Gość: Wil IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 22.09.02, 23:00 Jakie są praktyczne różnice w użytkowaniu tdi z pompą wtryskową i PD. Pozdrawiam Wil Link Zgłoś Obserwuj wątek
greenblack Re: Pompa wtryskowa kontra PD 22.09.02, 23:15 Gość portalu: Wil napisał(a): > Jakie są praktyczne różnice w użytkowaniu tdi z pompą wtryskową i PD. > Pozdrawiam > > Wil Pompowtryskiwacze pozwalają zwiększyć moc i moment przy jednoczesnym spadku zużycia paliwa. W osobowych PD stosuje tylko koncern VW-Audi. Reszta CR. Link Zgłoś
darr.darek po cholerę mniejsza pojemność ? 23.09.02, 10:55 greenblack napisał: > Pompowtryskiwacze pozwalają zwiększyć moc i moment przy jednoczesnym spadku > zużycia paliwa. W osobowych PD stosuje tylko koncern VW-Audi. Reszta CR. Z tym niższym zużyciem paliwa , to raczej marketingowy szum informacyjny (brak wiarygodnych danych) . Faktem jest te silniki są cichsze , dzięki stosowaniu zamiast tradycyjnego pojedynczego wtrysku paliwa w dieslach rozbicia wtrysku na dwie-trzy dawki przy PD lub CR . Zwiększanie mocy i momentu obr. z jednostki pojemności skutkuje zmniejszeniem trwałości silnika (kto pamięta jeszcze mercedesy i toyoty diesel , które bez remontu przejeżdżały 500tys. km) . Wolałbym mieć silnik trwalszy o poj.3000ccm i tej samej mocy co 1900ccm . Co prawda tu kłania się poronione róznicowanie stawk OC . Za komuny i w czerwonym kapitaliźmie (do 1997 roku) istniały stawki czerwonego podatku drog. różnicowane KILUNASTOKROTNIE wartościowo wraz ze wzrostem pojemności (to dopiero było kretyństwo - teraz nie jest tak źle) . A może ktoś ma dane o różnicowaniu stawek ubezpieczeń (podatku drog.?) wg pojemności w EU i USA ? Link Zgłoś
Gość: alek Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: 195.136.36.* 23.09.02, 17:31 greenblack napisał: > Pompowtryskiwacze pozwalają zwiększyć moc i moment przy jednoczesnym spadku > zużycia paliwa. W osobowych PD stosuje tylko koncern VW-Audi. Reszta CR. Nie wydaje mi się, żeby można było zwiekszyć moc i moment przy jednoczesnym spadku zużycia paliwa. Moc musi się z czegoś brać, w tym wypadku ze spalania paliwa. Pompowtryskiwacze dzięki olbrzymiemu ciśnieniu wtrysku (ponad 2000 bar) pozwalają na skuteczniejsze spalanie i tym samym "wyciśnięcie" z jednostki pojemności silnika więcej pracy niż przy tradycyjnej pompie. Dzieje się tak dlatego, że PD potrzebuje dużo mniej czasu na "wbicie" w cylinder dawki paliwa niż tradycyjna pompa. Ale do wykonania większej pracy potrzeba więcej paliwa, PD umożliwia podanie większej dawki paliwa w sposób umożliwiający skuteczne jego spalenie w niezbędnie krótkim czasie, dzięki czemu można uzyskać większą moc i moment. Ale nie ma nic za darmo. Z własnych obserwacji wychodzi mi, że 1,9 TDI PD (130KM) spala średnio ok. 1,5 l/100 km więcej niż moje renówkowe 1,9 dTI (97KM). Pozdrawiam, alek Link Zgłoś
greenblack Re: Pompa wtryskowa kontra PD 23.09.02, 17:42 Gość portalu: alek napisał(a): > greenblack napisał: > > > Pompowtryskiwacze pozwalają zwiększyć moc i moment przy jednoczesnym spadk > u > > zużycia paliwa. W osobowych PD stosuje tylko koncern VW-Audi. Reszta CR. > > Nie wydaje mi się, żeby można było zwiekszyć moc i moment przy jednoczesnym > spadku zużycia paliwa. > Moc musi się z czegoś brać, w tym wypadku ze spalania paliwa. > Pompowtryskiwacze dzięki olbrzymiemu ciśnieniu wtrysku (ponad 2000 bar) > pozwalają na skuteczniejsze spalanie i tym samym "wyciśnięcie" z jednostki > pojemności silnika więcej pracy niż przy tradycyjnej pompie. > Dzieje się tak dlatego, że PD potrzebuje dużo mniej czasu na "wbicie" w > cylinder dawki paliwa niż tradycyjna pompa. > Ale do wykonania większej pracy potrzeba więcej paliwa, PD umożliwia podanie > większej dawki paliwa w sposób umożliwiający skuteczne jego spalenie w > niezbędnie krótkim czasie, dzięki czemu można uzyskać większą moc i moment. > > Ale nie ma nic za darmo. > > Z własnych obserwacji wychodzi mi, że 1,9 TDI PD (130KM) spala średnio > ok. 1,5 l/100 km więcej niż moje renówkowe 1,9 dTI (97KM). > > Pozdrawiam, alek Passat 1998 1.9 TDI 90KM,210Nm--5,3l/100km Passat 2001 1.9 TDI PD 100KM,250Nm--5,4l/100km Passat 1998 1.9 TDI 110KM,235Nm--5,3l/100km Passat 1999 1.9 TDI PD 115KM,285Nm--5,3l/100km Passat 2001 1.9 TDI PD 130KM, 285Nm--5,6l/100km Passat 2001 1.9 TDI PD 130KM, 310 Nm--5,7l/100km Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 23.09.02, 09:52 Ciekawe pytanie, tj. o co ci chodzi ? Na tak zadane pytanie są setki odpowiedzi. Sprecuzuj to jeżeli wiesz o co ci chodzi, albo nie zadawaj pytań. Link Zgłoś
Gość: Wil Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: *.tlsa.pl 23.09.02, 10:21 Precyzuję: chodzi o praktyczne różnice, mające znaczenie dla użytkownika pojazdu (np. czy wpływa na zmniejszenie zużycia paliwa, zwiększenie momentu obrot, mocy, czy jest bardziej awaryjne niż pompa wtrysk.). Przykład: VW produkuje silniki TDi z PD, w Skodzie Octavii nie montuje sie PD (chyba poza silnikiem do Octavii TDI z napędem 4x4). Link Zgłoś
Gość: Pepik Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 15:25 pompa wtryskowa to juz po malu przezytek, ale w przypadku silnikow TDI VW nie ma wielkiej roznicy w jezdzie pomiedzy tymi z pompa a z PD. Generalnie pompowtryski to najnowsze rozwiazanie techniczne - high tec, ale niestety nie wiaze sie to do konca z jakas super oszczednoscia paliwa, choc z osiagami owszem. Przyklady na zuzycie paliwa: VW Passat TDI 130KM, na autostradzie (Niemcy) auto pali mi do 9,5l/100km, choc fakt ze jade prawie caly czas max (ok.200kmh), najmniejsze zuzycie paliwa jakie odnotowal moj komputerek to 6,5l/100km, ale to przy b.spokojnej jezdzie. Mam 5 biegow, moze przy 6biegowej skrzyni auto spali troche mniej ale nie sadze aby to byly jakies wielkie roznice. Jesli chodzi o Skode to szkoda ze nie montuja silnika 130KM albo i 150KM (jak w Seacie), silnik 100KM w polaczeniu z 4x4 daje mizerne osiagi, tylko zeby sie przemieszcac... Link Zgłoś
vwdoka Re: Pompa wtryskowa kontra PD 23.09.02, 15:30 Pompowtryskiwacze to rozwiązanie znane od baaaaaaaardzo wielu lat..... Fakt, że głównie w ciężarówkach... vwdoka Link Zgłoś
vwpassat NO WŁAŚNIE..... 23.09.02, 15:45 Gość portalu: Pepik napisał(a): > > Przyklady na zuzycie paliwa: VW Passat TDI 130KM, na autostradzie (Niemcy) > auto pali mi do 9,5l/100km, choc fakt ze jade prawie caly czas max (ok. 200kmh), > najmniejsze zuzycie paliwa jakie odnotowal moj komputerek to 6,5l/100km, > ale to przy b.spokojnej jezdzie. > Mam 5 biegow, moze przy 6biegowej skrzyni auto spali troche mniej ale nie sadze > NO WŁAŚNIE, Z MOIM PASSATEM - IDENTYCZNYM ZRESZTĄ JEST TO SAMO. WKURZA MNIE ZE W DANYCH PODAJĄ ZE PALI NA TRASIE OD 4,5 L. TO BZDURA. PRZY SPOKOJNEJ JEŹDZIE W 2 OSOBY (100-120 KM/H) NA TRASIE PALI 6-6,5 L/100KM. MIASTO: 7-7,5 L/100KM. CIEKAWE JEST TEZ TO, ZE JAZDA Z WLACZONA KLIMA DAJE PRZYROST ZUŻYCIA TYLKO O OK. 8% SWOJA DROGA TO JESTEM CIEKAW, CZY TAKIE ROBIENIE W BALONA "KLIENTÓW" PRZEZ PODAWANIE NACIAGANYCH DANYCH NIE JEST PODSTAWA DO REKLAMACJI ? NIE OMIESZKAM SPRAWDZIĆ, BO M.IN. ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA "TRAKTOR" A NIE SAMOCHÓD W ZASADZIE DLA MAŁEGO SPALANIA. POZDR Link Zgłoś
Gość: Michal Re: NO WŁAŚNIE.....odnosnie stawek IP: *.telia.com 23.09.02, 19:09 Szwecja, podatek od wagi ubespieczenie od mocy silnika im wiekszego szatana i silniejszego masz pod macha tym wiecej bulisz.Sa znizki 20%,30%,40%,50%,60%,75% dopiero w siodmym roku bez wypadkowego.Osobiscie mam jeszcze obnizona stawke poniewaz nie mialem wypadku od 20 lat.Najwiecej placa mlodziaki do 22 roku zycia. Naprzyklad masz amerykana grzmota z V8 o mocy 150KM to niejest tragiczna stawka,ale bedziesz mial VWGTI to juz sa pieniadze umoczone. Pzdr.Michal Link Zgłoś
darr.darek ...odnosnie stawek...po cholerę mniejsza pojemnosc 24.09.02, 10:44 Gość portalu: Michal napisał(a): > Szwecja, podatek od wagi > ubespieczenie od mocy silnika im wiekszego szatana i silniejszego masz pod > macha tym wiecej bulisz. Przynajmniej nie ma głupiego, prostego różnicowania wg pojemności . > Najwiecej placa mlodziaki do 22 roku zycia. > Naprzyklad masz amerykana grzmota z V8 o mocy 150KM to niejest tragiczna > stawka,ale bedziesz mial VWGTI to juz sa pieniadze umoczone. Podaj orientacyjną cenę za takie ubezpieczenie ! Co to za podatek od wagi ? Niby sensowny , ale jaka jest jego wysokość ? Pzdrówka Darr Link Zgłoś
Gość: Michal Re: NO WŁAŚNIE..... IP: *.telia.com 23.09.02, 19:10 vwpassat napisał: > Gość portalu: Pepik napisał(a): > > > > > Przyklady na zuzycie paliwa: VW Passat TDI 130KM, na autostradzie (Niemcy) > > > auto pali mi do 9,5l/100km, choc fakt ze jade prawie caly czas max (ok. > 200kmh), > > najmniejsze zuzycie paliwa jakie odnotowal moj komputerek to 6,5l/100km, > > ale to przy b.spokojnej jezdzie. > > Mam 5 biegow, moze przy 6biegowej skrzyni auto spali troche mniej ale nie > sadze > > > > NO WŁAŚNIE, Z MOIM PASSATEM - IDENTYCZNYM ZRESZTĄ JEST TO SAMO. > WKURZA MNIE ZE W DANYCH PODAJĄ ZE PALI NA TRASIE OD 4,5 L. TO BZDURA. > PRZY SPOKOJNEJ JEŹDZIE W 2 OSOBY (100-120 KM/H) NA TRASIE PALI 6-6,5 L/100KM. > MIASTO: 7-7,5 L/100KM. CIEKAWE JEST TEZ TO, ZE JAZDA Z WLACZONA KLIMA DAJE > PRZYROST ZUŻYCIA TYLKO O OK. 8% > > SWOJA DROGA TO JESTEM CIEKAW, CZY TAKIE ROBIENIE W BALONA "KLIENTÓW" PRZEZ > PODAWANIE NACIAGANYCH DANYCH NIE JEST PODSTAWA DO REKLAMACJI ? > NIE OMIESZKAM SPRAWDZIĆ, BO M.IN. ZDECYDOWAŁEM SIĘ NA "TRAKTOR" A NIE SAMOCHÓD > W ZASADZIE DLA MAŁEGO SPALANIA. > > POZDR Te pyrkadelko spali 4.5 litra na sto jak bedziesz jechal jednym gazem 90km/h.Bez przyspieszania. Pzdr.Michal Link Zgłoś
vwpassat PYRKADEŁKO... 4,5 l PRZY 90km/h 24.09.02, 08:17 Fajne określenie. Chyba sie raz zmobilizuje, wezmę termos z kawą, jakiś dobry film , tzn. muzyczke i wypuszczę się swoim prykadłem na jakiś autoban goniąc 90km/h, zobaczymy ile spali. PZDR Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 09:16 Uściśliłeś, a więc do rzeczy. Oba systemy służą temu samemu - zasilają silnik. Pompa wtryskowa zasila sinik podając określoną dawkę paliwa do poszczególnych cylindrów, PD (też zresztą rodzaj pompy) robi to samo, z tym, że w celu pełniejszego spalenia paliwa, podaje go sekwencyjnie i pod dużo wyższym ciśnieniem (chodzi o dokładne jego rozpylenie, a w zasadzie wymieszanie później z powietrzem). Według założeń konstruktorów (PD) ma być oszczędniejsze (samochód ma mniej palić). W praktyce oszczędność może i jest ale minimalna, wzrasta za to dynamika samochodu w związku z większym momentem i mocą (skąd się to bierze ? - po prostu komputer podaje właściwą dawkę paliwa zależną od wielu czynników np. obciążenia silnika), spaliny zawierają też mniej szkodliwych związków (pełniejsze spalanie). Dla użytkownika - to co on odczuwa, to PD są na pewno głośniejsze (ale od czego są akustycy - w środku jest chyba tak samo głośno). Ponadto PD było odpowiedzią na CR - i to są względy ambicjonalne konstruktorów ! Klient - ma na pewno w przypadku PD poczucie, że coś zaoszczędzi (ale naprzód więcej zapłaci) i że jeździ czymś nowocześniejszym, a decyzja jak zawsze należy do niego. Link Zgłoś
darr.darek Re: Pompa wtryskowa kontra PD 24.09.02, 10:37 Gość portalu: Olek napisał(a): >Uściśliłeś, a więc do rzeczy. Oba systemy służą temu samemu - zasilają silnik. > Pompa wtryskowa zasila sinik podając określoną dawkę paliwa do poszczególnych > cylindrów, PD (też zresztą rodzaj pompy) robi to samo, z tym, że w celu > pełniejszego spalenia paliwa, podaje go sekwencyjnie Olek , podstawy ! W dieslu paliwo zawsze było i jest podawane sekwencyjnie do cylindrów (tzw.wtrysk pośredni w dieslu był , po prostu, wynalazkiem - komory wstępnej powyżej gł.komory cylindra) . > W praktyce oszczędność może i jest ale minimalna, Brak wiarygodnych danych o szczędności paliwa . Toyota już kilkanaście lat temu robiła diesle(bez turbo) do sporej Cariny , które spalały w mieście 5-6 l . Obecne diesle , co prawda z dużo większą mocą , nie schodzą poniżej 8 l . >wzrasta za to dynamika samochodu w związku z większym momentem i mocą (skąd się >to bierze ? - po prostu komputer podaje właściwą dawkę paliwa zależną od wielu > czynników np. obciążenia silnika) Podstawy fizyki ! Większa moc i moment obr. z jednostki pojemności bierze się głównie z turbodoładowania powietrza dolotowego i większej prędkości obrotowej pracy silnika . No , ale współczesny diesel nie przejedzie bez remontu 500.000km . To , po prostu , już mniej żywotne silniki - jak benzyniaki . > Klient - ma na pewno w przypadku PD poczucie, że coś zaoszczędzi (ale naprzód >więcej zapłaci) i że jeździ czymś nowocześniejszym, a decyzja jak zawsze należy > do niego. Dokładnie . A z tą nowoczesnością trzeba uważać równie mocno jak z "delikatnością i nowoczesnością" szaty króla z bajki "Król jest nagi" . Link Zgłoś
Gość: Olek Re: Pompa wtryskowa kontra PD IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 24.09.02, 12:34 "Olek , podstawy ! W dieslu paliwo zawsze było i jest podawane sekwencyjnie do cylindrów (tzw.wtrysk pośredni w dieslu był , po prostu, wynalazkiem - komory wstępnej powyżej gł.komory cylindra)." Mnie chodziło o dwie rzeczy (ich połączenie): 1) wtrysk sekwencyjny, 2) wtrysk pod b. dużym ciśnieniem, ok. 1200 bar. i to drugie właśnie w PD ma przynieść efekt między innymi mniejszego zużycia paliwa (lepsze wymieszanie mieszanki)i nie jest to zaprzeczenie prawom fizyki, ale dokładnie potwierdzenie ich. Nic niestety nie dzieje się na zasadzie perpetum mobile. Co do pozostałej części zgadzam się w pełni. Link Zgłoś