Dodaj do ulubionych

zuzycie paliwa

15.07.05, 20:29
temat oklepany, ale czytajac rozne wypowiedzi musze do niego wrocic.
z mojej wiedzy wynika ze zuzycie paliwa (zakladam stala wartosc opalowa)
bedzie funkcja dwoch zmiennych:
1. zapotrzebowania mocy - przyspieszenia, predkosc, masa auta itp.
2. sprawnosci silnika - benzyna/diesel, zaawnsowanie konstrukcji.

i teraz moja uwaga - zakladajac ze nowoczesne silniki maja bardzop zblizona
sprawnosc (roznica moze 5-10%), wszystkie auta w danej klasie (wielkosc
silnika, masa pojazdu) powinny palic tyle samo. wiec opowiesci ze francuzy
pala wiecej niz niemieckie auta, a wloskie to chleja na potege, mozna chyba
miedzy bajki wlozyc. moja teza: zuzycie paliwa zalezy tylko i wylacznie od
sposobu jazdy i ten sam kierowca w porownywalnych warunkach bedzie uzyskiwal
te same wartosci zuzycia paliwa, dla roznych aut (w tej samej klasie)
Wasze opinie ?
pzdr.
Obserwuj wątek
    • wonnan.30 Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 20:42
      Nie znam się, ale jak wygląda różnica benzyna-diesel? Diesel 1.9 JTD 100KM
      dosyć ostro traktowany spali po mieście 7l na 100km. Ile spali ostro traktowana
      1.9 benzyna lub 100KM benzyna?
      • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 20:56
        zle zrozumiales post. nie jest to kolejny post o wyzszosci swiat Boz...., tfu
        benzyny nad dieslem.
        diesel ma inna sprawnosc niz benzyna, wiec ich porownywanie (w tym przypadku)
        to jak porownywanie jablek i pomaranczy
        pzdr.
        • wonnan.30 Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 20:58
          No dobra, ale napisałeś, że różnica jest rzędu 10% max, więc taka benzynka
          powinna palić max 7,7l na 100, tak?:]
          • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:02
            mysle ze najlepiej bedzie jak z mojego postu wytniesz slowo diesel i zostaniesz
            tylko przy benzynie. zakladam ze nowoczesne jednostki benzynowe moga sie roznic
            sprawnoscia do 10% wiec i zyzycie paliwa nie powinno byc inne niz 10% (przy tej
            samej technice jazdy)
            pzdr.
            • wonnan.30 Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:05
              Ok:)
              • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:08
                co znaczy OK ?
                twoja opinia ?
                w jakims watku pisza forumowicze ze honda Jazz spala o wiele mniej niz Fabia, a
                ja sobie mysle ze oba autka beda palic wlasciwie tyle samo.
                pzdr.
                • wonnan.30 Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:14
                  To ok odnosiło się do "mysle ze najlepiej bedzie jak z mojego postu wytniesz
                  slowo diesel i zostaniesz
                  tylko przy benzynie";) Chill out
                  • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:17
                    I'm not tripp'n
    • fazi_ze_sztazi suplement 15.07.05, 21:06
      za sprawnosc silnika uwazam stosunek energi uzysjkanej od energii dostarczonej.
      odzwierciedleniem sprawnosci bedzie jednostkowe zuzycie paliwa (g/kWh)
      pzdr.
    • dicort Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:09
      A znasz powiedzenie para idzie w gwizdek? Nie wziales pod uwage oporow, i to
      wszelkiego rodzaju oporow. A wez pod uwage rodzaj napedu FWD RWD AWD.
      Mechanizmy sie grzeja prawda? To wlasnie para idzie w gwizdek.
      • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 21:16
        dicort napisał:

> A znasz powiedzenie para idzie w gwizdek? Nie wziales pod uwage oporow, i to
        > wszelkiego rodzaju oporow. A wez pod uwage rodzaj napedu FWD RWD AWD.
        > Mechanizmy sie grzeja prawda? To wlasnie para idzie w gwizdek.

to bylo ujete w punkcie zapotrzebowanie mocy.
        powtarzam caly czas, nie porownuje polo i audi A8. moja teza jest taka:
        jak wezmiesz dwa auta w tej samej klasie (masa, naped, pojemnosc, zasilanie
        itp. itd) to bez wzgledu na to czy to fiat czy toyota spalanie bedzie zalezec
        tylko od kierowcy, czyli dla tego samego kierowcy bedzie takie samo
        uwagi?
        pzdr.
        • karambol225 Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 22:30
          Niestety to prawda że fiaty palą średnio 10-15% więcej. Te mechaniżmy o których była już mowa wcześniej, właśnie jeśli są kiepsko wykonane to biorą więcej "pary na gwizdek" co zresztą słychać.
          • fazi_ze_sztazi Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 22:32
            moge sie zgodzic z wartoscia 10% w roznicy zuzycia paliwa, ale jak ktos mowi ze
            jedno auto pali 7 a drugie 9 to mi sie drobne w kieszeni nie zgadzaja
            • piotrpilinko Re: zuzycie paliwa 17.07.05, 15:49
              Hmm. Weźmy nawet to samo auto. Jak się uprę, to mi moja Liana 1.6 wypije ok 7l/100 km w mieście, przeciętnie zużywa 7,7l/100km, a maksymalnie (w korku gigancie) do 8,5l/100km... Jednocześnie ktoś na tym forum pisał (a może i nie na tym), że mu spalanie w Lianie w mieście podchodzi pod 10l/100km...

Kwestia ciężkiej nogi i nadużywania hamulców zamiast myślenia o optymalizacji jazdy?
    • nachujmitokonto Re: zuzycie paliwa 15.07.05, 23:22
      Racja - sposób jazdy - "ciężar" nogi ma zasadnicze znaczenie - cięzka noga =
      duże spalanie, rodzaj i wielkość silnika ma drugorzędne znaczenie
    • walluk Zużycie paliwa 17.07.05, 04:39
      Pozwolę sobie dodac parę spostrzeżeń do tego wątku.
      Wydaje mi się że do tej funkcji 2 zmiennych należało by dodać jeszcze pare
      kolejnych np. warunki w jakich jezdzi samochód. Jako pewien współczynnik
      należało by także uwzglednić prawdopodobieństwo że w niektórych samochodach
      istnieje tendencja do uszkadzania się podzespołów które odpowiadają za
      odpowiednie dozowanie paliwa np. termostatu.W samochodach, które nie mają
      wskaznika temperatury cieczy chłodzącej kierowca może jezdzic latami nie wiedzac
      o tym ze ma przechłodzony silnik i jednoczesnie narzekając na nadmierne
      spalanie. Pozatym dodam ze np. niektórzy nie wiedza że wystarczy mieć okna
      otwarte w samochodzie albo wieść na dachu jakąś paczkę i jechać autostrada aby
      dośc znacznie zwiekszyć zużycie paliwa. Ogólnie należy powiedzieć że samochody
      należało by poprostu tak samo użytkować, w tych samych warunkach aby uzyskać
      możliwość porównywania wyników spalania.
      Ogólnie uważam że nie odkryje się ameryki mówiąc że spalanie zależy od kierowcy,
      bo to zgadza się z rzeczywistoscią a to czy samochody włoskie palą więcej od
      niemieckich i innych wydaje mi się tylko wynikiem słabszego wykonania,
      oszczędności w procesie produkcyjnym a takze zwykle mniejszym zaawansowaniem
      technologicznym produktów włoskich. Dodając do tego opinie szwagrów, wujków
      znajomych którzy sie "znają" tworzy sie mity.
    • arme Re: zuzycie paliwa 17.07.05, 18:42
      Silniki jednak bardzo się różnią (zmienne fazy rozrządu, wtrysk bezpośredni,
      zmienne kanały dolotowe . Nie należy zapominać o charakterystyce silnika,
      skrzyni biegów(jej zestopniowaniu). Silnik który musi pracować blisko max mocy
      (wysokie oroty) aby uzyskać odpowiednią dynamikę pali więcej itd itd.
      • bert.d.s Re: zuzycie paliwa 17.07.05, 18:50
        rme napisał:

> Silniki jednak bardzo się różnią (zmienne fazy rozrządu, wtrysk bezpośredni,
        > zmienne kanały dolotowe . Nie należy zapominać o charakterystyce silnika,
        > skrzyni biegów(jej zestopniowaniu). Silnik który musi pracować blisko max mocy
        > (wysokie oroty) aby uzyskać odpowiednią dynamikę pali więcej itd itd.

Ale z drugiej strony jesli wiesz, ze masz duzo konikow pod noga, jezdzisz
        dynamiczniej, czyli mniej oszczednie. Jesli powozisz Fabia w wersji podstawowej,
        nie pakujesz sie w manewry, do ktorych potrzeba przyspieszen, bo ten pojazd
        takowych nie potrafi zapewnic. Majac pod noga obszerna stadnine koni, po prostu
        z niej korzystasz, co sie odbija na spalaniu. Mowie z doswiadczenia.
        • arme Re: zuzycie paliwa 17.07.05, 19:20
          Samochody z zasłabymi silnikami (w stosunku do swojej masy) często palą więcej
          niż te same modele z znacznie mocniejszymi silnikami. Po prostu mocniejsze
          motory pracyją w bardziej korzystnym zakresie obrotów - są mniej "nadwyrężane"
          (w samochodzie 150KM - 70KM uzyskiwane dużo niżej niż w 70KM silniku).
          Wysokie obroty to większe straty energii na tarcie, więc "szlifierki" będą
          zawsze mniej ekonomiczne. Do tego doczhodzą zjawiska rezonansowe w układzie
          dostarczającym powietrze - trudno zapewnić optymalne warunki w szerszym
          zakresie obrotów. Analogiczna sytuacja występuje ze fazami otwarcia i zaknięcia
          zaworów dolotowych i wylotowych. Do tego dochodzą problemy z bezwładnością
          układu, itd itd....
          • mobile5 Re: zuzycie paliwa 17.07.05, 20:39
            arme napisał:

> Samochody z zasłabymi silnikami (w stosunku do swojej masy) często palą
            więcej
            > niż te same modele z znacznie mocniejszymi silnikami. Po prostu mocniejsze
            > motory pracyją w bardziej korzystnym zakresie obrotów - są
            mniej "nadwyrężane"

Dysponujesz jakimiś testami, czy to tylko Twoje przekonanie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka