Gość: NXA IP: *.abb.pl 09.09.02, 10:55 Zamierzam zmienić samochód. Z dostępnych dla mnie ofert najbardziej odpowiadają te dwa modele. Co sądzicie o moim wyborze. A może coś innego tej klasy? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: wojtek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.waw.cdp.pl 09.09.02, 11:33 do czego ten samochód ma byc przeznaczony - ile osób ma nim jeździć, w mieście, czy w trasie, jak oszczędny, itd...? thalia ma paskudny wygląd c3 jest duuużo ładniejsze Link Zgłoś
Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.abb.pl 09.09.02, 11:54 Większość kilometrów to miasto (Wrocław). Około 15-20 tys. km rocznie. Rodzina czterosobowa. Najbardziej ogranicza wybór cena, ale parametry techniczne i eksploatacyjne mogą go zmianić. Link Zgłoś
Gość: Łukasz Bratasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 149.156.63.* 09.09.02, 13:37 Od pół roku przymierzam sie bardzo aktywnie, dziesiątki wizyt w salonach i kilka razy jazdy próbne, do zmiany auta - do tej pory Polonez - a moje możliwości i wymaganie są podobne. Rodzina czteroosobowa. Cena do 36tyś , ale wolałbym mniej. Dodatkowo duży wpływ na moją opinię ma ocena sporej liczby użytkowników głosujących na swoje auta w portalu www.autocentrum.pl A oto moje spostrzeżenia i ranking, podaję tylko decydujące cechy . Dodam że jest to moja prywatna ocena i w cale nie muszę mieć racji. - Punto - wolałbym coś większego (rozważałem opla astrę classic), ale niska cena i niskie spalanie to duże atuty. Dużo zamienniów na rynku. Bardzo wysoka ocena ponad 60 użytkowników - vide www.autocentrum.pl - absolutnie kontrastująca z obiegową opinią o marce. Dwa lata gwarancji. - Thalia - dyskwalifikująca ilość miejsca z tyłu, szczególnie nisko położona linia dachu co powoduje, że cochwile będę walił się w głowę wyjmując dzieci z fotelików. Drogi serwis. - C3 - mały bagażnik, i nie za dużo miejsca z tyłu, drogi serwis, brak zalet w stosunku do znacznie tańszego Punto - Fabia - Przestarzałe silniki spalanie o 2 litry większe w stosunku od gabarytowo porównywalnego Punto. - Yaris - ma piórnik a nie bagażnik, to dla mnie ważne bo ja w przeciwieństwie do autora zapytania jeżdżę w trasie. Drogi serwis. Plusy to trzy lata gwarancji i świetna jakość wykonania. - Corsa za drogo w stosunku do wyposarzenia, osiągów gabarytów. - Albea - nie ma zalet w stosunku do punto poza bagażnikiem, co w mieście i tak nie ma znaczenia. - 206 - Za drogi. Mały. Drogi serwis. Stara konstrukcja. O litr większe spalanie niż w punto. - Polo - za drogie. To chyba wszystko. Teraz czekam na forda Fusion - podobno 36tyś. Jeśli się rozczaruję to kupuję Punto. Lukasz Link Zgłoś
Gość: trooper A dlaczego nie Lanos 1.5 100KM??? IP: 62.233.232.* 11.09.02, 09:27 jak w temacie pozdr Link Zgłoś
Gość: wuj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 09:51 Za kwote nieznacznie wyzszą, tj. 37,5 - 38 tys. mozna rozważyć podstawowe wersje Xary i Astry, aut o numer większych Link Zgłoś
Gość: moj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.telefony.com.pl / 80.48.78.* 09.09.02, 13:38 Thalia jest mega paskudny a C3 zupełny ładny samochodzik. Ja jeżdżę poprzednikiem C3 czyli Saxo silnik 1.1 naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony. Dynamiczność zupełnie dobra jak na tą pojemność a apetyt ma naprawdę niewielki. Z C3 napewno bedziesz zadowolony. pzdr Link Zgłoś
Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 09.09.02, 13:46 Z tym bagaznikiem troche przesadzasz. POjemnosc bagaznika C3 to 305 litrow natomiast Punto max 280. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.09.02, 14:09 Tylko z jakiej klasy? W/w auta są adresowane do różnych odbiorców. Thalia- dla rodziny, czasami na wyjazdy za miasto, brzydkie ale w miare funkcjonalne. C3- dla indywidualistów, miejskie autko. Bagażnik Punto max.297(czyli o 8 mniej od C3) Łukaszu- Na Forda Fusion przyjdzie Tobie poczekać jeszcze około roku. Teraz dostępna jest nowa Fiesta za niewygórowaną cenę i bogatym wyposażeniem- groźny konkurent dla Punto. Link Zgłoś
Gość: Gordi Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.zigzag.pl 09.09.02, 16:46 Gość portalu: ffmarkus napisał(a): > Tylko z jakiej klasy? W/w auta są adresowane do różnych odbiorców. > Thalia- dla rodziny, czasami na wyjazdy za miasto, brzydkie ale w miare > funkcjonalne. > C3- dla indywidualistów, miejskie autko. > > Bagażnik Punto max.297(czyli o 8 mniej od C3) > > Łukaszu- Na Forda Fusion przyjdzie Tobie poczekać jeszcze około roku. Teraz > dostępna jest nowa Fiesta za niewygórowaną cenę i bogatym wyposażeniem- groźny > konkurent dla Punto. Nowa Fiesta dobrze wyposażona?W najnowszym Auto Motor i Sport (gazeta przyznacie jedna z najlepszych na rynku) jest dodatek o Fiescie.Podstawowa wersja 1.3 70hp, z wyposazeniem seryjnym obejmującym 1PP i WK kosztuje 35900.Autko moze i fajne ale w porównaniu do wyposażenia i ceny takiego Punto czy Clio to u Forda pachnie biedą..... Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.09.02, 21:23 Gość portalu: Gordi napisał(a): > Nowa Fiesta dobrze wyposażona?W najnowszym Auto Motor i Sport (gazeta > przyznacie jedna z najlepszych na rynku) jest dodatek o Fiescie.Podstawowa > wersja 1.3 70hp, z wyposazeniem seryjnym obejmującym 1PP i WK kosztuje > 35900.Autko moze i fajne ale w porównaniu do wyposażenia i ceny takiego Punto czy Clio to u Forda pachnie biedą..... Po prostu podstawa(tak jak z Focusem z serią w postaci 1 poduchy i wspomagania - a i tak wszyscy kupują Comfort X). Następna natomiast wersja Ambiente ma już 6 poduch, bodajże radio, elektrykę, centralkę, serwo za o ile mnie pamięć nie myli 41000 PLN A to już jest korzystna oferta.(AMS) Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 09.09.02, 17:18 Kup C3 gdyz jest to nowoczesny przestronny i bardzo ładny samochodzik.Potwierdzam opinie o bardzo dobrych osiągach Saxo 1.1 (jak na ta pojemność)-C3 będzie tylko troszke wolniejsze.Największy bagażnik wśród samochodów miejskich (z 3d i 5d).Ciekawe wnętrze. pozdr Link Zgłoś
Gość: Łukasz Bratasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 149.156.63.* 10.09.02, 08:36 Szanowni dyskutanci. Jestem trochę zaskoczony wiadomością że Fusion będzie dostępny dopiero za rok. Z tego co wynika z niemieckiej strony forda jest on już tam oferowany, a opóźnienie między Polską a Niemcami jest kilka miesięcy. Na ale przyjmijmy, że Fusion nie wchodzi w grę. Czy możemy się zatem zgodzić, że wchodzą następujące auta w grę: - Auta miejskie: C3 vs Punto - Auta rodzinne: Albea Wykluczyłem Yarisa biorąc pod uwagę wielkość rodziny NXA i klasę aut ogabarytach raczej z górnego zakresu segmentu B. Moim zdaniem w decyzja co wybrać jest już ciężka (sam nam wątpliwości, ale skłaniam się do punto) i powinna się opierać na subiektywnych (obiktywne różnice są pomijalnie małe osiem litrów wiekszy bagażnik C3 ale więcej miejsca w środku w Punto) wrażeniach z jazdy NXA (po prostu trzeba się przejechać ww samochodami). Daj znać co wybrałeś/aś. Życzę wielu nieprzespanych nocy z tak miłym dylematem. Łukasz p.s. Przepraszam za ilość wtrąceń w tekście. Link Zgłoś
Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 13:11 Gość portalu: moj napisał(a): >Ja jeżdżę poprzednikiem C3 czyli Saxo silnik 1.1 >naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony. C3 nie jest następcą saxo-klasa A będzie nim C2 Link Zgłoś
Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 10.09.02, 13:15 Saxo nie nalezy do klasy A. Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B Klasa A to Mait, Seicento itd. Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 13:21 Gość portalu: kicaj napisał(a): > Saxo nie nalezy do klasy A. > Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B > > Klasa A to Mait, Seicento itd. > > Pozdrawiam rozstaw osi: matiz 2.34 saxo 2.38 albea też jest globalnie dłuższa niż punto czy to znaczy, że jast kompaktem wg mnie decyduje rozstaw osi również pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 10.09.02, 17:48 Gość portalu: jacc napisał(a): Skoro tak no to Yaris tez jest "A" gdyz jego rozstaw osi to 2370 mm (rekordziści klasy B podjeżdzają pod 2500 mm) pozdr > Gość portalu: kicaj napisał(a): > > > Saxo nie nalezy do klasy A. > > Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B > > > > Klasa A to Mait, Seicento itd. > > > > Pozdrawiam > > > rozstaw osi: > matiz 2.34 > saxo 2.38 > > albea też jest globalnie > dłuższa niż punto > czy to znaczy, że jast kompaktem > > wg mnie decyduje rozstaw osi > > również pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: pysiak1 Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 15:16 Masz rzeczywiście dylemat - wybór pozornie duży, w cenie do 36 000 zl oferta jest bogata, ale diabeł tkwii w szczegółach, jak w przypadku fiesty. Od pewnego czasu też przymierzam się do kupna samochodu i muszę stwierdzić, że niestety należy chyba postawić na funkcjonalność i komfort niż na wygląd. Od kilku lat jestem wprawdzie szczęśliwym posiadaczem peugeota, i zdecydowanie bliżej mi do konstrukcji PSA, ale wybrałby chyba jednak Thalię.... Uważam, że jeśli wolisz jeździć niż patrzeć (zresztą wcale niew wygląda aż tak obrzydliwie - co powiecie o Sienie i Albei) kup sobie thalię. Taki tok rozumowanie zrozumie każdy, kto poświęcił dwa tygodnie na poszukiwanie wózka dla dziecka, który będzie mógł spokojnie upchnąć w bagażniku. Jeśli nie zależy ci na możliwościach przewozowych - bierz C3. Mam jeszcze jedną propozycję, która do tej pory nie padła Peugeot 206 kombi - bardzo ładne autko, opinie w prasie motoryzacyjnej są pozytywne... Nie znam niestety dokładnie cen, ale podstawowa wersja na pewno będzie kosztować gdzieś w okolicach 36 000 zł. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 10.09.02, 17:50 Peugeot 206 SW jest w porzo choć jego możliwości przewozowe wbrew wygladowi są takie same jak C3. Nalezy spodziewać się też rychłej modernizacji 206 (jest już kilka lat na rynku) pozdr Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.09.02, 21:14 Gość portalu: pysiak1 napisał(a): > jeśli wolisz jeździć niż patrzeć (zresztą wcale niew wygląda aż tak > obrzydliwie - co powiecie o Sienie i Albei) kup sobie thalię. Gust, ale dla mnie akurat Albea jest ładniejsza, nie jest tak napompowana, przypomina zgrabną limuzynkę. Thalia natomiast jest gruba, jakoś wysoko zawieszona(może to złudzenie) i te przednie światła jeszcze ją podnoszące. Dla mnie jest nieproprcjonalna. > Mam jeszcze jedną propozycję, która do tej pory nie padła Peugeot 206 kombi - > bardzo ładne autko, opinie w prasie motoryzacyjnej są pozytywne... Nie znam > niestety dokładnie cen, ale podstawowa wersja na pewno będzie kosztować >gdzieś w okolicach 36 000 zł. Niestety 206 Break nie zmieści się w tym przedziale cenowym. Z teo co się orientuję chcą aż 41000 PLN za najtańszą wersję(2 jaśki, wspomaganie, elektryka,...) > Pzdr. Również P.S. Ja bym raczej brał Punto 5d. albo jeśli jeszcze większy bagażnik to Albeę (515 literków) Link Zgłoś
Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.02, 09:08 > Gość portalu: Sławek napisał(a): > >Skoro tak no to Yaris tez jest "A" gdyz jego rozstaw osi to 2370 mm (rekordziści klasy B podjeżdzają pod 2500 mm) Saxo jest odpowiednikiem 106 czyżby 106 była wielkości 206? a yaris rzeczywiście należy do klasy A pozdr Link Zgłoś
Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 11.09.02, 09:30 Panowie, z pokora przyjume Wasze argumenty Pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: max Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 09:57 obejrzałem 206 SW 2 dni temu , potwierdzam cenę, i to za wersję z silnikiem 1.1 60 KM. Ładnie i drogo. Link Zgłoś
atlon Re: Renault Thalia czy Citroen C3 11.09.02, 09:38 Witam. Cztery miechy temu miałem bardzo podobny dylemat (i kilka nieprzespanych nocy). W gre wchodziły Punto, Corsa, Clio. Po długich rozważaniach wszystkich za i przeciw wybrałem Punto. Corsa z takim wyposażeniem wychodziła około 4 - 5 tysięcy drożej. Punto w wersji Dynamic (praktycznie wszystko oprócz klimy - oczywiście na "polskie wyposażenie") silnik 80 koników 1.2 16V. Jak na razie jestem "happy" autko sprawuje się znakomicie zarówno jeżeli chodzi o zachowanie a przede wszystkim silniczek. Pozdrawiam i życze dobrego wyboru. Link Zgłoś
Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 23:26 Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie i informacje. Nowe Punto nie wchodzi w rachubę, bo najpierw muszę sprzedać obecnie używane. Dobre autko, ale najwyższy czas je zmienić. Zgodnie z sugestią poinformuję uczestników wątku o wyborze nowego samochodu. Pzdr. Link Zgłoś
nxa Re: Renault Thalia czy Citroen C3 17.10.02, 08:52 Zgodnie z obietnicą zgłaszam się ostatni raz w tym wątku. Od dwóch dni jest to CITROEN C3. Silnik 1,4, moc 75 KM, czerwony, welurowa tapicerka, ABS, radioodtwarzacz. 2 tygodnie oczekiwania na dostawę (Wrocław). Cena 43 500 zł. Jeszcze raz dziekuję za wszystkie wypowiedzi. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: mac1 Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 213.77.125.* 17.10.02, 09:07 Za 43 000 miałbyś Golfa IV z tym samym silnikiem. Pzdr. Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 - PAS ! IP: 193.59.192.* 17.10.02, 11:43 Gość portalu: mac1 napisał(a): > Za 43 000 miałbyś Golfa IV z tym samym silnikiem. Pzdr. I TU GOŚCIU ZABIŁ WAM ĆWIEKA ! A JAKI Z TEGO MORAŁ ? CENY MAŁYCH AUT TO CZYSTA SPEKULACJA, CENY NAKRĘCONE NA MAKSA. JA TAM WOLĘ VW GOLFA, JEŹDZIŁEM "FAWEJEM" Z TYM SILNIKIEM I DLA MNIE BYŁA TO MIMO WSZYSTKO DUŻA FRAJDA. Link Zgłoś
Gość: MaciejK Re: Renault Thalia czy Citroen C3 - PAS ! IP: *.radiomerkury.pl 17.10.02, 12:56 Tą drogą to można dojść do zakupu jaguara bo dobrze wyposażone i z dobrym silnikiem małe auto ma cenę prawie kompaktu, a dobrze wypasiony kompakt to juz cena klasy sredniej itp, itd. Ważne jest jakie auto się chce i do czego. O kosztach nie decyduje tylko cena zakupu ale i utrzymania to truizm ale wielu o tym chyba zapomina. I potem są zdziwienia bo gościu nie ma kasy np. na zimówki bo zapomnial ze większe auta mają z reguly większe kólka czyli opony drozsze... C3 to dobry wybór i życzę zeby dobrze słuzył choc na wrocławskie drogi to C5-ka by sie przydala no nie? PZDR Link Zgłoś
Gość: Gucwa Citroen C3......zgroza, utopiona kasa.... IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 17.10.02, 12:59 poza ładną linia nic ciekawego, osiągi ma niczym dostawczy "Żuk", wykonanie tandentne (plastiki skrzypiące, delikatne jakby miały odpaść).....coS Ty gościu zrobił.... to już Punto lepsze... Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.gunb.gov.pl 17.10.02, 13:24 nie bierz francy Link Zgłoś
Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.abb.pl 17.10.02, 14:09 W zasadzie jest po dyskusji. Z tytułu wątku można się domyśleć, że "niemcem" jeździć nie chcę. Jakbym dostał za darmo mercedesa to bym go sprzedał. Żeby było weselej to mam jeszcze peugeota i renault. Trochę stare, ale zawsze francuz. Dzięki za wszystkie opinie. Link Zgłoś