Dodaj do ulubionych

Renault Thalia czy Citroen C3

IP: *.abb.pl 09.09.02, 10:55
Zamierzam zmienić samochód. Z dostępnych dla mnie ofert najbardziej
odpowiadają te dwa modele. Co sądzicie o moim wyborze. A może coś innego tej
klasy?
Obserwuj wątek
    • Gość: wojtek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.waw.cdp.pl 09.09.02, 11:33
      do czego ten samochód ma byc przeznaczony - ile osób ma nim jeździć, w mieście,
      czy w trasie, jak oszczędny, itd...?
      thalia ma paskudny wygląd c3 jest duuużo ładniejsze
      • Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.abb.pl 09.09.02, 11:54
        Większość kilometrów to miasto (Wrocław). Około 15-20 tys. km rocznie.
        Rodzina czterosobowa. Najbardziej ogranicza wybór cena, ale parametry
        techniczne i eksploatacyjne mogą go zmianić.
        • Gość: Łukasz Bratasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 149.156.63.* 09.09.02, 13:37
          Od pół roku przymierzam sie bardzo aktywnie, dziesiątki wizyt w salonach i
          kilka razy jazdy próbne, do zmiany auta - do tej pory Polonez - a moje
          możliwości i wymaganie są podobne. Rodzina czteroosobowa. Cena do 36tyś , ale
          wolałbym mniej.
          Dodatkowo duży wpływ na moją opinię ma ocena sporej liczby użytkowników
          głosujących na swoje auta w portalu www.autocentrum.pl A oto moje spostrzeżenia
          i ranking, podaję tylko decydujące cechy . Dodam że jest to moja prywatna ocena
          i w cale nie muszę mieć racji.
          - Punto - wolałbym coś większego (rozważałem opla astrę classic), ale niska
          cena i niskie spalanie to duże atuty. Dużo zamienniów na rynku. Bardzo wysoka
          ocena ponad 60 użytkowników - vide www.autocentrum.pl - absolutnie
          kontrastująca z obiegową opinią o marce. Dwa lata gwarancji.
          - Thalia - dyskwalifikująca ilość miejsca z tyłu, szczególnie nisko położona
          linia dachu co powoduje, że cochwile będę walił się w głowę wyjmując dzieci z
          fotelików. Drogi serwis.
          - C3 - mały bagażnik, i nie za dużo miejsca z tyłu, drogi serwis, brak zalet w
          stosunku do znacznie tańszego Punto
          - Fabia - Przestarzałe silniki spalanie o 2 litry większe w stosunku od
          gabarytowo porównywalnego Punto.
          - Yaris - ma piórnik a nie bagażnik, to dla mnie ważne bo ja w przeciwieństwie
          do autora zapytania jeżdżę w trasie. Drogi serwis. Plusy to trzy lata gwarancji
          i świetna jakość wykonania.
          - Corsa za drogo w stosunku do wyposarzenia, osiągów gabarytów.
          - Albea - nie ma zalet w stosunku do punto poza bagażnikiem, co w mieście i tak
          nie ma znaczenia.
          - 206 - Za drogi. Mały. Drogi serwis. Stara konstrukcja. O litr większe
          spalanie niż w punto.
          - Polo - za drogie.
          To chyba wszystko.
          Teraz czekam na forda Fusion - podobno 36tyś. Jeśli się rozczaruję to kupuję
          Punto.
          Lukasz
          • Gość: trooper A dlaczego nie Lanos 1.5 100KM??? IP: 62.233.232.* 11.09.02, 09:27
            jak w temacie
            pozdr
          • Gość: wuj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 09:51
            Za kwote nieznacznie wyzszą, tj. 37,5 - 38 tys. mozna rozważyć podstawowe
            wersje Xary i Astry, aut o numer większych
        • Gość: moj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.telefony.com.pl / 80.48.78.* 09.09.02, 13:38
          Thalia jest mega paskudny a C3 zupełny ładny samochodzik. Ja jeżdżę
          poprzednikiem C3 czyli Saxo silnik 1.1 naprawdę jestem z niego bardzo
          zadowolony. Dynamiczność zupełnie dobra jak na tą pojemność a apetyt ma
          naprawdę niewielki. Z C3 napewno bedziesz zadowolony.
          pzdr
          • Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 09.09.02, 13:46
            Z tym bagaznikiem troche przesadzasz.
            POjemnosc bagaznika C3 to 305 litrow natomiast Punto max 280.
            Pozdrawiam
            • Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.09.02, 14:09
              Tylko z jakiej klasy? W/w auta są adresowane do różnych odbiorców.
              Thalia- dla rodziny, czasami na wyjazdy za miasto, brzydkie ale w miare
              funkcjonalne.
              C3- dla indywidualistów, miejskie autko.

Bagażnik Punto max.297(czyli o 8 mniej od C3)

Łukaszu- Na Forda Fusion przyjdzie Tobie poczekać jeszcze około roku. Teraz
              dostępna jest nowa Fiesta za niewygórowaną cenę i bogatym wyposażeniem- groźny
              konkurent dla Punto.
              • Gość: Gordi Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.zigzag.pl 09.09.02, 16:46
                Gość portalu: ffmarkus napisał(a):

> Tylko z jakiej klasy? W/w auta są adresowane do różnych odbiorców.
                > Thalia- dla rodziny, czasami na wyjazdy za miasto, brzydkie ale w miare
                > funkcjonalne.
                > C3- dla indywidualistów, miejskie autko.
                >
                > Bagażnik Punto max.297(czyli o 8 mniej od C3)
                >
                > Łukaszu- Na Forda Fusion przyjdzie Tobie poczekać jeszcze około roku. Teraz
                > dostępna jest nowa Fiesta za niewygórowaną cenę i bogatym wyposażeniem-
                groźny
                > konkurent dla Punto.

Nowa Fiesta dobrze wyposażona?W najnowszym Auto Motor i Sport (gazeta
                przyznacie jedna z najlepszych na rynku) jest dodatek o Fiescie.Podstawowa
                wersja 1.3 70hp, z wyposazeniem seryjnym obejmującym 1PP i WK kosztuje
                35900.Autko moze i fajne ale w porównaniu do wyposażenia i ceny takiego Punto
                czy Clio to u Forda pachnie biedą.....
                • Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 09.09.02, 21:23
                  Gość portalu: Gordi napisał(a):

> Nowa Fiesta dobrze wyposażona?W najnowszym Auto Motor i Sport (gazeta
                  > przyznacie jedna z najlepszych na rynku) jest dodatek o Fiescie.Podstawowa
                  > wersja 1.3 70hp, z wyposazeniem seryjnym obejmującym 1PP i WK kosztuje
                  > 35900.Autko moze i fajne ale w porównaniu do wyposażenia i ceny takiego
                  Punto czy Clio to u Forda pachnie biedą.....

Po prostu podstawa(tak jak z Focusem z serią w postaci 1 poduchy i
                  wspomagania - a i tak wszyscy kupują Comfort X). Następna natomiast wersja
                  Ambiente ma już 6 poduch, bodajże radio, elektrykę, centralkę, serwo za o ile
                  mnie pamięć nie myli 41000 PLN A to już jest korzystna oferta.(AMS)
    • Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 09.09.02, 17:18
      Kup C3 gdyz jest to nowoczesny przestronny i bardzo ładny
      samochodzik.Potwierdzam opinie o bardzo dobrych osiągach Saxo 1.1 (jak na ta
      pojemność)-C3 będzie tylko troszke wolniejsze.Największy bagażnik wśród
      samochodów miejskich (z 3d i 5d).Ciekawe wnętrze.

pozdr
      • Gość: Łukasz Bratasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 149.156.63.* 10.09.02, 08:36
        Szanowni dyskutanci.
        Jestem trochę zaskoczony wiadomością że Fusion będzie dostępny dopiero za rok.
        Z tego co wynika z niemieckiej strony forda jest on już tam oferowany, a
        opóźnienie między Polską a Niemcami jest kilka miesięcy.
        Na ale przyjmijmy, że Fusion nie wchodzi w grę.
        Czy możemy się zatem zgodzić, że wchodzą następujące auta w grę:
        - Auta miejskie: C3 vs Punto
        - Auta rodzinne: Albea
        Wykluczyłem Yarisa biorąc pod uwagę wielkość rodziny NXA i klasę aut
        ogabarytach raczej z górnego zakresu segmentu B.
        Moim zdaniem w decyzja co wybrać jest już ciężka (sam nam wątpliwości, ale
        skłaniam się do punto) i powinna się opierać na subiektywnych (obiktywne
        różnice są pomijalnie małe osiem litrów wiekszy bagażnik C3 ale więcej miejsca
        w środku w Punto) wrażeniach z jazdy NXA (po prostu trzeba się przejechać ww
        samochodami).
        Daj znać co wybrałeś/aś. Życzę wielu nieprzespanych nocy z tak miłym dylematem.
        Łukasz
        p.s. Przepraszam za ilość wtrąceń w tekście.
        • Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 13:11
          Gość portalu: moj napisał(a):

>Ja jeżdżę poprzednikiem C3 czyli Saxo silnik 1.1
          >naprawdę jestem z niego bardzo zadowolony.

C3 nie jest następcą saxo-klasa A
          będzie nim C2
          • Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 10.09.02, 13:15
            Saxo nie nalezy do klasy A.
            Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B

Klasa A to Mait, Seicento itd.

Pozdrawiam
            • Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.09.02, 13:21
              Gość portalu: kicaj napisał(a):

> Saxo nie nalezy do klasy A.
              > Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B
              >
              > Klasa A to Mait, Seicento itd.
              >
              > Pozdrawiam

rozstaw osi:
              matiz 2.34
              saxo 2.38

albea też jest globalnie
              dłuższa niż punto
              czy to znaczy, że jast kompaktem

wg mnie decyduje rozstaw osi

również pozdrawiam
              • Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 10.09.02, 17:48
                Gość portalu: jacc napisał(a):

Skoro tak no to Yaris tez jest "A" gdyz jego rozstaw osi to 2370 mm
                (rekordziści klasy B podjeżdzają pod 2500 mm)

pozdr

> Gość portalu: kicaj napisał(a):
                >
                > > Saxo nie nalezy do klasy A.
                > > Gabarytowo jest zblizony do Yarisa ktory nalezy do klasy B
                > >
                > > Klasa A to Mait, Seicento itd.
                > >
                > > Pozdrawiam
                >
                >
                > rozstaw osi:
                > matiz 2.34
                > saxo 2.38
                >
                > albea też jest globalnie
                > dłuższa niż punto
                > czy to znaczy, że jast kompaktem
                >
                > wg mnie decyduje rozstaw osi
                >
                > również pozdrawiam
    • Gość: pysiak1 Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 10.09.02, 15:16
      Masz rzeczywiście dylemat - wybór pozornie duży, w cenie do 36 000 zl oferta
      jest bogata, ale diabeł tkwii w szczegółach, jak w przypadku fiesty.
      Od pewnego czasu też przymierzam się do kupna samochodu i muszę stwierdzić, że
      niestety należy chyba postawić na funkcjonalność i komfort niż na wygląd. Od
      kilku lat jestem wprawdzie szczęśliwym posiadaczem peugeota, i zdecydowanie
      bliżej mi do konstrukcji PSA, ale wybrałby chyba jednak Thalię.... Uważam, że
      jeśli wolisz jeździć niż patrzeć (zresztą wcale niew wygląda aż tak
      obrzydliwie - co powiecie o Sienie i Albei) kup sobie thalię. Taki tok
      rozumowanie zrozumie każdy, kto poświęcił dwa tygodnie na poszukiwanie wózka
      dla dziecka, który będzie mógł spokojnie upchnąć w bagażniku. Jeśli nie zależy
      ci na możliwościach przewozowych - bierz C3.
      Mam jeszcze jedną propozycję, która do tej pory nie padła Peugeot 206 kombi -
      bardzo ładne autko, opinie w prasie motoryzacyjnej są pozytywne... Nie znam
      niestety dokładnie cen, ale podstawowa wersja na pewno będzie kosztować gdzieś
      w okolicach 36 000 zł.
      Pzdr.
      • Gość: Sławek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.aries.com.pl 10.09.02, 17:50
        Peugeot 206 SW jest w porzo choć jego możliwości przewozowe wbrew wygladowi są
        takie same jak C3.
        Nalezy spodziewać się też rychłej modernizacji 206 (jest już kilka lat na rynku)

pozdr
      • Gość: ffmarkus Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.icpnet.pl / *.icpnet.pl 10.09.02, 21:14
        Gość portalu: pysiak1 napisał(a):

> jeśli wolisz jeździć niż patrzeć (zresztą wcale niew wygląda aż tak
        > obrzydliwie - co powiecie o Sienie i Albei) kup sobie thalię.

Gust, ale dla mnie akurat Albea jest ładniejsza, nie jest tak napompowana,
        przypomina zgrabną limuzynkę. Thalia natomiast jest gruba, jakoś wysoko
        zawieszona(może to złudzenie) i te przednie światła jeszcze ją podnoszące. Dla
        mnie jest nieproprcjonalna.

> Mam jeszcze jedną propozycję, która do tej pory nie padła Peugeot 206 kombi -
        > bardzo ładne autko, opinie w prasie motoryzacyjnej są pozytywne... Nie znam
        > niestety dokładnie cen, ale podstawowa wersja na pewno będzie kosztować
        >gdzieś w okolicach 36 000 zł.

Niestety 206 Break nie zmieści się w tym przedziale cenowym. Z teo co się
        orientuję chcą aż 41000 PLN za najtańszą wersję(2 jaśki, wspomaganie,
        elektryka,...)

> Pzdr.
        Również

P.S. Ja bym raczej brał Punto 5d. albo jeśli jeszcze większy bagażnik to Albeę
        (515 literków)
        • Gość: jacc Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.09.02, 09:08
          > Gość portalu: Sławek napisał(a):
          >
          >Skoro tak no to Yaris tez jest "A" gdyz jego rozstaw osi to 2370 mm
          (rekordziści klasy B podjeżdzają pod 2500 mm)

Saxo jest odpowiednikiem 106
          czyżby 106 była wielkości 206?

a yaris rzeczywiście należy do klasy A

pozdr
          • Gość: kicaj Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.opm.pl 11.09.02, 09:30
            Panowie, z pokora przyjume Wasze argumenty

Pozdrawiam
        • Gość: max Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.02, 09:57
          obejrzałem 206 SW 2 dni temu , potwierdzam cenę, i to za wersję z silnikiem 1.1
          60 KM. Ładnie i drogo.
    • atlon Re: Renault Thalia czy Citroen C3 11.09.02, 09:38
      Witam. Cztery miechy temu miałem bardzo podobny dylemat (i kilka nieprzespanych
      nocy). W gre wchodziły Punto, Corsa, Clio. Po długich rozważaniach wszystkich
      za i przeciw wybrałem Punto. Corsa z takim wyposażeniem wychodziła około 4 - 5
      tysięcy drożej. Punto w wersji Dynamic (praktycznie wszystko oprócz klimy -
      oczywiście na "polskie wyposażenie") silnik 80 koników 1.2 16V. Jak na razie
      jestem "happy" autko sprawuje się znakomicie zarówno jeżeli chodzi o zachowanie
      a przede wszystkim silniczek. Pozdrawiam i życze dobrego wyboru.
    • Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 11.09.02, 23:26
      Dziękuję wszystkim za wyrażone opinie i informacje. Nowe Punto nie wchodzi w
      rachubę, bo najpierw muszę sprzedać obecnie używane. Dobre autko, ale najwyższy
      czas je zmienić. Zgodnie z sugestią poinformuję uczestników wątku o wyborze
      nowego samochodu.
      Pzdr.
      • nxa Re: Renault Thalia czy Citroen C3 17.10.02, 08:52
        Zgodnie z obietnicą zgłaszam się ostatni raz w tym wątku.
        Od dwóch dni jest to CITROEN C3. Silnik 1,4, moc 75 KM, czerwony, welurowa
        tapicerka, ABS, radioodtwarzacz. 2 tygodnie oczekiwania na dostawę (Wrocław).
        Cena 43 500 zł.
        Jeszcze raz dziekuję za wszystkie wypowiedzi.
        Pzdr.
        • Gość: mac1 Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: 213.77.125.* 17.10.02, 09:07
          Za 43 000 miałbyś Golfa IV z tym samym silnikiem. Pzdr.
          • Gość: Tomasz Re: Renault Thalia czy Citroen C3 - PAS ! IP: 193.59.192.* 17.10.02, 11:43
            Gość portalu: mac1 napisał(a):

> Za 43 000 miałbyś Golfa IV z tym samym silnikiem. Pzdr.
            I TU GOŚCIU ZABIŁ WAM ĆWIEKA !
            A JAKI Z TEGO MORAŁ ?
            CENY MAŁYCH AUT TO CZYSTA SPEKULACJA, CENY NAKRĘCONE NA MAKSA.
            JA TAM WOLĘ VW GOLFA, JEŹDZIŁEM "FAWEJEM" Z TYM SILNIKIEM I DLA MNIE BYŁA TO
            MIMO WSZYSTKO DUŻA FRAJDA.
            • Gość: MaciejK Re: Renault Thalia czy Citroen C3 - PAS ! IP: *.radiomerkury.pl 17.10.02, 12:56
              Tą drogą to można dojść do zakupu jaguara bo dobrze wyposażone i z dobrym
              silnikiem małe auto ma cenę prawie kompaktu, a dobrze wypasiony kompakt to juz
              cena klasy sredniej itp, itd.
              Ważne jest jakie auto się chce i do czego. O kosztach nie decyduje tylko cena
              zakupu ale i utrzymania to truizm ale wielu o tym chyba zapomina. I potem są
              zdziwienia bo gościu nie ma kasy np. na zimówki bo zapomnial ze większe auta
              mają z reguly większe kólka czyli opony drozsze...
              C3 to dobry wybór i życzę zeby dobrze słuzył choc na wrocławskie drogi to C5-ka
              by sie przydala no nie?
              PZDR
            • Gość: Gucwa Citroen C3......zgroza, utopiona kasa.... IP: *.166.195.213.2127.waw-mec.leased-e.ids.pl 17.10.02, 12:59
              poza ładną linia nic ciekawego, osiągi ma niczym dostawczy "Żuk", wykonanie
              tandentne (plastiki skrzypiące, delikatne jakby miały odpaść).....coS Ty gościu
              zrobił.... to już Punto lepsze...
    • Gość: Wojtek Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.gunb.gov.pl 17.10.02, 13:24
      nie bierz francy
    • Gość: NXA Re: Renault Thalia czy Citroen C3 IP: *.abb.pl 17.10.02, 14:09
      W zasadzie jest po dyskusji. Z tytułu wątku można się domyśleć, że "niemcem"
      jeździć nie chcę. Jakbym dostał za darmo mercedesa to bym go sprzedał. Żeby
      było weselej to mam jeszcze peugeota i renault. Trochę stare, ale zawsze
      francuz. Dzięki za wszystkie opinie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka