Dodaj do ulubionych

PAROWANIE SZYB - PORADY

IP: *.zipnet.com.pl 20.11.01, 14:01
posiadam rocznego Lanosa.Od kilku dni w srodku strasznie parują szyby.Należy
wspomnieć że posiada klimę ale to nic nie daje.Czy z klimą czy ze zwykłym
nawiewem zawsze paruja,Nawet gdy wyłączę klimę albo nawiew.Jeszcze 1 kupiłam
dość drogi środek przeciwko parowaniu ale na nic cały czas paruje co mam
robić???
Obserwuj wątek
    • Gość: DORIS Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.zipnet.com.pl 20.11.01, 14:10
      NAPISZCIE COŚ O TYM PROSZĘ
      • Gość: bazi Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 213.186.69.* 20.11.01, 14:17
        Gość portalu: DORIS napisał(a):

> NAPISZCIE COŚ O TYM PROSZĘ

trzeba nakierować dysze dmuchawy na szyby (tylko na szyby) i uchylić na chwilkę
        okno
    • Gość: Kula Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 192.168.0.* 20.11.01, 14:14
      Uchyl okno na ok. 3cm. Po 2-3 minutach szyby powinny odparować.
    • Gość: grogreg Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 212.160.165.* 20.11.01, 14:25
      Nalezy przemys szyby roztworem cieplej wody i plynu do mycia naczyn. Co jakis
      czas procedure powtarzac. Mojemu Swiftowi to wystarcza.
    • civic_vtec Re: PAROWANIE SZYB - PORADY 20.11.01, 14:33
      Moze to glupia uwaga, ale...

Czy zwracasz uwage na to by wylaczac obieg wewnetrzny powietrza (niezbedny gdy
      jedziesz za dymiaca ciezarowka)?

Pozdrawiam
      Vtec
    • Gość: Nowy Re: PAROWANIE SZYB IP: 212.244.170.* 21.11.01, 09:08
      Witam. Czy zastosowałaś wszystkie powyższe sposoby - parowanie ustąpiło? Jeżeli
      nie, napisz w jakich warunkach garażujesz (pod chmurką?) i jak długo się
      utrzymuje -1 minutę, 5 czy cały czas. Pozdr.
      • Gość: dORIS Re: PAROWANIE SZYB IP: *.zipnet.com.pl 21.11.01, 09:51
        to samochód fimowy garażuje pod chmurką zastosowałam wszystkie sposoby uchylone
        okno, środki przeciw parowaniu a także klima która ma szybko odparowywać. Nie
        wiem co jest grane, cholery mozna dostać przecierajac ciagle szyby
        W serwisie stwierdzili ze przesadzam i to niemozliwe.Widzieli jak paruja szybki
        ale wg nich to normalka o rej porze roku. i parowanie utrzymuje sie przez cały
        czas gdy jeżdzę.
        Gdy jadę sama to widzę ze paruje wolniej pod warunkiem ze klima wyłączona i
        nawiewy też >W samochodzie zimno ale przynajmniej widocznośc lepsza ale gdy
        jadę z pasażerem wtedy znowu to samo LONDYŃSKA MGŁA koszmar jakiś
        • Gość: bazi Re: PAROWANIE SZYB IP: 213.186.69.* 21.11.01, 12:16
          najlepiej zmienić samaochód:-)
    • Gość: Krzysiek Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 10.0.215.* 21.11.01, 09:43
      Jezdze na codzien roznymi pojazdami i nigdy nie mam tego problemu. Trzeba tylko
      spelnic nastepujace warunki: szyby powinny byc czyste, nie nalezy jezdzic caly
      czas z wlaczonym zamknietym obiegiem powietrza, powinien byc zawsze wlaczony
      nadmuch powietrza, lub uchylone okno.
      Podziwiam ludzi jezdzacych w calkowicie zaparowanych szybach. Sa to czasami
      niezle fury, tak wiec nie zawodzi technika tylko brak pomyslunku.
      • Gość: dORIS Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.zipnet.com.pl 21.11.01, 09:55
        KRZYSIEK ROBIE TO SAMO I NIE WIEM DLACZEGO CAŁY CZAS PARUJE MIAŁAM JUZ KILKA
        AUT ALE Z TYM TO PRAWDZIWY KOSZMAR MAM WYŁACZONY OBIEG POWIETRZA WEWNĄTRZ
        UCHYLONE OKNO I NAWIEW SKIEROWANY NA OKNA ALE I TAK TOTALNA KICHA
        PODEJRZEWAM ŻE Z KLIMA COŚ NIE TAK I PANUJE GDZIES WILGOĆ CHOCIAŻ WE WNĘTRZU
        JEST SUCHO
        PODŁOGA I TAPICERKA TEŻ SYCHA
        • Gość: Krzysiek Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 10.0.215.* 21.11.01, 10:19
          Czy przy wlaczonej klimatyzacji tez masz ten problem. Tylko zebys teraz nie
          zamarzl wlacz sobie rownoczesnie ogrzewanie. Sprawdz czy masz filtr
          przeciwpylkowy. Kumuluje on sporo wilgoci, ktora potem wdmuchujesz do wnetrza.
          Nalezy go dosc czesto wymieniac, co polepsza przeplyw powietrza. Jezeli masz go
          zamontowanego to po roku moze byc juz mocno zapchany.
        • Gość: Nowy Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 212.244.170.* 21.11.01, 10:32

Spokojnie dORIS, nie ma takiej rury, której nie da się odetkać – w tym
          przypadku zatkać :-). Za dużo pary wodnej wewnątrz auta i to z ciągłą dostawą.
          Wniosek oczywisty: rozszczelniła się nagrzewnica powietrza lub jej przewody
          znajdujące się w zasięgu tunelu ogrzewania. Sprawdź poziom płynu chłodzącego,
          myślę, że jest ubytek. Pomoże tylko serwis, bo nagrzewnica jest raczej
          niedostępna bez demolki auta. Nie sądzę, aby to była wina klimatyzacji, tam nie
          ma płynu nadającego się do zaparowania szyb. Mogą być jeszcze mocno zawilgocone
          wykładziny podłogowe, ale sama to odrzucasz. Nie zaszkodzi sprawdzić
          dokładniej. Można dopuścić jeszcze zbieranie się wody z opadów w tunelu
          wentylatora nadmuchu powietrza ale to mało prawdopodobne. Tak czy owak –
          solidny serwis powinien sam na to wpaść. Ponowna wizyta nieodzowna, tym razem
          zażądaj sprawdzenia układu nagrzewania wnętrza. Powodzenia.
          • Gość: WBA Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.devs.futuro.pl 21.11.01, 14:03
            Też stawiam na to: jakieś nieszczelności w nagrzewnicy. Jak para na szybach
            jest tłustawa to z pewnościa jest to. Dmuchawa daje po szybie, a efektu jak nie
            było tak nie ma, co najwyżej jest jeszcze gorzej.
            • Gość: bob Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 172.30.20.* 26.11.01, 12:07
              MIAŁEM IDENTYCZNE PROBLEMY I W MOIM PRZYPADKU TO BYŁA ROZSZCZELNIONA
              NAGRZEWNICA.
    • Gość: ktoś Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.csc.com.pl 21.11.01, 11:01
      1. Przede wszystkim obieg powietrza powinien być otwarty (tzn. z zewnątrz).
      Gdy włączymy obieg wew. szybki będą szybciej parować.
      2. Szybki muszą być czyste! (i ne dotykać ich tłustymi paluchami)
      3. Zaopatrzyć się w porządną ściereczkę do szyb (polecam VILEDA)
      4. Uchylić przednią szybę (2-3cm)
      5. Włączyć klimatyzację i ogrzewanie!!!!! w samochodzie. Sama klima mało daje
      szybom.
      6. I ustawić nawiew na szyby.

Posianam Mitsubishi Space Stara 1.6 z kimatyzacją i para znika po kilkunastu
      sekundach. Naprawdę.

Pozdrawiam!
      ktoś
      • Gość: Corsa Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.pila.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 12:09
        Szyby parują też dlatego, że właściciele nowszych samochodów zapominają
        wymieniać w nich filtry przeciwpyłkowe.
        Zatkany wkład filtra nie wpuszcza powietrza do wnętrza nawet przy dobrze
        ustawionych nawiewach!
    • Gość: Kub Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 21.11.01, 15:44
      Z tego co mowisz to musie byc obieg zamkniety! Otworz go i wszystko minie!!!
    • Gość: Rafał Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.chello.pl 21.11.01, 19:07
      Ja używam płynu pod nazwą " Clin " produkowanego przez Henkla. (w atomizerze )
      Tej jesieni jeszcze nie miałem problemu. Szyby zawsze czyste... Polecam !
    • Gość: misiek Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 217.153.50.* 23.11.01, 13:45
      wskazana wstrzemiezliwosc od alkoholu przed podroza ;-)
      • Gość: coli Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: 217.153.80.* 23.11.01, 14:56
        I nie chuchac za mocno, nie mówić za duzo bo cieple powietrze wydobywajace sie
        z jamy ustnej sprzyja parowaniu. Najlepiej pokonac droge na wdechu.
    • Gość: Jarek Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.am.lodz.pl 23.11.01, 16:11
      Osobiscie nie sprawdzilem ale slyszalem o metodzie gazetowej.
      Rozkladasz na noc gazete (taka ktora pochlonie najwiecej wilgoci czyli
      najzwyklejsza), dodatkowo mozesz ją podzielic na kawalki co zwiekszy dostep
      powietrza. Gazety powinny wyciagać wilgoc z tapicerki i siedzen, zmniejszajac
      parowanie.
      Na zime lepsze sa tez gumowe wycieraczki zamiast dywanikow z materialu - nie
      trzymaja wilgoci. Sa tez - slyszalem od kumpla-dywaniki chlonace wilgoc - ale
      tez trzeba je czasem porzadnie wysuszyc w domu.

Zacznij od gazet i moze dywanikow

Pozdrawiam Jarek
      • Gość: Andre Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.pcplus.com.pl 23.11.01, 23:25
        Co jaki czas (co ile kilometrów) wymienia się filtr przeciwpyłkowy?
        pozdr.
        • Gość: Niknejm W Hondach co 60kkm chyba... (n/t) IP: *.pg.com 26.11.01, 17:18
          • civic_vtec Re: W Hondach co 60kkm chyba... (n/t) 26.11.01, 17:25
            Pamięć mam zawodną, ale gdzieś w jej zakamarkach siedzi mi, że co 15kkm. Co
            prawda jestem alergikiem i wszystko co filtruje powietrze chciałbym utrzymywać
            w stanie najwyższej sprawności :)

Niestety instrukcja została w domu, a ja daleko, daleko. Czy jest tu ktoś z
            taką książeczką pod ręką?

Pozdrawiam
            Vtec
          • Gość: Krzysiek Re: W Hondach co 60kkm chyba... (n/t) IP: *.toya.net.pl 26.11.01, 22:22
            Ja wymieniam co ok. 20 tys. Duzo zalezy od tego gdzie jest uzytkowany samochod.
            W duzych miastach po tym przebiegu jest czarny i przytkany.
            • Gość: Niknejm Re: W Hondach co 60kkm chyba... (n/t) IP: *.pg.com 27.11.01, 08:32
              Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Ja wymieniam co ok. 20 tys. Duzo zalezy od tego gdzie jest uzytkowany samochod.
              > W duzych miastach po tym przebiegu jest czarny i przytkany.

Thx za info. Na następnym przeglądzie wymieniam, bo też już u mnie powoli widać,
              że wydajność układu spada i szybki nie odraszają się tak szybko, jak jeszcze
              kilka miesięcy temu - nawet biorąc pod uwagę temperaturę zewnętrzną.

Pozdrawiam,
              Niknejm
    • Gość: frugo Re: PAROWANIE SZYB - PORADY IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.01, 23:53
      Musisz sie za dużo pocić - miałem to samo 20 lat temy jak robiłem prawko-
      instruktor cholery chciał dostasć! ;)
    • Gość: Nowy Jak tam sauna, dORIS? IP: 212.244.170.* 26.11.01, 12:14
      :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka