Dodaj do ulubionych

Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady!

17.02.07, 23:50
Zarezerwowałam w salonie MondeoTDCI 2,O combi ze skrzynią 6-cio biegową wersja
X-silver, dodatkowo komputer pokładowy, autoalarm, lakier metalizowany - cena
84tyś złotych.
Dotychczas jeździłam Focusem X100 1,6 benzyna,też combi(2003 rok). Jestem
bardzo zadowolona z fokusika, dwie rzeczy denerwowały mnie- powyżej 120km/h
silnik rozpoczynał pracę z ogromnymi jękami (chyba, że za szybko ;)), i "słabo
zbierał się" przy wyprzedzaniu!
Proszę o rady
- czy diselek w tym samochodzie to dobry pomysł zważywszy, że będzie ono
przede wszystkim autem miejskim, co nie oznacza, że w trasy się nie wybierzemy :)
- czy zimą będę w nim długo marzła, a może to są opinie wyjątkowych zmarzlaków :)
- czy potrzebuję "pilota parkowania", gdy daję sobie doskonale radę cofając
lub parkując tyłem moim Focusem
- co sądzicie na temat ceny auta w obliczu marcowej premiery Mondeo Bonda
- czy może lepiej kupić nowego Focusa lub inną markę - wielkość Focusa
zupełnie mi wystarczała z nielicznymi wyjątkami - 2 - 3 razy do roku okazywał
się być autem za małym, co było uciążliwe, ale dawałam radę
Kończąc przyznam się, że blondynką jestem od urodzenia, ale staram się być
mądrą - to tak na przekór naturze! A gdy, co często się zdarza (niestety),
mojej mądrości mi nie starcza szukam dobrych rad :-)
Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • mis.z.wiertarka [...] 18.02.07, 01:46
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kodem_pl Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 04:02
      Moja mama jezdzi dosc podobnym autem (sama je sobie wybrala): Mondeo TDCI 130
      koni tylko liftback i jakis tam xtrend czy inna promocyjna wersja. Wyposazenie
      dosc podobne do tego o ktorym piszesz.

Diesel jest swietny... Mama tez jezdzi glownie po miescie i jest rewelacyjny.
      Jak biore go czasem na mala przejazdzke to mam sporo frajdy. Wyprzedzajac cos za
      miastem po wcisnieciu gazu musisz ostro patrzec na licznik, bo szybko
      przekroczysz 200km/h.

Zima odpalasz go, wlaczasz ogrzewanie przedniej szyby, zbierasz snieg z dachu,
      wsiadasz, wlaczasz wycieraczki, ktore sciagaja z szyby pozostalosci po tym co
      bylo sniegiem i lodem i mozesz ruszac w droge:-D (ten akapit ma zachwalac
      podgrzewanie przedniej szyby - swietna sprawa)

W liftbacku namawialem mame na pilota parkowania bo widzialem co i jak, no i
      okazalo sie, ze jednak oplacaloby sie to wziac: przysunela dwa razy w cos
      cofajac, jakis plot i slupek. Ogolnie kwestia przyzwyczajenia, w kombi bedzie na
      pewno latwiej.

W obliczu mondeo bonda powinnas zejsc jeszcze troche z ceny. Wada jest to, ze
      wychodzi nowy model, ktory bedzie wygladal lepiej itp. Zaleta to, ze ten model
      ktory chcesz kupic jest po dwoch liftach, ktore usunely wiekszosc znanych
      niedociagniec. Nowy model to nowe problemy;-)

Ogolnie zdecydowanie bierz mondeo nie focusa albo innego kompakta. Klasa srednia
      pali jak kompakty, a materialy duzo lepsze, wykonczenie duzo lepsze, wnetrze
      duzo cichsze etc.

Aha, na fabrycznych alu 16 licznik troche przeklamuje. Licznikowe 220 to wg.
      GPSu 206 czy cos takiego.
      • jot-23 Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 05:02
        kodem_pl napisał:

> Diesel jest swietny... Mama tez jezdzi glownie po miescie i jest rewelacyjny.
        > Jak biore go czasem na mala przejazdzke to mam sporo frajdy. Wyprzedzajac cos
        z
        > a
        > miastem po wcisnieciu gazu musisz ostro patrzec na licznik, bo szybko
        > przekroczysz 200km/h.

wy kolego tak podniecacie sie opisujac samochod ktory rozpedza sie do 100km/h w
        ciagu 10-11s?

wszystko powyzej 8s 0-100 to straszne krowy.... nowoczesny samochod powinien
        osiagac 100km/h w ciagu gora 7 sec.
        • hamamatsu Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 10:42
          Miarą nowoczesności nie jest na szczęście przyspieszenie od zera do stu.
      • robert888 Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 10:36
        powiedz mamie że spokojnie wyprzedzając może deptac w podłoge i zupełnie
        nieostro patrzeć na licznik. Przekroczenie 200 jej nie grozi.
    • wujaszek_joe Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 11:30
      nic mi nie wiadomo o zmianie dostawcy blachy dla forda, możliwe że nadal biorą
      najtańsze na świecie i auto rdzewieje. trzeba pilnować płatnych przeglądów
      karoserii.
      nie wiem ile pali ale troche więcej niż by się chciało.
      dla mnie to auto dobre na trasy, w miescie jest za twardy, wspomaganie sztucznie
      za słabe, diesel nieharmonijnie przyspiesza (najpierw nic a potem przyspiesza
      bardziej niz by się chciało)
      jest opinia o dużej awaryjności różnych drogich części diesla, ale nas to nie
      spotkało
      • mameja21 Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 17:20
        wujaszek_joe napisał:
        nic mi nie wiadomo o zmianie dostawcy blachy dla forda,

To jest dobre.
      • pindoll Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 20.02.07, 14:30
        wujaszek_joe napisał:

> nie wiem ile pali ale troche więcej niż by się chciało.

pali 6 litrów - średnio. To oczywiście tak zeee... 6 więcej niz by sie
        chciało ;)
    • jako_tako Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 17:34
      Pisze z wlasnego doswiadczenia (140 tys. kilometrow w aktualnym Mondeo TDCI):

> Proszę o rady
      > - czy diselek w tym samochodzie to dobry pomysł zważywszy, że będzie ono
      > przede wszystkim autem miejskim, co nie oznacza, że w trasy się nie wybierzemy
      > :)

to dobry silnik ale jesli bedziesz glownie jezdzila w miescie to szkoda
      przeplacac, benzynowy tez wystarczy

> - czy zimą będę w nim długo marzła, a może to są opinie wyjątkowych zmarzlaków
      > :)

Nie wiem czy dlugo ale dluzej niz w benzynowym

> - czy potrzebuję "pilota parkowania", gdy daję sobie doskonale radę cofając
      > lub parkując tyłem moim Focusem

Przyda sie. Mondeo kombi to kolumbryna

> - co sądzicie na temat ceny auta w obliczu marcowej premiery Mondeo Bonda

???

> - czy może lepiej kupić nowego Focusa lub inną markę - wielkość Focusa
      > zupełnie mi wystarczała z nielicznymi wyjątkami - 2 - 3 razy do roku okazywał
      > się być autem za małym, co było uciążliwe, ale dawałam rad

Moim zdaniem do jazdy w miescie Mondeo jest zdecydowanie za duzy, szczegolnie do
      szalu mni doprowadzaja sytuacje gdy widze miejsce do zaparkowania krotszym autem
      a Mondeo musze szukac dalej. Moje nastepne auto bedzie z pewnoscia krotsze.
      W Polsce panuje jednak kult duzych aut wiec wszyscy beda Ci pisali, ze Mondeo
      jest znacznie lepszy od Focusa.
      • mis.z.wiertarka Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 18:27
        najlepszym samochodem miejskim jest hummer.

• kodem_pl Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 18:35
        Kult duzych aut? Mondeo wjedziesz w 99,9% tych miejsc, w ktore wjedziesz
        focusem. Jesli mondeo ma byc samochodem i do jazdy miejskiej, codziennej i do
        wypadow wakacyjnych itp. to jest 100x lepszy od Focusa. Widzisz, w Polsce duze
        auta sa popularne nie ze wzgledow 'kultu' tylko nieco bardziej prozaicznych...
        niewielu ludzi stac na utrzymanie Smarta do jazdy miejskiej i Galaxy do
        wakacyjnych wypadow. Do tego M3 do weekendowych szalenstw na torze itp;-)

A co do grzania to sam sie zdziwilem... IMO musieli wlozyc jakas grzalke w uklad
        chlodzenia.

AAAA, podstawowa zasada: klimatyzacja musi byc w pozycji off przez pierwsze 2-3
        km, wtedy auto nagrzewa sie momentalnie i jak wlaczysz bedzie juz leciec cieple
        powietrze. Jak od poczatku jazdy ja wlaczysz to auto istotnie nagrzewa sie 2-3x
        dluzej.
        • gajenka Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 19:36
          Dziękuję!:)
          Myślę, że pewnie chętniej bym sobie pomykała dobrym, niewielkim autkiem po
          miejskich drogach traktując samochód jako dodatek do założonej biżuterii;), ale
          ja i auto musimy tworzyć tandem bezpieczny, bezawaryjny(przynajmniej z dużym
          prawdopodobieństwem),i co ważne- mobilny w każdej sytuacji. Fokus nie jest za
          dużym autem na moje potrzeby, Mondeo - pewnie tak w 70%, ale patrząc z drugiej
          strony - w pozostałych sytuacjach - będzie w sam raz.
          Jeszcze raz dzięki za rady! Proszę o dalsze!
          Zaznaczę jeszcze, że znalazłam się w sytuacji, w której muszę pożegnać się z
          moim "starym focusem", a cena Focusa II i Mondeo o podobnych parametrach
          niewiele się różni.
          Niestety nie można już kupić mondeo z silnikiem benzynowym - bo wszystkie
          sprzedane(pytałam w kilku salonach!)

• kodem_pl Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 20:13
            Nie masz sie co martwic, diesel Cie zachwyci zuzyciem paliwa:-D

Tylko nie przesadz z oszczednoscia i lej mu tylko Verve, Ultimate, V-power itp.
            Nasz jezdzi TYLKO na Vervie i nie dymi, nie psuje sie itp. Te silniki sa zbyt
            czule na oszczedzanie...
            • jako_tako Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 18.02.07, 20:17
              >Tylko nie przesadz z oszczednoscia i lej mu tylko Verve, Ultimate, V-power itp.
              >Nasz jezdzi TYLKO na Vervie i nie dymi, nie psuje sie itp. Te silniki sa zbyt
              >czule na oszczedzanie...

I koniecznie plyn do spryskiwaczy Shell. Ja daje zawsze Shell i moj tez nie dymi
              i sie nie psuje.
            • frequentflyer Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 19.02.07, 01:27
              od pięciu lat tankuję na Geancie to samo co inne stacje nazywają verve itp.
              jedyny cel tych wynalazków to żebyś się lepiej czuł, że nie sknerzysz.
              • kodem_pl Re: Mondeo - 2,0 TDCI - proszę o rady! 19.02.07, 03:54
                Moze. Moze nie. Ja tankujac verve mam po prostu nadzieje, ze trudniej trafic
                chrzczone...

I fajny ma kolor, taki niebieski;-)
                • gajenka a może Vectra 1,8 20.02.07, 00:33
                  Dziękuję wszystkim, a przede wszystkim Kodemowi za rady!
                  Mam jeszcze jedno pytanko - mondeo, o którym juz pisałam, czy Vectra combi 1,8
                  benzyna w wersji elegance. Vectra jest tańsza o ponad 9 tyś od mondeo.
                  Przepraszam za marudzenie, ale wybór ten jest za trudny dla mnie i bardzo liczę
                  na opinie i dalsze rady!
                  Wszystkim dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość.
                  • artur_el Re: a może Vectra 1,8 20.02.07, 00:45
                    witaj
                    akurat tak sie zlozylo ze jezdzilem w krotkim czasie wieloma autami tej klasy
                    jak mondeo, laguna, vectra, avensis, passat itd
                    i musze Ci powiedziec ze najmniej problemow i najwiecej przyjemnosci sprawial
                    ford i vw.
                    osobiscie nie podobala mi sie za duza kierownica i dosc dyskusyjne spasowanie
                    niektorych materialow (np schowek obok dzwigni zmiany biegow :/ ) ale pozatym
                    mondeo prowadzi sie swietnie i silnik tdci jest na prawde udany, jak dla mnie.
                    a wlasnie z oplem wiazalo sie najwiecej problemow... to tak z moich
                    doswiadczen.
                    cene musisz troche jeszcze ponegocjowac to moze spuszcza cos ;)
                    pozdr
                    • kodem_pl Re: a może Vectra 1,8 20.02.07, 01:52
                      Mi w vectrze nie podoba sie przytlaczajace wnetrze. No i uklad jezdny mondeo
                      bije ja na glowe:-D

O ktorym schowku kolo skrzyni piszesz?
                  • kodem_pl Re: a może Vectra 1,8 20.02.07, 01:54
                    Cala przyjemnosc po mojej stronie. Ja targowalbym jeszcze mondeo.

Do tego jak duzo jezdzisz to w ogole sie nie zastanawiaj. Co innego miec
                    spalanie ponizej 7l, co innego ze 12... Ja wole wydac raz wiecej kasy i pozniej
                    wydawac mniej, nie liczyc tez czy stac mnie na wyjazd na dzialke czy gdziekolwiek:-D

Jakbys zdecydowala sie na mondeo to pamietaj o ubezpieczeniu go rowniez w
                    fordzie, dostaniesz duzo lepsze warunki niz gdziekolwiek indziej.
    • hustucz mondeo. tak czy nie? 20.02.07, 19:50
      Do jazdy w trasie, diesel 130KM nadaje sie znakomicie, jest w miare cichy i
      jest naprawde elastyczny.

W miescie to troche inaczej wyglada, jezeli kupujesz auto z takim
      przeznaczeniem to chyba lepszym wyjsciem (jesli chodzi o komfort jazdy) bylaby
      benzyna. Oczywiscie wiecej bedzie palic, cos za cos, ale:
      - w mondeo diesel pierwsze 3 biegi sa bardzo krotkie, co przy specyficznie
      czulym sprzegle moze byc uciazliwe jesli trzeba je co chwile zmieniac. Na
      jedynce i dwojce momentalnie osiaga wysokie obroty i skacze do przodu, dosc
      mocno przy tym wyjac. Poza tym jak chcesz jechac 50km/h, to na trojce jest
      troche za glosno, ma jakies 2500-2700 obrotow, czyli czas na zmiane biegu
      wlasciwie, natomiast na czworce dobrze sie czuje od 60km/h, przy 50 na 4-ce
      czuc ze obroty sa za niskie. Jazda w miescie nie jest specjalnie plynna z
      reczna skrzynia biegow w tym mondeo. Rozwiazaniem moglby byc automat.
      - poza tym o ile w trasie inne odglosy zagluszaja spokojnie odglos silnika, to
      w miescie wyraznie slychac ze to diesel.
      - benzyniak z szersza skala obrotow jest przyjemniejszy do jazdy w miescie.

no a z doswiadczenia wiem, ze mondeo sie nie psuje. mam 110000km po 3 latach i
      nie bylo problemow poza zatarta linka hamulca recznego. No i nie ma porownania
      z focusem. Jest cichszy, wygodniejszy, nawet taka banalna roznica jak wielkosc
      foteli. W mondeo czujesz sie lepiej, a ceny sa na tyle zblizone ze nie warto
      wybierac focusa, chyba ze sie nie potrzebuje takiej kolubryny jak mondeo.

pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka