Dodaj do ulubionych

OT Jak zarobic na zegarkach

29.04.26, 21:25
Anotni Patek mnie bardzo zadziwia pozytywnie, z biednego emigranta, uciekiniera przed carem, stal sie swietnym biznesmenem i pobil samch Szwajcarow w podejsciu do zegarkowego interesu...

kronikidziejow.pl/aktualnosci/ciekawostki/polscy-mistrzowie-zegarkow-patek-i-czapek/
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 29.04.26, 21:55
      Tak pobił Szwajcarów, że w końcu jego business wykupili, bo jego syn Leon miał "wyjebongo" na interes starego i go nie pilnował 🤣
      Antoni Patek zarobił na zegarkach, a potem jego spadkobiercy przeżarli/przepili, co tam on zarobił.
      Rodzina Philippe się dłużej w interesie utrzymała, ale też w końcu "spieniężyć żetony" postanowiła.

I tyle na temat tego, "jak zarobić na zegarkach".
      Z tego co pamiętam, to ty nawet zegarka (z prawdziwego zdarzenia) nie masz - to skąd zainteresowanie tematem?
      Bo "Polak potrafi"? Nie rozśmieszaj. Po Patku zostało nazwisko w marce. 150 lat będzie, jak rodzina miała coś do gadania w tym interesie.
      • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 19:45
        Spadkobiercy to jest inna sprawa, ja napisalem o Antonim Patku...

Nie wiem, co to jest zegarek z prawdziwego zdarzenia..

Facet zrobil kariere w Szwajcarii i zaorbil niezly hajs, do tego nigdy sie nie wyrzekal tego, ze jest Polakiem i dzialal w polskich organizacjach

Dla mnie mega pozytywny koles
        • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 20:36
          wislok1 napisał:

> Spadkobiercy to jest inna sprawa, ja napisalem o Antonim Patku...

No to co wielkiego zrobił dla Polski?
          Ufundował uniwersytet jak Jaroszyński?
          Ufundował liczne pomniki i wspierał studentów, a potem w testamencie ufundowała nagrodę (często porównywaną z Nagrodą Nobla) jak Jerzmanowski?
          Zbudował w Warszawie mieszkania jak Wawelberg?

Rzuciłem ci tylko 3 nazwiska, bo masz przed sobą trzy dni weekendu.
          Poczytaj, może oni cię bardziej zachwycą, niż gość co zbił kasę na cudzej pracy.

> Nie wiem, co to jest zegarek z prawdziwego zdarzenia..

Mechaniczny.
          Z naciągiem ręcznym, albo automatycznym.
          Mechaniczne dzieło sztuki (moja Omega ma 73 lata, Atlantic podobnie, Doxa jest jeszcze starsza), które przetrwa wszystkie fanaberie i mody.

> Facet zrobil kariere w Szwajcarii i zaorbil niezly hajs, do tego nigdy sie nie
          > wyrzekal tego, ze jest Polakiem i dzialal w polskich organizacjach

Ojej.

> Dla mnie mega pozytywny koles

Dla mnie średnio.
          Ot kolejny "Wokulski", który się dorobił, chciał może i dobrze, ale wyszło średnio.
          • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 20:51
            Zawsze mozna szukac dziury w calym i sie czepiac bez sensu kolesia, co w Szwajcarii zrobil kariere i ktorego zegarki kupowali najbogatsi i najbardziej znani ....

Zaczynal od zera, bez znajomosci kraju i bez fachu, a zostal milionerem...

Co do Jaroszynskiego, to byl to zdolny koles, alel potem za bezcen kupowal w 1917 roku firmy w Rosji, ich wlasciciele uciekali z Rosji po upadku cara..

Jego firmy to byla iluzja, splajtowal zaraz po rewolucji bolszewickiej i skonczyl w nedzy
            • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 20:55
              Tych 2 innych znam, ale co to ma do Patka ???

Watek jest o Patku, nie o innych

TYLKO o Patku
              • wislok1 Firma jest dumna ze swoich zalozycieli 30.04.26, 21:01
                www.patek.com/en/manufacture/a-story-of-independence/the-founders
                www.patek.com/en/manufacture/a-story-of-independence/the-founders

Bardzo tu chwala Patka i jego wspolnika...

I nie ukrywaja tego, ze byl Polakiem

• qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:03
              wislok1 napisał:

> Co do Jaroszynskiego, to byl to zdolny koles, alel potem za bezcen kupowal w 19
              > 17 roku firmy w Rosji, ich wlasciciele uciekali z Rosji po upadku cara..
              >
              > Jego firmy to byla iluzja, splajtowal zaraz po rewolucji bolszewickiej i skoncz
              > yl w nedzy

Czyli skoro splajtował w 1917 to nie mógł w 1918 wesprzeć finansowo utworzenia Uniwersytetu Lubelskiego (dziś Katolicki Uniwersytet Lubelski) i finansować go w całości aż po 1922 rok?
              Skończył w nędzy, bo wszystkie swoje pozostałe pieniądze przekazał w 1928 (tak jakieś 11 lat, a nie "zaraz" po rewolucji) KUL-owi... zaraz po tym, jak przeforsowano faworyzowane przez niego dodanie przymiotnika "katolicki" do "Uniwersytet Lubelski".

Widać nawet w odniesieniu do Jaroszyńskiego, o którym "coś tam wiesz" masz spore braki.
              Tak więc Wisłok - 3 dni, 3 postaci.
              Douczyć się i wrócić.
              • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:20
                Napisalem fakty...
                To ze
                mu cos z tej RZEKOMO wielkiej kasy w Rosji zostalo po przybyciu do PL, to juz jest detal..

Odgrywal wielkiego pana, dal kase na uniwerek, a wkrotce sam nie mial z czego zyc..

Czytalem dokladnie jego zyciorys
                • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:24
                  Wiesz, że w Lublinie się przebąkuje o tym, że "złoto Jaroszyńskiego" było argumentem, który pozwolił na to, by KUL stał się jednym z dwóch prywatnych uczelni wyższych w PRL (drugą była WSNS przy KC PZPR)?

No bankrut.
                  Absolutnie bankrut.
                  • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:36
                    To sa plotki o tym przebakiwaniu

Zmarl w biedzie i stracil caly majatek
                    • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:46
                      wislok1 napisał:

> To sa plotki o tym przebakiwaniu
                      >
                      > Zmarl w biedzie i stracil caly majatek

Ech.
                      Nie chce mi się z tobą gadać.

Zapisz najlepiej cały majątek mafii watykańskiej i zobacz (jak Jaroszyński), czy ci coś pomogą.
                      Jego przyjaciele po wielokroć monitowali u Rektora KUL o jakąś rentę i godniejsze warunki życia - bez odpowiedzi.
                      • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 20:34
                        qqbek napisał:

>
                        > Zapisz najlepiej cały majątek mafii watykańskiej i zobacz (jak Jaroszyński), cz
                        > y ci coś pomogą.
                        > Jego przyjaciele po wielokroć monitowali u Rektora KUL o jakąś rentę i godniejs
                        > ze warunki życia - bez odpowiedzi.
                        >

Przeczytalem wlasnie kolejny raz o Jaroszynskim w internetach i to sie kompletnie nie trzyma kupy...

Koles znany byl z hulaszczego trybu zycia, w zasadzie zbankrutowal, potem mial rzekomo nagle wygrac milion rubli w Monte Carlo ( przeliczajac z frankow na ruble )...

Potem rzekomo stal sie finansowym geniuszem, mial sie nawet zenic z corka cara ( tylko ktora ?, zadna z nich o tych planach nie wiedziala )
                        Rzekomo byl rosyjskim multimiliarderem, najbogatszym czlowiekiem na swiecie, tylko ze do glowy mu nie przyszlo kase z Rosji odlozyc w Szwajcarii, czy nawet w Anglii, czy we Francji...
                        Na pewno zarabial swietnie za cara, ale ile z tego jest prawdy, ile absurdalnej OBECNEJ reklamy pismakow z internetu ?
                        Trudno to zweryfikowac, bo po rewolucji w 1917 archiwa carskie zaginely, czesc spalili bolszewicy...
                        To co jest dostepne, to jakies absurdalne twoerdzenia, ze byl wlascicielem do 1917 w zasdzie polowy Rosji...

Po obaleniu cara skupowal za bezcen firmy i majatki w Rosji, ich wlasciciele uciekali z kraju....
                        Latwo przyszlo, latwo poszlo.....
                        Wiadomo, ze bolszewicy zaraz po ich prezwrocie skonfiskowali majatek kapitalistom, w tym Jaroszynskiemu...

Mial sporo nieruchomosci na Zachodzie Europy przed rewolucja...
                        Wiec te resztki majatku zainwestowal w sponsorowanie KUL w Lublinie, potem zmarl w nedzy

W PL w interesach mu kompletnie nie szlo, a to rzekomo taki finansowy geniusz byl...

• wislok1 Moja interpretacja 01.05.26, 21:24
                          Naprawde nie wiem, co o tym kolesiu myslec....

No i do tego w wikpedii o nim sa informacje tylko w 3 jezykach, PL, ruskim i angielskim...
                          Ale pisala je zapewne 1 osoba...
                          Identyczna propaganda i dokladnie te same rzeczy...

Jak na rzekomo najbogatsego czlowieka swiata to troche dziwi...

Moze to byl po prostu SLUP FRANCUSKICH FIRM inwestujacych w Rosji

Niby wygral w Monte Carlo...
                          W kasynach REALNIE sie nie wygrywa, sie pozycza kase od kasyna...
                          Ci co wygrali, potem tam i tak przegrali, bo chcieli dalej wygrywac..

Mloim zdaniem go.no tam naprawde wygral w kasynie w Monte Carlo...

Francuskie sluzby znalazly kolesia Polaka z Rosji , co byl bankrutem...........
                          Byl skonczony.....

To byl ten koles- Jaroszynski

Potem niby wygral kase w Monte Carlo...

Czyli dostal kase od Francji i ich biznesmenow na inwestycje w Rosji...
                          Byl ich slupem

Na koniec przyszli bolszewicy i majatek zachodnich firm skonfiskowali...

Ale Jaroszynski NIE BYL zadnym mega bgoczem, to byl tylko SLUP

• qqbek Re: Moja interpretacja 01.05.26, 22:22
                            wislok1 napisał:

> Ale Jaroszynski NIE BYL zadnym mega bgoczem, to byl tylko SLUP

Siadaj Wisłok, pała!
                            Doczytaj o dwóch pozostałych.
                            A o Jaroszyńskim możesz sobie poczytać tutaj, a nie w Wikipedii.

Facet, który trząsł rosyjskim sektorem produkcji cukru jest "spekulantem na usługach Francji".
                            Jesteś tak miernym ignorantem, że nawet nie chce mi się ciebie czasami punktować, tylko odpisywać "acha".
                            Ale liczę na poprawę.
                    • tbernard Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 01:45
                      wislok1 napisał:

> To sa plotki o tym przebakiwaniu
                      >
                      > Zmarl w biedzie i stracil caly majatek

Może dlatego bo chciał trafić do nieba wiedząc, że pan Jezus kocha biedaków. Wolał dostać skrzydła i fruwać gdzie dusza zapragnie zamiast w kotle się smażyć aby potem zostać pogryziony przez szatanów.
                      • boggi_dan Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 04:07
                        tbernard napisał:

> wislok1 napisał:
                        >
                        > > To sa plotki o tym przebakiwaniu
                        > >
                        > > Zmarl w biedzie i stracil caly majatek
                        >
                        > Może dlatego bo chciał trafić do nieba wiedząc, że pan Jezus kocha biedaków. Wo
                        > lał dostać skrzydła i fruwać gdzie dusza zapragnie zamiast w kotle się smażyć a
                        > by potem zostać pogryziony przez szatanów.
                        Sławek Nowak raczej tam nie pójdzie. Zresztą polscy politycy uwielbiają drogie zegarki. Tylko mają problem, skąd je wzięli.
                        • tbernard Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 10:27
                          Ci grzeczni mogli dostać od Mikołaja.
                        • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 13:38
                          boggi_dan napisał:

> Sławek Nowak raczej tam nie pójdzie. Zresztą polscy politycy uwielbiają drogie
                          > zegarki. Tylko mają problem, skąd je wzięli.

Nowak to miał jakiegoś Longinesa za nędzne 20 kafli, a taki Mejza, uczciwie wzbogacony na rodzicach dzieci chorych na raka, ma Patka za 100 tysięcy.
                          Widać Mejza to patryjota, bo wspiera firmę założoną przez Polaka.
                          No i do nieba pójdzie, bo przecież "rycerz".

A zegarek jest, po obrączce na palcu serdecznym, chyba jedyną męską "biżuterią", której noszenie nie uchodzi za ostentacyjne (w przeciwieństwie do bransoletek, pierścieni, sygnetów, łańcuchów), nic więc dziwnego, że ludzie noszą zegarki - po pierwsze nadal wygodniej tak na szybko sprawdzić godzinę, niż telefon wyjmować, po drugie to symbol statusu, odczytywalny dla pozostałych.
                          • wislok1 Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 16:14
                            Od kiedy telefon jest jednoczesnie zegarkiem, nawigacja drogowa, aparatem fotograficznym, przegladarka internetowa i tak dalej........

to zegarek stal sie gadzetem dla szpanowania...
                            • tbernard Re: OT Jak zarobic na zegarkach 02.05.26, 00:32
                              A co o Smartwatchach sądzicie? Czy to jest modne?
    • vogon.jeltz Re: OT Jak zarobic na zegarkach 29.04.26, 22:56
      Nie wiem, jak zarobić na zegarkach, ale wiem, jak stracić na wadze.
      • qqbek Re: OT Jak zarobic na zegarkach 29.04.26, 23:06
        vogon.jeltz napisał:

> Nie wiem, jak zarobić na zegarkach, ale wiem, jak stracić na wadze.

Ja też.
        Kupujesz wagę za stówę i sprzedajesz za 50.
        Tym samym momentalnie tracisz na wadze 🤪
        • trypel Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 06:11
          Jest tez sposób zeby w pare chwil zrzucić wagę.
        • tbernard Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 11:48
          qqbek napisał:

> vogon.jeltz napisał:
          >
          > > Nie wiem, jak zarobić na zegarkach, ale wiem, jak stracić na wadze.
          >
          > Ja też.
          > Kupujesz wagę za stówę i sprzedajesz za 50.
          > Tym samym momentalnie tracisz na wadze 🤪

Wydaje się, że to pomysł na wagę złota :)
          • vogon.jeltz Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 13:38
            Szkoda, że waga nie może się na ten temat sam wypowiedzieć.
            • engine8t Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 01:58
              vogon.jeltz napisał:

> Szkoda, że waga nie może się na ten temat sam wypowiedzieć.

Brakuje mu cos tam od- Wagi?
              • tbernard Re: OT Jak zarobic na zegarkach 01.05.26, 10:29
                Mógł się przenieść na fejsbuka. To bardzo modna strona.
    • marekggg Re: OT Jak zarobic na zegarkach 30.04.26, 21:42
      Bardzo prosty system - kupic tanio w turcji, sprzedac drozej w polsce, niemczech. tak to dzialalo przez dekady od lat '80 zeszlego wieku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka