze za wczesnie na denerwujace odglosy kokpitu. Ja mialem AR 145 i jak tylko robilo sie chlodniej to zaczynal sie koncert - a auto 100% bezwypadkowe! O AR 164 to juz nawet wole nie wspominac... Koszmar. Do tego ciagle problemy z elektryka ktora w koncu poszla z dymem a wraz z nia glowny komputer (najsmieszniejsze ze jak dzwonilem do serwisu to wspomnieli ze wlasnie maja identyczny przypadek w AR 156), remont silnika TS przy 95 tys. km... Tragedia. Skrzynia biegow haczyla na wstecznym i ogolnie byla malo precyzyjna, zupelnie nie godna auta o sportowych zacieciu. W Bejcach skrzynie manualne sa znakomite, nawet przy ogromnych przebiegach nie hacza i chodza bardzo bardzo precyzyjnie. Tapicerka w 145/6 to tez smieszna sprawa, material mocowany na zszywki biurowe :) Ogolnie awaryjnosc i kiepska jakosc to moje najbardziej negatywne wrazenia z jazd Alfami. Reszta na plus. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: hm... 21.02.06, 22:29 >Moge. Mowiac o "rozpadaniu sie" na dziurach mam na mysli odglosy jakie wydaja > wszystkie plastiki wewnatrz auta. AR nie da sie jezdzic bez radia. Mnie > osobiscie trzeszczenie plastikow, skrzypienie foteli i tym podobne odglosy > bardzo denerwuja, a tym bardziej w aucie z przebiegiem rzedu 100 tys. km. > Jezdzilem kilkoma Alfami i nie skrzypiala tylko jedna z nich - nowka z salonu. Sam sobie odpowiedziałeś - jeździłeś rozbitkami, jak przypuszczałem. Zresztą po co ja to piszę, szkoda klawiatury ... Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 22:36 > Sam sobie odpowiedziałeś - jeździłeś rozbitkami, jak przypuszczałem. Mylisz sie. Przeczytaj co napisalem powyzej. 145 - bezwypadkowa, sprawdzana na wszystkie mozliwe sposoby, 164 - lekko zarysowana z tylu, nic wiecej. Inne AR ktorymi jezdzilem tez nie nosily jakichs ewidentnych sladow masakry, wygladaly na bardzo zadbane. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: hm... 21.02.06, 22:38 14x nosi znamię Tipo - niską sztywność skrętną nadwozia. Skrzypiały wszystkie egzemplarze i tylko skomplikowanymi zabiegami zdeterminowani użytkownicy nieco ją wyciszali. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 22:45 Rafal, a jak sie ma rzecz w GTV? Kiedys zastanawialem sie nad kupnem GTV-ki ale nie jezdzilem i nie wiem. Trzeszczy? Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: hm... 21.02.06, 22:52 Ja mam Spidera , który faktycznie nieco trzeszczy , ale przy hałasie panującym w kokpicie nie ma to żadnego znaczenia. Natomiast klasyczny Gtv ( nie mylić z GTV) trzeszczy bardzo umiarkowanie i pod tym względem można go polecić. Generalnie to auto ma sporo do zaoferowania pod kątem wspólczynnika satysfakcji , aczkolwiek dla miłośnika niezawodności parę czynników wzbudzi dyskomfort. Cechy montażowe charakterystyczne dla Alf Mediolańskich ( 14x prezentowały szkołę Neapolitańską;) ) Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: hm... 21.02.06, 23:26 Nie wierzę ci. BMW i Alfy są tak różnymi samochodami, że opowiadasz banialuki albo też siedzisz tu i mącisz. Pytam się po co, Panie Sprawiedliwy ??? Nie pasują ci alfy, po co tu siedzisz, przenieś się na forum BMW i wychwalaj te swoje knoty o wyglądzie lanosa po liftingu. Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: hm... 21.02.06, 23:33 >przenieś się na forum BMW i wychwalaj te swoje knoty o wyglądzie lanosa po >liftingu. Sam wspominales ze silnik R6 BMW to jedyna godna konkurencja dla V6 Alfy a teraz to juz knoty? Co z tego ze BMW i AR sa roznymi samochodami? To znaczy ze nie mozna ich porownywac? Prasa na calym swiecie je porownuje, chocby dlatego ze obydwie marki maja duze sportowe tradycje. Napisz moze do nich ze opowiadaja banialuki bo przeciez AR i BMW sa tak rozne ze nie godzi sie ich porownywac! Zaczynam watpic czy kiedykolwiek widziales BMW skoro wytykasz im podobienstwo do Lanosa. Moze tylko slyszales ze BMW to takie auta, ktorymi jezdza dresy? :> Odpowiedz Link
alces1 Re: hm... 22.02.06, 14:42 no wiec tak, jezdze AR 146 z 2000r. Mam przejechan 98tys. Do chwili obecnej w zawieszeniu wymienilem wahacze przednie (to apropos kiepskiego zawieszenia) i patrzac na nasze polskie, nazwijmy to " D R O G I " (dzisiaj bylem w Piotrkowie Tryb, a mieszkam pod Krakowem i dziury głębokości 20 cm nadal staja mi przed oczami...) Co do trzeszczenia tapicerki - jak wspomnialem, daje mi sie we znaki tylko tylna klapa, ale moze jeszcze dzisiaj sie z tym uporam! A plastykowe tylne czesci oparc w BMW przypominaja mi autobusy MPK, z czasów gdy był to moj srodek transportu podczas studiów i niestety nie mam do niego sentymentu, dlatego psuje to mój komfort psychiczny podczas jazdy, pozatym gdy mam ta "ptrzyjemnosc" podrózowania na tylnej kanapie E 36 i ktos nagle odjedzie przednim fotelem do tyłu to czuję konkretne uderzenie w stawy kolanowe... jeszcze tylko kwestia BMW serii 3 - najnowszy model. Niestety to fakt, tylne światła łudząco przypominają Daewo lanos... Odpowiedz Link
simr1979 Lanos 22.02.06, 15:12 alces1 napisał: >. Niestety to fakt, tylne > światła łudząco przypominają Daewo lanos... Panowie, jak lubię Alfę, tak radzę szczerze - nie wspominajcie na tym forum Lanosa w powyższym kontekście, albowiem narażacie się na śmieszność..... Czy naprawdę nie wiecie, że Lanos i 156 to dwie wersje TEGO SAMEGO projektu (poniekąd bardzo dobrego) autorstwa jednej z włoskich firm nadwoziowych?....zresztą wystarczy spojrzeć na oba auta.... ;) Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Lanos 22.02.06, 16:32 A to ciekawe... Możesz rozwinąć ??? Bo IMHO coś ci się pop.... Odpowiedz Link
uki145 Re: Lanos 22.02.06, 16:47 no własnie ja tez cos nie czaje. nawet dzisiej dokładnie ogladałem lanosa (wersja sedan) ,moze jestem slepy ,ale za cholere nie widze nawet odrobiny podobienstwa do 156! te auta sa jak ogiejn i woda , róznia sie zasadniczo nawet konstrukcja. natomiast faktem jest ,ze udział w projekcie lanosa mieli włosi-bo to tez gdzies słyszałem,ale tym tropem to i Polonez,z całym do niego szacunkiem ,był przez włochów zaprojektowany.Pozdrawiam Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Lanos 22.02.06, 16:57 chyba masz problemy ze wzrokiem ... poza tym 156 to projekt centro stile a oni nie sprzedają swoich projektów ... Podaj źródło tej swojej rewelacyjnej wiadomości o Lanosie i 156 ;-)) Q Odpowiedz Link
cysiekk1 Re: Lanos 22.02.06, 17:05 No nie chłopie-to ty się nie ośmieszaj! Już dawno większej bzdury nie słyszałem. Właściwie to nie wiem czy mam się śmiać czy płakać ??? Odpowiedz Link
alces1 Re: Lanos 22.02.06, 18:10 no, a ja to niewiedzialem jak sie zachować, wiec wogole sie nie zachowalem... Odpowiedz Link
janioj Re: Lanos 23.02.06, 10:49 Prawda obiektywna, wg. informacji zaczerpniętych z oficjalnej strony Lanosa, wygląda tak, że konkurs na projet Lanosa wygrał faktycznie Giugiaro i Ital Design, tyle tylko, że o czym to świadczy, o podobieństwie do 156??? Nie mówiąc już o bzdurze, że 156 i Lanos, to dwie wersje tego samego projektu. Nie mam nic przeciwko Lanosowi, ale to porównanie posunięte jest do granic absurdu. Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: hm... 22.02.06, 20:59 > >przenieś się na forum BMW i wychwalaj te swoje knoty o wyglądzie lanosa po >liftingu. > > Sam wspominales ze silnik R6 BMW to jedyna godna konkurencja dla V6 Alfy a > teraz to juz knoty? Silnik nie równa się samochód. Nie wszystkie BMW mają R6, a nawet te które mają R6 i znaczek M też potrafią wylecieć w kosmos z powodu niedopracowania konstrukcji .. ;-)M Power wyśle ci wnętrzności silnika na 5 piętro. Knoty bez gustu i bez feelengu. Skóra, fura i komóra szczególnie lubiana przez Turków i panów z kasą co nie zawsze nawet wiedzą że BMW ma napęd na tył ;-) Serwis drogi i niekompetentny. Wygląd cieżarnej świni. Opinia gangsterskiego auta. Wiekszośc wersji to kanapy ze wspomaganiem elektronicznym. Ciasnota we wnętrzu i bawarskie portki z klapą. Jeśli ci jeszcze mało to popatrz w cennik i policz ile każą sobie za to płacić albo też do spójrz statystyk _niemieckiego_ ADAC gdzie usterkowość twojego ideału jest większa niż w Alfach. Awarie układu chłodzenia, uszczelek pod głowicą i wahaczy to norma, nie lepiej z przeniesieniem napędu. 316 i 318 to silnikowa tragedia ... Na dodatek kradą, ale może to i lepiej - człowiek by się męczyl do końca życia. Chyba wystarczy jak na początek ? >Co z tego ze BMW i AR sa roznymi samochodami? To znaczy ze nie mozna ich >porownywac? Jak konia do wołu, od biedy pojedziesz obydwoma. > Zaczynam watpic czy kiedykolwiek widziales BMW skoro wytykasz im podobienstwo > do Lanosa. Moze tylko slyszales ze BMW to takie auta, ktorymi jezdza dresy? Widziałem, widziałem i nie tylko. Nową trójkę z 50 metrów nie da się tego odróżnić z tyłu od Lanosa ;-) Q Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 16:09 Rzeczywiscie moje dane dotycza seri3 ale E46 przepraszam i zwracam honor i mowie otwarcie ze masz odpowiednia wiedze o BMW wkazdymbadzrazie lepsza odemnie ale musisz przyznac ze w tej seri czyli E46 BMW troszke oszukalo z tymi pojemnosciami :) a na marginesie same osiagi to nic liczy sie caloksztalt i tu masz wyniki z toru przeprowadzone przez specjalistow i tu ALFA GTA przewysza BMW M3 jedynie wersja M3 CLS jest lepsza ale to calkowicie "gola" wersja M3 cos ala M3 po tuningu(Jak bys nie mogl znalezc to M3 jest na drugiej stronie :)) Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 16:13 Rzeczywiscie moje dane dotycza seri3 ale E46 przepraszam i zwracam honor i mowie otwarcie ze masz odpowiednia wiedze o BMW wkazdymbadzrazie lepsza odemnie ale musisz przyznac ze w tej seri czyli E46 BMW troszke oszukalo z tymi pojemnosciami :) a na marginesie same osiagi to nic liczy sie caloksztalt i tu masz wyniki z toru przeprowadzone przez specjalistow i tu ALFA GTA przewysza BMW M3 jedynie wersja M3 CLS jest lepsza ale to calkowicie "gola" wersja M3 cos ala M3 po tuningu(Jak bys nie mogl znalezc to M3 jest na drugiej stronie :)) www.bbc.co.uk/topgear/powerlaps/ Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 17:16 Stary, znowu sie mylisz :) To co jest za M3 CLS (czas 1.28.0) a przed M3 to jest Alfa GTA z silnikiem 3.7 z Autodelty (czas 1.30.0)... :) Natomiast M3 ma pojemnosc 3.2l a jest tylko o poltorej sekundy wolniejsze (czas 1.31.6). Zadziwia tez 535d ktory jest chyba najszybszym dieslem w tym zestawieniu (czas 1.31.8) i 130i (czas 1.31.9). Natomiast Alfa 147 GTA seryjna z silnikiem 3.2l jest zdecydowanie za nimi z wynikiem 1.35.6 ! Czytaj uwazniej i nie manipuluj danymi :) Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 18:47 Autodelta czy nie musisz przyznac ze ALFA tez potrafi zaluje ze masz zle doswiadczenia z ta marka bo mi naprawde przynosi duzo radosci przy syosunkowo niewielkich kosztach .A co do diesli to prawda ojciec ma BMW530D sport i jest naprawde dobra ale jesli chcesz ja uzytkowac zgodnie z zaleceniami producenta to koszty eksploatacji glownie serwisu sa naprawde wysokie. Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 18:59 >ojciec ma BMW530D sport i jest naprawde dobra ale jesli chcesz ja uzytkowac >zgodnie z zaleceniami producenta to koszty eksploatacji glownie serwisu sa >naprawde wysokie. Jasne ze tak. Nigdy nie twierdzilem, ze BMW to tani samochod. Podkreslalem tylko ze jest to samochod wysokiej jakosci. Ja na to zwracam uwage. I fakt ze Alfy niezle jezdza nie przeslania mi negatywnych wrazen odnoscie ich jakosci. Beemka jest moim zdaniem lepiej zrobiona i mam w niej poczucie ze to solidne auto, natomiast Alfa jest zbyt delikatna i krucha. Jej wykonanie pozostawia wiele do zyczenia i jesli komus to nie przeszkadza to spoko. Ja akurat tego nie lubie. Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 19:05 to prawda wykonanie a zwlaszcza materialy uzyte do wykonczenia w BMW to pierwsza polka w ALFIE jest znacznie slabiej a szkoda :( Odpowiedz Link
quattro7 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 20:51 podejzewam jeszcze ze to cocuszko moglo by smialo powalczyc z M-kami :) www.nmt.ne.jp/~roberto/01/pic/franco03.jpg Odpowiedz Link
nuvolari4 Re: Kup Pan Brerę 20.02.06, 20:50 Jeszcze raz to samo pytanie - co cię tu trzyma poza krytykowaniem Alf i uwielbieniem dla BMW ? Q Odpowiedz Link
streetfighter69 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 13:08 auto.gazeta.pl/auto/1,71359,3017630.html Nie tylko ja porownuje AR z BMW. Sa to dwie marki ze sportowymi tradycjami i co w tym zlego je porownywac? Jeszcze raz apeluje: nie odbierajcie tego personalnie :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
malgoska1 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 15:00 Witam. > Nie tylko ja porownuje AR z BMW Tu coś dla Ciebie: www.topgear.com/content/news/stories/527/ Pozdrawiam, Maciej Loret Odpowiedz Link
alces1 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 15:06 hm... nie bardzo rozumiem, dlaczego jeśli w przypadku 5 kryteriów (w tym wykonanie i ergonomia) wygrywa Alfa, to potem nagle z kretesem przegrywa pod względem czerpania przyjemności z prowadzenia?? Wnioskuję, że dokonujący tego testu jest zwolennikiem tylnego napedu, a przez to jest stronniczy... Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 15:11 alces1: Bo generalnie w wozach o wysokim współczynniku KM/kg tylny napęd jest optymalny z punktu widzenia trakcji. W pozaemocjonalnym teście BMW będzie liderem.... Odpowiedz Link
simr1979 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 15:34 rafal.gtv napisał: > alces1: > Bo generalnie w wozach o wysokim współczynniku KM/kg tylny napęd jest optymalny > z punktu widzenia trakcji. Plwać na trakcję... ;) Tu się liczy radość z jazdy.....na tylnym napędzie rzecz jasna :)) Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 15:55 > Plwać na trakcję... ;) > Tu się liczy radość z jazdy.....na tylnym napędzie rzecz jasna :)) Prawdziwy fun to EVO lub Impreza :) Odpowiedz Link
uki145 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 16:24 Witam! przedni naped to raczej wzgledy ekonomii i bezpieczenstwa prowadzenia.bo co by nie powiedziec o tylnym napedzie to bez elektronicznych pomocników wymaga sporych umiejetnosci. przeciez pamietamy czasy swietnosci narowistej 75 i starych alf z tylnym napedem. wtedy mozna było robic porównania z BMW . stały naped 4x4 to faktycznie rewelacja ,ale to tez zupełnie inna bajka, a co powiesz na 155 Q4 i 33 z napedem na 4 łapy? to co prawda juz wiekowe pojazdy ale ze stałym napedem na 4 koła. jezdził tym ktos ,jak sie to prowadzi. 155 to pewnie podobnie jak ford sierra 4x4 ,bo przewaga mocy i momentu idzie na tył.chociaz najblirzej mu do lancii.Pozdrawiam Odpowiedz Link
alces1 Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 16:53 czy moc 150 KM, to już jest aż tak dużo, że wymaga tylnego napędu? Osobiście nie sądze. Odpowiedz Link
rafal.gtv Re: Kup Pan Brerę 21.02.06, 18:03 alces1 napisał: > czy moc 150 KM, to już jest aż tak dużo, że wymaga tylnego napędu? Osobiście > nie sądze. Bo wymagania się zmieniają :) Przedni naped jest pomysłem księgowego , a nie inżyniera :) Odpowiedz Link