malinarak1 12.05.06, 14:01 Chcę zezłomować stare auto (FSO). Mam w nim nowy silnik i jeszcze kilka innych rzeczy. Czy moge wymontować i zostawic dla siebie??. Zupełnie nie wiem jak te wszystkie procedury wyglądają. Proszę o radę. Link Zgłoś Obserwuj wątek
uki145 Re: Stary samochód 12.05.06, 14:12 witam!w starostwie powiatowym wyrejestrowujesz pojazd.wczesniej trzeba go jednak zezłomowac w stacji uprawnionej do wydawania zaswiadczen(zaswiadczenie o zezłomowaniu jest podstawa wyrejestrowania pojazdu). zgodnie z prawem nie opłaca Ci sie wymontowywac silnika. w 2005 roku weszła ustawa o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji. według niej ,za kazdy kilogram niedoboru masy pojazdu (w stosunku do masy fabrycznej ) płacisz 10 zł. stacje wydajace zaswiadczenia o zezłomowaniu pojazdu ,zarabiaja na sprzedazy czesci i z kazdego kilograma niedoboru zostaniasz rozliczony. nie da sie wiec zarobic legalnie na złomowaniu swojego pojazdu. bardziej opłaca sie go sprzedac (np za 800-1000 zł).Pozdrawiam Łukasz Link Zgłoś
jasiek-23 Re: Stary samochód 13.05.06, 01:56 Możesz wykręcic tematy a jak będą pleść głupoty o niedoborze masy to nakładz cegieł do kufra i po sprawie...pozdrawiam Link Zgłoś