Dodaj do ulubionych

Maly problem - prosze o porade

IP: *.wpts.com.pl 06.09.01, 13:54
Otoz problem polega na tym, iz rano po odpaleniu autka
(zimny silnik) podczas wolnej jazdy (zwykle na 2 biegu)
auto strasznie szarpie. Problem ustepuje jak silnik sie
rozgrzeje. Co jest rowniez dziwne, jak odpalam samochod
po 8-godzinnej przerwie (praca) to nie wystepuja takie
"efekty".
Samochod to daewoo espero''99, przejechane 85 000 km.
Samochod jest po przegladzie (przed przegladem dzialo
sie to samo). Wymienilem kable WN, swiece i kilka razy
zmienialem stacje benzynowe, ale efekt caly czas taki
sam - szarpanie rano po rozruchu.
Co wedlug was moze byc przyczyna?
Mam kilka swoich typow, ale teraz ich nie zdradze aby
wam niczego nie sugerowac.
Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: makol Re: Maly problem - prosze o porade IP: 213.25.164.* 06.09.01, 14:03
      Nie biez mojej opinii za bardzo po uwage, bo slabo sie
      znam na mechanice, ale cos mi przyszlo do glowy. Czy
      nie musisz za czesto uzupelniac plynu w chlodnicy -
      moze Ci sie przesacza woda do glowicy?
      • Gość: sahel Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.wpts.com.pl 06.09.01, 15:07
        samochod jest w pelni sprawny. Zadnych plynow (poza
        benzyna i plynem do spryskiwacza) nie musze uzupelniac.
        Nie bierze tez oleju. Wszystko ok oprocz tego porannego
        poszarpywania.
        Zdradze wam swoje typy:
        1. silnik krokowy
        2. kopulka rozdzielacza
        lecz za cholerke nie mam czasu aby to sprawdzic.
    • Gość: malko Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 06.09.01, 14:48
      mój służbowy lanos ma tak od nowości. Do dziś nie przypuszczałem, że to wada...
      • Gość: ZMok Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.man.polbox.pl 06.09.01, 15:11
        Ja na Twoim miejscu sprawdziłbym automatyczne ssanie.....skoro szarpie na
        zimnym silniku, ale pewien nie jestem.
        • Gość: sahel Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.wpts.com.pl 06.09.01, 15:16
          no wlasnie silnik krokowy jest odpowiedzialny za obroty
          w dolnym zakresie i za ssanie. Nowy silnik krokowy to
          okolo 220 zl. Mozna oczywiscie przesmarowac i jeszcze
          troche pojezdzic. Nie mam tylko pewnosci czy to wlasnie
          ten element sie zepsul. Dlatego prosze was o podanie
          mozliwie jak najwiekszej ilosci "powodow".
    • Gość: Kosiarz Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.hyundai.com.pl 07.09.01, 08:16
      Cze!
      Czy jak jest zimny silnik ma wyższe obroty?
      • Gość: sahel Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.wpts.com.pl 07.09.01, 10:41
        nie - utrzymuja sie na normalnym poziomie, tzn po
        rozruchu okolo 1000 obr/min a po rozgrzaniu silnika
        okolo 800 obr/min.
        • Gość: goggo Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.osi.gda.pl 07.09.01, 11:00
          Zalecam zajrzeć do instrukcji obslugi pojazdu.Producent zaleca ,by rozpoczynać
          jazde po przynajmniej półminutowym rozgrzaniu silnika.Zwróc uwagę że ''feler''
          ustępuje po uzyskaniu optymalnej temperatury pracy silnika. Mówiąc językiem
          normalnych ludzi,nie patrz na to, dodaj więcej gazu i nie będzie problemu.

• Gość: sahel Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.wpts.com.pl 07.09.01, 11:03
            Gość portalu: goggo napisał(a):

> Zalecam zajrzeć do instrukcji obslugi pojazdu.Producent zaleca ,by rozpoczynać
            > jazde po przynajmniej półminutowym rozgrzaniu silnika.Zwróc uwagę że ''''feler''''
            > ustępuje po uzyskaniu optymalnej temperatury pracy silnika. Mówiąc językiem
            > normalnych ludzi,nie patrz na to, dodaj więcej gazu i nie będzie problemu.
            >

Fakt.
            Jednak jest to niepozadany objaw swiadczacy o tym, ze cos
            sie dzieje niedobrego, dlatego nie zbagatelizuje problemu
            i doprowadze silnik do stanu idealnego.
            Jest jeszcze jedna alternatywa - zabrudzona kopulka
            rozdzielacza, ale z drugiej strony wtedy caly czas by
            szarpal, a szarpie tylko na zimnym.
        • Gość: Kosiarz Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.hyundai.com.pl 07.09.01, 12:28
          Zrób więc eksperyment:przy ustabilizowanej pracy silnika (bieg jałowy) włącz
          ogrzewanie tylnej szyby, powinny na chwilę zwiększyć się obroty silnika
          (nieznacznie), jeżeli to się stanie to silnik krokowy działa prawidłowo.
          W przypadku twojego samochodu podejrzewam uszkodzony czujnik temperatury
          silnika (ten który daje sygnał do ECU)
          Pozdrawiam,
          Kosiarz
          • Gość: sahel Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.wpts.com.pl 07.09.01, 13:13
            dzieki za rade - jutro rano sprawdze i w poniedzialek
            podam wynik. Szczerze powiem, ze jestes pierwsza osoba,
            ktora polecila mi taki test.
            Jezeli czujnik temperatury jest uszkodzony, to objawia
            sie to tylko na zimnym silniku, czy na rozgrzanym tez?
            • Gość: Kosiarz Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.hyundai.com.pl 07.09.01, 14:42
              Czujnik temperatury silnika ma za zadanie informować ECU. W nowoczesnych
              silnikach spalinowych czujnik ten działa bezstopniowo lub kilkustopniowo. Co to
              znaczy?
              To, że jeżeli silnik nie ma odpowiedniej temperatury pracy ECU zwiększa czas
              wtrysku paliwa (zwiększa jego dawkę)- oczywiście mowa tu o sytuacji kiedy
              startujemy zimny silnik a beztopniowe lub kilkustopniowe działanie czujnika
              pozwala na bezstopniową lub kilkustopniową regulację czasu wtrysku paliwa.
              Dodatkowo w przypadku przegrzania ECU może wyłączyć silnik. Stare czujniki
              działają tylko w trybach "otwarty" lub "zamknięty" więc kwestia ich sprawdzenia
              nie jest taka trudna. Należy tylko go znaleść (mogą być nawet trzy czujniki 1-
              ECU, 2-wskaźnik na desce, 3- wentylator chłodnicy).
              Ponieważ w przypadku Twojego samochodu obrotu silnika są niezależne od
              temperatury silnika należy założyć, że czujnik uległ awarii.
              Pozdrawiam,
              Kosiarz
              • Gość: goggo Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.osi.gda.pl 07.09.01, 21:39
                Nie daj sobie zrobić z mózgu wody;1. W lanosie nie ma kopułki .2.niesprawność
                czujnika temp. zostałaby zasygnalizowana zapaleniem kontrolki ''CHECK
                ENGINE''.POZDRAWIAM.

• Gość: Kosiarz Re: Maly problem - prosze o porade IP: *.hyundai.com.pl 10.09.01, 08:25
                  Jeżeli juz zabierasz głos to chociaż wysil się troche i przeczytaj wątek od
                  początku. Mówimy tu o Espero; auto diagnostyka najczęściej w starej generacji
                  silnikach nie obejmuje czujników temperatury.
                  Pozdrawiam,
                  Kosiarz
          • sahel Re: Maly problem - prosze o porade 10.09.01, 11:18
            zrobilem test i ... po wlaczeniu ogrzewania tylnej szyby
            obroty nawet nie drgnely - wiec to jednak silnik
            krokowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka