parr 10.05.04, 14:35 Gaziarzu, Jaką instalacje do Hondy HRV polecasz?( silnik 1.6 105 km) pzdr Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaziarz Re: Gaz do Hondy HRV 11.05.04, 07:35 ktory rok? jesli zwykly silnik, to Landi plus elektronika Landi i emulator za 1700zl Odpowiedz Link
parr Re: Gaz do Hondy HRV 11.05.04, 09:38 Rocznik 2001 r. Silnik 1.6 105 kM.W tym modelu jest tylko ten silnik.Obawiam sie spadku mocy ladujac do niej gaz.Silnik i tak juz jest dosc slaby w tym samochodzie i dalszy spadek mocy bylby nie do przyjecia.Zuzycie o kilkanascie procent gazu wiecej niz benzyny jest ewnetualnie sprawa drugorzedna.Najwazniejsze jest by moc nie spadla. pzdr Odpowiedz Link
gaziarz Re: Gaz do Hondy HRV 11.05.04, 12:30 uwierz, ze latwiej Ci jest zajrzec pod maske niz mi sie dowiadywac co to za silnik. Jesli nie masz zmiennych faz i plastikowego kolektora, to tak jak powiedzialem. A jesli jeden z tych elementow wystepuje, to wtrysk sekwencyjny, Prins za 4900 lub Dream za 3500. A spadek mocy to bajka dla niegrzecznych dzieci Odpowiedz Link
parr Re: Gaz do Hondy HRV 12.05.04, 10:31 gaziarz napisał: > uwierz, ze latwiej Ci jest zajrzec pod maske niz mi sie dowiadywac co to za > silnik. > Jesli nie masz zmiennych faz i plastikowego kolektora, to tak jak powiedzialem. > A jesli jeden z tych elementow wystepuje, to wtrysk sekwencyjny, Prins za 4900 > lub Dream za 3500. > A spadek mocy to bajka dla niegrzecznych dzieci No to pozostaje wtrysk sekwencyjny :-( DLaczego roznica miedzy tymi instalacjami w cenie jest tak duza? Jesli moc pozostaje ta sama,to jak to odbija sie na roznicy w spalaniu gazu? pzdr Odpowiedz Link
gaziarz Re: Gaz do Hondy HRV 12.05.04, 14:50 Roznica wynika z zupelnie innych urzadzen zastowowanych do podawania gazu. To jest mniej wiecej taka roznica, jak gaznik do motocykla z lat 60, a wtrysk wielopunktowy. I w tym tkwi roznica. Natomiast co do mocy i spalania. Dokladne informacje musisz poszukac, bo juz wiele razy pisalem, ale przypomne- benzyna ma (na litr) 10% wieksza wartosc energetyczna. Dlatego przy idealnej instalacji (wtrysk sekwencyjny) uzyskanie tej samej pracy (w uogolnieniu mocy) wymaga zuzycia 10% wiecej gazu. Ale w instalacjacj II generacji efektywnosc podawania gazu jest gorsza, stad spalanie zwiekszone do okolo20%. We wtrysku sekwencyjnym moze wzrost byc niewidoczny lub wrecz spadek (szczegolnie przy automatach) gdyz gaz ma wieksza liczbe oktanowa, prowadzi do wiekszej elastycznosci i mimo, ze dostarcza mniej mocy, to odczucie pozostanie takie samo przy wykonaniu mniejszej pracy. is that clear? Odpowiedz Link
parr Re: Gaz do Hondy HRV 12.05.04, 15:04 Yes,it's clear -) Dzieki za wyjasnienia. Cholera 4 900 zl to sporo!!! pzdr Odpowiedz Link
czapskip Re: Gaz do Hondy HRV 30.03.05, 16:08 A co jest lepsze do tego samochodu? BRC sequent 24 czy Landi Renzo? Dzięki za odpowiedź. Odpowiedz Link
bedi70 Re: Gaz do Hondy HRV 31.03.05, 11:15 mam roczna HRV 1,6 VTEC, 20 tys km (na gazie 5 tys) instalacja BRC 24, spalanie gazu 11,8l/100km Dlugo zastanawialem sie czy zagazowac czy nie. Teraz jestem zadowolony. Mialem wprawdzie klopot bo padla listwa wtryskiwaczy po 4 tys (naprawiona na gwarancji) ale teraz chodzi jak zegarek. Spadek mocy jest...ledwo wyczuwalny. Zbiornik toroidalny (zamiast kola) ogranicza zasieg do ok 320km Poza tym, same zalety... Odpowiedz Link
czapskip Re: Gaz do Hondy HRV 11.06.05, 17:17 Witam, tak jak radziliście założyłem do hondy hrv sequent 24 firmy brc. Przez 2 tyg bylo super. Aż zaczęły się problemy: 1. Na początku zauważyłem, że na gazie silnik szarpie, gdy jest na biegu jałowym i doda się więcej gazu (np połowę możliwego). Wyglądało to w ten sposób, że stoję na światłach na luzie, dodaję gazu, a silnik najpierw lekko szarpną, a dopiero potem wszedł na obroty. I tak pozostało do tej pory. 2. Po kilku dniach doszło to problemu nr 1. to, że obroty na biegu jałowym spadają prawie do 200-300 obr/min, a powinnoć około 800 (natomiast brak jest wahania obrotów w góre i w dół. W dodatku dzieje się tak już i na gazie i na bęzynie. 3. W stacji, gdzie montowany był gaz powiedzieli, żebym zmienił świece - tak zrobiłem - bez rezulatu. 4. W tym momencie pali się już lampka check engine. Dodam, że samochód ma przejechane 15 tys kilometrów (więc prawie nówka, silnik 1,6 16V 106 KM) Montowałem w firmie, która wydawała się być godna zaufania. JAk myślicie - co może byc przyczyną takiego zachowania samochodu? Odpowiedz Link
rafzych Re: Gaz do Hondy HRV 21.06.05, 13:01 hej, tez sie przymierzam do gazu w hodzie cr-v. napisz tylko w ktorym zakladzie montowales twoja instalacje. czy ktos ma moze doswiadczenia z gazem w cr-v? Odpowiedz Link
wiesiek69 Re: Gaz do Hondy HRV 25.06.05, 14:20 a ja mam od roku w moim Accordzie 2,0 (w praktyce to ten sam silnik tylko wiekszy)Landi mieszalnikową teraz gdzieś za okolo 2000 PLN! i wszytstko hula jak należy - żadnej wyczuwalnej róznicy w mocy i elastyczności - 200km/h na gazie bez problemu. Cały szkopuł tkwi we właściwym montażu a potem zestrojeniu> moim gazowniokom zajęło to bite 2 dni prób i błędów. Jak przejadę pierwsze 50 tys to będe wiedział jak silnik to znosi - na razie żadnego zaciskania sie zaworów o czym mnie przestrzegali, (głowicy nie ściągałem) ale nie zauważyłem żadnych zmian w pracy silnika Odpowiedz Link
parr Re: Gaz do Hondy HRV 21.06.05, 23:03 Ile zapłaciłeś za instalację?Negocjowałeś cenę?Jak długo trwał montaż? Odpowiedz Link
wiesiek69 Re: Gaz do Hondy HRV 28.06.05, 22:32 Ja zapłaciłem 2500 brutto, ale tak jak pisałem teraz kosztuje ze 2000 PLN a najtańsze sekwencyjne nieco ponad 3000 i taki bym teraz założył. U mnie montaż trwał standardowo 1 dzień ale później byłem 2 bite dni na regulacji - analizator spalin, komputer na kolana i zabawa, Panowie na koniec powiedzieli, że trzeba ustatwiać Honde jak Lanosa - może to jest jakaś wskazówka :) Fakt, co jakiś czas jest kłopot z wolnymi obrotami - 1 raz na 3000km trzeba je ręcznie podbijać, bo przy włączonej klimie gaśnie ale to jedyny problem pozdawiam Odpowiedz Link