Dodaj do ulubionych

Smiejecie sie z gazu

21.05.06, 10:47
Moj znajomy z drugiej ulicy zamowil w Volvo zwykle V70 model 2006 ktore jest
na gas ziemny,benzyne,etanol.Okazuje sie ze unas nie wolno robic zadnych
przerobek tylko te instalacje musza byc montowane fabrycznie.Stare Volvo 2001
tez serii V jego przeszlo juz ponad 170kkm ( dla mnie to dotarte),ktore
otrzymala jego zona a zkoleji jej stare tez S70 z roku 99 dostala corka.Czyli
rodzinka sie u Volvila.
Okazuje sie ze Volvo wprowadzilo te opcje na stale do produkcji i jest coraz
wiecej amatorow co chce jezdzic na CNG.
Stary nie trzyma wiecej Volva jak do niecalych 200kkm.Mowi nigdy niema
problemu poza servisami.
Pzdr.Sky.
Obserwuj wątek
    • trug Re: Smiejecie sie z gazu 21.05.06, 11:16
      Podałeś przykład faceta, który ma kasę, poukładane życie, dom, itd, itd. Nie ma
      problemów z wynajmowanym mieszkaniem, z pracą, i który nieźle zarabia.
      Spójrz na ulicę (raczej poczuj smród) w jewropejskiej Polszy. I nie ma powodu
      do śmiechu, raczej jestem wściekły. Zamontowałem instalację gazową, bo jest
      taniej. Co najmniej po 5 tys. jestem w serwisie tejże montowni i robię
      przeglądy, wymieniam to i owo. Po prostu dbam i tyle. Ani razu, nigdy nie było
      czuć smrodu gazu wydobywającego się z mego auta. Powtarzam, ani razu. I nie
      ważne jest, czy właściciel zamontował do wózka 10, 15 letniego. On ma to
      gdzieś, wsiada, odpala i jedzie. Jak jedzie i ile smrodu za nim to jest już nie
      istotne. I dlatego mam pretensje do tych kierowców. Nie się smieję i robię
      żarty. Jestem wściekły, bo nie dbają o swoje auta i swoją instalację, czy
      wogóle swoje auto. To samo jest z użytkownikami aut z dieslem, które kopcą jak
      cholera. I nie widzę tutaj żadnej różnicy pomiędzy kopciuchem-autobusem
      miejskim typu ikarus, czy wywrotką star a osobowym. Ci i tamci to po prostu
      brudasy i fleje.
    • robert888 tak samo sie śmiejemy z polskiego gazu jak z rodzi 21.05.06, 11:17
      mego "tuningu".
      Na tyle polski użytkownik LPG jest zbliżony do szwedzkiego CNG,
      jak "stuningowany Kasparowem" Lanos do CL65 AMG.
    • jay_z Re: Smiejecie sie z gazu 21.05.06, 11:48
      A mi to CNG sie podoba. Szkoda ze Volvo nie stosuje tego we wszystkich
      modelach :(
      • programistajava Re: Smiejecie sie z gazu 21.05.06, 20:14
        A ja mam LPG i mam zamiar kupic nowa ALbee za LPG u dilera (mam andzieje ze uda
        mi sie dopiac swego jesli chodzi o zakup autka :)) I mam w nosie tych co to sie
        nabijaja z ludzi biednych (nie zawsze) ktorzy przerabiaja autka na LPG. Moja
        kasa moje zycie i nic nikomu do tego.
        • mechanior Re: Smiejecie sie z gazu 22.05.06, 08:05
          Niestety , wszyscy pieprza o ekologi a posiadaczom aut na gaz wala wyzsze ceny
          na przegladach rejestracyjnych.
          • programistajava Re: Smiejecie sie z gazu 22.05.06, 10:09
            Wiesz kij z przegladami ale piepszenie o ekologi i podwyzszanei przez rzad
            akcyze to jest dopiero obluda!!!!
            • skyddad Re: Smiejecie sie z gazu 22.05.06, 12:01
              Jezeli masz auto na te rozne paliwa,to pozniej placisz o wilee mniejszyt
              podatek drogowy.
              Facet jest normalny gosc tyrajacy od rana do 21.oo kazdego dnia ale w wlasnej
              firmie.Powodem tej sytuiacji sa inne dochody niz u Was czyli normalne.Ze po
              paru latach
              stac na kupno nowej bryki nie muszac sprzedawac starej,a przy tym ma domn
              rodzine i mlodziez w chalupie.Oczywiscie mlodziez kazda wolna chwile od nauki
              dorabia sobie w firmie.Ostanio zona pracuje.Trudnia sie no doradztwemm prawnym .
              Tak ze praca odpowiedzialna ale i kasa tez.
              Pzdr.Sky.
              • loyezoo Kalkulacja 22.05.06, 16:22
                Taka drobna kalkulacja.Ktoś robi np.5tys km. miesięcznie.Benzyny pali mu
                8l=~32zł.Gazu niech będzie 10l=~20zł.Oszczędność miesięczna ~600zł.Dla jednych
                to nic dla drugich to pieniądz.A przegląd hmm raz na rok 70zł więcej i
                przeglądy czy regulacje to też nie jakiś kosmiczny koszt.

P/S znam takich co zarobkowo robią 10-12tys km a to już sie robi 1200-
                1500zł.Rocznie jedyne 18tys:)) 3 lata na gazie i "zarobił" na auto średniej
                klasy.
                • skyddad Re: Kalkulacja 22.05.06, 17:58
                  Wklasnie,gdzie sie da ale madrze dostrzegac zyski i potem inni narzekaja a te
                  szwedy do "maja".
                  Zyski w Szwecji:
                  Tansza eksploatacja.
                  Tanszy podatek drogowy.
                  Miniejsze wpuszczanie do atmosfery dwutlenku wegla i innych zanieczyszczen.
                  Ten ostatni argumnent przekonuje szwedow.
                  Czysta atmosfera daje;
                  mniejsze wydatki globalne na sluzbe zdrowia,
                  lepsze efekty ekonomiczne przedsiebiortsw z powodu braku absencji w pracy.
                  Wieszy naplyw turystow.
                  jak jest zrozumienie ogolu to wszyscy zyskuja.
                  Z takiego toku myslenia i wprowadzania w zycie wzial sie tutaj standart jaki
                  jest.
                  Pieniadze zarobione na wojnie to jeszcze Palme rozdal i zezarl.
                  Teraz ten globalny zysk stara sie byc rozdzielony na wszystkich,pod roz<na
                  postacia.
                  Wasze problemy z urzednikami co zalatwiali za lapowe zmniejszone podatki to
                  takich zdrajcow wieszac.Tacy ludzie odbierali innym dobrobyt.Tego niema odrazu
                  na to trzeba 40lat.Unia pomoze to 10 ale kazdego kto reke wyciagnie po
                  panstwowe to pod sciane to wyglada tak jakby plul na bialo czerwona.Niewola sie
                  skonczyla a teraz do Was nalezy tak ksztaltowanie zycia aby plewy odsiac.
                  Moze sie rozpedzilem ale taki dziadzio sky jest.
                  • odin-2 Re: Kalkulacja 22.05.06, 18:05
                    Hej "sky"

zapomniales dodac ze,skoro facet ma firme-kupil auto na firme i oprucz VAT-u
                    corocznie odlicza koszta utrzymania lecz placi extra podatek , tez tak
                    jezdzilem -cztery auta,teraz schluss.
                    Pozatem, auta na "bi-fuel" tzn. 95 OKT benzyna lub E85 sa bardziej popularne i
                    wiecej ich sie sprzedaje,VOLVO tez montuje takie silniki w swych autach,-mniej
                    skomplikowane i zwolnione z oplat parkingowych w duzych miastach.

Osobiscie wole benzyne,gdybym jednak kiedykolwiek byl zmuszony wybierac miedzy
                    CNG a Bi Fuel - wybral bym te druga opcje . Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka