Dodaj do ulubionych

czy Passat do obciach?

11.06.03, 17:16
Jednym trzeszczy, innym nie. Jednym sie psuje, inni sa zadowoleni. Tak jest z
wiekszoscia samochodow. Ale czy Passat z czyms sie kojarzy takim zeby wstyd
go bylo miec. Czy ma, waszym zdaniem, jakis wyrazisty "image", ze jak go
widzicie to zaraz myslicie ze jedzie nim... no wlasnie kto.
Tak sie zastanawiam, bo wersja ktora ewentualnie bym sobie chcial sprawic
(Bisiness Line sie nazywa, na szczescie nigdze to na nim nie jest napisane,
bo juz bylby obciach), ktora ma lepsze wyposazenie za mniejsze pieniadze, ma
na przyklad obowiazkowo drewnopodobne (czy drewniane, jak twierdza w sklepie)
elementy wnetrza, co jest kiczem strasznym. Jakby sie jeszcze z czyms
obciachowym kojarzyl to latwiej bylo sie zdecydowac na cos innego (mamy taka
dyskusje w rodzinie, rzeczowe argumenty juz wyczerpalismy, czesc
emocjonalnych tez).

Dumni wlasciciele Passatow moga napisac dlaczego sa dumni.
Obserwuj wątek
    • greenblack A czemu _FORMER_ Almera? 11.06.03, 17:22
      "Drewno" w Passatach jest oczywiście z najprawdziwszego PCV.

Pozdrawiam
      • Gość: typson Re: A czemu _FORMER_ Almera? IP: 217.153.34.* 11.06.03, 17:46
        A ja spotkalem sie z drewnem w samochodzie wykonanym z blachy
        oklejonej "drewniana" folia :-)

Co do passata - obejrzyj reklame wody toaletowej MAKLER. jesli juz ja
        widziales, to wiesz, ze jezdzac passatem jestes na ten kosmetyk skazany ("mmm,
        to w Tobie lubie..." - koniec cytatu)

Mi passat wydaje sie autem masywnym i bezpiecznym. Podobne wrazenia mam z jazdy
        Audi B3/B4. Przyznaje, ze to mi sie calkiem podoba. Na szczescie, jest troche
        za drogi, by jezdzily nim same buraki, wiec o ten aspekt - zlego kojarzenia
        Twej osoby nie musisz sie chyba martwic. W firmie mamy passata 1.8T. Rocznik 99
        zdaje sie (ten, ktory mial tylne swiatla bez okraglych kolek). Jak wspomnialem,
        jest to samochod slozbowy, wiec nikt specjalnie sie z nim nie opieprza ale
        wszystko znosi dzielnie. Nic w nim nie trzeszczy, zawieszenie i silnik OK.
        Przebieg w okolicach 100 kilo

tyle

pa
        • links2 Re: A czemu _FORMER_ Almera? 12.06.03, 19:05
          i tak nic nie przebije bezguscia w nubirce! jak mozna upiekszac szaro-
          plastikowe wnetrze plastikiem w brazowym kolorze?!

pozdr.
    • Gość: Krzysztof Re: czy Passat do obciach? IP: 62.233.233.* 11.06.03, 17:42
      Obecny model jest po prostu bez jaj, tak samo jak poprzedni model toyoty
      avensis. Ale z tego co czytałem w prasie motoryzacyjnej ma sie to zmienić wraz
      z nowym modelem paska
      • Gość: Michal Re: czy Passat do obciach? IP: *.telia.com 11.06.03, 17:48
        Zadne auto nie jest obciachem.
        Obciachem jest kierowca.Pzdr.Michal
        • Gość: stado Re: czy Passat do obciach? IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 11.06.03, 18:24
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> Zadne auto nie jest obciachem.
          > Obciachem jest kierowca.Pzdr.Michal
          --------------------------------------
          • Gość: Michal Re: czy Passat do obciach? IP: *.telia.com 11.06.03, 22:39
            Gość portalu: stado napisał(a):

> Gość portalu: Michal napisał(a):
            >
            > > Zadne auto nie jest obciachem.
            > > Obciachem jest kierowca.Pzdr.Michal
            > --------------------------------------
      • Gość: trooper Re: czy Passat do obciach? IP: *.nsm.pl 11.06.03, 22:58
        to ja wolę auto bez jaj, niż "jajowate" coś a'la design Avensis 2003
        • devote Re: czy Passat do obciach? 12.06.03, 00:45
          Passat? duzy,wygodny i bezpieczny

• derwisz911 Żaden obciach!!! 12.06.03, 18:43
      Żaden tam obciach!!!
      W końcu Niemiec w garażu...

Ale nie sposób nie zgodzić się, że passat jest najbrzydszym autem klasy
      średniej niższej produkowanym obecnie w Europie.

pozdrawiam
      • Gość: Michal Re: Żaden obciach!!! IP: *.telia.com 12.06.03, 18:56
        Wy tu o wygladzie , a ja Wam powiem jak ze srodkiem,faktycznie HelmutVW boc to
        przecie orginal jest wygladajacym ciezka masywna solidna
        konstrukcja,mechanicznie zadnych specjalnie rewelacji i trzeba porzyznac ze to
        wszystko sie kupy trzyma i dobrze funkcjonuje.Wystepuja drobne elektryczne
        usterki,zaczyna sobie zdobywac zwolennikow.Z hanmulcami byly problemy za
        trzecim razem zly efekt hamowania,ale poprawiono zmieniono dostawce nakladek i
        problem zniknal.Po paru latach sa problemy z tapicerka,tylnie hamulce itp.
        Pzdr.Michal
        P.S porownujac z Camry nowa VW wypada do luftu.
        • devote Re: Żaden obciach!!! 13.06.03, 01:13
          Gość portalu: Michal napisał(a):

> P.S porownujac z Camry nowa VW wypada do luftu.

dlatego ze ty masz Camry :)
          • georghe Re: Żaden obciach!!! 13.06.03, 12:19
            devote napisał:

> Gość portalu: Michal napisał(a):
            >
            > > P.S porownujac z Camry nowa VW wypada do luftu.
            >
            >
            > dlatego ze ty masz Camry :)

A Ty pewnie niemiaszka :)) Żałuj.....
            • devote Re: Żaden obciach!!! 14.06.03, 01:56
              georghe napisał:

> A Ty pewnie niemiaszka :)) Żałuj.....

a mam zebys wiedzial
              i nigdy nie mowilem ze to najlepsze auto na swiecie i ze jest super bezawaryjne
              bo tak nie jest
    • Gość: Marek Jezeli Passat to obciach to ja chce byc obciach... IP: *.atlanta.ga.us 12.06.03, 19:11
      Jezeli Passat to obciach to ja chce byc obciachowcem. Mi
      sie ten samochod podoba. Mocy w nim wiele nie ma (nawet w
      wersji W8), ale jest ladnie wykonczony i ma mila sylwetke.
      • Gość: Piotr Re: Jezeli Passat to obciach to ja chce byc obcia IP: Cerber:* / 192.168.0.* 12.06.03, 20:32
        Gość portalu: Marek napisał(a):
        > Jezeli Passat to obciach to ja chce byc obciachowcem. Mi
        > sie ten samochod podoba. Mocy w nim wiele nie ma (nawet w
        > wersji W8), ale jest ladnie wykonczony i ma mila sylwetke.

ladnie niewatpliwie tylko czemu niedokladnie? przy jedzie przez wertepy cala
        deska trzesczy.
        W sumie auto jest eleganckie i specjalnie uplywu czasu nie widac na nim
        • derwisz911 Re: Jezeli Passat to obciach to ja chce byc obcia 12.06.03, 21:09
          Nie widac uplywu czasu, bo już ładnych parę lat design się nie zmienił....

pozdrawiam
          • bisnesmen Audi-VW rządzi 12.06.03, 21:35
            Stylistyka to kwestia gustu, dla mnie Twoja stara 911 może wyglądać jak żaba.
            Są jednak pewne zagadnienia czysto obiektywne, jak trwałość, bezawaryjność,
            rezerwy mocy, strata wartości, jakość wykonania. W tych wskaźnikach niemieckie
            auta bezapelacynie przodują. Oczywiście Passat nie jest najlepszym wytworem
            Rzeszy, ale - jak kogoś nie stać na Audi, to kupuje najlepszy substytut.
            • Gość: Piotr Re: Audi-VW rządzi IP: Cerber:* / 192.168.0.* 12.06.03, 22:00
              bisnesmen napisał:

> Stylistyka to kwestia gustu, dla mnie Twoja stara 911 może wyglądać jak żaba.
              > Są jednak pewne zagadnienia czysto obiektywne, jak trwałość, bezawaryjność,
              > rezerwy mocy, strata wartości, jakość wykonania. W tych wskaźnikach niemieckie
              > auta bezapelacynie przodują. Oczywiście Passat nie jest najlepszym wytworem
              > Rzeszy, ale - jak kogoś nie stać na Audi, to kupuje najlepszy substytut.

dziwne ale ja mam wrazenie ze we wszystkich wymienionych przez ciebie
              kryteriach dominuja japonskie samochody
              • Gość: Jas Re: Audi-VW rządzi IP: *.dip.t-dialin.net 12.06.03, 23:19
                Ciekawe ,ze japoncy to w USA i Polsce takie dobre.W Europie to 10% samochodow.Ogladnij sobie w Internecie,ile japoncow jest spowrotem wolanych do warsztatow z powodu usterek w ukladzie kierowniczym czy hamulcowym.Te auta traca na wartosci szybciej niz niemieckie.Polaki i Amerykany to sie najbardziej na autach znaja:produkuja przeciez swietne auta??????Ford i Polonez...
                • Gość: Niknejm Re: Audi-VW rządzi IP: *.pg.com 13.06.03, 13:37
                  Gość portalu: Jas napisał(a):

> Ciekawe ,ze japoncy to w USA i Polsce takie dobre.W Europie to 10%
                  > samochodow.

Znane i nawet wałkowane na studiach ekonomicznych zjawisko (jako przykład
                  nieformalnych barier w handlu miedzynarodowym) - tzw. national procurement.
                  Francuzi popierają marki francuskie, Niemcy swoje.

> Ogladnij sobie w Internecie,ile japoncow jest spowrotem wolanych
                  > do warsztatow z
                  > powodu usterek w ukladzie kierowniczym czy hamulcowym.

Cóż, VW NIE wzywał do serwisów właścicieli aut z felerem, który powodował
                  zacieranie się silników w niskich temperaturach (problem z odmą). Jak Ci sie
                  silnik zatrze - Twój problem. Ot tak, dla przykładu, bo ostatnio było tego
                  więcej.

> Te auta traca na wartosc
                  > i szybciej niz niemieckie.

Akurat Toyoty mają bardzo niski spadek wartości. A np. Audi A6 jest w tej
                  dziedzinie absolutnym rekordzistą (około 70000 PLN średniej straty wartości w
                  ciągu roku). Ostatnio czytałem artykuł na ten temat.

> Polaki i Amerykany to sie najbardziej na autach znaja
                  > :produkuja przeciez swietne auta??????Ford i Polonez...

Szwajcarzy w ogóle nie produkują samochodów w długich seriach. Na pewno też się
                  nie znają ;-)

Pzdr
                  Niknejm
                  • Gość: Janek Re: Audi-VW rządzi IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.03, 04:45
                    A Amerykanie popieraja..swoje auta.Albo japonskie?W koncu 30% wszystkich aut w USA to Japonczyki.A jak sie aut nie umie robic,to sie ich nie robi.Jak np.Szwajcaria.Oni umia robic najlepiej zegarki to niech je robia,Polacy oscypki,to niech przy nich zostana.
                    Bloki zamarzajace to bylo pare tysiecy lub mniej.Toyoty jak wzywa to zaraz setki tysiecy i to uklad kierowniczy albo hamulcowy.Przez pekniety blok nic ci sie nie stanie,ale przez hamulce ...
    • pesci Re: czy Passat do obciach? 13.06.03, 03:58
      Jezdze Passatem (TDI) od roku, wiec moge podzielic sie swoimi uwagami na temat
      tego autka.
      W zeszlym roku kupilem w Niemczech mojego VW (99r.) z przebiegiem 89tkm, po 15
      miesiacach na liczniku jest 150tkm.
      Auto jezdziło po równych jak stół niemieckich drogach, więc nie było mowy o
      jakichkolwiek stukach czy trzaskach, a 89tkm dla diesla to rozgrzewka.
      Po przejechaniu ok 30tkm po polskich dziurawych drogach zrobilem przeglad
      zawieszenia i okazalo sie ze musze wymienic koncowki drazkow kier. amortyzatory
      były ok.
      Pare dni temu wymieniając wachacze, rozmawialem z mechanikiem (spec,pracował w
      fabryce VW w Niemczech) na temat Passata. Dowiedziałem sie ze w Passacie z
      przodu jest osiem aluminiowych wachaczy, dzieki czemu auto trzyma sie drogi jak
      by bylo utwardzone, ale komfort jazdy nie ulega pogorszeniu.
      Niestety jezdzac po naszych drogach, kosztem, który zaplacimy za ten typ
      zawieszenia, będzie częsta wymiana wachaczy (słyszałem juz o 18 wymianach w
      jednym Passacie).
      Czy Passat to obciach?
      Łysi i napakowani dresiarze lubuja w innych niemieckich markach takich jak BMW
      czy Mercedes, więc chyba Passat to nie obciach.
      • Gość: . Re: czy Passat do obciach? IP: *.dyn.optonline.net 13.06.03, 04:07
        a co sie stalo z tymi wachaczami? pogiely sie,popekaly? inni jakos jezdza i
        nic.moze twoj service prubuje troche kaski ukrecic na tobie.
      • former_almera Re: czy Passat do obciach? 13.06.03, 11:17
        Jest taka opcja: zawieszenie obnizone o 2cm i utwardzone - warto czy nie?
        Chodzi mi o to zeby bylo w miare komfortowo ale w samochodach z bardzo miekkim
        zawieszeniem zonie robi sie nieodbrze. Slyszalem ze w porownaniu ze starymi
        passatami tearaz zawieszenie jest twardsze - wiej utwrdzac jeszcze bardziej czy
        nie?
        • devote Re: czy Passat do obciach? 14.06.03, 19:40
          obnizone zawieszenie to przedewszystkim szybsze zuzycie przegobow polosi i
          resorow.
          jezeli ktos zalozy tylko sprezyny na seryjne resory to je szybko szlak
          trafi.poczytaj na vortex forum.

jezeli obnizac zawieszenie to razem ze sprezynami trzeba zalozyc odpowiednie
          teleskopy
    • vwpassat Wiem, wiem... 13.06.03, 09:52
      pewnie ktos zaraz mi zarzuci, że "jak mam , to chwale swoje".
      Ale obiektywnie, Passat*).
      - duży, fakt bo miejsca jest sporo. Szczególnie dobry dla wysokich osób, bo do
      podsuftki miejsca na glowe jest dosyć. Miejsca tyle co wstarszym modelu Camry.
      - bezpieczny, hm... na szczescie nie musialem sprawdzac, lecz juz kiedys
      pisalem, ze koledze udało się wyjść bez szwanku zderzeniu z dachowaniem na
      katowickiej.
      - czy ładny? no coż to kwestia gustu, a o gustach... wiadomo
      Wady:
      - beznadziejny przedni spojler, mało ze plastikowy i przy byle dotknieciu się
      łamie i wygina, to jeszcze same auto ma spory nawis z przodu toteż wjazd do
      większości "rodzimych" garaży (pamiętająxcy czasy E.Gierka) może skończyć się
      zerwaniem powyższego. Dlatego radzę uważać !

W ogóle ostatnio pojawia się za dużo plastików. I to nie tylko w passacie.

Pzdr

*) mowa o B6
    • Gość: Kaszana Re: czy Passat do obciach? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.03, 11:21
      Obciach to jest zadać takie pytanie i bardzo żle świadczy o poziomie osoby,
      która je postawiła.
      P.S.Nie mam i nie miałem Passata.
      • former_almera Re: czy Passat do obciach? 13.06.03, 13:27
        Nie uzylem brzydkich slow, nikogo sie nie czepialem ani nikomu nie nawtykalem,
        bledow gramatycznych nie narobilem, intelektualnych tez zreszta nie, wiec co
        sie, Kaszana, czepiasz. Dzieki zrecznie postawionemu pytaniu dowiedzialem sie
        paru ciekawych rzeczy. A ty, jak chcesz, opowiedz mi o Polonezie....
        • Gość: passat 1.8 T Re: czy Passat do obciach? IP: *.chello.pl 15.06.03, 13:22
          Firmowym Passatem zrobilem 190 tys. km przez 3 lata. Dobre niezawodne auto
          najlepiej jednak jak jest firmowe a Ty go uzywasz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka